Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Πειραιάς κέντρο, Αθήνα
Μάρ
25
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Προχθές, την ηλιόλουστη Κυριακή 20/3, που η Αθήνα είχε μπλοκάρει με τον Μαραθώνιο, αποφάσισα να πάρω Μετρό και Ηλεκτρικό και να κατέβω στον Πειραιά, επισκεπτόμενος την +ΟΥΣΙΑ (Ο), για την οποία είχε διαβάσει στο site αλλά και ακούσει τα καλύτερα. Συνάντησα την Πειραιώτισσα φίλη μου νωρίς το μεσημέρι, η οποία ήξερε και εκτιμούσε ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο αυτό χώρο στο κέντρο του λιμανιού μας, έχοντας γευματίσει εκεί αλλά και παραγγείλει κάποια φαγητά ημέρας από το δίκτυο delivery που διαθέτουν.

Το μαγαζί είναι εστιατόριο – μεζεδοπωλείο και διαθέτει εσωτερικό χώρο, με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Κ. Παλαιολόγου, που μοιάζει με μπιστρό, καθώς και εξωτερικό χώρο, στην καταπράσινη κεντρική Πλατεία Τερψιθέας. Η +ΟΥΣΙΑ ειδικεύεται στην Κρητική κουζίνα, αλλά σερβίρει κι άλλα πιάτα από την ελληνική και μεσογειακή γαστρονομία. Ενώ κι η Αθήνα διαθέτει ανάλογα Κρητικά εστιατόρια, η Ο θεωρώ ότι υπερέχει, στην ποικιλία και την ποιότητα του σπιτικού φαγητού που προσφέρει, αλλά κυρίως στο value for money, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.

Το όνομα +ΟΥΣΙΑ, συνδυασμός του προσθετικού συμβόλου και της ουσίας, σημαίνει ότι τα εδέσματά της, εκτός όλων των άλλων προτερημάτων του χώρου κ. λπ., υπερέχουν αναφορικά και με την ουσία της γεύσης τους. Πιστεύω ότι ήταν ευφυής η ιδέα αυτή του ιδιοκτήτη να ονομάσει έτσι το κατάστημά του, έστω κι αν στο μυαλό ορισμένων έρχονται ίσως κάποιοι αναπόφευκτοι ερωτικοί συνειρμοί…

Ιδιοκτήτης, λοιπόν, ο κ. Μιχάλης Κοτσιφάκης, με καταγωγή απ’ τα Χανιά, και με πολυετή προϋπηρεσία στο Δημόσιο, εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες επικεντρώθηκε σε χώρους εστίασης και αναψυχής, όπως το 1910 και το Ελιξήριο, που δεν λειτουργούν πλέον, το Μέλι, που έχει αλλάξει χέρια, και την +ΟΥΣΙΑ, η οποία κοσμεί τον Πειραιά για 17 χρόνια, αφού άνοιξε το 1999. Λειτουργούν από Τρίτη με Σάββατο, μεσημέρι και βράδυ, 12.00-00.00, ενώ Κυριακή και Δευτέρα, μόνο τα μεσημέρια,12.00-17.00.

Ο ιδιοκτήτης απουσίαζε, αλλά ήταν εκεί η ευγενέστατη αδελφή του, η οποία και μας μίλησε λεπτομερώς για το μαγαζί τους. Καθίσαμε μέσα, γιατί ήθελα να εξοικειωθώ περισσότερο με τον εσωτερικό χώρο, τη διαρρύθμιση και τη διακόσμησή του. Μπορούσα έτσι να παρατηρώ -απ’ τη μισάνοιχτη κουζίνα με το πάσο- τόσο τη μαγείρισσα, η οποία καθημερινά επιτελεί το έργο της υπό την επίβλεψη των ιδιοκτητών, όσο και την πρόθυμη και νεαρή σερβιτόρα, η οποία πηγαινοερχόταν ασταμάτητα, σερβίροντας τις παρέες που κατέφθαναν στην όμορφη Πλατεία μπρος στα μάτια μας.

Ο εσωτερικός χώρος, όχι ιδιαίτερα μεγάλος, έχει γύρω στα 10 τραπέζια (περί τα 35 άτομα), ενώ στην Πλατεία μπορούν να φάνε πολύ περισσότεροι - υπολογίζω συνολική δυναμικότητα 100 τουλάχιστον ατόμων. Μέσα λοιπόν κυριαρχούν αποχρώσεις κόκκινου-καφέ σε τραπεζοκαθίσματα, καναπέδες και πλάκες δαπέδου, σε κοντράστ με τους ανοιχτόχρωμους τοίχους. Υπάρχουν ακόμα καθρέφτες, κάδρα με φωτογραφίες και εικόνες της Κρήτης, μικρές γωνιές και ράφια στους τοίχους με διάφορα μπιμπελό αλλά και αντίγραφα αρχαίων κεφαλών από κάποιο Μουσείο, ενώ άπλετο φως έλουζε την αίθουσα από την πόρτα, τις τζαμαρίες και τα παράθυρα. Ταυτόχρονα, μας συνόδευαν Κρητικά κυρίως μουσικά ακούσματα και τραγούδια (με τον αείμνηστο Ν. Ξυλούρη, όπως και γνωστές συνθέσεις του Μαρκόπουλου κι άλλων συνθετών).

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ο ταΐζει τα μεσημέρια τους εργαζόμενους στον Πειραιά και όχι μόνο, χάρη στο εκτεταμένο της delivery, το οποίο -Δευτέρα με Παρασκευή, από 12.00-16.30- καλύπτει όλη την κεντρική ζώνη του Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα το τρίγωνο που ορίζεται απ’ το Χατζηκυριάκειο, τον Άγιο Διονύσιο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία!! Όπως μου είπαν, ετοιμάζουν καθημερινά τουλάχιστον 10 πιάτα ημέρας, όπως ψάρι ή συκώτι στη σχάρα, πολίτικους κ. λπ. κεφτέδες, σουτζουκάκια, μπουρέκια, παστίτσιο, μουσακά, κ. α.

Το μενού τους για τους θαμώνες του εστιατορίου, απ’ το οποίο και παραγγείλαμε, είναι φυσικά εκτεταμένο και, ο πολυσέλιδος κατάλογός τους, ξεκινώντας απ’ τη Χανιώτικη κουζίνα, επεκτείνεται και σε άλλες ελληνικές γωνιές. Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει 12 μεζεκλίκια, όπως φάβα, τυροκαυτερή, χοιρινή τηγανιά,... (3-7 €), 6 θαλασσινούς μεζέδες, όπως γαρίδες σαγανάκι, καλαμαράκια και μπακαλιάρο τηγανιτό, χταπόδι ξιδάτο, …(5-9 €), καμιά δεκαριά πιάτα Κρήτης, όπως στάκα με αυγά, καλιτσούνια, κουνέλι τηγανιτό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, …(3-10 €).
Επίσης σερβίρουν περί τις 10 σαλάτες (4-7 €), και πολλά μαγειρευτά πιάτα, όπως στραπατσάδα, γαλοπούλα ή κοτόπουλο παϊδάκια, πανσέτα, φέτα-πετιμέζι, συκωτάκια μοσχαρίσια γάλακτος, σπαλομπριζόλα, …(7-14 €), και 5-6 γλυκά, στα 4-7 €.

Εξάλλου, η λίστα με τα ποτά είναι πιο συνεκτική και εστιάζεται σε λίγο αλλά καλό και φθηνό κρασί χύμα, από σταθερούς προμηθευτές, όπως μας είπαν. Έχουν λοιπόν λευκό Κρητικό κρασί ποικιλία ΒΗΛΑΝΑ, 12 βαθμών οινοπνεύματος, από την περιοχή του Ηρακλείου, στα 5 € τα 750 ml, τρία είδη κόκκινα: ΛΙΑΤΙΚΟ, ΜΑΡΟΥΒΑ (υψηλόβαθμο, οξειδωμένο, απ’ την Κίσσαμο Χανίων), καθώς και ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ Νεμέας, στα 5-5.60 €, αντίστοιχα. Υπάρχουν ακόμη ελληνικές μπύρες στα 2-4 €, ούζο 200 ml. στα 6.60 € και σε αντίστοιχες φιλικές τιμές, τσικουδιά και ρακόμελο. Επίσης, όλα τα γνωστά αναψυκτικά, καφέδες και χυμοί, στα 2-3 €. Εξ ού και το τέλειο vfm, για το οποίο σας μίλησα στην αρχή!

Εμείς, μετά από ώριμη σκέψη και πολύ ψάξιμο, καταλήξαμε στα ακόλουθα τοπικά εδέσματα, αφού μας έφεραν νερό κρύο σε κανάτα:

1. Μια καλιτσούνια με μυζήθρα και ανθότυρο, στα 5 €
2. Μια καλιτσούνια με χόρτα και μάραθο, επίσης στα 5 €. Τα καλιτσούνια ήταν ολόφρεσκα, ζεστά και έλιωναν στο στόμα!
3. Μια Χανιώτικους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες, με πρόβειο γιαούρτι. Ήταν μπουκιά και συχώριο! Τιμή 6.80 €.
4. Μια σαλάτα με ποικιλία από βραστά λαχανικά και sauce γιαουρτιού. Ήταν ένα πιάτο πολύ χορταστικό. Τιμή 6.00 €.
5. Μια μερίδα κουνέλι τηγανιτό με δικές τους τηγανιτές πατάτες, που ήταν το κάτι άλλο, και ήρθε κατ’ ευθείαν με το τηγάνι του. Τιμή στα 7.20 €.
6. Μοιραστήκαμε για γλυκό, μια Σφακιανή μυζηθρόπιτα με μέλι, η οποία ήταν ομολογουμένως μια εξαίσια γεύση. Τιμή 4.90 €.
7. Ήπιαμε 750 ml. απ’ το καταπληκτικό χύμα κόκκινο κρασί του Μαρουβά, που σας περιέγραψα ήδη. Τιμή 5.60 €.

Ακολούθησε κέρασμα από σπιτικό γλυκό κουταλιού με γιαούρτι, που ήταν κι αυτό μια ευγενική τους χειρονομία.

Ο λογαριασμός, συνολικά στα 41 €, άξιζε σαφέστατα για την αξιοπρεπή και πεντανόστιμη Κρητική γαστρονομική αυτή εμπειρία που αποκομίσαμε. Κοντολογίς, η σπιτική τους μαγειρική τέχνη, η φιλόξενη εξυπηρέτηση και η σχέση ποιότητας και τιμής ήταν όντως ασυναγώνιστα!

Συμπερασματικά, συστήνεται σαν ένα απ’ τα καλύτερα και τιμιότερα Πειραιώτικα στέκια, ειδικά για τη συγκεκριμένη κουζίνα που μας προσφέρει.

Προσωπικά σκοπεύω να το ξανατιμήσω το καλοκαίρι, τρώγοντας στην όμορφη Πλατεία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του.