Loader

01 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου. πιο πρόσφατη κριτική

για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη piperman.

Φίλες και φίλοι καλοφαγάδες, καλή μας χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Εύχομαι το 2017 να είναι επιτέλους μια χρονιά πιο γούρικη για όλους μας, και με τις κατάλληλες συγκυρίες, λίγη τύχη, αλλά προπαντός αλλαγή νοοτροπίας και σκληρή δουλειά, να ξαναφέρει την ελπίδα στη θέση της καταθλιπτικής απογοήτευσης και του θυμού που μας διακατέχει…

Επαγγελματικές προτεραιότητες σε συνδυασμό με προσωπικά θέματα με κράτησαν μακριά απ’ το ask4food και όλους εσάς για ένα εξάμηνο. Παρότι η παρούσα κριτική μου δεν είναι αποχαιρετιστήρια, κάτω απ’ τις τρέχουσες περιστάσεις οφείλω, ωστόσο, να ομολογήσω ότι δεν μου είναι πλέον εφικτοί οι παλιοί ρυθμοί υποβολής κριτικών - δύο τουλάχιστον κάθε βδομάδα. Ευελπιστώ λοιπόν να επισκέπτομαι το σάιτ, γράφοντας ή και ψηφίζοντας σε αραιά διαστήματα, με την ευκαιρία γιορτών, επετείων και άλλων σημαντικών γεγονότων.

Ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου φίλες και φίλους που με θυμήθηκαν και αναφέρθηκαν σε μένα κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς και όλους αυτούς που με σκέφθηκαν, παλιά και νέα μέλη που ψήφισαν τις κριτικές μου, και γενικά, όσους συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σάιτ – που όπως πληροφορήθηκα βρίσκεται τώρα υπό νέα Διεύθυνση!

Διάλεξα για σήμερα γνωστό στέκι της Πλατείας Κολωνακίου και πιο συγκεκριμένα τη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, όπου πίνω κατά καιρούς το καφεδάκι μου ή -κάποια Πάσχα που τυχαίνει να βρίσκομαι στην Αθήνα- δοκιμάζω το συνήθως εκπληκτικό παραδοσιακό ψητό αρνάκι τους! Δεν είναι ίσως τυχαίο γεγονός το ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόσφατη κριτική στο σάιτ και επομένως θαρρώ πως επωμίζομαι τώρα το δύσκολο έργο της επαναφοράς του ιστορικού χώρου της ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στο ask4food!

Πήγα, ύστερα από καιρό, με μια φίλη μου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, και οφείλω να ομολογήσω ότι η γενική εντύπωσή μας ήταν λίγο απογοητευτική, σε θέματα γαστρονομίας αλλά και χώρου (σε σχέση πάντα με το παρελθόν), ενώ η σταδιακή αύξηση των τιμών του φαγητού συνεπάγεται ασφαλώς ένα χαμηλό vfm. Θα γίνω όμως πιο συγκεκριμένος:

Ας αρχίσω πρώτα απ’ την αγαπημένη μου προϊστορία της περιοχής και του χώρου. Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ βρίσκεται στο πάνω μέρος της Πλατείας Κολωνακίου απέναντι απ’ την ALPHA BANK. Στο σημείο που είναι τώρα τα εξωτερικά τραπέζια υπήρχε μέχρι πριν 50 χρόνια ο ιστορικός μπιντές!! Ήτανε μια νησίδα πεζοδρομίου, με δύο φουντωτά δεντράκια και στη μέση τους έναν μαντεμένιο φανοστάτη. Απέναντι, το παλιό μαρμάρινο κολωνάκι ήταν αυτό που έδωσε την ονομασία στην ιστορική συνοικία. Συνειρμικά ήρθαν στο νου μου τα άλλα στέκια της Πλατείας που δεν υπάρχουν πια:
• Το ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ, στέκι καλλιτεχνών, όπως του Μάνου, του Γκάτσου, του Μίνωα Αργυράκη, κ. λπ.
• Το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ με τα γνωστά γλυκά του και τις τούρτες, με βάση τη σαντιγί και τη σοκολάτα. Υπάρχει τώρα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το Ψυχικό και την Ν. Ερυθραία.
• Τα ΝΟΥΦΑΡΑ, με τα εξαίρετα κανελόνια του και όχι μόνο.
• Του ΜΠΟΚΟΛΑ, κ. λπ., κ. λπ.

Ήταν μια άλλη εποχή, η λεγόμενη μεταπολεμική, με την ηρεμία και την αρχοντιά που απέπνεε στο κέντρο της Πρωτεύουσας, το Κολωνάκι αλλά και η Κυψέλη, ενώ στα προάστια, το Φάληρο και η Κηφισιά!! Πρόλαβα, μικρός ακόμα, στο Κολωνάκι κάποιες παράγκες αλλά και χωματόδρομους, χωρίς τον στόλο των αυτοκινήτων με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση…

Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς, που Χριστουγεννιάτικα βρεθήκαμε στη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το εστιατόριο αυτό με τον γνωστό Δήμο των Βορείων Προαστίων;; Ακούστε λοιπόν.

Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ μάς γυρίζει πίσω στο 1948. Τότε πρωτοάνοιξε εκεί ακριβώς ένα ξακουστό γαλατάδικο, με μοναδικής ποιότητας και φρεσκάδας γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλατα, γιαούρτια, βούτυρα, ρυζόγαλα, κρέμες, τυριά, κ. λπ. Τα προϊόντα έρχονταν καθημερινά απ’ την γαλακτοκομική μονάδα με τα κοπάδια των αιγοπροβάτων που έβοσκαν εκεί, στην παρθένα τότε περιοχή της Λυκόβρυσης, έναν μικρό οικισμό 300 μόνο κατοίκων, προσφύγων κυρίως απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή! Πρόκειται βέβαια για τον σημερινό Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Μεταμόρφωσης και που τώρα 100πλασίασε τον πληθυσμό του, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 31.000!!

Το 1960 το παραδοσιακό γαλατάδικο άλλαξε χέρια και έγινε ένα πιο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο, με τον εσωτερικό μάλλον περιορισμένο χώρο και τα τραπεζάκια έξω, που τα πρώτα 7-8 χρόνια ήταν λιγότερα, αφού περιορίζονταν απ’ τον μπιντέ που σας ανέφερα πιο πριν. Εντυπωσιάζει πάντα η ορθομαρμάρωση της εισόδου από πλάκες εξαιρετικού ροζ μαρμάρου, που φανερώνει την αρχοντιά και το μεράκι των ιδιοκτητών.

Το 1969 λειτούργησε για πρώτη φορά το εστιατόριο, με τα τραπεζάκια του ακριβώς απέναντι στο πεζοδρόμιο της οδού Αναγνωστοπούλου, όπου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το γνωστό κατάστημα υποδημάτων Πετρίδη. Μεταπολιτευτικά, η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ πήρε τη σημερινή μορφή της, αλλά αμφιβάλλω αν έχει αλλάξει τίποτα στον κατάλογο των φαγητών, τον χώρο, τον εξοπλισμό και όλα τα σχετικά, με ό, τι θετικό ή αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει για τις 6 συναπτές δεκαετίες που μεσολάβησαν…

Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 τη νύχτα και έχει υπηρεσία διανομής (με τιμές περίπου 10-15% χαμηλότερες) αλλά και δυνατότητα φαγητών σε πακέτο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, φιλοξένησε συχνά προσωπικότητες, όπως τους δυο Νομπελίστες ποιητές μας, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, γνωστούς πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, αλλά και ένα σύμφυρμα επώνυμων και ανώνυμων θαμώνων από κάθε χώρο, όπως άλλωστε συμβαίνει λίγο-πολύ στο Κολωνάκι αλλά και σε αντίστοιχα στέκια των ξένων μεγαλουπόλεων…

Συνολικά εξυπηρετούνται περί τα 120 άτομα, σε καμιά 30αριά εξωτερικά τραπέζια, αφού ο μέσα χώρος έχει μόνο 2-3 τραπέζια, μάλλον βοηθητικά για την όλη λειτουργία του καταστήματος. Για χρόνια μαγειρεύει η Ελένη, η οποία σε γενικές γραμμές καταφέρνει να διατηρήσει το αξιοπρεπές γαστρονομικό επίπεδο του μαγαζιού.

Ο κατάλογος των ελληνικών κλασικών εδεσμάτων αποτελείται από 10 ορεκτικά (αυγά α λα ρους, πίτες, τυριά: 4-9 €), 10 κλασικές σαλάτες (5-11 €), 30 κύρια πιάτα (το σύνολο σχεδόν των κρεατικών, θαλασσινών, ψαρικών, ζυμαρικών, κ. λπ.: από 8 μέχρι 26 € - για το φιλέτο ή τις γαρίδες μπέικον), και συμπληρώνεται από κρύα πιάτα, ομελέτες, 8 γλυκά στα 4-9 € και καμιά 10αριά παγωτά στα 6-9 €.
Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει καφέδες, μπύρες (5-6 €), κρασιά από 14-30 €, ποτήρι κρασί στα 5 € και σαμπάνιες από 40-100 €.

Γενικά οι λίστες τους φαίνονται αρκετά πλήρεις για ένα all day spot, αλλά θεωρώ ότι παρέμειναν αναλλοίωτες όλα αυτά τα χρόνια, που και η γαστρονομία, όπως και τα γούστα μας και καθετί άλλο, έχει υποστεί ριζικές μεταμορφώσεις. Οι τιμές όμως δεν παραλείπουν την ανοδική τους πορεία, σε πείσμα της κρίσης που θα πρέπει να μας συνετίσει όλους μας…Γιατί, όσο να ’ναι, 20 € για σνίτσελ, ή 19 € για το αρνάκι είναι τιμή τσουχτερή, ειδικά όταν τα τραπεζομάντιλα, τα τραπεζοκαθίσματα και τα υπόλοιπα σκεύη τους δεν έχουν μάλλον αντικατασταθεί όλα αυτά τα χρόνια… Δίπλα μας, ένα ζευγάρι ξένων με το παιδί τους αναγκάστηκαν να φύγουν σε 5-10 λεπτά, υποθέτω λόγω καθυστέρησης του προσωπικού, αφού οι δύο σερβιτόροι, όσο εξυπηρετικοί κι αν είναι, δύσκολα ανταποκρίνονται, αυτές μάλιστα τις μέρες, και ειδικά σε ένα τέτοιο ιστορικό και κομβικό χώρο!

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα:
Αρχικά ήρθε ζεστό φρέσκο και νόστιμο ψωμί, 3 φέτες: 1.20.
Σαλάτα Νισουάζ σε μαύρο τετράγωνο σκεύος με σος μαγιονέζα, που περιείχε αγγούρι, ντομάτα, αντσούγιες, ελιές, τόνο, πατάτες βραστές και μαρούλι: 11.50. Ήταν μερίδα χορταστική και τα υλικά φρέσκα και δροσερά.
Εγώ δοκίμασα το κλασικό τους Κοτόπουλο Μιλανέζα, ένα ωραίο μπουτάκι με πιλάφι και τη γνωστή σάλτσα από ζωμό λαχανικών, αλεύρι, αυγό, γάλα και βούτυρο: 12.00. Γευστικό πιάτο, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα.
Η φίλη μου πήρε ένα Χάμπουργκερ με τυρί, ντομάτα και αυγό και σος μαγιονέζα: 13.00. Αυτό ήταν σίγουρα ένα μεγάλο μπιφτέκι, αλλά πάντως όχι του ποιοτικού επιπέδου που θα περίμενε κανείς…
Πληρώσαμε συνολικά 37.70 €, με νερό βρύσης, ποσό κάπως τσιμπημένο, σύμφωνα άλλωστε με τις παρατηρήσεις που σας ανέφερα πιο πριν για την ντεμοντέ αισθητική του χώρου, κ. λπ.

Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος: επισκεφθήκαμε κι οι δυο τις τουαλέτες τους στον ημιώροφο του μαγαζιού, ανεβαίνοντας απ’ την εσωτερική σκάλα στο πατάρι. Εδώ, ένα γραφειάκι με σκόνη και κάποια σκόρπια χαρτιά, αφίσες, κ. λπ. Παραδίπλα, ένας απεριποίητος χώρος με κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου σε απαράδεκτα αφρόντιστη κατάσταση
. Και πιο δίπλα, το αποκορύφωμα της αδιαφορίας: οι 2 τουαλέτες, που ήταν μόνο μία, αφού η άλλη έγραφε χαλασμένη, Κύριος οίδε για πόσες μέρες. Και μάλιστα, τέτοιες Άγιες μέρες, σε τέτοιο κομβικό μέρος που οι θαμώνες του έχουν δικαιολογημένα απαιτήσεις για ό, τι πληρώνουν αφειδώς. Δεν θα τα έγραφα όλα αυτά αν η άλλη τουαλέτα ήταν περισσότερο ευπρεπής…
Η κοινής χρήσης τουαλέτα δεν πληρούσε τις δέουσες προδιαγραφές, αφού πιστεύω πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες εστιάζουν σε εισπράξεις και τζίρο, με ένα ευπαρουσίαστο βέβαια φαγητό, έχοντας όμως μειωμένο ενδιαφέρον για τους λοιπούς χώρους.
Στο εξωτερικό, η τουαλέτα αυτή θα φτιαχνόταν αυθημερόν και, εν πάση περιπτώσει, θα υπήρχε άτομο επί της καθαριότητας, όταν κάτω ταΐζεις τόσους πελάτες σε μόνιμη βάση!!

Είναι κρίμα αν μπαίνουμε στο 2017 με τέτοια μυαλά, και ευτυχώς εισάγω την ιστορική ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ προς γνώση και συμμόρφωση. Εύχομαι οι προσεχείς καλοφαγάδες μας να αντικρίσουν μια εικόνα βελτιωμένη.

Λόγω του πνεύματος των ημερών βαθμολόγησα επιεικώς, με 3 στα 4 τη γεύση, κι όλα τα άλλα (εξυπηρέτηση, χώρο και vfm) με 2 στα 4, ευελπιστώντας να σταθώ πιο τυχερός την επόμενη φορά που θα τους τιμήσω για έναν καφέ…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

01 Ιαν 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου. πιο πρόσφατη κριτική

για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη piperman.

Φίλες και φίλοι καλοφαγάδες, καλή μας χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Εύχομαι το 2017 να είναι επιτέλους μια χρονιά πιο γούρικη για όλους μας, και με τις κατάλληλες συγκυρίες, λίγη τύχη, αλλά προπαντός αλλαγή νοοτροπίας και σκληρή δουλειά, να ξαναφέρει την ελπίδα στη θέση της καταθλιπτικής απογοήτευσης και του θυμού που μας διακατέχει…

Επαγγελματικές προτεραιότητες σε συνδυασμό με προσωπικά θέματα με κράτησαν μακριά απ’ το ask4food και όλους εσάς για ένα εξάμηνο. Παρότι η παρούσα κριτική μου δεν είναι αποχαιρετιστήρια, κάτω απ’ τις τρέχουσες περιστάσεις οφείλω, ωστόσο, να ομολογήσω ότι δεν μου είναι πλέον εφικτοί οι παλιοί ρυθμοί υποβολής κριτικών - δύο τουλάχιστον κάθε βδομάδα. Ευελπιστώ λοιπόν να επισκέπτομαι το σάιτ, γράφοντας ή και ψηφίζοντας σε αραιά διαστήματα, με την ευκαιρία γιορτών, επετείων και άλλων σημαντικών γεγονότων.

Ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου φίλες και φίλους που με θυμήθηκαν και αναφέρθηκαν σε μένα κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς και όλους αυτούς που με σκέφθηκαν, παλιά και νέα μέλη που ψήφισαν τις κριτικές μου, και γενικά, όσους συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σάιτ – που όπως πληροφορήθηκα βρίσκεται τώρα υπό νέα Διεύθυνση!

Διάλεξα για σήμερα γνωστό στέκι της Πλατείας Κολωνακίου και πιο συγκεκριμένα τη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, όπου πίνω κατά καιρούς το καφεδάκι μου ή -κάποια Πάσχα που τυχαίνει να βρίσκομαι στην Αθήνα- δοκιμάζω το συνήθως εκπληκτικό παραδοσιακό ψητό αρνάκι τους! Δεν είναι ίσως τυχαίο γεγονός το ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόσφατη κριτική στο σάιτ και επομένως θαρρώ πως επωμίζομαι τώρα το δύσκολο έργο της επαναφοράς του ιστορικού χώρου της ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στο ask4food!

Πήγα, ύστερα από καιρό, με μια φίλη μου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, και οφείλω να ομολογήσω ότι η γενική εντύπωσή μας ήταν λίγο απογοητευτική, σε θέματα γαστρονομίας αλλά και χώρου (σε σχέση πάντα με το παρελθόν), ενώ η σταδιακή αύξηση των τιμών του φαγητού συνεπάγεται ασφαλώς ένα χαμηλό vfm. Θα γίνω όμως πιο συγκεκριμένος:

Ας αρχίσω πρώτα απ’ την αγαπημένη μου προϊστορία της περιοχής και του χώρου. Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ βρίσκεται στο πάνω μέρος της Πλατείας Κολωνακίου απέναντι απ’ την ALPHA BANK. Στο σημείο που είναι τώρα τα εξωτερικά τραπέζια υπήρχε μέχρι πριν 50 χρόνια ο ιστορικός μπιντές!! Ήτανε μια νησίδα πεζοδρομίου, με δύο φουντωτά δεντράκια και στη μέση τους έναν μαντεμένιο φανοστάτη. Απέναντι, το παλιό μαρμάρινο κολωνάκι ήταν αυτό που έδωσε την ονομασία στην ιστορική συνοικία. Συνειρμικά ήρθαν στο νου μου τα άλλα στέκια της Πλατείας που δεν υπάρχουν πια:
• Το ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ, στέκι καλλιτεχνών, όπως του Μάνου, του Γκάτσου, του Μίνωα Αργυράκη, κ. λπ.
• Το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ με τα γνωστά γλυκά του και τις τούρτες, με βάση τη σαντιγί και τη σοκολάτα. Υπάρχει τώρα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το Ψυχικό και την Ν. Ερυθραία.
• Τα ΝΟΥΦΑΡΑ, με τα εξαίρετα κανελόνια του και όχι μόνο.
• Του ΜΠΟΚΟΛΑ, κ. λπ., κ. λπ.

Ήταν μια άλλη εποχή, η λεγόμενη μεταπολεμική, με την ηρεμία και την αρχοντιά που απέπνεε στο κέντρο της Πρωτεύουσας, το Κολωνάκι αλλά και η Κυψέλη, ενώ στα προάστια, το Φάληρο και η Κηφισιά!! Πρόλαβα, μικρός ακόμα, στο Κολωνάκι κάποιες παράγκες αλλά και χωματόδρομους, χωρίς τον στόλο των αυτοκινήτων με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση…

Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς, που Χριστουγεννιάτικα βρεθήκαμε στη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το εστιατόριο αυτό με τον γνωστό Δήμο των Βορείων Προαστίων;; Ακούστε λοιπόν.

Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ μάς γυρίζει πίσω στο 1948. Τότε πρωτοάνοιξε εκεί ακριβώς ένα ξακουστό γαλατάδικο, με μοναδικής ποιότητας και φρεσκάδας γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλατα, γιαούρτια, βούτυρα, ρυζόγαλα, κρέμες, τυριά, κ. λπ. Τα προϊόντα έρχονταν καθημερινά απ’ την γαλακτοκομική μονάδα με τα κοπάδια των αιγοπροβάτων που έβοσκαν εκεί, στην παρθένα τότε περιοχή της Λυκόβρυσης, έναν μικρό οικισμό 300 μόνο κατοίκων, προσφύγων κυρίως απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή! Πρόκειται βέβαια για τον σημερινό Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Μεταμόρφωσης και που τώρα 100πλασίασε τον πληθυσμό του, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 31.000!!

Το 1960 το παραδοσιακό γαλατάδικο άλλαξε χέρια και έγινε ένα πιο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο, με τον εσωτερικό μάλλον περιορισμένο χώρο και τα τραπεζάκια έξω, που τα πρώτα 7-8 χρόνια ήταν λιγότερα, αφού περιορίζονταν απ’ τον μπιντέ που σας ανέφερα πιο πριν. Εντυπωσιάζει πάντα η ορθομαρμάρωση της εισόδου από πλάκες εξαιρετικού ροζ μαρμάρου, που φανερώνει την αρχοντιά και το μεράκι των ιδιοκτητών.

Το 1969 λειτούργησε για πρώτη φορά το εστιατόριο, με τα τραπεζάκια του ακριβώς απέναντι στο πεζοδρόμιο της οδού Αναγνωστοπούλου, όπου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το γνωστό κατάστημα υποδημάτων Πετρίδη. Μεταπολιτευτικά, η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ πήρε τη σημερινή μορφή της, αλλά αμφιβάλλω αν έχει αλλάξει τίποτα στον κατάλογο των φαγητών, τον χώρο, τον εξοπλισμό και όλα τα σχετικά, με ό, τι θετικό ή αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει για τις 6 συναπτές δεκαετίες που μεσολάβησαν…

Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 τη νύχτα και έχει υπηρεσία διανομής (με τιμές περίπου 10-15% χαμηλότερες) αλλά και δυνατότητα φαγητών σε πακέτο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, φιλοξένησε συχνά προσωπικότητες, όπως τους δυο Νομπελίστες ποιητές μας, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, γνωστούς πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, αλλά και ένα σύμφυρμα επώνυμων και ανώνυμων θαμώνων από κάθε χώρο, όπως άλλωστε συμβαίνει λίγο-πολύ στο Κολωνάκι αλλά και σε αντίστοιχα στέκια των ξένων μεγαλουπόλεων…

Συνολικά εξυπηρετούνται περί τα 120 άτομα, σε καμιά 30αριά εξωτερικά τραπέζια, αφού ο μέσα χώρος έχει μόνο 2-3 τραπέζια, μάλλον βοηθητικά για την όλη λειτουργία του καταστήματος. Για χρόνια μαγειρεύει η Ελένη, η οποία σε γενικές γραμμές καταφέρνει να διατηρήσει το αξιοπρεπές γαστρονομικό επίπεδο του μαγαζιού.

Ο κατάλογος των ελληνικών κλασικών εδεσμάτων αποτελείται από 10 ορεκτικά (αυγά α λα ρους, πίτες, τυριά: 4-9 €), 10 κλασικές σαλάτες (5-11 €), 30 κύρια πιάτα (το σύνολο σχεδόν των κρεατικών, θαλασσινών, ψαρικών, ζυμαρικών, κ. λπ.: από 8 μέχρι 26 € - για το φιλέτο ή τις γαρίδες μπέικον), και συμπληρώνεται από κρύα πιάτα, ομελέτες, 8 γλυκά στα 4-9 € και καμιά 10αριά παγωτά στα 6-9 €.
Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει καφέδες, μπύρες (5-6 €), κρασιά από 14-30 €, ποτήρι κρασί στα 5 € και σαμπάνιες από 40-100 €.

Γενικά οι λίστες τους φαίνονται αρκετά πλήρεις για ένα all day spot, αλλά θεωρώ ότι παρέμειναν αναλλοίωτες όλα αυτά τα χρόνια, που και η γαστρονομία, όπως και τα γούστα μας και καθετί άλλο, έχει υποστεί ριζικές μεταμορφώσεις. Οι τιμές όμως δεν παραλείπουν την ανοδική τους πορεία, σε πείσμα της κρίσης που θα πρέπει να μας συνετίσει όλους μας…Γιατί, όσο να ’ναι, 20 € για σνίτσελ, ή 19 € για το αρνάκι είναι τιμή τσουχτερή, ειδικά όταν τα τραπεζομάντιλα, τα τραπεζοκαθίσματα και τα υπόλοιπα σκεύη τους δεν έχουν μάλλον αντικατασταθεί όλα αυτά τα χρόνια… Δίπλα μας, ένα ζευγάρι ξένων με το παιδί τους αναγκάστηκαν να φύγουν σε 5-10 λεπτά, υποθέτω λόγω καθυστέρησης του προσωπικού, αφού οι δύο σερβιτόροι, όσο εξυπηρετικοί κι αν είναι, δύσκολα ανταποκρίνονται, αυτές μάλιστα τις μέρες, και ειδικά σε ένα τέτοιο ιστορικό και κομβικό χώρο!

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα:
Αρχικά ήρθε ζεστό φρέσκο και νόστιμο ψωμί, 3 φέτες: 1.20.
Σαλάτα Νισουάζ σε μαύρο τετράγωνο σκεύος με σος μαγιονέζα, που περιείχε αγγούρι, ντομάτα, αντσούγιες, ελιές, τόνο, πατάτες βραστές και μαρούλι: 11.50. Ήταν μερίδα χορταστική και τα υλικά φρέσκα και δροσερά.
Εγώ δοκίμασα το κλασικό τους Κοτόπουλο Μιλανέζα, ένα ωραίο μπουτάκι με πιλάφι και τη γνωστή σάλτσα από ζωμό λαχανικών, αλεύρι, αυγό, γάλα και βούτυρο: 12.00. Γευστικό πιάτο, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα.
Η φίλη μου πήρε ένα Χάμπουργκερ με τυρί, ντομάτα και αυγό και σος μαγιονέζα: 13.00. Αυτό ήταν σίγουρα ένα μεγάλο μπιφτέκι, αλλά πάντως όχι του ποιοτικού επιπέδου που θα περίμενε κανείς…
Πληρώσαμε συνολικά 37.70 €, με νερό βρύσης, ποσό κάπως τσιμπημένο, σύμφωνα άλλωστε με τις παρατηρήσεις που σας ανέφερα πιο πριν για την ντεμοντέ αισθητική του χώρου, κ. λπ.

Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος: επισκεφθήκαμε κι οι δυο τις τουαλέτες τους στον ημιώροφο του μαγαζιού, ανεβαίνοντας απ’ την εσωτερική σκάλα στο πατάρι. Εδώ, ένα γραφειάκι με σκόνη και κάποια σκόρπια χαρτιά, αφίσες, κ. λπ. Παραδίπλα, ένας απεριποίητος χώρος με κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου σε απαράδεκτα αφρόντιστη κατάσταση
. Και πιο δίπλα, το αποκορύφωμα της αδιαφορίας: οι 2 τουαλέτες, που ήταν μόνο μία, αφού η άλλη έγραφε χαλασμένη, Κύριος οίδε για πόσες μέρες. Και μάλιστα, τέτοιες Άγιες μέρες, σε τέτοιο κομβικό μέρος που οι θαμώνες του έχουν δικαιολογημένα απαιτήσεις για ό, τι πληρώνουν αφειδώς. Δεν θα τα έγραφα όλα αυτά αν η άλλη τουαλέτα ήταν περισσότερο ευπρεπής…
Η κοινής χρήσης τουαλέτα δεν πληρούσε τις δέουσες προδιαγραφές, αφού πιστεύω πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες εστιάζουν σε εισπράξεις και τζίρο, με ένα ευπαρουσίαστο βέβαια φαγητό, έχοντας όμως μειωμένο ενδιαφέρον για τους λοιπούς χώρους.
Στο εξωτερικό, η τουαλέτα αυτή θα φτιαχνόταν αυθημερόν και, εν πάση περιπτώσει, θα υπήρχε άτομο επί της καθαριότητας, όταν κάτω ταΐζεις τόσους πελάτες σε μόνιμη βάση!!

Είναι κρίμα αν μπαίνουμε στο 2017 με τέτοια μυαλά, και ευτυχώς εισάγω την ιστορική ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ προς γνώση και συμμόρφωση. Εύχομαι οι προσεχείς καλοφαγάδες μας να αντικρίσουν μια εικόνα βελτιωμένη.

Λόγω του πνεύματος των ημερών βαθμολόγησα επιεικώς, με 3 στα 4 τη γεύση, κι όλα τα άλλα (εξυπηρέτηση, χώρο και vfm) με 2 στα 4, ευελπιστώντας να σταθώ πιο τυχερός την επόμενη φορά που θα τους τιμήσω για έναν καφέ…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

piperman

Σάββατο 24 Αυγούστου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

€ / Άτομο

17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου. πιο πρόσφατη κριτική

για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη piperman.

Φίλες και φίλοι καλοφαγάδες, καλή μας χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Εύχομαι το 2017 να είναι επιτέλους μια χρονιά πιο γούρικη για όλους μας, και με τις κατάλληλες συγκυρίες, λίγη τύχη, αλλά προπαντός αλλαγή νοοτροπίας και σκληρή δουλειά, να ξαναφέρει την ελπίδα στη θέση της καταθλιπτικής απογοήτευσης και του θυμού που μας διακατέχει…

Επαγγελματικές προτεραιότητες σε συνδυασμό με προσωπικά θέματα με κράτησαν μακριά απ’ το ask4food και όλους εσάς για ένα εξάμηνο. Παρότι η παρούσα κριτική μου δεν είναι αποχαιρετιστήρια, κάτω απ’ τις τρέχουσες περιστάσεις οφείλω, ωστόσο, να ομολογήσω ότι δεν μου είναι πλέον εφικτοί οι παλιοί ρυθμοί υποβολής κριτικών - δύο τουλάχιστον κάθε βδομάδα. Ευελπιστώ λοιπόν να επισκέπτομαι το σάιτ, γράφοντας ή και ψηφίζοντας σε αραιά διαστήματα, με την ευκαιρία γιορτών, επετείων και άλλων σημαντικών γεγονότων.

Ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου φίλες και φίλους που με θυμήθηκαν και αναφέρθηκαν σε μένα κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς και όλους αυτούς που με σκέφθηκαν, παλιά και νέα μέλη που ψήφισαν τις κριτικές μου, και γενικά, όσους συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σάιτ – που όπως πληροφορήθηκα βρίσκεται τώρα υπό νέα Διεύθυνση!

Διάλεξα για σήμερα γνωστό στέκι της Πλατείας Κολωνακίου και πιο συγκεκριμένα τη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, όπου πίνω κατά καιρούς το καφεδάκι μου ή -κάποια Πάσχα που τυχαίνει να βρίσκομαι στην Αθήνα- δοκιμάζω το συνήθως εκπληκτικό παραδοσιακό ψητό αρνάκι τους! Δεν είναι ίσως τυχαίο γεγονός το ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόσφατη κριτική στο σάιτ και επομένως θαρρώ πως επωμίζομαι τώρα το δύσκολο έργο της επαναφοράς του ιστορικού χώρου της ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στο ask4food!

Πήγα, ύστερα από καιρό, με μια φίλη μου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, και οφείλω να ομολογήσω ότι η γενική εντύπωσή μας ήταν λίγο απογοητευτική, σε θέματα γαστρονομίας αλλά και χώρου (σε σχέση πάντα με το παρελθόν), ενώ η σταδιακή αύξηση των τιμών του φαγητού συνεπάγεται ασφαλώς ένα χαμηλό vfm. Θα γίνω όμως πιο συγκεκριμένος:

Ας αρχίσω πρώτα απ’ την αγαπημένη μου προϊστορία της περιοχής και του χώρου. Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ βρίσκεται στο πάνω μέρος της Πλατείας Κολωνακίου απέναντι απ’ την ALPHA BANK. Στο σημείο που είναι τώρα τα εξωτερικά τραπέζια υπήρχε μέχρι πριν 50 χρόνια ο ιστορικός μπιντές!! Ήτανε μια νησίδα πεζοδρομίου, με δύο φουντωτά δεντράκια και στη μέση τους έναν μαντεμένιο φανοστάτη. Απέναντι, το παλιό μαρμάρινο κολωνάκι ήταν αυτό που έδωσε την ονομασία στην ιστορική συνοικία. Συνειρμικά ήρθαν στο νου μου τα άλλα στέκια της Πλατείας που δεν υπάρχουν πια:
• Το ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ, στέκι καλλιτεχνών, όπως του Μάνου, του Γκάτσου, του Μίνωα Αργυράκη, κ. λπ.
• Το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ με τα γνωστά γλυκά του και τις τούρτες, με βάση τη σαντιγί και τη σοκολάτα. Υπάρχει τώρα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το Ψυχικό και την Ν. Ερυθραία.
• Τα ΝΟΥΦΑΡΑ, με τα εξαίρετα κανελόνια του και όχι μόνο.
• Του ΜΠΟΚΟΛΑ, κ. λπ., κ. λπ.

Ήταν μια άλλη εποχή, η λεγόμενη μεταπολεμική, με την ηρεμία και την αρχοντιά που απέπνεε στο κέντρο της Πρωτεύουσας, το Κολωνάκι αλλά και η Κυψέλη, ενώ στα προάστια, το Φάληρο και η Κηφισιά!! Πρόλαβα, μικρός ακόμα, στο Κολωνάκι κάποιες παράγκες αλλά και χωματόδρομους, χωρίς τον στόλο των αυτοκινήτων με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση…

Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς, που Χριστουγεννιάτικα βρεθήκαμε στη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το εστιατόριο αυτό με τον γνωστό Δήμο των Βορείων Προαστίων;; Ακούστε λοιπόν.

Η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ μάς γυρίζει πίσω στο 1948. Τότε πρωτοάνοιξε εκεί ακριβώς ένα ξακουστό γαλατάδικο, με μοναδικής ποιότητας και φρεσκάδας γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλατα, γιαούρτια, βούτυρα, ρυζόγαλα, κρέμες, τυριά, κ. λπ. Τα προϊόντα έρχονταν καθημερινά απ’ την γαλακτοκομική μονάδα με τα κοπάδια των αιγοπροβάτων που έβοσκαν εκεί, στην παρθένα τότε περιοχή της Λυκόβρυσης, έναν μικρό οικισμό 300 μόνο κατοίκων, προσφύγων κυρίως απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή! Πρόκειται βέβαια για τον σημερινό Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Μεταμόρφωσης και που τώρα 100πλασίασε τον πληθυσμό του, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 31.000!!

Το 1960 το παραδοσιακό γαλατάδικο άλλαξε χέρια και έγινε ένα πιο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο, με τον εσωτερικό μάλλον περιορισμένο χώρο και τα τραπεζάκια έξω, που τα πρώτα 7-8 χρόνια ήταν λιγότερα, αφού περιορίζονταν απ’ τον μπιντέ που σας ανέφερα πιο πριν. Εντυπωσιάζει πάντα η ορθομαρμάρωση της εισόδου από πλάκες εξαιρετικού ροζ μαρμάρου, που φανερώνει την αρχοντιά και το μεράκι των ιδιοκτητών.

Το 1969 λειτούργησε για πρώτη φορά το εστιατόριο, με τα τραπεζάκια του ακριβώς απέναντι στο πεζοδρόμιο της οδού Αναγνωστοπούλου, όπου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το γνωστό κατάστημα υποδημάτων Πετρίδη. Μεταπολιτευτικά, η ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ πήρε τη σημερινή μορφή της, αλλά αμφιβάλλω αν έχει αλλάξει τίποτα στον κατάλογο των φαγητών, τον χώρο, τον εξοπλισμό και όλα τα σχετικά, με ό, τι θετικό ή αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει για τις 6 συναπτές δεκαετίες που μεσολάβησαν…

Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 τη νύχτα και έχει υπηρεσία διανομής (με τιμές περίπου 10-15% χαμηλότερες) αλλά και δυνατότητα φαγητών σε πακέτο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, φιλοξένησε συχνά προσωπικότητες, όπως τους δυο Νομπελίστες ποιητές μας, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, γνωστούς πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, αλλά και ένα σύμφυρμα επώνυμων και ανώνυμων θαμώνων από κάθε χώρο, όπως άλλωστε συμβαίνει λίγο-πολύ στο Κολωνάκι αλλά και σε αντίστοιχα στέκια των ξένων μεγαλουπόλεων…

Συνολικά εξυπηρετούνται περί τα 120 άτομα, σε καμιά 30αριά εξωτερικά τραπέζια, αφού ο μέσα χώρος έχει μόνο 2-3 τραπέζια, μάλλον βοηθητικά για την όλη λειτουργία του καταστήματος. Για χρόνια μαγειρεύει η Ελένη, η οποία σε γενικές γραμμές καταφέρνει να διατηρήσει το αξιοπρεπές γαστρονομικό επίπεδο του μαγαζιού.

Ο κατάλογος των ελληνικών κλασικών εδεσμάτων αποτελείται από 10 ορεκτικά (αυγά α λα ρους, πίτες, τυριά: 4-9 €), 10 κλασικές σαλάτες (5-11 €), 30 κύρια πιάτα (το σύνολο σχεδόν των κρεατικών, θαλασσινών, ψαρικών, ζυμαρικών, κ. λπ.: από 8 μέχρι 26 € - για το φιλέτο ή τις γαρίδες μπέικον), και συμπληρώνεται από κρύα πιάτα, ομελέτες, 8 γλυκά στα 4-9 € και καμιά 10αριά παγωτά στα 6-9 €.
Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει καφέδες, μπύρες (5-6 €), κρασιά από 14-30 €, ποτήρι κρασί στα 5 € και σαμπάνιες από 40-100 €.

Γενικά οι λίστες τους φαίνονται αρκετά πλήρεις για ένα all day spot, αλλά θεωρώ ότι παρέμειναν αναλλοίωτες όλα αυτά τα χρόνια, που και η γαστρονομία, όπως και τα γούστα μας και καθετί άλλο, έχει υποστεί ριζικές μεταμορφώσεις. Οι τιμές όμως δεν παραλείπουν την ανοδική τους πορεία, σε πείσμα της κρίσης που θα πρέπει να μας συνετίσει όλους μας…Γιατί, όσο να ’ναι, 20 € για σνίτσελ, ή 19 € για το αρνάκι είναι τιμή τσουχτερή, ειδικά όταν τα τραπεζομάντιλα, τα τραπεζοκαθίσματα και τα υπόλοιπα σκεύη τους δεν έχουν μάλλον αντικατασταθεί όλα αυτά τα χρόνια… Δίπλα μας, ένα ζευγάρι ξένων με το παιδί τους αναγκάστηκαν να φύγουν σε 5-10 λεπτά, υποθέτω λόγω καθυστέρησης του προσωπικού, αφού οι δύο σερβιτόροι, όσο εξυπηρετικοί κι αν είναι, δύσκολα ανταποκρίνονται, αυτές μάλιστα τις μέρες, και ειδικά σε ένα τέτοιο ιστορικό και κομβικό χώρο!

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής πιάτα:
Αρχικά ήρθε ζεστό φρέσκο και νόστιμο ψωμί, 3 φέτες: 1.20.
Σαλάτα Νισουάζ σε μαύρο τετράγωνο σκεύος με σος μαγιονέζα, που περιείχε αγγούρι, ντομάτα, αντσούγιες, ελιές, τόνο, πατάτες βραστές και μαρούλι: 11.50. Ήταν μερίδα χορταστική και τα υλικά φρέσκα και δροσερά.
Εγώ δοκίμασα το κλασικό τους Κοτόπουλο Μιλανέζα, ένα ωραίο μπουτάκι με πιλάφι και τη γνωστή σάλτσα από ζωμό λαχανικών, αλεύρι, αυγό, γάλα και βούτυρο: 12.00. Γευστικό πιάτο, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα.
Η φίλη μου πήρε ένα Χάμπουργκερ με τυρί, ντομάτα και αυγό και σος μαγιονέζα: 13.00. Αυτό ήταν σίγουρα ένα μεγάλο μπιφτέκι, αλλά πάντως όχι του ποιοτικού επιπέδου που θα περίμενε κανείς…
Πληρώσαμε συνολικά 37.70 €, με νερό βρύσης, ποσό κάπως τσιμπημένο, σύμφωνα άλλωστε με τις παρατηρήσεις που σας ανέφερα πιο πριν για την ντεμοντέ αισθητική του χώρου, κ. λπ.

Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος: επισκεφθήκαμε κι οι δυο τις τουαλέτες τους στον ημιώροφο του μαγαζιού, ανεβαίνοντας απ’ την εσωτερική σκάλα στο πατάρι. Εδώ, ένα γραφειάκι με σκόνη και κάποια σκόρπια χαρτιά, αφίσες, κ. λπ. Παραδίπλα, ένας απεριποίητος χώρος με κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου σε απαράδεκτα αφρόντιστη κατάσταση
. Και πιο δίπλα, το αποκορύφωμα της αδιαφορίας: οι 2 τουαλέτες, που ήταν μόνο μία, αφού η άλλη έγραφε χαλασμένη, Κύριος οίδε για πόσες μέρες. Και μάλιστα, τέτοιες Άγιες μέρες, σε τέτοιο κομβικό μέρος που οι θαμώνες του έχουν δικαιολογημένα απαιτήσεις για ό, τι πληρώνουν αφειδώς. Δεν θα τα έγραφα όλα αυτά αν η άλλη τουαλέτα ήταν περισσότερο ευπρεπής…
Η κοινής χρήσης τουαλέτα δεν πληρούσε τις δέουσες προδιαγραφές, αφού πιστεύω πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες εστιάζουν σε εισπράξεις και τζίρο, με ένα ευπαρουσίαστο βέβαια φαγητό, έχοντας όμως μειωμένο ενδιαφέρον για τους λοιπούς χώρους.
Στο εξωτερικό, η τουαλέτα αυτή θα φτιαχνόταν αυθημερόν και, εν πάση περιπτώσει, θα υπήρχε άτομο επί της καθαριότητας, όταν κάτω ταΐζεις τόσους πελάτες σε μόνιμη βάση!!

Είναι κρίμα αν μπαίνουμε στο 2017 με τέτοια μυαλά, και ευτυχώς εισάγω την ιστορική ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ προς γνώση και συμμόρφωση. Εύχομαι οι προσεχείς καλοφαγάδες μας να αντικρίσουν μια εικόνα βελτιωμένη.

Λόγω του πνεύματος των ημερών βαθμολόγησα επιεικώς, με 3 στα 4 τη γεύση, κι όλα τα άλλα (εξυπηρέτηση, χώρο και vfm) με 2 στα 4, ευελπιστώντας να σταθώ πιο τυχερός την επόμενη φορά που θα τους τιμήσω για έναν καφέ…


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.