Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνα κουζίνα - Κολωνάκι - Λυκαβηττός, Αθήνα
Απρ
14
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
26-36

Προχθές Παρασκευή 8/4 βρέθηκα με μια φίλη στο Κολωνάκι και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το SIMUL, το νέο γαστρονομικό στέκι που άνοιξε στον ιστορικό χώρο της οδού Υψηλάντου, στη θέση ακριβώς όπου βρισκόταν το φημισμένο γαλλικό εστιατόριο – bistrot PRUNIER, για 37 συναπτά χρόνια, απ’ το 1977 μέχρι το 2014!! Η ένδοξη προϊστορία του χώρου συνεπάγεται αυτομάτως και αυξημένες απαιτήσεις για το νέο αυτό μαγαζί…

Το SIMUL λοιπόν, που στα λατινικά σημαίνει ‘μαζί’, είναι σύμφωνο με τη γαστρονομική φιλοσοφία τους, αφού -όπως μας εξήγησαν- τα φαγητά τους συναρτώνται απόλυτα και αυστηρά απ’ τα εκάστοτε εποχικά υλικά και προϊόντα, με τα οποία ο σεφ συμπορεύεται: κυριολεκτικά δηλαδή, πάει ‘μαζί’ (simul)! Για τον λόγο αυτό, και ο υπότιτλος του νέου μαγαζιού είναι gastronomic situ!!

Το SIMUL άνοιξε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν και λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή, από τις 2 μ. μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστά. Το μαγαζί αυτό, μας το έχουν ήδη παρουσιάσει στο site οι χρήστες: el_mariachi, και η ekatn, οπότε τώρα οι κριτικές θα τριτώσουν με τις δικές μου προχθεσινές εντυπώσεις, και την περαιτέρω περιγραφή χώρου, φαγητών, ποτών και κάποιων ακόμα στοιχείων.

Ιδιοκτήτριά του είναι η νεαρά κυρία Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, απ’ το Κονγκό (το παλιό Βελγικό Κονγκό) και με ρίζες απ’ την Κεφαλλονιά. Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο ταλαντούχους, δημιουργικός και ευφάνταστος σεφ κ. Νίκος Θωμάς, γνωστός απ’ το COOKOOVAYA.

Ο σεφ έχει δημιουργήσει τρία μεσημεριανά μενού (ισχύουν από 2-7 μ. μ. ) και μια συνοπτική αλλά πλήρη λίστα φαγητών και ποτών, που και τα δυο, όπως είπαμε, ανανεώνονται τακτικότατα, αξιοποιώντας ό, τι φρέσκο υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά. Κατά κανόνα, η κατάψυξή τους, όπως πληροφορηθήκαμε, παραμένει άδεια!

Εξωτερικά υπάρχει μικρή αυλή, ιδεώδης για το καλοκαίρι, με 5-6 μαρμάρινα τραπεζάκια και μαύρα σιδερένια καθίσματα, για 15-18 άτομα. Εσωτερικά υπάρχουν 2 χώροι, με καμιά 10αριά ξύλινα τραπέζια, μικρά και μεγάλα, καθώς και γκρι δερμάτινα καθίσματα, για 40-42 άτομα. Εμείς καθίσαμε στον πρώτο χώρο μπαίνοντας, ο οποίος βλέπει την αυλή. Ο ένας τοίχος του είναι επενδεδυμένος με λευκό διακοσμητικό τούβλο, ενώ στην οροφή και τους γύρω τοίχους εντυπωσιάζουν οι φωτεινές απλίκες. Υπάρχουν ακόμα διάφορα ράφια με ποτήρια, καράφες και άλλα χρηστικά τους αντικείμενα, όπως π. χ. ξύλινες βάσεις κοπής ψωμιού, γουδιά, κ. λπ.

Ο μέσα χώρος είναι λίγο μικρότερος και είναι ιδεώδης για τυχόν ιδιωτικές εκδηλώσεις ή μικρές συνεστιάσεις (επαγγελματικές, επετειακές, κ. α. ). Στον χώρο αυτό υπάρχει κι ένα παράθυρο που βλέπει σε μικρή πίσω αυλή, ή ακάλυπτο χώρο, με πανέμορφα πράσινα λουλούδια: κυριολεκτικά, ένα μικρό άνοιγμα στη φύση…

Στο βάθος υπάρχουν και οι 2 πεντακάθαρες τουαλέτες τους, στις οποίες μάλιστα έχουν τοποθετηθεί ράφια με τυλιγμένες πάνινες πετσέτες, αντί χάρτινων ή αυτόματου στεγνωτήρα, ένα ακόμη δείγμα της καλαισθησίας τους και της προσοχής των διακοσμητών σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά! Εξάλλου, η μουσική ήταν ευχάριστη, ξένη, easy listening, με κομμάτια ποπ, τζαζ, κ. λπ.

Η εξυπηρέτηση ήταν επίσης άψογη, από δυο ευγενέστατους και απόλυτα κατηρτισμένους σερβιτόρους, ένα νέο παιδί και ένα άτομο πιο ώριμης ηλικίας. Ήμασταν τυχεροί γιατί φθάνοντας στις 18.45 προλάβαμε τα μεσημεριανά μενού τους, και μάλιστα επειδή θέλαμε απλώς να διαπιστώσουμε το ταλέντο του σεφ, επιλέξαμε το πρώτο απ’ τα τρία μενού (22 €), και ένα ακόμη πιάτο απ’ την κάρτα των φαγητών, ενώ αρκεστήκαμε σε νερό κανάτας και στο μοναδικό ποτήρι λευκού κρασιού που συνόδευε το συγκεκριμένο μενού. Θα τα αναφέρω πιο κάτω αναλυτικά, αφού πρώτα περιγράψω συνοπτικά μενού και καταλόγους.

Όλα τα μενού περιλαμβάνουν πρώτο, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί.
• Το πρώτο, το οποίο φάγαμε, θα το εκθέσω κατόπιν.
• Το δεύτερο μενού, στα 25 € το άτομο, περιλαμβάνει: πράσινη σαλάτα με ξινόμηλο, φουντούκι, καπνιστό τυρί και δυόσμο, κόκορα κρασάτο με τραχανά και γραβιέρα Πάρου, ρυζόγαλο με λευκή σοκολάτα και πορτοκάλι, και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί απ’ τη Χιλή, Takun Camermere.
• Το τρίτο μενού, στα 28 € το άτομο, προσφέρει σπαγγέτι και κολοκύθι με τζίντζερ, φέτα και πέστροφα, φρέσκο καλαμάρι σχάρας με κολοκάσι (τροπικός βολβός σαν γλυκοπατάτα) και πράσο, πάστα λεμόνι με λευκή σοκολάτα και θυμάρι, και ένα ποτήρι ροζέ κρασί Ακακίες, περιοχής Αμυνταίου, του Μπουτάρη.

Ο κατάλογος, σαφώς πιο υπερτιμημένος, έχει: 6 κρύα – ωμά πιάτα, από 9-14 € (caviche ή carpaccio ψαριού και σαλάτες), 6 ορεκτικά, από 8-15 € (hot dog λουκάνικου, χταπόδι σχάρας…), 7 κύρια πιάτα, από 14-25 € (ζυμαρικά, καλαμάρι, κόκορα κρασάτο, αρνίσια σπάλα…, και 4 γλυκά, στα 8-9 € (εκμέκ, κρεμ μπρουλέ …).

Εξάλλου, ο κατάλογος των κρασιών, ανομοιόμορφα τιμολογημένος κατά τη γνώμη μου, έχει 10 λευκά κρασιά, από 14 έως 60 €, για το γαλλικό Leon Beyer, ποικιλία Riesling, απ’ την Αλσατία (που στις κάβες δεν ξεπερνάει συνήθως τα 18-20 €!! ). Επίσης, 4 ροζέ, στα 18-35 €, και 10 κόκκινα, από 15 έως 65 €, για το ιταλικό Capannelle Chianti Classico Sangiovese (το οποίο είναι πιο σωστά τιμολογημένο, αφού στις κάβες κυμαίνεται περί τα 40 € περίπου). Υπάρχουν επίσης αφρώδεις οίνοι, αλλά ως οικονομικότερη λύση και τα ποτήρια κρασιού, από 5-9 €. Θέλω να πιστεύω ότι τα λιγοστά και ακριβά αυτά κρασιά από διάφορα μέρη του κόσμου θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί σωστά απ’ το επιτελείο του σεφ και των σύμβουλων sommelier του καταστήματος. Δεδομένου μάλιστα ότι οι κατάλογοι των εδεσμάτων τροποποιούνται συχνά, ευελπιστώ ότι οι υπεύθυνοι θα είναι προσεχώς πιο ευέλικτοι ως προς τα ποτά τους (γιατί όχι μάλιστα και κάποιο house-wine ή και πιο οικονομικά ελληνικά κρασιά;;).

Ήρθε τώρα η ώρα να αναφερθώ στα πιάτα που δοκιμάσαμε. Στην αρχή μας έφεραν μια πιατέλα με αλμυρό βούτυρο Τήνου, ρευστό κατσικίσιο τυρί με μαστίχα Χίου, καθώς κι ένα υφασμάτινο σακουλάκι με ποικιλία από χειροποίητα ψωμάκια (μαύρο, λευκό και καλαμποκίσιο). Όλα νοστιμότατα!!

Κατόπιν, το πρώτο μενού τους που διαλέξαμε περιλάμβανε:

1. Παντζαροσαλάτα με μικρά κομμάτια και ροδέλες παντζαριού, αναμεμειγμένα με χαρούπι, γκοργκονζόλα, καρύδια και δεντρολίβανο. Ήταν ένας πολύ πρωτότυπος και εύγευστος συνδυασμός υλικών και μια δροσιστική σαλάτα.
2. Φρέσκα ζυμαρικά, τορτελίνι, με μανιτάρια μορχέλες και τη σκουρόχρωμη και πολύ γευστική sauce τους, που μας τα σέρβιραν μέσα σε ένα βαθύ πιάτο. Μερίδα περιορισμένη αλλά ποιοτική.
3. Για γλυκό, ήρθε σε μεγάλο μπολ, ένας φοβερός συνδυασμός σοκολάτας, καραμέλας, μπισκότων, coulis από βατόμουρα, παγωτού πραλίνας, και ξηρών καρπών στις άκρες με ιδιαίτερο άρωμα espresso. Πολύ καλό δείγμα της ζαχαροπλαστικής τους τέχνης!!
4. Ήπιαμε ένα ποτήρι λευκό κρασί μοσχοφίλερο, Σεμέλη, Κτήμα Ανάσα, που ήταν ό, τι έπρεπε γευστικά και συνδυαστικά με το μενού μας.

Η φίλη μου παράγγειλε ακόμα ένα hot dog με κρέμα λουκάνικου, πάνω σε τραγανή φέτα ψωμιού. Μας εξήγησαν ότι παίρνουν το λουκάνικο, το σχίζουν, αφαιρούν το εσωτερικό του και, στη συνέχεια, το μαρινάρουν ανάλογα, ώστε να πάρει τη συγκεκριμένη υφή του. Είχε επίσης κομμάτια από avocado, και ήταν χορταστικό και πολύ νόστιμο πιάτο. Θα έλεγα ότι μας θύμισε κάπως ethnic dishes της Λατινικής Αμερικής. Τιμή 10 €.

Ο λογαριασμός, για τη γευστική μας δοκιμή, ανήλθε μόνο στα 32 €. Ουσιαστικά, όπως ανάφερα πιο πριν, εμείς, με τις επιλογές που λόγω ώρας προλάβαμε, δεν γευματίσαμε πλήρως, αλλά απλά δοκιμάσαμε ενδεικτικά πρόταση απ’ τη μοντέρνα κουζίνα τους. Επομένως, η (ενδεικτική) τιμή του συγκεκριμένου λογαριασμού αντανακλά περίπου την τιμή δείπνου ενός μόνο ατόμου, και γι’ αυτό έβαλα στην αρχή την κατηγορία τιμής 26/36 €, κατ’ άτομο, που είναι συμβατή και με τους προηγούμενους χρήστες.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το value for money βαθμολογήθηκε, αυστηρά ίσως, με 2 στα 4. Ο συγκεκριμένος βαθμός δεν αφορά το μενού (που δικαιούται μάλλον 3 στα 4), αλλά τους υπόλοιπους καταλόγους φαγητών και ποτών, που -επειδή αλλάζουν- ενδέχεται στο μέλλον να συμπιεσθούν σε κάπως πιο ρεαλιστικές βάσεις. Το ask4food επιτελεί πάντα το έργο του και οι σωστοί επαγγελματίες της εστίασης διαθέτουν ως εκ τούτου ένα αξιόπιστο feedback στο οπλοστάσιο τους.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα αξιοπρεπές και φροντισμένο εστιατόριο, στη θέση του ιστορικού αυτού χώρου της οδού Υψηλάντου. Εφόσον επιθυμείτε να δοκιμάσετε τη μοντέρνα αυτή γαστρονομική τέχνη που συχνά αυτοσχεδιάζει με διαθέσιμα φρέσκα υλικά, μπορείτε να μας μιμηθείτε πηγαίνοντας πριν τις 7 μ. μ. Εναλλακτικά, κινηθείτε τις βραδινές ώρες σε λογικά πλαίσια τιμών φαγητού, με την συνοδεία κάποιου απ’ τα ποτήρια κρασιών της λίστας τους, και με την ελπίδα ότι μελλοντικά η λίστα αυτή θα γίνει πιο προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια