Loader

07 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Νιώθεις τυχερός, όπως και να το κάνουμε, όταν 100 μέτρα απ’ το σπίτι σου, στα διπλανά τετράγωνα έχεις το μοναδικό CTC του Τσιοτίνη, το εκλεκτό ταβερνείο 5Φ και από προχθές ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ (Κ), με μια μοναδικής νοστιμιάς Κρητική κουζίνα!!

Τα Καπλάνια, λοιπόν, ή Ρωμανάκια, είναι οι σημερινοί απόγονοι 5ης γενιάς του Γιώργη Ρωμάνου, απ’ τα Βορίζα, του νομού Ηρακλείου στις πλαγιές του Ψηλορείτη, πιο πάνω απ’ τις Μοίρες. Ο Ρωμάνος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, ήταν ο μέγιστος των Κρητικών οπλαρχηγών, που εξολόθρευσε τους Τούρκους του Ομέρ Πασά στο Λασίθι, στην Επανάσταση του 1866/67 και γι’ αυτό οι Τούρκοι, τρομοκρατημένοι, τον αποκαλούσαν Kaplan, που σημαίνει το αγρίμι, το άγριο αιλουροειδές τετράποδο, που κατ’ εξοχήν είναι η τίγρης!

Πεντάκις εγγόνι του, ο Μανώλης άνοιξε αυτές τις μέρες το ΚΑΠΛΑΝΙ, με την εικόνα του ηρωικού προγόνου του και τον επεξηγηματικό τίτλο Κρητική Μεσόγειος.
Ρωμανάκι είναι λοιπόν ο νεαρός και δραστήριος σεφ-πατρόν της μοναδικής αυτής Κρητικής γωνιάς, και όπως μου είπε είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ στην Αγία Παρασκευή, που χαλάει επίσης κόσμο εδώ και χρόνια.

Το Κ βρίσκεται σε μοναδική θέση, στα όρια Ιλισίων και Καισαριανής, διαγωνίως απέναντι απ’ το Caravel και ακριβώς απέναντι απ’ το Νοσοκομείο Συγγρού και το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην κεντρική τριπλή διασταύρωση της Βασιλέως Αλεξάνδρου (του ξενοδοχείου) με την Ευφρονίου και την Ούμπλιανης, στο σημείο που μέχρι πέρσι λειτουργούσε υποκατάστημα της Attica Bank.

Λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από 13.00-01.00, ενώ την Κυριακή, μέχρι τις 18.00. Δίνουν και φαγητά σε πακέτα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προγραμματίσει delivery.

O φωτεινός χώρος με λευκές αποχρώσεις και τζαμαρίες ολόγυρα, σου δίνει μια αίσθηση άνεσης και μια θαυμάσια αύρα. Τόσο το δάπεδο όσο και τα τραπέζια είναι από ανοιχτόχρωμη σουηδική ξυλεία, κατανεμημένα σε τρεις χώρους: τον κεντρικό εσωτερικό κυρίως χώρο, τον εξωτερικό περιμετρικό ημιστεγασμένο και το πατάρι, επίσης περιμετρικά, με ωραίους έγχρωμους πίνακες και με ωραία θέα τριγύρω. Τα ενδιαφέροντα χάρτινα σουπλά έχουν βέβαια την εικόνα και την ιστορία του πρόγονου Καπλάνη!
Υπάρχει μπαρ μπαίνοντας, απ’ την οδό Ούμπλιανης, ενώ η κουζίνα είναι κλειστή, με περιστρεφόμενη πόρτα που επικοινωνεί με την κυρίως αίθουσα και δυο χαριτωμένα διακοσμητικά παραθυράκια, που βρίσκονται δεξιά της.

Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται εκλεκτή έντεχνη ελληνική μουσική, με πολλά Κρητικά τραγούδια, που δένουν με την όλη ατμόσφαιρα. Άκουσα, μεταξύ άλλων, Κότσιρα (Φύλακας Άγγελος), Μητροπάνο (Σου ‘χα πει πως πέφτεις έξω), Ξυλούρη (Ήτανε μια φορά), νησιώτικα του Πάριου, και πολλά άλλα στο ίδιο μοτίβο.
Τα καθαρά WC (1+1) βρίσκονται στο πατάρι.

Πήγα γύρω στις 3 μ. μ. στις 7/3 και η αίθουσα ήταν μισογεμάτη, αν και μετρούν ελάχιστες μέρες, αφότου έκαναν εγκαίνια.
Η εξυπηρέτηση ήταν αρτιότατη, απ’ τον ευγενέστατο και πλήρως ενημερωμένο νεαρό σερβιτόρο, επίσης Μανώλη, συντοπίτη του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά το φαγητό, αυτό είναι ακραιφνώς Κρητική κουζίνα, με το μενού ανηρτημένο κοντά στην είσοδο και ορατό εξωτερικά, βασισμένο σε προϊόντα που έρχονται σχεδόν καθημερινά από φίλους τους ντόπιους προμηθευτές!

Απ’ τα ορεκτικά υπάρχουν ντολμαδάκια, καλιτσούνια, λουκάνικο, φαβέτα με βολβούς, στάκα, χοιρινές μπουκιές, αμανίτες σχάρας, γουμίδια, δηλ. συκωταριά, απάκι, αλλά βέβαια και χοχλιοί μπουμπουριστοί, όλα αυτά σε λογικές τιμές, από 5.50-8.00 €.

Στα κυρίως περιλαμβάνεται γαμοπίλαφο, αλάνι, δηλ. κόκορας με χοντρά μακαρόνια, κουνέλι λεμονοριγανάτο, κατσικάκι φρικασέ, μοσχαρίσια μάγουλα, οφτό αρνί, μοσχαρίσια μπιφτέκια, χοιρινό φιλέτο και κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού με βούτυρο. Τιμές από 9.00-13.00 €.

Το μαγαζί έχει φροντίσει και για τη γλυκιά μας τελική επίγευση με Σφακιανή πίτα με μέλι, μαστιχόγλυκο με παγωτό καϊμάκι, καρυδόπιτα, κ. λπ., γύρω στα 6-7 €.

Από κρασί έχουν 1ης ποιότητας Ηρακλειώτικο χύμα, λευκό ποικιλία Βιλάνα, στα 9.00 € το λίτρο (μου πρόσφεραν ένα ποτήρι και ήταν εξαιρετικό! ), και κόκκινο μπρούσκο, στα 10.00 €.
Σερβίρουν επίσης αποστάγματα, τσικουδιά, ρακόμελο και ούζο, τα 200 ml στα 6.00-7.00 €.
Από μπύρες, διαθέτουν Ρεθυμνιακή, Μάμος, Εζα και Άλφα, στα 3.50-4.00 €.
Έχουν επίσης αναψυκτικά και αποστάγματα, στα 2.50-3.00 €.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα εξής:
• Με ρώτησαν για νερό και ζήτησα βρύσης, οπότε ήρθε κρύο νερό μέσα σε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι. Ψωμί ήρθαν φέτες λευκού μέσα σε ένα εκπληκτικό μικρό καλάθι.

• Με κέρασαν μ ο ν α δ ι κ ή ς ποιότητας Κρητική ρακή. Επίσης, μέσα σε ένα πιατάκι, κομμένες πράσινες ελιές τους, συνοδευόμενες απ’ το φημισμένο τους ξύγαλο, που είναι λευκό κρεμώδες τυρί, προϊόν ζύμωσης και ό, τι έπρεπε για να το αλείψω στο ψωμί μαζί με τις ελίτσες!

• Μια μερίδα με συνδυασμό από χορτοκαλίτσουνα και μυσηθροκαλίτσουνα, που ήταν φρεσκότατα και όπως ακριβώς τα περίμενα.

• Μια καυτή στάκα με τηγανιτό αβγό, μέσα σε ειδικό μπολ. Ήταν όλα τα λεφτά!! Κυριολεκτικά μια π α ν δ α ι σ ί α που όμοιά της είχα χρόνια να φάω!! Το ΚΑΠΛΑΝΙ αξίζει μόνο και μόνο για τη σπεσιαλιτέ του αυτή, αν και τα επιφωνήματα των γύρω θαμώνων συνηγορούσαν ότι όλα είναι πεντανόστιμα. Μανώλη εύγε!!

• Πήρα ακόμη μια μερίδα κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού, που ήταν επίσης πολύ νόστιμα μπουτάκια, ενός χωριάτικου Κρητικού κοτόπουλου, που στην Αθήνα της σήμερον είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις!

Είμαι τυχερός που τους έχω κοντά μου και αντιλαμβάνεστε πως θα τους τιμώ δεόντως, είτε στον ωραίο τους χώρο, είτε με take away, εφόσον είμαι βιαστικός.

Πλήρωσα 21 €, έφαγα του σκασμού, γευόμενος ποιοτικά εδέσματα, όλα τους σπεσιαλιτέ απ’ τη Μεγαλόνησο, και καταευχαριστήθηκα, χάρη σε ένα ξεχωριστό και φιλότιμο μεσημεριανό γεύμα.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως τους συστήνω ανεπιφύλακτα, τους βαθμολογώ επάξια με τεσσάρια σε όλα, και πιστεύω πως θα τους τιμήσετε κι εσείς δεόντως, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό αυτό διαμάντι στα δημοφιλή στέκια του αγαπητού μας σάιτ!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

07 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Νιώθεις τυχερός, όπως και να το κάνουμε, όταν 100 μέτρα απ’ το σπίτι σου, στα διπλανά τετράγωνα έχεις το μοναδικό CTC του Τσιοτίνη, το εκλεκτό ταβερνείο 5Φ και από προχθές ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ (Κ), με μια μοναδικής νοστιμιάς Κρητική κουζίνα!!

Τα Καπλάνια, λοιπόν, ή Ρωμανάκια, είναι οι σημερινοί απόγονοι 5ης γενιάς του Γιώργη Ρωμάνου, απ’ τα Βορίζα, του νομού Ηρακλείου στις πλαγιές του Ψηλορείτη, πιο πάνω απ’ τις Μοίρες. Ο Ρωμάνος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, ήταν ο μέγιστος των Κρητικών οπλαρχηγών, που εξολόθρευσε τους Τούρκους του Ομέρ Πασά στο Λασίθι, στην Επανάσταση του 1866/67 και γι’ αυτό οι Τούρκοι, τρομοκρατημένοι, τον αποκαλούσαν Kaplan, που σημαίνει το αγρίμι, το άγριο αιλουροειδές τετράποδο, που κατ’ εξοχήν είναι η τίγρης!

Πεντάκις εγγόνι του, ο Μανώλης άνοιξε αυτές τις μέρες το ΚΑΠΛΑΝΙ, με την εικόνα του ηρωικού προγόνου του και τον επεξηγηματικό τίτλο Κρητική Μεσόγειος.
Ρωμανάκι είναι λοιπόν ο νεαρός και δραστήριος σεφ-πατρόν της μοναδικής αυτής Κρητικής γωνιάς, και όπως μου είπε είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ στην Αγία Παρασκευή, που χαλάει επίσης κόσμο εδώ και χρόνια.

Το Κ βρίσκεται σε μοναδική θέση, στα όρια Ιλισίων και Καισαριανής, διαγωνίως απέναντι απ’ το Caravel και ακριβώς απέναντι απ’ το Νοσοκομείο Συγγρού και το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην κεντρική τριπλή διασταύρωση της Βασιλέως Αλεξάνδρου (του ξενοδοχείου) με την Ευφρονίου και την Ούμπλιανης, στο σημείο που μέχρι πέρσι λειτουργούσε υποκατάστημα της Attica Bank.

Λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από 13.00-01.00, ενώ την Κυριακή, μέχρι τις 18.00. Δίνουν και φαγητά σε πακέτα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προγραμματίσει delivery.

O φωτεινός χώρος με λευκές αποχρώσεις και τζαμαρίες ολόγυρα, σου δίνει μια αίσθηση άνεσης και μια θαυμάσια αύρα. Τόσο το δάπεδο όσο και τα τραπέζια είναι από ανοιχτόχρωμη σουηδική ξυλεία, κατανεμημένα σε τρεις χώρους: τον κεντρικό εσωτερικό κυρίως χώρο, τον εξωτερικό περιμετρικό ημιστεγασμένο και το πατάρι, επίσης περιμετρικά, με ωραίους έγχρωμους πίνακες και με ωραία θέα τριγύρω. Τα ενδιαφέροντα χάρτινα σουπλά έχουν βέβαια την εικόνα και την ιστορία του πρόγονου Καπλάνη!
Υπάρχει μπαρ μπαίνοντας, απ’ την οδό Ούμπλιανης, ενώ η κουζίνα είναι κλειστή, με περιστρεφόμενη πόρτα που επικοινωνεί με την κυρίως αίθουσα και δυο χαριτωμένα διακοσμητικά παραθυράκια, που βρίσκονται δεξιά της.

Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται εκλεκτή έντεχνη ελληνική μουσική, με πολλά Κρητικά τραγούδια, που δένουν με την όλη ατμόσφαιρα. Άκουσα, μεταξύ άλλων, Κότσιρα (Φύλακας Άγγελος), Μητροπάνο (Σου ‘χα πει πως πέφτεις έξω), Ξυλούρη (Ήτανε μια φορά), νησιώτικα του Πάριου, και πολλά άλλα στο ίδιο μοτίβο.
Τα καθαρά WC (1+1) βρίσκονται στο πατάρι.

Πήγα γύρω στις 3 μ. μ. στις 7/3 και η αίθουσα ήταν μισογεμάτη, αν και μετρούν ελάχιστες μέρες, αφότου έκαναν εγκαίνια.
Η εξυπηρέτηση ήταν αρτιότατη, απ’ τον ευγενέστατο και πλήρως ενημερωμένο νεαρό σερβιτόρο, επίσης Μανώλη, συντοπίτη του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά το φαγητό, αυτό είναι ακραιφνώς Κρητική κουζίνα, με το μενού ανηρτημένο κοντά στην είσοδο και ορατό εξωτερικά, βασισμένο σε προϊόντα που έρχονται σχεδόν καθημερινά από φίλους τους ντόπιους προμηθευτές!

Απ’ τα ορεκτικά υπάρχουν ντολμαδάκια, καλιτσούνια, λουκάνικο, φαβέτα με βολβούς, στάκα, χοιρινές μπουκιές, αμανίτες σχάρας, γουμίδια, δηλ. συκωταριά, απάκι, αλλά βέβαια και χοχλιοί μπουμπουριστοί, όλα αυτά σε λογικές τιμές, από 5.50-8.00 €.

Στα κυρίως περιλαμβάνεται γαμοπίλαφο, αλάνι, δηλ. κόκορας με χοντρά μακαρόνια, κουνέλι λεμονοριγανάτο, κατσικάκι φρικασέ, μοσχαρίσια μάγουλα, οφτό αρνί, μοσχαρίσια μπιφτέκια, χοιρινό φιλέτο και κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού με βούτυρο. Τιμές από 9.00-13.00 €.

Το μαγαζί έχει φροντίσει και για τη γλυκιά μας τελική επίγευση με Σφακιανή πίτα με μέλι, μαστιχόγλυκο με παγωτό καϊμάκι, καρυδόπιτα, κ. λπ., γύρω στα 6-7 €.

Από κρασί έχουν 1ης ποιότητας Ηρακλειώτικο χύμα, λευκό ποικιλία Βιλάνα, στα 9.00 € το λίτρο (μου πρόσφεραν ένα ποτήρι και ήταν εξαιρετικό! ), και κόκκινο μπρούσκο, στα 10.00 €.
Σερβίρουν επίσης αποστάγματα, τσικουδιά, ρακόμελο και ούζο, τα 200 ml στα 6.00-7.00 €.
Από μπύρες, διαθέτουν Ρεθυμνιακή, Μάμος, Εζα και Άλφα, στα 3.50-4.00 €.
Έχουν επίσης αναψυκτικά και αποστάγματα, στα 2.50-3.00 €.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα εξής:
• Με ρώτησαν για νερό και ζήτησα βρύσης, οπότε ήρθε κρύο νερό μέσα σε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι. Ψωμί ήρθαν φέτες λευκού μέσα σε ένα εκπληκτικό μικρό καλάθι.

• Με κέρασαν μ ο ν α δ ι κ ή ς ποιότητας Κρητική ρακή. Επίσης, μέσα σε ένα πιατάκι, κομμένες πράσινες ελιές τους, συνοδευόμενες απ’ το φημισμένο τους ξύγαλο, που είναι λευκό κρεμώδες τυρί, προϊόν ζύμωσης και ό, τι έπρεπε για να το αλείψω στο ψωμί μαζί με τις ελίτσες!

• Μια μερίδα με συνδυασμό από χορτοκαλίτσουνα και μυσηθροκαλίτσουνα, που ήταν φρεσκότατα και όπως ακριβώς τα περίμενα.

• Μια καυτή στάκα με τηγανιτό αβγό, μέσα σε ειδικό μπολ. Ήταν όλα τα λεφτά!! Κυριολεκτικά μια π α ν δ α ι σ ί α που όμοιά της είχα χρόνια να φάω!! Το ΚΑΠΛΑΝΙ αξίζει μόνο και μόνο για τη σπεσιαλιτέ του αυτή, αν και τα επιφωνήματα των γύρω θαμώνων συνηγορούσαν ότι όλα είναι πεντανόστιμα. Μανώλη εύγε!!

• Πήρα ακόμη μια μερίδα κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού, που ήταν επίσης πολύ νόστιμα μπουτάκια, ενός χωριάτικου Κρητικού κοτόπουλου, που στην Αθήνα της σήμερον είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις!

Είμαι τυχερός που τους έχω κοντά μου και αντιλαμβάνεστε πως θα τους τιμώ δεόντως, είτε στον ωραίο τους χώρο, είτε με take away, εφόσον είμαι βιαστικός.

Πλήρωσα 21 €, έφαγα του σκασμού, γευόμενος ποιοτικά εδέσματα, όλα τους σπεσιαλιτέ απ’ τη Μεγαλόνησο, και καταευχαριστήθηκα, χάρη σε ένα ξεχωριστό και φιλότιμο μεσημεριανό γεύμα.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως τους συστήνω ανεπιφύλακτα, τους βαθμολογώ επάξια με τεσσάρια σε όλα, και πιστεύω πως θα τους τιμήσετε κι εσείς δεόντως, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό αυτό διαμάντι στα δημοφιλή στέκια του αγαπητού μας σάιτ!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

piperman

Κυριακή 26 Μαΐου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

17-25

Νιώθεις τυχερός, όπως και να το κάνουμε, όταν 100 μέτρα απ’ το σπίτι σου, στα διπλανά τετράγωνα έχεις το μοναδικό CTC του Τσιοτίνη, το εκλεκτό ταβερνείο 5Φ και από προχθές ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ (Κ), με μια μοναδικής νοστιμιάς Κρητική κουζίνα!!

Τα Καπλάνια, λοιπόν, ή Ρωμανάκια, είναι οι σημερινοί απόγονοι 5ης γενιάς του Γιώργη Ρωμάνου, απ’ τα Βορίζα, του νομού Ηρακλείου στις πλαγιές του Ψηλορείτη, πιο πάνω απ’ τις Μοίρες. Ο Ρωμάνος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, ήταν ο μέγιστος των Κρητικών οπλαρχηγών, που εξολόθρευσε τους Τούρκους του Ομέρ Πασά στο Λασίθι, στην Επανάσταση του 1866/67 και γι’ αυτό οι Τούρκοι, τρομοκρατημένοι, τον αποκαλούσαν Kaplan, που σημαίνει το αγρίμι, το άγριο αιλουροειδές τετράποδο, που κατ’ εξοχήν είναι η τίγρης!

Πεντάκις εγγόνι του, ο Μανώλης άνοιξε αυτές τις μέρες το ΚΑΠΛΑΝΙ, με την εικόνα του ηρωικού προγόνου του και τον επεξηγηματικό τίτλο Κρητική Μεσόγειος.
Ρωμανάκι είναι λοιπόν ο νεαρός και δραστήριος σεφ-πατρόν της μοναδικής αυτής Κρητικής γωνιάς, και όπως μου είπε είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ στην Αγία Παρασκευή, που χαλάει επίσης κόσμο εδώ και χρόνια.

Το Κ βρίσκεται σε μοναδική θέση, στα όρια Ιλισίων και Καισαριανής, διαγωνίως απέναντι απ’ το Caravel και ακριβώς απέναντι απ’ το Νοσοκομείο Συγγρού και το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην κεντρική τριπλή διασταύρωση της Βασιλέως Αλεξάνδρου (του ξενοδοχείου) με την Ευφρονίου και την Ούμπλιανης, στο σημείο που μέχρι πέρσι λειτουργούσε υποκατάστημα της Attica Bank.

Λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από 13.00-01.00, ενώ την Κυριακή, μέχρι τις 18.00. Δίνουν και φαγητά σε πακέτα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προγραμματίσει delivery.

O φωτεινός χώρος με λευκές αποχρώσεις και τζαμαρίες ολόγυρα, σου δίνει μια αίσθηση άνεσης και μια θαυμάσια αύρα. Τόσο το δάπεδο όσο και τα τραπέζια είναι από ανοιχτόχρωμη σουηδική ξυλεία, κατανεμημένα σε τρεις χώρους: τον κεντρικό εσωτερικό κυρίως χώρο, τον εξωτερικό περιμετρικό ημιστεγασμένο και το πατάρι, επίσης περιμετρικά, με ωραίους έγχρωμους πίνακες και με ωραία θέα τριγύρω. Τα ενδιαφέροντα χάρτινα σουπλά έχουν βέβαια την εικόνα και την ιστορία του πρόγονου Καπλάνη!
Υπάρχει μπαρ μπαίνοντας, απ’ την οδό Ούμπλιανης, ενώ η κουζίνα είναι κλειστή, με περιστρεφόμενη πόρτα που επικοινωνεί με την κυρίως αίθουσα και δυο χαριτωμένα διακοσμητικά παραθυράκια, που βρίσκονται δεξιά της.

Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται εκλεκτή έντεχνη ελληνική μουσική, με πολλά Κρητικά τραγούδια, που δένουν με την όλη ατμόσφαιρα. Άκουσα, μεταξύ άλλων, Κότσιρα (Φύλακας Άγγελος), Μητροπάνο (Σου ‘χα πει πως πέφτεις έξω), Ξυλούρη (Ήτανε μια φορά), νησιώτικα του Πάριου, και πολλά άλλα στο ίδιο μοτίβο.
Τα καθαρά WC (1+1) βρίσκονται στο πατάρι.

Πήγα γύρω στις 3 μ. μ. στις 7/3 και η αίθουσα ήταν μισογεμάτη, αν και μετρούν ελάχιστες μέρες, αφότου έκαναν εγκαίνια.
Η εξυπηρέτηση ήταν αρτιότατη, απ’ τον ευγενέστατο και πλήρως ενημερωμένο νεαρό σερβιτόρο, επίσης Μανώλη, συντοπίτη του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά το φαγητό, αυτό είναι ακραιφνώς Κρητική κουζίνα, με το μενού ανηρτημένο κοντά στην είσοδο και ορατό εξωτερικά, βασισμένο σε προϊόντα που έρχονται σχεδόν καθημερινά από φίλους τους ντόπιους προμηθευτές!

Απ’ τα ορεκτικά υπάρχουν ντολμαδάκια, καλιτσούνια, λουκάνικο, φαβέτα με βολβούς, στάκα, χοιρινές μπουκιές, αμανίτες σχάρας, γουμίδια, δηλ. συκωταριά, απάκι, αλλά βέβαια και χοχλιοί μπουμπουριστοί, όλα αυτά σε λογικές τιμές, από 5.50-8.00 €.

Στα κυρίως περιλαμβάνεται γαμοπίλαφο, αλάνι, δηλ. κόκορας με χοντρά μακαρόνια, κουνέλι λεμονοριγανάτο, κατσικάκι φρικασέ, μοσχαρίσια μάγουλα, οφτό αρνί, μοσχαρίσια μπιφτέκια, χοιρινό φιλέτο και κοτόπουλο μπούτι μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού με βούτυρο. Τιμές από 9.00-13.00 €.

Το μαγαζί έχει φροντίσει και για τη γλυκιά μας τελική επίγευση με Σφακιανή πίτα με μέλι, μαστιχόγλυκο με παγωτό καϊμάκι, καρυδόπιτα, κ. λπ., γύρω στα 6-7 €.

Από κρασί έχουν 1ης ποιότητας Ηρακλειώτικο χύμα, λευκό ποικιλία Βιλάνα, στα 9.00 € το λίτρο (μου πρόσφεραν ένα ποτήρι και ήταν εξαιρετικό! ), και κόκκινο μπρούσκο, στα 10.00 €.
Σερβίρουν επίσης αποστάγματα, τσικουδιά, ρακόμελο και ούζο, τα 200 ml στα 6.00-7.00 €.
Από μπύρες, διαθέτουν Ρεθυμνιακή, Μάμος, Εζα και Άλφα, στα 3.50-4.00 €.
Έχουν επίσης αναψυκτικά και αποστάγματα, στα 2.50-3.00 €.

Εγώ λοιπόν δοκίμασα τα εξής:
• Με ρώτησαν για νερό και ζήτησα βρύσης, οπότε ήρθε κρύο νερό μέσα σε ένα ωραίο γυάλινο μπουκάλι. Ψωμί ήρθαν φέτες λευκού μέσα σε ένα εκπληκτικό μικρό καλάθι.

• Με κέρασαν μ ο ν α δ ι κ ή ς ποιότητας Κρητική ρακή. Επίσης, μέσα σε ένα πιατάκι, κομμένες πράσινες ελιές τους, συνοδευόμενες απ’ το φημισμένο τους ξύγαλο, που είναι λευκό κρεμώδες τυρί, προϊόν ζύμωσης και ό, τι έπρεπε για να το αλείψω στο ψωμί μαζί με τις ελίτσες!

• Μια μερίδα με συνδυασμό από χορτοκαλίτσουνα και μυσηθροκαλίτσουνα, που ήταν φρεσκότατα και όπως ακριβώς τα περίμενα.

• Μια καυτή στάκα με τηγανιτό αβγό, μέσα σε ειδικό μπολ. Ήταν όλα τα λεφτά!! Κυριολεκτικά μια π α ν δ α ι σ ί α που όμοιά της είχα χρόνια να φάω!! Το ΚΑΠΛΑΝΙ αξίζει μόνο και μόνο για τη σπεσιαλιτέ του αυτή, αν και τα επιφωνήματα των γύρω θαμώνων συνηγορούσαν ότι όλα είναι πεντανόστιμα. Μανώλη εύγε!!

• Πήρα ακόμη μια μερίδα κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σπόρους σιναπιού, που ήταν επίσης πολύ νόστιμα μπουτάκια, ενός χωριάτικου Κρητικού κοτόπουλου, που στην Αθήνα της σήμερον είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις!

Είμαι τυχερός που τους έχω κοντά μου και αντιλαμβάνεστε πως θα τους τιμώ δεόντως, είτε στον ωραίο τους χώρο, είτε με take away, εφόσον είμαι βιαστικός.

Πλήρωσα 21 €, έφαγα του σκασμού, γευόμενος ποιοτικά εδέσματα, όλα τους σπεσιαλιτέ απ’ τη Μεγαλόνησο, και καταευχαριστήθηκα, χάρη σε ένα ξεχωριστό και φιλότιμο μεσημεριανό γεύμα.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως τους συστήνω ανεπιφύλακτα, τους βαθμολογώ επάξια με τεσσάρια σε όλα, και πιστεύω πως θα τους τιμήσετε κι εσείς δεόντως, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό αυτό διαμάντι στα δημοφιλή στέκια του αγαπητού μας σάιτ!!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.