Πρόσθεσε τον στους Έμπιστούς σου!
Σουβλάκι & Σχάρα - Σταμάτα & Άνοιξη, Αθήνα
Μαι
16
2017
+/-
Γεύση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
Εξυπηρέτηση
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Χώρος
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 0
3
Value for money
Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4 Tomato 50 20130405 4
4
€/Άτομο
10-16

Το " Αιγυπτιακόν ", ένα κεμπαπτζίδικο με παράδοση σχεδόν εκατό ετών, ένα στέκι που λίαν προσφάτως μετακόμισε από τη Νίκαια στην Άνοιξη. Ένας όμορφος χώρος που προσφέρει τέλεια ανατολίτικα πιάτα, με συνταγές βασισμένες στη μαεστρία του Αρμένη παππού Ισαάκ Ανισπικιάν από το 1924!!

Ο παππούς λοιπόν Ισαάκ, διωγμένος από τη Μικρά Ασία πριν την μικρασιατική καταστροφή, μετέφερε στη Νίκαια την ιστορία τριών Ηπείρων!! Ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία, ήρθε στην Ελλάδα και κατόπιν πήγε στην Αίγυπτο, όπου συγκυριακά έμαθε την τέχνη του κεμπάμπ. Μετά την Αίγυπτο, γύρισε μόνιμα πλέον στην Ελλάδα, στην οδό Τσαλδάρη της Νίκαιας ( με διαφορετική ονομασία του δρόμου τότε ), όπου για πολλά χρόνια, μεταπολεμικά, έσφυζε από μπουζουκάδικα της εποχής, με αποτέλεσμα πολλοί μεγάλοι της εποχής ( Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Νίνου ) αλλά και άλλες προσωπικότητες όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, με μόνιμο τραπέζι, να είναι θαμώνες του τότε μαγαζιού με την επωνυμία: " Αιγυπτιακόν, Συστηματικό Κεμπαπτζίδικο". Την παράδοση συνέχισε ο υιός Σετράκ, ενώ τώρα τα ηνία κρατάει η τρίτη γενιά, διατηρώντας τις αυθεντικές συνταγές του παππού.
Ο παππούς Ισαάκ μαζί με κάποιον φούρναρη της εποχής ήταν οι πρώτοι που λάνσαραν στην Νέα Ελλάδα την αραβική πίτα. Το δε κεμπάμπ, βασισμένο στην αιγυπτιακή παράδοση, γίνεται γνωστό χάρη στη σωστή αναλογία μοσχαριού - αρνιού, τον ταλαντούχο ψήστη αλλά και την φρέσκια πρώτη ύλη!

Ο νέος χώρος του κεμπαπτζίδικου στην Άνοιξη είναι ατμοσφαιρικός, φωτεινός και μοντέρνος. Μάλιστα, ο εξωτερικός χώρος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα άκτιστο οικόπεδο με διάσπαρτα χορτάρια και με έκανε να αναπολήσω γλυκές εικόνες από ταβερνάκια στις αραιοκατοικημένες Μικρές Κυκλάδες. Σε αυτό συνέτεινε και το ελαφρύ αεράκι της ημέρας.

Περνώντας απ' έξω κάποιος θα παρατηρήσει απλά αλλά φίνα λευκά τραπέζια με μοντέρνα καθίσματα, χωρίς όμως να αντιληφθεί το μεράκι με το οποίο έχει φτιαχτεί ο κυρίως εσωτερικός χώρος στο βάθος αλλά και ο μικρός υπαίθριος χώρος!!
Ο προθάλαμος του ολόλευκου εσωτερικού χώρου περιλαμβάνει λίγα τραπεζάκια και την ανοιχτή κουζίνα με πάγκο. Εκεί ψήνονται τα φαγητά, όπως σε ένα κοινό σουβλατζίδικο αλλά με μοντέρνο και περιποιημένο ύφος!! Στο βάθος, η διακόσμηση έχει διακριτική αύρα Ανατολής με λιγοστές αιγυπτιακές φιγούρες όπως το μάτι του Ρα, ο αιγυπτιακός Λωτός κ. ά.

Τα πρωτότυπα τραπέζια είναι σε ανοιχτό ξύλο ή με φιγούρες που θυμίζουν ισπανικό πλακάκι και είναι διακοσμημένα με μικρούς δίσκους καφενείου ή με γυάλινα μπολ με μικρά κηροπήγια. Τα περισσότερα τραπέζια είναι τεσσάρων θέσεων και υπάρχουν μόνο τέσσερα τραπέζια των έξι θέσεων με καθίσματα και καναπέδες με όμορφες μαξιλάρες. Σε μέρος του τοίχου εντυπωσιάζουν ψάθινα στρογγυλά αντικείμενα τέχνης!!

Στον μικρό εξωτερικό χώρο με τις κατάφυτες ζαρντινιέρες - όλα κι όλα πέντε τραπέζια - και την καλαμωτή οροφή, δημιουργείται μια όμορφη ζεστή φωλιά! Το μόνο μειονέκτημα ότι ο υπαίθριος χώρος συνορεύει με υπαίθριο τμήμα του εστιατορίου " Μπακαλιαράκια της Άνοιξης " και υπεισέρχεται κάποια δόση ψαρίλας. Όμως, το πεντανόστιμο φαγητό, σερβιρισμένο σε περίτεχνα σκεύη, σε κάνει να μην στέκεσαι σε τέτοιες "λεπτομέρειες"....
Από τα μεγάφωνα ακούγεται διαλεχτή ελληνική μουσική.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά ανατολίτικα πιάτα που σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε πελάτη. Εκτός από τα δημοφιλή κεμπάπ υπάρχουν ενδιαφέροντα ορεκτικά και σαλάτες, της ώρας, καλαμάκια και τυλιχτά. Θα βρείτε τον κατάλογο και ηλεκτρονικά.
Υπάρχει υπηρεσία take away και delivery με περίπου ΕΥΡΩ 1,00 μείον.

Τρία άτομα, χθες Σάββατο μεσημέρι, καθίσαμε στον εσωτερικό χώρο και παραγγείλαμε τα εξής πιάτα:

Λαχματζούν παραδοσιακό ( 4,00 ), ένα θεϊκό πιάτο με απλωμένα στο πιάτο τέσσερα κομμάτια πίτας με μπόλικο κιμά επάνω, μπόλικο κρεμμύδι και μια φέτα λεμονιού!!!

Πίτα Καισαρείας (7,00) με σουτζούκι, παστουρμά, τυρί ροκφόρ ( υπάρχει και με Ένταμ ) και ντομάτα. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα όπου, σαν σάντουιτς, ανάμεσα σε δύο τεμαχισμένες πίτες στρογγυλές, βρίσκονται όλα τα υλικά. Επάνω στις πίτες τοποθετούνται μεγάλα στρογγυλά κομμάτια ντομάτας με αρκετή ποσότητα κρεμμυδιού και λίγο άνηθο. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι καταπληκτικό!!!

Ισκεντέρ Κεμπάπ ( 9,50 ) με τρία μακρόστενα κομμάτια κεμπάπ, μπόλικη πικάντικη σάλτσα, νόστιμες ψητές πιτούλες και ως γαρνιτούρα μια μεγάλη ψητή πράσινη πιπεριά, μπόλικο κρεμμύδι, μαϊντανό και ποσότητα ελαφριού γιαουρτιού που εξισορροπούσε επάξια το πικάντικο αυτό πιάτο!!

Γιαουρτλού Κεμπάπ ( 10,00 ), με την παραδοσιακή συνταγή, μπόλικα κομματάκια κρέατος αναμεμειγμένα με μπόλικη σάλτσα και γιαούρτι πάνω σε μικρά κομμάτια φρεσκοψημένης πίτας!! Τεράστια ποσότητα και γευστικά μοναδικό πιάτο!!

Το φαγητό σερβίρεται σε παραδοσιακά σουπλά σαν λαδόκολα και στην αρχή έρχεται μόνο ένα χρυσό σκεύος με τα μαχαιροπίρουνα!

Ήπιαμε εμφιαλωμένο νερό ( 1,50 ) με δική μας πρωτοβουλία.

Στο τέλος μας κέρασαν νόστιμο κορμό σοκολάτας με μπάλα παγωτού βανίλιας και σιρόπι σοκολάτας (3,50).

Από ποτά υπάρχει μόνο χύμα κρασί (3,50/μισό κιλό), εμφιαλωμένο ούζο (6,00 / 200 ml ), τσίπουρο και λίγες μπύρες.

Το σέρβις έγινε από μια απολύτως εξυπηρετική κοπέλα αλλά λόγω κοσμοσυρροής σίγουρα χρειαζόταν επειγόντως και δεύτερο άτομο!!

Η εκλεκτή γεύση των αυθεντικών εδεσμάτων και οι τεράστιες ποσότητες μου επιτρέπουν άνετα να βάλω 4/4 στο vfm!!

Θα βρείτε το καινούργιο "Αιγυπτιακόν " στην οδό Χαλκίδος παίρνοντας, όλο ευθεία, την ανηφόρα απέναντι από τον Σκλαβενίτη ( στην Λ. Μαραθώνος ) της Άνοιξης. Θα το συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι. Προσοχή ο δρόμος - ταβερνοστέκι είναι διπλής κατεύθυνσης!

Επιτέλους, το " Αιγυπτιακόν " έφερε την Άνοιξη στην Άνοιξη και το γευτήκαμε καταμεσής της Άνοιξης με γαστρονομική κατάνυξη!!