Loader

03 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Εξακολουθώντας την εξερεύνηση κάποιων αφανών γαστρονομικών διαμαντιών της γειτονιάς μου, βρέθηκα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 29/9 στο ΧΑΤΙΡΙ (Χ), το οποίο βρίσκεται στη γωνία Ελλανίκου (αρχαίος λογογράφος ιστορικός απ’ τη Μυτιλήνη) και Ριζάρη (Ηπειρώτης Φιλικός και Ευεργέτης), στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τον κινηματογράφο ΠΤΙ-ΠΑΛΑΙ και ακριβώς απέναντι απ’ το κατάστημα ΑΒ του Παγκρατίου, επί της Σπύρου Μερκούρη. Στο κεντρικό αυτό σταυροδρόμι, πόσοι αλήθεια έχετε προσπεράσει το Χ, όπως και εγώ, για να τιμήσετε άλλα ‘δήθεν’ στέκια, πιο γνωστά και πιο ακριβά, παρά τις όποιες αστοχίες τους;;

Το ΧΑΤΙΡΙ το λειτουργεί απ’ το 2012 ο Μάριος Παπαδήμας, με καταγωγή απ’ το Αγρίνιο. Λειτουργούσε κατά τα τρία πρώτα χρόνια μόνο τις βραδινές ώρες, ενώ απ’ το 2015 ο Μάριος, ιδιοκτήτης και σεφ, το λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια, από 12.30 μέχρι 18.00, εκτός Δευτέρας που ξεκουράζεται.

Τον ρώτησα πώς σκέφτηκε να το βαφτίσει ΧΑΤΙΡΙ. Εκμαιεύοντας την απάντησή του, κατέληξα στο πιθανό συμπέρασμα ότι το Χ έγινε για το χατίρι κάποιου προσώπου, και φυσικά δεν επεκτάθηκα περαιτέρω, γιατί ουδόλως με αφορούσε..

Ο χώρος του μαγέρικου αυτού είναι απόλυτα λιτός, χωρίς καμιά περιττή πολυτέλεια ή φιοριτούρα. Απλούστατα ο Μάριος προσφέρει εκεί καταπληκτικό μαμαδίστικο φαγητό, 5-6 πιάτα όλα κι όλα, που δένουν τελείως με το συγκεκριμένο μέρος. Όλα θυμίζουν ένα μεταπολεμικό φαγάδικο Ελληνικής επαρχίας ή Αθηναϊκής συνοικίας, της δεκαετίας του 50 ή 60, όπου θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γυρίσει μια σεκάνς ταινίας του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος!!

Επειδή η Ελλανίκου είναι κατηφορική, ο Μάριος προσάρμοσε έξυπνα τον χώρο, δημιουργώντας πατάρι προς την Ριζάρη, με 5 ξύλινα σκαλάκια και εκλεκτό παρκέ στο δάπεδο, ούτως ώστε να βρίσκεται στην ίδια στάθμη με το πεζοδρόμιό της, και έτσι το κατάστημά του να είναι περιμετρικά ισόγειο. Χάρη στη τζαμένια εξώπορτα επί της Ελλανίκου και τα 5-6 μεγάλα παράθυρα στις δύο όψεις το Χ είναι επίσης ιδιαίτερα φωτεινό. Μπαίνοντας, βλέπουμε την ανοιχτή κουζίνα με τα λαχταριστά φαγητά στην προθήκη και τον Μάριο επί το έργο, ενώ στο βάθος αριστερά βρίσκονται οι δύο καθαρές τουαλέτες – ανδρική και γυναικεία.
Στον κυρίως χώρο, με το καφέ-μπεζ laminate δάπεδο, είναι τοποθετημένα 8 καφέ ξύλινα τραπέζια για καμιά 30 άτομα, ενώ στο πατάρι υπάρχουν ακόμα τρία λευκά ξύλινα τραπέζια για 8-10 πελάτες. Ακούγεται Ελληνική μουσική και τραγούδια σε χαμηλή ένταση.

Στους γύρω τοίχους, με ανοιχτόχρωμες κρεμ αποχρώσεις, ήταν κρεμασμένα μεγάλα και μικρά καδράκια, με καράβια και θάλασσες, τσολιάδες στη σκοπιά, σκίτσα από σκύλους, κάποια προσωπογραφία, μια ‘πειραγμένη’ φωτογραφία ζαρντινιέρας με φυτά από φίλο του ζωγράφο, και λογής-λογής ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, που δίνουν μια κάποια νότα στον απλό αυτό χώρο μιας άλλης εποχής…

Στο Χ ο Μάριος είναι το Α και το Ω!! Αυτός ψωνίζει τα φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, έχοντας τον ίδιο πάντα χασάπη, ψαρά και μανάβη, αυτός μαγειρεύει με μεράκι περισσό, αυτός στρώνει τα τραπέζια και στη συνέχεια σερβίρει φαγητά και ποτά ή δίνει πακέτα στους γείτονες, επιμελείται του χώρου, εκδίδει τους λογαριασμούς, κ. λπ. κ. λπ.!! Δεν τον ρώτησα αν το Σ/Κ ή σε τυχόν αιχμές διαθέτει και κάποιον εφεδρικό βοηθό για όλα αυτά. Πάντως, παρατήρησα ότι ενόσω έτρωγα, γύρω στη μία με μιάμιση το μεσημέρι, 3-4 γείτονες ήρθαν και πήραν πακέτα με φαγητά (που, σημειωτέον, αλλάζουν σε καθημερινή βάση), ενώ όταν έφευγα κάποια νεαρή παρέα κατέφθανε για να γευματίσει εκεί.

Στο σερβίρισμά του λοιπόν ο Μάριος είναι άψογος, ενώ τραπέζια και γύρω χώρος εστίασης είναι πεντακάθαρα.

Στα του φαγητού τώρα. Σήμερα είχε μαγειρέψει 5 πιάτα:

•Κοτόπουλό με μπάμιες. Μεγάλες μερίδες, στα 6 €.
• Κεφτέδες με ρύζι και σαφράν, στα 6.50 €.
• Γίγαντες, στα 5 €.
• Μυδοπίλαφο (φρέσκα μύδια), στα 7 €.
• Σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη, στα 7 €.

Τον ρώτησα για τις άλλες σπεσιαλιτέ του, που είναι μεταξύ άλλων:

•Συκώτι με δεντρολίβανο, στα 7 €.
• Χοιρινό κρασάτο στα 7 €.
• Ρεβίθια με σπανάκι, στα 5 €.
• Κιμάδες, όπως μουσακάς, παστίτσιο, μπιφτέκια, κ. λπ. στα 7 €.
• Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, στα 5 €, κ. λπ.

Φυσικά φτιάχνει σαλάτες εποχής, όλες στα 4 €, όπως μαρουλοσαλάτα, λαχανοσαλάτα, βλίτα, χωριάτικη, αλλά και εξαιρετικό σταμναγκάθι, τώρα που θα χειμωνιάσει, κ. λπ.

Όσον αφορά τα ποτά, εννοείται πως σερβίρει τα απολύτως αναγκαία, όπως:

•Αναψυκτικά στο 1.50 €
• Μπύρες ελληνικές, στα 3 €
• Αποστάγματα 200 ml στα 7 €.
• Κρασί λευκό χύμα (Σαντορινιό) στα 8 € το λίτρο, και
• Κρασί κόκκινο χύμα (Αγιωργίτικο) επίσης στα 8 € το λίτρο.

Εγώ λοιπόν, πηγαίνοντας μόνος, δοκίμασα τα εξής:

• Μια μερίδα με εκλεκτούς έξι κεφτέδες από μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά με άφθονο και πεντανόστιμο κίτρινο ρύζι, χάρη στην άφθονη ποσότητα σαφράν, με το οποίο το είχε μαγειρέψει. Ήταν χορταστικό πιάτο και σας το προτείνω, αν τύχει και το βρείτε.

• Επίσης, μια μερίδα γίγαντες της κατσαρόλας, κλασικά μαγειρεμένους με τη ντοματούλα, το καρωτάκι τους, κρεμμυδάκι, μαϊντανό, κ. λπ. Μου άρεσαν αρκετά, κι ο Μάριος μου είπε ότι μόλις βγήκαν, και ότι χρειάζονταν ακόμα καμιά ώρα για να χυλώσουν κι άλλο και να γίνουν απόλυτα μελωμένοι!

Πλήρωσα 11.50 € (κατηγορία 10/16 €) και κυριολεκτικά έγλειψα τα πιάτα. Ψωμί δεν ζήτησα, παρότι αυτό έρχεται σε κομψό καλαθάκι και είναι μεγάλες φέτες ζυμωτού μαύρου ψωμιού, από δικό του φούρνο. Ελπίζω να το δοκιμάσω την επόμενη φορά, με την κατάλληλη παρέα, αφού οι παπάρες και οι κοιλίτσες είναι μεγέθη ευθέως ανάλογα!!

Συμπερασματικά, εφόσον επιθυμείτε ένα ρομαντικό και ακριβό γεύμα, σε πολυτελές περιβάλλον, μάλλον θα αποφύγετε το Χ.
Αν όμως θέλετε ένα λιτό, νόστιμο και φθηνό, χορταστικό φαγητό, σε αρμονία με ένα παλιομοδίτικο περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να το επισκεφθείτε και να το τιμήσετε δεόντως!!
Αν πάλι είστε σχετικά γείτονες, θα ήταν παράλειψη να μην πάρετε καμιά μέρα πακέτο φαγητών για το σπίτι, αφού το Χ δεν διαθέτει delivery. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα εδέσματα είναι λίγα, τηλεφωνήστε προηγουμένως στον Μάριο για να σας ενημερώσει για τα πιάτα ημέρας!!

Το Χ, σπάνιο στη λιτότητά του, αλλά με κουζίνα της γιαγιάς μας, μου θύμισε τώρα τα λόγια της μακαρίτισσας, εδώ και μισό αιώνα, σοφής γιαγιάς μου, που όταν ήμουνα μικρό παιδάκι, μου έλεγε: ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΑΛΛ’ ΕΝ ΤΩ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΥ!
Είναι παράφραση μιας ρήσης του αυλητή (piper man – τι σύμπτωση!!! ) Καφησία προς ένα μαθητή του που έπαιζε τον αυλό στη διαπασών!!

Δεν είναι, άραγε, τίμιο, σε εποχή λιτότητας, να υποστηρίξουμε μια φορά στο τόσο, αυτούς τους περιέργως σπάνιους, λιτούς αλλά ποιοτικούς γαστρονομικούς μας χώρους;;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

03 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Εξακολουθώντας την εξερεύνηση κάποιων αφανών γαστρονομικών διαμαντιών της γειτονιάς μου, βρέθηκα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 29/9 στο ΧΑΤΙΡΙ (Χ), το οποίο βρίσκεται στη γωνία Ελλανίκου (αρχαίος λογογράφος ιστορικός απ’ τη Μυτιλήνη) και Ριζάρη (Ηπειρώτης Φιλικός και Ευεργέτης), στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τον κινηματογράφο ΠΤΙ-ΠΑΛΑΙ και ακριβώς απέναντι απ’ το κατάστημα ΑΒ του Παγκρατίου, επί της Σπύρου Μερκούρη. Στο κεντρικό αυτό σταυροδρόμι, πόσοι αλήθεια έχετε προσπεράσει το Χ, όπως και εγώ, για να τιμήσετε άλλα ‘δήθεν’ στέκια, πιο γνωστά και πιο ακριβά, παρά τις όποιες αστοχίες τους;;

Το ΧΑΤΙΡΙ το λειτουργεί απ’ το 2012 ο Μάριος Παπαδήμας, με καταγωγή απ’ το Αγρίνιο. Λειτουργούσε κατά τα τρία πρώτα χρόνια μόνο τις βραδινές ώρες, ενώ απ’ το 2015 ο Μάριος, ιδιοκτήτης και σεφ, το λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια, από 12.30 μέχρι 18.00, εκτός Δευτέρας που ξεκουράζεται.

Τον ρώτησα πώς σκέφτηκε να το βαφτίσει ΧΑΤΙΡΙ. Εκμαιεύοντας την απάντησή του, κατέληξα στο πιθανό συμπέρασμα ότι το Χ έγινε για το χατίρι κάποιου προσώπου, και φυσικά δεν επεκτάθηκα περαιτέρω, γιατί ουδόλως με αφορούσε..

Ο χώρος του μαγέρικου αυτού είναι απόλυτα λιτός, χωρίς καμιά περιττή πολυτέλεια ή φιοριτούρα. Απλούστατα ο Μάριος προσφέρει εκεί καταπληκτικό μαμαδίστικο φαγητό, 5-6 πιάτα όλα κι όλα, που δένουν τελείως με το συγκεκριμένο μέρος. Όλα θυμίζουν ένα μεταπολεμικό φαγάδικο Ελληνικής επαρχίας ή Αθηναϊκής συνοικίας, της δεκαετίας του 50 ή 60, όπου θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γυρίσει μια σεκάνς ταινίας του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος!!

Επειδή η Ελλανίκου είναι κατηφορική, ο Μάριος προσάρμοσε έξυπνα τον χώρο, δημιουργώντας πατάρι προς την Ριζάρη, με 5 ξύλινα σκαλάκια και εκλεκτό παρκέ στο δάπεδο, ούτως ώστε να βρίσκεται στην ίδια στάθμη με το πεζοδρόμιό της, και έτσι το κατάστημά του να είναι περιμετρικά ισόγειο. Χάρη στη τζαμένια εξώπορτα επί της Ελλανίκου και τα 5-6 μεγάλα παράθυρα στις δύο όψεις το Χ είναι επίσης ιδιαίτερα φωτεινό. Μπαίνοντας, βλέπουμε την ανοιχτή κουζίνα με τα λαχταριστά φαγητά στην προθήκη και τον Μάριο επί το έργο, ενώ στο βάθος αριστερά βρίσκονται οι δύο καθαρές τουαλέτες – ανδρική και γυναικεία.
Στον κυρίως χώρο, με το καφέ-μπεζ laminate δάπεδο, είναι τοποθετημένα 8 καφέ ξύλινα τραπέζια για καμιά 30 άτομα, ενώ στο πατάρι υπάρχουν ακόμα τρία λευκά ξύλινα τραπέζια για 8-10 πελάτες. Ακούγεται Ελληνική μουσική και τραγούδια σε χαμηλή ένταση.

Στους γύρω τοίχους, με ανοιχτόχρωμες κρεμ αποχρώσεις, ήταν κρεμασμένα μεγάλα και μικρά καδράκια, με καράβια και θάλασσες, τσολιάδες στη σκοπιά, σκίτσα από σκύλους, κάποια προσωπογραφία, μια ‘πειραγμένη’ φωτογραφία ζαρντινιέρας με φυτά από φίλο του ζωγράφο, και λογής-λογής ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, που δίνουν μια κάποια νότα στον απλό αυτό χώρο μιας άλλης εποχής…

Στο Χ ο Μάριος είναι το Α και το Ω!! Αυτός ψωνίζει τα φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, έχοντας τον ίδιο πάντα χασάπη, ψαρά και μανάβη, αυτός μαγειρεύει με μεράκι περισσό, αυτός στρώνει τα τραπέζια και στη συνέχεια σερβίρει φαγητά και ποτά ή δίνει πακέτα στους γείτονες, επιμελείται του χώρου, εκδίδει τους λογαριασμούς, κ. λπ. κ. λπ.!! Δεν τον ρώτησα αν το Σ/Κ ή σε τυχόν αιχμές διαθέτει και κάποιον εφεδρικό βοηθό για όλα αυτά. Πάντως, παρατήρησα ότι ενόσω έτρωγα, γύρω στη μία με μιάμιση το μεσημέρι, 3-4 γείτονες ήρθαν και πήραν πακέτα με φαγητά (που, σημειωτέον, αλλάζουν σε καθημερινή βάση), ενώ όταν έφευγα κάποια νεαρή παρέα κατέφθανε για να γευματίσει εκεί.

Στο σερβίρισμά του λοιπόν ο Μάριος είναι άψογος, ενώ τραπέζια και γύρω χώρος εστίασης είναι πεντακάθαρα.

Στα του φαγητού τώρα. Σήμερα είχε μαγειρέψει 5 πιάτα:

•Κοτόπουλό με μπάμιες. Μεγάλες μερίδες, στα 6 €.
• Κεφτέδες με ρύζι και σαφράν, στα 6.50 €.
• Γίγαντες, στα 5 €.
• Μυδοπίλαφο (φρέσκα μύδια), στα 7 €.
• Σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη, στα 7 €.

Τον ρώτησα για τις άλλες σπεσιαλιτέ του, που είναι μεταξύ άλλων:

•Συκώτι με δεντρολίβανο, στα 7 €.
• Χοιρινό κρασάτο στα 7 €.
• Ρεβίθια με σπανάκι, στα 5 €.
• Κιμάδες, όπως μουσακάς, παστίτσιο, μπιφτέκια, κ. λπ. στα 7 €.
• Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, στα 5 €, κ. λπ.

Φυσικά φτιάχνει σαλάτες εποχής, όλες στα 4 €, όπως μαρουλοσαλάτα, λαχανοσαλάτα, βλίτα, χωριάτικη, αλλά και εξαιρετικό σταμναγκάθι, τώρα που θα χειμωνιάσει, κ. λπ.

Όσον αφορά τα ποτά, εννοείται πως σερβίρει τα απολύτως αναγκαία, όπως:

•Αναψυκτικά στο 1.50 €
• Μπύρες ελληνικές, στα 3 €
• Αποστάγματα 200 ml στα 7 €.
• Κρασί λευκό χύμα (Σαντορινιό) στα 8 € το λίτρο, και
• Κρασί κόκκινο χύμα (Αγιωργίτικο) επίσης στα 8 € το λίτρο.

Εγώ λοιπόν, πηγαίνοντας μόνος, δοκίμασα τα εξής:

• Μια μερίδα με εκλεκτούς έξι κεφτέδες από μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά με άφθονο και πεντανόστιμο κίτρινο ρύζι, χάρη στην άφθονη ποσότητα σαφράν, με το οποίο το είχε μαγειρέψει. Ήταν χορταστικό πιάτο και σας το προτείνω, αν τύχει και το βρείτε.

• Επίσης, μια μερίδα γίγαντες της κατσαρόλας, κλασικά μαγειρεμένους με τη ντοματούλα, το καρωτάκι τους, κρεμμυδάκι, μαϊντανό, κ. λπ. Μου άρεσαν αρκετά, κι ο Μάριος μου είπε ότι μόλις βγήκαν, και ότι χρειάζονταν ακόμα καμιά ώρα για να χυλώσουν κι άλλο και να γίνουν απόλυτα μελωμένοι!

Πλήρωσα 11.50 € (κατηγορία 10/16 €) και κυριολεκτικά έγλειψα τα πιάτα. Ψωμί δεν ζήτησα, παρότι αυτό έρχεται σε κομψό καλαθάκι και είναι μεγάλες φέτες ζυμωτού μαύρου ψωμιού, από δικό του φούρνο. Ελπίζω να το δοκιμάσω την επόμενη φορά, με την κατάλληλη παρέα, αφού οι παπάρες και οι κοιλίτσες είναι μεγέθη ευθέως ανάλογα!!

Συμπερασματικά, εφόσον επιθυμείτε ένα ρομαντικό και ακριβό γεύμα, σε πολυτελές περιβάλλον, μάλλον θα αποφύγετε το Χ.
Αν όμως θέλετε ένα λιτό, νόστιμο και φθηνό, χορταστικό φαγητό, σε αρμονία με ένα παλιομοδίτικο περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να το επισκεφθείτε και να το τιμήσετε δεόντως!!
Αν πάλι είστε σχετικά γείτονες, θα ήταν παράλειψη να μην πάρετε καμιά μέρα πακέτο φαγητών για το σπίτι, αφού το Χ δεν διαθέτει delivery. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα εδέσματα είναι λίγα, τηλεφωνήστε προηγουμένως στον Μάριο για να σας ενημερώσει για τα πιάτα ημέρας!!

Το Χ, σπάνιο στη λιτότητά του, αλλά με κουζίνα της γιαγιάς μας, μου θύμισε τώρα τα λόγια της μακαρίτισσας, εδώ και μισό αιώνα, σοφής γιαγιάς μου, που όταν ήμουνα μικρό παιδάκι, μου έλεγε: ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΑΛΛ’ ΕΝ ΤΩ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΥ!
Είναι παράφραση μιας ρήσης του αυλητή (piper man – τι σύμπτωση!!! ) Καφησία προς ένα μαθητή του που έπαιζε τον αυλό στη διαπασών!!

Δεν είναι, άραγε, τίμιο, σε εποχή λιτότητας, να υποστηρίξουμε μια φορά στο τόσο, αυτούς τους περιέργως σπάνιους, λιτούς αλλά ποιοτικούς γαστρονομικούς μας χώρους;;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

piperman

Παρασκευή 20 Απριλίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

10-16

Εξακολουθώντας την εξερεύνηση κάποιων αφανών γαστρονομικών διαμαντιών της γειτονιάς μου, βρέθηκα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 29/9 στο ΧΑΤΙΡΙ (Χ), το οποίο βρίσκεται στη γωνία Ελλανίκου (αρχαίος λογογράφος ιστορικός απ’ τη Μυτιλήνη) και Ριζάρη (Ηπειρώτης Φιλικός και Ευεργέτης), στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τον κινηματογράφο ΠΤΙ-ΠΑΛΑΙ και ακριβώς απέναντι απ’ το κατάστημα ΑΒ του Παγκρατίου, επί της Σπύρου Μερκούρη. Στο κεντρικό αυτό σταυροδρόμι, πόσοι αλήθεια έχετε προσπεράσει το Χ, όπως και εγώ, για να τιμήσετε άλλα ‘δήθεν’ στέκια, πιο γνωστά και πιο ακριβά, παρά τις όποιες αστοχίες τους;;

Το ΧΑΤΙΡΙ το λειτουργεί απ’ το 2012 ο Μάριος Παπαδήμας, με καταγωγή απ’ το Αγρίνιο. Λειτουργούσε κατά τα τρία πρώτα χρόνια μόνο τις βραδινές ώρες, ενώ απ’ το 2015 ο Μάριος, ιδιοκτήτης και σεφ, το λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια, από 12.30 μέχρι 18.00, εκτός Δευτέρας που ξεκουράζεται.

Τον ρώτησα πώς σκέφτηκε να το βαφτίσει ΧΑΤΙΡΙ. Εκμαιεύοντας την απάντησή του, κατέληξα στο πιθανό συμπέρασμα ότι το Χ έγινε για το χατίρι κάποιου προσώπου, και φυσικά δεν επεκτάθηκα περαιτέρω, γιατί ουδόλως με αφορούσε..

Ο χώρος του μαγέρικου αυτού είναι απόλυτα λιτός, χωρίς καμιά περιττή πολυτέλεια ή φιοριτούρα. Απλούστατα ο Μάριος προσφέρει εκεί καταπληκτικό μαμαδίστικο φαγητό, 5-6 πιάτα όλα κι όλα, που δένουν τελείως με το συγκεκριμένο μέρος. Όλα θυμίζουν ένα μεταπολεμικό φαγάδικο Ελληνικής επαρχίας ή Αθηναϊκής συνοικίας, της δεκαετίας του 50 ή 60, όπου θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γυρίσει μια σεκάνς ταινίας του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος!!

Επειδή η Ελλανίκου είναι κατηφορική, ο Μάριος προσάρμοσε έξυπνα τον χώρο, δημιουργώντας πατάρι προς την Ριζάρη, με 5 ξύλινα σκαλάκια και εκλεκτό παρκέ στο δάπεδο, ούτως ώστε να βρίσκεται στην ίδια στάθμη με το πεζοδρόμιό της, και έτσι το κατάστημά του να είναι περιμετρικά ισόγειο. Χάρη στη τζαμένια εξώπορτα επί της Ελλανίκου και τα 5-6 μεγάλα παράθυρα στις δύο όψεις το Χ είναι επίσης ιδιαίτερα φωτεινό. Μπαίνοντας, βλέπουμε την ανοιχτή κουζίνα με τα λαχταριστά φαγητά στην προθήκη και τον Μάριο επί το έργο, ενώ στο βάθος αριστερά βρίσκονται οι δύο καθαρές τουαλέτες – ανδρική και γυναικεία.
Στον κυρίως χώρο, με το καφέ-μπεζ laminate δάπεδο, είναι τοποθετημένα 8 καφέ ξύλινα τραπέζια για καμιά 30 άτομα, ενώ στο πατάρι υπάρχουν ακόμα τρία λευκά ξύλινα τραπέζια για 8-10 πελάτες. Ακούγεται Ελληνική μουσική και τραγούδια σε χαμηλή ένταση.

Στους γύρω τοίχους, με ανοιχτόχρωμες κρεμ αποχρώσεις, ήταν κρεμασμένα μεγάλα και μικρά καδράκια, με καράβια και θάλασσες, τσολιάδες στη σκοπιά, σκίτσα από σκύλους, κάποια προσωπογραφία, μια ‘πειραγμένη’ φωτογραφία ζαρντινιέρας με φυτά από φίλο του ζωγράφο, και λογής-λογής ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, που δίνουν μια κάποια νότα στον απλό αυτό χώρο μιας άλλης εποχής…

Στο Χ ο Μάριος είναι το Α και το Ω!! Αυτός ψωνίζει τα φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, έχοντας τον ίδιο πάντα χασάπη, ψαρά και μανάβη, αυτός μαγειρεύει με μεράκι περισσό, αυτός στρώνει τα τραπέζια και στη συνέχεια σερβίρει φαγητά και ποτά ή δίνει πακέτα στους γείτονες, επιμελείται του χώρου, εκδίδει τους λογαριασμούς, κ. λπ. κ. λπ.!! Δεν τον ρώτησα αν το Σ/Κ ή σε τυχόν αιχμές διαθέτει και κάποιον εφεδρικό βοηθό για όλα αυτά. Πάντως, παρατήρησα ότι ενόσω έτρωγα, γύρω στη μία με μιάμιση το μεσημέρι, 3-4 γείτονες ήρθαν και πήραν πακέτα με φαγητά (που, σημειωτέον, αλλάζουν σε καθημερινή βάση), ενώ όταν έφευγα κάποια νεαρή παρέα κατέφθανε για να γευματίσει εκεί.

Στο σερβίρισμά του λοιπόν ο Μάριος είναι άψογος, ενώ τραπέζια και γύρω χώρος εστίασης είναι πεντακάθαρα.

Στα του φαγητού τώρα. Σήμερα είχε μαγειρέψει 5 πιάτα:

•Κοτόπουλό με μπάμιες. Μεγάλες μερίδες, στα 6 €.
• Κεφτέδες με ρύζι και σαφράν, στα 6.50 €.
• Γίγαντες, στα 5 €.
• Μυδοπίλαφο (φρέσκα μύδια), στα 7 €.
• Σαρδέλες με ντομάτα και κάπαρη, στα 7 €.

Τον ρώτησα για τις άλλες σπεσιαλιτέ του, που είναι μεταξύ άλλων:

•Συκώτι με δεντρολίβανο, στα 7 €.
• Χοιρινό κρασάτο στα 7 €.
• Ρεβίθια με σπανάκι, στα 5 €.
• Κιμάδες, όπως μουσακάς, παστίτσιο, μπιφτέκια, κ. λπ. στα 7 €.
• Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, στα 5 €, κ. λπ.

Φυσικά φτιάχνει σαλάτες εποχής, όλες στα 4 €, όπως μαρουλοσαλάτα, λαχανοσαλάτα, βλίτα, χωριάτικη, αλλά και εξαιρετικό σταμναγκάθι, τώρα που θα χειμωνιάσει, κ. λπ.

Όσον αφορά τα ποτά, εννοείται πως σερβίρει τα απολύτως αναγκαία, όπως:

•Αναψυκτικά στο 1.50 €
• Μπύρες ελληνικές, στα 3 €
• Αποστάγματα 200 ml στα 7 €.
• Κρασί λευκό χύμα (Σαντορινιό) στα 8 € το λίτρο, και
• Κρασί κόκκινο χύμα (Αγιωργίτικο) επίσης στα 8 € το λίτρο.

Εγώ λοιπόν, πηγαίνοντας μόνος, δοκίμασα τα εξής:

• Μια μερίδα με εκλεκτούς έξι κεφτέδες από μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά με άφθονο και πεντανόστιμο κίτρινο ρύζι, χάρη στην άφθονη ποσότητα σαφράν, με το οποίο το είχε μαγειρέψει. Ήταν χορταστικό πιάτο και σας το προτείνω, αν τύχει και το βρείτε.

• Επίσης, μια μερίδα γίγαντες της κατσαρόλας, κλασικά μαγειρεμένους με τη ντοματούλα, το καρωτάκι τους, κρεμμυδάκι, μαϊντανό, κ. λπ. Μου άρεσαν αρκετά, κι ο Μάριος μου είπε ότι μόλις βγήκαν, και ότι χρειάζονταν ακόμα καμιά ώρα για να χυλώσουν κι άλλο και να γίνουν απόλυτα μελωμένοι!

Πλήρωσα 11.50 € (κατηγορία 10/16 €) και κυριολεκτικά έγλειψα τα πιάτα. Ψωμί δεν ζήτησα, παρότι αυτό έρχεται σε κομψό καλαθάκι και είναι μεγάλες φέτες ζυμωτού μαύρου ψωμιού, από δικό του φούρνο. Ελπίζω να το δοκιμάσω την επόμενη φορά, με την κατάλληλη παρέα, αφού οι παπάρες και οι κοιλίτσες είναι μεγέθη ευθέως ανάλογα!!

Συμπερασματικά, εφόσον επιθυμείτε ένα ρομαντικό και ακριβό γεύμα, σε πολυτελές περιβάλλον, μάλλον θα αποφύγετε το Χ.
Αν όμως θέλετε ένα λιτό, νόστιμο και φθηνό, χορταστικό φαγητό, σε αρμονία με ένα παλιομοδίτικο περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να το επισκεφθείτε και να το τιμήσετε δεόντως!!
Αν πάλι είστε σχετικά γείτονες, θα ήταν παράλειψη να μην πάρετε καμιά μέρα πακέτο φαγητών για το σπίτι, αφού το Χ δεν διαθέτει delivery. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα εδέσματα είναι λίγα, τηλεφωνήστε προηγουμένως στον Μάριο για να σας ενημερώσει για τα πιάτα ημέρας!!

Το Χ, σπάνιο στη λιτότητά του, αλλά με κουζίνα της γιαγιάς μας, μου θύμισε τώρα τα λόγια της μακαρίτισσας, εδώ και μισό αιώνα, σοφής γιαγιάς μου, που όταν ήμουνα μικρό παιδάκι, μου έλεγε: ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΑΛΛ’ ΕΝ ΤΩ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΥ!
Είναι παράφραση μιας ρήσης του αυλητή (piper man – τι σύμπτωση!!! ) Καφησία προς ένα μαθητή του που έπαιζε τον αυλό στη διαπασών!!

Δεν είναι, άραγε, τίμιο, σε εποχή λιτότητας, να υποστηρίξουμε μια φορά στο τόσο, αυτούς τους περιέργως σπάνιους, λιτούς αλλά ποιοτικούς γαστρονομικούς μας χώρους;;


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.