Loader

11 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Η ζωή μας είναι διαδρομές. Σημασία, λέει ο ποιητής, έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αυτό είναι που σε κάνει να σκέφτεσαι, να αναπολείς, να δημιουργείς, να εξελίσσεσαι.

Ένα τέτοιο γαστρονομικό ταξίδι βιώσαμε, τις δύο φορές που κατά το παρελθόν επισκεφθήκαμε το εστιατόριο του κ. Έκτορα Μποτρίνι. Ένας celebrity chef, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό, εφάμιλλη κορυφαίου πολιτικού προσώπου, που έχει αποδείξει με έργα και πράξεις, ότι εκτός της πλούσιας τηλεοπτικής του παρουσίας, διαθέτει και δημιουργικές μαγειρικές ικανότητες.

Στην πορεία ήρθε και η αναμενόμενη καταξίωση, με ένα αστέρι michelin και τους χρυσούς σκούφους του Αθηνοράματος. Για τον τελευταίο θεσμό και ειδικότερα για κάποια συγκεκριμένα εστιατόρια διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, έχοντας προσωπική πικρή εμπειρία, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο της σημερινής μου κριτικής.

Το ζητούμενο είναι τι προσδοκά κανείς από ένα μισελενάτο εστιατόριο που διάγει τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, έχει ωριμάσει και καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου, είναι σχεδόν μονίμως γεμάτο και εξαργυρώνει την δημοσιότητα του ιδιοκτήτη του και τα βραβεία που έχει αποσπάσει.

Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω τις δύο προηγούμενες επισκέψεις, με κατάληξη το απόλυτο gourmeδοτάξιδο, σε τιμές σχεδόν ταβέρνας. Ξεχνιέται εύκολα εκείνο το menu BOE, στην τιμή των 40€ το άτομο;

Σαν χθες μου φαίνεται, εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι του Ιουνίου, λίγα χρόνια πριν. Ο καταπράσινος, περιποιημένος και σωστά φωτισμένος κήπος, και το εξαιρετικό service, έθεσαν τις βάσεις για το γαστρονομικό ταξίδι που ακολούθησε. Να τι περιλάμβανε το menu BOE:

Καλωσόρισμα με τον ''χάρτη της Μεσογείου'', με πληθώρα και ποικιλία amuse bouche, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το κάθε ένα ήταν εμπνευσμένο από μια συγκεκριμένη χώρα της Μεσογείου, η δε παρουσίαση τους ήταν ευφάνταστη, χωρίς υπερβολή ένα πραγματικό case study.

Ορεκτικό με επιλογή ανάμεσα σε carpaccio ξιφία, fish&chips a la Greque, ή carpaccio από καπνιστό μοσχαρίσιο κρέας ή σαλάτα caesar's.

Κυρίως με επιλογή από κατσικάκι με κρέμα σκόρδου, γη από κουμ κουάτ και σάλτσα μαυροδάφνης ή κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής ή ριζότο αναφορά στην Ελλάδα.

Γλυκό με επιλογή από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι ή το μονοπάτι της σοκολάτας και οι νύξεις των εσπεριδοειδών.

Ανά άτομο, μισό μπουκάλι αξιοπρεπέστατο house wine, ειδική εμφιάλωση του κτήματος Αντωνόπουλου.

Δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω πιάτα σε αυτές τις δύο επισκέψεις και θα κάνω highlight στο carpaccio μοσχαριού, στο κατσικάκι (το πιάτο τα έσπαγε) και στο μονοπάτι της σοκολάτας. Η παρουσίαση και το food styling των πιάτων ήταν για σεμινάριο. Επίσης υπήρχε και menu degustation (χωρίς το κρασί) στα 70€ το άτομο.

Το όραμα του κ. Μποτρίνι για την δημιουργία ενός προσιτού εστιατορίου, που θα έφερνε την υψηλή γαστρονομία πιο κοντά στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στην εποχικότητα, την ποιότητα και την εντοπιότητα των προϊόντων, γινόταν πραγματικότητα. Το κυριότερο, εκτός της τιμής, αυτή η γαστρονομία ήταν ''προσιτή'' και στον ουρανίσκο του μέσου πελάτη.

Οι παραπάνω γλυκές αναμνήσεις, μας έφεραν ξανά πίσω στο Botrini's το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, για ένα ακόμα γαστρονομικό repeat.

Ο χώρος έχει υποστεί μια επιδερμική ανακαίνιση, παραμένει σε τεχνοτροπία minimal και αποπνέει μια διακριτική πολυτέλεια, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ή να ενθουσιάζει. Η art de la table πολύ μέτρια, σχεδόν ανύπαρκτη, τα λευκά τραπεζομάντηλα πλέον απουσιάζουν, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα μοιάζουν να βγήκαν από τις ''καλύτερες'' σειρές του ΙΚΕΑ και το βάρος δίνεται σε ορισμένα ''ευφάνταστα'' σκεύη για την παρουσίαση συγκεκριμένων πιάτων. Καλύτερο σημείο παραμένει ο εξωτερικός χώρος στον κήπο (για τους καλοκαιρινούς μήνες) και στον εσωτερικό χώρο το τμήμα στην περιοχή της κουζίνας, με highlight στις δύο τζαμαρίες, από τις οποίες ο πελάτης αναλόγως θέσης, μπορεί να παρακολουθεί την αεικίνητη δράση των μαγείρων.

Στο service υπάρχει πληθώρα προσωπικού, δυστυχώς με πολύ μέτρια απόδοση. Οι κινήσεις του προσωπικού πολύ νευρικές, άγαρμπες και αδέξιες, το μόνο που κατάφερναν ήταν να μας μεταδίδουν μια νευρικότητα και να μην μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την έξοδό μας. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τον κραδασμό που εξέπεμπε το ξύλινο πάτωμα, λόγω των βιαστικών κινήσεων του προσωπικού, τότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση απλώς χειροτέρευε. Θα μνημονεύσω τα κυριότερα φάουλ από αυτά που ανακαλώ στην μνήμη μου.

Σε κάποια πιάτα γινόταν παρουσίαση τους και σε κάποια άλλα όχι. Όταν ο βοηθός σερβιτόρου έφερε (σε δίσκο) τα κυρίως πιάτα, τα ακούμπησε σε ένα βοηθητικό έπιπλο δίπλα μας και έφυγε. Παρέμειναν στα ''αζήτητα'' δύο με τρία λεπτά, διότι ο σερβιτόρος μας ήταν κάπου αλλού.... Συντονισμός κουζίνας και προσωπικού σάλας μάλλον κακός. Τελικά φιλοτιμήθηκε και μας σέρβιρε ο διερχόμενος maitre, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δική του αρμοδιότητα. Μας σέρβιραν νερό, βάζοντας χωρίς υπερβολή ποσότητα δύο γουλιές. Γιατί άραγε; Μήπως μας έκοψαν ότι δεν διψάμε; Ακούσαμε τρεις ή τέσσερις φορές τον ήχο από μαχαιροπήρουνα που έπεφταν από τους σερβιτόρους στο πάτωμα. Ζητήσαμε ως ορεκτικό τα ξακουστά αλλαντικά του Etrusco, για να λάβουμε την απάντηση ότι έχουν τελειώσει (θυμίζω ότι είναι Σάββατο 21:30). Κλείνω εδώ για να μην σας κουράσω περισσότερο, ότι ζητώντας τον λογαριασμό και πληρώνοντας, δεν ερωτηθήκαμε καθόλου για τις εντυπώσεις μας, ούτε καν υπήρξε κάποιο επαγγελματικό ξεπροβόδισμα εξόδου, κάτι απαράδεκτο για εστιατόριο αυτού του επιπέδου.

Ας πάμε τώρα και στην κάρτα του menu. Είναι διαθέσιμη on line στο site του εστιατορίου, οπότε δεν θα μακρηγορήσω. Συνοπτικά θα πω ότι το menu BOE πλέον δεν υφίσταται, το menu Ανακάλυψη κοστίζει 48€ το άτομο, το menu Ρίζες 65€ το άτομο και το menu degustation εκτοξεύθηκε στα 90€ το άτομο (όλα άνευ κρασιού). Υπάρχουν βεβαίως και επιλογές a la carte. Η κάρτα του κρασιού, εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις, εξακολουθεί να διατίθεται μέσω trendy i-pad.

Πήγαμε στοχευμένα για να δοκιμάσουμε το menu Ανακάλυψη, πλην όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω, στραφήκαμε σε παραγγελία a la carte. Δοκιμάσαμε:

- Τρία καλωσορίσματα που προσφέρονται σε όλους τους πελάτες, αδιακρίτως τύπου παραγγελίας. Το πρώτο ήταν ''η δική μας πίτσα'', ένα αλμυρόγλυκο amuse bouche με πολύ μέτριες εντυπώσεις, καθόσον η βάση του έδειχνε ξεραμένη και αναιρούσε την υπόλοιπη καλούτσικη προσπάθεια. Το δεύτερο ήταν ένα μακαρόν με άγρια μανιτάρια, φουντούκι και νότες πέντε μπαχαρικών, το οποίο ήταν έξυπνα παρουσιασμένο μέσα σε κλειστό κουτάκι, γευστικά δε ήταν βελούδινο με υπέροχες εναλλαγές γεύσεων. Το τρίτο με την ονομασία ''αυγό 2015'' ήταν επίσης έξυπνα παρουσιασμένο (σκεύος σε μορφή ''σπασμένου'' αυγού) και επρόκειτο για μια μινιατούρα βελουτέ σούπας, με κολοκυθάκι, αβοκάντο και δυόσμο, με αδιάφορες και άτονες γευστικές εντυπώσεις.

-Ριζότο ''Alnero'' η σκοτεινή πλευρά της σελήνης (στα 24€). Το ζητήσαμε ως ορεκτικό, κατανεμημένο σε δύο πιάτα. Ήταν ένα χάρμα οφθαλμών και γεύσης, πιθανόν η καλύτερη στιγμή της βραδιάς μας. Υπέροχα χυλωμένο ριζότο, με βούτυρο καραβίδας, αχινό και μελάνι σουπιάς, έβγαζε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, που κάποιος θα περίμενε από αυτό το πιάτο.

-Παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, κακάο Περού και λεμόνι (στα 24€). Όσο συναντήσατε εσείς την τρούφα, το κακάο και το λεμόνι, άλλο τόσο τα συνάντησα και εγώ. Αντί αυτού το πιάτο μου έβγαζε βουτυρίλα και κρέμα γάλακτος. Οι παπαρδέλες μπορεί να ήταν καλοεκτελεσμένες και σε καλή ποσότητα, αλλά σε ένα πιάτο με τόσο promising συστατικά, περίμενα γευστικές συγκινήσεις, που τελικά ''πνίγηκαν'' στον βωμό της βουτυρίλας. Εκτιμώ ότι με λιγότερα από τα μισά λεφτά, τρώω πολύ καλύτερο παρόμοιο πιάτο στο Ιταλικό της γειτονιάς μου, το οποίο btw είναι πολύ καλό. Απογοήτευση!!

-Ζαρκάδι grand veneur 60 χρόνια μετά (στα 36€). Πιάτο πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με σωστά εκτελεσμένο το κρέας. Από το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου, περίμενα πολύ εντονότερες γευστικές συγκινήσεις. Ήταν ένα αξιόλογο πιάτο, αλλά όταν η τελική εντύπωση ήταν ότι το effort της κουζίνας, δόθηκε στην περίπλοκη και μπιχλιμπιδιάρικη παρουσίαση του, μοιραία και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί top of the line.

-2 ποτήρια κόκκινο κρασί Κτήμα Αβαντίς syrah και 1 ποτήρι ροζέ Αμέθυστος Λαζαρίδη (συνολικά στα 20€).

Κατέληξα ότι:

Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα.

Κ. Μποτρίνι, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είσαι ένας καλλιτέχνης της κουζίνας, που προσωπικά εκτιμώ. Λάβε όμως υπόψη σου, ότι όταν το starting point για το βασικό γεύμα ενός ζευγαριού (με ένα μπουκάλι κρασιού entry level) είναι περίπου τα 120€, τότε το ζητούμενο για το εστιατόριο σου, πρέπει να είναι η συνέχεια, η συνέπεια και η διαχρονικότητα στην απόδοση του. Βέβαια το check μπορεί χαλαρά να ξεπεράσει και τα 200€, αλλά ο ''καθένας απλώνει τα πόδια του όσο φτάνει το πάπλωμα''. Αλίμονο αν το Botrini's κρίνονταν σαν μια απλή ταβέρνα της γειτονιάς. Right;

Δυστυχώς το γαστρονομικό ταξίδι που υπόσχονται το πολυδιαφημισμένο αστέρι michelin και τα σκουφιά, τουλάχιστον σε αυτή μας την επίσκεψη ήταν ''ημιτελές'' και όχι αντάξιο της φήμης του εστιατορίου. Οι τιμές έχουν πάρει επικίνδυνα την ανηφόρα και το service ακόμη χειρότερα την κατηφόρα. Τα ερωτήματα αμείλικτα. Γιατί άραγε; Φταίνε οι τιμητικές διακρίσεις, ο εφησυχασμός και η καταξίωση, η γαστρονομική ανωριμότητα του μέσου πελάτη, ο Τόμσεν η Δρακουλέσκου και το ΔΝΤ, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, ο Τράμπ και η Κλίντον, ο Φίλης με τον Μουζάλα ή μήπως φταίει ο Καβάφης και η Ιθάκη του; Ας τα φορτώσουμε όλα στον τελευταίο μιας και δεν βρίσκεται στην ζωή, οπότε και δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Οι υπόλοιποι μπορεί να στείλουν κανένα εξώδικο, οπότε ποιός θέλει μπλεξίματα;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

11 Απρ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Η ζωή μας είναι διαδρομές. Σημασία, λέει ο ποιητής, έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αυτό είναι που σε κάνει να σκέφτεσαι, να αναπολείς, να δημιουργείς, να εξελίσσεσαι.

Ένα τέτοιο γαστρονομικό ταξίδι βιώσαμε, τις δύο φορές που κατά το παρελθόν επισκεφθήκαμε το εστιατόριο του κ. Έκτορα Μποτρίνι. Ένας celebrity chef, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό, εφάμιλλη κορυφαίου πολιτικού προσώπου, που έχει αποδείξει με έργα και πράξεις, ότι εκτός της πλούσιας τηλεοπτικής του παρουσίας, διαθέτει και δημιουργικές μαγειρικές ικανότητες.

Στην πορεία ήρθε και η αναμενόμενη καταξίωση, με ένα αστέρι michelin και τους χρυσούς σκούφους του Αθηνοράματος. Για τον τελευταίο θεσμό και ειδικότερα για κάποια συγκεκριμένα εστιατόρια διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, έχοντας προσωπική πικρή εμπειρία, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο της σημερινής μου κριτικής.

Το ζητούμενο είναι τι προσδοκά κανείς από ένα μισελενάτο εστιατόριο που διάγει τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, έχει ωριμάσει και καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου, είναι σχεδόν μονίμως γεμάτο και εξαργυρώνει την δημοσιότητα του ιδιοκτήτη του και τα βραβεία που έχει αποσπάσει.

Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω τις δύο προηγούμενες επισκέψεις, με κατάληξη το απόλυτο gourmeδοτάξιδο, σε τιμές σχεδόν ταβέρνας. Ξεχνιέται εύκολα εκείνο το menu BOE, στην τιμή των 40€ το άτομο;

Σαν χθες μου φαίνεται, εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι του Ιουνίου, λίγα χρόνια πριν. Ο καταπράσινος, περιποιημένος και σωστά φωτισμένος κήπος, και το εξαιρετικό service, έθεσαν τις βάσεις για το γαστρονομικό ταξίδι που ακολούθησε. Να τι περιλάμβανε το menu BOE:

Καλωσόρισμα με τον ''χάρτη της Μεσογείου'', με πληθώρα και ποικιλία amuse bouche, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το κάθε ένα ήταν εμπνευσμένο από μια συγκεκριμένη χώρα της Μεσογείου, η δε παρουσίαση τους ήταν ευφάνταστη, χωρίς υπερβολή ένα πραγματικό case study.

Ορεκτικό με επιλογή ανάμεσα σε carpaccio ξιφία, fish&chips a la Greque, ή carpaccio από καπνιστό μοσχαρίσιο κρέας ή σαλάτα caesar's.

Κυρίως με επιλογή από κατσικάκι με κρέμα σκόρδου, γη από κουμ κουάτ και σάλτσα μαυροδάφνης ή κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής ή ριζότο αναφορά στην Ελλάδα.

Γλυκό με επιλογή από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι ή το μονοπάτι της σοκολάτας και οι νύξεις των εσπεριδοειδών.

Ανά άτομο, μισό μπουκάλι αξιοπρεπέστατο house wine, ειδική εμφιάλωση του κτήματος Αντωνόπουλου.

Δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω πιάτα σε αυτές τις δύο επισκέψεις και θα κάνω highlight στο carpaccio μοσχαριού, στο κατσικάκι (το πιάτο τα έσπαγε) και στο μονοπάτι της σοκολάτας. Η παρουσίαση και το food styling των πιάτων ήταν για σεμινάριο. Επίσης υπήρχε και menu degustation (χωρίς το κρασί) στα 70€ το άτομο.

Το όραμα του κ. Μποτρίνι για την δημιουργία ενός προσιτού εστιατορίου, που θα έφερνε την υψηλή γαστρονομία πιο κοντά στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στην εποχικότητα, την ποιότητα και την εντοπιότητα των προϊόντων, γινόταν πραγματικότητα. Το κυριότερο, εκτός της τιμής, αυτή η γαστρονομία ήταν ''προσιτή'' και στον ουρανίσκο του μέσου πελάτη.

Οι παραπάνω γλυκές αναμνήσεις, μας έφεραν ξανά πίσω στο Botrini's το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, για ένα ακόμα γαστρονομικό repeat.

Ο χώρος έχει υποστεί μια επιδερμική ανακαίνιση, παραμένει σε τεχνοτροπία minimal και αποπνέει μια διακριτική πολυτέλεια, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ή να ενθουσιάζει. Η art de la table πολύ μέτρια, σχεδόν ανύπαρκτη, τα λευκά τραπεζομάντηλα πλέον απουσιάζουν, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα μοιάζουν να βγήκαν από τις ''καλύτερες'' σειρές του ΙΚΕΑ και το βάρος δίνεται σε ορισμένα ''ευφάνταστα'' σκεύη για την παρουσίαση συγκεκριμένων πιάτων. Καλύτερο σημείο παραμένει ο εξωτερικός χώρος στον κήπο (για τους καλοκαιρινούς μήνες) και στον εσωτερικό χώρο το τμήμα στην περιοχή της κουζίνας, με highlight στις δύο τζαμαρίες, από τις οποίες ο πελάτης αναλόγως θέσης, μπορεί να παρακολουθεί την αεικίνητη δράση των μαγείρων.

Στο service υπάρχει πληθώρα προσωπικού, δυστυχώς με πολύ μέτρια απόδοση. Οι κινήσεις του προσωπικού πολύ νευρικές, άγαρμπες και αδέξιες, το μόνο που κατάφερναν ήταν να μας μεταδίδουν μια νευρικότητα και να μην μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την έξοδό μας. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τον κραδασμό που εξέπεμπε το ξύλινο πάτωμα, λόγω των βιαστικών κινήσεων του προσωπικού, τότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση απλώς χειροτέρευε. Θα μνημονεύσω τα κυριότερα φάουλ από αυτά που ανακαλώ στην μνήμη μου.

Σε κάποια πιάτα γινόταν παρουσίαση τους και σε κάποια άλλα όχι. Όταν ο βοηθός σερβιτόρου έφερε (σε δίσκο) τα κυρίως πιάτα, τα ακούμπησε σε ένα βοηθητικό έπιπλο δίπλα μας και έφυγε. Παρέμειναν στα ''αζήτητα'' δύο με τρία λεπτά, διότι ο σερβιτόρος μας ήταν κάπου αλλού.... Συντονισμός κουζίνας και προσωπικού σάλας μάλλον κακός. Τελικά φιλοτιμήθηκε και μας σέρβιρε ο διερχόμενος maitre, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δική του αρμοδιότητα. Μας σέρβιραν νερό, βάζοντας χωρίς υπερβολή ποσότητα δύο γουλιές. Γιατί άραγε; Μήπως μας έκοψαν ότι δεν διψάμε; Ακούσαμε τρεις ή τέσσερις φορές τον ήχο από μαχαιροπήρουνα που έπεφταν από τους σερβιτόρους στο πάτωμα. Ζητήσαμε ως ορεκτικό τα ξακουστά αλλαντικά του Etrusco, για να λάβουμε την απάντηση ότι έχουν τελειώσει (θυμίζω ότι είναι Σάββατο 21:30). Κλείνω εδώ για να μην σας κουράσω περισσότερο, ότι ζητώντας τον λογαριασμό και πληρώνοντας, δεν ερωτηθήκαμε καθόλου για τις εντυπώσεις μας, ούτε καν υπήρξε κάποιο επαγγελματικό ξεπροβόδισμα εξόδου, κάτι απαράδεκτο για εστιατόριο αυτού του επιπέδου.

Ας πάμε τώρα και στην κάρτα του menu. Είναι διαθέσιμη on line στο site του εστιατορίου, οπότε δεν θα μακρηγορήσω. Συνοπτικά θα πω ότι το menu BOE πλέον δεν υφίσταται, το menu Ανακάλυψη κοστίζει 48€ το άτομο, το menu Ρίζες 65€ το άτομο και το menu degustation εκτοξεύθηκε στα 90€ το άτομο (όλα άνευ κρασιού). Υπάρχουν βεβαίως και επιλογές a la carte. Η κάρτα του κρασιού, εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις, εξακολουθεί να διατίθεται μέσω trendy i-pad.

Πήγαμε στοχευμένα για να δοκιμάσουμε το menu Ανακάλυψη, πλην όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω, στραφήκαμε σε παραγγελία a la carte. Δοκιμάσαμε:

- Τρία καλωσορίσματα που προσφέρονται σε όλους τους πελάτες, αδιακρίτως τύπου παραγγελίας. Το πρώτο ήταν ''η δική μας πίτσα'', ένα αλμυρόγλυκο amuse bouche με πολύ μέτριες εντυπώσεις, καθόσον η βάση του έδειχνε ξεραμένη και αναιρούσε την υπόλοιπη καλούτσικη προσπάθεια. Το δεύτερο ήταν ένα μακαρόν με άγρια μανιτάρια, φουντούκι και νότες πέντε μπαχαρικών, το οποίο ήταν έξυπνα παρουσιασμένο μέσα σε κλειστό κουτάκι, γευστικά δε ήταν βελούδινο με υπέροχες εναλλαγές γεύσεων. Το τρίτο με την ονομασία ''αυγό 2015'' ήταν επίσης έξυπνα παρουσιασμένο (σκεύος σε μορφή ''σπασμένου'' αυγού) και επρόκειτο για μια μινιατούρα βελουτέ σούπας, με κολοκυθάκι, αβοκάντο και δυόσμο, με αδιάφορες και άτονες γευστικές εντυπώσεις.

-Ριζότο ''Alnero'' η σκοτεινή πλευρά της σελήνης (στα 24€). Το ζητήσαμε ως ορεκτικό, κατανεμημένο σε δύο πιάτα. Ήταν ένα χάρμα οφθαλμών και γεύσης, πιθανόν η καλύτερη στιγμή της βραδιάς μας. Υπέροχα χυλωμένο ριζότο, με βούτυρο καραβίδας, αχινό και μελάνι σουπιάς, έβγαζε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, που κάποιος θα περίμενε από αυτό το πιάτο.

-Παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, κακάο Περού και λεμόνι (στα 24€). Όσο συναντήσατε εσείς την τρούφα, το κακάο και το λεμόνι, άλλο τόσο τα συνάντησα και εγώ. Αντί αυτού το πιάτο μου έβγαζε βουτυρίλα και κρέμα γάλακτος. Οι παπαρδέλες μπορεί να ήταν καλοεκτελεσμένες και σε καλή ποσότητα, αλλά σε ένα πιάτο με τόσο promising συστατικά, περίμενα γευστικές συγκινήσεις, που τελικά ''πνίγηκαν'' στον βωμό της βουτυρίλας. Εκτιμώ ότι με λιγότερα από τα μισά λεφτά, τρώω πολύ καλύτερο παρόμοιο πιάτο στο Ιταλικό της γειτονιάς μου, το οποίο btw είναι πολύ καλό. Απογοήτευση!!

-Ζαρκάδι grand veneur 60 χρόνια μετά (στα 36€). Πιάτο πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με σωστά εκτελεσμένο το κρέας. Από το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου, περίμενα πολύ εντονότερες γευστικές συγκινήσεις. Ήταν ένα αξιόλογο πιάτο, αλλά όταν η τελική εντύπωση ήταν ότι το effort της κουζίνας, δόθηκε στην περίπλοκη και μπιχλιμπιδιάρικη παρουσίαση του, μοιραία και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί top of the line.

-2 ποτήρια κόκκινο κρασί Κτήμα Αβαντίς syrah και 1 ποτήρι ροζέ Αμέθυστος Λαζαρίδη (συνολικά στα 20€).

Κατέληξα ότι:

Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα.

Κ. Μποτρίνι, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είσαι ένας καλλιτέχνης της κουζίνας, που προσωπικά εκτιμώ. Λάβε όμως υπόψη σου, ότι όταν το starting point για το βασικό γεύμα ενός ζευγαριού (με ένα μπουκάλι κρασιού entry level) είναι περίπου τα 120€, τότε το ζητούμενο για το εστιατόριο σου, πρέπει να είναι η συνέχεια, η συνέπεια και η διαχρονικότητα στην απόδοση του. Βέβαια το check μπορεί χαλαρά να ξεπεράσει και τα 200€, αλλά ο ''καθένας απλώνει τα πόδια του όσο φτάνει το πάπλωμα''. Αλίμονο αν το Botrini's κρίνονταν σαν μια απλή ταβέρνα της γειτονιάς. Right;

Δυστυχώς το γαστρονομικό ταξίδι που υπόσχονται το πολυδιαφημισμένο αστέρι michelin και τα σκουφιά, τουλάχιστον σε αυτή μας την επίσκεψη ήταν ''ημιτελές'' και όχι αντάξιο της φήμης του εστιατορίου. Οι τιμές έχουν πάρει επικίνδυνα την ανηφόρα και το service ακόμη χειρότερα την κατηφόρα. Τα ερωτήματα αμείλικτα. Γιατί άραγε; Φταίνε οι τιμητικές διακρίσεις, ο εφησυχασμός και η καταξίωση, η γαστρονομική ανωριμότητα του μέσου πελάτη, ο Τόμσεν η Δρακουλέσκου και το ΔΝΤ, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, ο Τράμπ και η Κλίντον, ο Φίλης με τον Μουζάλα ή μήπως φταίει ο Καβάφης και η Ιθάκη του; Ας τα φορτώσουμε όλα στον τελευταίο μιας και δεν βρίσκεται στην ζωή, οπότε και δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Οι υπόλοιποι μπορεί να στείλουν κανένα εξώδικο, οπότε ποιός θέλει μπλεξίματα;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

mavtasos

Κυριακή 22 Απριλίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

€ / Άτομο

-

Η ζωή μας είναι διαδρομές. Σημασία, λέει ο ποιητής, έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αυτό είναι που σε κάνει να σκέφτεσαι, να αναπολείς, να δημιουργείς, να εξελίσσεσαι.

Ένα τέτοιο γαστρονομικό ταξίδι βιώσαμε, τις δύο φορές που κατά το παρελθόν επισκεφθήκαμε το εστιατόριο του κ. Έκτορα Μποτρίνι. Ένας celebrity chef, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό, εφάμιλλη κορυφαίου πολιτικού προσώπου, που έχει αποδείξει με έργα και πράξεις, ότι εκτός της πλούσιας τηλεοπτικής του παρουσίας, διαθέτει και δημιουργικές μαγειρικές ικανότητες.

Στην πορεία ήρθε και η αναμενόμενη καταξίωση, με ένα αστέρι michelin και τους χρυσούς σκούφους του Αθηνοράματος. Για τον τελευταίο θεσμό και ειδικότερα για κάποια συγκεκριμένα εστιατόρια διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, έχοντας προσωπική πικρή εμπειρία, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο της σημερινής μου κριτικής.

Το ζητούμενο είναι τι προσδοκά κανείς από ένα μισελενάτο εστιατόριο που διάγει τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, έχει ωριμάσει και καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου, είναι σχεδόν μονίμως γεμάτο και εξαργυρώνει την δημοσιότητα του ιδιοκτήτη του και τα βραβεία που έχει αποσπάσει.

Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω τις δύο προηγούμενες επισκέψεις, με κατάληξη το απόλυτο gourmeδοτάξιδο, σε τιμές σχεδόν ταβέρνας. Ξεχνιέται εύκολα εκείνο το menu BOE, στην τιμή των 40€ το άτομο;

Σαν χθες μου φαίνεται, εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι του Ιουνίου, λίγα χρόνια πριν. Ο καταπράσινος, περιποιημένος και σωστά φωτισμένος κήπος, και το εξαιρετικό service, έθεσαν τις βάσεις για το γαστρονομικό ταξίδι που ακολούθησε. Να τι περιλάμβανε το menu BOE:

Καλωσόρισμα με τον ''χάρτη της Μεσογείου'', με πληθώρα και ποικιλία amuse bouche, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το κάθε ένα ήταν εμπνευσμένο από μια συγκεκριμένη χώρα της Μεσογείου, η δε παρουσίαση τους ήταν ευφάνταστη, χωρίς υπερβολή ένα πραγματικό case study.

Ορεκτικό με επιλογή ανάμεσα σε carpaccio ξιφία, fish&chips a la Greque, ή carpaccio από καπνιστό μοσχαρίσιο κρέας ή σαλάτα caesar's.

Κυρίως με επιλογή από κατσικάκι με κρέμα σκόρδου, γη από κουμ κουάτ και σάλτσα μαυροδάφνης ή κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής ή ριζότο αναφορά στην Ελλάδα.

Γλυκό με επιλογή από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι ή το μονοπάτι της σοκολάτας και οι νύξεις των εσπεριδοειδών.

Ανά άτομο, μισό μπουκάλι αξιοπρεπέστατο house wine, ειδική εμφιάλωση του κτήματος Αντωνόπουλου.

Δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω πιάτα σε αυτές τις δύο επισκέψεις και θα κάνω highlight στο carpaccio μοσχαριού, στο κατσικάκι (το πιάτο τα έσπαγε) και στο μονοπάτι της σοκολάτας. Η παρουσίαση και το food styling των πιάτων ήταν για σεμινάριο. Επίσης υπήρχε και menu degustation (χωρίς το κρασί) στα 70€ το άτομο.

Το όραμα του κ. Μποτρίνι για την δημιουργία ενός προσιτού εστιατορίου, που θα έφερνε την υψηλή γαστρονομία πιο κοντά στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στην εποχικότητα, την ποιότητα και την εντοπιότητα των προϊόντων, γινόταν πραγματικότητα. Το κυριότερο, εκτός της τιμής, αυτή η γαστρονομία ήταν ''προσιτή'' και στον ουρανίσκο του μέσου πελάτη.

Οι παραπάνω γλυκές αναμνήσεις, μας έφεραν ξανά πίσω στο Botrini's το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, για ένα ακόμα γαστρονομικό repeat.

Ο χώρος έχει υποστεί μια επιδερμική ανακαίνιση, παραμένει σε τεχνοτροπία minimal και αποπνέει μια διακριτική πολυτέλεια, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ή να ενθουσιάζει. Η art de la table πολύ μέτρια, σχεδόν ανύπαρκτη, τα λευκά τραπεζομάντηλα πλέον απουσιάζουν, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα μοιάζουν να βγήκαν από τις ''καλύτερες'' σειρές του ΙΚΕΑ και το βάρος δίνεται σε ορισμένα ''ευφάνταστα'' σκεύη για την παρουσίαση συγκεκριμένων πιάτων. Καλύτερο σημείο παραμένει ο εξωτερικός χώρος στον κήπο (για τους καλοκαιρινούς μήνες) και στον εσωτερικό χώρο το τμήμα στην περιοχή της κουζίνας, με highlight στις δύο τζαμαρίες, από τις οποίες ο πελάτης αναλόγως θέσης, μπορεί να παρακολουθεί την αεικίνητη δράση των μαγείρων.

Στο service υπάρχει πληθώρα προσωπικού, δυστυχώς με πολύ μέτρια απόδοση. Οι κινήσεις του προσωπικού πολύ νευρικές, άγαρμπες και αδέξιες, το μόνο που κατάφερναν ήταν να μας μεταδίδουν μια νευρικότητα και να μην μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την έξοδό μας. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τον κραδασμό που εξέπεμπε το ξύλινο πάτωμα, λόγω των βιαστικών κινήσεων του προσωπικού, τότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση απλώς χειροτέρευε. Θα μνημονεύσω τα κυριότερα φάουλ από αυτά που ανακαλώ στην μνήμη μου.

Σε κάποια πιάτα γινόταν παρουσίαση τους και σε κάποια άλλα όχι. Όταν ο βοηθός σερβιτόρου έφερε (σε δίσκο) τα κυρίως πιάτα, τα ακούμπησε σε ένα βοηθητικό έπιπλο δίπλα μας και έφυγε. Παρέμειναν στα ''αζήτητα'' δύο με τρία λεπτά, διότι ο σερβιτόρος μας ήταν κάπου αλλού.... Συντονισμός κουζίνας και προσωπικού σάλας μάλλον κακός. Τελικά φιλοτιμήθηκε και μας σέρβιρε ο διερχόμενος maitre, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δική του αρμοδιότητα. Μας σέρβιραν νερό, βάζοντας χωρίς υπερβολή ποσότητα δύο γουλιές. Γιατί άραγε; Μήπως μας έκοψαν ότι δεν διψάμε; Ακούσαμε τρεις ή τέσσερις φορές τον ήχο από μαχαιροπήρουνα που έπεφταν από τους σερβιτόρους στο πάτωμα. Ζητήσαμε ως ορεκτικό τα ξακουστά αλλαντικά του Etrusco, για να λάβουμε την απάντηση ότι έχουν τελειώσει (θυμίζω ότι είναι Σάββατο 21:30). Κλείνω εδώ για να μην σας κουράσω περισσότερο, ότι ζητώντας τον λογαριασμό και πληρώνοντας, δεν ερωτηθήκαμε καθόλου για τις εντυπώσεις μας, ούτε καν υπήρξε κάποιο επαγγελματικό ξεπροβόδισμα εξόδου, κάτι απαράδεκτο για εστιατόριο αυτού του επιπέδου.

Ας πάμε τώρα και στην κάρτα του menu. Είναι διαθέσιμη on line στο site του εστιατορίου, οπότε δεν θα μακρηγορήσω. Συνοπτικά θα πω ότι το menu BOE πλέον δεν υφίσταται, το menu Ανακάλυψη κοστίζει 48€ το άτομο, το menu Ρίζες 65€ το άτομο και το menu degustation εκτοξεύθηκε στα 90€ το άτομο (όλα άνευ κρασιού). Υπάρχουν βεβαίως και επιλογές a la carte. Η κάρτα του κρασιού, εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις, εξακολουθεί να διατίθεται μέσω trendy i-pad.

Πήγαμε στοχευμένα για να δοκιμάσουμε το menu Ανακάλυψη, πλην όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω, στραφήκαμε σε παραγγελία a la carte. Δοκιμάσαμε:

- Τρία καλωσορίσματα που προσφέρονται σε όλους τους πελάτες, αδιακρίτως τύπου παραγγελίας. Το πρώτο ήταν ''η δική μας πίτσα'', ένα αλμυρόγλυκο amuse bouche με πολύ μέτριες εντυπώσεις, καθόσον η βάση του έδειχνε ξεραμένη και αναιρούσε την υπόλοιπη καλούτσικη προσπάθεια. Το δεύτερο ήταν ένα μακαρόν με άγρια μανιτάρια, φουντούκι και νότες πέντε μπαχαρικών, το οποίο ήταν έξυπνα παρουσιασμένο μέσα σε κλειστό κουτάκι, γευστικά δε ήταν βελούδινο με υπέροχες εναλλαγές γεύσεων. Το τρίτο με την ονομασία ''αυγό 2015'' ήταν επίσης έξυπνα παρουσιασμένο (σκεύος σε μορφή ''σπασμένου'' αυγού) και επρόκειτο για μια μινιατούρα βελουτέ σούπας, με κολοκυθάκι, αβοκάντο και δυόσμο, με αδιάφορες και άτονες γευστικές εντυπώσεις.

-Ριζότο ''Alnero'' η σκοτεινή πλευρά της σελήνης (στα 24€). Το ζητήσαμε ως ορεκτικό, κατανεμημένο σε δύο πιάτα. Ήταν ένα χάρμα οφθαλμών και γεύσης, πιθανόν η καλύτερη στιγμή της βραδιάς μας. Υπέροχα χυλωμένο ριζότο, με βούτυρο καραβίδας, αχινό και μελάνι σουπιάς, έβγαζε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, που κάποιος θα περίμενε από αυτό το πιάτο.

-Παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, κακάο Περού και λεμόνι (στα 24€). Όσο συναντήσατε εσείς την τρούφα, το κακάο και το λεμόνι, άλλο τόσο τα συνάντησα και εγώ. Αντί αυτού το πιάτο μου έβγαζε βουτυρίλα και κρέμα γάλακτος. Οι παπαρδέλες μπορεί να ήταν καλοεκτελεσμένες και σε καλή ποσότητα, αλλά σε ένα πιάτο με τόσο promising συστατικά, περίμενα γευστικές συγκινήσεις, που τελικά ''πνίγηκαν'' στον βωμό της βουτυρίλας. Εκτιμώ ότι με λιγότερα από τα μισά λεφτά, τρώω πολύ καλύτερο παρόμοιο πιάτο στο Ιταλικό της γειτονιάς μου, το οποίο btw είναι πολύ καλό. Απογοήτευση!!

-Ζαρκάδι grand veneur 60 χρόνια μετά (στα 36€). Πιάτο πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με σωστά εκτελεσμένο το κρέας. Από το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου, περίμενα πολύ εντονότερες γευστικές συγκινήσεις. Ήταν ένα αξιόλογο πιάτο, αλλά όταν η τελική εντύπωση ήταν ότι το effort της κουζίνας, δόθηκε στην περίπλοκη και μπιχλιμπιδιάρικη παρουσίαση του, μοιραία και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί top of the line.

-2 ποτήρια κόκκινο κρασί Κτήμα Αβαντίς syrah και 1 ποτήρι ροζέ Αμέθυστος Λαζαρίδη (συνολικά στα 20€).

Κατέληξα ότι:

Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα.

Κ. Μποτρίνι, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είσαι ένας καλλιτέχνης της κουζίνας, που προσωπικά εκτιμώ. Λάβε όμως υπόψη σου, ότι όταν το starting point για το βασικό γεύμα ενός ζευγαριού (με ένα μπουκάλι κρασιού entry level) είναι περίπου τα 120€, τότε το ζητούμενο για το εστιατόριο σου, πρέπει να είναι η συνέχεια, η συνέπεια και η διαχρονικότητα στην απόδοση του. Βέβαια το check μπορεί χαλαρά να ξεπεράσει και τα 200€, αλλά ο ''καθένας απλώνει τα πόδια του όσο φτάνει το πάπλωμα''. Αλίμονο αν το Botrini's κρίνονταν σαν μια απλή ταβέρνα της γειτονιάς. Right;

Δυστυχώς το γαστρονομικό ταξίδι που υπόσχονται το πολυδιαφημισμένο αστέρι michelin και τα σκουφιά, τουλάχιστον σε αυτή μας την επίσκεψη ήταν ''ημιτελές'' και όχι αντάξιο της φήμης του εστιατορίου. Οι τιμές έχουν πάρει επικίνδυνα την ανηφόρα και το service ακόμη χειρότερα την κατηφόρα. Τα ερωτήματα αμείλικτα. Γιατί άραγε; Φταίνε οι τιμητικές διακρίσεις, ο εφησυχασμός και η καταξίωση, η γαστρονομική ανωριμότητα του μέσου πελάτη, ο Τόμσεν η Δρακουλέσκου και το ΔΝΤ, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, ο Τράμπ και η Κλίντον, ο Φίλης με τον Μουζάλα ή μήπως φταίει ο Καβάφης και η Ιθάκη του; Ας τα φορτώσουμε όλα στον τελευταίο μιας και δεν βρίσκεται στην ζωή, οπότε και δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Οι υπόλοιποι μπορεί να στείλουν κανένα εξώδικο, οπότε ποιός θέλει μπλεξίματα;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.