Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μοντέρνες ταβέρνες - Πετράλωνα, Αθήνα
Ιουν
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Οι πιο παλιοί ανάμεσά μας θυμόμαστε ίσως κάποια απ’ τα προϊόντα του Ελληνικού Μονοπωλίου, όπως τα σπίρτα, το αλάτι, το οινόπνευμα, τις τράπουλες και τόσα άλλα. Υπήρχαν μαγαζιά σε κάθε γειτονιά που τα πουλούσαν, και ένα απ’ αυτά βρισκόταν στα Κάτω Πετράλωνα, σχεδόν στη γωνία Κειριαδών και Ιπποθοντιδών, όπου και λειτουργούσε για 60 ολόκληρα χρόνια, απ’ τη δεκαετία του 20 μέχρι το 1983. Στον χώρο αυτό, 15 χρόνια μετά, ο ηθοποιός Κώστας Ξυκομηνός άνοιξε το 1998 την ομώνυμη ταβέρνα-μεζεδοπωλείο. Το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ λειτούργησε αισίως για 17 ακόμη χρόνια, μέχρι το 2015, έχοντας στην κουζίνα την εκλεκτή μαγείρισσα Αγγελική, μάνα του Κώστα και στο σερβίρισμα την ευγενική γυναίκα του, Ανθή.

Ανάμεσα στους τακτικούς θαμώνες ήταν ο Ξενοφώντας και η γυναίκα του Ελισάβετ, οι οποίοι από πέρσι το φθινόπωρο ανέλαβαν τα ηνία του χώρου, τον οποίο βάφτισαν ΒΟΛΤΑ (Β). Μαθαίνοντας τα μυστικά της κουζίνας, διατήρησαν πολλά πιάτα της, αλλά και επαύξησαν το μενού της, αφού η Ελισάβετ, παλιά φιλόλογος είναι και εκπληκτική μαγείρισσα, ενώ ο Ξενοφών είναι η ψυχή της αίθουσας και ο αρμόδιος για τις προμήθειες των εποχιακών πρώτων υλών. Η Β έχει εξελιχθεί σε έναν ενδιαφέροντα χώρο εστίασης, που βρίσκεται λίγο πιο μακριά απ’ την πολύβουη πιάτσα των Άνω Πετραλώνων!

Το Σάββατο 28/5, στις 4.30 μ. μ., διαβήκαμε το κατώφλι της (δύο άτομα), και επειδή υπήρχε αρκετή ησυχία, ο Ξενοφών μας ξενάγησε στα του χώρου και της ιστορίας του, που ήδη σας περιέγραψα. Το μαγαζί λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη απ’ τις 8 μ. μ., Παρασκευή απ’ τις 5 μ. μ., τα Σ/Κ απ’ τις 2 μ. μ., ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό.

Ο χώρος, λοιπόν, έχει φωτεινούς τοίχους με αποχρώσεις κόκκινες, μπεζ και, στο βάθος, μπλε ραφ. Τα 15 τραπεζοκαθίσματα μπορούν να βολέψουν περί τα 50-55 άτομα, μέσα σ’ αυτό τον μικρό αλλά κομψό χώρο, με τα σιδερένια ρολά, τις τζαμαρίες, και τα τετράγωνα τραπέζια, που είναι ντυμένα με καρό μουσαμά, μπλε, κόκκινο ή κίτρινο. Μπαίνοντας ξεχωρίζει το πανό, απ’ την οροφή μέχρι το δάπεδο, με μια λεπτομερή και -γραμμένη από παλιά στην καθαρεύουσα- συνταγή, νομίζω, σούπας από φασιανό. Εξάλλου τα ξύλινα, εφαπτόμενα σχεδόν, δοκάρια οροφής έχουν χρώμα μπεζ-καφέ που δένει απόλυτα με τη μουσταρδί απόχρωση του δαπέδου.

Τα τραπέζια είχαν όλα ανθοδοχεία με φρέσκα λουλούδια, ενώ στα ράφια ξεχώριζε το παλιό ραδιόφωνο, και στον απέναντι τοίχο, τα μικρά ξύλινα μπεζ κυβάκια. Στην οροφή, μας εντυπωσίασαν τα 10 λευκά πολύφωτα – συννεφάκια, ενώ, μπαίνοντας, υπήρχαν μικρά γλυκά για καλωσόρισμα, που έμοιαζαν με μικρά τρουφάκια.

Στο βάθος υπήρχαν οι 2 πεντακάθαρες τουαλέτες, και στη συνέχεια η κουζίνα, όπου η Ελισάβετ κάνει το θαύμα της. Η κουζίνα έχει και μικρό πάσο επικοινωνίας με την αίθουσα, από όπου ο Ξενοφώντας παραλαμβάνει τα εδέσματα για το σερβίρισμα.

Η μουσική δεν έχει πλέον το μονοπώλιο της τζαζ, αφού αναμειγνύεται με pop, παλιές ξένες επιτυχίες, και ελληνική έντεχνη, στη σωστή ένταση. Όπως μας είπανε, διοργανώνουν κατά καιρούς lives, και stand-up comedies, κατά προτίμηση τις Πέμπτες και τις Κυριακές, αλλά κατά την κράτηση είναι καλό να ερωτηθούν σχετικά.

Επίσης ο Ξενοφώντας μας ενημέρωσε για τα φιλόδοξα σχέδιά τους να επεκταθούν, απ’ την επόμενη ίσως χρονιά, στην ταράτσα, η οποία χωράει περί τα 80 ακόμη άτομα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να δημιουργήσουν το κατάλληλο άνοιγμα, καθώς και την κλίμακα πρόσβασης!

Το μενού τους περιλαμβάνει καμιά 15αριά ορεκτικά, στα 4-6 €, όπως φάβα, μανιτάρια, απάκι, λουκάνικα, πίτες και τάρτες, 3 σαλάτες ~ 6 €, 8 κυρίως πιάτα, στα 8-11 €, όπως κόκορα κοκκινιστό, λαζάνια με σπανάκι, σουτζουκάκια, χουνκιάρ μπεγεντί, αρνάκι με πατάτες, κ. λπ., ενώ προσφέρουν επίσης και 4 γλυκά, στα 4-5 €, που ως μινιατούρες μάς τα κερνάνε στο τέλος. Μας είπαν ότι ανά τρίμηνο περίπου ανανεώνουν το μενού τους, και μάλιστα στο καλοκαιρινό που ετοιμάζουν θα λανσάρουν: λιγκουίνι με σαρδέλα, μπιφτέκι λαχανικών και cheesecake ντομάτας – ένα είδος ντάκου πειραγμένου!

Σερβίρουν ½ λίτρο χύμα κρασί στα 4-5 €, ποτήρι κρασί στα 2.80 €, μπύρες από 3-7.50 €, το οποίο αφορά τη μπύρα ΖΕΟΣ φρέσκια Pilsner 1 λίτρου, που δοκιμάσαμε και ήταν ό, τι έπρεπε. Έχουν επίσης αναψυκτικά στα 2 €, και τα γνωστά αποστάγματα στα 5-7 € τα περισσότερα.

Μετά από καλωσόρισμα κερασμένο, που ήταν φέτες ηλιόψωμου και ντιπ μπύρας και κάρδαμου, καθώς και κρύο νερό σε κανάτα, πήραμε:

• Λευκό ψωμί σε φέτες και κριτσίνια τριών γεύσεων, στα 0.70 €
• Καγιανά (πειραγμένο) με sauce φρέσκιας ντομάτας και 2 αυγά ποσέ, που ήρθε σε στρογγυλό μαύρο τηγάνι. Ήταν γευστική η εμπειρία που δοκιμάσαμε ανακατεύοντας τα αυγά με τη φρέσκια ντομάτα. Τιμή 4.80 €.
• Τυρόπιτα σε φύλλο κανταΐφι, με 4 τυριά (φέτα, μανούρι και 2 είδη ανθότυρο), που ήταν πεντανόστιμη και στοίχιζε 5.20 €.
• Λουκάνικο από κουνέλι ελευθέρας βοσκής Κρήτης, που ήταν επίσης πολύ γευστικό και ήρθε σε 3 μικρά κομμάτια, με συνοδεία καραμελωμένου κρεμμυδιού. Τιμή 6.30 €.
• Μια τάρτα με κρεμμύδια, μαϊντανό και κάρδαμο, που την εμπνεύστηκαν απ’ τη Φολέγανδρο, όπου συχνάζουν τα καλοκαίρια, και πιο συγκεκριμένα απ’ την τοπική συνταγή ‘καλασούνα’, που είναι η ξακουστή τους πίτα με κρεμμύδια, φέτα και μυτζήθρα! Ήταν ένα μικρό τριγωνικό κομμάτι με γεύση πραγματικά φίνα! Τιμή στα 5.60 €.
• Ήπιαμε τη μπύρα ΖΕΟΣ που ήδη ανέφερα, 5 βαθμών οινοπνεύματος και με χαρακτηριστική φρουτώδη γεύση. Τιμή 7.50 €.

Ο λογαριασμός ήταν 30.10 € (το άτομο 10/16 €) και η όλη εμπειρία από τη ΒΟΛΤΑ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Ακολούθησε κέρασμα με δείγμα των 4 γλυκών τους, που μας άρεσαν όλα εξίσου: cheesecake σοκολάτας σε βάση χαρουπάλευρου, μους από χαλβά, πανακότα, και ροδόσταμο, δηλ. λεμονόπιτα με σιρόπι τριανταφυλλιάς. Επιφυλαχτήκαμε για κανονικές μερίδες κάποια άλλη φορά, γιατί ήμασταν ήδη σκασμένοι από φαγητά, ποτά και τσιμπολογήματα!

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, καμιά βραδινή σας βόλτα κατά ΒΟΛΤΑ μεριά!!

  Προσθήκη σε λίστα
Κλείσε τραπέζι με έκπτωση έως 20%
powered by 20160221 etable26
Κλείσε τραπέζι δωρεάν, τηλεφωνικά ή online, μέσω του e-table.gr, κερδίζοντας αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια
2016-06-03 20:44:16

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΑΣ ΜΕΝΟΥ


2016-06-07 18:52:35
Η κριτική τροποποιήθηκε από τον/την piperman.

  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.