Loader

11 Ιούλ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Η συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής περνώντας πάνω από την Αδριατική. Με τα ρέστα του ταξιδιού θα πάμε Λουκάκο χωρίς άλλη αναβολή. Χρειάστηκαν 3 ρεζερβέ και 2 αναβολές ανωτέρας βίας για να το πετύχουμε τελικά, ένα απογευματάκι καθημερινής μέσα στον Ιούνιο, αλλά... μας έκανε τη χάρη να μην βρέχει.

Το καλοστημένο site του αγαπητού σεφ Γ. Λουκάκου αξίζει τα συχνά μου κλικαρίσματα - πάντα ενημερωμένο με τα εποχιακά του μενού και όλες τις χρεώσεις αναλυτικά, συνταγές του, βίντεο, σεμινάρια, how to, cooking guide... το συμβουλεύομαι συχνά και εκεί βρήκα το καλοκαιρινό μενού που αμέσως με (μας) γοήτευσε για να πάμε. Γενικά με τους γνωστούς και μεγάλους σεφ δεν τρελαίνομαι, εκτός από τις περιπτώσεις μεγάλης συμπάθειας, που είναι πολύ λίγες.
Μέσα σε αυτούς τώρα ανήκει και ο κ. Λουκάκος, γιατί νόμιζα ότι θα φύγω ντεμί ευχαριστημένη και τελικώς ενθουσιάστηκα. Στη βαθμολογία μου οι μισοί πόντοι πάνε υπέρ του μαθητή για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η θέση του πάνω στη γνωστή πλατεία του Χαλανδρίου σίγουρα το ευνοεί. Για το παρκάρισμα ας δώσω ένα τιπ: εμείς πάντα βρίσκουμε θέσεις από την πλευρά του Portofino κι από εκεί μόλις σε 5 λεπτά με τα πόδια είμαστε στο κέντρο.

Στην υποδοχή / εξυπηρέτηση / σέρβις, άριστα καθαρό. Ο μετρ (διαχείριση κράτησης, ακούραστη επεξήγηση του μενού 25 και του a la carte, τοποθέτησή μας σε άνετο 4άρι τραπέζι της αρεσκείας μας στην υπερυψωμένη βεράντα), η κοπέλα (καλωσόρισμα, σέρβις, wine tasting) και ένας νεαρός σερβιτόρος (σέρβις, εναλλαγή και μάζεμα πιάτων) όλοι με τον πρέποντα επαγγελματισμό με χαμόγελο όσο χρειάζεται - όχι δουλικό όχι παγερό, και με όλους τους κατάλληλους χρόνους ανάμεσα στα πιάτα, μας έκαναν να απολαύσουμε στο 100% το γεύμα μας.

Τον εσωτερικό χώρο, εντελώς μέσα στα γούστα μου, xρωματικά αισθητικά και χωροταξικά, θα τον τιμήσω και το χειμώνα, μιας και τηρείται αυστηρά το non smoking ενώ η τριζάτη καθαριότητα ήταν παντού εμφανής, ακόμη και στα wc στο υπόγειο, με τα όμορφα είδη περιποίησης για τις κυρίες και τις υφασμάτινες πετσετούλες μιας χρήσης για τα χέρια.
Δεν αναφέρομαι καν στα σερβίτσια, που όλα έτριζαν από καθαριότητα και έλαμπαν ή στο γλαστράκι σε κάθε τραπέζι.
Η βεράντα στην οποία καθήσαμε, ενδείκνυται για χαλάρωση, δροσιά και ιδιωτικότητα από βλέμματα και περαστικούς, κάτι που δεν ισχύει για τα τραπέζια στο επίπεδο της πλατείας και δεν θα επέλεγα κάποιο από αυτά ούτε σε ώρα αιχμής.

Ψάχνοντας λοιπόν την εξίσωση: απόλυτο vfm σε ένα εστιατόριο μεσαίο προς ακριβό, δημιουργική ελληνική κουζίνα γνωστού σεφ, ολοκληρωμένο και χορταστικό σετ μενού, με δοκιμή πολλών γεύσεων, η επιλογή είναι το μενού 25, που αλλάζει 2 φορές το χρόνο για να πας και να ξαναπάς. Έμενε να δούμε κιόλας αν οι γεύσεις αξίζουν και αν θα χορτάσουμε. Έ, ήταν υπέροχες και σκάσαμε στο φαί!

Μεμονωμένα αυτά που δοκιμάσαμε, όπως φαίνονται στην απόδειξη που έχω μπροστά μου, θα κόστιζαν 72,50 ευρώ. Όμως λόγω μενού, κόστισαν 25 ευρώ/ άτομο, δηλαδή 50 ευρώ. Αν βαθμολογούσα έτσι, θα ήταν κι εδώ 4άρι. Αλλά κόβω έναν βαθμό, για τις περιπτώσεις που κάποιος θα κινηθεί εκτός σετ μενού. Αν και εδώ που τα λέμε, δεν έχει λόγο να το κάνει και δεν συμφέρει κιόλας. Δείτε στο site αναλυτικά το μενού και τις επιλογές!

Για την έναρξη λοιπόν, έρχεται εξτρά παγωμένο εμφιαλωμένο Ζαγόρι 750 ml σε γυάλινο μπουκάλι (έχει κι αυτό τη σημασία του) και το καλωσόρισμα, μια παγωμένη τύπου gazpacho σούπα, από ντομάτα - αγγούρι και μυρωδικά, νομίζω δυόσμος ή βασιλικός, σε μικρή μποτίλια για να σερβιριστεί σε μικρά σφηνοπότηρα ( 2 γεμίσματα έκαστος ). Πολύ δροσερή και νόστιμη. Refreshing η λέξη που αποδίδει τη γεύση άψογα.
Ταυτόχρονα, σε ξύλινη τάβλα 4 χοντρούτσικες φέτες ψημένου λαδοριγανάτου ψωμιού με χοντρό αλάτι, λίγο παραπάνω τραγανές/ παξιμαδωτές αλλά πολύυυ νόστιμες. Οι πιο τολμηροί, βουτήξτε μια ακρούλα ψωμιού στο gazpacho (are u talking to me?). Ίσως ως ψωμί ακούγεται λίγο, αλλά με τόσο φαγητό, περίσσεψε στο τέλος.

Αμφότερες οι επιλογές μας σε σαλάτες ήταν ισάξιες γευστικά. Φρέσκια crispy γεύση η πράσινη passion, με ανάμεικτες πρασινάδες, ραπανάκι, φύτρες, ντοματίνια, καλαμπόκι, αβοκάντο και δροσερή πολύ ιδιαίτερη βινεγκρέτ με passion fruit. Το φρέσκο lime στο πλάι την απογείωσε.
Πιο παραδοσιακά ελληνική αυτή με τα καλοβρασμένα ρεβύθια και τη φέτα αλλά κι εδώ ένα touch διαφορετικό: ντοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ που έδωσαν οξύτητα και δροσιά στο όσπριο, και φύλλα δυόσμου που του χάρισαν άρωμα.

Στα ορεκτικά, φυσικά, το σταθερό στο μενού πιτάκι κοτόπουλο, σε όμορφη παρουσίαση στον μικρό ξύλινο πάγκο του. 2 τεμάχια λεπτής αραβικής πίτας τυλιγμένης σαν χωνάκι, με ζουμερό μαριναρισμένο σε μπαχαρικά κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού επάνω. Γεύση απλή και επιτυχημένη που δυστυχώς τελειώνει σε 2 μόλις μπουκιές.
Δεύτερο ορεκτικό η τριλογία αλοιφών, εξαιρετικά παρουσιασμένη και αυτή σε ξύλινο πλατώ. 3 γυάλινα μπωλ που το καθένα γαρνίρεται με τραγανές μακρόστενες κρουτόν - μπρουσκέτες, περιλαμβάνουν ντιπ αβοκάντο με μια ιδέα γιαουρτιού (νόστιμο, απαλό, ελαφρύ, αρωματισμένο με κόλιανδρο), φάβα με κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικη ψητή ντομάτα (ιδιαίτερη) και μελιτζανοσαλάτα με balsamico, φέτα, βασιλικό, καρύδια και φέτα, αρκετά σκορδάτη (μου άρεσε πάρα πολύ).

Καθώς προχωράγαμε στις γεύσεις, ήδη απολαμβάναμε και το κρασί μας, πολύ δροσερό όπως μου αρέσει μέσα στην παγωνιέρα του, το λευκό Chardonnay Ψ&Α δικής τους ετικέτας. Βλέπω στο κινητό μου τώρα την φωτο " Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Πελοπόννησος, με αρώματα φρέσκων κίτρινων φρούτων, αμυγδαλιάς και μοσχολέμονου". Ένα πολύ ευχάριστο και μαλακό κρασί, που χωρίς πλάκα, το ήπιαμε όλο.

Στα κυρίως, επιλέξαμε το επίσης γνωστό κοτόπουλο tandoori (τιμή καταλόγου 12,50) με το κους κους. Άρεσε πολύ το μαρινάρισμά του σε πληθώρα μπαχαρικών, το άψογο φιλετάρισμά του (μπούτι), το άψογο ψήσιμο (τραγανό και με τους χυμούς του) αλλά και η γαρνιτούρα του (κουσκουσάκι με αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι). Όπως σχολιάστηκε, μια πετυχημένη εκτέλεση ινδικού πιάτου στα ελληνικά κυβικά για κάποιον που δεν συμπαθεί τα καυτερά.

Το δικό μου πιάτο - με αναπόφευκτη σύγκριση με το original στην γενέτειρά του - οι ταλιατέλες ραγού (bolognese) με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κιμά, θυμάρι, πεκορίνο και κολοκυθάκια (τιμή καταλόγου 12, τιμή έξω 6 ευρώ! ).
Θα αφαιρέσω μισό βαθμό μόνο για την υπερβολική ποσότητα σάλτσας που λίγο το έπνιξε και έμεινε στο πιάτο. Αλλιώς, η μερίδα μεγάλη, το ζυμαρικό σωστά βρασμένο, χωρίς να ορκίζομαι μου φάνηκε φρέσκο ή τελωσπάντων όχι τυποποιημένο. Ο κιμάς αρωματικός, το κολοκυθάκι και οι μεγάλες φλοίδες πεκορίνο έδωσαν το κάτι παραπάνω.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει το όριο του κορεσμού, κρατήσαμε λίγο ακόμη χώρο στα μετόπισθεν για την γευστική κορύφωση, με το γλυκό που ήταν μια θεότητα. Δεν υπήρχε καλύτερο κλείσιμο από αυτό και ευτυχώς που προορίζεται για sharing 2 ατόμων διότι ήταν τεράστιο.
Και το όνομα αυτού Ice cream sundae, με 3 γεύσεις παγωτού (φυστίκι, βανίλια και καραμέλα-κανέλα! ), σάλτσα καραμέλα και σοκολάτα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί και σαντιγύ και μικρά κυβάκια ζουμερού μαστιχωτού κέικ σοκολάτας, που άφηναν όλο το γκρο πλαν στο παγωτό. Δροσερό και ανεπανάληπτο... δεν έχω άλλα λόγια πραγματικά...

Οι τελικές μας εντυπώσεις από το Ψ&Α; Διθύραμβος. Μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία από το εγχείρημα του κ. Λουκάκου, η συγκεκριμένη πρώτη φορά κύλησε άψογα σε όλους τους τομείς και εγγυάται άμεση επιστροφή.
Δεν έχω κανέναν λόγο να γκρινιάξω για οτιδήποτε αφού ήταν όλα σε επίπεδο πολύ υψηλό και οι ποσότητες των πιάτων έτσι μελετημένες που δύσκολα θα φύγεις νηστικός ή παραπονεμένος.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι δεν ένιωσα καμία δηθενιά ή αίσθημα ότι κάποιος παρακολουθεί τις μπουκιές μου, όπως φοβόμουν. Attitude μηδενικό.

Σε ένα μαγαζί που γεμίζει και αδειάζει από κόσμο, είναι σημαντικό στις (δύσκολες και απαιτητικές) μέρες μας να μην βλέπεις πουθενά παρκαρισμένο το καλάμι.
Οπότε... (και) από εμένα προτείνεται, και θα μας ξαναδεί σύντομα.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

11 Ιούλ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Η συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής περνώντας πάνω από την Αδριατική. Με τα ρέστα του ταξιδιού θα πάμε Λουκάκο χωρίς άλλη αναβολή. Χρειάστηκαν 3 ρεζερβέ και 2 αναβολές ανωτέρας βίας για να το πετύχουμε τελικά, ένα απογευματάκι καθημερινής μέσα στον Ιούνιο, αλλά... μας έκανε τη χάρη να μην βρέχει.

Το καλοστημένο site του αγαπητού σεφ Γ. Λουκάκου αξίζει τα συχνά μου κλικαρίσματα - πάντα ενημερωμένο με τα εποχιακά του μενού και όλες τις χρεώσεις αναλυτικά, συνταγές του, βίντεο, σεμινάρια, how to, cooking guide... το συμβουλεύομαι συχνά και εκεί βρήκα το καλοκαιρινό μενού που αμέσως με (μας) γοήτευσε για να πάμε. Γενικά με τους γνωστούς και μεγάλους σεφ δεν τρελαίνομαι, εκτός από τις περιπτώσεις μεγάλης συμπάθειας, που είναι πολύ λίγες.
Μέσα σε αυτούς τώρα ανήκει και ο κ. Λουκάκος, γιατί νόμιζα ότι θα φύγω ντεμί ευχαριστημένη και τελικώς ενθουσιάστηκα. Στη βαθμολογία μου οι μισοί πόντοι πάνε υπέρ του μαθητή για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η θέση του πάνω στη γνωστή πλατεία του Χαλανδρίου σίγουρα το ευνοεί. Για το παρκάρισμα ας δώσω ένα τιπ: εμείς πάντα βρίσκουμε θέσεις από την πλευρά του Portofino κι από εκεί μόλις σε 5 λεπτά με τα πόδια είμαστε στο κέντρο.

Στην υποδοχή / εξυπηρέτηση / σέρβις, άριστα καθαρό. Ο μετρ (διαχείριση κράτησης, ακούραστη επεξήγηση του μενού 25 και του a la carte, τοποθέτησή μας σε άνετο 4άρι τραπέζι της αρεσκείας μας στην υπερυψωμένη βεράντα), η κοπέλα (καλωσόρισμα, σέρβις, wine tasting) και ένας νεαρός σερβιτόρος (σέρβις, εναλλαγή και μάζεμα πιάτων) όλοι με τον πρέποντα επαγγελματισμό με χαμόγελο όσο χρειάζεται - όχι δουλικό όχι παγερό, και με όλους τους κατάλληλους χρόνους ανάμεσα στα πιάτα, μας έκαναν να απολαύσουμε στο 100% το γεύμα μας.

Τον εσωτερικό χώρο, εντελώς μέσα στα γούστα μου, xρωματικά αισθητικά και χωροταξικά, θα τον τιμήσω και το χειμώνα, μιας και τηρείται αυστηρά το non smoking ενώ η τριζάτη καθαριότητα ήταν παντού εμφανής, ακόμη και στα wc στο υπόγειο, με τα όμορφα είδη περιποίησης για τις κυρίες και τις υφασμάτινες πετσετούλες μιας χρήσης για τα χέρια.
Δεν αναφέρομαι καν στα σερβίτσια, που όλα έτριζαν από καθαριότητα και έλαμπαν ή στο γλαστράκι σε κάθε τραπέζι.
Η βεράντα στην οποία καθήσαμε, ενδείκνυται για χαλάρωση, δροσιά και ιδιωτικότητα από βλέμματα και περαστικούς, κάτι που δεν ισχύει για τα τραπέζια στο επίπεδο της πλατείας και δεν θα επέλεγα κάποιο από αυτά ούτε σε ώρα αιχμής.

Ψάχνοντας λοιπόν την εξίσωση: απόλυτο vfm σε ένα εστιατόριο μεσαίο προς ακριβό, δημιουργική ελληνική κουζίνα γνωστού σεφ, ολοκληρωμένο και χορταστικό σετ μενού, με δοκιμή πολλών γεύσεων, η επιλογή είναι το μενού 25, που αλλάζει 2 φορές το χρόνο για να πας και να ξαναπάς. Έμενε να δούμε κιόλας αν οι γεύσεις αξίζουν και αν θα χορτάσουμε. Έ, ήταν υπέροχες και σκάσαμε στο φαί!

Μεμονωμένα αυτά που δοκιμάσαμε, όπως φαίνονται στην απόδειξη που έχω μπροστά μου, θα κόστιζαν 72,50 ευρώ. Όμως λόγω μενού, κόστισαν 25 ευρώ/ άτομο, δηλαδή 50 ευρώ. Αν βαθμολογούσα έτσι, θα ήταν κι εδώ 4άρι. Αλλά κόβω έναν βαθμό, για τις περιπτώσεις που κάποιος θα κινηθεί εκτός σετ μενού. Αν και εδώ που τα λέμε, δεν έχει λόγο να το κάνει και δεν συμφέρει κιόλας. Δείτε στο site αναλυτικά το μενού και τις επιλογές!

Για την έναρξη λοιπόν, έρχεται εξτρά παγωμένο εμφιαλωμένο Ζαγόρι 750 ml σε γυάλινο μπουκάλι (έχει κι αυτό τη σημασία του) και το καλωσόρισμα, μια παγωμένη τύπου gazpacho σούπα, από ντομάτα - αγγούρι και μυρωδικά, νομίζω δυόσμος ή βασιλικός, σε μικρή μποτίλια για να σερβιριστεί σε μικρά σφηνοπότηρα ( 2 γεμίσματα έκαστος ). Πολύ δροσερή και νόστιμη. Refreshing η λέξη που αποδίδει τη γεύση άψογα.
Ταυτόχρονα, σε ξύλινη τάβλα 4 χοντρούτσικες φέτες ψημένου λαδοριγανάτου ψωμιού με χοντρό αλάτι, λίγο παραπάνω τραγανές/ παξιμαδωτές αλλά πολύυυ νόστιμες. Οι πιο τολμηροί, βουτήξτε μια ακρούλα ψωμιού στο gazpacho (are u talking to me?). Ίσως ως ψωμί ακούγεται λίγο, αλλά με τόσο φαγητό, περίσσεψε στο τέλος.

Αμφότερες οι επιλογές μας σε σαλάτες ήταν ισάξιες γευστικά. Φρέσκια crispy γεύση η πράσινη passion, με ανάμεικτες πρασινάδες, ραπανάκι, φύτρες, ντοματίνια, καλαμπόκι, αβοκάντο και δροσερή πολύ ιδιαίτερη βινεγκρέτ με passion fruit. Το φρέσκο lime στο πλάι την απογείωσε.
Πιο παραδοσιακά ελληνική αυτή με τα καλοβρασμένα ρεβύθια και τη φέτα αλλά κι εδώ ένα touch διαφορετικό: ντοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ που έδωσαν οξύτητα και δροσιά στο όσπριο, και φύλλα δυόσμου που του χάρισαν άρωμα.

Στα ορεκτικά, φυσικά, το σταθερό στο μενού πιτάκι κοτόπουλο, σε όμορφη παρουσίαση στον μικρό ξύλινο πάγκο του. 2 τεμάχια λεπτής αραβικής πίτας τυλιγμένης σαν χωνάκι, με ζουμερό μαριναρισμένο σε μπαχαρικά κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού επάνω. Γεύση απλή και επιτυχημένη που δυστυχώς τελειώνει σε 2 μόλις μπουκιές.
Δεύτερο ορεκτικό η τριλογία αλοιφών, εξαιρετικά παρουσιασμένη και αυτή σε ξύλινο πλατώ. 3 γυάλινα μπωλ που το καθένα γαρνίρεται με τραγανές μακρόστενες κρουτόν - μπρουσκέτες, περιλαμβάνουν ντιπ αβοκάντο με μια ιδέα γιαουρτιού (νόστιμο, απαλό, ελαφρύ, αρωματισμένο με κόλιανδρο), φάβα με κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικη ψητή ντομάτα (ιδιαίτερη) και μελιτζανοσαλάτα με balsamico, φέτα, βασιλικό, καρύδια και φέτα, αρκετά σκορδάτη (μου άρεσε πάρα πολύ).

Καθώς προχωράγαμε στις γεύσεις, ήδη απολαμβάναμε και το κρασί μας, πολύ δροσερό όπως μου αρέσει μέσα στην παγωνιέρα του, το λευκό Chardonnay Ψ&Α δικής τους ετικέτας. Βλέπω στο κινητό μου τώρα την φωτο " Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Πελοπόννησος, με αρώματα φρέσκων κίτρινων φρούτων, αμυγδαλιάς και μοσχολέμονου". Ένα πολύ ευχάριστο και μαλακό κρασί, που χωρίς πλάκα, το ήπιαμε όλο.

Στα κυρίως, επιλέξαμε το επίσης γνωστό κοτόπουλο tandoori (τιμή καταλόγου 12,50) με το κους κους. Άρεσε πολύ το μαρινάρισμά του σε πληθώρα μπαχαρικών, το άψογο φιλετάρισμά του (μπούτι), το άψογο ψήσιμο (τραγανό και με τους χυμούς του) αλλά και η γαρνιτούρα του (κουσκουσάκι με αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι). Όπως σχολιάστηκε, μια πετυχημένη εκτέλεση ινδικού πιάτου στα ελληνικά κυβικά για κάποιον που δεν συμπαθεί τα καυτερά.

Το δικό μου πιάτο - με αναπόφευκτη σύγκριση με το original στην γενέτειρά του - οι ταλιατέλες ραγού (bolognese) με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κιμά, θυμάρι, πεκορίνο και κολοκυθάκια (τιμή καταλόγου 12, τιμή έξω 6 ευρώ! ).
Θα αφαιρέσω μισό βαθμό μόνο για την υπερβολική ποσότητα σάλτσας που λίγο το έπνιξε και έμεινε στο πιάτο. Αλλιώς, η μερίδα μεγάλη, το ζυμαρικό σωστά βρασμένο, χωρίς να ορκίζομαι μου φάνηκε φρέσκο ή τελωσπάντων όχι τυποποιημένο. Ο κιμάς αρωματικός, το κολοκυθάκι και οι μεγάλες φλοίδες πεκορίνο έδωσαν το κάτι παραπάνω.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει το όριο του κορεσμού, κρατήσαμε λίγο ακόμη χώρο στα μετόπισθεν για την γευστική κορύφωση, με το γλυκό που ήταν μια θεότητα. Δεν υπήρχε καλύτερο κλείσιμο από αυτό και ευτυχώς που προορίζεται για sharing 2 ατόμων διότι ήταν τεράστιο.
Και το όνομα αυτού Ice cream sundae, με 3 γεύσεις παγωτού (φυστίκι, βανίλια και καραμέλα-κανέλα! ), σάλτσα καραμέλα και σοκολάτα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί και σαντιγύ και μικρά κυβάκια ζουμερού μαστιχωτού κέικ σοκολάτας, που άφηναν όλο το γκρο πλαν στο παγωτό. Δροσερό και ανεπανάληπτο... δεν έχω άλλα λόγια πραγματικά...

Οι τελικές μας εντυπώσεις από το Ψ&Α; Διθύραμβος. Μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία από το εγχείρημα του κ. Λουκάκου, η συγκεκριμένη πρώτη φορά κύλησε άψογα σε όλους τους τομείς και εγγυάται άμεση επιστροφή.
Δεν έχω κανέναν λόγο να γκρινιάξω για οτιδήποτε αφού ήταν όλα σε επίπεδο πολύ υψηλό και οι ποσότητες των πιάτων έτσι μελετημένες που δύσκολα θα φύγεις νηστικός ή παραπονεμένος.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι δεν ένιωσα καμία δηθενιά ή αίσθημα ότι κάποιος παρακολουθεί τις μπουκιές μου, όπως φοβόμουν. Attitude μηδενικό.

Σε ένα μαγαζί που γεμίζει και αδειάζει από κόσμο, είναι σημαντικό στις (δύσκολες και απαιτητικές) μέρες μας να μην βλέπεις πουθενά παρκαρισμένο το καλάμι.
Οπότε... (και) από εμένα προτείνεται, και θα μας ξαναδεί σύντομα.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

Ucook

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

€ / Άτομο

17-25

Η συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής περνώντας πάνω από την Αδριατική. Με τα ρέστα του ταξιδιού θα πάμε Λουκάκο χωρίς άλλη αναβολή. Χρειάστηκαν 3 ρεζερβέ και 2 αναβολές ανωτέρας βίας για να το πετύχουμε τελικά, ένα απογευματάκι καθημερινής μέσα στον Ιούνιο, αλλά... μας έκανε τη χάρη να μην βρέχει.

Το καλοστημένο site του αγαπητού σεφ Γ. Λουκάκου αξίζει τα συχνά μου κλικαρίσματα - πάντα ενημερωμένο με τα εποχιακά του μενού και όλες τις χρεώσεις αναλυτικά, συνταγές του, βίντεο, σεμινάρια, how to, cooking guide... το συμβουλεύομαι συχνά και εκεί βρήκα το καλοκαιρινό μενού που αμέσως με (μας) γοήτευσε για να πάμε. Γενικά με τους γνωστούς και μεγάλους σεφ δεν τρελαίνομαι, εκτός από τις περιπτώσεις μεγάλης συμπάθειας, που είναι πολύ λίγες.
Μέσα σε αυτούς τώρα ανήκει και ο κ. Λουκάκος, γιατί νόμιζα ότι θα φύγω ντεμί ευχαριστημένη και τελικώς ενθουσιάστηκα. Στη βαθμολογία μου οι μισοί πόντοι πάνε υπέρ του μαθητή για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η θέση του πάνω στη γνωστή πλατεία του Χαλανδρίου σίγουρα το ευνοεί. Για το παρκάρισμα ας δώσω ένα τιπ: εμείς πάντα βρίσκουμε θέσεις από την πλευρά του Portofino κι από εκεί μόλις σε 5 λεπτά με τα πόδια είμαστε στο κέντρο.

Στην υποδοχή / εξυπηρέτηση / σέρβις, άριστα καθαρό. Ο μετρ (διαχείριση κράτησης, ακούραστη επεξήγηση του μενού 25 και του a la carte, τοποθέτησή μας σε άνετο 4άρι τραπέζι της αρεσκείας μας στην υπερυψωμένη βεράντα), η κοπέλα (καλωσόρισμα, σέρβις, wine tasting) και ένας νεαρός σερβιτόρος (σέρβις, εναλλαγή και μάζεμα πιάτων) όλοι με τον πρέποντα επαγγελματισμό με χαμόγελο όσο χρειάζεται - όχι δουλικό όχι παγερό, και με όλους τους κατάλληλους χρόνους ανάμεσα στα πιάτα, μας έκαναν να απολαύσουμε στο 100% το γεύμα μας.

Τον εσωτερικό χώρο, εντελώς μέσα στα γούστα μου, xρωματικά αισθητικά και χωροταξικά, θα τον τιμήσω και το χειμώνα, μιας και τηρείται αυστηρά το non smoking ενώ η τριζάτη καθαριότητα ήταν παντού εμφανής, ακόμη και στα wc στο υπόγειο, με τα όμορφα είδη περιποίησης για τις κυρίες και τις υφασμάτινες πετσετούλες μιας χρήσης για τα χέρια.
Δεν αναφέρομαι καν στα σερβίτσια, που όλα έτριζαν από καθαριότητα και έλαμπαν ή στο γλαστράκι σε κάθε τραπέζι.
Η βεράντα στην οποία καθήσαμε, ενδείκνυται για χαλάρωση, δροσιά και ιδιωτικότητα από βλέμματα και περαστικούς, κάτι που δεν ισχύει για τα τραπέζια στο επίπεδο της πλατείας και δεν θα επέλεγα κάποιο από αυτά ούτε σε ώρα αιχμής.

Ψάχνοντας λοιπόν την εξίσωση: απόλυτο vfm σε ένα εστιατόριο μεσαίο προς ακριβό, δημιουργική ελληνική κουζίνα γνωστού σεφ, ολοκληρωμένο και χορταστικό σετ μενού, με δοκιμή πολλών γεύσεων, η επιλογή είναι το μενού 25, που αλλάζει 2 φορές το χρόνο για να πας και να ξαναπάς. Έμενε να δούμε κιόλας αν οι γεύσεις αξίζουν και αν θα χορτάσουμε. Έ, ήταν υπέροχες και σκάσαμε στο φαί!

Μεμονωμένα αυτά που δοκιμάσαμε, όπως φαίνονται στην απόδειξη που έχω μπροστά μου, θα κόστιζαν 72,50 ευρώ. Όμως λόγω μενού, κόστισαν 25 ευρώ/ άτομο, δηλαδή 50 ευρώ. Αν βαθμολογούσα έτσι, θα ήταν κι εδώ 4άρι. Αλλά κόβω έναν βαθμό, για τις περιπτώσεις που κάποιος θα κινηθεί εκτός σετ μενού. Αν και εδώ που τα λέμε, δεν έχει λόγο να το κάνει και δεν συμφέρει κιόλας. Δείτε στο site αναλυτικά το μενού και τις επιλογές!

Για την έναρξη λοιπόν, έρχεται εξτρά παγωμένο εμφιαλωμένο Ζαγόρι 750 ml σε γυάλινο μπουκάλι (έχει κι αυτό τη σημασία του) και το καλωσόρισμα, μια παγωμένη τύπου gazpacho σούπα, από ντομάτα - αγγούρι και μυρωδικά, νομίζω δυόσμος ή βασιλικός, σε μικρή μποτίλια για να σερβιριστεί σε μικρά σφηνοπότηρα ( 2 γεμίσματα έκαστος ). Πολύ δροσερή και νόστιμη. Refreshing η λέξη που αποδίδει τη γεύση άψογα.
Ταυτόχρονα, σε ξύλινη τάβλα 4 χοντρούτσικες φέτες ψημένου λαδοριγανάτου ψωμιού με χοντρό αλάτι, λίγο παραπάνω τραγανές/ παξιμαδωτές αλλά πολύυυ νόστιμες. Οι πιο τολμηροί, βουτήξτε μια ακρούλα ψωμιού στο gazpacho (are u talking to me?). Ίσως ως ψωμί ακούγεται λίγο, αλλά με τόσο φαγητό, περίσσεψε στο τέλος.

Αμφότερες οι επιλογές μας σε σαλάτες ήταν ισάξιες γευστικά. Φρέσκια crispy γεύση η πράσινη passion, με ανάμεικτες πρασινάδες, ραπανάκι, φύτρες, ντοματίνια, καλαμπόκι, αβοκάντο και δροσερή πολύ ιδιαίτερη βινεγκρέτ με passion fruit. Το φρέσκο lime στο πλάι την απογείωσε.
Πιο παραδοσιακά ελληνική αυτή με τα καλοβρασμένα ρεβύθια και τη φέτα αλλά κι εδώ ένα touch διαφορετικό: ντοματίνια και λεμονάτη βινεγκρέτ που έδωσαν οξύτητα και δροσιά στο όσπριο, και φύλλα δυόσμου που του χάρισαν άρωμα.

Στα ορεκτικά, φυσικά, το σταθερό στο μενού πιτάκι κοτόπουλο, σε όμορφη παρουσίαση στον μικρό ξύλινο πάγκο του. 2 τεμάχια λεπτής αραβικής πίτας τυλιγμένης σαν χωνάκι, με ζουμερό μαριναρισμένο σε μπαχαρικά κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού επάνω. Γεύση απλή και επιτυχημένη που δυστυχώς τελειώνει σε 2 μόλις μπουκιές.
Δεύτερο ορεκτικό η τριλογία αλοιφών, εξαιρετικά παρουσιασμένη και αυτή σε ξύλινο πλατώ. 3 γυάλινα μπωλ που το καθένα γαρνίρεται με τραγανές μακρόστενες κρουτόν - μπρουσκέτες, περιλαμβάνουν ντιπ αβοκάντο με μια ιδέα γιαουρτιού (νόστιμο, απαλό, ελαφρύ, αρωματισμένο με κόλιανδρο), φάβα με κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικη ψητή ντομάτα (ιδιαίτερη) και μελιτζανοσαλάτα με balsamico, φέτα, βασιλικό, καρύδια και φέτα, αρκετά σκορδάτη (μου άρεσε πάρα πολύ).

Καθώς προχωράγαμε στις γεύσεις, ήδη απολαμβάναμε και το κρασί μας, πολύ δροσερό όπως μου αρέσει μέσα στην παγωνιέρα του, το λευκό Chardonnay Ψ&Α δικής τους ετικέτας. Βλέπω στο κινητό μου τώρα την φωτο " Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Πελοπόννησος, με αρώματα φρέσκων κίτρινων φρούτων, αμυγδαλιάς και μοσχολέμονου". Ένα πολύ ευχάριστο και μαλακό κρασί, που χωρίς πλάκα, το ήπιαμε όλο.

Στα κυρίως, επιλέξαμε το επίσης γνωστό κοτόπουλο tandoori (τιμή καταλόγου 12,50) με το κους κους. Άρεσε πολύ το μαρινάρισμά του σε πληθώρα μπαχαρικών, το άψογο φιλετάρισμά του (μπούτι), το άψογο ψήσιμο (τραγανό και με τους χυμούς του) αλλά και η γαρνιτούρα του (κουσκουσάκι με αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι). Όπως σχολιάστηκε, μια πετυχημένη εκτέλεση ινδικού πιάτου στα ελληνικά κυβικά για κάποιον που δεν συμπαθεί τα καυτερά.

Το δικό μου πιάτο - με αναπόφευκτη σύγκριση με το original στην γενέτειρά του - οι ταλιατέλες ραγού (bolognese) με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κιμά, θυμάρι, πεκορίνο και κολοκυθάκια (τιμή καταλόγου 12, τιμή έξω 6 ευρώ! ).
Θα αφαιρέσω μισό βαθμό μόνο για την υπερβολική ποσότητα σάλτσας που λίγο το έπνιξε και έμεινε στο πιάτο. Αλλιώς, η μερίδα μεγάλη, το ζυμαρικό σωστά βρασμένο, χωρίς να ορκίζομαι μου φάνηκε φρέσκο ή τελωσπάντων όχι τυποποιημένο. Ο κιμάς αρωματικός, το κολοκυθάκι και οι μεγάλες φλοίδες πεκορίνο έδωσαν το κάτι παραπάνω.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει το όριο του κορεσμού, κρατήσαμε λίγο ακόμη χώρο στα μετόπισθεν για την γευστική κορύφωση, με το γλυκό που ήταν μια θεότητα. Δεν υπήρχε καλύτερο κλείσιμο από αυτό και ευτυχώς που προορίζεται για sharing 2 ατόμων διότι ήταν τεράστιο.
Και το όνομα αυτού Ice cream sundae, με 3 γεύσεις παγωτού (φυστίκι, βανίλια και καραμέλα-κανέλα! ), σάλτσα καραμέλα και σοκολάτα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί και σαντιγύ και μικρά κυβάκια ζουμερού μαστιχωτού κέικ σοκολάτας, που άφηναν όλο το γκρο πλαν στο παγωτό. Δροσερό και ανεπανάληπτο... δεν έχω άλλα λόγια πραγματικά...

Οι τελικές μας εντυπώσεις από το Ψ&Α; Διθύραμβος. Μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία από το εγχείρημα του κ. Λουκάκου, η συγκεκριμένη πρώτη φορά κύλησε άψογα σε όλους τους τομείς και εγγυάται άμεση επιστροφή.
Δεν έχω κανέναν λόγο να γκρινιάξω για οτιδήποτε αφού ήταν όλα σε επίπεδο πολύ υψηλό και οι ποσότητες των πιάτων έτσι μελετημένες που δύσκολα θα φύγεις νηστικός ή παραπονεμένος.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι δεν ένιωσα καμία δηθενιά ή αίσθημα ότι κάποιος παρακολουθεί τις μπουκιές μου, όπως φοβόμουν. Attitude μηδενικό.

Σε ένα μαγαζί που γεμίζει και αδειάζει από κόσμο, είναι σημαντικό στις (δύσκολες και απαιτητικές) μέρες μας να μην βλέπεις πουθενά παρκαρισμένο το καλάμι.
Οπότε... (και) από εμένα προτείνεται, και θα μας ξαναδεί σύντομα.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.