Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Μεζεδοπωλεία - Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα
Ιούλ
09
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Νέα άφιξη στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ένα εγχείρημα από την γνωστή οικογένεια Κανάκη, η οποία έχει μείνει στην ίδια περιοχή από το 1947 -με τις όποιες δυσκολίες- στον τομέα του ζαχαροπλαστείου.

Βρίσκεται για χρόνια σε ένα πολύ καλό κομβικό σημείο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς επάνω στην πλατεία. Για την ακρίβεια είναι στην γωνία Δεκελείας και Ειρήνης (η Ειρήνης είναι η συνέχεια της Νικ. Τρυπιά), στην ομώνυμη στάση “Κανάκης”, δηλαδή ένα φανάρι (ανεβαίνοντας προς τα βόρεια) πριν την πλατεία.

Το «άνοιγμα» της οικογένειας να επεκταθεί και στον τομέα του φαγητού, είχε επαναληφθεί στο παρελθόν με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία θα έλεγα. Εξ ου και κάποια στιγμή… δυστυχώς έκλεισε.

Το νέο λοιπόν αυτό εγχείρημα, που συνδυάζει μεζεδοπωλείο με μπακάλικο μαζί, τα προϊόντα του οποίου θα διατίθενται και προς πώληση στους πελάτες του (concept το οποίο θυμίζει Καραμανλίδικα του Φάνη), γίνεται μέσα από μια συνεργασία άλλων δύο ατόμων, απ’ ότι διάβασα στο internet. Ένας από τους δύο μάλιστα λέγεται ότι είναι (ή ήταν) παράγοντας της ΑΕΚ.. άρας!

Η επίσκεψή πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου, 2 άτομα.

Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά που ουσιαστικά έχουν εκμεταλλευτεί και το πολύ φαρδύ πεζοδρόμιο…όλη τη γωνία δηλαδή.

Εσωτερικά λοιπόν όπου και καθίσαμε κατά την επίσκεψή μας, είναι ψηλοτάβανος παρόλα αυτά πολύ ζεστός, σε γήινες αποχρώσεις και πολύ άνετος αφού η διάταξη των τραπεζιών είναι έτσι διαμορφωμένη που δεν δημιουργεί αίσθημα ασφυξίας ή αδιακρισίας. Υπάρχουν παντού κάδρα με πολύ παλιές, ενδιαφέρουσες φωτογραφίες όχι μόνο από την Φιλαδέλφεια αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα.

Τα παράθυρα είναι ξύλινα ανοιγόμενα, και ο χώρος έχει δύο επίπεδα. Στο πρώτο με το ξύλινο πάτωμα, βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα (επίσης ξύλινα) σε καφέ και εκρού αποχρώσεις. Ωραία πινελιά στον χώρο η αληθινή ελίτσα αλλά και τα ξύλινα πλαίσια - φωτιστικά που θυμίζουν καφάσια.
Το δεύτερο επίπεδο οδηγεί στην κουζίνα και το μπαρ, με τα πράσινα πλακάκια που παραπέμπουν σε κυψέλες.

Στο βάθος υπάρχει βιτρίνα-ψυγείο η οποία προορίζεται για να φιλοξενήσει αλλαντικά και πιθανόν τυριά τα οποία θα μπορεί ο κόσμος να αγοράσει και για το σπίτι. Πίσω από την βιτρίνα υπάρχουν και οι ανάλογες μηχανές κοπής. Ακριβώς δίπλα και απο πάνω τα διαμορφωμένα ξύλινα ράφια φιλοξενούν τοπικά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που ποικίλουν από ζυμαρικά, όσπρια, ξύδια, μέλια και φυσικά κάθε λογής κρασιά, τσίπουρα κτλ.

Αυτή τη στιγμή που γράφω λογικά πρέπει να είναι ήδη σε λειτουργία, γιατί όταν πήγαμε εμείς, το ψυγείο ήταν εντελώς άδειο και τα ράφια μισο-γεμάτα και δεν είχαν καν τιμές επάνω. Ο χώρος επικοινωνεί εσωτερικά και με το ζαχαροπλαστείο Κανάκη το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Από εκείνη την πλευρά υπάρχουν και 4 βαρέλια κρασιού διακοσμημένα από πάνω με ψεύτικα κληματόφυλλα. Γενικά πρόκειται για έναν όμορφο χώρο που δεν είναι καθόλου φορτωμένος.

Οι τουαλέτες βρίσκονται στον επάνω όροφο και έχουν μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να σας πω για να μην ταλαιπωρηθείτε (όπως εγώ) ψάχνοντας πως θα μπείτε μέσα. Είναι απλό. Απλά πατήστε το κουμπί που βρίσκεται έξω από τη τζαμένια πόρτα. Ανοίγει μόνη της…!

Εγώ δεν ξέρω πως κατάφερα -μετά από κανένα δίλεπτο που την κοιτούσα προσπαθώντας να καταλάβω από πού ανοίγει- και βρήκα μισό πόντο κενό ανάμεσα στον τοίχο και στο τζάμι. Έβαλα η δικιά σου το δάχτυλό μου προσπαθώντας να την σύρω αριστερά για να ανοίξει…! Αφού την άνοιξα περί τους 5 πόντους…με πάααρα πολύ δυσκολία -όπως ήταν λογικό-, είδα επιτέλους το μπουτόν! Αφού δεν της έβγαλα τα μάτια πάλι καλά.

Υπάρχουν και χειρότερα βέβαια καθώς κάποτε μια κλειστοφοβική γνωστή μπήκε σε μια τουαλέτα με συρόμενη πόρτα, αλλά βγαίνοντας είχε ξεχάσει ότι ήταν συρόμενη... και την έσπρωχνε προς τα έξω! Πανικοβλημένη λοιπόν αφού φυσικά δεν άνοιγε και νόμιζε πως είχε κλειστεί μέσα και κανείς δεν την άκουγε, την είδε μια άλλη φίλη της που εκείνη τη στιγμή έμπαινε, να βγαίνει έντρομη “από κάτω” σπρώχνοντας την πόρτα προς τα έξω… την είχε ξηλώσει με λίγα λόγια! Αυτό το σκηνικό θυμήθηκα εκείνη τη στιγμή και γέλαγα μόνη μου.

Την εξυπηρέτηση θα την χαρακτήριζα μουδιασμένη. Μια νεαρή κοπέλα που παρότι πήγαμε νωρίς… περί ώρα 7 και δεν είχε κόσμο, δεν ήταν χαμογελαστή και δεν είχε πολύ καλή γνώση της σύνθεσης και τον τρόπο μαγειρέματος των πιάτων. Κατά τα άλλα δε μπορώ να πω ότι είχαμε πρόβλημα, αλλά επαναλαμβάνω δεν είχε κόσμο.

Επιπλέον όταν ήρθε ο δίσκος με τα κρύα ορεκτικά, αντί να μας τα προλογίσει ο κύριος που τα έφερε ώστε να καταλάβουμε τι είναι το καθένα, ρωτούσαμε εμείς ένα- ένα …αυτό τι είναι;; Αυτό; Και αυτό επαναλήφθηκε τόσες φορές όσες ήταν σε αριθμό τα ορεκτικά! Υπάρχουν λοιπόν θεματάκια τα οποία πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Βέβαια οφείλω να πω ότι ο ένας εκ των ιδιοκτητών μας πλησίασε προς το τέλος του γεύματός μας για να μας ρωτήσει πως μας φάνηκε το φαγητό και έδειξε να ενδιαφέρεται πραγματικά καθώς όταν του επισημάναμε κάποιες αστοχίες στα πιάτα, ανέφερε ότι θα πρέπει να το συζητήσουν με τον προμηθευτή κρεάτων τους.

Στην παραγγελία μας τώρα:

Στην αρχή όπως προανέφερα έρχεται ο δίσκος με τις αλοιφές και τα κρύα ορεκτικά, ο οποίος πρέπει να σημειώσω ότι δεν περιείχε όλα αυτά που έγραφε ο κατάλογος ως κρύα ορεκτικά. Κι αυτό είναι ένα ακόμα λάθος που επίσης καταλογίζεται στον τομέα της εξυπηρέτησης.
Από εκεί δεν επιλέξαμε τίποτα. Γιατί όπως σας είπα δεν υπήρχαν όλα, αλλά ως επί το πλείστον θαλασσινοί μεζέδες που δεν επιθυμούσαμε.

Επίσης μας έφεραν σε ένα μεταλλικό ωραίο κουτί μέσα σε λαδόκολλα, τρίγωνα κομμάτια ψωμιού (σε σχήμα πίτσας δηλαδή) πασπαλισμένα με πάπρικα και ρίγανη. Μου έδωσε την αίσθηση ότι το ψωμί δεν ήταν ημέρας, αλλά αφού ήταν φρυγανισμένο δεν ενόχλησε ιδιαίτερα. χ 1€

- Λούζα Τήνου χ 5€

Τέσσερα οβάλ κομμάτια χοντροκομμένα με δύο πράσινες καυτερές πιπερίτσες.
Ήταν συμπαθητική αλλά αρκετά αλμυρή και θα την ήθελα σε πιο λεπτά κομμάτια. Νομίζω ότι μπορούν να βρουν καλύτερο προμηθευτή, γιατί έχω δοκιμάσει κλάσεις ανώτερη.

- Αυγά με παστουρμά και σουτζούκι χ 6€

Δύο αυγά μάτια με πολύ πικάντικο σουτζούκι και 4 μεγάλα φύλλα παστουρμά. Ωραίο πιάτο και καθόλου τσιγκούνικο, πλην όμως βαρύ. Κι όταν λέω βαρύ εννοώ σε σύγκριση με αντίστοιχα πιάτα που πάντα δοκιμάζω γιατί μου αρέσουν πολύ. Γενικά μου αρέσουν οι έντονες γεύσεις σε αυτά τα είδη, αλλά νομίζω πως εδώ είναι αρκετά πιο έντονες και σε συνδυασμό με την εποχή που είναι καλοκαιρινή η αίσθηση αυτή μεγεθύνεται.

- Μακαρούνες Τήνου με ξερή μυζήθρα χ 6,50€

Ζυμαρικά κοντά, ελαφρώς στριφτά, ορφανά όπως λέμε με μπόλικη ξερή μυζήθρα και πιπεράκι. Καλή μερίδα, συμπαθητικά σε γεύση, θα ήθελα να μου μένει μυρωδιά βούτυρου στο τέλος.

- Χοιρινή τηγανιά με συκόμελο και γραβιέρα Τήνου χ 9€

Εκπληκτική γευστικά, με ήπια γλυκύτητα, φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι-ρίγανη αν θυμάμαι καλά) και σε καλή μερίδα ποσοτικά, αλλά εδώ πρέπει να προσέξουν τα κομμάτια του κρέατος γιατί είχαν όλα λίπος. Εντάξει το καταλαβαίνω ότι η τηγανιά χρειάζεται και το λιπάκι της το οποίο τη νοστιμίζει, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορώ να πω ότι υπερίσχυε σε όλα ανεξαιρέτως τα κομμάτια, σε βαθμό που κατέβαζε το πιάτο ποιοτικά.

- Συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος, με κύμινο και κανταΐφι χ 9€

Πρόκειται για ένα επίσης πάρα πολύ γευστικό πιάτο, αν και είναι πιο "ήσυχο” τελικά από αυτό που σε προϊδεάζει η περιγραφή του με το κανταΐφι. Κομμένο σε μεγαλούτσικες λωρίδες (μεγαλύτερες από το κλασικό ζουλιέν), λίγο σκληρούτσικο θα το χαρακτήριζα, αλλά σε μια μαγική σαλτσούλα που μοσχοβόλαγε διακριτικά από το φίνο άρωμα του κύμινου και νομίζω ότι είναι αυτό το οποίο διαφοροποιεί τελικά το συγκεκριμένο πιάτο από τα κλασικά.

Το κανταΐφι μάλλον παίζει τον ρόλο του κράχτη εδώ, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μια τουφίτσα ψημένη -και πιθανότατα βουτυρωμένη- η οποία έπαιζε ταυτόχρονα και τον ρόλο της διακόσμησης στο κέντρο του πιάτου, πάνω από το συκώτι. Δεν προσδίδει κάτι περισσότερο στο πιάτο.

Αυτό που μας έλειψε για το κλείσιμο ήταν ένα γλυκάκι, που δυστυχώς μέχρι τότε, δεν υπήρχε στον κατάλογο. Βέβαια δεν φύγαμε εντελώς απογοητευμένοι καθώς μας κέρασαν δύο παγωτίνια και σίγουρα ήταν πολύ ωραία κίνηση, άσχετα με το γεγονός ότι δεν μας ενθουσίασαν ιδιαίτερα.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία και για εκείνους αλλά και για εμάς τους πελάτες, από το να προωθήσουν στο εστιατόριο, τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Κανάκη!

Εκτιμώ ότι αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει, θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, απλά θεωρώ λάθος κίνηση που δεν συντονίστηκε από την αρχή. Άλλωστε δεν ήταν καθόλου δύσκολο! Κατάλογος του ζαχαροπλαστείου σίγουρα υπάρχει από τη στιγμή που λειτουργεί από το πρωί και ως café, δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο να τον προωθήσουν στα τραπέζια του εστιατορίου.

Το γεύμα αυτό, χωρίς ποτά με νεράκι βρύσης στοίχισε 36,50€ για δύο άτομα και θεωρώ ότι ήταν καλά συγκριτικά με τα πιάτα που πήραμε αλλά και τις γεύσεις τους. Χορτάσαμε και με το παραπάνω. Σίγουρα το ποτό θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα 20-22€ κατά άτομο για ένα ζευγάρι που τρώει αρκετά, όπως εμείς, διαφορετικά μπορεί να τον κατεβάσει και στα 15-16€, άρα αυτό το κομμάτι είναι πάντα σχετικό γι’ αυτό αποφεύγω να το σχολιάσω συνήθως.

Συμπερασματικά το “Μπακάλικο” του Κανάκη, μας άφησε μέτριες προς καλές εντυπώσεις σε ότι έχει να κάνει με το γευστικό κομμάτι του εστιατορίου που είναι και το σημαντικότερο, καθώς επίσης και σε ότι έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα και τον χώρο. Οι όποιες αστοχίες θέλω να πιστεύω ότι θα στρώσουν στην πορεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των ιδιοκτητών.

Το αμιγώς “μπακάλικο” τοπικών προϊόντων, δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, καθώς όπως προανέφερα δεν είχε ακόμα λειτουργήσει. Παρόλα αυτά θα πρότεινα να δοκιμάσουν παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι όχι επιλεκτικά, γιατί για παράδειγμα εμείς σε ότι δοκιμάσαμε στα πιάτα μας… είχε την τιμητικής της η Τήνος. Όχι βέβαια ότι δεν έχει ωραία προϊόντα, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Θα περιμένω να ακούσω και άλλες απόψεις, αλλά θα ήθελα να κάνω ξανά επίσκεψη μετά από λίγο καιρό μιας και είναι κοντά, για να δω αλλαγές.

Μέχρι τότε προτείνω να τολμήσετε μια επίσκεψη.