Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Τοπική ελλ. κουζίνα - Καισαριανή, Αθήνα
Απρ
09
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Το ΞΑΘΕΡΙ (στην κρητική διάλεκτο = το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό) είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο εστιατόριο στο τέρμα της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως που διασχίζει την Καισαριανή το οποίο υπηρετεί άψογα την κρητική κουζίνα. Είναι γωνιακό, με αρκετό χώρο μπροστά του (μια ελαφρά υπερυψωμένη εξέδρα με τούβλινο τοιχάκι γύρω γύρω, η οποία βέβαια είναι εκτεθειμένη στο θόρυβο του δρόμου) που χωρά μπόλικα τραπέζια, όταν ο καιρός είναι καλός, και ένα πολύ φροντισμένο εσωτερικό χώρο. Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε και θα παρκάρετε εύκολα, μια και στη χειρότερη περίπτωση εκατό μέτρα πιο πάνω υπάρχει ένας τεράστιος ανοικτός χώρος στάθμευσης.

Μπαίνοντας στο μαγαζί θα σας εντυπωσιάσουν πολλά. Κρητική ταβέρνα; Ναι όσον αφορά την κουζίνα, κατά τ’ άλλα ούτε λύρες και σαντούρια, ούτε μινωϊκά, ούτε μπακίρια και κεραμικά, ούτε φωτογραφίες μυστακοβρακοφόρων, τίποτε, μόνο κάποιες γκραβούρες με θέματα από την Κρήτη στους τοίχους. Μοντέρνα διαρρύθμιση, απαλά χρώματα, ωραίος φωτισμός, τίποτε το ενοχλητικό για το μάτι. Στο βάθος κάτι σαν μπάρα, με φωτισμένες εσοχές που φιλοξενούν κάποια διακοσμητικά στοιχεία. Ο διάκοσμος ιδιαίτερα φροντισμένος και – όπως είπα – ευχάριστα ουδέτερος, θα μπορούσατε κάλλιστα να βρίσκεστε σε εστιατόριο πολυτελείας. Επιτέλους κάτι διαφορετικό. Τα τραπέζια, καμιά εικοσαριά στο ισόγειο και ίσως άλλα δέκα στο πατάρι, ξύλινα ρουστίκ και άνετα, σε λογική απόσταση μεταξύ τους, μπορούν να φιλοξενήσουν παρέες όλων των μεγεθών. Αναπαυτικές ψάθινες καρέκλες, ιδιαίτερα βολικοί κάποιοι καναπέδες περιμετρικά. Εμένα προσωπικά από την πρώτη στιγμή το περιβάλλον μού έκανε κλικ. Δεν ξέρω βέβαια πώς θα αντιδρούσα αν έπεφτα πάνω σε κρητικό live, από αυτά που είδα να διαφημίζονται.

Η κουζίνα βρίσκεται στο υπόγειο, πράγμα που δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα, αφού οι σερβιτόροι αναγκαστικά ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να χρησιμοποιούν δίσκους, προκαλείται έτσι αρκετή καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση της πελατείας. Ένα δεύτερο φάουλ, που ίσως όμως να είναι ατυχία της ημέρας (μεσημέρι βροχερής Κυριακής με το μαγαζί γεμάτο κατά το ήμισυ), γιατί το μαγαζί δείχνει κατά τ’ άλλα πεντακάθαρο, έχει να κάνει με τις τουαλέτες, επίσης στο υπόγειο: το καζανάκι ημιθανές, σαπούνι και χειροπετσέτες απουσίαζαν.

Οι δύο νεαροί σερβιτόροι, με σκούρο πουκάμισο και παντελόνι, για να μη λείψει το κρητικό ύφος εντελώς, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να εξυπηρετηθούν όλοι με τη σειρά. Με το που καθίσαμε προσγειώθηκε στο τραπέζι το αναπόφευκτο εμφιαλωμένο νερό, δεν είπα όμως τίποτε, μια και ήταν «Νερά Κρήτης» και όχι «Ζαγόρι», «Δίρφυς» κτλ. Σε λίγο ήρθε το πανεράκι με φρέσκο λευκό ψωμάκι, χωρίς κάποιο συνοδευτικό (στερεό ή υγρό), και οι κατάλογοι. Καλοστημένοι και καλογραμμένοι – στα κρητικά – με τις παρακάτω ενότητες: Τα κάναμε…σαλάτα, τυριά – αλοιφές, στη παρασά, τζιμπολοήματα, τσικαλέματα, ζυμαρικά τση Κρήτης, να σας γλυκάνουμε. Αν δεν έχετε μαζί σας ελληνοκρητικό λεξικό, ρωτήστε τα παιδιά, θα χαρούν να σας διαφωτίσουν.

Μην το παρακάνετε όμως στην παραγγελία, οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες και χορταστικές. Το σφουγγάτο (= ομελέτα) με απάκι, κολοκυθάκι, κρεμμύδι και πατάτα είναι αρκετό για τρία – τέσσερα άτομα, το ίδιο και τα λουκάνικα Ρεθύμνου. Μην παραλείψετε τα ταπεινά μακαρούνια σύζουμα με ανθότυρο, όταν τα επαινέσαμε στο σερβιτόρο, έπεσε η ατάκα «Αυτά δεν είναι φαγητό, είναι φάρμακο». Δεν έχω δοκιμάσει το γαμοπίλαφο, ούτε το οφτό αρνί, μπορώ όμως να σας συστήσω όλες ανεξαιρέτως τις σαλάτες, κυρίως την «ανώμαλη» και «του Βερή», εκτός από φρεσκότατες είναι και πρωτότυπες στη σύνθεση.

Το χύμα ροζέ που συνήθως προτιμώ, επειδή ο μαρουβάς μού πέφτει βαρύς, είναι απλά αποδεκτό, ενώ πολύ ωραίος ήταν ο σαρακοστιανός χαλβάς που μας κέρασαν την τελευταία φορά. Ο λογαριασμός για ένα πραγματικά χορταστικό, γνήσια κρητικό γεύμα, χωρίς τα ποτά, δεν θα ξεπεράσει τα 30 ευρώπουλα. Γενικά το ΞΑΘΕΡΙ είναι κάτι παραπάνω από αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «τίμια πρόταση», όταν σας φέρει από εκεί ο δρόμος, π. χ. μετά από ένα ωραίο περίπατο στον Υμηττό, μη διστάσετε να το δοκιμάσετε.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 20%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια