Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Μεταξουργείο - Πλ. Βάθης, Αθήνα
Μαι
04
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
1-9

Απομεσήμερο Μ. Δευτέρας 25/4 βρισκόμαστε δύο άτομα στο Μεταξουργείο και αποφασίζουμε να επισκεφθούμε τις ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ (Σ) που βρίσκονται στην οδό Κεραμεικού, ακριβώς απέναντι απ’ την Πλατεία Αυδή, και λειτουργούν εκεί απ’ τον Δεκέμβρη του 2013.

Στο ιστορικό κτίριο που τον 19ο αιώνα στέγαζε τους στάβλους του Όθωνα και μέχρι το 2010 το καφέ του Γιάννη, τις εξωτικές επίσης Μπαχάμες με τον περιβόητο πατσά για τους ξενύχτηδες, οι Σ τώρα λειτουργούν καθημερινά απ’ το πρωί για καφέ και σνακ, ενώ η κουζίνα τους, από τις 14.00-02.00 τη νύχτα.

Ενώ οι πρώην Μπαχάμες μάς θυμίζουν τον Ατλαντικό, οι επίσης τροπικές Σεϋχέλλες, που βρίσκονται στον Ινδικό ωκεανό, ΒΑ της Μαδαγασκάρης, μας θυμίζουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Μακάριο, που εκτοπίστηκε εκεί απ’ τους Βρετανούς, το 1956/57. Στους νεότερους οι Σ θυμίζουν τα νησιά που θα πάμε για τρέλες, όπως μας προέτρεπε η Πωλίνα τη δεκαετία του 80!!

Το μαγαζί αυτό οφείλει την ύπαρξή του στην Άννα Ρεπούση που το άνοιξε πριν από 2 ½ χρόνια, φροντίζοντας το καθετί, καθώς και στον βασικό συνεργάτη της, τον σεφ Φώτη Φωτεινόγλου, γνωστό μάγειρα και παλιό μπακάλη. Παλιότερα υπήρχαν κατά καιρούς lives, κυρίως Τρίτες και Κυριακές, με ρεμπέτικες κομπανίες και τραγούδια, που τώρα ατυχώς έχουν σταματήσει προς το παρόν…

Την ώρα που φτάσαμε, συμπέσαμε με την άφιξη της Σελήνης, βασικής συνεργάτιδας του Φώτη στην παρασκευή των εξαιρετικών γλυκών, όπως το διαπίστωσε ο ουρανίσκος μας αργότερα, τρώγοντας μια μοναδική όντως μους σοκολάτας με φιστικοβούτυρο!! Θα τα πούμε αυτά σε λίγο…

Ο μέσα χώρος είναι φωτεινός απ’ τις τζαμαρίες και ιδιαίτερα ψηλοτάβανος, ενώ ξεχωρίζει το μωσαϊκό δάπεδο, το μοναστηριακό και τα άλλα παλιά τραπέζια, η ξύλινη στέγη, ο μεγάλος καθρέφτης, η ανοιχτή κουζίνα με τα ρετρό πλακάκια και δεξιά της το μπαρ με την κάβα και τα ράφια με τα κρασιά κ. λπ. ποτά. Κυριαρχούν ανοιχτές λευκές και μπεζ αποχρώσεις σε τοίχους, σε κοντράστ με γωνιές σιελ ή πράσινες. Εκτιμώ ότι στον μέσα αυτό χώρο, όσο και έξω, στα 2 πεζοδρόμια του γωνιακού μαγαζιού, καθώς και στα πιο μεγάλα τραπέζια επί της Πλατείας Αυδή, θα πρέπει να εξυπηρετούνται συνολικά περί τα 70-80 άτομα, και επειδή τα Σ/Κ επικρατεί συνωστισμός, είναι καλό να γίνεται έγκαιρα τηλεφωνική κράτηση. Επίσης, στο πατάρι υπάρχουν οι δυο τουαλέτες τους που είναι καθαρές, αλλά χρήζουν ορισμένων τεχνικών μικροβελτιώσεων.

Το μενού είναι πολύ φροντισμένο απ’ τον σεφ και τους συνεργάτες του, βασίζεται σε πρώτες ύλες που προμηθεύονται έγκαιρα από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας, και μάλιστα πωλούνται διάφορα προϊόντα, όπως τυριά, καβουρμάς, λουκάνικα, κ. λπ., που αναγράφονται στον ενημερωμένο κατάλογό τους, με την ένδειξη ‘για το σπίτι’.

Στον κατάλογο λοιπόν περιλαμβάνονται 7 σαλάτες (4-7), καμιά 10αριά ορεκτικά (~4-7), 3 πιάτα με ζυμαρικά (9-10), κάποια πιάτα ημέρας με φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, όπως μύδια, στα 7.50. επίσης υπάρχουν 6-7 κρεατικά (7-13), διάφορα τυριά-αλλαντικά (~3-7), και 3-4 φοβερά γλυκά της Σελήνης, στα 3-5 €.

Στη λίστα με τα κρασιά υπάρχουν καμιά 10αριά μπύρες (3-6), αποστάγματα 200 ml (5-9) και τα συνήθη αναψυκτικά, στα 2-3 €. Όσον αφορά τα εμφιαλωμένα κρασιά, έχουν 3 λευκά, από 24-28 € για την Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου, 2 ροζέ περί τα 23 € και 5 κόκκινα, από 12-26 €, για το Syrah Κίκονες.

Εμείς, μετά απ’ τα σουσαμένια ψωμάκια τους σε χάρτινη σακούλα (1 €) και το νερό που ήρθε σε κανάτα, επιλέξαμε τα εξής πιάτα:

• Μια εκλεκτή φέτα απ’ τη Βυτίνα, που σημαίνει πολλά για μένα, αφού είναι ο τόπος καταγωγής του παππού μου. Η φέτα ήταν μπόλικη και χορταστική, και εκτός απ’ τη λαδορίγανη που ζήτησα, συνοδευόταν από κομμάτια αποξηραμένου σύκου, καθώς και από γευστικό κρίταμο! Τιμή, 3.20 €.
• Μια μερίδα ρεβίθια φούρνου, που συνοδεύονταν από λιαστές ντομάτες. Πιάτο κι αυτό νόστιμο, στα 5.50 €.
• Μια μερίδα παπαρδέλες ολικής άλεσης με εξαιρετικό βουβαλίσιο καβουρμά Κομοτηνής. Ήταν ένα ιδιαίτερα χορταστικό πιάτο που είχε στο πάνω μέρος νοστιμότατο γαλοτύρι, με την απαραίτητη αλμυρή του γεύση! Τιμή, 9.20 €.

Το γλυκό της Σελήνης, ήρθε σε παραδοσιακό βαζάκι μαρμελάδας, και ήταν ένας έξοχος συνδυασμός από μους λευκής και σκούρας σοκολάτας, φτιαγμένο με φιστικοβούτυρο, που του προσέδιδε αυτή τη μοναδική γεύση!! Ειλικρινά, μπορεί κάποιος να πάει μόνο και μόνο για ένα τέτοιο γλύκισμα, ταιριάζοντάς το με το ποτό του…Το γλυκό μάς το κέρασε η Σελήνη, ενώ το μαγαζί μας πρόσφερε ακόμα 2 σφηνάκια μαστίχας.

Πληρώσαμε μόνο 18.90 €, δηλαδή κατηγορία 1/9 € το άτομο, χωρίς ποτά, και φυσικά θα προτιμάμε τις Σ για το φθηνό και νόστιμό τους φαγητό, που είναι πολύ καλής ποιότητας, όπως άλλωστε και η εξυπηρέτηση απ’ τα νεαρά παιδιά, αλλά και ο ήσυχος και ιστορικός αυτός χώρος του Μεταξουργείου.

Συμπερασματικά, προτείνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά αν προτιμάτε για την έξοδό σας μια γωνιά κάπως πιο ήσυχη απ’ τον γειτονικό Κεραμεικό, το Γκάζι, ή του Ψυρρή.