Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Ελληνική κουζίνα - Εξάρχεια, Αθήνα
Οκτ
10
2016
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0 Tomato 50 20130405 0
2
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
€/Άτομο
10-16

Το εστιατόριο " Αλεξάνδρα " εκ πρώτης όψεως κερδίζει τις εντυπώσεις, κυρίως λόγω του ανακαινισμένου χώρου του και της ευγενικής εξυπηρέτησης. 'Ομως, οι κλασικές ελληνικές συνταγές του εστιατορίου εγκλωβίζονται σε ουδέτερες γεύσεις...

Αρχικά μας έκανε εντύπωση η κοσμοσυρροή του μέρους. Το εστιατόριο αποτελείται από τρεις χώρους όπου, Κυριακή μεσημέρι, όλα τα τραπέζια ήταν κατειλημμένα από Έλληνες ( κυρίως μόνιμοι κάτοικοι της τριγύρω πυκνοκατοικημένης περιοχής ) αλλά και μερικούς Ιάπωνες τουρίστες....
Ο πρώτος χώρος που συναντά κάποιος είναι μεγάλος και φωτεινός, σε τόνους του ξύλου και του λευκού με όμορφα ξύλινα τραπέζια σε μπεζ χρώμα. Οι κολώνες, με επένδυση τούβλου σε συνδυασμό με την φωτεινότητα του χώρου και το εξωτερικό πράσινο, συνιστούν ένα πολύ συμπαθητικό και κομψό περιβάλλον. Στο ίδιο περίπου αισθητικό μοτίβο κινείται και ο δεύτερος μεγαλύτερος εσωτερικός χώρος του εστιατορίου. Ο χώρος θυμίζει σαλόνι- τραπεζαρία κλασικής εξοχικής κατοικίας με λευκά τραπέζια και σημασία στις λεπτομέρειες, όπως ο απολαυστικός μπλε τοίχος στο βάθος του χώρου και τα όμορφα λευκά κουρτινάκια στα παράθυρα. Στη συνέχεια συναντάμε τον περιορισμένο σε χωρητικότητα εξωτερικό χώρο που είναι πνιγμένος στο πράσινο και αρκετά συμπαθητικός. Μέσες - άκρες, το μέρος είναι κομψό και πολύ προσεγμένο.
Τα σουπλά στα τραπέζια είναι πρωτότυπα και εικονίζονται με γούστο διάφορα εδέσματα ή ποτά με τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Ο μεγάλος κατάλογος ακολουθεί την ίδια φινέτσα με πρόσθετες μάλιστα επεξηγήσεις γαστρονομικών όρων αλλά και ανάδειξη αποφθεγμάτων ή αφορισμών γύρω από την κουζίνα. Όλα, εκ πρώτης όψεως, τέλεια!!

Το καλοντυμένο με όμορφες στολές προσωπικό ήταν ανεπανάληπτο σε τρόπους και προθυμία και θύμιζε τις καλές εποχές της παραδοσιακής μας γαστρονομίας.

Θα περίμενε κάποιος ότι αυτή η υπέρμετρη ποιότητα, που χαρακτηρίζει την προσεγμένη διακόσμηση όσο και το ζεστό σέρβις, θα συνόδευε και την κουζίνα αλλά δυστυχώς δεν απαντάται κάποιο γαστρονομικό μανιφέστο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των γεύσεων άρδην, έτσι ώστε να νοστιμέψουν τα φαγητά και να ξεπεράσουν τα πάλαι ποτέ στερεότυπα ενός χαμηλού επιπέδου επαρχιώτικου ταβερνο - εστιατορίου.

Στην αρχή έρχεται ένα πολύ ζεστό φρατζολάκι ψωμιού (1,80 ), το οποίο σε κερδίζει γιατί σου δίνει την αίσθηση του φρέσκοζυμωμένου. Τελικά, είναι μέτριο σε γεύση.
Στη συνέχεια ήρθαν δυο ντιπ, τυροκαυτερής και πάστα ελιάς, που δεν χρεώνονται.

Τα ορεκτικά (μεζέδες) που παραγγείλαμε στην συνέχεια ήταν σχεδόν κρύα και μέτρια σε γεύση:

Χαλούμι στη σχάρα με κυπριακή πίτα και καρέ φρέσκων λαχανικών (5,40). Ένα αρκετά νόστιμο πιάτο και πληθωρικό πιάτο με κομμάτια ψητού χαλουμιού και στη μέση σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι. Το νόστιμο χαλούμι ήταν σχεδόν το ίδιο δροσερό με την γαρνιτούρα του και αυτό είναι αρκετά αποκρουστικό.

Ρεβύθια κυκλαδίτικα (4,80), κυκλαδίτικα δεν ξέρω αν ήταν, αλλά μια κάποια ψυχρότητα την είχαν.... Μεγάλη μερίδα που εάν έρχονταν και στη σωστή θερμοκρασία μπορεί και να τη λέγαμε ευπρόσδεκτα νόστιμη.

Κολοκυθόπιτα (5,40), ένα μέτριο κομμάτι με γεύση, εντελώς ουδέτερη. Δεν ήταν όσο έπρεπε ζεστή, αλλά η πίτα τρώγεται που και που και χλιαρή, χωρίς να μας χαλάει ιδιαίτερα...

Τυροκροκέτες Αλεξάνδρα (4,60), πέντε καχεκτικά κομματάκια μέτριας γεύσης αλλά ευτυχώς ανώτερα από άποψη θερμοκρασίας.

Από τα κυρίως - πιάτα " Αλεξάνδρα " - παραγγείλαμε ένα Κοτόπουλο με τυρί μαστέλο Χίου, φρέσκια ντομάτα και βασιλικό (11,40). Το πιάτο αυτό δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ..... Ύστερα από αναμονή μιας ώρας και πλέον (!! ), αναγκασήκαμε να το ακυρώσαμε (άλλο που δεν θέλαμε... ) και, προς τιμήν του, το προσωπικό ούτε κατσούφιασε ούτε μας αρνήθηκε την ακύρωση, ίσα ίσα παραδέχθηκαν το λάθος τους και έδειξαν κατανόηση!!

Στο τέλος μας κέρασαν ένα ρεβανί υπερθέαμα με δύο μπάλες παγωτού βανίλια και σιρόπι βύσσινο (?). Βασικά δεν ρωτάνε " τι γλυκό θα θέλατε να σας προσφέρουμε ?" αλλά εφόσον επιθυμήσει κάποιος γλυκό, στο τέλος τού το κερνάνε... Είναι μια τακτική της εποχής και τελευταίως την συναντάμε συχνά.... Τέλος πάντων, εδώ λίγο μετράει αυτό, αφού το γλυκό ήταν εντελώς άγευστο, ούτε κακό ούτε καλό, δεν υπήρχε καμία απολύτως προσωπικότητα στη γεύση (flat).

Ήπιαμε μια μπύρα Βεργίνα κόκκινη (2,50), που ήταν εύγευστη και σωστά παγωμένη. Κατά τα άλλα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ποτά!

Το εστιατόριο θα πρέπει να προσεγγίσει την μαγειρική τέχνη και τεχνική με μεγαλύτερη δεξιότητα. Τελικά, τι κρίμα που το μεράκι με το οποίο έχει φτιαχτεί ο συγκεκριμένος αυτός χώρος αφήνει τόσο αδιάφορη την κουζίνα!!!