Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Cafe - Restaurants - Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα
Σεπ
15
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
-

Μια άφιξη, που θα συζητηθεί πολύ!

Το Baratin φαίνεται πως ήρθε στη Ν. Φιλαδέλφεια όχι μόνο για να μείνει… αλλά για να αλλάξει τα δεδομένα! Και τολμώ να πω –παρότι είναι πάαααρα πολύ νωρίς από την έναρξη λειτουργίας του- ότι μάλλον τα έχει ήδη καταφέρει.

Πρόκειται για μια άλλη όψη διασκέδασης, σε σχέση με τα όσα μέχρι στιγμής προσφέρονται στην περιοχή, σε όλους τους τομείς. Οι ιδιοκτήτες του έχουν ήδη επιτυχή πορεία και εμπειρία στον χώρο και στην περιοχή, μιας και “τρέχουν” το εξίσου επιτυχημένο μπαράκι Β-κουτί. Εμπειρία λοιπόν έχουν, γούστο έχουν, γνώσεις στο αντικείμενο έχουν, δημόσιες σχέσεις σαφώς και έχουν. Άρα ένα μεγάλο μέρος των προϋποθέσεων το διαθέτουν.

Baratin λοιπόν. Κάτι σαν All day bar restaurant? Wine restaurant? Bistro? Αυτοαποκαλείται Drink & Dine Home Bar. Όπου ο όρος Home προφανώς προσδίδει και κάτι πιο οικείο. Ένα κράμα ίσως όλων των προαναφερθέντων δημιούργησαν ένα νέο στέκι. Γιατί ο κόσμος που είδαμε Σάββατο βράδυ στις 27/8/16, αυτό και μόνο μαρτυρά… ότι έχει γίνει στέκι. Για καφέ, για ποτό, για κοκτέιλ, για φαγητό.

Προφανώς οι ιδιοκτήτες εκτός από τα παραπάνω διαθέτουν και επαγγελματισμό. Διότι ναι μεν δημιούργησαν έναν χώρο, που όμοιός του δεν υπάρχει στην περιοχή, αλλά δεν τον άφησαν στο έλεός του. Από την στιγμή που αποφάσισαν να προσανατολιστούν λοιπόν και στο φαγητό, δεν άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά προσπάθησαν να τον στελεχώσουν με τα πλέον κατάλληλα άτομα. Γιατί δεν φτάνει μόνο ο χώρος εδώ που τα λέμε. Αμέσως αμέσως μου έρχεται στο μυαλό, ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος με κήπο εσπεριδοειδών στην περιοχή, που όμως μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας χολένει στο θέμα της κουζίνας.

Στην τελευταία κατηγορία λοιπόν χάρηκα διπλά, ιδιαιτέρως όταν μέσα στην μικρή -σε σχέση με το μέγεθος του μαγαζιού-, πλην όμως (πολυμελή) κουζίνα, είδα να ηγείται ο executive chef Λάμπρος Ζήσης, επιτυχημένος στον χώρο αλλά και σαν δάσκαλος μαγειρικής για πάρα πολλά χρόνια σε γνωστή καταξιωμένη σχολή μαγειρικής και για τον οποίο μόνο επαινετικά λόγια έχω ακούσει.

Πάμε λοιπόν να δούμε τον χώρο. Καταρχήν να πω ότι βρίσκεται επί της Δεκελείας, μετά την πλατεία της Φιλαδέλφειας ανεβαίνοντας προς Μεταμόρφωση, στο δεξί χέρι, πριν το φανάρι του τροχονόμου στον πεζόδρομο. Κάποτε βρισκόταν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα το Δεκελείας 120 σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να κερδίσει κι αυτό μια μερίδα της αγοράς.

Είναι πάρα πολύ μεγάλο σε μέγεθος και διαμπερές. Ψηλοτάβανο, με ζεστό χαμηλό φωτισμό, σε γήινες αποχρώσεις, με κυρίαρχα στοιχεία τραπεζοκαθισμάτων και περιβάλλοντα χώρου το μάρμαρο, το σίδερο και το ξύλο. Έχει ένα μεγάλο μπαρ με ψηλά όμως άνετα σκαμπό-καρέκλες, το οποίο στελεχώνουν νέοι baristas με μοναδικό στυλ (μούσι, ολόσωμη ποδιά με τιράντες και ενίοτε τραγιάσκα στο κεφάλι). Ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι, καναπέδες, καρέκλες και πολυθρόνες που συναντάς σε παλιά σαλόνια, σε κάποια σημεία υπάρχουν και μπρεζέρες κτλ. Μου μετέφερε μια πολύ θετική αύρα και μια ζεστασιά -παρά το τεράστιο μέγεθος του χώρου- σαν να βρίσκομαι σε ένα μεγάλο σαλόνι.

Στο πίσω μέρος, υπάρχει ένας μακρόστενος ακάλυπτος χώρος που φιλοξενεί 9-10 τραπέζια για φαγητό ως επί τω πλείστων. Οι τουαλέτες σε στυλ ρουστίκ καθιστικού, πεντακάθαρες παρά την επισκεψιμότητα. Επίσης υπάρχει και ένα μεγαλούτσικο πατάρι που φιλοξενεί κι εκεί κόσμο και υποθέτω πως ίσως τον χειμώνα μπουν εκεί τα τραπέζια για φαγητό που τώρα είναι στον ακάλυπτο. Θα δείξει. Μπροστά επίσης στον πεζόδρομο υπάρχουν αρκετά τραπέζια.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μερικές επιλογές που κυμαίνονται από μπρουσκέτες, finger food, ανοιχτά σάντουιτς, burger, πλατώ τυριών μέχρι και κάποιες επιλογές σε sushi για τους φίλους του είδους. Εννιά επιλογές σε σαλάτες και ορεκτικά, τέσσερεις επιλογές σε φρέσκα ζυμαρικά, έξι επιλογές κυρίως πιάτων με βάση το κρέας και τρεις επιλογές έξτρα πιάτων ημέρας. Η λίστα των κρασιών είναι τεράστια, επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές σε ουίσκι και φυσικά σε κοκτέιλ, σε αντίθεση με τις μπύρες που περιορίζονται λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα, αλλά θ’ αφήσω τους φίλους του είδους να αναλύσουν αυτόν τον τομέα.

Στην εξυπηρέτηση το βασικότερο στοιχείο το έχουν, και είναι η ευγένεια. Η κοπέλα που μας εξυπηρέτησε όταν πήγαμε για φαγητό ήταν ευγενής, πρόθυμη και προσεκτική στο να μη μας λείψει τίποτα. Ιδιαίτερα καλή εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι σε δυσανασχέτηση κάποιων από διπλανό τραπέζι για κάποια καθυστέρηση σε πιάτα, είχε το θάρρος να πάρει επάνω της όλη την ευθύνη, προστατεύοντας έτσι και το πόστο της κουζίνας, ζητώντας συγνώμη και ευχαριστώντας για την κατανόηση. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνει άψογη στον ρόλο της, γιατί δείχνει ότι έχει όρεξη και διάθεση. Ίδια ευγένεια και την δεύτερη φορά που πήγαμε για ποτό. Στην πλειοψηφία του το προσωπικό μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Η παραγγελία μας κινήθηκε στα εξής:

Ξεκινήσαμε με νερό σε ωραία μποτίλια με το λογότυπό τους, πράγμα που εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως κι ένα ντιπ γιαουρτιού με λιαστή ντομάτα που συνοδευόταν από λεπτές λωρίδες πίτας σαν sticks με πάπρικα. Ερωτηθήκαμε επίσης για το εάν θέλουμε ψωμάκι, το οποίο δεχτήκαμε με ευχαρίστηση και χρεώθηκε χ 0,80€/άτομο. Είχε 3 ψωμάκια ζεστά και φρέσκα, ένα πολύσπορο και δύο άσπρα με παπαρουνόσπορο, καθώς και πιτούλες όπως παραπάνω.

- Κεφτεδάκια με σουσάμι και γλυκόξινη σάλτσα πάνω σε βελούδινο πουρέ πατάτας χ 6,80€

Έξι πεντανόστιμα, μυρωδάτα από την παρουσία του δυόσμου, ζουμερά μέσα και τραγανά απ’ έξω κεφτεδάκια, τα οποία σε συνδιασμό με την γλυκόξινη σαλτσούλα και το ανάμικτο σουσάμι άγγιζαν την τελειότητα. Ο πουρές πατάτας για σεμινάριο! Εξαιρετικά.

- Σατάι… που είναι τριλογία από φιλετίνια, κοτόπουλου, χοιρινού και μοσχαριού με κρούστα ασιατικών μπαχαρικών χ 9,00€

Η παρουσίαση άψογη, η γεύση απογειωτική, η εκτέλεση άριστη. Σερβιρίστηκαν σε μια ωραία μακρόστενη λευκή πιατέλα τα 3 κομμάτια φιλέτου περασμένα σε μικρές σούβλες, το καθένα μέσα σε ξεχωριστό μπολ συνοδευόμενο από έναν ξεχωριστό βελούδινο πουρέ. Παντζαριού, φάβας και σελινόριζας αν δεν απατώμαι. Νόστιμα και ζουμερά και τα τρία και οι πουρέδες άριστοι.

- Παπαρδέλες φρέσκιες με ραγού από κοτόπουλο μανιτάρια και κρέμα χ 8,50€

Γευστικό πιάτο, πλούσιο από τα υλικά που το απαρτίζουν, χωρίς να απογοητεύει ούτε όμως και να αφήνει πίσω του κάτι που θα θυμάσαι για πολύ.

- Φιλέτο κοτόπουλου γεμιστό με λιαστή ντομάτα, καπνιστό τυρί και βασιλικό χ 10,50€

Γκουρμέ παρουσίαση χωρίς να υπολείπεται σε ποσότητα, πάνω σε τετράγωνη μαντεμένια πλάκα που μοιάζει με παλέτα από τα χρώματα των υλικών που περιλαμβάνει. Το κοτόπουλο ήταν τρυφερό και ο βασιλικός του έδινε μια διακριτική αρωματική νότα. Το μόνο που θα ήθελα να ακούγεται περισσότερο το καπνιστό τυρί. Τα υλικά που πλαισίωναν και στόλιζαν χρωματικά το πιάτο στις γωνίες του, ήταν ένας κολοκυθοκεφτές πάνω σε πουρέ καρότου (ίσως ήταν κολοκύθας δεν θυμάμαι πάντως στο χρώμα ήταν πορτοκαλί). Ένα μικρό μιλφέιγ λαχανικών, ένα κομμάτι πατατόπιτας και μια μίνι αποδομημένη πατζαροσαλάτα με καρύδι.

- Μενταγιόν από χοιρινό φιλέτο σωτέ με χαλούμι και ρόκα σε coulis από καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης Χ 13,00€

Εξαιρετικό πιάτο, με το χοιρινό να λιώνει στο στόμα κυριολεκτικά. Αυτό που θα ήθελα σε αυτό το πιάτο είναι να είχε διαφορετικά συνοδευτικά και διακόσμηση από το προηγούμενο. Όχι γιατί δεν ήταν ωραία, ήταν εξαίσια και αυτά, αλλά γιατί το πιάτο ήταν πανομοιότυπα στημένο με το προηγούμενο και όσο να’ ναι όταν έχει κυλήσει τόσο απροσδόκητα ωραία αυτή η γευστική περιπλάνηση… αποκτάς περισσότερες απαιτήσεις. Όπως λέει και η διαφήμιση “… μας κακομαθαίνετε”!

Για το τέλος επιλέξαμε να κλείσουμε με μια από τις έξι επιλογές που είχε για γλυκό και ήταν

- Ρολλάκια από κανταίφι με κρέμα patisserie φυστίκι Αιγίνης και λικέρ μαστίχας χ 6,00€, το οποίο όμως μας το κέρασαν.

Δύο ρολάκια κανταιφιού με φίνα κρέμα και παγωτό καϊμάκι. Το λικέρ έρχεται σε σφηνοπότηρο με σκοπό να ραντίσουμε με αυτό τα ρολά ώστε ν’ αρωματιστούν από το υπέροχο άρωμα της μαστίχας. Προτείνω να ραντίσετε προσεκτικά με το κουταλάκι μερικές μόνο σταγόνες γιατί αν πέσει πολύ πικρίζει.

Με τα παραπάνω κι ένα ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο Νεμέας κτήμα Ζαχαριας που ήταν πολύ καλό από τα λεγώμενα της φίλης που το ήπιε πληρώσαμε 57,70€ ήτοι 19,23€ άτομο.

Ακριβό για την περιοχή και τα μέχρι τώρα δεδομένα της; Ίσως είναι, αν σκεφτούμε ότι εμείς φάγαμε αλλά δεν ήπιαμε. Πράγμα που σημαίνει πως για όσους θέλουν μαζί με το φαγητό τους κι ένα μπουκαλάκι κρασάκι, κι ένα γλυκό το κόστος θα ανέβει περίπου στα 27€ για τον καθένα.

Απλά θεωρώ ότι επιλογές, υπάρχουν για όλους. Είτε για κάποιον που θέλει να πιεί ένα κρασί με κάποια συνοδευτικά, είτε για ένα δείπνο πιο ιδιαίτερο, είτε μόνο για ποτό, ή ακόμα και για καφέ. Και αυτό είναι άλλωστε που κάνει την διαφορά όπως είπα και παραπάνω, στα μέχρι στιγμής δεδομένα της περιοχής, που ήταν μέχρι πρότινος ή ποτό ή καφέ ή φαγητό κι αυτό κυρίως γύρω από τον μεζέ.

Πιστεύω βέβαια πως επειδή το Baratin είναι ακόμα σε “βρεφικό” στάδιο, σίγουρα θα υπάρξουν διερευνητικές κινήσεις από τους υπεύθυνους ως προς τις προτιμήσεις του κόσμου, σε όλους τους τομείς και συνεπώς θα ακολουθήσουν και οι ανάλογες αναπροσαρμογές που ίσως κριθούν αναγκαίες.

Στην δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου μόνο για ποτό πήραμε:

- Cocktail “Barreiras” για μένα, που είχε ρούμι, καρύδα, λάιμ, ζάχαρη, τζίντζερ και κανέλα (σκόνη και ξύλο) που ήταν εκπληκτικό για το γούστο μου με έντονα αρώματα όπως είναι αναμενόμενο και ελαφρώς spicy λόγω τζίντζερ. χ 8€

- Cocktail Palu για το δεύτερο άτομο της παρέας, με τζιν, λάιμ, ανανά, φασκόμηλο και έλαια πορτοκαλιού, το οποίο δοκίμασα και επίσης ήταν αρκετά καλό. Χ 8€

Το τρίτο φιλαράκι αρκέστηκε σε ένα ανθρακούχο αρωματικό νερό με λάιμ και η βραδιά μας κύλησε με υπέροχα ακούσματα από τον dj, όπως άλλωστε και η πρώτη.

Συμπερασματικά, το Baratin ήρθε για να προσφέρει κάτι που στην Φιλαδέλφεια ΔΕΝ υπήρχε μέχρι πρότινος και θεωρώ -εκ πρώτης- πως το κατάφερε! Όταν Σάββατο βράδυ τέλος Αυγούστου είναι μέσα (παρά το μέγεθός του) και έξω (εμπρός και πίσω) “πίτα” και μάλιστα από κόσμο όλων των ηλικιών, αυτό από μόνο του (συνήθως) λέει πολλά.

Πιστεύω πως άνετα θα μπορούσε να βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, παρόλα αυτά χαίρομαι πολύ που είναι στην περιοχή μου και ακόμα πιο πολύ που δεν έχει Κολωνακιώτικο “τουπέ”. Το κατά πόσο ο κόσμος θα το αγκαλιάσει είναι κάτι που φάνηκε από την αρχή, σίγουρα όμως ο χρόνος θα δείξει περισσότερα.

Κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την πορεία, είναι σαφώς στο χέρι των ιδιοκτητών. Πάντως αρχικά, δείχνουν ωριμότητα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το όλο concept και αν κρίνω από την μέχρι τώρα πορεία τους στον χώρο όπως προανέφερα, θα έχουν και εδώ μεγάλη επιτυχία.
Εγώ και η παρέα μου μείναμε ευχαριστημένοι και εννοείται πως θα πηγαίνουμε συχνά.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα!!!

Υ. Γ.1: Ενημερώνω τους “σουσάδες” του site πως δίπλα ακριβώς από το Baratin, άνοιξε τις πόρτες του και το KOI. Σίγουρα κάτι αλλάζει στην Φιλαδέλφεια… για να δούμε.

Υ. Γ.2: Καλό μας φθινόπωρο!