Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Π.Φάληρο, Αθήνα
Μάρ
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Την περασμένη Παρασκευή βρισκόμουνα στο σπίτι φίλου μου στο Παλαιό Φάληρο και του έριξα την ιδέα να θυμηθούμε τις κλασικές μακαρονάδες της μάνας μας, οπότε βέβαια καταλήξαμε στο ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΙΚΟ ΑΚΑΚΙΟΣ (Α), νοσταλγώντας τον νεαρό καλόγερο που δεν ξεχνούσε την παραγγελία του ηγούμενου του, να προμηθευτεί τα μακαρόνια της εποχής τους, δηλαδή τα ΜΙΣΚΟ!!

Από τότε φυσικά οι εποχές άλλαξαν άρδην, τα μακαρόνια βαφτίστηκαν σπαγγέτι, η αγορά κατακλύστηκε από πολλές ιταλικές μάρκες, στις οποίες προστέθηκαν και τα χειροποίητα, φρέσκα ζυμαρικά, ενώ οι πιτσαρίες και τα σχετικά φαγάδικα κατέκλυσαν το σύμπαν!!

Οι οικολόγοι μας λένε συνεχώς ‘προστασία και επιστροφή στη φύση’, ενώ ο ευφυής επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, επιστρέφοντας στην παραδοσιακή εστίαση, ιδρύει τα τελευταία χρόνια στο Παλαιό Φάληρο την αλυσίδα Κυρ Αρίστος, με την ψαροταβέρνα ΨΙΨΙΝΑ, το κεμπαπτζίδικο, το παντοπωλείο, το ντελικατέσεν – τσιπουράδικο, και, από τον περσινό Ιούνιο, τον ΑΚΑΚΙΟ!!

Ο Α βρίσκεται στην οδό Αγίας Τριάδας, ένα τετράγωνο μόλις απ’ τη διασταύρωση της Λ. Αμφιθέας με την Ανδρομάχης, καθώς κι απ’ την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Το μενού το έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Γρηγόρης Τσακίρης, το δε μαγαζί λειτουργεί από Δευτέρα-Παρασκευή, από 18.00-01.00 (η κουζίνα), ενώ τα Σ/Κ, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι την 01.00 νυχτερινή.

Ο χώρος έχει περιγραφεί αναλυτικά από προηγούμενους χρήστες, οπότε προσθέτω απλά την εντύπωση που μου προξένησε το όλο μοναστηριακό σκηνικό με τα μανουάλια και τα κεριά, τα παγκάρια, τους τεράστιους μοναστηριακούς ξύλινους πάγκους. Εξάλλου απ’ τη μεγάλη και ανοιχτή κουζίνα και τους μαγείρους με τις λευκές στολές, παρατηρούσαμε την ετοιμασία των φαγητών και το σβέλτο κι ευγενικό σερβίρισμα από τους μαυροφορεμένους σερβιτόρους με τα μαύρα καπέλα – καμηλαύκια τους!! Οι καθαρές τουαλέτες συμπληρώνουν το σκηνικό με τους εντυπωσιακούς νιπτήρες – κολυμπήθρες!!

Η αίθουσα εσωτερικά είναι ευρύχωρη, με πληθώρα ξύλινων τραπεζιών, μικρών και μεγάλων, ενώ η όλη διακόσμησή της, προσαρμοσμένη για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε ασφαλώς με μεράκι από τους ειδήμονες των εσωτερικών χώρων. Κυριαρχεί το ξύλο και το γυαλί στις τζαμαρίες των δύο όψεων του μαγαζιού. Εξωτερικά, καιρού επιτρέποντος, υπάρχουν επίσης καμιά δεκαριά μικρότερα τραπέζια, και έτσι, η συνολική χωρητικότητα του Α εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι της τάξης των 80-100 ατόμων περίπου.

Το αρκετά πλούσιο μενού, ταιριαστό με το όλο περιβάλλον, είναι κι αυτό τυπωμένο με την εκκλησιαστική γραμματοσειρά, φανερώνοντας το πόσο μεγάλη σημασία έχουν δώσει στην παραμικρή λεπτομέρεια…

Όσον αφορά τη μουσική, αγγλοσαξονική instrumental & jazz, κατά κύριο λόγο, έχουν εκφραστεί πολλές ενστάσεις για παραφωνία από το γενικό εκκλησιαστικό πνεύμα του χώρου. Επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι χρήστες, να διαφωνήσω, μιας και τα φαινόμενα κάποτε απατούν. Στο μαγαζί αυτό πάμε για μακαρονάδα και κρασοκατάνυξη και όχι για εκκλησιαστική κατάνυξη. Συζητάμε ευχάριστα με την παρέα μας, κάποτε μεθάμε λίγο και ξεχνιόμαστε. Έτσι λοιπόν, γιατί να είναι όλα εκκλησιαστικά, σοβαρά και σκυθρωπά;; Δεν βρισκόμαστε σε κάποιο μεσαιωνικό μοναστήρι, αλλά σε ένα σύγχρονο φαγάδικο. Αν τώρα η ιδιοκτησία θελήσει, μαζί με τα instrumental & jazz κομμάτια, να ρίξει και κάποιο εγκωμιαστικό τροπάρι ή κάποιο carol, εγχώριο ή ξένο, γιατί όχι;; Με γεια της, με χαρά της. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε ένα μουσικό fusion, κάτι ανάλογο με τα ποικίλα γαστρονομικά fusions, που τον τελευταίο καιρό μάς έχουν κατακλύσει!!

Μετά τη μακροσκελή αυτή εισαγωγή μου (συγνώμη αν κάποιες φορές ξεχνιέμαι λίγο), νομίζω ότι ήρθε η ώρα για το μενού, τις τιμές και το value for money, που κάθε περιγραφική κριτική θα όφειλε να συμπεριλάβει. Ο κατάλογος, λοιπόν, των φαγητών αποτελείται από 7-8 ορεκτικά, στα 3-6 €, όπως π. χ. τυροπιτάρια, σπετζοφάι, μανιτάρια γεμιστά, πεϊνιρλί με απάκι και αυγό, κ. λπ. Υπάρχουν επίσης 6 σαλάτες (~ 7 €), 8 πίτσες, από 7-9 € και καμιά δωδεκαριά μακαρονάδες, οι περισσότερες παραδοσιακές, από 6-10 €, όπως: μακαρόνια με κιμά, με μπιφτεκάκια, με κοτόπουλο, με κόκορα κοκκινιστό τα Π/Σ/Κ, καθώς και παπαρδέλες, πεκορινάδα, κ. α. Ακόμη, στον κατάλογο βλέπουμε καμιά 10αριά γλυκά, στα 2-5 €, καθώς και αναψυκτικά και μπύρες, στα 2-4 €.

Το χύμα κρασί (λευκό, ροζέ, κόκκινο) τιμάται περί τα 6 € τα 750 ml., ενώ τα επιλεγμένα εμφιαλωμένα κρασιά τους δεν ξεπερνούν τα 15 €, όντας ελάχιστα ακριβότερα απ’ τις τιμές κάβας, οπότε έχουν το καλύτερο ίσως vfm στην κατηγορία τους!! Είπαμε, η κρασοκατάνυξη εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα του χώρου, αφού άλλωστε ο ευλογημένος οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, σύμφωνα και με το Βιβλίο των Ψαλμών της Παλαιάς Διαθήκης!!

Μας έφεραν εμφιαλωμένο νερό που δεχτήκαμε, και στη συνέχεια δοκιμάσαμε:

• μία σιουφιχτά Κρήτης, με ζωμό κοτόπουλου, στακοβούτυρο και ξινομυζήθρα,

• μία κοκκινιστό κόκορα με χοντρά μακαρόνια και φρέσκο γιαούρτι στη βάση,

• μοιραστήκαμε μία πίτσα Καισαρείας, με καραμελωμένα κρεμμύδια, ροδέλες πιπεριάς, κασέρι Μυτιλήνης και πεντανόστιμες φετούλες παστουρμά,

• και για γλυκό πήραμε μια πίτα σοκολάτας για 2, που είχε επίσης κρεμώδες τυρί, μπανάνα και φουντούκι.

• Ήπιαμε, μια μπύρα Amstel Pils, 500 ml.

Οι μακαρονάδες νόστιμες, η πίτσα καταπληκτική και το γλυκό χορταστικό. Η όλη γευστική εμπειρία μας άξιζε το ποσό του λογαριασμού, που ήρθε στα 35 €, οπότε χωρίς τα ποτά είναι περίπου 15 € το άτομο, (κατηγορία 10/16 €). Σχέση ποιότητας – τιμής άριστη, 4 στα 4 με το σπαθί τους!

Όταν ανοίξει ο καιρός και εξορμήσετε στις νότιες θάλασσες για μπάνιο και τα σχετικά, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε τον Α στο πρόγραμμά σας!