Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Γλυφάδα, Αθήνα
Μαι
12
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
€/Άτομο
17-25

Tα "Γιουβετσάκια" είναι ένα γνήσιο παραδοσιακό γευστικό στέκι με επιδέξιες μαγειρικές ικανότητες, στο νότιο "τρίγωνο", ανάμεσα σε Σούρμενα, Ελληνικό και Τερψιθέα! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδιαίτερα επικοινωνιακού ιδιοκτήτη΄, όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την ελληνική γη και μέσα από την συνεργασία με μικρούς παραγωγούς. Οι τιμές, εν μέρει και η νοοτροπία του εστιατορίου, έχουν μείνει σε παρελθόντα χρόνια, τότε που τα αξιόλογα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σπάνιζαν, αλλά και τα χρήματα για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα περίσσευαν και με το παραπάνω..!

Το εστιατόριο χωρίζεται σε δύο απλούς χώρους, τον εσωτερικό και τον ημιεξωτερικό χώρο, που φαντάζομαι ότι ανοίγει εντελώς το καλοκαίρι (υπάρχει και ένας μικρός χώρος εντελώς υπαίθριος που δεν λειτουργούσε όταν πήγαμε εμείς). Στην πρόσοψη του εστιατορίου, και σε μερικά σημεία του σκεπαστού υπαίθριου χώρου κυριαρχεί έντονη βλάστηση, ενώ στα τραπέζια μάς καλωσορίζουν όμορφα λουλούδια!

Γενικά, πρόκειται για ένα προσεγμένο εστιατόριο χωρίς κάτι το κραυγαλέο. Στον σκεπαστό χώρο υπάρχουν βεραμάν τραπεζάκια, μικρά όμορφα καδράκια, γουρλίδικα σκόρδα και άλλα ωραία ταχτοποιημένα μικροαντικείμενα. Στον εσωτερικό χώρο, τα τραπέζια κοσμούνται με όμορφα καρώ υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και υπάρχουν κάθε λογής μικροαντικείμενα που αποπνέουν μια ρετρό διάθεση, από το παλιό σίδερο σε κάποιο μικρό ραφάκι ( υπάρχουν διασκορπισμένα στον χώρο πολλά ράφια με παλιά σκεύη, φωτογραφίες παλιών καλλιτεχνών, καραγκιόζης και άλλα αντικείμενα ), μέχρι το παραδοσιακό ραδιόφωνο, ή τα μικρά πόστερ εποχής και το απαλό ροζ χρώμα των τοίχων, που όλα τους εκπέμπουν μια κάποια νοσταλγική διάθεση και ζεστασιά. Σε κάποιο σημείο του χώρου υπάρχει και κάποια υποτυπώδης μουσική γωνιά για τα ελληνικά lives του Σαββάτου που σε καμιά-δύο βδομάδες ολοκληρώνονται για φέτος. Στον χώρο υπάρχουν και διάφορες φωτογραφίες γνωστών προσώπων του σύγχρονου θεάματος, και όχι μόνο, που έχουν επισκεφθεί το μέρος....
Άλλωστε με περηφάνια δίνονται στους επισκέπτες μπροσούρες με τις διθυραμβικές κριτικές που έχουν γραφτεί από τα μέσα για τα "Γιουβετσάκια" κατά καιρούς... Στο πίσω μέρος του καταλόγου, υπάρχουν και άλλα παρεμφερή σχόλια...

Για να μην πλατειάζω άλλο στα του χώρου, θα έλεγα ότι το εστιατόριο θυμίζει έντονα ιταλική τρατορία, σε σημείο ΄μάλιστα που πολλές ιταλικές "ταβέρνες" στην Ελλάδα δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα!!

Η μουσική είναι ελαφρολαϊκή κυρίως της δεκαετίας του ΄70.

Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και εικοσιένα περίπου χρόνια στην περιοχή και η ονομασία του (Γιουβετσάκια ) προέρχεται από τα πήλινα σκεύη μέσα στα οποία σερβίρεται το γιουβέτσι. Το εστιατόριο λοιπόν, αρχικά, για ένα χρόνο περίπου, έκανε μόνο διανομές μέσα σε πήλινα σκεύη!! Ακόμη και τώρα πολλά από τα πιάτα του εστιατορίου σερβίρονται σε πήλινα...

Το μενού είναι πλούσιο και ψαγμένο και υπάρχουν αξιόλογα πιάτα κρεατοφαγίας αλλά και ψαροφαγίας, πολλές φορές ανάλογα με την σοδειά της κάθε εποχής.
Μου άρεσε που υπάρχουν πολλά χορταρικά, απλές πρώτες ύλες, που μέσα στον πυρετό των περίπλοκων συνταγών καλό είναι να τις επαναφέρουν τα διάφορα εστιατόρια. Για να σας δώσω να καταλάβετε στα πιάτα ημέρας, πέρα από εκείνα του καταλόγου, υπήρχαν ραδικοβλάσταρα Ναυπλίου (6,00), αλμύρες Βραυρώνας (6,00), κολοκυθάκια υπαίθρια Μαραθώνα (6,00) ή άγρια βλήτα Παρνασσού (6,00)!

Στην αρχή προσφέρεται φρεσκότατο ζεστό ψωμί με λίγες ελίτσες.
Το νερό έρχεται σε ένα απλό και όμορφο μπουκάλι.

Από τα υπόλοιπα πιάτα ημέρας δοκιμάσαμε τα εξής:

Ανεβατό Βερδικούσας (6,00) πρόκειται για λευκό, απαλής υφής, και αλμυρό τυρί σερβιρισμένο σε πήλινο σκεύος με κουτάλι. Πολύ νόστιμο, συνόδευσε επάξια το ζεστό ψωμάκι μας!

Αμπελοντολμαδάκια αυγολέμονο με φρέσκο κιμά (6,50). Αρκετά οικεία γεύση, με μέτρια λιπαρότητα που σίγουρα δεν κάνει τη διαφορά αλλά τρώγεται άνετα. Επιλέξαμε την μερίδα των τεσσάρων κομματιών, τα οχτώ τεμ κοστίζουν ΕΥΡΩ 13,00!!

Μελιτζάνες Λακωνίας φούρνου, με φέτα ηπείρου, ΕΥΡΩ 7,50!!. Εμφανισιακά, μοιάζει με μπουγιουρντί και σερβίρεται σε στρογγυλό πήλινο. Φαντάζομαι ότι το καλό λάδι που χρησιμοποιείται δίνει την ανάλαφρη γεύση στο έδεσμα που, κατά τα άλλα, θα μπορούσε να μας βαρύνει αρκετά.

Τονάκι Αλλονήσου φιλέτο, ψημένο στη λαδόκολλα (13,50) πρόκειται για νόστιμα και τρυφερά κομμάτια τόνου σερβιρισμένα με το λεμονάκι τους, λίγα βραστά κολοκυθάκια και ρόκα. Καθώς η Αλλόνησος αποτελεί για μένα αγαπημένο προορισμό, θεωρώ την τιμή αυτού του πιάτου αρκετά τσιμπημένη..!
Βέβαια και τα υπόλοιπα πιάτα δεν πάνε πίσω (βλ. γαύρος Χαλκίδας τηγανητος,9,50, λακέρδα,7,00, σολωμός φιλέτο,14,50).

Γενικά, οι τιμές θεωρώ ότι ξεφεύγουν πολύ από την εικόνα ενός παραδοσιακού και "εναλλακτικού" εστιατορίου και αγγίζουν τα ύψη πολλών γκουρμεδιάρικων αλλά και άλλων δήθεν εστιατορίων. Από την άλλη πλευρά οι τιμές, σε συνδυασμό με τον χώρο, το παραδοσιακό του θέματος αλλά και την τοποθεσία του εστιατορίου, δεν απευθύνονται πλέον στις εποχές που διανύουμε...

Με τις αποδείξεις μπερδευτήκαμε αρκετά, γιατί μας ήρθε μια ΜΟΝΟ με το ποσό των 38,80, χωρίς λεπτομερή ανάλυση των φαγητών και μάλιστα ασχέτου ώρας, ακολουθούμενη μετά από μία "συμπληρωματική" 1,80. Δεν έχω κόλλημα με τις αποδείξεις αλλά να μην βλέπω και τι χρεώνεται τελικά... ;; Ευτυχώς που φωτογραφίζω.... πώς αλλιώς θα έγραφα ??

Ήπιαμε μια μπύρα Νήσος (4,50) που ταίριαξε άψογα κυρίως με τον τόνο. Τα ποτήρια της μπύρας ήρθαν σωστά παγωμένα!

Η κοπέλα που μας εξυπηρέτησε ήταν πολύ επεξηγηματική και ευγενική.

Στο τέλος, μας κέρασαν λιμοντσέλο παραγωγής τους και δύο υπέροχα γλυκά του κουταλιού, φράουλα και περγαμόντο.

Σε κάποιες άλλες εποχές, με ισχνό ανταγωνισμό και λιγότερη καταναλωτική συνείδηση, ίσως να ξαναδοκίμαζα να πάω στο παραπάνω εστιατόριο.
Τελικά, ενώ το εστιατόριο με κέρδισε στις γεύσεις κάπου με ενόχλησε σαφώς στα σημεία!