Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ινδία - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Απρ
08
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Προχθές, απομεσήμερο Σαββάτου 2/4, επισκέφθηκα με μια φίλη μου το νέο ινδικό εστιατόριο του κέντρου, το INDIAN HAVELI (IH), στην αρχή της Λ. Συγγρού, επηρεασμένος θετικά και απ’ την ενδιαφέρουσα εισηγητική κριτική του fratello, ειδικά στην περιγραφή του χώρου και της εξυπηρέτησης. Με τη σειρά μου θα παραθέσω κι άλλα χρήσιμα στοιχεία του νέου αυτού χώρου εστίασης, όπως ιστορικά, στατιστικά, αλλά και τα βασικά θέματα που αφορούν τα φαγητά, τα ποτά, κ. λπ.

Το ΙΗ άνοιξε τις πύλες του στις 5 Φεβρουαρίου φέτος, συμπληρώνοντας έτσι τους δύο πρώτους μήνες της επιτυχημένης λειτουργίας του. Είναι ανοιχτό καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από 13.00-00.00 και μάλιστα τις ίδιες αυτές ώρες πραγματοποιεί καθημερινά delivery, στην ευρεία περιοχή που καλύπτει Σύνταγμα, Ζάππειο, Μετς, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, κ. λπ.

Η ινδική κουζίνα του, αξιόλογη όντως, είναι αυτή της ΒΔ κυρίως Ινδίας, δηλ. των περιοχών Punjab (που συνορεύει με Πακιστάν και Κασμίρ), Rajasthan και Gujarat. Οι περιοχές μάλιστα αυτές φημίζονται και για τα ξακουστά αρχοντικά ‘παλάτια’ τους, τα ‘havelis’, απ’ τα οποία πήρε και το όνομά του το εστιατόριο αυτό, που είναι κυριολεκτικά ένα ‘Ινδικό Αρχοντικό’! Την κουζίνα επιμελείται σεφ από το Punjab, και επειδή η περιοχή, όπως ανέφερα, γειτνιάζει με το Πακιστάν, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα επιμέρους φαγητά των δύο χωρών, που παρουσιάζουν πολλές αναλογίες. Τα φαγητά τους, πάντως, δεν είναι τόσο λιπαρά όσο σε άλλα ινδικά εστιατόρια.

Ο χώρος είναι πραγματικά εντυπωσιακός και αποτελείται από την κυρίως αίθουσα του ισογείου κι απ’ το πατάρι, συνολικής δυναμικότητας 60 περίπου ατόμων. Ξεχωρίζουν οι τοίχοι, βαμμένοι σε έντονο κόκκινο – κεραμιδί, το καφέ ξύλο τραπεζιών και καθισμάτων, καθώς και οι αναπαυτικοί καναπέδες με τα μαξιλάρια στους ακριανούς τοίχους ισογείου και παταριού. Απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες στην πρόσοψη της Συγγρού μπαίνει άπλετο φως, ενώ το γωνιακό μπροστινό τραπέζι στο οποίο καθίσαμε είχε εκπληκτική θέα των Στύλων του Ολυμπίου Διός και του Λυκαβηττού στο βάθος! Ξεχώριζαν ακόμη οι πολυέλαιοι στην οροφή, τα σκαλιστά μπαούλα, και τα διάφορα κεντίδια και στολίδια της αίθουσας.

Τους τοίχους κοσμούσαν τεράστιες εικονογραφίες νέων γυναικών από περιοχές της Ινδίας: από τη μία μεριά, με τις φανταχτερές παραδοσιακές φορεσιές τους, κι απ’ την άλλη, με σκηνές από γαμήλια προετοιμασία. Θεωρώ ότι η παρουσίαση αυτή των φολκλορικών τους εθίμων είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και επαινετή!

Στο σημείο αυτό, θα αναφερθώ στο μενού τους, που όπως προκύπτει απ’ τους καταλόγους του καταστήματος και του delivery είναι εκτεταμένο και καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα προτιμήσεων, τόσο των κρεατοφάγων πελατών όσο και των χορτοφάγων. Ενδεικτικά μόνο θα πω ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες εδεσμάτων:

Περί τα 8 ορεκτικά (4-8 €), όπως κοτόπουλο πακόρα, Amritsari πακόρα ψαριού, δηλ. φιλέτο ψαριού μαριναρισμένο με μείγμα αυγού και καβουρόψυχας, κλπ. Επίσης 3 σούπες (6 €), 4 σαλάτες (5-7 €), 10 είδη από πίτες και ψωμιά (2-4 €). Ακόμη, 2 ποικιλίες Thali, που είναι συνδυασμός 6 γεύσεων (γλυκού, αλμυρού, πικρού, ξινού, στυφού και πικάντικου), από ρύζι, λαχανικά, φακές, γιαούρτι, τουρσί, τραγανά papad, κ. α. ), τα οποία σερβίρονται σε μια στρογγυλή πιατέλα, και στοιχίζουν από 13-15 €. Επίσης 10 επιλογές tandoori (10-15 €), 10 είδη κοτόπουλου (9-10 €), 8 είδη αρνιού (10-11 €), 6 ψάρια & θαλασσινά (~11 €), 8 είδη ρυζιού biryani (4-10 €), 12 χορτοφαγικά πιάτα (6-8 €), 3 επιδόρπια (3-4 €), και φυσικά τα παραδοσιακά ποτά τους τα lassi (μάνγκο, γλυκό, αλμυρό), στα 3 € περίπου. Στο ΙΗ δεν σερβίρουν κρέας μοσχαρίσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ινδία, με εξαίρεση κάποιες μειονότητες Χριστιανών ή Μουσουλμάνων.

Η λίστα των ποτών είναι κι αυτή πολύ φροντισμένη, με τα βασικά αναψυκτικά στα 2 €, 7/8 μπύρες ~ 4 €, 12 κοκτέιλ στα 7.50 €, διάφορα αλκοολούχα ποτά 3-10 €, 5 λευκά κρασιά, 22-30 € (για το Μαγικό Βουνό του Λαζαρίδη), 2 ροζέ στα 20 € (μεταξύ αυτών το Κτήμα Παυλίδη, Thema), και 5 κόκκινα κρασιά, από 20 – 45 € (για το Κτήμα Βιβλία Χώρα, Merlot, Cabernet Sauvignon). Υπάρχουν ακόμη αφρώδεις οίνοι, όπως το Martini Asti, 30 €, και πολλά άλλα. Επειδή κάποια κρασιά είναι υπερτιμημένα, για τους πιο ολιγαρκείς αλλά και τους οδηγούς, αντιπροτείνεται ένα ποτηράκι κρασί, λευκό ή κόκκινο, στα 3 μόνο €!!

Περνώντας τώρα στα του φαγητού μας, πρέπει να πω ότι αρχικά μας προσέφεραν κρύο νερό σε κανάτα που ανανεώθηκε μάλιστα 2 φορές, καθώς και τραγανά papadam, που συνοδεύονταν από 3 sauces (μέντα, γλυκόξινη, και καυτερή από πίκλες), οι οποίες ήρθαν σε ένα παραδοσιακό μπρούτζινο σκεύος.

• Εμείς δοκιμάσαμε ακόμη τα Κούλτσα Πανίρ, που ήτανε 4-5 παραδοσιακές πίτες ναν, γεμιστές με το νόστιμο και σπιτικό τυρί πανίρ. Τιμή 2.50 €.
• Από ορεκτικά, πήραμε ένα κοτόπουλο πακόρα, που ήταν μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μείγμα μπαχαρικών, παναρισμένα με ρεβυθάλευρο και τηγανισμένα στη συνέχεια. Ήταν καμιά 10αριά νόστιμα τεμάχια που ήρθαν σε ένα ωραίο χάλκινο σκεύος, πάνω σε ένα φύλλο μαρουλιού. Τιμή 6 €.
• Από τις σαλάτες επιλέξαμε την πιο δροσιστική, ώστε να αντισταθμίσει τις άλλες γεύσεις των εδεσμάτων. Ήταν η ράϊτα, με βάση το γιαούρτι, κόλιανδρο κ. α. φρέσκα μπαχαρικά, ντομάτα, κρεμμύδια, αγγούρι και διακοσμητικά τρίμματα από μπούκοβο. Κάπως παρεμφερές με το δικό μας τζατζίκι. Τιμή 4.50 €.
• Για κυρίως πιάτο μοιράσαμε ένα εύγευστο κοτόπουλο Tandoori Malai Tikka. Ήταν 10-12 κύβοι από στήθος κοτόπουλου, έξοχα μαριναρισμένοι σε πικάντικη, κρεμώδη σάλτσα τυριού και κάσιους, και αρωματισμένοι με βότανα, μπαχαρικά και ψήγματα σκόνης κόκκινου τσίλι, που προσδίδει το κοκκινωπό τους χρώμα. Ήρθε σε μια όμορφη ξύλινη πιατέλα, πάνω σε βάση από λάχανο. Τιμή 9.50 €.
• Ήπιαμε μια δροσιστική, ινδική μπύρα cobra, 4.80 βαθμών οινοπνεύματος. Τιμή 4 €.

Ο λογαριασμός για όλα αυτά τα ινδικά καλούδια έφτασε τα 26.50 €, ποσό λογικότατο για την εν γένει εμπειρία μας, του χώρου και του προσεγμένου φαγητού. Κατά κεφαλήν κατηγορία 10/16 €!

Οι ευγενείς οικοδεσπότες μάς κέρασαν ένα δημοφιλές ινδικό παγωτό Kulfi, πυκνό και κρεμώδες σε γεύση, με βάση το σαφράν, τα αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς, ενώ στο πιάτο υπήρχαν ακόμη κομμάτια από σαντιγί. Επίσης, το πασίγνωστο γλυκό τους, το gulab jamun, που παρασκευάζεται από φρέσκο, πηγμένο γάλα, με ξηρούς καρπούς και σιρόπι πράσινου κάρδαμου και ροδόνερου ή σαφράν. Ήταν κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες. Η ευγενική αυτή χειρονομία ολοκλήρωσε το γεύμα μας με μια ενδιαφέρουσα γλυκιά επίγευση!

Η καλή βαθμολογία μου, η οποία προστίθεται σ’ αυτή του φίλου fratello, θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει μια αξιόλογη έθνικ πρόταση εστίασης.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι αξίζει να επισκεφθείτε και να απολαύσετε την αρχοντική ποιότητα και ποικιλία όσων μας προσφέρει το INDIAN HAVELI, το νέο αυτό ΙΝΔΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 10%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια