Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Κυψέλη, Αθήνα
Απρ
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Σαν παλιός Κυψελιώτης, συχνάζω σε θέατρα και σινεμά της αγαπημένης αν και αλλαγμένης σήμερα γειτονιάς μου. Σαν καλοφαγάς, λοιπόν, σκέφθηκα σήμερα να ξεκινήσω με τις ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ (ΝΜ) και τις σχετικές κριτικές μου, επισκεπτόμενος παλιά λημέρια αλλά και νεότερα στέκια της συνοικίας όπου γεννήθηκα και ενηλικιώθηκα.

Το μέρος αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στη γωνία με την οδό Ύδρας (οι Κυψελιώτικοι δρόμοι τιμούν τα νησιά μας περισσότερο από κάθε άλλη γειτονιά) και απέχει δύο μόνο τετράγωνα απ’ το πατρικό μου σπίτι, διώροφο με κήπο μέχρι το 1980, στην Κεφαλληνίας και Κυψέλης!

Οι ΝΜ έχουν αρκετά αντιφατικές κριτικές και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα έντονα νεανικά μου βιώματα, με ώθησε στο να το επισκεφθώ πρώτο. Ο φίλος ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ, για παράδειγμα, πιστεύω ότι θα πρέπει να ατύχησε, αφού ξεπάγιασε με την παρέα του απ’ το ρεύμα του περσινού κρύου Φλεβάρη, σε ένα χώρο με ελλιπή πιθανώς θέρμανση και με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν… Απ’ την άλλη, η χρήστης fantitsi ήταν πιο θετική στην προχθεσινή κριτική της, αλλά έτυχε να πέσει σε βιαστικό service απ’ τα παιδιά της Μαίρης, που της πήγαν πρώτα σκέτο το μπακαλιάρο και μετά με τη σκορδαλιά, γεγονός που πιστεύω πάντως ότι δε ήταν και τόσο τραγικό.

Η ΝΜ λοιπόν είναι παλιό μαγαζί, αφού λειτουργεί στην Κυψέλη επί 22 χρόνια, και συγκεκριμένα απ’ τον Δεκέμβρη του 1994. Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 τη νύχτα, συγκεντρώνοντας μάλιστα τα βράδια και πολύ θεατρόκοσμο της περιοχής.

Η Μαίρη, την οποία συνάντησα για πρώτη φορά το μεσημέρι της Τετάρτης 6/4, εκτός από τις γαστρονομικές νοστιμιές της, είναι κι η ίδια μια νόστιμη 40άρα, με τρεις γιους μέχρι ‘κει πάνω, που τη βοηθούν στο σερβίρισμα. Η ανοιχτή κουζίνα της λειτουργούσε με τρεις μαγείρισσες (! ), ενώ στη βιτρίνα της υπήρχαν λογής-λογής μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες. Εξάλλου, υπάρχει καθημερινό delivery για όλη την Κυψέλη, στο ίδιο αυτό δεκατετράωρο ωράριο!

Ο μέσα χώρος έχει καμιά 15αριά τραπέζια, για 35 περίπου άτομα, ενώ στον έξω όπου κάθισα υπήρχαν προς το παρόν 4-5 τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, αλλά το καλοκαίρι τα τραπέζια μεταφέρονται κανονικά απέναντι στη Πλατεία. Ο χώρος είναι φωτεινός, αφού υπάρχουν τζαμαρίες περιμετρικά, και παρότι είναι λιτός, φαίνεται αρκετά φροντισμένος και καθαρός, έχοντας μια στοιχειώδη διακόσμηση από κάποια κάδρα στους τοίχους, αλλά και ράφια με κρασιά.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, αφού εκτός απ’ τη μάνα και τα παιδιά, ο σύζυγος βοηθάει ενεργά σε ψώνια και προμήθειες, ο πατέρας στέλνει εκλεκτά κρέατα απ’ την πατρίδα τους, την Τρίπολη, ενώ, όπως μου είπε η Μαίρη, όλα αυτά τα χρόνια ο μανάβης κι ο ψαράς παραμένουν πάντα οι ίδιοι και τυχόν εναπομένοντα φαγητά, τα πετάνε τη νύχτα πριν κλείσουν!

Και ενώ, αυτά μεν τα άκουσα με τη δέουσα προσοχή, αυτό που τα μάτια μου είδαν, είναι ότι ο ντελιβεράς με το μηχανάκι ξεκίνησε (;) με 3-4 πακέτα γύρω στις 13.15, ενώ στη συνέχεια τα πακέτα πολλαπλασιάζονταν εκθετικά σε 10 και 20, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Το μενού τους, αρκετά εκτεταμένο, περιλαμβάνει 10 σαλάτες & τυριά (3-5 €), ισάριθμα ορεκτικά (πίτες, σαγανάκι, ομελέτες.., στα 3-6 €), ζυμαρικά, στα 4-6 €, μουσακά, παπουτσάκια, παστίτσιο, κ. λπ. κιμάδες, στα 6 €, όλα τα λαδερά, όσπρια και σούπες, στα 4-7 €, όλα τα κρεατικά και της ώρας, στα 5.50-8 €, ενώ από ψάρια, υπάρχει γαύρος, στα 6.50 €, η κλασική τους σπεσιαλιτέ, μπακαλιάρος σκορδαλιά, ή βραστός με μαγιονέζα και σούπα, στα 7 €, κατ. Καλαμαράκια στα 6.50 €, γόπες στα 7 €, και μπαρμπουνάκια φρέσκα στα 9 €! Σερβίρουν ακόμα πίτσες (6-7 €), και τα βασικά αναψυκτικά, μπύρες, χύμα κ. λπ. κρασιά, στις τρέχουσες τιμές, για να μην σας κουράζω με άλλα νούμερα!

Θα ξαναπάω σίγουρα για τα μαγειρευτά, τους κιμάδες, όπως την φοβερή μελιτζάνα παπουτσάκι που είδα μπροστά μου, και φυσικά για τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο. Όμως, σήμερα γούσταρα να δοκιμάσω ψάρι, και έτσι πήρα μια μερίδα φρέσκα μπαρμπουνάκια, που ήταν καμιά 10αριά μικρούτσικα αλλά καλοτηγανισμένα και νόστιμα. Τα συνόδεψα με μια μερίδα κολοκυθάκια βραστά, και, πληρώνοντας 13 €, με το ολόφρεσκο σουσαμένιο ψωμάκι και το νερό σε κανάτα, ένιωσα ξανά ένας ευτυχής Κυψελιώτης.

Σκοπεύω έτσι να επαναλάβω προσεχώς το νόστιμο αυτό γευστικό πείραμα, τόσο στη νόστιμη Μαίρη, όσο και στη γειτονική Αρχόντισσα αλλά και σε κάποια ακόμη στέκια της Φωκίωνος Νέγρη!!

Αν, με τις ως τώρα αντιφατικές κριτικές αλλά και την προσωπική μου εμπειρία του χώρου, κατόρθωσα να σας εξάψω τη φαντασία, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και σεις τη Μαίρη και τις νοστιμιές της…