Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Απρ
21
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Meet 'n eat εναντίον sizzle 'n drizzle ;

Μήπως ''παλιός'' εναντίον ''νέου'' ;

Ή μήπως στο ίδιο έργο θεατές ;

Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν, όταν μέσα από την κριτική της φίλης Ucook, πληροφορήθηκα την άφιξη του Sasi's στα εστιατορικά δρώμενα των Μελισσίων, μια περιοχή που από την απόλυτη ''γαστρονομική ανυπαρξία'', τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει με ενδιαφέροντα εστιατορικά openings.

Έχω δηλώσει και παλιότερα την αδυναμία μου, για τις ενθουσιώδεις κριτικές που γράφονται από φίλους εδώ στο site και πολύ συχνά, εφόσον τύχουν ανάλογου ενδιαφέροντος και προσοχής, παρακινούν και άλλους φίλους για επίσκεψη και εν τέλει ανάδειξη μιας καινούργιας επιχείρησης εστίασης. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμώ ότι ανήκει και η σχετική κριτική της φίλης Ucook. Έτσι λοιπόν μετά από μια ωραία βόλτα με το αυτοκίνητο, που συνδύαζε βουνό και θάλασσα, καταλήξαμε ''ανάποδα'' μέσω Πεντέλης στο Sasi's.

Για να φρεσκάρουμε και λίγο τις γνώσεις, το Kozi's είναι το nickname του Κωνσταντίνου, ενώ το Sasi's το nickname του έτερου αδελφού Αθανάσιου Τζάνου. Δύο αγαπημένα αδελφάκια λοιπόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016, ώρα 17:45, άτομα 2, χωρίς κράτηση, αφού τέτοια είναι και η πολιτική της επιχείρησης. Δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην ανεύρεση τραπεζιού, διότι την ώρα της επίσκεψης μας η πληρότητα κυμαίνονταν περίπου στο 40 με 50%. Να σημειώσω ότι την ίδια στιγμή το Kozi's ήταν γεμάτο.

Ο χώρος, σε σχέση με το Kozi's, είναι ελαφρώς βελτιωμένος προς το καλύτερο. Το μαγαζί είναι γωνιακό, ψηλοτάβανο, φωτεινό με μεγάλες τζαμαρίες και έχει μακρόστενο σχήμα. Το decor παραμένει στο γενικό concept του Kozi's, ως κάτι μεταξύ casual νεοταβέρνας-νεοσουβλατζίδικου-νεοφαστφουντάδικου. Κυριαρχεί το τούβλο, το ξύλο και τα αφρικάνικα artworks, δίνοντας στον χώρο μια πολύ συμπαθητική νότα. Πάμε τώρα στην διάταξη του χώρου. Υπάρχουν κάποιες κολώνες που διαχωρίζουν τα τραπέζια από την open kitchen, με θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες. Τα τραπέζια εδώ είναι τοποθετημένα πιο αραιά, παρέχοντας μια αξιοπρεπή άνεση εστίασης, κάτι που μάλλον αποτελεί μόνιμο παράπονο στην περίπτωση του Kozi's. Υπάρχει και deck-μπαλκονάκι, με τραπέζια για τους θερμούς μήνες και για να βρίσκουν παρηγοριά τα χαρμάνια. Yes smoking is forbidden inside the premises!! Η art de la table, κινείται στο πνεύμα του χώρου και είναι casual και επαρκής. Οι τουαλέτες και κάποιοι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο και είναι πεντακάθαροι και περιποιημένοι.

Η εξυπηρέτηση κινείται στο γνωστό ρυθμό του Kozi's. Το νεανικό προσωπικό είναι ευγενικό, αποτελεσματικό, εξυπηρετικό και από ότι διέκρινα φυσιογνωμικά, οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον προέρχονται από την αδελφή επιχείρηση. Όλοι τους φοράνε μαύρα μακό μπλουζάκια, με διάφορες χαριτωμένες ''αφρικάνικες αμπελοφιλοσοφίες''. Στην υποδοχή ο Sasis ένας σεμνός, προσγειωμένος και πολύ διακριτικός νέος άνθρωπος, μας καλωσόρισε και μας άφησε να διαλέξουμε το τραπέζι μας. Μας ενημέρωσε ευγενικά ότι οι μερίδες είναι πλουσιότερες από δίπλα και με τον τρόπο του μας προειδοποίησε να ''μην το παρακάνουμε με την παραγγελία μας''. Με το πέρας του γεύματος μας, πέρασε από το τραπέζι μας και ρώτησε τις εντυπώσεις μας.

Και πάμε τώρα στην κάρτα του menu, κάτι το οποίο λογικά αναρωτιούνται όλοι οι φίλοι της αδελφής επιχείρησης. Relax, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας φίλοι μου. Το menu μπορεί να μην είναι copy paste, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα βιώσετε εκπλήξεις. Ορεκτικά, σαλάτες, κρέατα, burgers και wraps θα βρείτε και εδώ, ίσως με λίγο διαφορετική ονομασία και ποσότητα σε ορισμένα πιάτα.

Super Niama λέγεται το μεγάλο T-Bone δίπλα, εδώ λέγεται Dad's T-Bone. Rib Eye δίπλα, Amandla εδώ. Porco porco το ψαρονέφρι στην σχάρα δίπλα, Balito εδώ. Koko Bongo το χοιρινό κοντοσούβλι δίπλα, Shaka Zulu εδώ. Ας μην σας κουράσω παραπάνω, κάντε μια έρευνα on line και θα αντιληφθείτε τα λεγόμενα μου. Άξια μνείας για τα ''πεινασμένα και κοιλιόδουλα παιδάκια'', η Zimbatimatata ένα ''αυτοκρατορικό'' Tomahawk steak 1,4kg στα 55€!! Πως λέμε τρώμε τρώμε και τελειωμό δεν έχει!!

Η κάρτα του αλκοόλ είναι πολύ παραπάνω από επαρκής, διαθέτει ποικιλία κρασιού (Νοτιοαφρικάνικα και Ελληνικά) και μπύρες (Ελληνικές και ξένες), σε τιμές μάλλον τσουχτερές για το concept της επιχείρησης.

Δοκιμάσαμε:
-Υποδοχή όπως δίπλα, με δύο σφηνάκια οινόμελου.

-Σαλάτα Jabulani, με φιλέτο κοτόπουλο στην σχάρα, καλαμπόκι, παρμεζάνα, κρουτόν, κριτσίνια, ντοματίνια, ανάμεικτη πρασινάδα και αφρικάνικη sauce caesar (στα 9,50€). Κατέφθασε χωρίς υπερβολή ένα πραγματικό θηρίο, ικανό να αποτελέσει το γεύμα ενός ενήλικα άνδρα ή δύο ντελικάτων δεσποινίδων. Εντυπώσεις πέραν της θηριώδους ποσότητας, εξαιρετικές. Ποιότητα πρώτων υλών, το ψήσιμο του κοτόπουλου και η ενδιαφέρουσα version της αφρικάνικης caesar, μας έβαλαν κυριολεκτικά με το δεξί στο γεύμα μας. Λόγω μεγέθους, μπορεί άνετα να μοιρασθεί περίπου σε τέσσερα άτομα.

-Shongololo steak, ακόκαλη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος με τα γνωστά νοτιοαφρικάνικα spices, για μένα (στα 19€). Τι να πω βρε παιδιά, απλά παραδίνομαι. Ήταν 2 μπριζόλες γύρω στα 250-300gr ΕΚΑΣΤΗ, περιχυμένες με τα Νοτιοαφρικάνικα spices και μια ροζέτα βούτυρο. Συνοδευόταν από άφθονη ποσότητα τηγανιτής πατάτας κομμένη σε ροδέλες. Ζητήθηκε medium και σερβιρίσθηκε medium well. Ήταν γενικά ποιοτική και ζουμερή, το δε ένα κομμάτι ήταν λίγο πιο χοντροκομμένο και τρυφερό από το άλλο. Προκαλεί εντύπωση το πόσο αρμονικά δένει το κρέας με τα Νοτιοαφρικάνικα spices, τα οποία κατά την γνώμη μου τα σπάνε, βάζοντας μια πολυσύνθετη και πολύ ενδιαφέρουσα νότα στο πιάτο. Σημεία που το κρέας μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, είναι στο σίτεμα και στον βαθμό ψησίματος, κάτι που ποτέ δεν ήταν και το πιο δυνατό σημείο του Kozi's. Φαίνεται ότι οι Νοτιοαφρικάνοι ψήστες, έχουν (κακώς) προσαρμοσθεί στις Ελληνικές συνήθειες ψησίματος.

-Shaka Zulu, το χοιρινό κοντοσούβλι που λέγαμε, για την γυναίκα μου (στα 14,50€). Χόρτασε μόνο που το είδε, χωρίς πλάκα. Το food styling εξίσου εντυπωσιακό, κλέβει τις ματιές των διπλανών τραπεζιών. Το γνωστό τσιγκέλι που είναι της μόδας τώρα τελευταία, με 8 κομματάρες κρέατος, τις τηγανητές πατάτες ροδέλες, τα νοτιοαφρικάνικα spices και μια ωραία βουτυρολεμονομελάτη sauce. Από γεύση ικανοποιητικό, θα ήθελα το κρέας πιο τρυφερό και ζουμερό, για να πάει δύο σκαλιά παραπάνω.

-Μια μπύρα Septem Monday 500ml στα 5,50€.

Check please
Με αναλυτική απόδειξη συραμμένη με το δελτίο παραγγελίας, στα 48,50€ και πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Σας διαβεβαιώνω ότι παρότι ακολουθήσαμε την συμβουλή του Sasi's και παραγγείλαμε πολύ προσεκτικά, ακουμπήσαμε φαγητό ξανά μετά από 24 ώρες!!

Κατέληξα ότι:
''Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι'', έλεγε στα κόμικς των παιδικών μας χρόνων ο γίγαντας Οβελίξ, ο οποίος αφού τρέλανε στις φάπες τους ''άτυχους'' Ρωμαίους, στην συνέχεια πήγαινε και περιδρόμιαζε ένα αγριογούρουνο στην καθισιά. Οβελίξ, είμαι σίγουρος ότι το Sasi's θα μπορούσε να είναι το alternative στέκι σου. Αγριογούρουνο μπορεί να μην έχει, αλλά τι θα έλεγες για ένα ή μήπως για δύο Tomahawk steaks;

Μετά τον Οβελίξ, εγώ θα το πάω λίγο παραπέρα. Μάλλον είναι ''τρελοί'' (πάντα με την καλή έννοια) αυτοί οι Ελληνο-Νοτιοαφρικάνοι αδελφοί Τζάνου. Αντί να επιλέξουν τον εύκολο δρόμο, δηλαδή να ανοίξουν μια δεύτερη επιχείρηση με το ίδιο όνομα (Kozi's) στα νότια προάστια και να εξαργυρώσουν την δυνατή φήμη τους, επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο να στήσουν ακριβώς κολλητά, μια παρόμοιας φιλοσοφίας επιχείρηση με άλλο όνομα και διπλά λειτουργικά κόστη (κουζίνα, λάντζα, service, λογιστικά βιβλία, κ. λ. π).

Συμπέρασμα Meet 'n eat (Kozi's) εναντίον Sizzle 'n drizzle (Sasi's), απλά σημειώσατε Χ.