Loader

07 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Την Τετάρτη 1/8 βρέθηκα στην περιοχή της Ακρόπολης, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αμέτρητα πλήθη τουριστών. Επηρεασμένος θετικά απ’ την ΕΠΗΡΕΙΑ, σκέφθηκα να επισκεφθώ και την ARCADIA (A), που το όνομά της παραπέμπει επίσης σε συμπατριώτες Αρκάδες!

Μου έκανε εντύπωση ότι το συγκεκριμένο μαγαζί γέμισε, από μεμονωμένους πελάτες και γκρουπ τουριστών λίγο πριν τη 1.00 μ. μ., ενώ τα γειτονικά καταστήματα ήταν ακόμη μισοάδεια (ή μισογεμάτα, ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας σας! ).

Η Α, που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη, απέναντι απ’ το ομώνυμο μουσείο και σε απόσταση ελάχιστων μόνο μέτρων απ’ τον Σταθμό του Μετρό, πρωτοάνοιξε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήδη το 1980 λειτουργούσε κανονικά σαν μια απλή τουριστική ταβέρνα της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης της, κ. Παρασκευόπουλος, που τον γνώρισα εκεί, με καταγωγή απ’ το Χρυσοχώρι Αρκαδίας (στον ποταμό Λάδωνα, λίγο έξω απ’ τα φημισμένα ιαματικά Λουτρά Ηραίας), με πληροφόρησε ότι ανακαίνισε το μαγαζί του ριζικά το 2012, και τώρα είναι ένα ευπρεπέστατο εστιατόριο. Ανοίγει καθημερινά, απ’ το πρωί για καφέδες, χυμούς και σνακ, ενώ η κουζίνα του λειτουργεί απ’ τις 12.00 μέχρι 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο σεφ της Α είναι ο Άγγελος, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο μενού, βασισμένο σε πολλές τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και τα γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, περιζήτητα απ’ τους τουρίστες.

Στον χώρο κυριαρχούν λευκές και ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ στα τραπέζια είναι στρωμένα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και λευκές πετσέτες.

Εσωτερικά, οι δυο μεγάλες τζαμαρίες χαρίζουν άπλετο φως, ο κλιματισμός λειτουργούσε κανονικά, προσφέροντας την απαραίτητη δροσιά και γι’ αυτό προτίμησα να κάτσω μέσα, θαυμάζοντας την κίνηση απέξω. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με τετράγωνα μπεζ πλακάκια, ενώ ο χώρος στην τζαμαρία ήταν λίγο υπερυψωμένος, με ξύλινο δάπεδο και δύο απ’ τα συνολικά 12 τραπέζια. Υπολόγισα την εσωτερική χωρητικότητα σε 50 άτομα, που έτρωγαν σε διθέσιους κυρίως καναπέδες ή σε καθίσματα. Εξωτερικά έτρωγαν ισάριθμα άτομα, ενώ στο πατάρι υπήρχε χώρος για 20 ακόμη άτομα περίπου.

Στο πατάρι επίσης, με πρόσβαση από σκάλα στο βάθος της αίθουσας, υπήρχαν 1+1 ευπρεπή WC, όπου το ανδρικό που επισκέφθηκα ήταν καθαρό, παρά την κίνηση, και άρτια εξοπλισμένο.

Η μουσική, στη σωστή ένταση, ήταν βέβαια σύγχρονα ελληνικά ελαφρολαϊκά τραγούδια, με τον Ρέμο κι άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι ταίριαζε απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα.
Σημειωτέον επίσης, ότι μέσα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, γεγονός που τηρείται ευλαβικά απ’ τους τουρίστες, ενώ και έξω ελάχιστοι κάπνιζαν!

Παρατήρησα ότι στη μία πλευρά των τοίχων υπήρχαν δύο όμορφα ταμπλό με καταπράσινα τοπία της ποιμενικής Αρκαδίας.

Απ’ την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να λείπει αντίγραφο του φημισμένου πίνακα του Γάλλου ζωγράφου του 17ου αιώνα Nicolas Poussin, που κοσμεί σε περίοπτη θέση το μουσείο Λούβρο στο Παρίσι,. Ο πίνακας αυτός είναι συνυφασμένος με το πασίγνωστο motto – ET IN ARCADIA EGO – που σημαίνει: «Ακόμα και στην Αρκαδία βρίσκομαι εγώ», υποδηλώνοντας ότι κι ο Θάνατος ακόμα δεν μπορεί να απουσιάζει ούτε από μια τόσο ουτοπική, αγνή, παραδεισένια και ειδυλλιακή περιοχή, μακράν των ‘μολυσμένων’ πόλεων! Ο διαπρεπής καλλιτέχνης-στοχαστής, στο μπαρόκ αυτό έργο του, απεικονίζει ένα ποιμενικό τοπίο με Αρκάδες βοσκούς της κλασικής αρχαιότητας, συγκεντρωμένους γύρω από έναν τάφο. Άλλωστε, κι ο Θεός Πάνας είναι ο Θεός των Αρκαδικών βουνών!

Μετά τη μικρή παρένθεση για τον πίνακα που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ την ARCADIA, θα προσγειωθώ στα βασικά μας θέματα του μενού, των γεύσεων και της εξυπηρέτησης. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, ότι παρά την κίνηση, όλα στην Α ήταν άψογα συντονισμένα, και τα 5-6 νεαρά παιδιά, με τα σκούρα παντελόνια και τα λευκά πουκάμισα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της εσωτερικής κουζίνας, επιτελούσαν το θαύμα τους, παίρνοντας παραγγελίες στα αγγλικά, και σερβίροντας μέσα σε χρόνους ρεκόρ.
Εύγε και ελπίζω το ίδιο να ισχύει και τις βραδινές ώρες, με την εξίσου μεγάλη τουριστική προσέλευση, υποθέτοντας ότι κάποιες βάρδιες προσωπικού θα ανανεώνονται.

Στο μενού τώρα, που υπάρχει και ηλεκτρονικά στο σάιτ της Α και το οποίο περιλαμβάνει τα εξής!

15 ορεκτικά, όπως αρκαδικούς κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια, κεμπαπάκια γαρίδας με καβούρι, γαύρο, χταπόδι σχάρας, σε τιμές 4-15 €,
7 σαλάτες από 7.50-13 €, τιμή που αφορά σαλάτα θαλασσινών με γαρίδες,
2 σούπες στα 6.50 €,
8 τοπικές σπεσιαλιτέ, κι ανάμεσά τους 3 παραλλαγές του μουσακά, δηλαδή τον παραδοσιακό, τον χορτοφαγικό, καθώς και τον ονομαζόμενο ‘αρχαϊκό’, με αρνί τυλιγμένο σε μελιτζάνα και γιαούρτι. Επίσης, αρνάκι κλέφτικο, χοιρινό σέλινο (τον χειμώνα σερβίρουν φοβερό φρικασέ με τοπικά μυρώνια! ), κόκορα κρασάτο με τοπικές χυλοπίτες, κ. λπ., σε τιμές 9-16 €,
12 κρεατικά και 7 ψαρικά, σε τιμές από 10-22.50 €, που αφορά το φιλέτο μυλοκόπι με τοπικά αγριόχορτα,
10 ζυμαρικά και ριζότο, στα 9-16 €, για το ριζότο θαλασσινών,
Καθώς και κάποια γλυκά, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, και σπεσιαλιτέ κορμό σοκολάτας με έξτρα κρέμα.

Στον κατάλογο των ποτών υπάρχουν 10 εγχώριες μπύρες ~ 4 €, αποστάγματα 200 ml στα 6-7 €, ποτήρι κρασί στα 3.50 και καράφα ½ λίτρου στα 7 €, κοκτέιλ στα 8 €, συνήθη αναψυκτικά και 20 ετικέτες ελληνικών κρασιών, από 15 € το τοπικό μοσχοφίλερο, μέχρι 70 € για το κόκκινο Κτήμα Θεόπετρα 24 των Μετεώρων, παλαιωμένο κρασί 14 βαθμών οινοπνεύματος, από γαλλικές ποικιλίες (σε καλές κάβες, περί τα 35 €! ).

Όσον αφορά τώρα την όρεξή μου: αρχικά μου πρόσφεραν welcome δίσκο με 4 φέτες φρεσκότατου, λευκού ψωμιού, που συνοδεύονταν από μπολάκι με πάστα ελιάς! Αφορά καλωσόρισμα για κάθε πελάτη.

Επίσης, ζήτησα 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού (AVRA), τιμή 2.00 €.

Για πρώτο πιάτο πήρα μια σπανακόπιτα, που ήταν μια νοστιμότατη πίτα από τοπικά μυρώνια, ευωδιαστές καυκαλήθρες, και τη γνωστή αρκαδική φέτα. Τιμή 5.00 €.
Για κυρίως πήρα τον παραδοσιακό μουσακά, με ωραία μπεσαμέλ, φρέσκο κιμά, μελιτζάνες και λίγη πατάτα στη βάση του. Ήταν απ’ τα γευστικότερα πιάτα, ειδικά για τουριστικό μέρος. Μερίδα χορταστική από έναν σεφ που προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά του! Τιμή στα 10.00 €.

Με κέρασαν ένα πολύ καλό κορμό, με πλούσια σοκολάτα και με κρέμα σερβιρισμένη στην άκρη του πιάτου μου, για να τον βουτήξω. Ο σεφ τα καταφέρνει εξίσου και στα επιδόρπια!

Πλήρωσα 17.00 € και ευχαριστήθηκα το γεύμα μου, στην πιο τουριστική μάλιστα περιοχή της Πρωτεύουσας!

Φυσικά και το προτείνω, ανάμεσα σε πληθώρα αξιόλογων χώρων της περιοχής αυτής.

Η Αρκαδία, πατρική μου γη, που την έχουν υμνήσει μέγιστοι ποιητές απ’ τον Βιργίλιο μέχρι τον Γκαίτε, σαν φύση μοναδική, βιώνεται λοιπόν εξίσου και για τη γαστρονομία της!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

07 Αυγ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Την Τετάρτη 1/8 βρέθηκα στην περιοχή της Ακρόπολης, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αμέτρητα πλήθη τουριστών. Επηρεασμένος θετικά απ’ την ΕΠΗΡΕΙΑ, σκέφθηκα να επισκεφθώ και την ARCADIA (A), που το όνομά της παραπέμπει επίσης σε συμπατριώτες Αρκάδες!

Μου έκανε εντύπωση ότι το συγκεκριμένο μαγαζί γέμισε, από μεμονωμένους πελάτες και γκρουπ τουριστών λίγο πριν τη 1.00 μ. μ., ενώ τα γειτονικά καταστήματα ήταν ακόμη μισοάδεια (ή μισογεμάτα, ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας σας! ).

Η Α, που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη, απέναντι απ’ το ομώνυμο μουσείο και σε απόσταση ελάχιστων μόνο μέτρων απ’ τον Σταθμό του Μετρό, πρωτοάνοιξε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήδη το 1980 λειτουργούσε κανονικά σαν μια απλή τουριστική ταβέρνα της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης της, κ. Παρασκευόπουλος, που τον γνώρισα εκεί, με καταγωγή απ’ το Χρυσοχώρι Αρκαδίας (στον ποταμό Λάδωνα, λίγο έξω απ’ τα φημισμένα ιαματικά Λουτρά Ηραίας), με πληροφόρησε ότι ανακαίνισε το μαγαζί του ριζικά το 2012, και τώρα είναι ένα ευπρεπέστατο εστιατόριο. Ανοίγει καθημερινά, απ’ το πρωί για καφέδες, χυμούς και σνακ, ενώ η κουζίνα του λειτουργεί απ’ τις 12.00 μέχρι 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο σεφ της Α είναι ο Άγγελος, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο μενού, βασισμένο σε πολλές τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και τα γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, περιζήτητα απ’ τους τουρίστες.

Στον χώρο κυριαρχούν λευκές και ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ στα τραπέζια είναι στρωμένα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και λευκές πετσέτες.

Εσωτερικά, οι δυο μεγάλες τζαμαρίες χαρίζουν άπλετο φως, ο κλιματισμός λειτουργούσε κανονικά, προσφέροντας την απαραίτητη δροσιά και γι’ αυτό προτίμησα να κάτσω μέσα, θαυμάζοντας την κίνηση απέξω. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με τετράγωνα μπεζ πλακάκια, ενώ ο χώρος στην τζαμαρία ήταν λίγο υπερυψωμένος, με ξύλινο δάπεδο και δύο απ’ τα συνολικά 12 τραπέζια. Υπολόγισα την εσωτερική χωρητικότητα σε 50 άτομα, που έτρωγαν σε διθέσιους κυρίως καναπέδες ή σε καθίσματα. Εξωτερικά έτρωγαν ισάριθμα άτομα, ενώ στο πατάρι υπήρχε χώρος για 20 ακόμη άτομα περίπου.

Στο πατάρι επίσης, με πρόσβαση από σκάλα στο βάθος της αίθουσας, υπήρχαν 1+1 ευπρεπή WC, όπου το ανδρικό που επισκέφθηκα ήταν καθαρό, παρά την κίνηση, και άρτια εξοπλισμένο.

Η μουσική, στη σωστή ένταση, ήταν βέβαια σύγχρονα ελληνικά ελαφρολαϊκά τραγούδια, με τον Ρέμο κι άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι ταίριαζε απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα.
Σημειωτέον επίσης, ότι μέσα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, γεγονός που τηρείται ευλαβικά απ’ τους τουρίστες, ενώ και έξω ελάχιστοι κάπνιζαν!

Παρατήρησα ότι στη μία πλευρά των τοίχων υπήρχαν δύο όμορφα ταμπλό με καταπράσινα τοπία της ποιμενικής Αρκαδίας.

Απ’ την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να λείπει αντίγραφο του φημισμένου πίνακα του Γάλλου ζωγράφου του 17ου αιώνα Nicolas Poussin, που κοσμεί σε περίοπτη θέση το μουσείο Λούβρο στο Παρίσι,. Ο πίνακας αυτός είναι συνυφασμένος με το πασίγνωστο motto – ET IN ARCADIA EGO – που σημαίνει: «Ακόμα και στην Αρκαδία βρίσκομαι εγώ», υποδηλώνοντας ότι κι ο Θάνατος ακόμα δεν μπορεί να απουσιάζει ούτε από μια τόσο ουτοπική, αγνή, παραδεισένια και ειδυλλιακή περιοχή, μακράν των ‘μολυσμένων’ πόλεων! Ο διαπρεπής καλλιτέχνης-στοχαστής, στο μπαρόκ αυτό έργο του, απεικονίζει ένα ποιμενικό τοπίο με Αρκάδες βοσκούς της κλασικής αρχαιότητας, συγκεντρωμένους γύρω από έναν τάφο. Άλλωστε, κι ο Θεός Πάνας είναι ο Θεός των Αρκαδικών βουνών!

Μετά τη μικρή παρένθεση για τον πίνακα που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ την ARCADIA, θα προσγειωθώ στα βασικά μας θέματα του μενού, των γεύσεων και της εξυπηρέτησης. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, ότι παρά την κίνηση, όλα στην Α ήταν άψογα συντονισμένα, και τα 5-6 νεαρά παιδιά, με τα σκούρα παντελόνια και τα λευκά πουκάμισα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της εσωτερικής κουζίνας, επιτελούσαν το θαύμα τους, παίρνοντας παραγγελίες στα αγγλικά, και σερβίροντας μέσα σε χρόνους ρεκόρ.
Εύγε και ελπίζω το ίδιο να ισχύει και τις βραδινές ώρες, με την εξίσου μεγάλη τουριστική προσέλευση, υποθέτοντας ότι κάποιες βάρδιες προσωπικού θα ανανεώνονται.

Στο μενού τώρα, που υπάρχει και ηλεκτρονικά στο σάιτ της Α και το οποίο περιλαμβάνει τα εξής!

15 ορεκτικά, όπως αρκαδικούς κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια, κεμπαπάκια γαρίδας με καβούρι, γαύρο, χταπόδι σχάρας, σε τιμές 4-15 €,
7 σαλάτες από 7.50-13 €, τιμή που αφορά σαλάτα θαλασσινών με γαρίδες,
2 σούπες στα 6.50 €,
8 τοπικές σπεσιαλιτέ, κι ανάμεσά τους 3 παραλλαγές του μουσακά, δηλαδή τον παραδοσιακό, τον χορτοφαγικό, καθώς και τον ονομαζόμενο ‘αρχαϊκό’, με αρνί τυλιγμένο σε μελιτζάνα και γιαούρτι. Επίσης, αρνάκι κλέφτικο, χοιρινό σέλινο (τον χειμώνα σερβίρουν φοβερό φρικασέ με τοπικά μυρώνια! ), κόκορα κρασάτο με τοπικές χυλοπίτες, κ. λπ., σε τιμές 9-16 €,
12 κρεατικά και 7 ψαρικά, σε τιμές από 10-22.50 €, που αφορά το φιλέτο μυλοκόπι με τοπικά αγριόχορτα,
10 ζυμαρικά και ριζότο, στα 9-16 €, για το ριζότο θαλασσινών,
Καθώς και κάποια γλυκά, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, και σπεσιαλιτέ κορμό σοκολάτας με έξτρα κρέμα.

Στον κατάλογο των ποτών υπάρχουν 10 εγχώριες μπύρες ~ 4 €, αποστάγματα 200 ml στα 6-7 €, ποτήρι κρασί στα 3.50 και καράφα ½ λίτρου στα 7 €, κοκτέιλ στα 8 €, συνήθη αναψυκτικά και 20 ετικέτες ελληνικών κρασιών, από 15 € το τοπικό μοσχοφίλερο, μέχρι 70 € για το κόκκινο Κτήμα Θεόπετρα 24 των Μετεώρων, παλαιωμένο κρασί 14 βαθμών οινοπνεύματος, από γαλλικές ποικιλίες (σε καλές κάβες, περί τα 35 €! ).

Όσον αφορά τώρα την όρεξή μου: αρχικά μου πρόσφεραν welcome δίσκο με 4 φέτες φρεσκότατου, λευκού ψωμιού, που συνοδεύονταν από μπολάκι με πάστα ελιάς! Αφορά καλωσόρισμα για κάθε πελάτη.

Επίσης, ζήτησα 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού (AVRA), τιμή 2.00 €.

Για πρώτο πιάτο πήρα μια σπανακόπιτα, που ήταν μια νοστιμότατη πίτα από τοπικά μυρώνια, ευωδιαστές καυκαλήθρες, και τη γνωστή αρκαδική φέτα. Τιμή 5.00 €.
Για κυρίως πήρα τον παραδοσιακό μουσακά, με ωραία μπεσαμέλ, φρέσκο κιμά, μελιτζάνες και λίγη πατάτα στη βάση του. Ήταν απ’ τα γευστικότερα πιάτα, ειδικά για τουριστικό μέρος. Μερίδα χορταστική από έναν σεφ που προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά του! Τιμή στα 10.00 €.

Με κέρασαν ένα πολύ καλό κορμό, με πλούσια σοκολάτα και με κρέμα σερβιρισμένη στην άκρη του πιάτου μου, για να τον βουτήξω. Ο σεφ τα καταφέρνει εξίσου και στα επιδόρπια!

Πλήρωσα 17.00 € και ευχαριστήθηκα το γεύμα μου, στην πιο τουριστική μάλιστα περιοχή της Πρωτεύουσας!

Φυσικά και το προτείνω, ανάμεσα σε πληθώρα αξιόλογων χώρων της περιοχής αυτής.

Η Αρκαδία, πατρική μου γη, που την έχουν υμνήσει μέγιστοι ποιητές απ’ τον Βιργίλιο μέχρι τον Γκαίτε, σαν φύση μοναδική, βιώνεται λοιπόν εξίσου και για τη γαστρονομία της!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

piperman

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

€ / Άτομο

17-25

Την Τετάρτη 1/8 βρέθηκα στην περιοχή της Ακρόπολης, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αμέτρητα πλήθη τουριστών. Επηρεασμένος θετικά απ’ την ΕΠΗΡΕΙΑ, σκέφθηκα να επισκεφθώ και την ARCADIA (A), που το όνομά της παραπέμπει επίσης σε συμπατριώτες Αρκάδες!

Μου έκανε εντύπωση ότι το συγκεκριμένο μαγαζί γέμισε, από μεμονωμένους πελάτες και γκρουπ τουριστών λίγο πριν τη 1.00 μ. μ., ενώ τα γειτονικά καταστήματα ήταν ακόμη μισοάδεια (ή μισογεμάτα, ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας σας! ).

Η Α, που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη, απέναντι απ’ το ομώνυμο μουσείο και σε απόσταση ελάχιστων μόνο μέτρων απ’ τον Σταθμό του Μετρό, πρωτοάνοιξε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήδη το 1980 λειτουργούσε κανονικά σαν μια απλή τουριστική ταβέρνα της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης της, κ. Παρασκευόπουλος, που τον γνώρισα εκεί, με καταγωγή απ’ το Χρυσοχώρι Αρκαδίας (στον ποταμό Λάδωνα, λίγο έξω απ’ τα φημισμένα ιαματικά Λουτρά Ηραίας), με πληροφόρησε ότι ανακαίνισε το μαγαζί του ριζικά το 2012, και τώρα είναι ένα ευπρεπέστατο εστιατόριο. Ανοίγει καθημερινά, απ’ το πρωί για καφέδες, χυμούς και σνακ, ενώ η κουζίνα του λειτουργεί απ’ τις 12.00 μέχρι 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο σεφ της Α είναι ο Άγγελος, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο μενού, βασισμένο σε πολλές τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και τα γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, περιζήτητα απ’ τους τουρίστες.

Στον χώρο κυριαρχούν λευκές και ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ στα τραπέζια είναι στρωμένα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και λευκές πετσέτες.

Εσωτερικά, οι δυο μεγάλες τζαμαρίες χαρίζουν άπλετο φως, ο κλιματισμός λειτουργούσε κανονικά, προσφέροντας την απαραίτητη δροσιά και γι’ αυτό προτίμησα να κάτσω μέσα, θαυμάζοντας την κίνηση απέξω. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με τετράγωνα μπεζ πλακάκια, ενώ ο χώρος στην τζαμαρία ήταν λίγο υπερυψωμένος, με ξύλινο δάπεδο και δύο απ’ τα συνολικά 12 τραπέζια. Υπολόγισα την εσωτερική χωρητικότητα σε 50 άτομα, που έτρωγαν σε διθέσιους κυρίως καναπέδες ή σε καθίσματα. Εξωτερικά έτρωγαν ισάριθμα άτομα, ενώ στο πατάρι υπήρχε χώρος για 20 ακόμη άτομα περίπου.

Στο πατάρι επίσης, με πρόσβαση από σκάλα στο βάθος της αίθουσας, υπήρχαν 1+1 ευπρεπή WC, όπου το ανδρικό που επισκέφθηκα ήταν καθαρό, παρά την κίνηση, και άρτια εξοπλισμένο.

Η μουσική, στη σωστή ένταση, ήταν βέβαια σύγχρονα ελληνικά ελαφρολαϊκά τραγούδια, με τον Ρέμο κι άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι ταίριαζε απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα.
Σημειωτέον επίσης, ότι μέσα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, γεγονός που τηρείται ευλαβικά απ’ τους τουρίστες, ενώ και έξω ελάχιστοι κάπνιζαν!

Παρατήρησα ότι στη μία πλευρά των τοίχων υπήρχαν δύο όμορφα ταμπλό με καταπράσινα τοπία της ποιμενικής Αρκαδίας.

Απ’ την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να λείπει αντίγραφο του φημισμένου πίνακα του Γάλλου ζωγράφου του 17ου αιώνα Nicolas Poussin, που κοσμεί σε περίοπτη θέση το μουσείο Λούβρο στο Παρίσι,. Ο πίνακας αυτός είναι συνυφασμένος με το πασίγνωστο motto – ET IN ARCADIA EGO – που σημαίνει: «Ακόμα και στην Αρκαδία βρίσκομαι εγώ», υποδηλώνοντας ότι κι ο Θάνατος ακόμα δεν μπορεί να απουσιάζει ούτε από μια τόσο ουτοπική, αγνή, παραδεισένια και ειδυλλιακή περιοχή, μακράν των ‘μολυσμένων’ πόλεων! Ο διαπρεπής καλλιτέχνης-στοχαστής, στο μπαρόκ αυτό έργο του, απεικονίζει ένα ποιμενικό τοπίο με Αρκάδες βοσκούς της κλασικής αρχαιότητας, συγκεντρωμένους γύρω από έναν τάφο. Άλλωστε, κι ο Θεός Πάνας είναι ο Θεός των Αρκαδικών βουνών!

Μετά τη μικρή παρένθεση για τον πίνακα που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ την ARCADIA, θα προσγειωθώ στα βασικά μας θέματα του μενού, των γεύσεων και της εξυπηρέτησης. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, ότι παρά την κίνηση, όλα στην Α ήταν άψογα συντονισμένα, και τα 5-6 νεαρά παιδιά, με τα σκούρα παντελόνια και τα λευκά πουκάμισα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της εσωτερικής κουζίνας, επιτελούσαν το θαύμα τους, παίρνοντας παραγγελίες στα αγγλικά, και σερβίροντας μέσα σε χρόνους ρεκόρ.
Εύγε και ελπίζω το ίδιο να ισχύει και τις βραδινές ώρες, με την εξίσου μεγάλη τουριστική προσέλευση, υποθέτοντας ότι κάποιες βάρδιες προσωπικού θα ανανεώνονται.

Στο μενού τώρα, που υπάρχει και ηλεκτρονικά στο σάιτ της Α και το οποίο περιλαμβάνει τα εξής!

15 ορεκτικά, όπως αρκαδικούς κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια, κεμπαπάκια γαρίδας με καβούρι, γαύρο, χταπόδι σχάρας, σε τιμές 4-15 €,
7 σαλάτες από 7.50-13 €, τιμή που αφορά σαλάτα θαλασσινών με γαρίδες,
2 σούπες στα 6.50 €,
8 τοπικές σπεσιαλιτέ, κι ανάμεσά τους 3 παραλλαγές του μουσακά, δηλαδή τον παραδοσιακό, τον χορτοφαγικό, καθώς και τον ονομαζόμενο ‘αρχαϊκό’, με αρνί τυλιγμένο σε μελιτζάνα και γιαούρτι. Επίσης, αρνάκι κλέφτικο, χοιρινό σέλινο (τον χειμώνα σερβίρουν φοβερό φρικασέ με τοπικά μυρώνια! ), κόκορα κρασάτο με τοπικές χυλοπίτες, κ. λπ., σε τιμές 9-16 €,
12 κρεατικά και 7 ψαρικά, σε τιμές από 10-22.50 €, που αφορά το φιλέτο μυλοκόπι με τοπικά αγριόχορτα,
10 ζυμαρικά και ριζότο, στα 9-16 €, για το ριζότο θαλασσινών,
Καθώς και κάποια γλυκά, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, και σπεσιαλιτέ κορμό σοκολάτας με έξτρα κρέμα.

Στον κατάλογο των ποτών υπάρχουν 10 εγχώριες μπύρες ~ 4 €, αποστάγματα 200 ml στα 6-7 €, ποτήρι κρασί στα 3.50 και καράφα ½ λίτρου στα 7 €, κοκτέιλ στα 8 €, συνήθη αναψυκτικά και 20 ετικέτες ελληνικών κρασιών, από 15 € το τοπικό μοσχοφίλερο, μέχρι 70 € για το κόκκινο Κτήμα Θεόπετρα 24 των Μετεώρων, παλαιωμένο κρασί 14 βαθμών οινοπνεύματος, από γαλλικές ποικιλίες (σε καλές κάβες, περί τα 35 €! ).

Όσον αφορά τώρα την όρεξή μου: αρχικά μου πρόσφεραν welcome δίσκο με 4 φέτες φρεσκότατου, λευκού ψωμιού, που συνοδεύονταν από μπολάκι με πάστα ελιάς! Αφορά καλωσόρισμα για κάθε πελάτη.

Επίσης, ζήτησα 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού (AVRA), τιμή 2.00 €.

Για πρώτο πιάτο πήρα μια σπανακόπιτα, που ήταν μια νοστιμότατη πίτα από τοπικά μυρώνια, ευωδιαστές καυκαλήθρες, και τη γνωστή αρκαδική φέτα. Τιμή 5.00 €.
Για κυρίως πήρα τον παραδοσιακό μουσακά, με ωραία μπεσαμέλ, φρέσκο κιμά, μελιτζάνες και λίγη πατάτα στη βάση του. Ήταν απ’ τα γευστικότερα πιάτα, ειδικά για τουριστικό μέρος. Μερίδα χορταστική από έναν σεφ που προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά του! Τιμή στα 10.00 €.

Με κέρασαν ένα πολύ καλό κορμό, με πλούσια σοκολάτα και με κρέμα σερβιρισμένη στην άκρη του πιάτου μου, για να τον βουτήξω. Ο σεφ τα καταφέρνει εξίσου και στα επιδόρπια!

Πλήρωσα 17.00 € και ευχαριστήθηκα το γεύμα μου, στην πιο τουριστική μάλιστα περιοχή της Πρωτεύουσας!

Φυσικά και το προτείνω, ανάμεσα σε πληθώρα αξιόλογων χώρων της περιοχής αυτής.

Η Αρκαδία, πατρική μου γη, που την έχουν υμνήσει μέγιστοι ποιητές απ’ τον Βιργίλιο μέχρι τον Γκαίτε, σαν φύση μοναδική, βιώνεται λοιπόν εξίσου και για τη γαστρονομία της!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.