Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Πασαλιμάνι - Φρεαττύδα, Αθήνα
Απρ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Την Κυριακή 17/4 συνάντησα το μεσημέρι ένα φίλο στον Πειραιά και είπαμε να πάμε στο πολύβουο Πασαλιμάνι για να τσιμπήσουμε κάτι, μιας και είχα καιρό να βρεθώ εκεί. Επιλέξαμε το BELLE AMIE (BA), που λειτουργεί απ’ τον Σεπτέμβρη του 2013 σε ένα, κατάλληλα ανακαινισμένο και διαμορφωμένο, εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1890! Είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 το πρωί με σνακ, καφέδες και ποτά, ενώ αργότερα σερβίρουν φαγητό, μέχρι τις 2 περίπου τη νύχτα.

Δυο νέα παιδιά, ο Δημήτρης Παναγόπουλος κι ο Κοσμάς Καραβάς δημιούργησαν αυτό το αστικό καφέ-ρεστοράν μιας άλλης εποχής. Αρχιτέκτονες και διακοσμητές, όπως ο Ζήσης Παπαμίχος κι ο Νίκος Γυλός, συνεργάστηκαν για την επίτευξη του εντυπωσιακού αυτού τελικού στόχου. Την κουζίνα ανέλαβε ο Χρήστος Τζιέρας, με προϋπηρεσία στα Verde & Pizotecca, πλαισιωμένος από μεγάλο επιτελείο βοηθών μαγείρων αλλά και σερβιτόρων.

Το μέρος είναι εκπληκτικά μεγάλο, όπως και το όλο εγχείρημα. Εμείς καθίσαμε στον εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο προαύλιο του κτιρίου, ενώ υπάρχει κι άλλος χώρος στην Πλατεία. Προηγουμένως, είδα τον εσωτερικό χώρο του ισογείου και του Α’ ορόφου, με τα εντυπωσιακά μπαρ και τους κρυστάλλινους καθρέφτες, τα βενετσιάνικα φωτιστικά, τα Βιεννέζικα σερβίτσια αλλά και τα αναπαυτικά καθίσματα, καθώς και τις όμορφες απλίκες. Βέβαια, αυτό το ανοιξιάτικο μεσημέρι κάθονταν σχεδόν όλοι έξω, κάτω από πέργκολες ή τέντες, σε καθίσματα ξύλινα ή φερ φορζέ, ή στους αναπαυτικούς καναπέδες με τις μαξιλάρες. Το βράδυ, όμως, όπως έμαθα, τρώνε στο ισόγειο, ενώ πίνουν τα κοκτέιλ τους στον Α’. Το καλοκαίρι, ο μέσα χώρος κλιματίζεται, αλλά το μπαρ ουσιαστικά λειτουργεί έξω. Για να αντιληφθείτε την τάξη μεγέθους, εκτιμώ ότι έξω τρώνε ή πίνουν περί τα 150 άτομα, ενώ στους δύο μέσα χώρους, από 100 αντίστοιχα, δηλ. μιλάμε για δυναμικότητα 350 ατόμων περίπου!

Οι τουαλέτες, 2 ανδρικές και δύο γυναικείες, βρίσκονται στο υπόγειο. Πριν φύγω επισκέφθηκα την ανδρική, η οποία χρειάζεται τακτικότερη φροντίδα απ’ τον υπεύθυνο καθαριότητας, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα τόσο πολυσύχναστο χώρο εστίασης και αναψυχής και, προσέξτε, υποτίθεται ενός κάποιου επιπέδου!!

Η μουσική τους ήταν ένας συνδυασμός lounge με πιο έντονα κομμάτια pop/rock, που δεν ενοχλούσαν, αφού έτσι κι αλλιώς υπήρχε πολύς κόσμος και βαβούρα. Γύρω στις 2 μ. μ., ο εξωτερικός χώρος γέμισε ασφυκτικά (! ), ενώ οι νεαροί σερβιτόροι, αγόρια και κορίτσια με άψογες μαύρες στολές, ποδιές αλλά και παπιγιόν, φρόντισαν σβέλτα να σερβίρουν αλλά και να συμμαζέψουν όσα τραπέζια άδειαζαν. Η οργάνωσή τους ήταν καλή, αλλά το όλο θέμα χωλαίνει αλλού και θα γίνω σαφέστερος στην συνέχεια. Έμαθα ότι η βραδινή μουσική περιλαμβάνει πάσης φύσεως ακούσματα, από ελληνικά έντεχνα ή ελαφρολαϊκά, μέχρι ξένες μπαλάντες και oldies but goodies, ενώ κατά καιρούς οργανώνουν μουσικές βραδιές και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Θα αναρωτιέστε και σεις γιατί διάλεξαν το όνομα BELLE AMIE, δηλ. ‘ωραία φίλη’, σε κυριολεκτική μετάφραση απ’ τα γαλλικά. Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσα και σας μεταφέρω με επιφύλαξη, κάποιος ναυτικός, τη δεκαετία του εξήντα, άνοιξε εκεί, στην οδό Αγγέλου Μεταξά, ένα ισόγειο ουζερί, κάτω από ένα κομψό, μικρό ξενοδοχείο, βαφτίζοντάς το Μπελαμή. Το ουζερί του Μπελαμή σύντομα χάλαγε κόσμο, συγκεντρώνοντας κάθε καρυδιάς καρύδι. Λένε πως ο ηλιοκαμένος ναυτικός τους εξήγησε πως στη Μασσαλία, κάθε φορά που ξεμπάρκαραν, αναζητούσαν τους φευγαλέους έρωτες ανάμεσα στα ‘κορίτσια’ (les filles, δηλ. τις πεταλούδες της νύχτας), αποκαλώντας καθεμιά τους, ‘belle amie’, δηλαδή ‘όμορφη φιλενάδα’. Η ονομασία έπιασε, το ουζερί του Μπελαμή γρήγορα καθιερώθηκε, και γύρω στο 1970 που μεσουρανούσε, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος έγραψε το πασίγνωστο τραγουδάκι που δόξασε κατόπιν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης –κατά τον Ψαθά, ο σερ Μπιθί! Βέβαια, το ουζερί έκλεισε περί τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, αλλά να που, τριάντα χρόνια μετά, το BELLE AMIE επανήλθε δριμύτερο!!

Θα αναφερθώ τώρα στο μενού τους, με τον κατάλογο φαγητών και ποτών, καθώς και σε κάποια πιάτα ημέρας. Το μενού αλλάζει κατά καιρούς, αλλά ορισμένα κλασικά πιάτα παραμένουν τα ίδια, οπότε διαπιστώνουμε τη σημαντική αύξηση των τιμών, κατά τη διάρκεια μόλις αυτών των 2-3 τελευταίων χρόνων της κρίσης…

Για παράδειγμα, μια χρήστης αναφέρει ότι το 2013 οι τηγανιτές γαρίδες είχαν 6 €, ενώ τώρα ανέβηκαν στα 8.90 (~50% πάνω), ενώ άλλη έμπιστη χρήστης έφαγε προ διετίας σαλάτα στα 7 €, ενώ τώρα οι σαλάτες τους κυμαίνονται γύρω στα 10 €, δηλ. αύξηση περί το 40%!! Τα έγραψα αυτά και για την KUZINA του κ. Άρη Τσανακλίδη, που το μαγαζί του βρίσκεται σε εξίσου πολυσύχναστο και τουριστικό μέρος της Αθήνας, και για τον λόγο αυτό, όπως θα δείτε, τα βαθμολογώ αμφότερα με την ίδια περίπου βαθμολογία!!

Το μενού λοιπόν περιλαμβάνει καμιά 12αριά ορεκτικά (σαρδέλα με κληματόφυλλα στη σχάρα, καρπάτσιο λαυράκι, μαραθόπιτα με κατσικίσιο τυρί, λευκή ταραμοσαλάτα, χταποδάκι με μαύρη φάβα, κεφτέδες μπακαλιάρου, μύδια αχνιστά, κεφτεδάκια με τριλογία κιμά, τηγανιτές γαρίδες, γαύρο, φρέσκο λουκάνικο chorizo), σε τιμές 6-11 €.

Υπάρχουν ισάριθμα κύρια πιάτα, αλλά και μερικά πιάτα ημέρας σε χωριστό κατάλογο, από 10-19 € (! ), όπως κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό με τυρί, μπιφτέκια σχάρας, συκώτι γάλακτος, ριζότο σουπιάς, φρέσκο μπακαλιάρο, κριθαρότο κακαβιάς με πεσκανδρίτσα, γαριδομακαρονάδα, σπαγγέτι με οστρακοειδή και στηθοπλευρά Black Angus με πουρέ και μπέικον. Υπάρχουν ακόμη 6 σαλάτες περί τα 10 € (! ), και αντίστοιχα επιδόρπια, στα 5-7 €. Τα πιάτα ημέρας σήμερα ήταν: φάβα Φενεού, σαρδέλα τηγανιτή, μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι, αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο, καθώς και καλαμάρια γεμιστά με ριζότο λαχανικών, όλα τους γύρω στα 10-16 €.

Αναφορικά με τα συνήθη ποτά, οι τιμές τους δεν είναι υπέρμετρα τσιμπημένες, με τα αναψυκτικά και τις μπύρες, στα 2-4 € (στο μπαρ είναι πιο ακριβά), κρασί χύμα στα 6 € το μισό λίτρο και 10 το λίτρο (λευκό Chardonnay & κόκκινο Αγιωργίτικο), ενώ τα αποστάγματα 200ml., στα 7-10 €. Τώρα, όσον αφορά τα εμφιαλωμένα κρασιά: 12 λευκά, στα 18-33 €, για το Σαντορινιό Κτήμα Αργυρού (στις κάβες περί τα 15 €), 3 ροζέ στα 22 € και 5-6 κόκκινα, από 22-34 €, για το Θέμα Παυλίδη (στις κάβες ~14-15 €). Υπάρχουν επίσης κάποιοι αφρώδεις οίνοι, κι αυτοί σχετικά υπερτιμημένοι…Πρέπει βέβαια να προσθέσω ότι τα ποικίλα και ενδιαφέροντα cocktails που σερβίρουν στο μπαρ κυμαίνονται από 8-12 €, τιμές που μου θυμίζουν σχεδόν αυτές του Galaxy στο Hilton!!

Και τώρα στα του φαγητού μας, που ακολούθησαν την κανάτα με το κρύο νερό. Επιλέξαμε λοιπόν και μοιραστήκαμε τα εξής πιάτα:
• μια μαραθόπιτα με κατσικίσιο τυρί και άνηθο, που ήταν 3 ανοιχτές μικρές πίτες με το μάραθο στο μέσον. Τιμή 6.80 €
• μια σαλάτα, πανδαισία λαχανικών, με mango, kinoa, σολομό καπνιστό και γαρίδες, δροσερή και χορταστική, στα 10.90 €
• 1 σπαγγέτι με οστρακοειδή, (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές και αχινό), επίσης εύγευστο πιάτο, στα 16.00 €
• Ένα προφιτερόλ με 4 σου και παγωτό κρέμα, περιχυμένα με άφθονη ζεστή σοκολάτα. Τιμή 6.80 €
• Ήπιαμε 1 λίτρο λευκό κρασί χύμα, ποικιλία Chardonnay, καλό, στα 10 €.

Ο λογαριασμός, στα 51 €, (17/25 το άτομο, χωρίς το κρασί) και μάλιστα χωρίς κέρασμα, θεωρώ ότι ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου.

Αν και ο έξω χώρος ήταν γεμάτος με 150 άτομα, πολλά εξ αυτών έπιναν καφέ ή ποτό, άντε και μια σαλάτα ή ένα λουκάνικο ανά 5-6 θαμώνες!! Τρώγοντες και πίνοντες ήταν τελείως ανακατεμένοι…Εφόσον έχουν από 2 χώρους μέσα (ισόγειο και Α’) κι έξω (προαύλιο και Πλατεία), προτείνω να κάνουν κάποιο διαχωρισμό και να υπάρχουν δύο μενού, αντίστοιχα, για ποτό - καφέ - σνακ, ή για ένα πλήρες γεύμα (ή και δείπνο το βράδυ). Για τον επίσημο χώρο των γευμάτων, το προσωπικό που θα επιλέξουν θα πρέπει νομίζω να επιμορφωθεί προσεκτικά και διεξοδικά! Αυτή η γενική παρατήρηση-πρόταση που ισχύει και για άλλα μαγαζιά, θεωρώ ότι σταδιακά θα τους βελτιώσει τα έσοδα, εφόσον βέβαια προηγηθεί εκ μέρους τους μια ορθολογικότερη οργάνωση!!

Υποθέτω ότι τα βράδια η όλη ατμόσφαιρα, με τον κατάλληλο φωτισμό κ. λπ., θα είναι πιο ρομαντική. Υπόψη ότι, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μέρος, έχει συγκεντρώσει τις πλέον αντιφατικές κριτικές μας, αφού, γεύση, εξυπηρέτηση, χώρος και value for money έχουν, όλα ανεξαιρέτως, αξιολογηθεί με το σύνολο της γκάμας βαθμολογίας μας, δηλαδή, με 1, 2, 3 ή και 4, γεγονός που εξάπτει το ενδιαφέρον, κυρίως όσων δεν το έχουν ακόμα επισκεφθεί!!

Συμπερασματικά, όταν βρεθείτε στον Πειραιά, μπορείτε να τσιμπήσετε ή να πιείτε κάτι εκεί, δίνοντας και σεις, τόσο μια ευκαιρία στο ΒΑ, όσο και μια ακόμη χρήσιμη γνώμη στο δημοφιλές site μας.

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια