Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ζαχαροπλαστεία & Φούρνοι - Καισαριανή, Αθήνα
Μάρ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Αφού πήρα φόρα από την προηγούμενη κριτική μου, είπα να συνεχίσω με την παρουσίαση ενός ακόμη μαγαζιού (βλ. προοικονομία στην κριτική του HandleBar), πριν επιστρέψω στη χειμερία νάρκη μου. Αυτή τη φορά θα μεταφερθούμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στις παρυφές του Υμηττού.

Παρενθετικά, να σημειώσω ότι για κάποιο λόγο ο Βύρωνας αν και ενδιαφέρουσα γειτονιά, με δυσκόλευε πάντα (παραδόξως) στον προσανατολισμό. Ίσως επειδή εκτός της Φορμίωνος, δεν υπάρχει κάποιος βασικός δρόμος αναφοράς και τα οικοδομικά τετράγωνα είναι ακανόνιστα και δαιδαλώδη, δεδομένου και του παρελθόντος της περιοχής (βοσκοτόπια και χωράφια που μετατράπηκαν σε προσφυγοσυνοικίες). Κάποτε μάλιστα ήμουν έτοιμος να σχολιάσω το γεγονός αυτό σε μια σχετική συζήτηση αλλά μετά συνειδητοποίησα το ρυμοτομικό χάλι των πόλεων της Κρήτης όπου μεγάλωσα (βλ. ιδίως Ηράκλειο) οπότε δε μίλησα. [κλείνει η άχρηστη παρένθεση].

Το μαγαζί που θα σας παρουσιάσω, ωστόσο, δε θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στη Φορμίωνος, λίγο πριν το τέλος της (στη 12η στάση). Η "PastaFlora", που μετρά αν θυμάμαι καλά περίπου 2 χρόνια ζωής, αποτελεί μια όαση στη συγκεκριμένη περιοχή, από κάθε άποψη. Πρώτον, είναι ένα από τα λίγα αξιόλογα μαγαζιά της περιοχής, η οποία δεν φημίζεται για τις επιλογές εστίασης (εκτός ίσως από τα κρεατικά του Τζίμη στην Πλατεία). Δεύτερον και κυριότερο, το κατάστημα, αν και σε κεντρικό σημείο, βρίσκεται ουσιαστικά στην πεζοδρομημένη εσωτερική πλευρά μιας μικρής πλατείας - παρκάκι που σχηματίζουν οι γύρω κεντρικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να είναι μακριά από τη βουή των αυτοκινήτων και τα καυσαέρια. Μάλιστα, ο τρόπος που έχει στηθεί (τραπεζάκια δίπλα σε δεντράκια, μαξιλάρες, καναπέδες) σε κάνει να νιώθεις ότι ξεφεύγεις από τα όρια της πόλης.

Και εδώ ερχόμαστε στο ένα άλλο σημαντικότατο συν του μαγαζιού, την αισθητική του. Πραγματικά, όταν θα φτάσετε θα συνειδητοποιήσετε, ότι έχει πέσει πολλή δουλειά σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, που οι περισσότεροι δεν προσέχουν αλλά κάνουν τη διαφορά. Από τις καρέκλες (σιδερένιες-κήπου εξωτερικά, ξύλινες-γιαγιάς εσωτερικά), τους καταλόγους, τα ποτήρια, τα βάζα, τα μπιμπελό, τα πράγματα στους τοίχους, τα παράθυρα, τις τουαλέτες, όλα φαίνονται και είναι ιδιαιτέρως φροντισμένα και προσεκτικά επιλεγμένα. Ο σχετικά περιορισμένος προ της ανακαίνισης χώρος διπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα (με την προσθήκη του κλειστού διπλανού καταστήματος), ενδεχομένως λόγω της μεγάλης δημοφιλίας, και περιλαμβάνει πλέον και 2 εξαιρετικά, μικρά, παλαιινά σαλονάκια.

Ως προς το μενού τώρα, που είναι και το προκείμενο, δυο σημειώσεις. Το μαγαζί δεν είναι, κατ'αρχήν, φαγάδικο. Τις καθημερινές θα βρείτε πραγματικά πολύ ιδιαίτερα και προσεγμένα πράγματα, από χειροποίητους χυμούς μέχρι ιδιαίτερες ποικιλίες καφέ και τσάι, και από φαγώσιμα 2-3 πράγματα, συνήθως μια εξαιρετική χειροποίητη τάρτα ημέρας ή/και κάποιο γλυκό καθώς και την κλασσική pastaflora και pastaflora σοκολάτα, όπως και απλά συνοδευτικά σάντουιτς. Επίσης, έχει μπύρες και κρασί σε εξαιρετικές τιμές, καθώς και ενδιαφέροντα κοκτέιλ.

Αυτό που πραγματικά αξίζει σε αυτό το μαγαζί, είναι το κυριακάτικο πρωινό που προσφέρει, το οποίο είναι ίσως το πιο Value4Money της πόλης. Από τις 12 το μεσημέρι ως νωρίς το απόγευμα, μπορεί κανείς να απολαύσει με μόλις 7€ (συνολικά) τα εξής (το μενού νομίζω αλλάζει περιοδικά και ανάλογα με τις εμπνεύσεις της στιγμής αλλά αυτά είναι τα βασικά):

-Μπέργκερ (μινι) με μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κιμά και καραμελωμένα κρεμμύδια
-τάρτα με μους τυριού και αυγό μάτι
-τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια
-τηγανίτες (pancakes) με μπέικον και μια δικιά τους σάλτσα μελιού/τυριού
-αλμυρό μάφιν με τυρί και αλλαντικά
-focaccia με ντοματίνια και φέτα
-carrot cake
-κρέπα σοκολάτα
-μια ιδιαίτερη μους με βανίλια και μπισκότο

Όλα αυτά σερβίρονται με σπιτική λεμονάδα και υπάρχει η δυνατότητα refill. Μάλιστα προσφέρονται και μερικά κοκτέιλ σε χαμηλές τιμές.
Γενικά εκτός του προφανώς πλεονεκτήματος της τιμής, η ποιότητα των εδεσμάτων (τα οποία σερβίρονται σε 2 πιάτα [αλμυρά/γλυκά], κυμαίνεται από πολύ καλή έως άριστη (αναλόγως και με τα προσωπικά γούστα του καθενός). Η μόνη παρατήρηση που θα μπορούσα να κάνω είναι ίσως να περιορίσουν τον αριθμό των παρεχόμενων εδεσμάτων, καθώς όλα μαζί (λόγω και του ιδιαίτερου/πρωτότυπου χαρακτήρα των περισσότερων), ίσως μπερδεύουν λίγο το γευστικό κομμάτι (για αυτό και το 3 στη γεύση).

Πάντως να σημειώσω, ότι η μορφή του μενού σε συνδυασμό με τη δυνατότητα refill και τη συνοδεία ποτού με παραπέμπει (εκτός του brunch) στα λεγόμενα ιταλικά (και γαλλικά) apero, όπως αυτά που έτρωγα πριν χρόνια στο Navigli στο Μιλάνο. Η καθιέρωση ενός τέτοιου απογεύματος -ίσως μια φορά την εβδομάδα, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Σε κάθε περίπτωση, το μαγαζί δε στερείται πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων. Από βραδιές πιάνου (φανταστικές) και ζωντανής μουσικής, μέχρι μικρές θεατρικές παραστάσεις και θεατρικές βραδιές, επιβεβαιώνουν και από πολιτισμικής άποψης το χαρακτηρισμό της "όασης". Να σημειώσω τέλος την εξαιρετική εξυπηρέτηση του προσωπικού, το οποίο, εκτός από υπεραρκετό για το μέγεθος του μαγαζιού, διατηρεί έντονα το φιλικό/οικογενειακό χαρακτήρα.

Γενικά ένα μαγαζί που αξίζει όλη τη μέρα, κάθε μέρα (ιδίως τις Κυριακές). Να πάτε και θα το κάνετε στέκι. Και πιείτε άλλη μια μπύρα και για μένα.