Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Μάρ
28
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Επιτέλους αρχίζουν να διευρύνονται οι ορίζοντες του ask με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη. Πρώτη λοιπόν κριτική για Θεσσαλονίκη. Πρώτο μαγαζί τυγχάνει να είναι, η πρόταση των NY Times σε ένα άρθρο με τα 52 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς ανά τον κόσμο. Στο NO 47 δεσπόζει η Θεσσαλονίκη με 3 προτάσεις φαγητού. Μια από αυτές το Σέμπρικο.

Η επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη αποτελεί εμπειρία διαχρονική, που κρατάει χρόνια και ποτέ δεν παραλείπεται Θες λόγω δουλείας, θες τα χρόνια που έζησα κοντά της, θες η βόλτα στη Νίκης με την απίστευτη θαλασσινή αύρα, θες ο φιλικός κόσμος της, θες η Παλιά Πόλη με τα όμορφα ταβερνάκια της και τα κάστρα του Γεντί Γκουλέ, ποτέ δεν την ξεχνάω και αυτή ποτέ δεν με απογοητεύει.

Στην τελευταία μου επίσκεψη έτυχε να γνωρίσω έναν υπέροχο χώρο και μάλιστα σε περιοχή που δεν περίμενα ότι μπορούσε να κρύβει ένα τέτοιο μαγαζί.
Σέμπρικο λοιπόν βγαλμένο από τη λέξη ‘’σέμπρος’’ και για να μην σας ζαλίσω με την ακριβή ετυμολογία της λέξης, θεωρείστε ότι σημαίνει συνεταιρισμός συνεταιριστικό και όλα τα παράγωγα.

Βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα Δικαστήρια και δίπλα στα Βυζαντινά τείχη της περιοχής, 2 λεπτά από την αρχή της Εγνατίας και τα φανάρι των δικαστηρίων. Με λίγο αέρα όχι και σπάνιο φαινόμενο στη συμπρωτεύουσα, μυρίζεις και την θαλασσινή αύρα μιας και η απόσταση από τον Θερμαϊκό είναι ελάχιστη.

Χώρος κλασσικός μπακάλικου-παντοπωλείου με τα παλιά ψυγεία και τα ράφια γεμάτα καλούδια από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Από πάσης φύσεως τυριά και αλλαντικά μέχρι ζυμαρικά, αποστάγματα και μπαχάρια και ότι βάζεις με το νου σου, που βρίσκεις μόνο σε ένα σύγχρονο delicatessen χώρο. Όλα προς πώληση, μιας και ο χώρος, παράλληλα με το εστιατόριο λειτουργεί και ως παντοπωλείο.

Τραπεζάκια μεταλλικά έξω όπως και οι καρέκλες, ενώ μέσα με μαρμάρινη βάση τα τραπέζια και κλασσικές ξύλινες οι καρέκλες, οι παλιές με την κόντρα πλακέ βάση. Αποχρώσεις ανοιχτόχρωμες που δεν κουράζουν στο μάτι σε όλο το μαγαζί. Βέβαια κάποιες από τις συνθέσεις μέσα στο μαγαζί θυμίζουν ΙΚΕΑ, αλλά η προσθήκη παλιών αντικειμένων όπως μπακιρένια σκεύη, φαναράκια, αλλά και λουλουδιών ή μυρωδικών βελτιώνει κάπως την κατάσταση.

Ο χώρος γεμίζει από ανθρώπους όλων των ειδών. Χρειάζεται σίγουρα να κλείσεις ειδικά μεσημέρι, διότι γεμίζει από άτομα των Δικαστηρίων που το προτιμούν για ένα πέρασμα ανάμεσα στις δίκες ή στο μεσημεριανό διάλειμμα.
Η εξυπηρέτηση κινείται στους ρυθμούς της πόλης.
Χαλαρααααααά.
Δεν βιάζεσαι, δεν γκρινιάζεις, δεν αγχώνεσαι. Θα φας καλά, αλλά το καλό πράγμα θα έρθει στην ώρα του.
Οπότε οπλίσου με υπομονή, απόλαυσε την υπέροχη ρακή ή κάποιο άλλο απόσταγμα, ή κρασί ως επί το πλείστον από μικρούς παραγωγούς σε ποτήρι ή μπουκάλι και σε καλές τιμές.

Χόρτα με αυγά και καβουρμά. Το top of the tops του μαγαζιού. Ζεστά χόρτα λεμονάτα και ωραία βρασμένα με μικρά κομμάτια καβουρμά ανάμεσα. 2 αυγά με shaky κρόκους νωχελικά στέκουν στην κορυφή των χόρτων ‘’έτοιμα για όλα’’. Τα σπας, ανακατεύεις και γεύεσαι όλα τα αρώματα…. Υπάρχει και στην έκδοση αυγών με καραμελωμένα κρεμμύδια και σουτζούκι. Ότι προτιμήσεις έχει ο καθένας στις γεύσεις. Και τα 2 είναι εξαίσια.

Πινελιά κρητική και πολύ καλή εκτέλεση στη κλασική σφακιανή πίτα, με μπόλικο ανθότυρο, πασπαλισμένη με σουσάμι και λουσμένη με θυμαρίσιο μέλι. Για να πίνονται ευχάριστα οι ρακιές ακόμα και στη Θεσσαλονίκη.
Πατατοσαλάτα με προσούτο ελληνικότατο και sauce μανιταριού. Τέτοιες γεύσεις και συνδυασμούς μόνο στη Σαλονίκη. Το μανιτάρι πολτοποιημένο σαν πουρές πάνω από τη βραστή πατάτα, η οποία ήταν όσο χρειαζόταν αρωματισμένη με ελαιόλαδο και μυρωδικά και από πάνω απείρακτες οι λωρίδες προσούτου. Ορεκτικό απίθανο και αρκετό σε ποσότητα.

Από κυρίως δοκιμάσαμε σε διπλή δόση το κεμπάπ γιαουρτλού. Βουβαλίσιος ο κιμάς από τα 3 κρεατένια κεμπάπ ανάμεσα σε χειροποίητες μικρές και ψιλές πίτες σαν τις αραβικές, μπόλικο γιαούρτι με ψητή ντοματούλα στην κορυφή και πασπαλισμένο το πιάτο κλασικά με πάπρικα, το must μπαχάρι της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ένα κότσι φούρνου με ψητά λαχανικά. Τα λαχανικά λογιών - λογιών και σωστά ψημένα, το κότσι όμως είχε μεγάλο κόκκαλο και λίγο κρέας, το οποίο βέβαια ήταν σωστά φουρνομαγειρεμένο.
Από σαλάτες μια κλασική με όλων των ειδών τις πρασινάδες και τσαλαφούτι από πάνω να του δίνει την όποια ένταση. Δροσερή και φρέσκια, σταθερή αξία για εισαγωγή στα ορεκτικά και τα κυρίως.

Θεσσαλονίκη χωρίς κέρασμα δεν πάει, οπότε στο τέλος μας κέρασαν γενναία ποσότητα από πολύ καλή σοκολατόπιτα.
Ο λογαριασμός, με τα ορεκτικά και τις σαλάτες να ‘’παίζουν’’ ανάμεσα σε 4,5 -7 ευρώ και τα κυρίως από 7 – 12,5 ευρώ δεν θα ξεπεράσει τα 17 ευρώ μαζί με τα ποτά σε νορμάλ επίπεδα.
Αξίζει το όλο concept του μεζεδοπωλείου- παντοπωλείου που τελευταία ‘’φοριέται’’ σε πολλά μαγαζιά, ιδίως της συμπρωτεύουσας και πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του και στην Αθήνα.

Αν σας φέρει ο δρόμος από Θεσσαλονίκη δοκιμάστε το.
Extra tip: Ποικιλία τυριών συνοδεία βιολογικού κρασιού αν προτιμάτε κάτι light. Ξεχάστε τα κλασικά πιάτα με τυριά. Εδώ θα δοκιμάσετε τυριά που κάποιοι δεν τα ‘’βάζουν’’ σε ποικιλία όπως, κασκαβάλι, μελίχλωρο, μανούρα, ξηρό ανθότυρο και πολλά άλλα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.