Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ψαροταβέρνες - Μελίσσια, Αθήνα
Αυγ
03
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
17-25

Διαβάζοντας και ψηφίζοντας πρώτη ( παρά τις "αντίθετες" υποδείξεις της... ) την κριτική της πολυαγαπημένης tzia για το Θαλασσάκι, πολλές φορές αναφώνησα: μα πώς γίνεται να έχει γράψει ακριβώς αυτά που θα γράψω εγώ τώρα αλλά για άλλο μαγαζί ; Τί ταύτιση σκέψης και αυτή...

Λοιπόν φίλοι μου... Αστεροσκοπείο Πεντέλης ή αλλιώς Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Αστρονόμοι, αστρολάβοι και διοπτρικό - διαθλαστικό τηλεσκόπιο Newall του 1869 και βάρους 16 τόνων, διαθέσιμο για νυχτερινή παρατήρηση των αστεριών και των πλανητών, της Σελήνης και του Κρόνου, τοπίο μαγευτικό από όποια οπτική κι αν το προσεγγίσεις, είτε του ψαγμένου μελετητή είτε του εκστασιασμένου παρατηρητή είτε του ρομαντικού επισκέπτη. Η εξήγηση βρίσκεται στο τέλος της κριτικής.

Δευτέρα 25/7, 3 άτομα, σε έξοδο οικογενειακή, χωρίς να έχουμε κάνει κράτηση, αποφασίζουμε να κατευθυνθούμε προς τα Μελίσσια στο Ψαροκόκκαλο, που τόσο καιρό το είχα στη λίστα μου και όλο δεν καθόταν, έχοντας κατά νου τις γνώμες φίλων μου, που είχαν πάει, αλλά και τις πολύ καλές επιδόσεις του στο a4f. Πόσο ρίσκο να είναι άραγε η μη - κράτηση, Δευτέρα βράδυ νωρίς, σε μια σχεδόν άδεια Αθήνα ; Πάμε και βλέπουμε, ήταν η ιδέα.

Το μαγαζί ήδη στις 20.30 ήταν αρκετά γεμάτο και πολύ γρήγορα γέμισε εντελώς. Οποιαδήποτε άλλη μέρα ή ώρα είχαμε πάει, θα φεύγαμε άπραγοι και πολύ θα στεναχωριόμουν. Ευτυχώς μας βρήκαν ένα άνετο 4άρι τραπέζι σε καλό σημείο από άποψης δροσιάς, αν και όχι τόσο βολικό καθώς ήταν το πέρασμα για τους αεικίνητους σερβιτόρους και τους άγαρμπους πελάτες που σκούνταγαν συνεχώς την καρέκλα του ενός από την παρέα με αποτέλεσμα έναν μικρό εκνευρισμό.

Ξεκινώντας από το σέρβις λοιπόν, είναι δύο ταχυτήτων. Ενώ τα πιο νεαρά αγόρια είναι πολύ εξυπηρετικά, με χαμόγελο και ευγένεια, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον πιο μεγάλο κύριο που είναι επί του συντονισμού. Ξινούλη να τον πω... πολλά βαρύ να τον πω.... μην του μιλάτε του παιδιού, να τον πω... Οτιδήποτε ήθελα να ρωτήσω ή να ζητήσω, απλά έψαχνα με το μάτι οποιονδήποτε σερβιτόρο από τα άλλα παιδιά, γιατί ένιωθα πως τον συγκεκριμένο τον ενοχλούσα από πιο σημαντικά καθήκοντα που είχε. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης είναι πιο χαμογελαστός και έξω καρδιά άνθρωπος.

Εμφιαλωμένο νερό άμα τη εμφανίσει του στο τραπέζι μας, ζήτησα ευγενικά να επιστραφεί και να αντικατασταθεί με κανάτα με παγάκια, όπως είχα δει και σε άλλα τραπέζια. Πρόβλημα ουδέν, ούτε μούτρα ούτε τίποτα, ανανεώθηκε δις, μέχρι το τέλος της βραδιάς.

Ο συντονιστής έλαβε γρήγορα δράση, καθώς το μενού τους, που προς τιμήν τους το έχουν εδώ ανηρτημένο, το είχα ξεψαχνίσει, αχ αχ, ο κυριούλης δεν μας έδωσε χρόνο ούτε 5 λεπτά για μελέτη. Μα τί βιασύνη κι αυτή καλέ μου κυριούλη, μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη;

Η, μεγάλη όπως αποδείχτηκε, παραγγελία μας ήταν τα εξής, και ευτυχώς που ματαιώσαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο ένα επιπλέον πιάτο:

- Ταλαγάνι Μεσσηνίας ψητό, πολύ καλό ορεκτικό και σε καλή ποσότητα, σερβίρεται με ψητές ντομάτες και είναι νοστιμότατος ο συνδυασμός.

- Φάβα σπιτική, νόστιμη, αρκετά συμπαγής, μόνο με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι από πάνω, μου έλειψε η γλυκιά πάπρικα, ο μαιντανός και η κάπαρη που έχω συνηθίσει αλλού να έχει από πάνω, αλλά και το λεμόνι/ λάδι που τα ζήτησα εξτρά να μας τα φέρουν. Ωστόσο φαγώθηκε όλη.

- Πατάτες τηγανιτές φρέσκιες, ζεστές και τραγανές, σε καλό λάδι τηγανισμένες.

- Γαριδάκι τηγανιτό, το οποίο μάλλον ήταν γαρίδες κανονικές, πολύ ψωμωμένες και όχι ψιλούτσικες, ωραία τηγανισμένες, όχι ξεραμένες αλλά τραγανές και γευστικές, επίσης σε μεγάλη μερίδα.

- Μύδια φρέσκα αχνιστά με μουστάρδα και λεμόνι, ψωμωμένα και πεντανόστιμα. Απλά υπέροχα. Ίσως, ανεπαίσθητα, λίγο πιο αλμυρά από ό, τι έπρεπε, αλλά η σάλτσα υπέροχα δεμένη και νόστιμη, είχε και κρεμμυδάκι φρέσκο μέσα. Μόλις τελειώσαμε τα μύδια, άρχισα να βουτάω μέσα τις πατάτες. Για τέτοια κατάσταση μιλάμε... Αν παρέβλεπα το savoir vivre, θα είχα πιει το ζουμάκι από την γαβάθα σαν σουπίτσα. Αλλά, δεν το έκανα.

- Καλαμάρι φρέσκο, ψητό, γεμιστό με φέτα και πιπεριά. Άψογο ψήσιμο, ωραία παρουσίαση, χορταστική μερίδα, με συνοδεία πατάτας οφτής ( οι φίλοι με κρητική καταγωγή όπως και το αγαπημένο pontiki ξέρουν τί εννοώ ). Το τσακίσαμε.

- Μακαρονάδα θαλασσινών, με φρέσκα μύδια, γαρίδες ολόκληρες αλλά και κάποιες καθαρισμένες και baby καλαμαράκια. Αρκετά μεγάλη ως μερίδα, χορταστική ακόμη και για 2-3 άτομα. Σωστά βρασμένα τα μακαρόνια, νόστιμη και δεμένη η σάλτσα, είχε και λίγο μαιντανό μέσα, εγώ βέβαια τον προτιμώ ωμό ψιλοκομμένο από πάνω, αλλά κάτι μου έλειπε, μια σπιρτάδα... λίγο σκόρδο... λίγη κανέλλα... ίσως λίγο κρασάκι κόκκινο μέσα στη σαλτσούλα να δώσει λίγο χαρακτήρα. Ωστόσο φαγώθηκε μέχρι τελευταίας πιρουνιάς.

- Ψωμάκι ψημένο με λάδι και ρίγανη ήρθε στην αρχή, μέσα σε καλαθάκι, όχι σε μεγάλη ποσότητα, στο τέλος έμεινε και λίγο, αν δεν είχαμε πάρει τόσα πιάτα θα είχε φαγωθεί όλο μιας και ήταν νοστιμότατο. Επίσης σε μπωλ ήρθαν και πάρα πολλές ελιές ξυδάτες Καλαμών. Αυτό χρεώθηκε από ότι είδα στην απόδειξη 3 επί 1 ευρώ. Λιγάκι φάουλ πιστεύω η χρέωση αυτή των 3 ευρώ για το ψωμάκι. Aλλά let it be.

- Ήπιαμε κι ένα μπουκάλι ούζο Γιαννατσή, από τη Μυτιλήνη, με τα σέα του και τα μέα του, μας το πρότειναν ως εναλλακτική λύση στο Καζανιστό Στουπάκη, που ήταν σε έλλειψη, και μας άρεσε αρκετά. Για όλα τα παραπάνω δεν σημειώνω τιμές, καθώς υπάρχουν όλα αναλυτικά στη σελίδα τους εδώ για όποιον θέλει να δει.

Το σύνολο με απόδειξη έφτασε στα 55 ευρώ. Δεν τα θεωρώ πολλά για την ποσότητα και το είδος του φαγητού, ίσως όμως θα μπορούσε να συμπιέσει τις τιμές, σε κάποια πιάτα, λίγο προς τα κάτω, μιας και δουλεύει σαν τρελό.

Ο ιδιοκτήτης έτρεχε όλο το βράδυ να εξυπηρετήσει παντού και έκανε κι ένα γύρο από όλα τα τραπέζια να ρωτήσει τον κόσμο αν έμεινε ευχαριστημένος, πέρασε κι από εμάς, και όταν του είπαμε ότι ερχόμαστε για πρώτη φορά, μας είπε γελαστά ότι διαλέξαμε δύσκολη μέρα. Του απάντησα ότι θα υπάρξει και δεύτερη φορά αλλά σίγουρα όχι παρασκευοσάββατο και πάντως με ρεζερβέ απαιραιτήτως.

Το κέρασμά τους στο τέλος σε όλα τα τραπέζια ανεξαιρέτως, παγωμένο καρπουζάκι σε γενναία μερίδα και μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ γρανίτα λεμόνι που μου έμεινε καρφωμένη για πάντα στο μυαλό.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα μαγαζί που για μένα δικαιώνει τη φήμη του, πλην των ελάχιστων μικρών πταισμάτων, που δεν με απασχόλησαν και ιδιαίτερα να πω την αλήθεια. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι είσαι διακοπές και ό, τι σου προσφέρει είναι τίμιο και καθαρό. Το προτείνω και θα ξαναπάω.

Φεύγοντας, κουβαλήσαμε με κόπο τα φουσκωμένα, σαν τα μπαλόνια, στομάχια μας, και ανηφορήσαμε βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι την Πεντέλη, στο Αστεροσκοπείο, όπου η δροσιά και το οξυγόνο μας αναζωογόνησε, αλλά πολύ περισσότερο η φωτισμένη Αθήνα, ο έναστρος ουρανός και η εντυπωσιακή θέα μας έκανε να ξεφύγουμε από ό, τι γήινο μπορεί να θολώνει το μυαλό.

Και όπως λέει και κάποιος επιστήμονας, που αναλαμβάνει τις βραδυνές ξεναγήσεις των ενδιαφερόμενων στο χώρο και στα μηχανήματα του Αστεροσκοπείου, για ενδελεχή παρατήρηση του ουρανού- όπου σκοπεύω να κλείσω σύντομα θέση και να πάω και εγώ -, τα αστέρια δεν είναι νεκρά και δεν πέφτουν. Και αυτό σημαίνει, ότι για τις ευχές μας πρέπει να βάλουμε προσωπική δύναμη και προσπάθεια για να καταφέρουμε να τις πλησιάσουμε.

Καλό καλοκαίρι σε όλους σας φίλοι μου!!!