Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Αφρική - Μελίσσια, Αθήνα
Μαι
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
17-25

Το Kozi’s το αγαπώ και ο έρωτας ήταν άμεσος και κεραυνοβόλος. Η σταθερή του ποιότητα και η διατήρηση της φρεσκάδας και της νεανικότητάς του μ’ έκαναν να επιστρέφω εκεί ξανά και ξανά από το 2011 που το είχα επισκεφτεί για πρώτη φορά κι είχα γράψει και μια ενθουσιώδη κριτική. Δυστυχώς, οι συχνά τρελές αναμονές στις οποίες σε αναγκάζει να υποβληθείς η no-reservation policy που ακολουθεί, με είχαν κρατήσει μακριά του κάποιες φορές, παρόλο που ο οργανισμός μου αποζητούσε διακαώς τσακαλάκα, κοκο-μπόνγκο και λοιπές νοτιοαφρικανικές λιχουδιές.

Έτσι, ο ενθουσιασμός μου ήταν ασυγκράτητος μόλις πληροφορήθηκα από την άκρως κατατοπιστική κριτική της έμπιστης Ucook ότι άνοιξε παραδίπλα το αδερφάκι του, όπου (ακόμα) δεν γίνεται ο κακός χαμός. Ακολούθησε δε μετά κι η κριτική του mavtasou και πια δεν κρατιόμουν, παίρνω αδερφή και μαμά και Κυριακή των Βαΐων, γύρω στις 2 το μεσημέρι (νωρίς δηλαδή) σπεύδουμε για Μελίσσια.

Τελικά απεδείχθη σοφή η επιμονή μου να είμαστε εκεί από τις 2, καθώς απ’ ότι φαίνεται το Sasi’s ήδη απέκτησε τον κόσμο του κι έτσι γύρω στις 3 δεν έπεφτε καρφίτσα. Εμείς πάντως δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα και άμεσα με το που καταφθάσαμε τακτοποιηθήκαμε σε ένα από τα μέσα τραπέζια. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη κι έτσι γρήγορα γέμισαν και τα τραπέζια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο και βλέπουν στο στενό που είναι κάθετα στην Π. Τσαλδάρη, τα οποία τουλάχιστον για τις μεσημεριανές ώρες δεν μου φάνηκαν πολύ ψηστικά. Ίσως το βράδυ να είναι καλύτερα.

Ο χώρος είναι προσεγμένος και σαφώς καλύτερος από εκείνον του Kozi’s (έχετε καταλάβει ήδη ότι η σύγκριση θα είναι συνεχής καθώς είναι αναπόφευκτη- πώς αλλιώς, όμως, όταν το Sasi’s μοιάζει ν’ αποτελεί προέκταση του μεγάλου του αδερφού; ) Το Sasi’s είναι αν και μικρότερο πιο άνετο, οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών είναι καλύτερες, οι γήινες αποχρώσεις που επικρατούν το καθιστούν πιο ζεστό. Να σημειώσω επίσης εδώ ότι στεγάζεται στον χώρο που δεν κατόρθωσε να μακροημερεύσει το Κλίμα- Κλήμα, wine restaurant που πρόλαβα ν’ αγαπήσω και τώρα μου λείπει. Η απαγόρευση του καπνίσματος εντός πιάνεται ως ατού βάσει των δικών μου δεδομένων.

Η εξυπηρέτηση ήταν φιλική, χαμογελαστή κι αμεσότατη! Ίσως μάλιστα να παραήταν άμεση, δεν θα με χάλαγε δηλαδή να μου έδιναν λιγάκι περισσότερο χρόνο ανάμεσα στα πιάτα, θα ήθελα τους ρυθμούς ελαφρώς πιο χαλαρούς. Στα μείον το εμφιαλωμένο νερό που ήρθε στο τραπέζι χωρίς να ζητηθεί, στα συν ότι αντικαταστάθηκε χαμογελαστά κι αβίαστα με κανάτα μόλις το ζητήσαμε. Ένα επιπλέον θετικό, το κέρασμα οινόμελου σε σφηνακοπότηρα που κατέφθασε με το που κάτσαμε, συμπαθής κίνηση για το καλωσορίσατε.

Και τώρα τα φαγητά. Ο κατάλογος ακολουθεί ακριβώς το πνεύμα του Kozi’s κι έτσι λίγο πολύ οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε είναι οι ίδιες, δηλαδή εξίσου λαχταριστές. Οι μυρωδιές που αναδύονται από τα νοτιοαφρικανικά μπαχάρια είναι το ίδιο γαργαλιστικές κι οι μερίδες αντίστοιχα θηριώδεις. Εμείς οι τρεις αποφασίσαμε να πάρουμε όλα τα πιάτα για τη μέση και καταβάλλαμε προσπάθεια να περιορίσουμε την παραγγελία μας και να μην παρασυρθούμε ζητώντας μία απ’ όλα με γνώμονα ότι οι μερίδες ξαναλέω είναι ΜΕΓΑΛΕΣ!

Έτσι, λοιπόν, πήραμε μια πεντανόστιμη, πλούσια και λαχταριστή Jabulani Salad. Άφθονη, πάνφρεσκια και δροσιστική πρασινάδα με κομμάτια από υπέροχα μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι, νιφάδες παρμεζάνας, ντοματίνια, κρουτόν και κριτσίνια σε μία σός η οποία αναγραφόταν ως αφρικάνικη σίζαρ. Μας ενθουσίασε η γεύση, η φρεσκάδα, το πολύ πετυχημένο δέσιμο της σος με τα υλικά, τα οποία αγκάλιαζε σε τέλεια αρμονία. Η ποσότητα δε εξαιρετική και για τις τρεις μας, που είμαστε και φαγανές, της κατηγορίας καλύτερα να μας ντύνεις παρά να μας ταΐζεις.

Για τη συνέχεια πήραμε ένα Shaka Zulu, ένα χοιρινό κοντοσούβλι δηλαδή με σάλτσα lemon butter. Κατέφθασε εντυπωσιακό και πανέμορφο να κρέμεται σε μία μεγάλη σούβλα, από την οποία απελευθερώθηκε με την ευγενή δεξιοτεχνική αρωγή του σερβιτόρου. Το κοντοσούβλι αυτό ήταν το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε, μοσχοβολιστό, υπέροχα ζουμερό και χυμώδες, κάθε μπουκιά από το τέλεια μαριναρισμένο κρέας ήταν και μια μικρή ηδονιστική έκρηξη. Ενθουσιαστήκαμε εξίσου και οι τρεις.

Ένα Balito, δηλαδή ένα υπέροχο ψαρονέφρι στη σχάρα, το οποίο με τον μαγικό τρόπο του μαέστρου ψήστη κατόρθωνε να διατηρεί ατόφιους όλους τους χυμούς του και να είναι ζουμερό και παραδείσια γευστικό. Ξέρετε, δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε στην παραγγελία μας αν θα πάρουμε το ψαρονέφρι, καθώς είναι δύσκολο κρέας κι επιρρεπές στο να στεγνώσει στο ψήσιμο. Όχι όμως το Balito. Το Balito, όχι.

Τέλος, διαλέξαμε και το Laduma, μπιφτέκια δηλαδή, ζυμωμένα με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά, φυσικά. Το συγκεκριμένο είναι το πιάτο που δεν μας απογείωσε, αξιολογούμενο βεβαίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Πολύ νόστιμα μπιφτέκια, άρτια ψημένα, αφράτα, αρωματικά και λιμπιστά, απλώς δεν ήταν η αποκάλυψη των δύο άλλων κυρίως πιάτων. Επίσης, η μερίδα στο πιάτο αυτό δεν είναι θεόρατη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες.

Όλα τα κρέατα έρχονται με συνοδεία από νόστιμες πατάτες τηγανιτές κι από χειροποίητη honey mustard σος, η οποία δένει υπέροχα μεν με τα κρέατα, αλλά εγώ προσωπικά θα σας παρότρυνα να αφεθείτε στο καταπληκτικό μαρινάρισμα των κρεάτων και στα εξωτικά τους μπαχάρια και να τα απολαύσετε χωρίς να το παρακάνετε με τη σος, δεν χρειάζεται.

Φυσικά αυτό το λουκούλλειο γεύμα δεν μπορούσε να συνοδευτεί με κάτι άλλο πέραν παγωμένης μπύρας κι έτσι όλες μας ήπιαμε από μία draft Fischer. Και το σύνολο του λογαριασμού έφτασε τα 56 ευρώ και με μας να αποχωρούμε σκασμένες. Βρίσκω το Value for Money του Sasi’s εξαιρετικό, αν αναλογιστεί κανείς τι προσφέρει, δηλαδή υψηλού επιπέδου κρεατοφαγία με αύρα εξωτική.