Loader

04 Σεπ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Καλό Φθινόπωρο επισήμως πια!

Τέσσερεις καλές κριτικές από νέους σχετικά χρήστες για μια πολύ φρέσκια άφιξη μόλις δύο μηνών. Με βεβαιότητα μόλις 43% δεν ξέρω το γιατί, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή το Κάππα.

Επιστροφή από διακοπές μετά το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου και η Αθήνα ακόμα άδεια. Οι ασφαλείς επιλογές δεν ήταν και πολλές αφού τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν τουλάχιστον για το 10ήμερο από τον 15Αύγουστο και μετά. Είπα θα πάμε κι ό, τι γίνει.

Επίσκεψη λοιπόν 25/8/2018 άτομα δύο μαζί με το τετράποδο κοριτσάκι μας, αφού προηγουμένως είχαμε ρωτήσει και μας είχαν δώσει το πράσινο φως για να καθίσουμε στην αυλή. Η Προδίκου είναι ένα μικρό κάθετο στενάκι πλησίον της Ιεράς οδού, που συνδέει την Κεραμεικού με την Λεωνίδου. Δεν περνάς εύκολα από κει, παρά μόνο ψάχνοντας για παρκάρισμα. Πλέον, έχεις ακόμα έναν πιο σοβαρό λόγο να περάσεις και να κάνεις και στάση… το Κάππα.

Ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος, όμορφος, ζεστός και φροντισμένος. Από τη στιγμή που θα μπεις στο εσωτερικό του, μέχρι να φτάσεις στην πίσω πανέμορφη, πεντακάθαρη και λουλουδάτη αυλή, ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και γαλήνης έχει καρφιτσωθεί στο πρόσωπό σου. Και ήδη έχεις πολύ καλό προαίσθημα για την συνέχεια.

Στο εσωτερικό υπάρχει διάχυτος ρομαντισμός με παλαιά έπιπλα αξιοποιημένα με πολύ γούστο και μεράκι. Ανάμεσα στα σκρίνια, τους καθρέφτες και τα vintage κάδρα, μας τράβηξε την προσοχή ένα παμπάλαιο ψυγείο πάγου! Εξωτερικά μοιάζει με έπιπλο, η κάνουλα όμως με το βρυσάκι περίπου στο μέσον του και το πορτάκι με το χερούλι από κάτω μας έκανε να ρωτήσουμε τι ακριβώς είναι. Τότε μας εξήγησαν ακριβώς τη χρήση που είχε παλιά και το άνοιξαν για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν τις πλάκες πάγου για να έχουν δροσερό νερό αλλά και για να αποθηκεύουν διάφορα ευπαθή προϊόντα… πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Οι τουαλέτες αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ωραίο ρετρό πλακάκι σε γκρι αποχρώσεις και τα όμορφα καλαθάκια, ήταν πεντακάθαρες! Απ’ έξω ακριβώς και πριν την είσοδο σε αυτές, δύο ξύλινες παλιές πόρτες με πλεκτά κουρτινάκια, έχουν χρησιμοποιηθεί έξυπνα ως διαχωριστικός διάδρομος θα έλεγα από τον υπόλοιπο χώρο.

Η αυλή που φιλοξενεί περίπου 10-11 ξύλινα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ των οποίων κι έναν πολύ ωραίο παλιό καναπέ, μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο φροντισμένες και όμορφες που έχω συναντήσει σε εστιατόριο. Σε γκρι αποχρώσεις, γεμάτη βασιλικούς, ελίτσες φωτισμένες και άλλα όμορφα φυτά, πατζούρια παλιά ξύλινα σε έντονες αποχρώσεις για αντίθεση, κηροπήγια και άλλα διακοσμητικά. Το οίκημα που φαίνεται στο τέρμα της αυλής προφανώς κάποτε ήταν σπίτι και υποθέτω πως πλέον λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος ή κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά τα πορτοπαράθυρά του έχουν αξιοποιηθεί και αυτά κατάλληλα με όμορφα κουρτινάκια και μέσα ο κατάλληλος φωτισμός δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κατοικίσιμη οικία. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την πολύ ωραία έντεχνη μουσική προσδίδουν ένα πολύ ζεστό και χαλαρωτικό κλίμα.

Η εξυπηρέτηση υποδειγματική! Από το καλωσόρισμα μέχρι το καληνύχτισμα μας αντιμετώπισαν με ευγένεια, προθυμία και θέρμη. Κανένα παράπονο πραγματικά. Μέχρι και μεζέ για τη Μόκα μας, μας έφεραν!

Ο κατάλογος έχει αρκετά αξιόλογες προτάσεις ανάμεσα σε 10 κρύα πιάτα για αρχή όπως σαλάτες, αλοιφές κτλ, 15 ζεστά πιάτα (ορεκτικά και κυρίως) καθώς και κάποια πιάτα ημέρας. Θα βρείτε επίσης κοκτέιλ, καφέ και γλυκό.

Μεταξύ αυτών και μετά από το κέρασμα της chef (μια εξαιρετική κρύα αρωματική ντοματόσουπα σε μεγάλα σφηνοπότηρα), εμείς επιλέξαμε:

- Φάβα με λουκάνικο Ταϋγετου χ 4,50€

Σερβιρίστηκε ζεστή με λαδάκι, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι που της έδινε σίγουρα πόντους σε σχέση με το ξερό που συνήθως τη σερβίρουν οι περισσότεροι (προσωπικά την παραγγέλνω πάντα χωρίς κρεμμύδι για να καταλάβετε). Το λουκάνικο καλής ποιότητας ήπιο σε ένταση και σε γενναιόδωρη ποσότητα, δεν έκανε απλά τον κομπάρσο. Πολύ καλή επιλογή αν και προσωπικά θα μου άρεσε κι ένα πιο έντονο ή πικάντικο λουκάνικο.

- Καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και αυγό μάτι χ 7,50€

Εξαιρετικός μεζές για τη μέση. Καλής ποιότητας καβουρμάς πάνω σε στρώσεις ψιλοκομμένης σε στικς πατάτας που έδινε μια crunchy υφή στις μπουκιές μας με λίγη ντοματούλα και πολλά μυρωδικά ανάμεσα. Από πάνω το αυγό μάτι είχε ψηθεί μαεστρικά έτσι ώστε να είναι αρκούντως μελάτο και να “βουτσαλάει” στη δική μου διάλεκτο. Θεός!
Κάπου εκεί φυσικά ζητήσαμε και το ψωμάκι (χ 1€) που στην αρχή -ερωτώμενοι- αρνηθήκαμε… οπότε κατέφθασε περασμένο λίγο από το φούρνο για να γίνει κι αυτό τραγανό και καταλαβαίνετε τι ακολούθησε.

- Συκώτι ψητό ταλιάτα σε σάλτσα δεντρολίβανο χ 7€

Πρωτότυπη εκδοχή, κομμένο σε λεπτές φέτες το συκώτι που είχε άριστο ψήσιμο, τέτοιο που παρά το λεπτό του πάχος δεν είχε χάσει ούτε τους χυμούς του, ούτε τη γεύση του. Το συνόδευαν ανάμεσα φέτες από ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά. Τα μυρωδικά και το πέστο δεντρολίβανου που είχε σίγουρα και κάποιο όξινο στοιχείο (ξύδι ή λεμόνι ενδεχομένως) έδωσε σαφέστατα ακόμα περισσότερους πόντους στη γεύση.

- Κριθαρότο με κολοκυθάκι, γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο και κοτόπουλο χ 8,50€

Πιάτο ημέρας που σίγουρα αξίζει να μπει στις μόνιμες επιλογές του καταλόγου. Πρώτη επιλογή μας ήταν το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας αλλά μας κέρδισε το δεύτερο στην περιγραφή ως κάτι πιο ιδιαίτερο που επιβεβαιώθηκε και από τον σερβιτόρο τον οποίο ρωτήσαμε αλλά και από την δοκιμή φυσικά σε δεύτερη φάση.

Σωστό χύλωμα στο κριθαρότο με νότες δροσιάς από το γιαούρτι και γεμάτο αρώματα από τον δυόσμο. Το πιάτο αυτό θα μπορούσε άνετα να σταθεί και χωρίς το κοτόπουλο που παρόλα αυτά ήταν καλοψημένο και ζουμερό. Αν κάτι ήθελα σε αυτό το πιάτο θα ήταν λίγο περισσότερο αλάτι και ένα λεπτό λιγότερο βράσιμο στο κριθαράκι.

- Ψαρονέφρι γεμιστό με παλαιωμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα χ 9,50€

Αφρός! Αν θυμάμαι καλά ήταν το πιάτο που μας είπαν ότι ψήνεται σε σου βιντ (δηλαδή σε κενό αέρος) και τελειώνει στο φούρνο (ή μήπως στο τηγάνι; Νομίζω το πρώτο αλλά μη σας σας γελάσω κι όλας). Από τα πλέον μαλακά κομμάτια του συγκεκριμένου τύπου κρέατος που έχω δοκιμάσει, το οποίο είναι πανεύκολο να γίνει στεγνό σαν σόλα. Το άρωμα της παλαιωμένης γραβιέρας με την οποία ήταν γεμισμένο ίσως ξενίσει κάποιους γιατί είναι αρκετά ιδιαίτερο. Κάποιοι άλλοι σίγουρα θα το λατρέψουν. Συνοδεύτηκε με πεντανόστιμες πατάτες κυδωνάτες και μια κόκκινη σάλτσα μάλλον πιπεριάς αν θυμάμαι καλά. Ένα πάρα πολύ καλό και άρτιο πιάτο.

Ήπιαμε μια μπύρα Μάμος (προέλευση Πάτρα) 500ml x 3€ που πρώτη φορά δοκίμασα και μου φάνηκε καλή, έναν espresso για τη χώνεψη (ο οποίος τώρα που βλέπω την απόδειξη αναλυτικά δεν χρεώθηκε) και νερό βρύσης που έρχεται άμεσα στο τραπέζι χωρίς διαπραγματεύσεις.

Από τα γλυκά (που δεν είδαμε στον κατάλογο) αλλά ήταν αρκετά και είναι όλα δική τους παρασκευής απ’ ότι μας πληροφόρησαν, δοκιμάσαμε ένα

- Μιλφέιγ χ 4,50€

Ωραία εμφάνιση, πολύ καλή η γεύση της κρέμας με το φύλλο τραγανό μεν απλά θα το ήθελα λίγο πιο αφράτο, το βρήκα ελαφρώς σκληρό στο κόψιμο. Παρόλα αυτά ήταν μια αξιοπρεπέστατη εκτέλεση και σε πάρα σε πολύ καλή τιμή.

Ο λογαριασμός ήρθε μαζί με κερασμένο λικέρ μαστίχας στα 45,50€ ήτοι 22,75€/άτομο για ένα υπέροχο και πλουσιότατο δείπνο από το οποίο φύγαμε άκρως ικανοποιημένοι και κυριολεκτικά σκασμένοι καθώς οι μερίδες εκτός από ποιοτικά άριστες και γευστικές είναι και πολύ γενναιόδωρες.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι το Κάππα αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που έχει πάει ένα βήμα παρακάτω τόσο αισθητικά, όσο και γαστρονομικά σε σχέση με τις υπόλοιπες - alternative κατά το πλείστον- επιλογές στην ευρύτερη περιοχή. Για μένα, αν και ίσως είναι πολύ νωρίς, τολμώ να πω ότι έχει ήδη μπει στο top τρίγωνο των επιλογών μου (Κεραμεικού-Μεταξουργείου) μαζί με τη Μπέμπα και το Ρακόρ. Πιστεύω πως δεν θα διαψευστώ στην πορεία, άλλωστε με ένα τόσο δυνατό ξεκίνημα, με τόσο όμορφη διάθεση και προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο. Ανυπομονώ να πάω ξανά για να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα πιάτα που είδα στον κατάλογο. Δηλώνω ενθουσιασμένη και για τον λόγο αυτό θα βάλω την υψηλότερη βαθμολογία μου για την όλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι το Κάππα, ήρθε για να μείνει… και θα μείνει. Γιατί η καλή μέρα… απ’ το πρωί φαίνεται!

Προτείνεται.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

04 Σεπ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Καλό Φθινόπωρο επισήμως πια!

Τέσσερεις καλές κριτικές από νέους σχετικά χρήστες για μια πολύ φρέσκια άφιξη μόλις δύο μηνών. Με βεβαιότητα μόλις 43% δεν ξέρω το γιατί, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή το Κάππα.

Επιστροφή από διακοπές μετά το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου και η Αθήνα ακόμα άδεια. Οι ασφαλείς επιλογές δεν ήταν και πολλές αφού τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν τουλάχιστον για το 10ήμερο από τον 15Αύγουστο και μετά. Είπα θα πάμε κι ό, τι γίνει.

Επίσκεψη λοιπόν 25/8/2018 άτομα δύο μαζί με το τετράποδο κοριτσάκι μας, αφού προηγουμένως είχαμε ρωτήσει και μας είχαν δώσει το πράσινο φως για να καθίσουμε στην αυλή. Η Προδίκου είναι ένα μικρό κάθετο στενάκι πλησίον της Ιεράς οδού, που συνδέει την Κεραμεικού με την Λεωνίδου. Δεν περνάς εύκολα από κει, παρά μόνο ψάχνοντας για παρκάρισμα. Πλέον, έχεις ακόμα έναν πιο σοβαρό λόγο να περάσεις και να κάνεις και στάση… το Κάππα.

Ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος, όμορφος, ζεστός και φροντισμένος. Από τη στιγμή που θα μπεις στο εσωτερικό του, μέχρι να φτάσεις στην πίσω πανέμορφη, πεντακάθαρη και λουλουδάτη αυλή, ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και γαλήνης έχει καρφιτσωθεί στο πρόσωπό σου. Και ήδη έχεις πολύ καλό προαίσθημα για την συνέχεια.

Στο εσωτερικό υπάρχει διάχυτος ρομαντισμός με παλαιά έπιπλα αξιοποιημένα με πολύ γούστο και μεράκι. Ανάμεσα στα σκρίνια, τους καθρέφτες και τα vintage κάδρα, μας τράβηξε την προσοχή ένα παμπάλαιο ψυγείο πάγου! Εξωτερικά μοιάζει με έπιπλο, η κάνουλα όμως με το βρυσάκι περίπου στο μέσον του και το πορτάκι με το χερούλι από κάτω μας έκανε να ρωτήσουμε τι ακριβώς είναι. Τότε μας εξήγησαν ακριβώς τη χρήση που είχε παλιά και το άνοιξαν για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν τις πλάκες πάγου για να έχουν δροσερό νερό αλλά και για να αποθηκεύουν διάφορα ευπαθή προϊόντα… πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Οι τουαλέτες αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ωραίο ρετρό πλακάκι σε γκρι αποχρώσεις και τα όμορφα καλαθάκια, ήταν πεντακάθαρες! Απ’ έξω ακριβώς και πριν την είσοδο σε αυτές, δύο ξύλινες παλιές πόρτες με πλεκτά κουρτινάκια, έχουν χρησιμοποιηθεί έξυπνα ως διαχωριστικός διάδρομος θα έλεγα από τον υπόλοιπο χώρο.

Η αυλή που φιλοξενεί περίπου 10-11 ξύλινα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ των οποίων κι έναν πολύ ωραίο παλιό καναπέ, μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο φροντισμένες και όμορφες που έχω συναντήσει σε εστιατόριο. Σε γκρι αποχρώσεις, γεμάτη βασιλικούς, ελίτσες φωτισμένες και άλλα όμορφα φυτά, πατζούρια παλιά ξύλινα σε έντονες αποχρώσεις για αντίθεση, κηροπήγια και άλλα διακοσμητικά. Το οίκημα που φαίνεται στο τέρμα της αυλής προφανώς κάποτε ήταν σπίτι και υποθέτω πως πλέον λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος ή κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά τα πορτοπαράθυρά του έχουν αξιοποιηθεί και αυτά κατάλληλα με όμορφα κουρτινάκια και μέσα ο κατάλληλος φωτισμός δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κατοικίσιμη οικία. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την πολύ ωραία έντεχνη μουσική προσδίδουν ένα πολύ ζεστό και χαλαρωτικό κλίμα.

Η εξυπηρέτηση υποδειγματική! Από το καλωσόρισμα μέχρι το καληνύχτισμα μας αντιμετώπισαν με ευγένεια, προθυμία και θέρμη. Κανένα παράπονο πραγματικά. Μέχρι και μεζέ για τη Μόκα μας, μας έφεραν!

Ο κατάλογος έχει αρκετά αξιόλογες προτάσεις ανάμεσα σε 10 κρύα πιάτα για αρχή όπως σαλάτες, αλοιφές κτλ, 15 ζεστά πιάτα (ορεκτικά και κυρίως) καθώς και κάποια πιάτα ημέρας. Θα βρείτε επίσης κοκτέιλ, καφέ και γλυκό.

Μεταξύ αυτών και μετά από το κέρασμα της chef (μια εξαιρετική κρύα αρωματική ντοματόσουπα σε μεγάλα σφηνοπότηρα), εμείς επιλέξαμε:

- Φάβα με λουκάνικο Ταϋγετου χ 4,50€

Σερβιρίστηκε ζεστή με λαδάκι, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι που της έδινε σίγουρα πόντους σε σχέση με το ξερό που συνήθως τη σερβίρουν οι περισσότεροι (προσωπικά την παραγγέλνω πάντα χωρίς κρεμμύδι για να καταλάβετε). Το λουκάνικο καλής ποιότητας ήπιο σε ένταση και σε γενναιόδωρη ποσότητα, δεν έκανε απλά τον κομπάρσο. Πολύ καλή επιλογή αν και προσωπικά θα μου άρεσε κι ένα πιο έντονο ή πικάντικο λουκάνικο.

- Καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και αυγό μάτι χ 7,50€

Εξαιρετικός μεζές για τη μέση. Καλής ποιότητας καβουρμάς πάνω σε στρώσεις ψιλοκομμένης σε στικς πατάτας που έδινε μια crunchy υφή στις μπουκιές μας με λίγη ντοματούλα και πολλά μυρωδικά ανάμεσα. Από πάνω το αυγό μάτι είχε ψηθεί μαεστρικά έτσι ώστε να είναι αρκούντως μελάτο και να “βουτσαλάει” στη δική μου διάλεκτο. Θεός!
Κάπου εκεί φυσικά ζητήσαμε και το ψωμάκι (χ 1€) που στην αρχή -ερωτώμενοι- αρνηθήκαμε… οπότε κατέφθασε περασμένο λίγο από το φούρνο για να γίνει κι αυτό τραγανό και καταλαβαίνετε τι ακολούθησε.

- Συκώτι ψητό ταλιάτα σε σάλτσα δεντρολίβανο χ 7€

Πρωτότυπη εκδοχή, κομμένο σε λεπτές φέτες το συκώτι που είχε άριστο ψήσιμο, τέτοιο που παρά το λεπτό του πάχος δεν είχε χάσει ούτε τους χυμούς του, ούτε τη γεύση του. Το συνόδευαν ανάμεσα φέτες από ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά. Τα μυρωδικά και το πέστο δεντρολίβανου που είχε σίγουρα και κάποιο όξινο στοιχείο (ξύδι ή λεμόνι ενδεχομένως) έδωσε σαφέστατα ακόμα περισσότερους πόντους στη γεύση.

- Κριθαρότο με κολοκυθάκι, γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο και κοτόπουλο χ 8,50€

Πιάτο ημέρας που σίγουρα αξίζει να μπει στις μόνιμες επιλογές του καταλόγου. Πρώτη επιλογή μας ήταν το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας αλλά μας κέρδισε το δεύτερο στην περιγραφή ως κάτι πιο ιδιαίτερο που επιβεβαιώθηκε και από τον σερβιτόρο τον οποίο ρωτήσαμε αλλά και από την δοκιμή φυσικά σε δεύτερη φάση.

Σωστό χύλωμα στο κριθαρότο με νότες δροσιάς από το γιαούρτι και γεμάτο αρώματα από τον δυόσμο. Το πιάτο αυτό θα μπορούσε άνετα να σταθεί και χωρίς το κοτόπουλο που παρόλα αυτά ήταν καλοψημένο και ζουμερό. Αν κάτι ήθελα σε αυτό το πιάτο θα ήταν λίγο περισσότερο αλάτι και ένα λεπτό λιγότερο βράσιμο στο κριθαράκι.

- Ψαρονέφρι γεμιστό με παλαιωμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα χ 9,50€

Αφρός! Αν θυμάμαι καλά ήταν το πιάτο που μας είπαν ότι ψήνεται σε σου βιντ (δηλαδή σε κενό αέρος) και τελειώνει στο φούρνο (ή μήπως στο τηγάνι; Νομίζω το πρώτο αλλά μη σας σας γελάσω κι όλας). Από τα πλέον μαλακά κομμάτια του συγκεκριμένου τύπου κρέατος που έχω δοκιμάσει, το οποίο είναι πανεύκολο να γίνει στεγνό σαν σόλα. Το άρωμα της παλαιωμένης γραβιέρας με την οποία ήταν γεμισμένο ίσως ξενίσει κάποιους γιατί είναι αρκετά ιδιαίτερο. Κάποιοι άλλοι σίγουρα θα το λατρέψουν. Συνοδεύτηκε με πεντανόστιμες πατάτες κυδωνάτες και μια κόκκινη σάλτσα μάλλον πιπεριάς αν θυμάμαι καλά. Ένα πάρα πολύ καλό και άρτιο πιάτο.

Ήπιαμε μια μπύρα Μάμος (προέλευση Πάτρα) 500ml x 3€ που πρώτη φορά δοκίμασα και μου φάνηκε καλή, έναν espresso για τη χώνεψη (ο οποίος τώρα που βλέπω την απόδειξη αναλυτικά δεν χρεώθηκε) και νερό βρύσης που έρχεται άμεσα στο τραπέζι χωρίς διαπραγματεύσεις.

Από τα γλυκά (που δεν είδαμε στον κατάλογο) αλλά ήταν αρκετά και είναι όλα δική τους παρασκευής απ’ ότι μας πληροφόρησαν, δοκιμάσαμε ένα

- Μιλφέιγ χ 4,50€

Ωραία εμφάνιση, πολύ καλή η γεύση της κρέμας με το φύλλο τραγανό μεν απλά θα το ήθελα λίγο πιο αφράτο, το βρήκα ελαφρώς σκληρό στο κόψιμο. Παρόλα αυτά ήταν μια αξιοπρεπέστατη εκτέλεση και σε πάρα σε πολύ καλή τιμή.

Ο λογαριασμός ήρθε μαζί με κερασμένο λικέρ μαστίχας στα 45,50€ ήτοι 22,75€/άτομο για ένα υπέροχο και πλουσιότατο δείπνο από το οποίο φύγαμε άκρως ικανοποιημένοι και κυριολεκτικά σκασμένοι καθώς οι μερίδες εκτός από ποιοτικά άριστες και γευστικές είναι και πολύ γενναιόδωρες.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι το Κάππα αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που έχει πάει ένα βήμα παρακάτω τόσο αισθητικά, όσο και γαστρονομικά σε σχέση με τις υπόλοιπες - alternative κατά το πλείστον- επιλογές στην ευρύτερη περιοχή. Για μένα, αν και ίσως είναι πολύ νωρίς, τολμώ να πω ότι έχει ήδη μπει στο top τρίγωνο των επιλογών μου (Κεραμεικού-Μεταξουργείου) μαζί με τη Μπέμπα και το Ρακόρ. Πιστεύω πως δεν θα διαψευστώ στην πορεία, άλλωστε με ένα τόσο δυνατό ξεκίνημα, με τόσο όμορφη διάθεση και προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο. Ανυπομονώ να πάω ξανά για να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα πιάτα που είδα στον κατάλογο. Δηλώνω ενθουσιασμένη και για τον λόγο αυτό θα βάλω την υψηλότερη βαθμολογία μου για την όλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι το Κάππα, ήρθε για να μείνει… και θα μείνει. Γιατί η καλή μέρα… απ’ το πρωί φαίνεται!

Προτείνεται.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

PONTIKI

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

-

Καλό Φθινόπωρο επισήμως πια!

Τέσσερεις καλές κριτικές από νέους σχετικά χρήστες για μια πολύ φρέσκια άφιξη μόλις δύο μηνών. Με βεβαιότητα μόλις 43% δεν ξέρω το γιατί, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή το Κάππα.

Επιστροφή από διακοπές μετά το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου και η Αθήνα ακόμα άδεια. Οι ασφαλείς επιλογές δεν ήταν και πολλές αφού τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν τουλάχιστον για το 10ήμερο από τον 15Αύγουστο και μετά. Είπα θα πάμε κι ό, τι γίνει.

Επίσκεψη λοιπόν 25/8/2018 άτομα δύο μαζί με το τετράποδο κοριτσάκι μας, αφού προηγουμένως είχαμε ρωτήσει και μας είχαν δώσει το πράσινο φως για να καθίσουμε στην αυλή. Η Προδίκου είναι ένα μικρό κάθετο στενάκι πλησίον της Ιεράς οδού, που συνδέει την Κεραμεικού με την Λεωνίδου. Δεν περνάς εύκολα από κει, παρά μόνο ψάχνοντας για παρκάρισμα. Πλέον, έχεις ακόμα έναν πιο σοβαρό λόγο να περάσεις και να κάνεις και στάση… το Κάππα.

Ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος, όμορφος, ζεστός και φροντισμένος. Από τη στιγμή που θα μπεις στο εσωτερικό του, μέχρι να φτάσεις στην πίσω πανέμορφη, πεντακάθαρη και λουλουδάτη αυλή, ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και γαλήνης έχει καρφιτσωθεί στο πρόσωπό σου. Και ήδη έχεις πολύ καλό προαίσθημα για την συνέχεια.

Στο εσωτερικό υπάρχει διάχυτος ρομαντισμός με παλαιά έπιπλα αξιοποιημένα με πολύ γούστο και μεράκι. Ανάμεσα στα σκρίνια, τους καθρέφτες και τα vintage κάδρα, μας τράβηξε την προσοχή ένα παμπάλαιο ψυγείο πάγου! Εξωτερικά μοιάζει με έπιπλο, η κάνουλα όμως με το βρυσάκι περίπου στο μέσον του και το πορτάκι με το χερούλι από κάτω μας έκανε να ρωτήσουμε τι ακριβώς είναι. Τότε μας εξήγησαν ακριβώς τη χρήση που είχε παλιά και το άνοιξαν για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν τις πλάκες πάγου για να έχουν δροσερό νερό αλλά και για να αποθηκεύουν διάφορα ευπαθή προϊόντα… πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Οι τουαλέτες αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ωραίο ρετρό πλακάκι σε γκρι αποχρώσεις και τα όμορφα καλαθάκια, ήταν πεντακάθαρες! Απ’ έξω ακριβώς και πριν την είσοδο σε αυτές, δύο ξύλινες παλιές πόρτες με πλεκτά κουρτινάκια, έχουν χρησιμοποιηθεί έξυπνα ως διαχωριστικός διάδρομος θα έλεγα από τον υπόλοιπο χώρο.

Η αυλή που φιλοξενεί περίπου 10-11 ξύλινα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ των οποίων κι έναν πολύ ωραίο παλιό καναπέ, μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο φροντισμένες και όμορφες που έχω συναντήσει σε εστιατόριο. Σε γκρι αποχρώσεις, γεμάτη βασιλικούς, ελίτσες φωτισμένες και άλλα όμορφα φυτά, πατζούρια παλιά ξύλινα σε έντονες αποχρώσεις για αντίθεση, κηροπήγια και άλλα διακοσμητικά. Το οίκημα που φαίνεται στο τέρμα της αυλής προφανώς κάποτε ήταν σπίτι και υποθέτω πως πλέον λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος ή κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά τα πορτοπαράθυρά του έχουν αξιοποιηθεί και αυτά κατάλληλα με όμορφα κουρτινάκια και μέσα ο κατάλληλος φωτισμός δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κατοικίσιμη οικία. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την πολύ ωραία έντεχνη μουσική προσδίδουν ένα πολύ ζεστό και χαλαρωτικό κλίμα.

Η εξυπηρέτηση υποδειγματική! Από το καλωσόρισμα μέχρι το καληνύχτισμα μας αντιμετώπισαν με ευγένεια, προθυμία και θέρμη. Κανένα παράπονο πραγματικά. Μέχρι και μεζέ για τη Μόκα μας, μας έφεραν!

Ο κατάλογος έχει αρκετά αξιόλογες προτάσεις ανάμεσα σε 10 κρύα πιάτα για αρχή όπως σαλάτες, αλοιφές κτλ, 15 ζεστά πιάτα (ορεκτικά και κυρίως) καθώς και κάποια πιάτα ημέρας. Θα βρείτε επίσης κοκτέιλ, καφέ και γλυκό.

Μεταξύ αυτών και μετά από το κέρασμα της chef (μια εξαιρετική κρύα αρωματική ντοματόσουπα σε μεγάλα σφηνοπότηρα), εμείς επιλέξαμε:

- Φάβα με λουκάνικο Ταϋγετου χ 4,50€

Σερβιρίστηκε ζεστή με λαδάκι, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι που της έδινε σίγουρα πόντους σε σχέση με το ξερό που συνήθως τη σερβίρουν οι περισσότεροι (προσωπικά την παραγγέλνω πάντα χωρίς κρεμμύδι για να καταλάβετε). Το λουκάνικο καλής ποιότητας ήπιο σε ένταση και σε γενναιόδωρη ποσότητα, δεν έκανε απλά τον κομπάρσο. Πολύ καλή επιλογή αν και προσωπικά θα μου άρεσε κι ένα πιο έντονο ή πικάντικο λουκάνικο.

- Καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και αυγό μάτι χ 7,50€

Εξαιρετικός μεζές για τη μέση. Καλής ποιότητας καβουρμάς πάνω σε στρώσεις ψιλοκομμένης σε στικς πατάτας που έδινε μια crunchy υφή στις μπουκιές μας με λίγη ντοματούλα και πολλά μυρωδικά ανάμεσα. Από πάνω το αυγό μάτι είχε ψηθεί μαεστρικά έτσι ώστε να είναι αρκούντως μελάτο και να “βουτσαλάει” στη δική μου διάλεκτο. Θεός!
Κάπου εκεί φυσικά ζητήσαμε και το ψωμάκι (χ 1€) που στην αρχή -ερωτώμενοι- αρνηθήκαμε… οπότε κατέφθασε περασμένο λίγο από το φούρνο για να γίνει κι αυτό τραγανό και καταλαβαίνετε τι ακολούθησε.

- Συκώτι ψητό ταλιάτα σε σάλτσα δεντρολίβανο χ 7€

Πρωτότυπη εκδοχή, κομμένο σε λεπτές φέτες το συκώτι που είχε άριστο ψήσιμο, τέτοιο που παρά το λεπτό του πάχος δεν είχε χάσει ούτε τους χυμούς του, ούτε τη γεύση του. Το συνόδευαν ανάμεσα φέτες από ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά. Τα μυρωδικά και το πέστο δεντρολίβανου που είχε σίγουρα και κάποιο όξινο στοιχείο (ξύδι ή λεμόνι ενδεχομένως) έδωσε σαφέστατα ακόμα περισσότερους πόντους στη γεύση.

- Κριθαρότο με κολοκυθάκι, γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο και κοτόπουλο χ 8,50€

Πιάτο ημέρας που σίγουρα αξίζει να μπει στις μόνιμες επιλογές του καταλόγου. Πρώτη επιλογή μας ήταν το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας αλλά μας κέρδισε το δεύτερο στην περιγραφή ως κάτι πιο ιδιαίτερο που επιβεβαιώθηκε και από τον σερβιτόρο τον οποίο ρωτήσαμε αλλά και από την δοκιμή φυσικά σε δεύτερη φάση.

Σωστό χύλωμα στο κριθαρότο με νότες δροσιάς από το γιαούρτι και γεμάτο αρώματα από τον δυόσμο. Το πιάτο αυτό θα μπορούσε άνετα να σταθεί και χωρίς το κοτόπουλο που παρόλα αυτά ήταν καλοψημένο και ζουμερό. Αν κάτι ήθελα σε αυτό το πιάτο θα ήταν λίγο περισσότερο αλάτι και ένα λεπτό λιγότερο βράσιμο στο κριθαράκι.

- Ψαρονέφρι γεμιστό με παλαιωμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα χ 9,50€

Αφρός! Αν θυμάμαι καλά ήταν το πιάτο που μας είπαν ότι ψήνεται σε σου βιντ (δηλαδή σε κενό αέρος) και τελειώνει στο φούρνο (ή μήπως στο τηγάνι; Νομίζω το πρώτο αλλά μη σας σας γελάσω κι όλας). Από τα πλέον μαλακά κομμάτια του συγκεκριμένου τύπου κρέατος που έχω δοκιμάσει, το οποίο είναι πανεύκολο να γίνει στεγνό σαν σόλα. Το άρωμα της παλαιωμένης γραβιέρας με την οποία ήταν γεμισμένο ίσως ξενίσει κάποιους γιατί είναι αρκετά ιδιαίτερο. Κάποιοι άλλοι σίγουρα θα το λατρέψουν. Συνοδεύτηκε με πεντανόστιμες πατάτες κυδωνάτες και μια κόκκινη σάλτσα μάλλον πιπεριάς αν θυμάμαι καλά. Ένα πάρα πολύ καλό και άρτιο πιάτο.

Ήπιαμε μια μπύρα Μάμος (προέλευση Πάτρα) 500ml x 3€ που πρώτη φορά δοκίμασα και μου φάνηκε καλή, έναν espresso για τη χώνεψη (ο οποίος τώρα που βλέπω την απόδειξη αναλυτικά δεν χρεώθηκε) και νερό βρύσης που έρχεται άμεσα στο τραπέζι χωρίς διαπραγματεύσεις.

Από τα γλυκά (που δεν είδαμε στον κατάλογο) αλλά ήταν αρκετά και είναι όλα δική τους παρασκευής απ’ ότι μας πληροφόρησαν, δοκιμάσαμε ένα

- Μιλφέιγ χ 4,50€

Ωραία εμφάνιση, πολύ καλή η γεύση της κρέμας με το φύλλο τραγανό μεν απλά θα το ήθελα λίγο πιο αφράτο, το βρήκα ελαφρώς σκληρό στο κόψιμο. Παρόλα αυτά ήταν μια αξιοπρεπέστατη εκτέλεση και σε πάρα σε πολύ καλή τιμή.

Ο λογαριασμός ήρθε μαζί με κερασμένο λικέρ μαστίχας στα 45,50€ ήτοι 22,75€/άτομο για ένα υπέροχο και πλουσιότατο δείπνο από το οποίο φύγαμε άκρως ικανοποιημένοι και κυριολεκτικά σκασμένοι καθώς οι μερίδες εκτός από ποιοτικά άριστες και γευστικές είναι και πολύ γενναιόδωρες.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι το Κάππα αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που έχει πάει ένα βήμα παρακάτω τόσο αισθητικά, όσο και γαστρονομικά σε σχέση με τις υπόλοιπες - alternative κατά το πλείστον- επιλογές στην ευρύτερη περιοχή. Για μένα, αν και ίσως είναι πολύ νωρίς, τολμώ να πω ότι έχει ήδη μπει στο top τρίγωνο των επιλογών μου (Κεραμεικού-Μεταξουργείου) μαζί με τη Μπέμπα και το Ρακόρ. Πιστεύω πως δεν θα διαψευστώ στην πορεία, άλλωστε με ένα τόσο δυνατό ξεκίνημα, με τόσο όμορφη διάθεση και προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο. Ανυπομονώ να πάω ξανά για να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα πιάτα που είδα στον κατάλογο. Δηλώνω ενθουσιασμένη και για τον λόγο αυτό θα βάλω την υψηλότερη βαθμολογία μου για την όλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι το Κάππα, ήρθε για να μείνει… και θα μείνει. Γιατί η καλή μέρα… απ’ το πρωί φαίνεται!

Προτείνεται.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.