Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα
Μάρ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Νέα άφιξη στη Ν. Φιλαδέλφεια με το κεμπαπτζίδικο του Μπαρμπαλιά. Όχι ότι δεν είχαμε, αλλά μιας και όπως φαίνεται δεν θα μείνει σπιθαμή χωρίς φαγάδικο στην περιοχή, πήρε κι αυτό την θέση του σε ένα πολύ καλό σημείο παρότι όχι τόσο κεντρικό.

Σας μεταφέρω λοιπόν στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της πολυδιαφημισμένης πλέον για τα μεζεδοπωλεία της, Νικολάου Τρυπιά. Με κέντρο την Λεωφ. Δεκελείας, η Σμύρνης είναι ο δεύτερος παράλληλος μονόδρομος, με ρεύμα όμως τώρα προς τα βόρεια. Ξεκινάει από πολύ χαμηλά ως Μαραθώνος (βλέπε Λαδόκολλα Χαλκηδόνας) και συνεχίζει ως Σμύρνης από το ύψος του Κανάκη, καταλήγοντας καρφί μπροστά στο γήπεδο της ΑΕΚάρας. Ακριβώς λοιπόν στο φανάρι που βρίσκεται στην διασταύρωση πριν το γήπεδο (αν πάρετε τον δρόμο αριστερά θα βρεθείτε στην πλατεία της Φιλαδέλφειας), στο αριστερό σας χέρι στην γωνία θα δείτε τον Μπαρμπαλιά.

Αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο αυτό το μαγαζί, διότι οι φωταψίες το καθιστούν σημαδούρα κατά κάποιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο αυτό υπήρχε για χρόνια μια παρακμιακή (για τα δικά μου γούστα) καφετέρια μου διαφεύγει το όνομα που ίσως στην εποχή της να γνώρισε δόξες, όμως σίγουρα την τελευταία 15ετία το λιγότερο, παρήκμαζε μέρα με την ημέρα. Έγινε κάποια ανεπιτυχής ανακαίνιση, άλλαξε όνομα ίσως και χέρια αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε όπως για παράδειγμα, το 3θέσιο ακριβώς απέναντι. Σε κάθε περίπτωση, η επιβλητικότητα λόγω ως επί τω πλείστον της φωταγώγησης του Μπαρμπαλιά, μάλλον καλό έκανε στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο μέσα χώρος είναι επίσης πολύ φωτεινός, ψηλοτάβανος και ευχάριστος. Το concept ίδιο και με τον αντίστοιχο Μπαρπαλιά της Ν. Ιωνίας αλλά σίγουρα κερδίζει πολύ περισσότερους πόντους, τουλάχιστον όσον αφορά στο εσωτερικό του. Είναι πιο μεγάλος εσωτερικά και πιο ωραίος. Ένα μέρος του είναι σαν υπαίθριος αφού είναι ανοιγόμενος περιφερειακά αλλά και στην οροφή για το καλοκαίρι. Υποτίθεται ότι τον χειμώνα προορίζεται για τους καπνιστές.

Η διακόσμηση λίγο απ’ όλα, αλλά όχι παραφορτωμένη. Ραφάκια με μπουκάλια μπύραs, πλεξούδες αποξηραμένων λαχανικών-μπαχαρικών, ψεύτικα αλλαντικά και παστουρμάδες, κάποια παλιά αντικείμενα κτλ. Επαναλαμβάνω όμως όχι σε υπερβολή. Το γεγονός ότι είναι ψηλοτάβανο κερδίζει πολλούς πόντους. Εμένα πάντως δεν με κούρασε. Εντάξει βέβαια το ψυγείο με τα αναψυκτικά θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού τοποθετημένο κι όχι φάτσα στην είσοδο. Σήμα κατατεθέν τα πάρα πολλά κρεμαστά φωτιστικά με τους μεγάλους γλόμπους, μέσα αλλά και έξω, στη σειρά.

Έξω τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο που δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο παρά την περιποίηση με τις ζαρντινιέρες, γιατί η συγκεκριμένη διασταύρωση είναι πολύβουο πέρασμα όλο το 24ωρο.

Η κουζίνα αριστερά από την είσοδο λάμπει στην κυριολεξία. Αυτό μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Όλοι φορούσαν γάντια και μαντήλια στα κεφάλια. Επειδή η δεύτερη δοκιμή ήταν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης που προτίμησα να πάρω πακέτο για το σπίτι (ίσως τώρα να έχει λειτουργήσει και το delivery), στάθηκα επί τούτου εκεί μπροστά να περιμένω -παρότι μου προτάθηκε να καθίσω- και παρακολουθούσα τις κινήσεις τους. Η συμπεριφορά των ψηστών, ήταν σαν να βρίσκονταν σε χειρουργείο πραγματικά. Όποιος τελείωνε την παρασκευή του πιάτου ή του τυλιχτού που είχε αναλάβει, καθάριζε ευλαβικά το πόστο του πριν συνεχίσει στο επόμενο.

Εξυπηρέτηση αρκετά καλή, αν συνυπολογίσω ότι η πρώτη φορά που το επισκεφθήκαμε με την παρέα μου, ήταν μόλις την 4η ημέρα λειτουργίας του και είχε πολύ κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ούτε καθυστερήσεις, ούτε άλλα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το moto τους είναι ότι όλα τα πιάτα ετοιμάζονται την στιγμή της παραγγελίας και δεν έχουν προψημένα κρεατικά.
Μόνη παρατήρηση; Το μεγάλο απαγορευτικό σήμα για το κάπνισμα, που έρχεται κόντρα με την ανοχή των υπευθύνων προς τους ΑΓΕΝΕΙΣ πελάτες. Κατεβάστε το τουλάχιστον, γιατί μας εκνευρίζει περισσότερο.

Βέβαια τον πόνο μου θα τον πω τώρα κι ας κάνω κατάχρηση του χρόνου σας. Εγώ θυμώνω περισσότερο με τους ΑΞΕΣΤΟΥΣ πελάτες, που ενώ τους γίνεται παρατήρηση από το δίπλα τραπέζι ότι ενοχλούν, καθότι είναι χώρος που απαγορεύεται το κάπνισμα και θα έπρεπε από μόνοι τους να το σεβαστούν, κάποια στιγμή το παίζουν πονηρούληδες και τσουπ το ανάβουν. Και τσουπ να’ σου και το ανάβει κι ο άλλος απέναντι που όλο το βράδυ έβγαινε έξω, αλλά τώρα σου λέει εγώ τι είμαι βλάκας; Ο άλλος γιατί άναψε; Κι έτσι πρέπει εγώ στο παρά πέντε, να φύγω εκνευρισμένη, να έχω μαλώσει με όλους τους αναίσθητους γύρω μου, και να πάρω και την τσιγαρίλα σπίτι. Ε, αυτό λέγεται αναισθησία και έλλειψη παιδείας. Και είναι ευθύνη του καταστηματάρχη να το ρυθμίζει κι όχι δική μου, γιατί εγώ δεν είμαι χωροφύλακας. Ούτε έχω διάθεση να τσακώνομαι με όλο τον (αναίσθητο) κόσμο. Τα είπα.

Πάμε στο φαγητό λοιπόν που την πρώτη φορά Παρασκευή 19/2/16, για 3 άτομα περιελάμβανε:

- Σαλάτα ταμπουλέ χ 4,50€

Ίσως η πιο άρτια σε γεύση σαλάτα ταμπουλέ που έχω δοκιμάσει. Δεν χρειαζόταν καμία προσθήκη. Ήταν ακριβώς όσο όξινη την ήθελα με μπόλικο μαϊντανό, από πάνω είχε ψιλοκομμένη ντοματούλα και στο πλάι είχε ολόκληρες φέτες ντομάτας. Μόνη ένσταση ότι η μερίδα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Σαλάτα είναι, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, το κόστος της είναι ελάχιστο…

- Γιαούρτι με βότανα και μυρωδικά. Δηλαδή κάτι σαν τζατζίκι χωρίς σκόρδο… μακρυά από μας! Χ 2,80€

Ωραίο και δροσερό στραγγιστό γιαούρτι, πολύ μυρωδάτο με δυόσμο και άνηθο αν δεν απατώμαι

- Παστουρμαλί με χειροποίητο φύλλο χ 4,90€

Aν και τηγανιτό, δεν είχε ρουφήξει λάδι. Νόστιμο, με μπόλικο υλικό στη γέμιση, από καλής ποιότητας παστουρμά, τυρί και λίγη ντομάτα. Δεν θα το χαρακτήριζα βαρύ. Μου άρεσε. Όμως νομίζω ότι κι εδώ για πέντε ευρώ η μερίδα είναι λίγο μικρή, δεδομένου ότι ήμασταν τρία άτομα και ήρθαν δύο τριγωνικά κομμάτια που ισούται ουσιαστικά με ένα τετράγωνο. Κάντε το ορθογώνιο τουλάχιστον να το μοιράσουμε στα τρία.

- Πατάτες τηγανιτές φρέσκιες (2 μερίδες) χ 3,10€ έκαστη

Ωραία τηγανισμένες, τραγανές και πασπαλισμένες με ρίγανη! Λάθος για μένα (το έχω αιτιολογήσει ξανά στο παρελθόν) το εμαγιέ σκεύος στο οποίο τις σερβίρουν, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν το βρίσκω και καθόλου καλαίσθητο.

Από την κατηγορία “Mερίδες” επιλέξαμε για πρακτικούς λόγους

- Ποικιλία του Μπαρμπαλιά χ 22,50€
Περιελάμβανε 13 σούβλες συνολικά. Ήτοι: 3 σούβλες κεμπάπ με ανάμεικτο κιμά, 3 σούβλες κασερλί κεμπάπ γεμισμένες με κασέρι φυσικά, 3 σούβλες κοτόπουλο κεμπάπ, 2 καλαμάκια σουτζούκι, 1 σούβλα σις κοτόπουλο, 1 σούβλα σις χοιρινό. Δύο ολόκληρες ντομάτες ψητές και δύο πράσινες πιπεριές. Όλα αυτά επάνω σε πιτούλες.

Νομίζω ότι είναι η τέλεια και συμφέρουσα λύση για να δοκιμάσει κάποιος περισσότερες γεύσεις, ώστε να πάρει μια συνολική εικόνα.
Τα κεμπάπ του ήταν αξιοπρεπή και εύπεπτα. Τα κασερλί ακόμα πιο ενδιαφέροντα για όσους αρέσει το κασέρι. Και τα κοτόπουλα κεμπάπ ακόμα πιο ελαφριά για όσους δεν συμπαθούν το αρνί. Τα σουτζούκια (τέσσερα μεγάλα κομμάτια σε κάθε καλαμάκι) νόστιμα αλλά αρκετά πικάντικα. Τραβάνε ποτό αλλά σε στέλνουν… είναι πολύ βαρύς μεζές. Δεν τρώγονται εύκολα αν έχουν προηγηθεί τα υπόλοιπα.

Τα σις τόσο το κοτόπουλο όσο και το χοιρινό, ήταν λουκούμια. Καθαρά κομμάτια κρέατος, μαριναρισμένα πριν ψηθούν σε γιαούρτι και μυρωδικά, πράγμα που τα καθιστά τόσο μαλακά και νόστιμα, που τα θυμάμαι με λαχτάρα και κολάζομαι καθώς είναι και σαρακοστή κι έχει πέσει νηστεία. Απλά στα σις η σούβλα δεν έχει πολλά κομμάτια (νομίζω γύρω στα 4 τεμ). Επίσης, σημειώστε ότι στα σις η μισή μερίδα που αναγράφεται στον κατάλογο, περιλαμβάνει μόνο ΜΙΑ σούβλα κι όχι δύο όπως ισχύει με τις μισές των κεμπάπ! Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί οπωσδήποτε γιατί είναι παραπλανητικό.

Αν δείτε τις τιμές των τεμαχίων μεμονωμένα θα διαπιστώσετε ότι με την συγκεκριμένη ποικιλία κερδίζετε 1,90€ συν τα παρελκόμενα(πίτες, ντομάτες, πιπεριές). Και για του λόγου το αληθές, αναλυτικά η αντιστοιχία τους ανά τεμάχιο είναι 1,50€ τα κεμπάπ χοιρινό και κοτόπουλο, 1,60€ τα κασερλί, 1,80€ το καλαμάκι σουτζούκι και τα σις χ 3,50€ έκαστο.

Ήπιαμε μόνο νεράκι σε κανάτα, αφού ευγενικά επιστρέψαμε το εμφιαλωμένο, το οποίο όμως έτσι κι αλλιώς απ΄ ότι παρατηρώ τώρα στην απόδειξη χρεώθηκε χ 1€. Προφανώς είναι το σύστημα με το που κάθεται ο πελάτης να χτυπάνε στην απόδειξη το νεράκι με το έτσι θέλω. Συμβαίνει -κακώς- πολλές φορές. Γι’ αυτό λοιπόν, προσοχή στον λογαριασμό στο τέλος.

Ο λογαριασμός ήρθε στα 41,90€ ήτοι 13,97€/’άτομο, που αναλογικά είναι ένα πολύ καλό ποσόν σε συνάρτηση πάντα του ότι χορτάσαμε και με το παραπάνω αλλά και ευχαριστηθήκαμε από γευστικής απόψεως.

Δεν κεράστηκε όμως τίποτα παρότι στον κατάλογο υπάρχουν και μερικά γλυκάκια όπως καζάν ντιπί, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα. Φάουλ. Νέο μαγαζί είσαι. Μη βαδίζεις στα χνάρια της Πόλης. Φαίνεται τσιγκούνα θα’ σαι...! Ένα ρακομελάκι έστω, ένα ξερό φυλλαράκι…κάτι. Τα έχω ξαναπεί.

Την Τσικνοπέμπτη όπως προανέφερα έγινε η δεύτερη επίσκεψη. Πήγα νωρίς, γύρω στις έξι. Διαπίστωσα ότι όντως το moto τους ισχύει. Επάνω στη σχάρα δεν υπήρχαν σούβλες που να ψήνονται μαζικά, ούτε κρυφά συρτάρια με ψημένα κρέατα, όπως έχω παρατηρήσει σε κάποια σουβλατζίδικα (ειδικά τέτοιες μέρες) για να προλαβαίνουν τις παραγγελίες. Ελπίζω αυτό να διατηρείται και στον μεγάλο φόρτο αλλά και όταν θα μπει και το delivery. Επίσης μου άρεσε που τα ωμά κρέατα τα μετέφεραν στο ψυγείο δίπλα στην κουζίνα μέσα σε ανοξείδωτα κουτιά, κλειστά από πάνω, με ράφια στα οποία ήταν τοποθετημένα στη σειρά, περασμένα στις σούβλες κι όχι χύμα στο κύμα και ξεσκέπαστα. Μεγάλη τάξη και προσοχή.

Το (τρίτο αν θυμάμαι καλά) φάουλ ήρθε εκείνη τη μέρα όταν ενώ ρώτησα το σέρβις πόσες σούβλες περιλαμβάνουν οι μισές μερίδες, μου απάντησαν δύο, χωρίς να διευκρινίσουν ότι αυτό ισχύει μόνο στα κεμπάπ κι όχι στα σις. Οκ, λάθος που δεν διευκρινίζεται στον κατάλογο και ελπίζω ότι και κάποια στιγμή θα διορθωθεί, αλλά όταν σε ρωτάω προφορικά, είσαι υποχρεωμένος να μου το διευκρινήσεις.

Τελευταίο και σημαντικότερο που επίσης τώρα προσέχω, είναι ότι ενώ ο κατάλογος τα σις τα χρεώνει 3,50€ όπως είπα και παραπάνω, στην απόδειξη της τσικνοπέμπτης που πήρα πακέτο χρεώθηκαν χ 4,50€…;; Ενώ οι πατάτες που χρεώθηκαν 3,10 την πρώτη φορά που καθίσαμε, στο πακέτο χρεώθηκαν 3€. Απορία που δεν θα μου λυθεί γιατί δεν το πρόσεξα εκείνη τη στιγμή.

Άρα στο σέρβις τελικά πρέπει να αφαιρεθεί μια ντοματούλα, αλλά επειδή είμαι καλός άνθρωπος κι επειδή το μαγαζί ακόμα δεν έχει κλείσει μήνα, δεν θα το κάνω. Το πιο σωστό θα ήταν κάπου στη μέση αλλά αφού δεν υπάρχουν μισά το αφήνω ως έχει.

Πάντως και την δεύτερη φορά, η ποιότητα των κρεάτων πρέπει να πω ότι ήταν εξίσου καλή.

Και στο σημείο αυτό μου έδωσε μια πολύ ωραία πάσα η έμπιστη φίλη Χρυσανθεμάκι της οποίας την γραφή εκτιμώ ιδιαίτερα, με την τελευταία της κριτική για μαγαζί στη Φιλαδέλφεια, το οποίο κυριολεκτικά βρίσκεται 5 λεπτά από το σπίτι μου. Δεν το έχω επισκεφθεί ποτέ αλλά ούτε και μου έχει γεννηθεί η επιθυμία… τυχαίο; Δεν νομίζω. Οφείλω λοιπόν να διαβεβαιώσω ότι δεν αποτελεί παράδειγμα, καθώς η περιοχή ειδικά από εκείνο το ύψος και πάνω έχει αρκετά αξιόλογες προτάσεις για φαγητό σε πολύ καλές τιμές και ο ανταγωνισμός μέχρι στιγμής, έχει αποφέρει μόνο καλά αποτελέσματα

Τώρα για χορό δεν σας το εγγυώμαι. Συνήθως εκεί γέρνει η ζυγαριά σε βάρος της ποιότητας και της γεύσης. Ευτυχώς, είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα κακώς κείμενα της περιοχής. Δυστυχώς όμως… το καλό μας Χρυσανθεμάκι έπεσε σε ένα από αυτά. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο site βέβαια, δεν έδιναν και τις καλύτερες εγγυήσεις για το συγκεκριμένο, αλλά εντάξει συμβαίνουν κι αυτά και την πατάμε καμιά φορά.

Απόδειξη στα παραπάνω, η άφιξη του Μπαρμπαλιά που μόλις λίγους μήνες μετά τον ερχομό της Πόλης πιο πάνω και βλέποντας λίγο πιο μακρυά, θεωρώ ότι έκανε την αρχή, για την ανάπτυξη και αυτού του άξονα (της οδού Σμύρνης), με καλές προτάσεις.

Ήδη υπάρχει εδώ και καιρό κενός χώρος, εκεί που παλαιότερα υπήρχε το γνωστό ζαχαροπλαστείο Σιντριβάνι με τα ωραία παγωτά του (και όχι μόνο) το οποίο μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω. Για να δούμε; Θα αξιοποιηθεί άραγε κι αυτό σαν ένας ακόμα νέος χώρος εστίασης; Ποιος ξέρει; Οι επενδυτές μόνο!

Συμπέρασμα: Είναι νωρίς ίσως για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Όμως η εμπειρία μου μέχρι στιγμής τουλάχιστον στο θέμα της ποιότητας αλλά και της γεύσης, που είναι και τα πιο σημαντικά είναι πολύ θετική.

Δε μπαίνω στην διαδικασία να συγκρίνω τα δυο νεοφερμένα κεμπαπτζίδικα της περιοχής, καθώς το νεότερο για το οποίο γράφω τώρα, έχει αρκετά μικρότερο κατάλογο γιατί περιορίζεται σε αυτό που περιγράφει η ονομασία του περισσότερο…στα κεμπάπ δηλαδή και ίσως ήταν άδικο. Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι θα σας απογοητεύσει κανένα από τα δύο.

Κλείνω για τον Μπαρμπαλιά, με έναν ασφαλή (νομικό) όρο, για να μη φάω ξύλο αργότερα -καθώς όπως λέει κι ο μπαμπάς fratello δεν έχει περάσει ακόμα τις παιδικές ασθένειες- και πάντα περιμένοντας τον χρόνο αλλά και την γνώμη των άλλων φίλων να επιβεβαιώσουν ή όχι τα γραφόμενά μου.

Προτείνεται… με κάθε επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου!

Υ. Γ.1. Για το θέμα του parking κάντε ένα τάμα σε κάποιον Άγιο πριν ξεκινήσετε με το αυτοκίνητό σας, γιατί η κατάσταση στην περιοχή τείνει να ξεπεράσει την Ομόνοια ειδικά τα ΠΣΚ.

Υ. Γ.2. Καλορίζικο το ask Θεσσαλονίκης…αναμένουμε με ανυπομονησία και το αντίστοιχο για την Κρήτη!