Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Πειραϊκή - Χατζηκυριάκειο, Αθήνα
Ιούλ
16
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Για την ΨΑΡΟΣΚΑΛΑ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ δεν έχουν γραφτεί ακόμα πολλές κριτικές (ανάμεσα σ’ αυτές μόνο δύο από έμπιστους φίλους του ask4food), όσες όμως έχουν κατατεθεί δίνουν μέσο όρο σχεδόν καθαρό 4.

Έτσι αποφασίσαμε μια Κυριακή μεσημέρι να αλλαξοπιστήσουμε και να μην επισκεφθούμε τα «σιγουράκια» ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ (με τον απίστευτο αριθμό των 17 κριτικών από έμπιστους) και ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ (4 κριτικές από έμπιστους, αχ βρε piperman, κόλλησα τη μανία σου για στατιστικές) και να κατευθυνθούμε στην ΨΑΡΟΣΚΑΛΑ. Καθ’ οδόν τηλεφώνησα και παρακάλεσα να μας κρατήσουν ένα τραπέζι, όπερ και εγένετο. Όταν φθάσαμε, το μαγαζί ήταν σχεδόν φίσκα, ήμασταν όμως τυχεροί και καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι τεσσάρι στη δεύτερη σειρά.

Η ΨΑΡΟΣΚΑΛΑ είναι λοιπόν καινούρια στην πιάτσα. Βρίσκεται στο 214 της Ακτής Θεμιστοκλέους, γωνιακό και υπερυψωμένο μαγαζί, γεγονός που, αν το εκμεταλλευθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει ακαταμάχητο ατού, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ωραία θέση, ωραία ατμόσφαιρα, καλή κουζίνα, σωστό σέρβις, λογικές τιμές, δε χρειάζεται τίποτε άλλο για να περάσεις καλά. Αν μάλιστα προσθέσεις και τη διευκόλυνση που παρέχεται με την ύπαρξη παρκαδόρου, η οποία μηδενίζει το άγχος του πού θα βρω να παρκάρω το τετράτροχο, οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ιδανικές.

Η ΨΑΡΟΣΚΑΛΑ είναι μεγάλο μαγαζί, χωρά πάνω από 200 άτομα, και η έξυπνη διάταξη των τραπεζιών σε πέντε επίπεδα προσφέρει θέα προς τη θάλασσα σχεδόν από κάθε σημείο. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με γούστο και με θαλασσινά κατά βάση μοτίβα. Εκτίμησα ιδιαίτερα τις χιουμοριστικές επιγραφές στην είσοδο των (πολύ καθαρών, παρά την κοσμοσυρροή) τουαλετών, αλλά και στο φάκελο που περιέχει το λογαριασμό (! ). Το προσωπικό επαρκές και αρκούντως εξυπηρετικό, κατάφεραν να διατηρήσουν το χαμόγελο και τη φιλική προσέγγιση της πελατείας μέχρι τέλους, όταν η σάλα άρχισε πια να αδειάζει.

Η πελατεία πάντως είναι αρκετά διαφορετική σε σύγκριση με τα άλλα δύο μαγαζιά που προανέφερα. Πιο μεγάλες παρέες, ελάχιστα ζευγάρια, ηλικιακά επίσης πιο πάνω και, αν επιτρέπεται να το πω χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, πιο εύπορη. Είχα σαφώς την αίσθηση ότι η ΨΑΡΟΣΚΑΛΑ έχει αποκτήσει σταθερή πελατεία, αυτό φαινόταν από την οικειότητα που έβγαζαν οι σερβιτόροι, χωρίς από την άλλη μεριά αυτό να οδηγεί σε διακρίσεις, όλοι είχαν π. χ. το ίδιο πλούσιο κέρασμα στο τέλος (καρπουζοπέπονο, λουκουμάδες με παγωτό, κορμός σοκολάτας, λικεράκια).

Τραπέζια άνετα, κυρίως για έξι ή τέσσερα άτομα, σε διάταξη που δε δημιουργεί αίσθηση ασφυξίας, θα μπορούσαν να είναι βαλμένα λίγο πιο αραιά, όταν όμως το μαγαζί έχει ρεύμα, μπορώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης του επιχειρηματία. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβάλλει στο να διατηρηθούν οι τιμές σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτό που περιμένεις μπαίνοντας. Καθίσματα αναπαυτικά.

Το περιεχόμενο του καταλόγου 100% αναμενόμενο, ομολογώ ότι σε ένα τέτοιο μαγαζί θα περίμενα μια δυο εκπλήξεις. Θα βρείτε λοιπόν όλες τις γνωστές σαλάτες, αλοιφές, θαλασσινά, ψαρομεζέδες και μικρό ψαράκι, ενώ στο φαρδύ πάγκο μπαίνοντας αριστερά είναι θρονιασμένα στον πάγο τα χοντρά ψάρια (40 έως 48 ευρώ το κιλό), δηλαδή σαργοί, τσιπούρες, φαγκριά, καθώς επίσης μπαρμπούνια, γαρίδες και όστρακα.

Εμείς παραγγείλαμε βλίτα (σταμναγκάθι και αρμυρίκια απουσίαζαν), σωστά βρασμένα, τζατζίκι (του εμπορίου, απλώς περιποιημένο στην εμφάνιση), καλαμάρι φρέσκο τηγανιτό (σε λάδι όχι πολυχρησιμοποιημένο, μαλακό και νόστιμο) και ένα φαγκρί κοντά στο κιλό που έφθασε στο τραπέζι έτοιμο καθαρισμένο, πολύ σωστά ψημένο (αν το αφήσεις στα κάρβουνα λίγο περισσότερο, θα στεγνώσει ανεπανόρθωτα). Σύνολο, μαζί με δύο φιάλες νερό (είχε προηγηθεί οινογευσία στον Πύργο Βασιλίσσης και φοβόμασταν πως ό, τι και να πίναμε θα μας χτύπαγε στο κεφάλι), σκάρτα 65 ευρώ, ούτε πολλά θα τα έλεγα ούτε λίγα. Αν δεν επιλέγαμε χοντρό ψάρι, υπολογίζω ότι ο λογαριασμός δε θα ξεπερνούσε τα 40, 45 ευρώ, ποσό απόλυτα ανταγωνιστικό προς τις τιμές των υπόλοιπων μαγαζιών της περιοχής. Αν σας φέρει ο δρόμος, μια δοκιμή αξίζει.