Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνα κουζίνα - Πλάκα, Αθήνα
Μάρ
17
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Την περασμένη Πέμπτη 10/3 βρισκόμουνα με ένα φίλο για δουλειές στο κέντρο, οπότε, όταν ξεμπερδέψαμε νωρίς το μεσημέρι, ανηφορίσαμε προς την Πλάκα, όπου διάβασα στο site εξαιρετικές κριτικές για το 7 FOOD SINS (7FS). Η γαστρονομική pub, όπως την αποκαλούν, βρίσκεται στην Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας, αριστερά της οδού Κυδαθηναίων και απέναντι απ’ το γνωστό σε όλους CINE PARIS, το θερινό σινεμά με τη μοναδικής θέας ταράτσα και τις τόσο αξιόλογες ταινίες.

Το μαγαζί αυτό άνοιξε πέρσι τον Αύγουστο και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που έκλεισε αισίως τα 120 χρόνια, αφού κοσμεί την Πλατεία απ’ το 1896! Ιδιοκτήτες, όπως μάθαμε, είναι 4 νέα παιδιά, ο Σπύρος, Άρης, Βαγγέλης και Βασίλης. Ψυχή της μαγειρικής είναι ο Τάσος Στεφάτος, ο ενθουσιώδης Κεφαλλονίτης σεφ, που υπήρξε για χρόνια το δεξί χέρι του Έκτορα Μποτρίνι και έχει τώρα στο 7FS τη γενική ευθύνη της επιμέλειας της κουζίνας, με άμεσο επί τόπου συνεργάτη του τον Κώστα Χρόνη.

Η ονομασία 7FS, συνεπής με τη όλη φιλοσοφία του χώρου, υποδηλώνει ισάριθμα γαστρονομικά ‘αμαρτήματα’ στα οποία μας προτρέπουν, προκειμένου να απελευθερώσουμε τις χαλιναγωγημένες γαστρονομικές μας ενορμήσεις και να απολαύσουμε έτσι με κάθε τρόπο την κουζίνα τους, όντας λαίμαργοι, με μπουκωμένο και αχόρταγο το στόμα μας, τρώγοντας με τα χέρια μας, γλείφοντας τα δάχτυλά μας, και όλα τα σχετικά που βάζει ο νους σας!! Λέτε να τους κάνουμε το χατίρι;; Τουλάχιστον εδώ δεν κινδυνεύουμε να μας πουν απρεπείς!!

Λειτουργούν καθημερινά από 09.00-00.30, με δύο καταλόγους. Τον πρωινό-μεσημεριανό, μέχρι τις 18.00, και τον πιο επίσημο βραδινό, που ισχύει από 18.00-00.30 που κλείνει η κουζίνα.

Ο έξω χώρος για το καλοκαίρι, βρίσκεται στην πλακόστρωτη αυλή επί της Πλατείας, με τις ακακίες και τα φυτά, αλλά έχει 5-6 κάπως ετερόκλιτα τραπέζια και είναι δυναμικότητας περίπου 20 ατόμων. Ο εσωτερικός χώρος, μεγαλύτερος φυσικά και πιο εντυπωσιακός, είναι μοντέρνος, μινιμαλιστικός και λιτός. Στο ισόγειο, αριστερά μπαίνοντας, υπάρχει μια μικρή αίθουσα, ενώ δεξιά είναι ο μεγαλύτερος χώρος με το μπαρ, και τη όμορφη βιτρίνα με τα ποτά, όπου εκεί μόνο μπορεί κάποιος να καπνίσει.

Στον πρώτο όροφο, όπου ανεβήκαμε απ’ την εντυπωσιακή περιστρεφόμενη ξύλινη σκάλα του μεγάρου, επιλέξαμε λόγω ώρας την ευρύχωρη και ψηλοτάβανη σάλα του, η οποία βλέπει την Πλατεία και την Ακρόπολη από τα μεγάλα παράθυρά της και είχε τότε κάποια ελεύθερα τραπέζια. Υπάρχουν εδώ πολλά ξύλινα ρουστίκ τραπεζοκαθίσματα, και κυριαρχεί το κοντράστ των ανοιχτόχρωμων τοίχων με τα σκούρα καφέ χρώματα του ξύλου. Υπάρχει και μικρότερη πριβέ αίθουσα για προσωπικές εκδηλώσεις μέχρι 10 ατόμων, ενώ όλες οι αίθουσες έχουν πάρει το όνομά τους από διάφορα είδη μπύρας που σερβίρονται εδώ και έχουν για σήμα τους τα αντίστοιχα ποτήρια μπύρας. Στο υπόγειο βρίσκονται οι δυο καθαρές τουαλέτες, ανδρών και γυναικών. Εκτιμώ ότι η συνολική χωρητικότητα του 7FS, μέσα-έξω, πρέπει να είναι της τάξης των 60 ατόμων, που σημαίνει ότι η βραδινή έξοδος προϋποθέτει ασφαλώς έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση.

Οι σερβιτόροι ήταν ευγενείς στην υποδοχή και το σερβίρισμα, ταχείς, εξυπηρετικοί και προπαντός άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους. Τους ζήτησα, εκτός απ’ τον μεσημεριανό κατάλογο και τον βραδινό, και σας μεταφέρω στη συνέχεια μια πρώτη εικόνα που αποκόμισα.

Το μεσημεριανό μενού περιλαμβάνει 3 σαλάτες, 8-9 €, 4 πρώτα πιάτα (μύδια, κεφτέδες με τυρί, …, από 6 – 14 € για τη μεγάλη ποικιλία αλλαντικών), ενώ υπάρχουν περίπου 12 κύρια (σουβλάκι, διάφορα αυγά, πίτες, ψαρικά, …, από 4 – 19 €, για το κορυφαίο Black Angus Beef) και τέλος 2 γλυκά, στα 6.50 €.

Πιο εντυπωσιακός είναι ο κατάλογος των ποτών. Περιέχει περί τις 60 μπύρες, από Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία, τόσο εμφιαλωμένες όσο και draft, αριθμός και επιλογές που θα ζήλευαν πολλές μπυραρίες! Οι τιμές τους από 4 – 28 € (! ), τιμή που αφορά την Αμερικάνικη, παλαιωμένη σε βαρέλια, Bourbon Barrel, 650 ml. και 6.90 βαθμών! Αναφορικά με τα κρασιά, υπάρχουν 15 λευκά, από 14 – 44 €, για ένα γαλλικό Chablis, 2 ροζέ, από 23 – 34 €, για γαλλικό από την Προβηγκία, καθώς και 8 κόκκινα, από 18 – 48 €, για το Κτήμα Γεροβασιλείου, AVATON. Το τελευταίο αυτό, τιμάται στις κάβες περί τα 20 – 22 €, οπότε η περίπου διπλάσια τιμή του στο 7FS σημαίνει ότι τα ποτά εδώ κυμαίνονται σε αρκετά φυσιολογικές τιμές για την ποιότητά τους αλλά και την ατμόσφαιρα του χώρου. Υπάρχουν ακόμη αφρώδεις οίνοι, κρασιά σε ποτήρι, περί τα 4 – 5 €, καθώς και ποτά και cocktails, από 7-11 €, που σερβίρονται βασικά τα βράδια.

Αναφορικά με τον πληρέστερο και πιο γαστρονομικό βραδινό κατάλογο, αυτός περιλαμβάνει 4 σαλάτες, 12 πρώτα και 8 κύρια πιάτα (burgers, φιλέτα, λαβράκι, κ. α. ), στα 11 – 19 € και 3 γλυκά, στα 6.50 €.

Εμείς, αφού χαζέψαμε για ώρα τα μενού και τα ποτά, καταλήξαμε στα εξής πιάτα, αφού πρώτα ζητήσαμε και ήρθε νερό σε κανάτα, το οποίο μάλιστα ανανεώθηκε στην πορεία.

1. Μια μύδια αχνιστά με αλμυρίκια, που ήταν εύγευστο πιάτο.

2. Μια τηγανιτά λαχανικά με γιαούρτι, που ήταν ένας έξυπνος συνδυασμός γεύσεων.

3. Μια μουσακά crunchy, δηλ. τραγανό μουσακά, ο οποίος ήρθε σε μακρόστενο σχήμα, και ήταν πανέ, με κορυφαία μπεσαμέλ, και γαρνιτούρα ντοματάκια και φέτα.

4. Μια μπακαλιάρο tempura, που ήταν 5 κομματάκια φρέσκου και παναρισμένου μπακαλιάρου, μαύρου χρώματος απ’ το μελάνι σουπιάς, ο οποίος μάλιστα συνοδευόταν από μια γευστική μους ταραμά.

5. Ένα γλυκό σοκολατόπιτα με παγωτό Σιτσιλιάνικο φιστίκι, που μοιραστήκαμε και ήταν ό, τι έπρεπε για την τελική μας επίγευση.

6. Ήπιαμε 2 ποτήρια ροζέ γαλλικό κρασί FORTANT MERLOT, 12 βαθμών, με όμορφη, αρωματική φρουτώδη γεύση, από την περιοχή Languedoc της Ν. Γαλλίας, μεταξύ Ροδανού και Πυρηναίων, το οποίο ταίριαζε πολύ με τα φαγητά μας.

Πληρώσαμε συνολικά 47 €, που θεωρώ ότι είναι τιμή φυσιολογική για τα είδη και την εξαιρετική ποιότητα των συγκεκριμένων εδεσμάτων και των πρώτων υλών τους! Χωρίς το κρασί (2 Χ 5 €), έρχεται στα 37 €, δηλ. 17/25 € κατ’ άτομο.

Συμπερασματικά, ήταν μια αξιόλογη εμπειρία ενός νέου χώρου, που ελπίζω ότι στο μέλλον θα αναπτύξει περαιτέρω τα γαστρονομικά του προσόντα. Η Αθήνα αποκτά λοιπόν και gastro pubs, που σε κάνουν ίσως να νιώθεις πως βρίσκεσαι κάπου στη Βρετανία ή τη Σκανδιναβία… Επιφυλάσσομαι φυσικά και για μια προσεχή βραδινή έξοδό μου, ώστε να δοκιμάσω και το πιο εντυπωσιακό βραδινό μενού τους.

Η Πλάκα, των τουριστικών μαγαζιών, αρχίζει άραγε να αποκτά ένα νέο πρόσωπο και έναν αέρα ανανέωσης;; Θα πρότεινα, αν σας φέρει ο δρόμος, να το επισκεφθείτε, εμπλουτίζοντας με τις κριτικές σας την αξιολόγηση του πρωτότυπου για την περιοχή αυτή μαγαζιού.