Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ιταλία - Σύνταγμα - Κέντρο, Αθήνα
Μαι
17
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
37-49

Την Τρίτη 10/5, νωρίς το απόγευμα, συνάντησα στο Σύνταγμα έναν Γάλλο συνάδελφο Μηχανικό, συνεργάτη και φίλο απ’ τα παλιά, οπότε μου ξαναδόθηκε η ευκαιρία επισκεφθώ το GB ROOF GARDEN, ύστερα από 5-6 χρόνια!

Από τότε κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, θεωρώ προς το καλύτερο, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια επικεφαλής της γαστρονομικής τους ομάδας είναι ο ταλαντούχος Θεσσαλονικιός σεφ Αστέριος Κουστούδης. Ο αρχιμάγειρας του πολυτελούς ξενοδοχείου έχει προϋπηρεσία στο ΑΘΗΡΙ, ενώ στη Συμπρωτεύουσα, στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ και το ELECTRA PALACE, κατόπιν δε εδώ, στο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ, όπου μάλιστα στο εστιατόριο VARDIS βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin, για την έξοχη νέα Μεσογειακή του κουζίνα, όπως είχαμε την ευκαιρία και εμείς να διαπιστώσουμε. Ο ταλαντούχος σεφ, εξάλλου, έχει και ανάλογες γνώσεις ζαχαροπλαστικής, αφού τα γλυκά που επιμελείται με τους βοηθούς του είναι εφάμιλλα σε ποιότητα με τα εμπνευσμένα εδέσματά του της nouvelle cuisine!

Η θέα απ’ τον 8ο όροφο της Μεγάλης Βρετανίας είναι μοναδική, μιας και μπορεί κάποιος, ενώ απολαμβάνει το φαγητό του, να θαυμάσει την Ακρόπολη και την Πλάκα, τη Βουλή, τον Λυκαβηττό, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τα σύγχρονα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια γύρω απ’ το Σύνταγμα. Το εστιατόριο, με την μοναδική του κουζίνα, την εξυπηρέτηση, την άνεση, αλλά και τη φαντασμαγορική του θέα, κατακτά συνεχώς διεθνείς βραβεύσεις, με πιο πρόσφατη την κατάταξή του ανάμεσα στα 101 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Daily Meal. Υπόψη ότι η κουζίνα είναι ανοιχτή καθημερινά για γεύμα και δείπνο, λειτουργώντας συνεχώς από τις 13.00 μέχρι τη 01.00 τη νύχτα.

Ο χώρος, τόσο μέσα όσο και έξω στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου, είναι πολυτελέστατος, με τα λευκά τραπεζομάντιλα και τα σκαλιστά ασημένια μαχαιροπίρουνα, τα αναπαυτικά καθίσματα, το εξαιρετικό μπαρ, τις αστραφτερές τουαλέτες και την ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμηση μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.

Εμείς καθίσαμε μέσα, επειδή έξω φυσούσε κάπως και θεωρήσαμε ότι θα ήταν λίγο ενοχλητικά, αν και ορισμένοι ξένοι θαμώνες παρέβλεπαν το γεγονός και απολάμβαναν το γεύμα τους στον καταπράσινο εξώστη με την πανοραμική θέα.

Μας εξυπηρέτησε η ευγενέστατη Χρύσα, (συνειρμικά το όνομά της μου θύμισε την κυρία των Πετραλώνων! ) η οποία μας ενημέρωσε για κάποια εδέσματα και ποτά του καταλόγου, πήρε κατόπιν την παραγγελία μας, αφού προηγουμένως μας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε απορίες μας για τα φαγητά, ενώ μας έφερε εμφιαλωμένο νερό Αύρα (4.50 €). Στη συνέχεια, ήρθε ένας δίσκος με κριτσίνια, σταφιδόψωμο, φέτες μαύρου ψωμιού και μπολάκι με ελαιόλαδο, ενώ ακολούθως μας σέρβιρε τα φαγητά, τα γλυκά και τα ποτά που της ζητήσαμε. Το προσωπικό είναι σαφέστατα ισάξιο του επιπέδου του χώρου!

Δοκιμάσαμε λοιπόν τα εξής πιάτα, που ήταν όλα ανεξαιρέτως εξίσου εκλεκτά δείγματα υψηλής γαστρονομικής δεξιοτεχνίας:

• Για ορεκτικό μοιραστήκαμε μια τριλογία σεβίτσε με λαυράκι, σολομό και τόνο. Το σεβίτσε συνίσταται σε μαρινάρισμα στο ψυγείο φρεσκότατων ωμών ψαριών, με τη δέουσα πρόσμειξη χυμού λεμονιού, αλατιού και ζάχαρης. Η τριλογία των ψαριών συνδυάζονταν με σορμπέ yuzu ( είδος κίτρου της Άπω Ανατολής) και μέλι από άνθη πορτοκαλιάς. Τιμή 28.50 €.
• Ο φίλος μου πήρε για κυρίως πιάτο μία μερίδα μίνι φαρφάλες, με ντομάτα, βασιλικό και ελαιόλαδο. Τιμή 19.00 €.
• Εγώ δοκίμασα την αγαπημένη μου καρμπονάρα, η οποία συνοδευόταν από καπνιστή πανσέτα και τυρί πεκορίνο και ήρθε σε ένα βαθύ πιάτο. Ποσότητα ευτυχώς όχι τεράστια. Τιμή 21.00 €.
• Για γλυκό απόλαυσα μια σφαίρα bitter σοκολάτας Guanaja 70%, με καραμελωμένα φουντούκια, παγωτό cognac, καθώς και αφρό καραμέλας. Ένα ποίημα!! Τιμή 11.00 €.
• Ο συνάδελφος έφαγε ένα κλασικό τιραμισού, στα 11.00 € επίσης.

Ήπιαμε δυο ποτήρια εκλεκτό, φρουτώδες λευκό κρασί, που με τη συζήτηση δεν συγκράτησα προέλευση και ποικιλία. Τιμή 2Χ10=20 €.

Ο λογαριασμός, στα 116 €, ήταν αναμενόμενος για το στάτους του πολυτελούς ξενοδοχείου και τη γαστρονομική ποιότητα του γεύματος. Άλλωστε, ο Alain με είχε επανειλημμένως τραπεζώσει στο Παρίσι…
(Τιμή, χωρίς τα ποτά, στο άνω όριο της κατηγορίας 37/49 € το άτομο).

Με την ευκαιρία αυτή, θα σας δώσω κάποιες ακόμα πληροφορίες από το πλούσιο μενού τους. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 10 ορεκτικά και σαλάτες, από 17 € για την ελληνική σαλάτα, μέχρι 31 € για τον καπνιστό σολομό, με αυγό ορτυκιού. Επίσης 6 ζυμαρικά (19-27.50 €), 2 ψάρια (σολομός και λαυράκι, στα 35-39 € αντίστοιχα), 3 πουλερικά (28.50-46.00€) και 3 φιλέτα σχάρας, από 47.50 € το κλασικό μοσχαρίσιο φιλέτο, μέχρι 87 € για το ξακουστό Steak Tomahawk για 2 άτομα, δηλ. το γνωστό μας rib eye, 1000 γραμμαρίων, για όποια τσέπη και στομάχι το αντέχουν!! Ο ίδιος σεφ, όπως είπαμε, επιμελείται των 5 γλυκών, στα 11.00 €, ενώ σερβίρουν ακόμη σορμπέ και παγωτά, στα 4 € η μπάλα!

Παρότι δεν τον είδα εξονυχιστικά, ο κατάλογος των ποτών είναι εξίσου εκπληκτικός με αυτά που σας περιέγραψα ήδη, και μάλιστα θεωρώ ότι είναι εφάμιλλος αυτών του Abreuvoir και της Σπονδής, περιλαμβάνοντας πάνω από 500 ετικέτες των πιο εκλεκτών κρασιών από ολόκληρη την υφήλιο, καθώς και ανάλογα αποστάγματα, κονιάκ, κ. λπ. Για τον λόγο αυτό το GB ROOF GARDEN βραβεύεται κατά τα τελευταία χρόνια απ’ το περιοδικό Wine Spectator, κατακτώντας το διεθνώς αναγνωρισμένο Award of Excellence!!

Συμπερασματικά, ο υπέροχος αυτός χώρος ενδείκνυται για μια σημαντική σας επέτειο, ή επαγγελματική συνάντηση. Μια φορά στα τόσα χρόνια, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια ανάλογη πολυτέλεια, εφόσον βέβαια είναι εφικτή. Εναλλακτικά, υπάρχουν χιλιάδες άλλα μέρη, γνωστά μας λίγο-πολύ απ’ το site, για να περάσουμε ευχάριστα με την παρέα μας!