Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Κερατσίνι, Αθήνα
Μάρ
19
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Την περασμένη Κυριακή πήγαμε με μια φίλη στο Κερατσίνι, στο κλασικό κουτούκι-μαγέρικο-μεζεδοπωλείο ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ. Το κουτούκι αυτό που αντέχει στον χρόνο, άνοιξε όπως μάθαμε το 1995, οπότε συμπλήρωσε 21 χρόνια και ενηλικιώθηκε!! Για να το βρείτε, θα συνιστούσα GPS στο αυτοκίνητο, ή υπομονή και ερωτήσεις στους γείτονες, αφού, από τη Γρηγορίου Λαμπράκη, βρίσκεται ψηλά, σχεδόν 2-3 στενά πριν το βουνό.

Ανοίγουν καθημερινά, πλην Δευτέρας, οπότε λειτουργεί μόνο το delivery. Έτσι, Τρίτη με Παρασκευή ανοίγουν 17.00-01.00, ενώ Σ/Κ λειτουργούν από τις 12 το μεσημέρι. Η υπηρεσία delivery καλύπτει εκτός απ’ το Κερατσίνι και τις γύρω περιοχές, δηλ. κυρίως τα Ταμπούρια, αφενός και το Πέραμα, αφετέρου, για τις ημέρες Δευτέρα με Σάββατο, από 12-18.00.

Ο χώρος αυτός είναι πολύ καλαίσθητος, νοικοκυρεμένος και αυθεντικός, φανερώνοντας το μεράκι τους. Παλιότερα, ήταν απλά κρασοπουλειό, και τώρα στον χώρο εστίασης, τα βαρέλια με κάθε λογής κρασί, βρίσκονται τοποθετημένα ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των θαμώνων και συνδέονται με βρυσούλες για επιλογή του κρασιού (λευκού, κόκκινου, ημίγλυκου, ρετσίνας από μούστο οικογενειακής παραγωγής, κ. λπ. ). Μέσα λοιπόν, ο χώρος είναι μικρός (7-8 τραπέζια για καμιά 25αριά άτομα), με ανοιχτούς τοίχους, πλακάκια δαπέδου, ράφια με πιάτα και δοχεία, κοφίνια και νταμιτζάνες κρεμασμένα στους τοίχους, κομπολόγια, φωτογραφίες, καθρέφτες, καθώς και γλάστρες με φυτά και λουλούδια τριγύρω. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, λειτουργεί και το αίθριο του εσωτερικού χώρου, μια αυλή με πέργκολα, κατάλληλη υποθέτω και για καπνιστές.

Από την ανοιχτή κουζίνα παρακολουθεί κανείς όλο το αλισβερίσι, καθώς και τον κ. Λευτέρη συνήθως, που είναι ιδιοκτήτης και μάγειρας. Υπάρχει ολόκληρη η γκάμα από σαλατικά, ορεκτικά, μαγειρευτά και της ώρας, καθώς και ωραία σπιτικά γλυκά που συνήθως κερνάνε στο τέλος.

Ο ευγενής ιδιοκτήτης που μας υποδέχτηκε, μας ενημέρωσε για τα φαγητά (κατάλογος δεν υπάρχει, όπως τον παλιό καλό καιρό) και πήρε την παραγγελία μας, φέρνοντας ψητό ψωμί με λαδορίγανη και νερό εμφιαλωμένο, το οποίο δεχτήκαμε.
Στη συνέχεια διαλέξαμε νόστιμη φάβα, ψητό τυρί μαστέλο με μέλι, εξαιρετικό, κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες χωριάτικες, μοσχαρίσιο συκώτι, καθώς και σουτζουκάκια με καυτερή σάλτσα. Ήπιαμε ½ λίτρο χύμα κρασάκι ημίγλυκο, που ήταν συμπαθητικό.

Μας κέρασαν δικό τους γλύκισμα καραμέλα, που είχε επίσης μπισκότο και σοκολάτα, το οποίο μας άρεσε όσο και τα φαγητά τους. Πληρώσαμε συνολικά 44 €, δηλαδή χωρίς το κρασάκι, μας ήρθε 20 € το κεφάλι (κατηγορία 17 / 25 €).

Αν είστε Πειραιώτες ή των Νοτίων Προαστίων, αξίζει να τιμήσετε αυτό το καπηλειό, που θυμίζει κάποιες ταινίες της δεκαετίας του ’50 με τους Φωτόπουλο, Σταυρίδη, Γκιωνάκη, Αυλωνίτη, Μακρή και λοιπούς. Αλλά κι αν είστε από Αθήνα και πάνω, μπορείτε κάποτε να δώσετε μια ευκαιρία αναβίωσης της παράδοσης, με μια γνήσια εμπειρία, πέρα από τα καθιερωμένα και τα δήθεν, πηγαίνοντας έτσι, ‘στα καλά καθούμενα’, όπως κι εμείς, που δεν το μετανιώσαμε!