Loader

12 Ιουν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
50-64

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το ALERIA στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο, πολύ κοντά – από πάσης απόψεως – στο διάστερο FUNKY GOURMET. Θα τους αναφέρω κατά σειρά σπουδαιότητας.
Η κουζίνα του σεφ Γκίκα Ξενάκη: Αλλιώτικη (το «δημιουργική» μού φαίνεται τετριμμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση) ελληνική κουζίνα, με γνωστά μεν υλικά αλλά πρωτοποριακά παραλλαγμένο τρόπο παρασκευής – και παρουσίασης. Κανένα πιάτο δεν είναι όπως η εικόνα που έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας διαβάζοντας τον κατάλογο, έτσι μένετε αρχικά ένα λεπτό να θαυμάζετε το αρτίστικο στήσιμο, πριν προχωρήσετε στη δοκιμή της γεύσης, που μετά την πρώτη μπουκιά σάς αφήνει επίσης για ένα λεπτό άφωνους με τη νοστιμιά της. Συνδυασμός παραδοσιακών βασικών γεύσεων με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, έμπνευση και μεράκι του σεφ οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, ας μη συνεχίσω λοιπόν, η συνέχεια στα πιάτα σας.
Το περιβάλλον: Από πού να αρχίσω; Οι περισσότερες κριτικές περιορίζονται – τρόπος του λέγειν – στην υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος. Κατάφυτη, με μεγάλα δέντρα (στα οποία κρύβονται ανεμιστήρες που δύσκολα διακρίνεις με γυμνό μάτι, αλλά με ανακούφιση δέχεσαι τα κύματα δροσερού αέρα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις), εξαιρετικά φροντισμένη, από τους πιο ωραίους πράσινους χώρους φαγητού της πρωτεύουσας, φαβορί στις προτιμήσεις ντόπιων και (των πάρα πολλών) ξένων επισκεπτών. Αξίζει όμως να χαρίσετε στον εαυτό σας και την εμπειρία ενός δείπνου στο επάνω όροφο. Κλασικός ως χώρος, ψηλοτάβανος, ήσυχος, πάρα πολύ ωραία φωτισμένος και βέβαια με τέλειο κλιματισμό, πολυτελής όσο χρειάζεται, με πολύ γυαλί και ξύλο, σε απαλά χρώματα, θυμίζει – επιτρέψτε μου την υπερβολή – διαμέρισμα σε ανάκτορο (π. χ. Schönbrunn στη Βιέννη). Αν πάλι είστε φίλοι πιο casual περιβάλλοντος, προτιμήστε, όταν η αυλή είναι κλειστή, το χώρο του ισογείου. Σαφώς πιο νεανικός και σπιρτόζικος, δεν αφήνει το μάτι ούτε στιγμή σε ησυχία. Στη μια πλευρά είναι διαμορφωμένος χώρος μπαρ για ποτό με finger food. Πάρα πολύ άνετα τραπέζια και καθίσματα παντού. Εννοείται ότι ουδείς διανοείται να ανάψει τσιγάρο παρά μόνο στην αυλή, ενώ και οι τουαλέτες είναι αντάξιες του συνόλου. Η κουζίνα δε φαίνεται από πουθενά, ο σεφ προτιμά να δημιουργεί απερίσπαστος.
Το σέρβις: Πέντε ντοματούλες, κόκκινες και λαχταριστές, συγχαρητήρια σ’ αυτόν που προσέλαβε, εκπαίδευσε και κρατά σε εγρήγορση αυτό το πολυπληθές προσωπικό, που θα σου συστηθεί (δύο για κάθε τραπέζι) με το όνομά του, θα σου λύσει υπομονετικά όλες τις απορίες, θα φροντίσει την κατάλληλη πάντα στιγμή να μαζέψει τα σερβίτσια και να φέρει καινούρια, να γεμίσει τα ποτήρια του νερού και του κρασιού, να ακουμπήσει κομψά κάθε πιάτο στο τραπέζι και να εξηγήσει με χάρη και γνώση του αντικειμένου τα συστατικά και τη δομή του. Όλες και όλοι τους με άψογα αγγλικά, θέλω να το τονίσω αυτό.
Τα υπόλοιπα έχουν λίγο πολύ διαδικαστικό χαρακτήρα. Αν δεν φθάσετε περπατώντας από το σταθμό του Κεραμικού ή του Μεταξουργείου (δέκα λεπτά δρόμος), υπάρχει άνθρωπος που θα παραλάβει το αυτοκινητάκι σας στην είσοδο και θα σας το επιστρέψει κατά την αναχώρησή σας.
Η παραγγελία σας θα γίνει a la carte ή ως tasting menu (προσοχή: για όλο το τραπέζι! ), τα οποία σαφώς συμφέρουν από πλευράς κόστους. Υπάρχουν τρία: ένα με 4 πιάτα και επιδόρπιο στα 55 ευρώ (συν 28 για wine pairing), ένα με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 38 ευρώπουλα) και ένα (αποκάλυψη! ) χορτοφαγικό με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 35 γιούρος). Το αντιληφθήκατε ήδη: Οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, αισθητά μάλιστα. Οφείλω βέβαια να πω ότι ακόμα και αν «περιοριστεί» κανείς σε ορεκτικό + κύριο + επιδόρπιο, θα φύγει από το ALERIA όχι μόνο ευχαριστημένος αλλά και χορτάτος. Εγώ θα συνιστούσα το tasting menu I με wine pairing, γιατί ο κατάλογος των κρασιών είναι όντως εντυπωσιακός, εμπιστευθείτε τους ειδικούς του καταστήματος και θα με θυμηθείτε.
Ο κατάλογος είναι δομημένος στη λογική surf ‘n turf, προσφέρει δηλαδή 7 ορεκτικά που κοιτάνε προς surf μεριά, 7 κυρίως προς turf και 4 επιδόρπια. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα επιτυχή πειράματα του σεφ. Ενίοτε αλλάζει και κάποιο δευτερεύον συστατικό της συνταγής που αναφέρεται στον κατάλογο, γι’ αυτό ακούστε προσεκτικά την παρουσίαση που θα κάνει ο σερβιτόρος / η σερβιτόρα σας. Επειδή ποφεύγω τις μακροσκελείς περιγραφές εδεσμάτων, θέλω απλώς να αναφέρω τα κατά την άποψή μου highlights του ALERIA: Από τα ορεκτικά (κόστος 12 έως 20 €) η αναδομημένη χορτόπιτα (πιο νόστιμη «γέμιση» πίτας δεν έχετε φάει), η ας πούμε καβουροσαλάτα (υδαρή, με πραγματικό καβούρι και φρέσκο ροδάκινο), και το signature dish του αναδομημένου παστίτσιου (με ουρά μόσχου, μανιτάρια shitake και αφρό μπεσαμέλ), που μπορείτε να το πάρετε και ως κύριο. Από τα κυρίως (19 – 28 €) είτε το παραδοσιακό κουσκουσάκι μπουρδέτο (το κουσκουσάκι βρασμένο τόσο όσο, η σκορπίνα διακριτικά παρούσα) είτε, όταν υπάρχουν, τα μοσχαρίσια γλυκάδια φρικασέ (ένα πιάτο που σε διαστάσεις κλασικής μερίδας εστιατορίου μάλλον θα σε μπούχτιζε εδώ είναι πραγματικό γλυκόξινο κρεσέντο γεύσεων). Τα επιδόρπια πιο κλασικά, δεν θα σας προτείνω κάποιο ιδιαίτερο, μπορείτε να αποφασίσετε επί τόπου και να τα βάλετε στη μέση.
Τι άλλο; Το μόνο που βρίσκω να υστερεί ελαφρά είναι η ποικιλία των χειροποίητων ψωμιών, με εξαίρεση αυτό με ελιές και καρύδια, τα βρίσκω γενικά άνευρα, απλά συνοδευτικά, τα σώζει το υπέροχο κρητικό λάδι που τα συνοδεύει σε ένα πιατάκι. Υπέροχο το ξεκίνημα με τριλογία amuse bouche, αξιέπαινη η προσφορά «προεπιδόρπιου» σε μορφή φυσικά σορμπέ.
Κάνατε σίγουρα το λογαριασμό, 60 με 80 ευρώ το άτομο δεν είναι για κάθε μέρα. Πιστέψτε με όμως, αξίζει. Για λόγους ισοτιμίας θα έπρεπε ίσως να κόψω μια ντομάτα, όμως η ALERIA συγκαταλέγεται σαφώς στα εστιατόρια με τρία αστέρια στο σύστημα fratello (= δε με νοιάζει πού μένετε, ξεκουνηθείτετε κι ελάτε! ), οπότε 4 στα 4 και καλή σας απόλαυση σε ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Εννοείται ότι απαιτείται κράτηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

12 Ιουν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
50-64

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το ALERIA στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο, πολύ κοντά – από πάσης απόψεως – στο διάστερο FUNKY GOURMET. Θα τους αναφέρω κατά σειρά σπουδαιότητας.
Η κουζίνα του σεφ Γκίκα Ξενάκη: Αλλιώτικη (το «δημιουργική» μού φαίνεται τετριμμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση) ελληνική κουζίνα, με γνωστά μεν υλικά αλλά πρωτοποριακά παραλλαγμένο τρόπο παρασκευής – και παρουσίασης. Κανένα πιάτο δεν είναι όπως η εικόνα που έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας διαβάζοντας τον κατάλογο, έτσι μένετε αρχικά ένα λεπτό να θαυμάζετε το αρτίστικο στήσιμο, πριν προχωρήσετε στη δοκιμή της γεύσης, που μετά την πρώτη μπουκιά σάς αφήνει επίσης για ένα λεπτό άφωνους με τη νοστιμιά της. Συνδυασμός παραδοσιακών βασικών γεύσεων με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, έμπνευση και μεράκι του σεφ οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, ας μη συνεχίσω λοιπόν, η συνέχεια στα πιάτα σας.
Το περιβάλλον: Από πού να αρχίσω; Οι περισσότερες κριτικές περιορίζονται – τρόπος του λέγειν – στην υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος. Κατάφυτη, με μεγάλα δέντρα (στα οποία κρύβονται ανεμιστήρες που δύσκολα διακρίνεις με γυμνό μάτι, αλλά με ανακούφιση δέχεσαι τα κύματα δροσερού αέρα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις), εξαιρετικά φροντισμένη, από τους πιο ωραίους πράσινους χώρους φαγητού της πρωτεύουσας, φαβορί στις προτιμήσεις ντόπιων και (των πάρα πολλών) ξένων επισκεπτών. Αξίζει όμως να χαρίσετε στον εαυτό σας και την εμπειρία ενός δείπνου στο επάνω όροφο. Κλασικός ως χώρος, ψηλοτάβανος, ήσυχος, πάρα πολύ ωραία φωτισμένος και βέβαια με τέλειο κλιματισμό, πολυτελής όσο χρειάζεται, με πολύ γυαλί και ξύλο, σε απαλά χρώματα, θυμίζει – επιτρέψτε μου την υπερβολή – διαμέρισμα σε ανάκτορο (π. χ. Schönbrunn στη Βιέννη). Αν πάλι είστε φίλοι πιο casual περιβάλλοντος, προτιμήστε, όταν η αυλή είναι κλειστή, το χώρο του ισογείου. Σαφώς πιο νεανικός και σπιρτόζικος, δεν αφήνει το μάτι ούτε στιγμή σε ησυχία. Στη μια πλευρά είναι διαμορφωμένος χώρος μπαρ για ποτό με finger food. Πάρα πολύ άνετα τραπέζια και καθίσματα παντού. Εννοείται ότι ουδείς διανοείται να ανάψει τσιγάρο παρά μόνο στην αυλή, ενώ και οι τουαλέτες είναι αντάξιες του συνόλου. Η κουζίνα δε φαίνεται από πουθενά, ο σεφ προτιμά να δημιουργεί απερίσπαστος.
Το σέρβις: Πέντε ντοματούλες, κόκκινες και λαχταριστές, συγχαρητήρια σ’ αυτόν που προσέλαβε, εκπαίδευσε και κρατά σε εγρήγορση αυτό το πολυπληθές προσωπικό, που θα σου συστηθεί (δύο για κάθε τραπέζι) με το όνομά του, θα σου λύσει υπομονετικά όλες τις απορίες, θα φροντίσει την κατάλληλη πάντα στιγμή να μαζέψει τα σερβίτσια και να φέρει καινούρια, να γεμίσει τα ποτήρια του νερού και του κρασιού, να ακουμπήσει κομψά κάθε πιάτο στο τραπέζι και να εξηγήσει με χάρη και γνώση του αντικειμένου τα συστατικά και τη δομή του. Όλες και όλοι τους με άψογα αγγλικά, θέλω να το τονίσω αυτό.
Τα υπόλοιπα έχουν λίγο πολύ διαδικαστικό χαρακτήρα. Αν δεν φθάσετε περπατώντας από το σταθμό του Κεραμικού ή του Μεταξουργείου (δέκα λεπτά δρόμος), υπάρχει άνθρωπος που θα παραλάβει το αυτοκινητάκι σας στην είσοδο και θα σας το επιστρέψει κατά την αναχώρησή σας.
Η παραγγελία σας θα γίνει a la carte ή ως tasting menu (προσοχή: για όλο το τραπέζι! ), τα οποία σαφώς συμφέρουν από πλευράς κόστους. Υπάρχουν τρία: ένα με 4 πιάτα και επιδόρπιο στα 55 ευρώ (συν 28 για wine pairing), ένα με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 38 ευρώπουλα) και ένα (αποκάλυψη! ) χορτοφαγικό με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 35 γιούρος). Το αντιληφθήκατε ήδη: Οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, αισθητά μάλιστα. Οφείλω βέβαια να πω ότι ακόμα και αν «περιοριστεί» κανείς σε ορεκτικό + κύριο + επιδόρπιο, θα φύγει από το ALERIA όχι μόνο ευχαριστημένος αλλά και χορτάτος. Εγώ θα συνιστούσα το tasting menu I με wine pairing, γιατί ο κατάλογος των κρασιών είναι όντως εντυπωσιακός, εμπιστευθείτε τους ειδικούς του καταστήματος και θα με θυμηθείτε.
Ο κατάλογος είναι δομημένος στη λογική surf ‘n turf, προσφέρει δηλαδή 7 ορεκτικά που κοιτάνε προς surf μεριά, 7 κυρίως προς turf και 4 επιδόρπια. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα επιτυχή πειράματα του σεφ. Ενίοτε αλλάζει και κάποιο δευτερεύον συστατικό της συνταγής που αναφέρεται στον κατάλογο, γι’ αυτό ακούστε προσεκτικά την παρουσίαση που θα κάνει ο σερβιτόρος / η σερβιτόρα σας. Επειδή ποφεύγω τις μακροσκελείς περιγραφές εδεσμάτων, θέλω απλώς να αναφέρω τα κατά την άποψή μου highlights του ALERIA: Από τα ορεκτικά (κόστος 12 έως 20 €) η αναδομημένη χορτόπιτα (πιο νόστιμη «γέμιση» πίτας δεν έχετε φάει), η ας πούμε καβουροσαλάτα (υδαρή, με πραγματικό καβούρι και φρέσκο ροδάκινο), και το signature dish του αναδομημένου παστίτσιου (με ουρά μόσχου, μανιτάρια shitake και αφρό μπεσαμέλ), που μπορείτε να το πάρετε και ως κύριο. Από τα κυρίως (19 – 28 €) είτε το παραδοσιακό κουσκουσάκι μπουρδέτο (το κουσκουσάκι βρασμένο τόσο όσο, η σκορπίνα διακριτικά παρούσα) είτε, όταν υπάρχουν, τα μοσχαρίσια γλυκάδια φρικασέ (ένα πιάτο που σε διαστάσεις κλασικής μερίδας εστιατορίου μάλλον θα σε μπούχτιζε εδώ είναι πραγματικό γλυκόξινο κρεσέντο γεύσεων). Τα επιδόρπια πιο κλασικά, δεν θα σας προτείνω κάποιο ιδιαίτερο, μπορείτε να αποφασίσετε επί τόπου και να τα βάλετε στη μέση.
Τι άλλο; Το μόνο που βρίσκω να υστερεί ελαφρά είναι η ποικιλία των χειροποίητων ψωμιών, με εξαίρεση αυτό με ελιές και καρύδια, τα βρίσκω γενικά άνευρα, απλά συνοδευτικά, τα σώζει το υπέροχο κρητικό λάδι που τα συνοδεύει σε ένα πιατάκι. Υπέροχο το ξεκίνημα με τριλογία amuse bouche, αξιέπαινη η προσφορά «προεπιδόρπιου» σε μορφή φυσικά σορμπέ.
Κάνατε σίγουρα το λογαριασμό, 60 με 80 ευρώ το άτομο δεν είναι για κάθε μέρα. Πιστέψτε με όμως, αξίζει. Για λόγους ισοτιμίας θα έπρεπε ίσως να κόψω μια ντομάτα, όμως η ALERIA συγκαταλέγεται σαφώς στα εστιατόρια με τρία αστέρια στο σύστημα fratello (= δε με νοιάζει πού μένετε, ξεκουνηθείτετε κι ελάτε! ), οπότε 4 στα 4 και καλή σας απόλαυση σε ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Εννοείται ότι απαιτείται κράτηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

fratello

Δευτέρα 17 Ιουνίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

€ / Άτομο

50-64

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το ALERIA στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο, πολύ κοντά – από πάσης απόψεως – στο διάστερο FUNKY GOURMET. Θα τους αναφέρω κατά σειρά σπουδαιότητας.
Η κουζίνα του σεφ Γκίκα Ξενάκη: Αλλιώτικη (το «δημιουργική» μού φαίνεται τετριμμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση) ελληνική κουζίνα, με γνωστά μεν υλικά αλλά πρωτοποριακά παραλλαγμένο τρόπο παρασκευής – και παρουσίασης. Κανένα πιάτο δεν είναι όπως η εικόνα που έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας διαβάζοντας τον κατάλογο, έτσι μένετε αρχικά ένα λεπτό να θαυμάζετε το αρτίστικο στήσιμο, πριν προχωρήσετε στη δοκιμή της γεύσης, που μετά την πρώτη μπουκιά σάς αφήνει επίσης για ένα λεπτό άφωνους με τη νοστιμιά της. Συνδυασμός παραδοσιακών βασικών γεύσεων με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, έμπνευση και μεράκι του σεφ οδηγεί σε αποτελέσματα που δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, ας μη συνεχίσω λοιπόν, η συνέχεια στα πιάτα σας.
Το περιβάλλον: Από πού να αρχίσω; Οι περισσότερες κριτικές περιορίζονται – τρόπος του λέγειν – στην υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος. Κατάφυτη, με μεγάλα δέντρα (στα οποία κρύβονται ανεμιστήρες που δύσκολα διακρίνεις με γυμνό μάτι, αλλά με ανακούφιση δέχεσαι τα κύματα δροσερού αέρα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις), εξαιρετικά φροντισμένη, από τους πιο ωραίους πράσινους χώρους φαγητού της πρωτεύουσας, φαβορί στις προτιμήσεις ντόπιων και (των πάρα πολλών) ξένων επισκεπτών. Αξίζει όμως να χαρίσετε στον εαυτό σας και την εμπειρία ενός δείπνου στο επάνω όροφο. Κλασικός ως χώρος, ψηλοτάβανος, ήσυχος, πάρα πολύ ωραία φωτισμένος και βέβαια με τέλειο κλιματισμό, πολυτελής όσο χρειάζεται, με πολύ γυαλί και ξύλο, σε απαλά χρώματα, θυμίζει – επιτρέψτε μου την υπερβολή – διαμέρισμα σε ανάκτορο (π. χ. Schönbrunn στη Βιέννη). Αν πάλι είστε φίλοι πιο casual περιβάλλοντος, προτιμήστε, όταν η αυλή είναι κλειστή, το χώρο του ισογείου. Σαφώς πιο νεανικός και σπιρτόζικος, δεν αφήνει το μάτι ούτε στιγμή σε ησυχία. Στη μια πλευρά είναι διαμορφωμένος χώρος μπαρ για ποτό με finger food. Πάρα πολύ άνετα τραπέζια και καθίσματα παντού. Εννοείται ότι ουδείς διανοείται να ανάψει τσιγάρο παρά μόνο στην αυλή, ενώ και οι τουαλέτες είναι αντάξιες του συνόλου. Η κουζίνα δε φαίνεται από πουθενά, ο σεφ προτιμά να δημιουργεί απερίσπαστος.
Το σέρβις: Πέντε ντοματούλες, κόκκινες και λαχταριστές, συγχαρητήρια σ’ αυτόν που προσέλαβε, εκπαίδευσε και κρατά σε εγρήγορση αυτό το πολυπληθές προσωπικό, που θα σου συστηθεί (δύο για κάθε τραπέζι) με το όνομά του, θα σου λύσει υπομονετικά όλες τις απορίες, θα φροντίσει την κατάλληλη πάντα στιγμή να μαζέψει τα σερβίτσια και να φέρει καινούρια, να γεμίσει τα ποτήρια του νερού και του κρασιού, να ακουμπήσει κομψά κάθε πιάτο στο τραπέζι και να εξηγήσει με χάρη και γνώση του αντικειμένου τα συστατικά και τη δομή του. Όλες και όλοι τους με άψογα αγγλικά, θέλω να το τονίσω αυτό.
Τα υπόλοιπα έχουν λίγο πολύ διαδικαστικό χαρακτήρα. Αν δεν φθάσετε περπατώντας από το σταθμό του Κεραμικού ή του Μεταξουργείου (δέκα λεπτά δρόμος), υπάρχει άνθρωπος που θα παραλάβει το αυτοκινητάκι σας στην είσοδο και θα σας το επιστρέψει κατά την αναχώρησή σας.
Η παραγγελία σας θα γίνει a la carte ή ως tasting menu (προσοχή: για όλο το τραπέζι! ), τα οποία σαφώς συμφέρουν από πλευράς κόστους. Υπάρχουν τρία: ένα με 4 πιάτα και επιδόρπιο στα 55 ευρώ (συν 28 για wine pairing), ένα με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 38 ευρώπουλα) και ένα (αποκάλυψη! ) χορτοφαγικό με 6 πιάτα και επιδόρπιο (72 + 35 γιούρος). Το αντιληφθήκατε ήδη: Οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, αισθητά μάλιστα. Οφείλω βέβαια να πω ότι ακόμα και αν «περιοριστεί» κανείς σε ορεκτικό + κύριο + επιδόρπιο, θα φύγει από το ALERIA όχι μόνο ευχαριστημένος αλλά και χορτάτος. Εγώ θα συνιστούσα το tasting menu I με wine pairing, γιατί ο κατάλογος των κρασιών είναι όντως εντυπωσιακός, εμπιστευθείτε τους ειδικούς του καταστήματος και θα με θυμηθείτε.
Ο κατάλογος είναι δομημένος στη λογική surf ‘n turf, προσφέρει δηλαδή 7 ορεκτικά που κοιτάνε προς surf μεριά, 7 κυρίως προς turf και 4 επιδόρπια. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα επιτυχή πειράματα του σεφ. Ενίοτε αλλάζει και κάποιο δευτερεύον συστατικό της συνταγής που αναφέρεται στον κατάλογο, γι’ αυτό ακούστε προσεκτικά την παρουσίαση που θα κάνει ο σερβιτόρος / η σερβιτόρα σας. Επειδή ποφεύγω τις μακροσκελείς περιγραφές εδεσμάτων, θέλω απλώς να αναφέρω τα κατά την άποψή μου highlights του ALERIA: Από τα ορεκτικά (κόστος 12 έως 20 €) η αναδομημένη χορτόπιτα (πιο νόστιμη «γέμιση» πίτας δεν έχετε φάει), η ας πούμε καβουροσαλάτα (υδαρή, με πραγματικό καβούρι και φρέσκο ροδάκινο), και το signature dish του αναδομημένου παστίτσιου (με ουρά μόσχου, μανιτάρια shitake και αφρό μπεσαμέλ), που μπορείτε να το πάρετε και ως κύριο. Από τα κυρίως (19 – 28 €) είτε το παραδοσιακό κουσκουσάκι μπουρδέτο (το κουσκουσάκι βρασμένο τόσο όσο, η σκορπίνα διακριτικά παρούσα) είτε, όταν υπάρχουν, τα μοσχαρίσια γλυκάδια φρικασέ (ένα πιάτο που σε διαστάσεις κλασικής μερίδας εστιατορίου μάλλον θα σε μπούχτιζε εδώ είναι πραγματικό γλυκόξινο κρεσέντο γεύσεων). Τα επιδόρπια πιο κλασικά, δεν θα σας προτείνω κάποιο ιδιαίτερο, μπορείτε να αποφασίσετε επί τόπου και να τα βάλετε στη μέση.
Τι άλλο; Το μόνο που βρίσκω να υστερεί ελαφρά είναι η ποικιλία των χειροποίητων ψωμιών, με εξαίρεση αυτό με ελιές και καρύδια, τα βρίσκω γενικά άνευρα, απλά συνοδευτικά, τα σώζει το υπέροχο κρητικό λάδι που τα συνοδεύει σε ένα πιατάκι. Υπέροχο το ξεκίνημα με τριλογία amuse bouche, αξιέπαινη η προσφορά «προεπιδόρπιου» σε μορφή φυσικά σορμπέ.
Κάνατε σίγουρα το λογαριασμό, 60 με 80 ευρώ το άτομο δεν είναι για κάθε μέρα. Πιστέψτε με όμως, αξίζει. Για λόγους ισοτιμίας θα έπρεπε ίσως να κόψω μια ντομάτα, όμως η ALERIA συγκαταλέγεται σαφώς στα εστιατόρια με τρία αστέρια στο σύστημα fratello (= δε με νοιάζει πού μένετε, ξεκουνηθείτετε κι ελάτε! ), οπότε 4 στα 4 και καλή σας απόλαυση σε ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Εννοείται ότι απαιτείται κράτηση.


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.