Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Πέραμα - Σαλαμίνα, Αθήνα
Απρ
19
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
-

Λαγουδέρα είναι η λαβή του πηδαλίου ή και ολόκληρο το πηδάλιο παραδοσιακού καϊκιού ή βάρκας. Ακριβώς επειδή είναι η λαβή, δηλαδή η προέκταση του πηδαλίου, η λέξη προέρχεται από την ισπανική λέξη alargadera που σημαίνει προέκταση. Αυτά τα ολίγα ως προς την επωνυμία του μαγαζιού που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από έναν ναυτικό όρο και μάλιστα παραδοσιακό.

Η ψαροταβέρνα βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, στο λιμάνι που φεύγουν τα πλοία για Σαλαμίνα. Μην ακούτε λιμάνι και ταυτίσετε το συγκεκριμένο σημείο με πανικό κόσμου, άσχημες μυρωδιές, βρωμιά κλπ γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν. Μπορώ να πω ότι ισχύει το αντίθετο, αφού το δροσερό θαλασσινό αεράκι ήταν έντονο την Κυριακή το μεσημέρι που καταφτάσαμε στο Πέραμα παρέα 4 ατόμων. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε μέχρι εκεί χωρίς κράτηση, γιατί απ΄ ό, τι διαπίστωσα το μαγαζί έχει πιστούς οπαδούς ετών και σταθερό κοινό που πηγαίνει χρόνια και το τιμά αδιαλείπτως και μάλιστα από όλο το νομό Αττικής, γεγονός που έτυχε να το διαπιστώσω και προσωπικά όση ώρα ήμουν εκεί. Αυτό σίγουρα αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το γευστικό και όχι μόνο στίγμα της "Λαγουδέρας".

Ως προς το χώρο, αυτός είναι σχετικά μεγάλος αλλά πότε αρκετός για τον πολύ κόσμο που μαζεύει. Έχει αρκετά τραπέζια και μέσα και έξω αλλά θα έλεγα ότι είναι σχετικά στριμωγμένα. Ως προς τη διακόσμηση νομίζει κάποιος ότι βρίσκεται σε πλοίο αφού το μαγαζί είναι γεμάτο με ναυτικά στοιχεία, σύμβολα, αντικείμενα και φυσικά κυριαρχεί το βαθύ μπλε χρώμα, ακόμη και στις τουαλέτες οι οποίες οφείλω να σημειώσω ότι ήταν πεντακάθαρες και μοσχομύριζαν παρά τον πολύ κόσμο.

Η εξυπηρέτηση ήταν ικανοποιητική και βάζω 4 ντοματούλες παρά τα 1-2 πολύ μικρά ατοπήματα, που οφείλονταν στον πολύ κόσμο τον οποίο μόνο 2 ή 3 σερβιτόροι προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν τρέχοντας συνεχώς και σε γενικές γραμμές τα κατάφερναν καλά δεδομένων των συνθηκών. Τα ατοπήματα αφορούσαν 2 πιάτα που τα ξέχασαν και χρειάστηκε να τους τα υπενθυμίσουμε και το γεγονός ότι χρειάστηκε να ζητήσουμε 1-2 φορές να μας φέρουν νερό με το οποίο συνέβη και το εξής: επειδή μάλλον είχαν τελειώσει οι κανάτες ή το κρύο νερό που έφερναν σε κανάτα, μας έφεραν παγωμένο εμφιλωμένο νερό το οποίο όμως δεν μας χρέωσαν! Πάντως οι σερβιτόροι ήταν νέα χαμογελαστά παιδιά τα οποία πραγματικά παρά το τρέξιμο και την κούρασή τους δεν δυσανασχέτησαν ούτε μια φορά.

Ως προς το τραπέζι να σημειώσω τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και που δεν την περιμένεις στο Πέραμα: χαρτοπετσέτες πολυτελείας με την επωνυμία του μαγαζιού και κατάλογοι επίσης προσεγμένοι που στην πρώτη σελίδα ανέφεραν τι σημαίνει "Λαγουδέρα". Αυτό βέβαια το ήξεραν και οι σερβιτόροι (πράγμα το οποίο δεν το θεωρώ αυτονόητο) γιατί έτυχε να τους ρωτήσουμε.
Το μενού είναι εξαιρετικό: μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά, αρκετά πιάτα ψαγμένα και δημιουργικής κουζίνας (π. χ. μπιφτέκι φρέσκου τόνου, πεσκανδρίτσα στιφάδο) και πιάτα σε πολλές παραλλαγές (π. χ. η πεσκανδρίτσα με 3-4 διαφορετικά πιάτα στον κατάλογο). Εμείς είχαμε την ευκαιρία να παραγγείλουμε αρκετά πιάτα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε γιατί οι γευστικές προκλήσεις ήταν αρκετές. Αναλυτικά:

-πολίτικη σαλάτα που κατέφτασε σε γαβαθούλα με αρκετή κάππαρη που προσέθετε ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση

-μελιτζανοσαλάτα αγιωργίτικη που ήταν φρεσκότατη, νοστιμότατη και με την καπνίλα της να ξεχειλίζει

-πατάτες τηγανητές φρέσκες και χειροποίητες (όχι ετοιματζήδικες και προτηγανισμένες) το τονίζω, απλώς ήταν μικρή η μερίδα

-ψητά λαχανικά, ίσως το μόνο πιάτο από το οποίο απογοητευτήκαμε γιατί πρώτη φορά τα έφαγα σε αυτή την εκδοχή που δεν μου άρεσε: ήταν σαν τηγανητά, μικρό πιάτο και καθόλου ποικιλία

-χταπόδι ψητό, μεγάλο καλοψημένο και αρκετά χορταστικό

-κολοκυθοκεφτέδες (6 κανονικά κομμάτια), τραγανοί και νόστιμοι χωρίς λαδίλα κατέφτασαν με σως γιαουρτιού και μας άρεσαν πολύ

-καλαμάρι τηγανητό φρέσκο το οποίο κατέφτασε σε μια υπερμεγέθη μερίδα και το οποίο ήταν σαν θράψαλο. Ήταν πραγματικά εξαιρετικό

-καλαμάρι τηγανητό φρέσκο γεμιστό με φέτα, ντομάτα και κίτρινο λιωμένο τυρί το οποίο ξεχείλιχε από τις χαρακιές σε ροδέλες που είχαν κάνει στο καλαμάρι και ήταν πραγματική γευστική απογείωση

- πεσκανδρίτσα ψητή στα κάρβουνα, όλα τα λεφτά, μεγάλη μερίδα, νοστιμιά και Άγιος ο Θεός

-γιουβέτσι με γαρίδες που κατέφτασε σε πήλινο σκεύος. Κριθαράκι με γαριδούλες καθαρισμένες, πιάτο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

-ψωμί

-1 ποτήρι λευκό κρασί

-1 ποτηράκι ούζο

Στα συν του μαγαζιού:
Νερό σε κανάτα που ανανεώνεται συνεχώς αν δεν έχει πολύ κόσμο και το προσέξουν, κέρασμα στο τέλος μπισκοτογλυκό ψυγείου με ζελέ, χειροποίητο που το φτιάχνουν οι ίδιοι και είναι πολύ δροσερό και πολύ ωραίο για κλείσιμο της γευστικής κραιπάλης που έχει προηγηθεί και οι πολύ καλές τιμές. Για όλα τα παραπάνω πληρώσαμε 87.50 ευρώ και σκάσαμε από το φαγητό, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις γεύσεις και την πρωτοτυπία των πιάτων αλλά κυρίως από το γεγονός ότι τα περισσότερα από όσα παραγγείλαμε ήταν φρέσκα.

Σίγουρα αν δεν ήταν τόσο μακριά θα πήγαινα συχνότερα. Σίγουρα θα ξαναπάω γιατί έχω αφήσει γευστικές εκκρεμότητες και ανοιχτούς λογαριασμούς με το μαγαζί: πιάτα που ζήλεψα πολύ και θα ήθελα να δοκιμάσω. Σίγουρα επίσης η "Λαγουδέρα" είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να πάει κάποιος στο Πέραμα από κάθε άποψη: η θέση του μαγαζιού, τα πολύ καλά παιδιά οι σερβιτόροι του μαγαζιού, οι γεύσεις και οι καλές τιμές. Θα προτιμούσα βέβαια να ξαναπάω καθημερινή με λιγότερο κόσμο. Άκουσα πάντως από πιστούς θαμώνες (που όπως προανέφερα έχει η Λαγουδέρα) ότι αντί να παραγγείλεις, είναι καλύτερο να αφεθείς στις επιλογές του μάγειρα και στο συνδυασμό που θα σου προτείνει και δεν θα μείνεις απογοητευμένος. Λέω την επόμενη φορά να το δοκιμάσω.