Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μαι
17
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Οι προδιαγραφές που μου δόθηκαν, ήταν κατά κοινή ομολογία αρκετά δύσκολες. Θέλαμε ένα μέρος για να τραπεζώσουμε συγγενικά μας πρόσωπα εξ’ αλλοδαπής, με ιδιαίτερη αγάπη για την Ελληνική κουζίνα και την ίδια στιγμή να ‘’ανταποδώσουμε’’, στα μέτρα του εφικτού, ανάλογες κινήσεις που έγιναν από αυτούς πριν κάποια χρόνια στα μέρη τους.

Δεν θα το έλεγες και εύκολο το τελευταίο, μιας και το αντίστοιχο τραπέζωμα που μας έκαναν πριν κάποια χρόνια κάπου στην ΒΑ Ιταλία, κάποιος θα το χαρακτήριζε άνετα και υπερπαραγωγή. Όταν στην Ελλάδα οι λέξεις boutique hotel, private dining, wine pairing και τα ανάλογα, ήταν περίπου άγνωστο λεξιλόγιο, αυτοί μας είχαν προσφέρει απλόχερα ένα τέτοιο δείπνο, το οποίο χωρίς δεύτερη σκέψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα της ενήλικης ζωής μου. Η ποικιλία και η ποιότητα των πιάτων, αλλά και των κρασιών που είχαν παρελάσει εκείνο το βράδυ από το τραπέζι μας, θα μου μείνει αξέχαστη. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνει κάποιος, τους λόγους για τους οποίους η Ιταλική κουζίνα είναι κλάσεις μπροστά από την Ελληνική και δικαίως θεωρείται η νούμερο 1 σε παγκόσμια εκτίμηση και αναγνωρισιμότητα. Οι Ιταλοί ξέρουν και να την παρουσιάζουν και να την σερβίρουν αλλά και να την διαφημίζουν. Εδώ τα γνωστά, tzatziki, souvlaki, feta και μιζέρια!!

Συνοπτικά λοιπόν, έψαχνα ένα κομψό μαγαζί στο ευρύτερο κέντρο, φυσικά με καλή Ελληνική κουζίνα, service ικανοποιητικό, καλές κριτικές στο ask4food, κάτι σαφώς πιο ‘’ανεβασμένο’’ από τα κεμπάπ της πλατείας Μοναστηρακίου. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονταν υπό σχετική πίεση χρόνου, κάτι το οποίο ως γνωστό αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα μιας λανθασμένης επιλογής. Τον πόνο μου ίσως τον καταλαβαίνετε, ίσως να το έχετε βιώσει και εσείς, η λέξη που χαλούσε όλο το concept ήταν το location του κέντρου, ένα μέρος για το οποίο έχω εκφράσει στις κριτικές μου, πολλούς και πρόσφατους προβληματισμούς, ακόμη και εντός του 2016.

Η περίπου τρίωρη ‘’ανάλυση-μελέτη’’ στο site, έβγαλε ξεκάθαρο νικητή το ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, ένα μαγαζί με όνομα βαρύ σαν ιστορία, όπως αρέσκεται να δηλώνει χαρακτηριστικά κάποιος καλός ask4foodιανός φίλος μου. Πρόκειται βεβαίως για το αδελφάκι του ομώνυμου εστιατορίου της οδού Θεμιστοκλέους στην Ομόνοια. Οι προσδοκίες μας απλές και ξεκάθαρες. Προσδοκούσαμε σε ένα αξιοπρεπές γεύμα, σε ένα κομψό χώρο, το οποίο βεβαίως δεν θα μπορούσε να κινηθεί στα αντίστοιχα επίπεδα, αυτού που μας πρόσφεραν πριν χρόνια οι Ιταλοί. Τελεία.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, ώρα 21:00, άτομα 4, με τηλεφωνική κράτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν.

Ο χώρος είναι όντως εξαιρετικός και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με τον ειδικό επί του θέματος, φίλτατο piperman. Οι θετικές εντυπώσεις ξεκινούν φυσικά από την πρόσοψη, όπου δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο, με τους κίονες και τα μπαλκόνια, δίνοντας μια αριστοκρατική αύρα, η οποία σπανίζει στις μέρες μας και ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση, του τι αρχιτεκτονικά κοσμήματα θυσιάσθηκαν στον άθλιο βωμό της εμπορευματοποίησης, κακογουστιάς και αντιπαροχής. Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό, όπου έχουμε έναν ψηλοτάβανο, πολύ πλούσιο και ευρύχωρο χώρο, με άνετη τοποθέτηση τραπεζιών, αρμονία και ποικιλία κλασικής και σύγχρονης διακόσμησης, με γυαλί, ξύλο, δέρμα, μάρμαρο, ο οποίος εκτιμώ ότι θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες. Άριστα, μια περιήγηση του βλέμματος για δύο λεπτά, ήταν αρκετή για να βαθμολογήσω τον χώρο με 4 ντοματούλες.

Η εξυπηρέτηση είναι πάνω κάτω όπως την περιγράφουν οι περισσότεροι φίλοι καλοφαγάδες. Πολυάριθμη, επαρκής, ευγενική και εξυπηρετική, είναι οι χαρακτηρισμοί που μου έρχονται άμεσα κατά νου και δεν έχω κάποιο σημαντικό παράπονο από αυτή. Σημεία που θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο, είναι στην αλλαγή της ενδυμασίας των σερβιτόρων, οι οποίοι φορούσαν σκούρα πόλο κοντομάνικα μπλουζάκια (εμφανώς casual και εκτός concept της επιχείρησης), να γίνει λίγο πιο πελατοκεντρική και χαμογελαστή, διότι το μαγαζί υποδέχεται και πολλούς αλλοδαπούς τουρίστες, οι οποίοι αυτά τα προσέχουν και γενικά εκτιμούν ιδιαίτερα τέτοιες κινήσεις. Τέλος παρότι όπως ξέρετε δεν δίνω και ιδιαίτερη σημασία στο κέρασμα, κάτι το οποίο άλλοι φίλοι κριτές έχουν (λανθασμένα) αναγάγει σε ζήτημα ‘’πρώτης σπουδαιότητας’’, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι όταν στο τέλος του δείπνου μας, παραγγείλαμε μια μικρή κανατίτσα τσικουδιάς (κόστους 3€), δεν μας την κέρασαν αλλά την χρέωσαν κανονικά. Δεν πειράζει μικρό το πταίσμα.

Η κάρτα του menu είναι απλά χαοτική, ιδιαίτερα μεγάλης εκτάσεως, οπότε δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Μπορείτε να την δείτε on line στο site της επιχείρησης (χωρίς τις τιμές), για να πάρετε μια ιδέα πριν την επίσκεψη σας. Σας συμβουλεύω να το κάνετε, για να μην ‘’χαθείτε στο πέλαγος’’. Εμάς, λόγω του τραπεζώματος που προανέφερα, αυτή η κίνηση μας βοήθησε πολύ και μας διευκόλυνε να κατευθύνουμε στην παραγγελία και τους τιμώμενους συνδαιτυμόνες μας. Η κάρτα του κρασιού επαρκής στα λευκά, φτωχή στα κόκκινα και περίπου ανύπαρκτη στα ροζέ, κινείται σε προτάσεις μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ως προς τις ετικέτες.

Στο τραπέζι μας κινηθήκαμε στην φιλοσοφία όλων των πιάτων ‘’σε κοινή θέα’’ και επιλέξαμε τα εξής:

-Συμπαθητικό και φρέσκο χωριάτικο ψωμί, κόστους 1,60€ το άτομο!!

-Σαλάτα σταμναγκάθι, φρεσκότατη, νορμάλ μεγέθους στα 5,80€.

-Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή αγιορείτικη, νοστιμότατη εκδοχή, αν και της έλειπαν ορισμένα συστατικά για να πλησιάσει την original στα 5,30€.

-Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γλυκιά πάπρικα, πολύ ευχάριστη, στα 5,90€.

-Τηγανητά κολοκυθάκια κομμένα μπαστουνάκια, με σως γιαουρτιού, καλοτηγανισμένα, σωστά στραγγισμένα και σε μεγάλη ποσότητα στα 5,30€.

-Σαγανάκι πολίτικο με παστουρμά, σουτζούκι, κεφαλοτύρι και 2 αυγά στα 8,90€. Αυτό που υποπτεύεστε, οι Ιταλοί έφαγαν και το πιάτο. Τσιμπημένη τιμή αλλά εξαιρετικό!!

-Πικάντικο χοιρινό λουκάνικο σχάρας, αξιοπρεπές και καλοψημένο, χωρίς όμως να δρέπει δάφνες top quality στα 7,90€.

-Μεθυσμένη τηγανιά μαριναρισμένου κοτόπουλου, σβησμένο με μοσχάτο Λήμνου στα 10,30€. Είναι το δεύτερο πιάτο που έκλεψε τις εντυπώσεις, όπου η ποιότητα των υλικών και το εξαιρετικό σβήσιμο με το μοσχάτο, μας έβαλαν σε σκέψεις για repeat, αλλά ευτυχώς συγκρατηθήκαμε.

-Κεφτεδάκια σχάρας με την παραδοσιακή συνταγή του Αθηναϊκόν στα 9,50€. Προσδοκούσα σε κάτι παραπλήσιο με τα ‘’βομβίδια Θεσσαλονίκης’’, όπως αρέσκεται να τα μνημονεύει ο φίλος μου ο VAGELIS. Ήταν μεν αξιοπρεπέστατα και με ποιοτικό κιμά, αλλά αυτή την μοναδική hardcore γεύση των βομβιδίων, μόνο τα γκαρντάσια την κατέχουν.

-Από επιδόρπια έναν εξαιρετικό και καλοψημένο μπακλαβά στα 4€, ένα συμπαθητικό προφιτερόλ στα 6€ και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι στα 2€.

-Ένα κιλό συμπαθητικό χύμα λευκό κρασί στα 8,40€.

-Για κλείσιμο της κτηνωδίας, επιλέξαμε την κανατίτσα αποδεκτής τσικουδιάς που λέγαμε και προηγουμένως, στα 3€.

Check please
Με αναλυτική απόδειξη στα 88,70€ και πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Ο λογαριασμός για αυτά που καταναλώσαμε είναι βεβαίως πολύ λογικός, αλλά η τιμολόγηση των πιάτων παρουσιάζει κάποιες λογικές, όσο και κάποιες σχετικά αυξημένες χρεώσεις, που βεβαίως μπορούν εύκολα να διορθωθούν προς τα κάτω.

Κατέληξα ότι:
Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή χώρου και Ελληνικής κουζίνας, στο κέντρο της πόλης, κατάλληλο για τραπέζωμα συγγενών, συντηρητικών γευστικών προτιμήσεων ή όπως στην δική μας περίπτωση, αλλοδαπών προσκεκλημένων. Εκτιμώ ότι όπως και σε εμένα, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Οι φίλοι καλοφαγάδες που προηγήθηκαν της δικής μου επίσκεψης, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, περιγράφει σωστά το concept του ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ. Θα ήθελα όμως να σταθώ στην κριτική του χρήστη ΓΙΑΝΝΗΣ_Β, ο οποίος πολύ σωστά δίνει έμφαση στην ‘’ιστορία’’ και την μακροημέρευση μιας επιχείρησης, κάτι το οποίο ελάχιστοι άνθρωποι στις μέρες μας δίνουν σημασία ή προσέχουν ιδιαίτερα. Είναι συνήθως μια απλή φράση ‘’λειτουργούμε υπό την ίδια διεύθυνση επί. ….. έτη’’, αλλά μήπως σημαίνει κάτι παραπάνω;

Αγαπητοί μου φίλοι, όταν μια επιχείρηση, ότι και αν είναι αυτή, λειτουργεί συνεχώς επί 84 έτη, αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά. Αποτελεί από μόνη της μέρος της ιστορίας και του καθημερινού γίγνεσθαι, έχοντας ταΐσει περίπου 3 γενιές ανθρώπων. Δεν το λες και λίγο, εδώ υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που δεν μπορούν να βγάλουν μια σεζόν και πάνε άπατες.

ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ εύχομαι να τα εκατοστίσεις. Τα 16 χρόνια που απομένουν μάλλον είναι piece of cake!!