Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Οινομαγειρεία - Π.Άρεως, Αθήνα
Μαι
11
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
1-9

Προχθές μεσημέρι Παρασκευής 6/5, σε πείσμα της γενικής απεργίας, συμπεριλαμβανομένων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, περπάτησα από τα Ιλίσια μέχρι την Κυψέλη, για να φάω στην ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ (Α), της οποίας την ύπαρξη πληροφορήθηκα κι εγώ από την περσινή διθυραμβική κριτική του φίλου χρήστη ΙΩΓΙΑΝΝΗ. Περνώντας μέσα απ’ το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, έκανα συνολικά 50 λεπτά, για μια διαδρομή τουλάχιστον 5-5.50 χιλιομέτρων, ενώ μετά το φαγητό, έχοντας γεμάτο στομάχι, προτίμησα να επιστρέψω με ταξί. Έτσι, το εκλεκτό φαγητό που θα σας περιγράψω, από 8 € λογαριασμό, μου στοίχισε συνολικά 15 €, αλλά άξιζε τον κόπο η όλη εμπειρία και η γυμναστική!

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ είναι ένα όνομα όχι τυχαίο, αφού προσδιορίζει την αρχοντιά της παλιάς Κυψέλης, όπως την έζησα κάποτε και τη σκιαγράφησα στις κριτικές μου για τις ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ & ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ!. Κριτικές που συμπλήρωσε και σχολίασε ο φίλος χρήστης Τρώγων, όπως άλλωστε το έκανε και στο BELLE AMIE με όσα μας θύμισε για τον Μπιθικώτση.

Ο ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ μας εισήγαγε πλήρως στη φύση του συγκεκριμένου μαγαζιού, αλλά εγώ, κατά πάγια συνήθειά μου, θα επιχειρήσω να συμπληρώσω εδώ, μεταξύ άλλων, την ιστορία του χώρου και των ανθρώπων του.

Η Α, λοιπόν, μου είπαν πως άνοιξε τον Μάρτη του 2015. Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η ουσία είναι ότι ξανάνοιξε πέρσι την άνοιξη, αφού 2 χρόνια νωρίτερα είχε κατεβάσει ρολά. Λειτουργούσε για 41 χρόνια, απ’ το 1972 ίσαμε το 2013, υπό άλλη Διεύθυνση, στο ίδιο ακριβώς σημείο (περίπου στη γωνία Κοδριγκτώνος και Γ’ Σεπτεμβρίου) και με το ίδιο αυτό αρχοντικό όνομα!! Οι δυο σημερινοί ιδιοκτήτες, δυο νέα παιδιά, ο Βασίλης και ο Σταύρος, με καταγωγή από την Κύμη, που μεγάλωσαν στη Χαλκίδα και ήταν κολλητοί φίλοι, κράτησαν το όνομά της και επιχειρούν, με τη δεξιοτεχνία και τις γνώσεις τους, να του δώσουν νέα πνοή. Ο Βασίλης, με ρίζες από τη Σμύρνη, έχει γαστρονομική προϋπηρεσία 16 χρόνων και μάλιστα πρόσφατα, στη Μύκονο (MYKONOS GRACE, στον Άγιο Στέφανο, και το Beach Club NAMMOS CONCEPT στην Ψαρρού), και τώρα ειδικεύεται στα μαγειρευτά, ενώ κι ο Σταύρος έχει αντίστοιχη προϋπηρεσία 8 χρόνων και έχει αναλάβει κυρίως τα φαγητά που είναι ψητά ή του φούρνου!

Το κατάστημα λειτουργεί κάθε μέρα απ’ τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 22.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 20.00 τα Σ/Κ. Πραγματοποιεί delivery σε μια εκτεταμένη ζώνη από Ομόνοια μέχρι Κολιάτσου, και από Κυψέλη μέχρι Πλατεία Αττικής, καλύπτοντας τις ενδιάμεσες συνοικίες Μουσείου, Εξαρχείων, Γκύζη, Κυψέλης, Πατησίων και Αχαρνών.

Καθημερινά μαγειρεύουν τουλάχιστον 20 φαγητά, απ’ τα οποία τα 12-13 αλλάζουν κάθε μέρα, ενώ τα υπόλοιπα υπάρχουν όλες τις μέρες ανεξαιρέτως (σούπες, πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και πουρές). Θα επανέλθω όμως γι’ αυτά στη συνέχεια, σταχυολογώντας το ενδιαφέρον και πληρέστατο μενού τους.

Στον χώρο αναφέρθηκε αναλυτικά ο ΙΩΓΙΑΝΝΗΣ. Υπάρχουν 10 τραπέζια μέσα, καθώς και 1-2 έξω στο πεζοδρόμιο της Κοδριγκτώνος, συνολικά περί τα 30 κουβέρ. Τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα, κουζίνα, τοίχοι, πλακάκια δαπέδου, και ασφαλώς οι 2 τουαλέτες, ανδρών και γυναικών, στο βάθος δεξιά, κοντά στην κουζίνα. Ξεχωρίζουν, λοιπόν, οι καθρέφτες στις δύο όψεις, η ξύλινη ραμποτέ επένδυση των δύο τοίχων, τα λευκά πλακάκια δαπέδου, κάποια όμορφα διακοσμητικά φυτά, τα ροδακινί λινά τραπεζομάντιλα, και στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα, όπου επιτελείται το μαγειρικό τους θαύμα, και η μεγάλη βιτρίνα με όλα τους τα εδέσματα ημέρας.

Μου έκανε επίσης εξαιρετική εντύπωση η απαλή έντεχνη ελληνική μουσική, με ακούσματα όπως την Πριγκηπέσα του Μάλαμα, τον Άγγελο της Πρωτοψάλτη, το Ταγκό του Σαββόπουλου, το Για χάρη σου της Γλυκερίας, το ντουέτο Μαχαιρίτσα-Αλεξίου, Καταμεσής του χάους, και πολλά άλλα κομμάτια, που είχα καιρό να ακούσω, ειδικά σε τέτοιο λιτό χώρο και μάλιστα μέρα-μεσημέρι!!

Σχετικά με το μενού, για να μην κουράσω με λεπτομέρειες, θα αναφερθώ σε κάποιες σπεσιαλιτέ τους, από όσα άκουσα κι απ’ τους γύρω πελάτες:

Μαμαδίστικοι χειροποίητοι λαχανοντολμάδες, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο:5.50€
Κοτόσουπα αυγολέμονο, καθημερινά: 5.00 €
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, Δευτέρα-Παρασκευή: 5.50 €
Εκπληκτικά παραδοσιακά γεμιστά, Δεύτερα-Τετάρτη-Παρασκευή: 5.00 €
Πατροπαράδοτος μουσακάς, Τρίτη-Σάββατο: 5.80 €
Αρνάκι φρικασέ ή φούρνου, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 7.00 €
Μοσχαράκι κοκκινιστό ή στιφάδο, Τετάρτη-Παρασκευή: 7.00 €, καθώς και
Ψάρι καθημερινά (σολομό, τσιπούρα, μπακαλιάρο, γαύρο): 6.00-7.50 €.

Όλα τα φαγητά τους έρχονται σε μερίδες χορταστικές, και σε τιμές μονοψήφιες, από 2.5 μέχρι 7.50 €, για σολομό φρέσκο σχάρας, ή για κουνέλι στιφάδο, που το φτιάχνουν τις Κυριακές. Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά στοιχίζουν 1.20-2 €, οι μπύρες 1.40-2.20, ενώ το χύμα κρασί, λευκό ή κόκκινο, μόνο 2.20 € το μισό λίτρο, και είδα δίπλα μου πελάτες να το πίνουν με ευχαρίστηση.

Εγώ λοιπόν παράγγειλα μια χορταστικότατη μερίδα εκπληκτικό παστίτσιο, σε τιμή 5.80 €, εφάμιλλο αυτού που είχα φάει στο γειτονικό και αγαπημένο μου πολίτικο εστιατόριο Fatsio. Επίσης, δοκίμασα μισή μερίδα εκλεκτό φρέσκο πουρέ πατάτας, σε τιμή 1.50 € (! ). Αρχικά ήρθε μεγάλη κανάτα με κρύο νερό, και φρέσκες φέτες λευκού ψωμιού, σε τιμή 0.50 €. Πλήρωσα σύνολο 7.80 € και φυσικά ενθουσιάστηκα κι εγώ όπως οι τρεις προηγούμενοι χρήστες του site, και μάλιστα και η δική μου βαθμολογία θα είναι ακριβώς και εξίσου άριστη με αυτούς. Τέτοια σύμπτωση δεν είναι καθόλου τυχαία και είναι απόλυτα δίκαιη για την προσπάθεια των δύο νεαρών μαγείρων, που αποφάσισαν να αφήσουν τους παλιούς εργοδότες τους και να ενώσουν τις δυνάμεις και την πείρα τους, ανανεώνοντας το κυψελιώτικο γαστρονομικό γίγνεσθαι!

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, κόντρα στην υποβαθμισμένη, γειτονική της Πλατεία Βικτωρίας, με τα στίφη μεταναστών και προσφύγων, που τους αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά, όπως μας είπανε, απέκτησε ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των περιοίκων. Τρώγοντας, είδα ευγενικές κυρίες και ώριμους κύριους να χαιρετούν ευγενικά και να παίρνουν φαγητό για το σπίτι ή να κάθονται εκεί, ενώ ταυτόχρονα η υπηρεσία του delivery λειτουργούσε κανονικότατα.

Πιστεύω ότι αξίζει να την επισκεφθείτε και να φάτε μακριά απ’ τη βαβούρα του κέντρου, ή αν είστε βιαστικοί να πάρετε φαγητά για το σπίτι. Αν πάλι εμπίπτετε στις γειτονικές περιοχές του delivery, η όλη διαδικασία θα σας είναι πιο εύκολη και έτσι θα έχετε άμεσα ιδίαν αντίληψη! Προσωπικά ελπίζω να την επισκεφθώ και πάλι για τις πολλές και εκλεκτές λιχουδιές της!!