Loader

09 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Ο Ιταλός σεφ και πιτσαδόρος Stefano Rossi απ’ τη Βερόνα φτιάχνει εξαίσιες πίτσες στον θολωτό ξυλόφουρνο της ανοιχτής κουζίνας του, εξ ού και η ονομασία CUPOLA (θόλος) της νέας τρατορίας του Παγκρατίου, που έκλεισε κιόλας ένα εξάμηνο λειτουργίας!
Στον ίδιο χώρο στεγάζονταν προηγουμένως το Cucina Povera.

Ο γνωστός σεφ που βρίσκεται χρόνια στη χώρα μας εργάστηκε δημιουργικά κατά τα τελευταία χρόνια στο Πεντελικό, στον Αρίωνα του Αστέρα, στο Soleto της Γλυφάδας, στα Abbuffata (Πειραιάς και Τρίκαλα Κορινθίας), και πιο πρόσφατα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Lindian Village της Ρόδου.

Η CUPOLA, την οποία επισκεφθήκαμε 2 άτομα την Τρίτη 5/9 το βράδυ, βρίσκεται στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος (απ’ το όνομα του γιου του Αχιλλέα και της Ωραίας Ελένης), που είναι κάθετος στην Ερατοσθένους, μόλις δυο βήματα απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ λίγα μέτρα πιο κει στεγάζεται η δημοφιλής μας ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ και το επίσης ιταλικό Ristorante Italia!

Φθάνοντας νωρίς, γύρω στις 7 μ. μ., τη στιγμή που τα γκαρσόνια έστρωναν τα τραπέζια, ο δε σεφ -που δεν είχε ακόμα φορέσει τη στολή του- χάζευε με το κινητό του, τον ρωτήσαμε αν μπορούμε να κάτσουμε κάπου για λίγο, ώσπου να ανοίξουν στις 7.30. Αντί μεσογειακού φιλόξενου χαμόγελου, μας απάντησε με απόλυτο αγγλοσαξονικό φλέγμα και προσκόλληση στο κινητό του ότι ανοίγουν στις 7.30. Η ιδιόρρυθμη αυτή υποδοχή, η οποία δεν μειώνει το επαγγελματικό κύρος του λαμπρού σεφ, που όπως θα δείτε στη συνέχεια βαθμολογείται στη γεύση με 4 στα 4, τελικά μας βγήκε σε καλό. Περάσαμε μια ευχάριστη ώρα στο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Κέκκου, στη γωνία με την Ερατοσθένους, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, πίνοντας εξαιρετικούς φρέσκους χυμούς 3 φρούτων στα 3.80 € έκαστος! Έτσι, για να μη φέρουμε σε αμηχανία το μαγαζί που πηγαίναμε, γνωρίζοντας πάντως ότι κάποιοι άλλοι ευγενέστεροι θα μπορούσαν ίσως να μας τοποθετήσουν προσωρινά σε ένα τραπεζάκι ή στο εσωτερικό πάσο…

Η CUPOLA λοιπόν λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο 19.30-00.30, (τα Σάββατα θα ανοίξει προσεχώς από τις 13.00-00.30), τις Κυριακές 13.00-00.30, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστή.

Στον πεζόδρομο υπάρχουν 10 τραπέζια για 30 άτομα, μέσα στο ισόγειο, περί τα 15 τραπέζια για 40 άτομα, καθώς και πάσο με 5-6 σκαμπό, από όπου απολαμβάνει κάποιος την διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων. Μια κομψή εσωτερική λευκή σκάλα οδηγεί στον ημιώροφο, όπου υπάρχει επίσης χώρος για καμιά 20αριά θαμώνες: Συνολική χωρητικότητα περί τα 100 άτομα.

Ο χώρος είναι λιτός και μινιμαλιστικός, με καφέ ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, δρύινα δάπεδα και ανοιχτόχρωμους τοίχους.
Η lounge μουσική ταιριάζει απόλυτα με τον μοντέρνο αυτό χώρο, του οποίου οι δύο καθαρές τουαλέτες βρίσκονται στο υπόγειο, μετά από ένα προθάλαμο με κόκκινο περσικό χαλί στο δάπεδο, και μια φωτισμένη μίνι κάβα με τα κρασιά τους!

Η εξυπηρέτηση της τρατορίας γίνεται από δύο ευγενικά και ενημερωμένα παιδιά που φορούσαν ποδιές τζιν, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ πλαισιώνεται από δύο επίσης νεαρούς βοηθούς.

Το αυθεντικό ιταλικό μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
9 Antipasti, 5-18 €, κι ανάμεσά τους τα ξακουστά Panzerotti (τηγανιτά καλτσόνε με ντομάτα και μοτσαρέλα) στα 5 €, μοσχάρι νουά (vitello tonnato) με σος τόνου και κάπαρη, στα 11 €, 6 σαλάτες (9-17 €), με σπεσιαλιτέ τη Burrata (μοτσαρέλα, πανσέτα, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino) στα 16 €.

Απ’ τις 12 πίτσες, η Ναπολιτάνικη μαργαρίτα με μοτσαρέλα βουβαλίσια, η Πάρμα, αλλά και οι ‘λευκές’ πίτσες, όπου ξεχωρίζει η Milano, με γλυκιά γκοργκονζόλα, μοτσαρέλα, προσούτο και καρύδια. Τιμές από 9-15 €.
Μην παραλείψετε κάτι από 15 ζυμαρικά & ριζότο ( στα 7-19 €) κι ανάμεσά τους τις ταλιατέλες ραγού με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο χτένι.
Επίσης υπάρχουν 7-8 κρεατικά και ψαρικά, στα 17-25 €, ενώ απ’ τα 6 γλυκά (στα 6-7 €), δοκιμάστε τιραμισού, πανακότα, mille-feuille φράουλας, dolce notte με καλτσόνε, σοκολάτα και παγωτό, ή ρωτήστε για το σορμπέ ημέρας.

Μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν ακόμη δύο πιάτα ημέρας: μοσχαρίσιο osso buco, & risotto rosso με κόκκινο κρασί και φράουλες. Εμείς, ωστόσο, περιοριστήκαμε στα του καταλόγου τους, που θα αναφερθώ παρακάτω.

Τη μεγάλη λίστα των κρασιών (περί τις 50 Ελληνικές και ιταλικές κυρίως ετικέτες, με λευκά, κόκκινα, αφρώδη και γλυκά) έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Γιάννης Μακρής. Οι τιμές κυμαίνονται από 14-50 €. Ξεχωρίζει το κόκκινο AVATON του Γεροβασλείου, στα 49 €, που στις κάβες στοιχίζει περίπου 20 €. Θεωρώ ότι υπάρχει εδώ μικρό περιθώριο συμπίεσης! Σερβίρουν ακόμη 9 μπύρες, σε τιμές ~ 5 €, αναψυκτικά, αποστάγματα και κοκτέιλ.

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά μας κέρασαν ντιπ από γκοργκονζόλα με focaccia, καθώς και γευστικότατο κοκτέιλ από aperol (με βάση το κίτρο), ιταλικό αφρώδες κρασί Prosecco και σόδα.

• Τη φίνα ‘λευκή’ πίτσα Milano, την οποία ήδη σας περιέγραψα. Ήταν καταπληκτική και κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα. Τιμή 11.00 €.

• Μία risotto rosso, όχι το πιάτο ημέρας αλλά του καταλόγου, το οποίο είχε χρωματιστεί από κομμάτια παντζαριού, ενώ είχε επίσης σπαράγγια και στρατσιατέλα. Προσοχή: δεν πρόκειται για το γνωστό μας παγωτό, αλλά για είδος μαλακού βουβαλίσιου τυριού της Κεντρικής Ιταλίας!! Εξαιρετικό πιάτο, στα 15 €.

• Μία μερίδα νιόκι πράσινα (χάρη σε πρόσμειξη σπανακιού) με γκοργκονζόλα. Τα απόλαυσα όσο δεν λέγεται!! Τιμή στα 13 €. Όπως καταλάβατε ο ιδιοφυής σεφ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα τυριά!!

• Ήρθε αυτόματα εμφιαλωμένο νερό απ’ την αρχή, στα 2.50 €.

• Για γλυκό μοιραστήκαμε ένα μ ο ν α δ ι κ ό για τα ελληνικά δεδομένα τιραμισού, που μόλις είχε φτιάξει ο σεφ, από mascarpone, marsala και σαβουαγιάρ, ενώ το γκαρσόνι το περιέχυσε μπροστά μας με ένα φλιτζανάκι καυτό espresso! Ποιοτικά απαράμιλλο και ποσοτικά χορταστικό για 2 άτομα! Τα λόγια είναι λίγα… Τιμή στα 7.00 €. …

Ο λογαριασμός, στα 48.50 €, είναι προφανές ότι δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες μας. Τιμή κατ’ άτομο στο άνω όριο της κατηγορίας 17/25 €. Χαλάλι!!

Συμπερασματικά, πρόκειται για έναν χώρο με ολόφρεσκες ιδέες, εμπνευσμένες απ’ τα βιώματα αλλά και την εκπαίδευση του Βερονέζου σεφ, που βεβαίως έχουν και το ανάλογο κόστος τους, ένα κόστος που αντικατοπτρίζει τη δημιουργική φαντασία του σεφ και το νεανικό σφρίγος που αποπνέει ο χώρος, ο οποίος σιγά-σιγά γέμιζε!

Ας μη ξεχνάμε ότι πήγαμε νωρίς και ότι τότε παίζαμε με τους Φιλανδούς στο Euro basket, όπου και πάλι χάσαμε, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ να φορτσάρουμε, ιδίωμα της οχαδερφικής νοοτροπίας μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, του οποίου τις ολέθριες συνέπειες βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας!

Προτείνεται, πάντως, ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη του είδους! Θα νιώσετε πως η οδός Ευφορίωνος είναι κάποιος πεζόδρομος της Βερόνα, αλλά φροντίστε οπωσδήποτε να φθάσετε εντός ωραρίου!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

09 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Ο Ιταλός σεφ και πιτσαδόρος Stefano Rossi απ’ τη Βερόνα φτιάχνει εξαίσιες πίτσες στον θολωτό ξυλόφουρνο της ανοιχτής κουζίνας του, εξ ού και η ονομασία CUPOLA (θόλος) της νέας τρατορίας του Παγκρατίου, που έκλεισε κιόλας ένα εξάμηνο λειτουργίας!
Στον ίδιο χώρο στεγάζονταν προηγουμένως το Cucina Povera.

Ο γνωστός σεφ που βρίσκεται χρόνια στη χώρα μας εργάστηκε δημιουργικά κατά τα τελευταία χρόνια στο Πεντελικό, στον Αρίωνα του Αστέρα, στο Soleto της Γλυφάδας, στα Abbuffata (Πειραιάς και Τρίκαλα Κορινθίας), και πιο πρόσφατα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Lindian Village της Ρόδου.

Η CUPOLA, την οποία επισκεφθήκαμε 2 άτομα την Τρίτη 5/9 το βράδυ, βρίσκεται στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος (απ’ το όνομα του γιου του Αχιλλέα και της Ωραίας Ελένης), που είναι κάθετος στην Ερατοσθένους, μόλις δυο βήματα απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ λίγα μέτρα πιο κει στεγάζεται η δημοφιλής μας ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ και το επίσης ιταλικό Ristorante Italia!

Φθάνοντας νωρίς, γύρω στις 7 μ. μ., τη στιγμή που τα γκαρσόνια έστρωναν τα τραπέζια, ο δε σεφ -που δεν είχε ακόμα φορέσει τη στολή του- χάζευε με το κινητό του, τον ρωτήσαμε αν μπορούμε να κάτσουμε κάπου για λίγο, ώσπου να ανοίξουν στις 7.30. Αντί μεσογειακού φιλόξενου χαμόγελου, μας απάντησε με απόλυτο αγγλοσαξονικό φλέγμα και προσκόλληση στο κινητό του ότι ανοίγουν στις 7.30. Η ιδιόρρυθμη αυτή υποδοχή, η οποία δεν μειώνει το επαγγελματικό κύρος του λαμπρού σεφ, που όπως θα δείτε στη συνέχεια βαθμολογείται στη γεύση με 4 στα 4, τελικά μας βγήκε σε καλό. Περάσαμε μια ευχάριστη ώρα στο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Κέκκου, στη γωνία με την Ερατοσθένους, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, πίνοντας εξαιρετικούς φρέσκους χυμούς 3 φρούτων στα 3.80 € έκαστος! Έτσι, για να μη φέρουμε σε αμηχανία το μαγαζί που πηγαίναμε, γνωρίζοντας πάντως ότι κάποιοι άλλοι ευγενέστεροι θα μπορούσαν ίσως να μας τοποθετήσουν προσωρινά σε ένα τραπεζάκι ή στο εσωτερικό πάσο…

Η CUPOLA λοιπόν λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο 19.30-00.30, (τα Σάββατα θα ανοίξει προσεχώς από τις 13.00-00.30), τις Κυριακές 13.00-00.30, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστή.

Στον πεζόδρομο υπάρχουν 10 τραπέζια για 30 άτομα, μέσα στο ισόγειο, περί τα 15 τραπέζια για 40 άτομα, καθώς και πάσο με 5-6 σκαμπό, από όπου απολαμβάνει κάποιος την διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων. Μια κομψή εσωτερική λευκή σκάλα οδηγεί στον ημιώροφο, όπου υπάρχει επίσης χώρος για καμιά 20αριά θαμώνες: Συνολική χωρητικότητα περί τα 100 άτομα.

Ο χώρος είναι λιτός και μινιμαλιστικός, με καφέ ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, δρύινα δάπεδα και ανοιχτόχρωμους τοίχους.
Η lounge μουσική ταιριάζει απόλυτα με τον μοντέρνο αυτό χώρο, του οποίου οι δύο καθαρές τουαλέτες βρίσκονται στο υπόγειο, μετά από ένα προθάλαμο με κόκκινο περσικό χαλί στο δάπεδο, και μια φωτισμένη μίνι κάβα με τα κρασιά τους!

Η εξυπηρέτηση της τρατορίας γίνεται από δύο ευγενικά και ενημερωμένα παιδιά που φορούσαν ποδιές τζιν, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ πλαισιώνεται από δύο επίσης νεαρούς βοηθούς.

Το αυθεντικό ιταλικό μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
9 Antipasti, 5-18 €, κι ανάμεσά τους τα ξακουστά Panzerotti (τηγανιτά καλτσόνε με ντομάτα και μοτσαρέλα) στα 5 €, μοσχάρι νουά (vitello tonnato) με σος τόνου και κάπαρη, στα 11 €, 6 σαλάτες (9-17 €), με σπεσιαλιτέ τη Burrata (μοτσαρέλα, πανσέτα, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino) στα 16 €.

Απ’ τις 12 πίτσες, η Ναπολιτάνικη μαργαρίτα με μοτσαρέλα βουβαλίσια, η Πάρμα, αλλά και οι ‘λευκές’ πίτσες, όπου ξεχωρίζει η Milano, με γλυκιά γκοργκονζόλα, μοτσαρέλα, προσούτο και καρύδια. Τιμές από 9-15 €.
Μην παραλείψετε κάτι από 15 ζυμαρικά & ριζότο ( στα 7-19 €) κι ανάμεσά τους τις ταλιατέλες ραγού με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο χτένι.
Επίσης υπάρχουν 7-8 κρεατικά και ψαρικά, στα 17-25 €, ενώ απ’ τα 6 γλυκά (στα 6-7 €), δοκιμάστε τιραμισού, πανακότα, mille-feuille φράουλας, dolce notte με καλτσόνε, σοκολάτα και παγωτό, ή ρωτήστε για το σορμπέ ημέρας.

Μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν ακόμη δύο πιάτα ημέρας: μοσχαρίσιο osso buco, & risotto rosso με κόκκινο κρασί και φράουλες. Εμείς, ωστόσο, περιοριστήκαμε στα του καταλόγου τους, που θα αναφερθώ παρακάτω.

Τη μεγάλη λίστα των κρασιών (περί τις 50 Ελληνικές και ιταλικές κυρίως ετικέτες, με λευκά, κόκκινα, αφρώδη και γλυκά) έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Γιάννης Μακρής. Οι τιμές κυμαίνονται από 14-50 €. Ξεχωρίζει το κόκκινο AVATON του Γεροβασλείου, στα 49 €, που στις κάβες στοιχίζει περίπου 20 €. Θεωρώ ότι υπάρχει εδώ μικρό περιθώριο συμπίεσης! Σερβίρουν ακόμη 9 μπύρες, σε τιμές ~ 5 €, αναψυκτικά, αποστάγματα και κοκτέιλ.

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά μας κέρασαν ντιπ από γκοργκονζόλα με focaccia, καθώς και γευστικότατο κοκτέιλ από aperol (με βάση το κίτρο), ιταλικό αφρώδες κρασί Prosecco και σόδα.

• Τη φίνα ‘λευκή’ πίτσα Milano, την οποία ήδη σας περιέγραψα. Ήταν καταπληκτική και κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα. Τιμή 11.00 €.

• Μία risotto rosso, όχι το πιάτο ημέρας αλλά του καταλόγου, το οποίο είχε χρωματιστεί από κομμάτια παντζαριού, ενώ είχε επίσης σπαράγγια και στρατσιατέλα. Προσοχή: δεν πρόκειται για το γνωστό μας παγωτό, αλλά για είδος μαλακού βουβαλίσιου τυριού της Κεντρικής Ιταλίας!! Εξαιρετικό πιάτο, στα 15 €.

• Μία μερίδα νιόκι πράσινα (χάρη σε πρόσμειξη σπανακιού) με γκοργκονζόλα. Τα απόλαυσα όσο δεν λέγεται!! Τιμή στα 13 €. Όπως καταλάβατε ο ιδιοφυής σεφ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα τυριά!!

• Ήρθε αυτόματα εμφιαλωμένο νερό απ’ την αρχή, στα 2.50 €.

• Για γλυκό μοιραστήκαμε ένα μ ο ν α δ ι κ ό για τα ελληνικά δεδομένα τιραμισού, που μόλις είχε φτιάξει ο σεφ, από mascarpone, marsala και σαβουαγιάρ, ενώ το γκαρσόνι το περιέχυσε μπροστά μας με ένα φλιτζανάκι καυτό espresso! Ποιοτικά απαράμιλλο και ποσοτικά χορταστικό για 2 άτομα! Τα λόγια είναι λίγα… Τιμή στα 7.00 €. …

Ο λογαριασμός, στα 48.50 €, είναι προφανές ότι δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες μας. Τιμή κατ’ άτομο στο άνω όριο της κατηγορίας 17/25 €. Χαλάλι!!

Συμπερασματικά, πρόκειται για έναν χώρο με ολόφρεσκες ιδέες, εμπνευσμένες απ’ τα βιώματα αλλά και την εκπαίδευση του Βερονέζου σεφ, που βεβαίως έχουν και το ανάλογο κόστος τους, ένα κόστος που αντικατοπτρίζει τη δημιουργική φαντασία του σεφ και το νεανικό σφρίγος που αποπνέει ο χώρος, ο οποίος σιγά-σιγά γέμιζε!

Ας μη ξεχνάμε ότι πήγαμε νωρίς και ότι τότε παίζαμε με τους Φιλανδούς στο Euro basket, όπου και πάλι χάσαμε, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ να φορτσάρουμε, ιδίωμα της οχαδερφικής νοοτροπίας μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, του οποίου τις ολέθριες συνέπειες βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας!

Προτείνεται, πάντως, ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη του είδους! Θα νιώσετε πως η οδός Ευφορίωνος είναι κάποιος πεζόδρομος της Βερόνα, αλλά φροντίστε οπωσδήποτε να φθάσετε εντός ωραρίου!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

piperman

Σάββατο 18 Νοεμβρίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

€ / Άτομο

17-25

Ο Ιταλός σεφ και πιτσαδόρος Stefano Rossi απ’ τη Βερόνα φτιάχνει εξαίσιες πίτσες στον θολωτό ξυλόφουρνο της ανοιχτής κουζίνας του, εξ ού και η ονομασία CUPOLA (θόλος) της νέας τρατορίας του Παγκρατίου, που έκλεισε κιόλας ένα εξάμηνο λειτουργίας!
Στον ίδιο χώρο στεγάζονταν προηγουμένως το Cucina Povera.

Ο γνωστός σεφ που βρίσκεται χρόνια στη χώρα μας εργάστηκε δημιουργικά κατά τα τελευταία χρόνια στο Πεντελικό, στον Αρίωνα του Αστέρα, στο Soleto της Γλυφάδας, στα Abbuffata (Πειραιάς και Τρίκαλα Κορινθίας), και πιο πρόσφατα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Lindian Village της Ρόδου.

Η CUPOLA, την οποία επισκεφθήκαμε 2 άτομα την Τρίτη 5/9 το βράδυ, βρίσκεται στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος (απ’ το όνομα του γιου του Αχιλλέα και της Ωραίας Ελένης), που είναι κάθετος στην Ερατοσθένους, μόλις δυο βήματα απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ λίγα μέτρα πιο κει στεγάζεται η δημοφιλής μας ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ και το επίσης ιταλικό Ristorante Italia!

Φθάνοντας νωρίς, γύρω στις 7 μ. μ., τη στιγμή που τα γκαρσόνια έστρωναν τα τραπέζια, ο δε σεφ -που δεν είχε ακόμα φορέσει τη στολή του- χάζευε με το κινητό του, τον ρωτήσαμε αν μπορούμε να κάτσουμε κάπου για λίγο, ώσπου να ανοίξουν στις 7.30. Αντί μεσογειακού φιλόξενου χαμόγελου, μας απάντησε με απόλυτο αγγλοσαξονικό φλέγμα και προσκόλληση στο κινητό του ότι ανοίγουν στις 7.30. Η ιδιόρρυθμη αυτή υποδοχή, η οποία δεν μειώνει το επαγγελματικό κύρος του λαμπρού σεφ, που όπως θα δείτε στη συνέχεια βαθμολογείται στη γεύση με 4 στα 4, τελικά μας βγήκε σε καλό. Περάσαμε μια ευχάριστη ώρα στο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Κέκκου, στη γωνία με την Ερατοσθένους, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, πίνοντας εξαιρετικούς φρέσκους χυμούς 3 φρούτων στα 3.80 € έκαστος! Έτσι, για να μη φέρουμε σε αμηχανία το μαγαζί που πηγαίναμε, γνωρίζοντας πάντως ότι κάποιοι άλλοι ευγενέστεροι θα μπορούσαν ίσως να μας τοποθετήσουν προσωρινά σε ένα τραπεζάκι ή στο εσωτερικό πάσο…

Η CUPOLA λοιπόν λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο 19.30-00.30, (τα Σάββατα θα ανοίξει προσεχώς από τις 13.00-00.30), τις Κυριακές 13.00-00.30, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστή.

Στον πεζόδρομο υπάρχουν 10 τραπέζια για 30 άτομα, μέσα στο ισόγειο, περί τα 15 τραπέζια για 40 άτομα, καθώς και πάσο με 5-6 σκαμπό, από όπου απολαμβάνει κάποιος την διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων. Μια κομψή εσωτερική λευκή σκάλα οδηγεί στον ημιώροφο, όπου υπάρχει επίσης χώρος για καμιά 20αριά θαμώνες: Συνολική χωρητικότητα περί τα 100 άτομα.

Ο χώρος είναι λιτός και μινιμαλιστικός, με καφέ ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, δρύινα δάπεδα και ανοιχτόχρωμους τοίχους.
Η lounge μουσική ταιριάζει απόλυτα με τον μοντέρνο αυτό χώρο, του οποίου οι δύο καθαρές τουαλέτες βρίσκονται στο υπόγειο, μετά από ένα προθάλαμο με κόκκινο περσικό χαλί στο δάπεδο, και μια φωτισμένη μίνι κάβα με τα κρασιά τους!

Η εξυπηρέτηση της τρατορίας γίνεται από δύο ευγενικά και ενημερωμένα παιδιά που φορούσαν ποδιές τζιν, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ πλαισιώνεται από δύο επίσης νεαρούς βοηθούς.

Το αυθεντικό ιταλικό μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
9 Antipasti, 5-18 €, κι ανάμεσά τους τα ξακουστά Panzerotti (τηγανιτά καλτσόνε με ντομάτα και μοτσαρέλα) στα 5 €, μοσχάρι νουά (vitello tonnato) με σος τόνου και κάπαρη, στα 11 €, 6 σαλάτες (9-17 €), με σπεσιαλιτέ τη Burrata (μοτσαρέλα, πανσέτα, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino) στα 16 €.

Απ’ τις 12 πίτσες, η Ναπολιτάνικη μαργαρίτα με μοτσαρέλα βουβαλίσια, η Πάρμα, αλλά και οι ‘λευκές’ πίτσες, όπου ξεχωρίζει η Milano, με γλυκιά γκοργκονζόλα, μοτσαρέλα, προσούτο και καρύδια. Τιμές από 9-15 €.
Μην παραλείψετε κάτι από 15 ζυμαρικά & ριζότο ( στα 7-19 €) κι ανάμεσά τους τις ταλιατέλες ραγού με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο χτένι.
Επίσης υπάρχουν 7-8 κρεατικά και ψαρικά, στα 17-25 €, ενώ απ’ τα 6 γλυκά (στα 6-7 €), δοκιμάστε τιραμισού, πανακότα, mille-feuille φράουλας, dolce notte με καλτσόνε, σοκολάτα και παγωτό, ή ρωτήστε για το σορμπέ ημέρας.

Μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν ακόμη δύο πιάτα ημέρας: μοσχαρίσιο osso buco, & risotto rosso με κόκκινο κρασί και φράουλες. Εμείς, ωστόσο, περιοριστήκαμε στα του καταλόγου τους, που θα αναφερθώ παρακάτω.

Τη μεγάλη λίστα των κρασιών (περί τις 50 Ελληνικές και ιταλικές κυρίως ετικέτες, με λευκά, κόκκινα, αφρώδη και γλυκά) έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Γιάννης Μακρής. Οι τιμές κυμαίνονται από 14-50 €. Ξεχωρίζει το κόκκινο AVATON του Γεροβασλείου, στα 49 €, που στις κάβες στοιχίζει περίπου 20 €. Θεωρώ ότι υπάρχει εδώ μικρό περιθώριο συμπίεσης! Σερβίρουν ακόμη 9 μπύρες, σε τιμές ~ 5 €, αναψυκτικά, αποστάγματα και κοκτέιλ.

Εμείς λοιπόν δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά μας κέρασαν ντιπ από γκοργκονζόλα με focaccia, καθώς και γευστικότατο κοκτέιλ από aperol (με βάση το κίτρο), ιταλικό αφρώδες κρασί Prosecco και σόδα.

• Τη φίνα ‘λευκή’ πίτσα Milano, την οποία ήδη σας περιέγραψα. Ήταν καταπληκτική και κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα. Τιμή 11.00 €.

• Μία risotto rosso, όχι το πιάτο ημέρας αλλά του καταλόγου, το οποίο είχε χρωματιστεί από κομμάτια παντζαριού, ενώ είχε επίσης σπαράγγια και στρατσιατέλα. Προσοχή: δεν πρόκειται για το γνωστό μας παγωτό, αλλά για είδος μαλακού βουβαλίσιου τυριού της Κεντρικής Ιταλίας!! Εξαιρετικό πιάτο, στα 15 €.

• Μία μερίδα νιόκι πράσινα (χάρη σε πρόσμειξη σπανακιού) με γκοργκονζόλα. Τα απόλαυσα όσο δεν λέγεται!! Τιμή στα 13 €. Όπως καταλάβατε ο ιδιοφυής σεφ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα τυριά!!

• Ήρθε αυτόματα εμφιαλωμένο νερό απ’ την αρχή, στα 2.50 €.

• Για γλυκό μοιραστήκαμε ένα μ ο ν α δ ι κ ό για τα ελληνικά δεδομένα τιραμισού, που μόλις είχε φτιάξει ο σεφ, από mascarpone, marsala και σαβουαγιάρ, ενώ το γκαρσόνι το περιέχυσε μπροστά μας με ένα φλιτζανάκι καυτό espresso! Ποιοτικά απαράμιλλο και ποσοτικά χορταστικό για 2 άτομα! Τα λόγια είναι λίγα… Τιμή στα 7.00 €. …

Ο λογαριασμός, στα 48.50 €, είναι προφανές ότι δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες μας. Τιμή κατ’ άτομο στο άνω όριο της κατηγορίας 17/25 €. Χαλάλι!!

Συμπερασματικά, πρόκειται για έναν χώρο με ολόφρεσκες ιδέες, εμπνευσμένες απ’ τα βιώματα αλλά και την εκπαίδευση του Βερονέζου σεφ, που βεβαίως έχουν και το ανάλογο κόστος τους, ένα κόστος που αντικατοπτρίζει τη δημιουργική φαντασία του σεφ και το νεανικό σφρίγος που αποπνέει ο χώρος, ο οποίος σιγά-σιγά γέμιζε!

Ας μη ξεχνάμε ότι πήγαμε νωρίς και ότι τότε παίζαμε με τους Φιλανδούς στο Euro basket, όπου και πάλι χάσαμε, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ να φορτσάρουμε, ιδίωμα της οχαδερφικής νοοτροπίας μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, του οποίου τις ολέθριες συνέπειες βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας!

Προτείνεται, πάντως, ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη του είδους! Θα νιώσετε πως η οδός Ευφορίωνος είναι κάποιος πεζόδρομος της Βερόνα, αλλά φροντίστε οπωσδήποτε να φθάσετε εντός ωραρίου!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.