Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ταβέρνες & Ψητοπωλεία - Χαλάνδρι, Αθήνα
Μαι
07
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Ανήμερα Τρίτη του Πάσχα το μεσημέρι και ενώ το Κλεινόν Άστυ παραμένει έρημο λόγω και της αργίας της Πρωτομαγιάς, αποφασίζω με τη φίλη μου να εκδράμουμε στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, για να φάμε στο ΒΡΑΣΤΟ (Β), ορόσημο της γύρω περιοχής για πολλές δεκαετίες.

Έχει περάσει μισός αιώνας περίπου, αφότου, το 1965, στη Ρεματιά του Χαλανδρίου και συγκεκριμένα στη γωνία Ρόδων και Ροδοδάφνης, άνοιξε ένα μικρό μπακάλικο, που δεν άργησε να βγάλει 2-3 τραπεζάκια μπροστά στις πικροδάφνες της όμορφης αυτής ρεματιάς, σερβίροντας κρασάκι και μεζέδες. Το 1969, το βάφτισαν ΩΡΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, αφού ο μαγαζάτορας, ο Κυρ-Γιάννης είχε καταγωγή απ’ την Κάρυστο. Σιγά-σιγά, έγινε ξακουστός για την κρεατόσουπά του από εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας ελιάς, κοντολογίς για το βραστό του! Έτσι, το μπακάλικο και η ΩΡΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, στα χείλη των περιοίκων μετονομάστηκαν επάξια, τη δεκαετία του ’70, σε ΒΡΑΣΤΟ!!

Η πελατεία συνεχώς αυξάνεται, από όλο το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, την Πεντέλη, το Μαρούσι, αλλά και από άλλες γωνιές της Αθήνας. Έτσι, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο και -ήδη απ’ το 1982- μεταφέρονται ακριβώς δίπλα, στο νούμερο 3 της οδού Ρόδων, όπου το Β κοντεύει αισίως να κλείσει μια 35ετία. Ήδη, απ’ το 2010, η δεύτερη γενιά των δύο πλέον συνεταίρων, έχει αναλάβει τα ηνία, ενώ ο Κυρ-Γιάννης συνεχίζει να βρίσκεται στον ιστορικό αυτό χώρο, χαιρετώντας καμαρωτός την πολυπληθή πελατεία του!

Το Β λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή, από 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα, το Σάββατο, 12.30-17.30 και 19.00-00.00, την Κυριακή, μόνο τα μεσημέρια, 12.30-17.30, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστά.

Το μαγαζί είναι μεγάλο και διαθέτει 4 εσωτερικούς χώρους, ενώ στην πίσω πλευρά, καταπράσινη αυλή με σιντριβάνι. Οι φροντισμένοι αυτοί χώροι, με 40-50 τραπέζια, εξυπηρετούν συνολικά περί τα 160-180 άτομα. Εμείς καθίσαμε στη μεγάλη σάλα, μέσα-δεξιά, με τις δίχρωμες ριγέ ταπετσαρίες, τις απλίκες στους τοίχους και τα πολύφωτα στην οροφή, τη βιτρίνα με τα ρετρό φωτισμένα χρωματιστά γυαλικά, το τζάκι με τις αναμμένες λευκές Πασχαλινές λαμπάδες, καθώς και τα ράφια, πιο ψηλά, με διάφορα βιβλία.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη μικρούς και μεγάλους καθρέφτες, πολλά καδράκια, ενώ επικρατούσαν αποχρώσεις πράσινου και κόκκινου. Στην άκρη υπήρχαν καναπέδες με μαξιλάρια, όπου και καθίσαμε έχοντας πανοραμική θέα του χώρου, ενώ τα ξύλινα τραπέζια ήταν όλα στρωμένα με λαδόκολλες, και είχαν στολιστεί με όμορφα διακοσμητικά γλαστράκια.

Δίπλα στο τζάκι, υπάρχει είσοδος προς τις τρεις πεντακάθαρες και ευρύχωρες τουαλέτες τους, με τα λευκά και κόκκινα πλακάκια, οι οποίες προορίζονται αντίστοιχα για άνδρες, γυναίκες και ΑΜΕΑ!

Αντίστοιχα επιμελημένοι είναι κι άλλοι 3 εσωτερικοί χώροι, αλλά και η αυλή τους για το καλοκαίρι, ενώ στην είσοδο θαυμάζει κάποιος, μπαίνοντας, τα βαρέλια, καθώς και τα όμορφα ταξινομημένα πολύχρωμα γλαστράκια με τα λουλούδια – σύμβολα του Μάη και της άνοιξης, παρά τα πρόσφατα καμώματά της!!

Η μουσική απ’ τα ηχεία στις αίθουσες ήταν πολυσυλλεκτική, ελληνική και ξένη, κυρίως ελαφρά και προπαντός στη σωστή ένταση, ώστε να αποφεύγεται η βαβούρα, ειδικά κατά τις ώρες του συνωστισμού. Την ώρα που εμείς τρώγαμε, το μαγαζί ήταν μισογεμάτο, κυρίως από οικογένειες με παιδάκια, αλλά τα Σ/Κ υπάρχει πολυκοσμία και ενδείκνυται τηλεφωνική κράτηση.

Μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι απ’ το σέρβις, που ήταν πρόθυμο, κατηρτισμένο, ευγενικό και όσο χρειάζεται σβέλτο. Μαζί με τους νεαρούς ιδιοκτήτες θα πρέπει να ήταν συνολικά περί τα 8-10 άτομα. Ο δικός μας σερβιτόρος, που πήρε και την παραγγελία μας, ήταν ένα εξυπηρετικότατο παιδί απ’ τη Τζια, και μάλιστα μας κατατόπισε δεόντως για το νησί του, που είχαμε χρόνια να το επισκεφθούμε. Μοναδικό ίσως φάουλ της εξυπηρέτησης ήταν το ψωμί, που ήρθε χωρίς καν να ερωτηθούμε, και συγκεκριμένα ήταν μόνο 3-4 απλές φετούλες, δίχως καμιά απολύτως συνοδευτική αλοιφή, οι οποίες μάλιστα χρεώθηκαν στο 1.80 €!! Με την ευκαιρία, θα αναφέρω εδώ ότι γενικά οι τιμές πολλών φαγητών και ποτών τους είναι αρκούντως υπερτιμημένες, και μάλιστα έχουν ανατιμηθεί πρόσφατα κατά 20-30%, δηλ. κυρίως την τελευταία διετία της κρίσης μας. Θα τα πούμε όμως όλα αυτά στη συνέχεια.

Έρχομαι τώρα στα του φαγητού, ξεκινώντας απ’ τον μεγάλο κατάλογο φαγητών και ποτών που προσφέρει η ταβέρνα Β. Το μενού της περιλαμβάνει 7 σαλάτες, από 6-10 €, 12 ορεκτικά, από 3-7 €, όπως φάβα, πίτες, λουκάνικα, κ. α., καμιά 10αριά πιάτα σχάρας, από 9 μέχρι 23 €, για τη σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα 600 γραμμαρίων, γύρω στα 8 μαγειρευτά πιάτα, ~11-12 €, όπως το κλασικό βραστό, το γιουβέτσι, το κοκκινιστό, το χοιρινό στη γάστρα, κ. λπ. Υπάρχουν ακόμη άφθονα πιάτα ημέρας, περί τα 9-13 €, με κρεατικά (κλέφτικο, συκώτι.. ), αλλά και διάφορα θαλασσινά, καθώς και δύο γλυκά για το τέλος, ~ 4 €. Σημειωτέον ότι τις Κυριακές τα μαγειρευτά τους περιλαμβάνουν αρνάκι φρικασέ, καθώς και μοσχαράκι κοκκινιστό!

Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει 7 λευκά κρασιά, από 12-28 €, για το Ασύρτικο του Σιγάλα από Σαντορίνη, 2 ροζέ περί τα 17 €, όπως τις Ακακίες του Κυρ-Γιάννη, και 7 κόκκινα, από 12-27 €, για το Κτήμα Άλφα από την Φλώρινα. Τα εμφιαλωμένα αυτά είναι κάπως υπερτιμημένα, αφού στοιχίζουν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 2.50 φορές την αντίστοιχη τιμή της κάβας! Εναλλακτικά, θα βρείτε καμιά 10αριά μπύρες, στα 4-5 €, που ωστόσο προέρχονται από γνωστές μικροζυθοποιίες της Χίου, Σαντορίνης, Κέρκυρας και Κομοτηνής. Το χύμα κρασί έχει 5 € το μισό λίτρο, τα αποστάγματα 200 ml, ~ 7 €, ενώ τα περισσότερα αναψυκτικά τους, ~2-3 €.

Γενικά, θα έλεγα ότι κάποια φαγητά (όχι όλα) έχουν ανατιμηθεί κατά 30% την τελευταία διετία, όπως π. χ. τα κλασικά τους κεφτεδάκια, που από 5.20 ανέβηκαν στα 6.90 €. Περισσότερο τσιμπημένα είναι ορισμένα σαλατικά ορεκτικά, κρεατικά, αλλά και τα μαγειρευτά, τα οποία κοστίζουν γύρω στα 11-12 €!! Νομίζω λοιπόν ότι στο σημείο αυτό αξίζει τον κόπο να σταθούν με περισσότερη προσοχή και κατανόηση, γεγονός άλλωστε που έχει αναφερθεί ήδη από πολλούς χρήστες του site μας.

Εμείς πήραμε τα εξής πιάτα, που ήρθαν μετά το κρύο νερό σε κανάτα:

• Μια πίτα Καισαρείας με παστουρμά και γλυκάνισο στο πάνω μέρος του φύλλου. Ήταν πολύ νόστιμη και χορταστική, στα 6.70 €
• Μια μερίδα κλασικά κεφτεδάκια, 6 μικρά και νόστιμα με πατάτες τηγανιτές κυκλικού σχήματος. Τιμή 6.90 €.
• Μια σαλάτα κουσκούς, η οποία ήτανε ένα όμορφο βουναλάκι από δροσερό Σαλωνικιώτικο κουσκούς, με διάφορα λαχανικά, όπως πιπεριά, κολοκυθάκι, καθώς και μανιτάρια με σταφίδες. Τιμή 6 €.
• Μια μερίδα αρνάκι του φούρνου, με πατάτες επίσης του φούρνου. Τιμή 11.90 €. Εγώ τους ζήτησα ένα ωραίο κομμάτι με μπόλικη πέτσα, γιατί δεν είχα φάει αυτές τις μέρες αρνάκι σουβλιστό, αλλά ατυχώς δεν με ικανοποίησαν πλήρως στο σημείο αυτό, γιατί, όπως μου είπαν, το αντίστοιχο μέρος του αρνιού προοριζόταν για παϊδάκια, που έχουνε μεγαλύτερη ζήτηση. Άλλωστε, βρισκόμασταν στο ΒΡΑΣΤΟ και όχι στα οβελιστήρια της Φυλής ή της Βάρης! Το κάθε πράγμα στον καιρό του και στο κατάλληλο στέκι…
• Ήπιαμε μια μπύρα Volkan black, από τη Σαντορίνη, 5 βαθμών, σε τιμή 4.70 €.

Πληρώσαμε συνολικά 38 €, δηλ. το άτομο χωρίς ποτά στο κάτω όριο της κατηγορίας 17/25 €. Μας κέρασαν ωραιότατο ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά, που είχε φτιαχτεί σε ατομικές στρογγυλές φόρμες και είχε μέσα κομμάτια από αμύγδαλα. Για τελική επίγευση ήταν ό, τι έπρεπε!

Συμπερασματικά, συνιστώ το Β, την κλασική ταβέρνα του Χαλανδρίου, ειδικά αν βρίσκεστε στα πέριξ. Προσωπικά, επιφυλάσσομαι να επανέλθω κάποτε για το παραδοσιακό τους βραστό μοσχαράκι με τη σούπα. Ωστόσο, ελπίζω μελλοντικά να μας εκπλήξουν ευχάριστα με συμπίεση τιμών, κατά τα πρότυπα εξίσου γνωστού, παραδοσιακού και ευρέως αποδεκτού ανταγωνιστή τους στο Κάτω Χαλάνδρι και όχι μόνο!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 10%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια