Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Fun Restaurants - Κεραμεικός, Αθήνα
Μαι
23
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
81-100

Πριν από περίπου 6 χρόνια άκουσα για πρώτη φορά για το FUNKY GOURMET. Κάποιοι φίλοι το είχαν επισκεφτεί και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτό το εστιατόριο που συνδυάζει μοντέρνα ελληνική και μοριακή κουζίνα. Από τότε πολλές φορές σκεφτήκαμε να κανονίσουμε να πάμε, αλλά η οικονομική κατάσταση μας απέτρεπε. Εν τω μεταξύ η φήμη του εστιατορίου μεγάλωνε, καθώς από το 2014 έχει κατακτήσει δύο αστέρια Michelin και πριν από λίγες μέρες, Παρασκευή βράδυ, παρέα πέντε ατόμων, πήραμε τη μεγάλη απόφαση! Για την ακρίβεια, είχαμε πάρει την απόφαση λίγες μέρες πριν, όταν κάναμε την κράτηση, γιατί, για να είναι σίγουρος κάποιος ότι θα βρει τραπέζι, καλό είναι να έχει προηγηθεί κράτηση.

Θυμάμαι στην πιο πρόσφατη μάζωξη των χρηστών του ask4food τον αγαπητό fratello να με παροτρύνει να επισκεφτώ το FUNKY GOURMET, μιλώντας για "μοναδική γαστρονομική εμπειρία". Αγαπητέ fratello, ευχαριστώ πολύ, είχες απόλυτο δίκιο!

Το εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμεικού, σε έναν ήσυχο πεζόδρομο. Η μονοκατοικία που το στεγάζει είναι πλήρως ανακαινισμένη και τραπεζοκαθίσματα υπάρχουν πλέον τόσο στην ταράτσα, όσο και στο ισόγειο. Η διακόσμηση είναι λιτή, καλόγουστη και ο χώρος βοηθά τον πελάτη να νιώσει άνετα. Το τραπέζι που είχε κρατηθεί για εμάς βρισκόταν στο χώρο του ισογείου.

Η εξυπηρέτηση είναι πραγματικά υποδειγματική! Από τον παρκαδόρο που προσφέρει βοήθεια για το παρκάρισμα στα στενά της περιοχής μέχρι τον sommelier που είναι πρόθυμος να δώσει συμβουλές για το ποιο κρασί ταιριάζει με την παραγγελία και από την ευγενέστατη υπεύθυνη που κάνει αναλυτική, αλλά όχι κουραστική, ενημέρωση για τα μενού (με πρώτη ερώτηση μάλιστα για τυχόν αλλεργίες) μέχρι τις βοηθούς στο σερβίρισμα, όλοι ανεξαιρέτως είναι φυσικά ευγενικοί και πρόθυμοι.

Αμέσως μόλις καθίσαμε, ρωτηθήκαμε αν θέλαμε φυσικό ή ανθρακούχο νερό και, αφού διαλέξαμε, έφεραν στον καθένα ό, τι ζήτησε. Μετά είχαμε το χρόνο να μελετήσουμε τους καταλόγους και να καταλήξουμε στο μενού γευσιγνωσίας 2, το οποίο αποτελείται από 16 πιάτα και τιμάται στα 120 ευρώ ανά άτομο. Να επισημάνω ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνοδευτεί με κρασί και ποτό με βάση τις προτάσεις του εστιατορίου, οπότε το κόστος ανέρχεται στα 200 ευρώ το άτομο. Εμείς προτιμήσαμε να συνοδεύσουμε το δείπνο μας με ένα μπουκάλι εξαιρετικό λευκό κρασί Λυραράκη, από την Κρήτη.

Στη συνέχεια άρχισε το σερβίρισμα των πιάτων. Χρειάζεται να διευκρινίσω ότι τα πιάτα σερβίρονταν σε αρκετή χρονική απόσταση μεταξύ τους και η ποσότητα ήταν τόση, ώστε σε κανένα σημείο να μη νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως:

- "Salsify στο χώμα": Το Salsify είναι είδος ρίζας λαχανικού που σερβιρίστηκε τηγανισμένο σε λωρίδες, σαν chips, "φυτεμένο" σε μια βάση από ταραμά. Ο συνδυασμός της γεύσης εκπληκτικός, άριστη εισαγωγή σε ένα εξαιρετικό δείπνο!

- "Αχινός & ‘θαλάσσιο σφουγγάρι": Σερβιρίστηκε αχινός σε ένα βαθύ μπολ και ψίχα εξαιρετικής ποιότητας ψωμιού που είχε διαμορφωθεί έτσι, ώστε να μοιάζει με σφουγγάρι. Κι εδώ πραγματική γευστική απόλαυση!

- Oreo σουπιάς: Σε μορφή του γνωστού μπισκότου σερβιρίστηκε σουπιά (αποτελούσε τη "γέμιση" του μπισκότου) και τα εξωτερικό του προερχόταν από το μελάνι της σουπιάς. Ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση, χωρίς να με ενθουσιάσει προσωπικά.

- Τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα: Αρκετά νόστιμος ο συνδυασμός λευκής σοκολάτας και αυγοτάραχου, η μίξη τους έδινε μια αναπάντεχα έντονη γεύση!

- "‘Τaco" με χέλι, κι αυτός ενδιαφέρων γευστικός συνδυασμός!

- "Κουλούρι και ανθόγαλα": Από τα πιάτα που ενθουσίασαν την παρέα. Απλό, φρεσκοψημένο ψωμάκι με εμφάνιση σαν κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά πιο αφράτο, στο οποίο είχαμε τη δυνατότητα να αλείψουμε εξαιρετικής ποιότητας ανθόγαλα.

- "Σαλιγκάρια" Σερβιρίστηκε το εσωτερικό σαλιγκαριών, χωρίς το κέλυφος, σε μια εξαιρετική σάλτσα μαζί με φρεσκοτριμμένη μαύρη τρούφα που το απογείωνε γευστικά!

- "Ψάρι ημέρας φρικασέ": Ήταν λαβράκι, τέλεια εκτελεσμένο, πραγματικά πολύ νόστιμο!

- "Χωριάτικη σαλάτα": Σερβιρίστηκε ένα κομμάτι λευκής γρανίτας, σαν χιόνι. Το εντυπωσιακό ήταν πως μόλις βάλαμε μια μικρή ποσότητα στο στόμα μας, πλημμύρισε από όλες τις γεύσεις της χωριάτικης σαλάτας! Μπορούσαμε να γευτούμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις ελιές, τις πιπεριές χάρη στη θαυμαστή μοριακή κουζίνα!

- "Η Σιωπή του Αμνού. Μέρος Πρώτο / Μέρος Δεύτερο": Το πρώτο μέρος ήταν η γλώσσα του αρνιού τέλεια ψημένη, την οποία είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε μαζί με κάποιες εξαιρετικά ταιριαστές με τη γεύση της σάλτσες. Το δεύτερο μέρος ήταν για δύο από εμάς, τους πιο τολμηρούς, το μυαλό του αρνιού και για τρεις, λιγότερο τολμηρούς, ντάμπλινγκς, ζυμαρικά γεμιστά με αρνίσιο κιμά. Προσωπικά, αποφάσισα να δοκιμάσω το μυαλό του αρνιού, το οποίο ήταν τέλεια μαγειρεμένο και με εντυπωσίασε γευστικά!

- «Κάστανα από το χωριό Ροκφόρ»: Μας προσφέρθηκε ένα "κάστανο" του οποίου το εξωτερικό περίβλημα ήταν επικάλυψη σοκολάτας και το εσωτερικό ροκφόρ. Ο συνδυασμός αλμυρού-γλυκού μου φάνηκε απίστευτος...

- "Mojito Καρότο": Μέσα σε ένα πλαστικό καρότο σερβιρίστηκε ένα εξαιρετικής γεύσης Mojito.

- "Βραχιόλι": Εντυπωσιακό γλυκό, και στην εμφάνιση και στη γεύση! Σε ένα βελουδένιο κουτάκι κοσμηματοπωλείου για βραχιόλι, μας προσφέρθηκε ένα "χρυσό βραχιόλι" στην όψη, το οποίο είχε τη γεύση πεντανόστιμου μπακλαβά!

- "Strawberry Cheesecake": Εξαιρετικά νόστιμο τσιζκέικ με μαρμελάδα φράουλας.

- "Bacon, σοκολάτα, καραμέλα": Ίσως το μόνο γλυκό που δεν με ενθουσίασε, παρά τον απρόσμενα δυνατό γευστικό συνδυασμό των τριών υλικών.

- "Έκρηξη πορτοκαλιού": Εντυπωσιακό γευστικό κλείσιμο ενός θεσπέσιου δείπνου! Σε ένα μπολ γεμάτο με φύλλα πορτοκαλιάς υπήρχαν στο πάνω μέρος του πέντε χρυσά μπαλάκια. Η υπεύθυνη για το σερβίρισμα, όπως μας εξήγησε, έριξε μέσα στο μπολ αιθέριο έλαιο που αλληλεπίδρασε με τον ξηρό πάγο που υπήρχε κάτω από τα φύλλα, με αποτέλεσμα το τραπέζι να πλημμυρίσει ατμό με μυρωδιά πορτοκαλιού. Το γευστικό τελετουργικό απαιτούσε να βάλουμε ολόκληρο το μπαλάκι στο στόμα και να το σπάσουμε σιγά-σιγά με την γλώσσα μας. Νιώσαμε πραγματικά να εκρήγνυται στον ουρανίσκο μας χυμός πορτοκαλιού και μαζί με τη σοκολάτα που τον περιέβαλλε να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό γευστικό εφέ. Τέλειο κλείσιμο ενός τέλειου δείπνου!

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν μου διέφυγε κάτι από τη συνολική γαστριμαργική μας εμπειρία, αλλά σίγουρα θα ήθελα να επαναλάβω την άψογη εξυπηρέτηση που συμπληρωνόταν από τη συχνή αλλαγή στα σερβίτσια και την, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσφορά καθαρών ζεστών πετσετών.

Το κόστος μαζί με το κρασί ανήλθε στα 130 ευρώ το άτομο. Σίγουρα για την Ελλάδα της κρίσης είναι πολλά χρήματα, αλλά, πιστέψτε με, η εμπειρία αξίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ! Σίγουρα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ένα τόσο αξιόλογο, αλλά και τόσο ακριβό εστιατόριο, πολύ σπάνια, αξίζει όμως να το κάνει! Σε ανάλογα εστιατόρια στο εξωτερικό οι τιμές είναι αρκετά ακριβότερες, βέβαια...

Ίσως μόνη πρόταση για βελτίωση του value for money θα ήταν να καθιερωθεί ένα μενού γευσιγνωσίας με αρκετά μικρότερο κόστος, το οποίο να προσφέρεται κάποια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας. Να αναφέρω πάντως, ότι το εστιατόριο ήταν γεμάτο, κατά κύριο λόγο από τουρίστες που είχαν πληροφορηθεί την αξία του.

Κλείνοντας την κριτική θα ήθελα να συγχαρώ τους σεφ και ιδιοκτήτες Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο και τη συνιδιοκτήτρια Αργυρώ Χιλιαδάκη για την εξαιρετική ποιότητα του FUNKY GOURMET και να επαναλάβω την προτροπή του πρύτανη των χρηστών του ask4food, του αγαπητού fratello, να το επισκεφτείτε για "να σχηματίσετε ξεκάθαρη εικόνα για το τι σημαίνουν δύο αστέρια Michelin" τόσο στο φαγητό και στο σερβίρισμά του, όσο και στην υποδειγματική εξυπηρέτηση!