Loader

10 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Σήμερα Τετάρτη 10/4 είχα μια εκπληκτική μεσημεριάτικη γαστρονομική εμπειρία με ψαγμένα ελληνική tapas. Το στέκι αυτό που άνοιξε τον Φλεβάρη έχει το όνομα της περιοχής του: είναι λοιπόν το GARGARETTA (G), στη Γαργαρέττα φυσικά του δημοφιλούς Κουκακίου. Στη γωνία ακριβώς της Ροβέρτου Γκάλλι και Καβαλότι, δίπλα στο μικρό παρκάκι, και ακριβώς απέναντι απ’ το ξενοδοχείο HERODION. Η συνοικία πήρε, ως γνωστόν, την ονομασία της απ’ την παλιά αρχοντική ιταλική οικογένεια των Gargaretta, που απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια είχε στην ιδιοκτησία της πολλά κτήματα εκεί.

Στην Ελλάδα έχουμε τους μεζέδες και τα χιλιάδες μεζεδοπωλεία. Τα tapas είναι ισπανικοί μεζέδες, όπως αυτοί εδώ και δύο δεκαετίες στο tapas bar στο Γκάζι. Ελληνικά tapas έχει π. χ. το MONO στη Μητρόπολη, ή το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ, ενώ ανατολίτικα tapas, θα απολαύσουμε στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ, κ. ο. κ.

Εδώ λοιπόν στη GARGARETTA θα ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας ελληνικότατα, ψαγμένα και γαστρονομικά tapas, σε οικονομικές τιμές και μερίδες μεγέθους μεζέ. Πρόκειται για ένα all day bistrot που λειτουργεί καθημερινά από 09.00 μέχρι μεσάνυχτα. Μέχρι τη 1 μ. μ. τις καθημερινές σερβίρει φοβερά breakfasts (12-14 €) & brunches, με αυγά, σάντουιτς, κ. λπ., στα 5-7 € τη μερίδα. Στη συνέχεια, μεσημέρι μέχρι βράδυ σερβίρουν μενού διαφόρων πιάτων, όπου θα αναφερθώ πιο κάτω.

Πού οφείλεται αυτό το γευστικότατο αποτέλεσμα; Μα βέβαια στο ότι η G είναι τρόπον τινά ένα μικρό παράρτημα του HERODION, αφού το άνοιξε, όπως πληροφορήθηκα διαβάζοντας στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κ. Κάτια Τσιμιδοπούλου και μάλιστα έφερε τους σεφ του ξακουστού Point a (του εστιατορίου στο roof garden του ξενοδοχείου της), τους Κρητικούς σεφ, Μανώλη Μαυριγιαννάκη και Μάριο Πιρπιρίδη, οι οποίοι βελτίωσαν περαιτέρω το μενού τους, με νέα εμπνευσμένα πιάτα, βασισμένα όλα σε ό, τι καλύτερο παράγει η ευλογημένη ελληνική γη! Οι σεφ έχουν σημαντική προϋπηρεσία στα: 48, Balux, Sani Resort, κ. λπ.
Το γευστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνει ο νέος pastry chef Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, με παραδοσιακά γλυκά, όλα τους σε εντυπωσιακές εκτελέσεις.

Ο χώρος είναι ζεστός, ατμοσφαιρικός, και ήδη στις 13.30 ήταν γεμάτος ασφυκτικά από Έλληνες και κυρίως ξένους τουρίστες που κατακλύζουν το Κουκάκι, Μακρυγιάννη και Ακρόπολη. Η ψηλοτάβανη αίθουσα, ύψους άνω των 4 μέτρων, έχει στις δύο όψεις της τεράστιες τζαμαρίες μέχρι την οροφή (! ), και είναι φωτεινότατη. Έχει ανοιχτούς γκρι βαμμένους τοίχους, εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο μπεζ και ροζ αποχρώσεων, και απλώνεται σε δύο επίπεδα, όπου στο ψηλότερο υπάρχει η μικρή εσοχή με τη λεγόμενη κόκκινη αίθουσα για πριβέ dining 8 περίπου ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο υπάρχουν 4 τραπέζια για καμιά 10αριά άτομα, κατά μήκος δε των τζαμαριών, μεγάλοι πάγκοι με ψηλά καθίσματα, για 10-12 άτομα, στον δε εξωτερικό χώρο, 2 τραπέζια μεγάλα για 12 άτομα, κυρίως νεαρές τουρίστριες που απολάμβαναν, τρώγοντας, την ανοιξιάτικη λιακάδα. Συνολικά, μια δυναμικότητα 40-50 θαμώνων, όπου μου είπαν ότι το βράδυ γεμίζει ασφυκτικά με καμιά 50αριά άτομα, κάποια εννοείται όρθια.
Την ωραία αρχιτεκτονική διακόσμηση είχε αναλάβει η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο μοντέρνο και μινιμαλιστικό, χωρίς την παραμικρή περιττή λεπτομέρεια.

Η μουσική, ξένη lounge & pop, δεκαετιών 70, 80, 90, έδενε με το φίνο περιβάλλον. Ανάμεσα στα ακούσματα, ξεχώρισα τα SHE (Elvis Costello), LADY IN RED (CHRIS DE BURGH), ALL ABOUT LOVE, κ. λπ.
Φυσικά, δύο πεντακάθαρες τουαλέτες στο υπόγειο, συμπληρώνουν την όλη εικόνα.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια της G: Προς τη μία πλευρά, υπάρχουν ράφια μέχρι σχεδόν την οροφή, γεμάτα καλούδια, τα οποία φυσικά πωλούνται, σε λογικές τιμές που αναγράφονται καθαρά σε ετικέτες. Ανάμεσά τους: μαρμελάδες, ζυμαρικά, κριτσίνια, κουλούρια, σάλτσες, καφέδες, και φυσικά, τα περισσότερα απ’ τα κρασιά της κάβας τους!

Στην εξυπηρέτηση ήταν μια νεαρή κοπέλα και ένας σερβιτόρος, με ευπρεπείς γκρι ποδιές με την επωνυμία του μαγαζιού, και αεικίνητοι για να προλάβουν τους πάντες και τα πάντα.

Στο μενού τώρα, ξεχώρισα τα εξής πιάτα.

Υπάρχουν, λόγω ημερών, τα ελληνικά νηστίσιμα, όπως π. χ. ταραμοσαλάτα, γαρίδες ριζότο, αγκινάρες α λα πολίτα.., από 3.50-12 €.
Ακολουθούν τα 13 φοβερά και ελληνικότατα tapas, σε λογικές τιμές, από 5-11 €. Ανάμεσά τους, πέραν όσων δοκίμασα, ξεχωρίζει το ναξιώτικο τραγανό πατούδο (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και χόρτα), οι μαντλέν παστουρμά, τα ελληνικά fish & chips, και διάφορα άλλα. Επίσης, οι χορταστικές τους σαλάτες!
Σερβίρουν ακόμη ποικιλίες με ελληνικά αλλαντικά και τυριά, που πηγαινοέρχονταν στους μεγάλους δίσκους!

Τα λίγα αλλά εκλεκτά γλυκά του Λυκούργου Θεοδοσόπουλου, περιλαμβάνουν: μηλόπιτα, πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα και pavlova, σε διαφορετική, εξωτική version, όπου αντί φράουλας, περιέχει ινδοκάρυδο και καραμέλα!

Η κάβα τους περιλαμβάνει 30 ετικέτες κρασιών, κυρίως ελληνικών, με κάποια ιταλικά και γαλλικά, όλα σε λογικές τιμές από 22-37 € (τιμή που αφορά το βραβευμένο Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier, περιοχής Επανομής, που στις κάβες έχει 18-20 €).
Επίσης, αποστάγματα (τα 200 ml στα 9 €), αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους, 5 ελληνικές μπύρες, στα 4-6 €, κοκτέιλ, στα 7-10 €, πάσης φύσεως αφεψήματα, κ. α.

Δοκίμασα λοιπόν τρία πράγματα, το ένα καλύτερο του άλλου!

• Για αρχή, ζήτησα μία μερίδα ceviche χτένια, που ήταν ένα εκπληκτικό σε εμφάνιση και γεύση πιάτο, με 5-6 κομμάτια από χτένι (θυμίζω ότι πρόκειται για τα δημοφιλή scallops, τα γευστικά μαλάκια των ωκεανών).
Ήρθαν βυθισμένα σε πυκνή κρέμα από σελινόριζα, με μια πράσινη σάλτσα (verde, όνομα και πράγμα! ) από πράσινες ντομάτες (ως γνωστόν, αντιοξειδωτικές και με βιταμίνη B! ). Mε το πιρούνι τσάκισα τα χτένια και με το κουτάλι αποτελείωσα τη σος! Μην το χάσετε!! Τιμή στα 10.00 €.

• Κατόπιν πήρα την άλλη σπεσιαλιτέ τους, να γλείφετε τα δάχτυλά σας: τους λουκουμάδες με το τηγανιτό αβοκάντο. Ήρθαν τριπλοί χορταστικοί λουκουμάδες, ο ένας πάνω στον άλλο (! ), με άφθονο τηγανιτό και κρεμώδες αβοκάντο, καθώς και βολάκι Άνδρου (το τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα), με εκλεκτή μαγιονέζα από λιαστή ντομάτα!
Δεν έχετε δοκιμάσει τέτοια αμβροσία, και μάλιστα στην τιμή ενός απλού λουκουμά, δηλαδή, στα 5.50 €!

• Για γλυκό πήρα την εκπληκτική στρογγυλή σοκολατίνα του Λυκούργου, και φυσικά δεν το μετάνιωσα καθόλου, εραστής της σοκολάτας γαρ!!
Φυσικά, επιφυλάχτηκα την προσεχή φορά να δοκιμάσω την εξωτική τους pavlova. Όλα τα επιδόρπιά τους, στα 5.50 €.

Πλήρωσα 21.00 € και καταευχαριστήθηκα γαστρονομικό γεύμα σε ένα ωραίο περιβάλλον. Φυσικά, βαθμολογώ με φουλ τεσσάρια και εννοείται πως θα ξαναπάω με παρέα κάποιο βράδυ.

Μια μόνο παρατήρηση: έλλειπε αυτό το στοιχειώδες κέρασμα, έστω κάποια αλοιφή στην αρχή, ή ένα σφηνάκι στο τέλος, και μάλιστα καταμεσής μιας περιοχής κατ’ εξοχήν τουριστικής. Ελπίζω η ευγενής ιδιοκτήτρια να τη λάβει σοβαρά υπόψη της!

Μολαταύτα, φίλες και φίλοι χρήστες, μετά λόγου γνώσεως, πρόκειται για ένα νέο, μοναδικό διαμαντάκι, που τιμά την περιοχή, με την υψηλού επιπέδου φαντασία, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία των δύο Κρητικών σεφ.
Εύγε!
Να το τιμήσετε, για μια αξέχαστη, ατμοσφαιρική βραδιά!!

ΥΓ: Στο πλούσιο μενού στο ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ, από παραδρομή λησμόνησα να αναφέρω τη νοστιμότατη σούπα τραχανά, με κύβους από χαλούμι. Συγγνώμη για την ακούσια παράλειψή μου!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

10 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Σήμερα Τετάρτη 10/4 είχα μια εκπληκτική μεσημεριάτικη γαστρονομική εμπειρία με ψαγμένα ελληνική tapas. Το στέκι αυτό που άνοιξε τον Φλεβάρη έχει το όνομα της περιοχής του: είναι λοιπόν το GARGARETTA (G), στη Γαργαρέττα φυσικά του δημοφιλούς Κουκακίου. Στη γωνία ακριβώς της Ροβέρτου Γκάλλι και Καβαλότι, δίπλα στο μικρό παρκάκι, και ακριβώς απέναντι απ’ το ξενοδοχείο HERODION. Η συνοικία πήρε, ως γνωστόν, την ονομασία της απ’ την παλιά αρχοντική ιταλική οικογένεια των Gargaretta, που απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια είχε στην ιδιοκτησία της πολλά κτήματα εκεί.

Στην Ελλάδα έχουμε τους μεζέδες και τα χιλιάδες μεζεδοπωλεία. Τα tapas είναι ισπανικοί μεζέδες, όπως αυτοί εδώ και δύο δεκαετίες στο tapas bar στο Γκάζι. Ελληνικά tapas έχει π. χ. το MONO στη Μητρόπολη, ή το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ, ενώ ανατολίτικα tapas, θα απολαύσουμε στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ, κ. ο. κ.

Εδώ λοιπόν στη GARGARETTA θα ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας ελληνικότατα, ψαγμένα και γαστρονομικά tapas, σε οικονομικές τιμές και μερίδες μεγέθους μεζέ. Πρόκειται για ένα all day bistrot που λειτουργεί καθημερινά από 09.00 μέχρι μεσάνυχτα. Μέχρι τη 1 μ. μ. τις καθημερινές σερβίρει φοβερά breakfasts (12-14 €) & brunches, με αυγά, σάντουιτς, κ. λπ., στα 5-7 € τη μερίδα. Στη συνέχεια, μεσημέρι μέχρι βράδυ σερβίρουν μενού διαφόρων πιάτων, όπου θα αναφερθώ πιο κάτω.

Πού οφείλεται αυτό το γευστικότατο αποτέλεσμα; Μα βέβαια στο ότι η G είναι τρόπον τινά ένα μικρό παράρτημα του HERODION, αφού το άνοιξε, όπως πληροφορήθηκα διαβάζοντας στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κ. Κάτια Τσιμιδοπούλου και μάλιστα έφερε τους σεφ του ξακουστού Point a (του εστιατορίου στο roof garden του ξενοδοχείου της), τους Κρητικούς σεφ, Μανώλη Μαυριγιαννάκη και Μάριο Πιρπιρίδη, οι οποίοι βελτίωσαν περαιτέρω το μενού τους, με νέα εμπνευσμένα πιάτα, βασισμένα όλα σε ό, τι καλύτερο παράγει η ευλογημένη ελληνική γη! Οι σεφ έχουν σημαντική προϋπηρεσία στα: 48, Balux, Sani Resort, κ. λπ.
Το γευστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνει ο νέος pastry chef Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, με παραδοσιακά γλυκά, όλα τους σε εντυπωσιακές εκτελέσεις.

Ο χώρος είναι ζεστός, ατμοσφαιρικός, και ήδη στις 13.30 ήταν γεμάτος ασφυκτικά από Έλληνες και κυρίως ξένους τουρίστες που κατακλύζουν το Κουκάκι, Μακρυγιάννη και Ακρόπολη. Η ψηλοτάβανη αίθουσα, ύψους άνω των 4 μέτρων, έχει στις δύο όψεις της τεράστιες τζαμαρίες μέχρι την οροφή (! ), και είναι φωτεινότατη. Έχει ανοιχτούς γκρι βαμμένους τοίχους, εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο μπεζ και ροζ αποχρώσεων, και απλώνεται σε δύο επίπεδα, όπου στο ψηλότερο υπάρχει η μικρή εσοχή με τη λεγόμενη κόκκινη αίθουσα για πριβέ dining 8 περίπου ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο υπάρχουν 4 τραπέζια για καμιά 10αριά άτομα, κατά μήκος δε των τζαμαριών, μεγάλοι πάγκοι με ψηλά καθίσματα, για 10-12 άτομα, στον δε εξωτερικό χώρο, 2 τραπέζια μεγάλα για 12 άτομα, κυρίως νεαρές τουρίστριες που απολάμβαναν, τρώγοντας, την ανοιξιάτικη λιακάδα. Συνολικά, μια δυναμικότητα 40-50 θαμώνων, όπου μου είπαν ότι το βράδυ γεμίζει ασφυκτικά με καμιά 50αριά άτομα, κάποια εννοείται όρθια.
Την ωραία αρχιτεκτονική διακόσμηση είχε αναλάβει η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο μοντέρνο και μινιμαλιστικό, χωρίς την παραμικρή περιττή λεπτομέρεια.

Η μουσική, ξένη lounge & pop, δεκαετιών 70, 80, 90, έδενε με το φίνο περιβάλλον. Ανάμεσα στα ακούσματα, ξεχώρισα τα SHE (Elvis Costello), LADY IN RED (CHRIS DE BURGH), ALL ABOUT LOVE, κ. λπ.
Φυσικά, δύο πεντακάθαρες τουαλέτες στο υπόγειο, συμπληρώνουν την όλη εικόνα.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια της G: Προς τη μία πλευρά, υπάρχουν ράφια μέχρι σχεδόν την οροφή, γεμάτα καλούδια, τα οποία φυσικά πωλούνται, σε λογικές τιμές που αναγράφονται καθαρά σε ετικέτες. Ανάμεσά τους: μαρμελάδες, ζυμαρικά, κριτσίνια, κουλούρια, σάλτσες, καφέδες, και φυσικά, τα περισσότερα απ’ τα κρασιά της κάβας τους!

Στην εξυπηρέτηση ήταν μια νεαρή κοπέλα και ένας σερβιτόρος, με ευπρεπείς γκρι ποδιές με την επωνυμία του μαγαζιού, και αεικίνητοι για να προλάβουν τους πάντες και τα πάντα.

Στο μενού τώρα, ξεχώρισα τα εξής πιάτα.

Υπάρχουν, λόγω ημερών, τα ελληνικά νηστίσιμα, όπως π. χ. ταραμοσαλάτα, γαρίδες ριζότο, αγκινάρες α λα πολίτα.., από 3.50-12 €.
Ακολουθούν τα 13 φοβερά και ελληνικότατα tapas, σε λογικές τιμές, από 5-11 €. Ανάμεσά τους, πέραν όσων δοκίμασα, ξεχωρίζει το ναξιώτικο τραγανό πατούδο (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και χόρτα), οι μαντλέν παστουρμά, τα ελληνικά fish & chips, και διάφορα άλλα. Επίσης, οι χορταστικές τους σαλάτες!
Σερβίρουν ακόμη ποικιλίες με ελληνικά αλλαντικά και τυριά, που πηγαινοέρχονταν στους μεγάλους δίσκους!

Τα λίγα αλλά εκλεκτά γλυκά του Λυκούργου Θεοδοσόπουλου, περιλαμβάνουν: μηλόπιτα, πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα και pavlova, σε διαφορετική, εξωτική version, όπου αντί φράουλας, περιέχει ινδοκάρυδο και καραμέλα!

Η κάβα τους περιλαμβάνει 30 ετικέτες κρασιών, κυρίως ελληνικών, με κάποια ιταλικά και γαλλικά, όλα σε λογικές τιμές από 22-37 € (τιμή που αφορά το βραβευμένο Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier, περιοχής Επανομής, που στις κάβες έχει 18-20 €).
Επίσης, αποστάγματα (τα 200 ml στα 9 €), αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους, 5 ελληνικές μπύρες, στα 4-6 €, κοκτέιλ, στα 7-10 €, πάσης φύσεως αφεψήματα, κ. α.

Δοκίμασα λοιπόν τρία πράγματα, το ένα καλύτερο του άλλου!

• Για αρχή, ζήτησα μία μερίδα ceviche χτένια, που ήταν ένα εκπληκτικό σε εμφάνιση και γεύση πιάτο, με 5-6 κομμάτια από χτένι (θυμίζω ότι πρόκειται για τα δημοφιλή scallops, τα γευστικά μαλάκια των ωκεανών).
Ήρθαν βυθισμένα σε πυκνή κρέμα από σελινόριζα, με μια πράσινη σάλτσα (verde, όνομα και πράγμα! ) από πράσινες ντομάτες (ως γνωστόν, αντιοξειδωτικές και με βιταμίνη B! ). Mε το πιρούνι τσάκισα τα χτένια και με το κουτάλι αποτελείωσα τη σος! Μην το χάσετε!! Τιμή στα 10.00 €.

• Κατόπιν πήρα την άλλη σπεσιαλιτέ τους, να γλείφετε τα δάχτυλά σας: τους λουκουμάδες με το τηγανιτό αβοκάντο. Ήρθαν τριπλοί χορταστικοί λουκουμάδες, ο ένας πάνω στον άλλο (! ), με άφθονο τηγανιτό και κρεμώδες αβοκάντο, καθώς και βολάκι Άνδρου (το τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα), με εκλεκτή μαγιονέζα από λιαστή ντομάτα!
Δεν έχετε δοκιμάσει τέτοια αμβροσία, και μάλιστα στην τιμή ενός απλού λουκουμά, δηλαδή, στα 5.50 €!

• Για γλυκό πήρα την εκπληκτική στρογγυλή σοκολατίνα του Λυκούργου, και φυσικά δεν το μετάνιωσα καθόλου, εραστής της σοκολάτας γαρ!!
Φυσικά, επιφυλάχτηκα την προσεχή φορά να δοκιμάσω την εξωτική τους pavlova. Όλα τα επιδόρπιά τους, στα 5.50 €.

Πλήρωσα 21.00 € και καταευχαριστήθηκα γαστρονομικό γεύμα σε ένα ωραίο περιβάλλον. Φυσικά, βαθμολογώ με φουλ τεσσάρια και εννοείται πως θα ξαναπάω με παρέα κάποιο βράδυ.

Μια μόνο παρατήρηση: έλλειπε αυτό το στοιχειώδες κέρασμα, έστω κάποια αλοιφή στην αρχή, ή ένα σφηνάκι στο τέλος, και μάλιστα καταμεσής μιας περιοχής κατ’ εξοχήν τουριστικής. Ελπίζω η ευγενής ιδιοκτήτρια να τη λάβει σοβαρά υπόψη της!

Μολαταύτα, φίλες και φίλοι χρήστες, μετά λόγου γνώσεως, πρόκειται για ένα νέο, μοναδικό διαμαντάκι, που τιμά την περιοχή, με την υψηλού επιπέδου φαντασία, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία των δύο Κρητικών σεφ.
Εύγε!
Να το τιμήσετε, για μια αξέχαστη, ατμοσφαιρική βραδιά!!

ΥΓ: Στο πλούσιο μενού στο ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ, από παραδρομή λησμόνησα να αναφέρω τη νοστιμότατη σούπα τραχανά, με κύβους από χαλούμι. Συγγνώμη για την ακούσια παράλειψή μου!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

piperman

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

17-25

Σήμερα Τετάρτη 10/4 είχα μια εκπληκτική μεσημεριάτικη γαστρονομική εμπειρία με ψαγμένα ελληνική tapas. Το στέκι αυτό που άνοιξε τον Φλεβάρη έχει το όνομα της περιοχής του: είναι λοιπόν το GARGARETTA (G), στη Γαργαρέττα φυσικά του δημοφιλούς Κουκακίου. Στη γωνία ακριβώς της Ροβέρτου Γκάλλι και Καβαλότι, δίπλα στο μικρό παρκάκι, και ακριβώς απέναντι απ’ το ξενοδοχείο HERODION. Η συνοικία πήρε, ως γνωστόν, την ονομασία της απ’ την παλιά αρχοντική ιταλική οικογένεια των Gargaretta, που απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια είχε στην ιδιοκτησία της πολλά κτήματα εκεί.

Στην Ελλάδα έχουμε τους μεζέδες και τα χιλιάδες μεζεδοπωλεία. Τα tapas είναι ισπανικοί μεζέδες, όπως αυτοί εδώ και δύο δεκαετίες στο tapas bar στο Γκάζι. Ελληνικά tapas έχει π. χ. το MONO στη Μητρόπολη, ή το ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ, ενώ ανατολίτικα tapas, θα απολαύσουμε στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ, κ. ο. κ.

Εδώ λοιπόν στη GARGARETTA θα ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας ελληνικότατα, ψαγμένα και γαστρονομικά tapas, σε οικονομικές τιμές και μερίδες μεγέθους μεζέ. Πρόκειται για ένα all day bistrot που λειτουργεί καθημερινά από 09.00 μέχρι μεσάνυχτα. Μέχρι τη 1 μ. μ. τις καθημερινές σερβίρει φοβερά breakfasts (12-14 €) & brunches, με αυγά, σάντουιτς, κ. λπ., στα 5-7 € τη μερίδα. Στη συνέχεια, μεσημέρι μέχρι βράδυ σερβίρουν μενού διαφόρων πιάτων, όπου θα αναφερθώ πιο κάτω.

Πού οφείλεται αυτό το γευστικότατο αποτέλεσμα; Μα βέβαια στο ότι η G είναι τρόπον τινά ένα μικρό παράρτημα του HERODION, αφού το άνοιξε, όπως πληροφορήθηκα διαβάζοντας στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κ. Κάτια Τσιμιδοπούλου και μάλιστα έφερε τους σεφ του ξακουστού Point a (του εστιατορίου στο roof garden του ξενοδοχείου της), τους Κρητικούς σεφ, Μανώλη Μαυριγιαννάκη και Μάριο Πιρπιρίδη, οι οποίοι βελτίωσαν περαιτέρω το μενού τους, με νέα εμπνευσμένα πιάτα, βασισμένα όλα σε ό, τι καλύτερο παράγει η ευλογημένη ελληνική γη! Οι σεφ έχουν σημαντική προϋπηρεσία στα: 48, Balux, Sani Resort, κ. λπ.
Το γευστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνει ο νέος pastry chef Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, με παραδοσιακά γλυκά, όλα τους σε εντυπωσιακές εκτελέσεις.

Ο χώρος είναι ζεστός, ατμοσφαιρικός, και ήδη στις 13.30 ήταν γεμάτος ασφυκτικά από Έλληνες και κυρίως ξένους τουρίστες που κατακλύζουν το Κουκάκι, Μακρυγιάννη και Ακρόπολη. Η ψηλοτάβανη αίθουσα, ύψους άνω των 4 μέτρων, έχει στις δύο όψεις της τεράστιες τζαμαρίες μέχρι την οροφή (! ), και είναι φωτεινότατη. Έχει ανοιχτούς γκρι βαμμένους τοίχους, εκπληκτικό μαρμάρινο δάπεδο μπεζ και ροζ αποχρώσεων, και απλώνεται σε δύο επίπεδα, όπου στο ψηλότερο υπάρχει η μικρή εσοχή με τη λεγόμενη κόκκινη αίθουσα για πριβέ dining 8 περίπου ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο υπάρχουν 4 τραπέζια για καμιά 10αριά άτομα, κατά μήκος δε των τζαμαριών, μεγάλοι πάγκοι με ψηλά καθίσματα, για 10-12 άτομα, στον δε εξωτερικό χώρο, 2 τραπέζια μεγάλα για 12 άτομα, κυρίως νεαρές τουρίστριες που απολάμβαναν, τρώγοντας, την ανοιξιάτικη λιακάδα. Συνολικά, μια δυναμικότητα 40-50 θαμώνων, όπου μου είπαν ότι το βράδυ γεμίζει ασφυκτικά με καμιά 50αριά άτομα, κάποια εννοείται όρθια.
Την ωραία αρχιτεκτονική διακόσμηση είχε αναλάβει η αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο μοντέρνο και μινιμαλιστικό, χωρίς την παραμικρή περιττή λεπτομέρεια.

Η μουσική, ξένη lounge & pop, δεκαετιών 70, 80, 90, έδενε με το φίνο περιβάλλον. Ανάμεσα στα ακούσματα, ξεχώρισα τα SHE (Elvis Costello), LADY IN RED (CHRIS DE BURGH), ALL ABOUT LOVE, κ. λπ.
Φυσικά, δύο πεντακάθαρες τουαλέτες στο υπόγειο, συμπληρώνουν την όλη εικόνα.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια της G: Προς τη μία πλευρά, υπάρχουν ράφια μέχρι σχεδόν την οροφή, γεμάτα καλούδια, τα οποία φυσικά πωλούνται, σε λογικές τιμές που αναγράφονται καθαρά σε ετικέτες. Ανάμεσά τους: μαρμελάδες, ζυμαρικά, κριτσίνια, κουλούρια, σάλτσες, καφέδες, και φυσικά, τα περισσότερα απ’ τα κρασιά της κάβας τους!

Στην εξυπηρέτηση ήταν μια νεαρή κοπέλα και ένας σερβιτόρος, με ευπρεπείς γκρι ποδιές με την επωνυμία του μαγαζιού, και αεικίνητοι για να προλάβουν τους πάντες και τα πάντα.

Στο μενού τώρα, ξεχώρισα τα εξής πιάτα.

Υπάρχουν, λόγω ημερών, τα ελληνικά νηστίσιμα, όπως π. χ. ταραμοσαλάτα, γαρίδες ριζότο, αγκινάρες α λα πολίτα.., από 3.50-12 €.
Ακολουθούν τα 13 φοβερά και ελληνικότατα tapas, σε λογικές τιμές, από 5-11 €. Ανάμεσά τους, πέραν όσων δοκίμασα, ξεχωρίζει το ναξιώτικο τραγανό πατούδο (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και χόρτα), οι μαντλέν παστουρμά, τα ελληνικά fish & chips, και διάφορα άλλα. Επίσης, οι χορταστικές τους σαλάτες!
Σερβίρουν ακόμη ποικιλίες με ελληνικά αλλαντικά και τυριά, που πηγαινοέρχονταν στους μεγάλους δίσκους!

Τα λίγα αλλά εκλεκτά γλυκά του Λυκούργου Θεοδοσόπουλου, περιλαμβάνουν: μηλόπιτα, πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα και pavlova, σε διαφορετική, εξωτική version, όπου αντί φράουλας, περιέχει ινδοκάρυδο και καραμέλα!

Η κάβα τους περιλαμβάνει 30 ετικέτες κρασιών, κυρίως ελληνικών, με κάποια ιταλικά και γαλλικά, όλα σε λογικές τιμές από 22-37 € (τιμή που αφορά το βραβευμένο Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier, περιοχής Επανομής, που στις κάβες έχει 18-20 €).
Επίσης, αποστάγματα (τα 200 ml στα 9 €), αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους, 5 ελληνικές μπύρες, στα 4-6 €, κοκτέιλ, στα 7-10 €, πάσης φύσεως αφεψήματα, κ. α.

Δοκίμασα λοιπόν τρία πράγματα, το ένα καλύτερο του άλλου!

• Για αρχή, ζήτησα μία μερίδα ceviche χτένια, που ήταν ένα εκπληκτικό σε εμφάνιση και γεύση πιάτο, με 5-6 κομμάτια από χτένι (θυμίζω ότι πρόκειται για τα δημοφιλή scallops, τα γευστικά μαλάκια των ωκεανών).
Ήρθαν βυθισμένα σε πυκνή κρέμα από σελινόριζα, με μια πράσινη σάλτσα (verde, όνομα και πράγμα! ) από πράσινες ντομάτες (ως γνωστόν, αντιοξειδωτικές και με βιταμίνη B! ). Mε το πιρούνι τσάκισα τα χτένια και με το κουτάλι αποτελείωσα τη σος! Μην το χάσετε!! Τιμή στα 10.00 €.

• Κατόπιν πήρα την άλλη σπεσιαλιτέ τους, να γλείφετε τα δάχτυλά σας: τους λουκουμάδες με το τηγανιτό αβοκάντο. Ήρθαν τριπλοί χορταστικοί λουκουμάδες, ο ένας πάνω στον άλλο (! ), με άφθονο τηγανιτό και κρεμώδες αβοκάντο, καθώς και βολάκι Άνδρου (το τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα), με εκλεκτή μαγιονέζα από λιαστή ντομάτα!
Δεν έχετε δοκιμάσει τέτοια αμβροσία, και μάλιστα στην τιμή ενός απλού λουκουμά, δηλαδή, στα 5.50 €!

• Για γλυκό πήρα την εκπληκτική στρογγυλή σοκολατίνα του Λυκούργου, και φυσικά δεν το μετάνιωσα καθόλου, εραστής της σοκολάτας γαρ!!
Φυσικά, επιφυλάχτηκα την προσεχή φορά να δοκιμάσω την εξωτική τους pavlova. Όλα τα επιδόρπιά τους, στα 5.50 €.

Πλήρωσα 21.00 € και καταευχαριστήθηκα γαστρονομικό γεύμα σε ένα ωραίο περιβάλλον. Φυσικά, βαθμολογώ με φουλ τεσσάρια και εννοείται πως θα ξαναπάω με παρέα κάποιο βράδυ.

Μια μόνο παρατήρηση: έλλειπε αυτό το στοιχειώδες κέρασμα, έστω κάποια αλοιφή στην αρχή, ή ένα σφηνάκι στο τέλος, και μάλιστα καταμεσής μιας περιοχής κατ’ εξοχήν τουριστικής. Ελπίζω η ευγενής ιδιοκτήτρια να τη λάβει σοβαρά υπόψη της!

Μολαταύτα, φίλες και φίλοι χρήστες, μετά λόγου γνώσεως, πρόκειται για ένα νέο, μοναδικό διαμαντάκι, που τιμά την περιοχή, με την υψηλού επιπέδου φαντασία, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία των δύο Κρητικών σεφ.
Εύγε!
Να το τιμήσετε, για μια αξέχαστη, ατμοσφαιρική βραδιά!!

ΥΓ: Στο πλούσιο μενού στο ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ, από παραδρομή λησμόνησα να αναφέρω τη νοστιμότατη σούπα τραχανά, με κύβους από χαλούμι. Συγγνώμη για την ακούσια παράλειψή μου!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.