Loader

08 Ιούλ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Κυριακή 7/7, μέρα εκλογών, ζέστης και θαλάσσιου μπάνιου -το τερπνόν μετά του ωφελίμου- και ενώ η Αθήνα κι όλη η χώρα σφύζει από κίνηση, αποφασίζουμε να τσιμπήσουμε ψαράκι στο ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ της Νέας Ερυθραίας, οπότε 2 άτομα βρισκόμαστε εκεί νωρίς, γύρω στις 13.30, χωρίς κράτηση και ευτυχώς εξασφαλίζουμε εσωτερικό τραπέζι στην αριστερή κλιματιζόμενη αίθουσά του. Ο μαιτρ βέβαια μας είπε ότι είχαμε μία ώρα στη διάθεσή μας, λόγω μεταγενέστερης κράτησης, αλλά -ξεπερνώντας το όριο αυτό με την ψαροφαγία μας και τη σχετική καθυστέρηση της κουζίνας απ’ την κίνηση- κανείς δεν μας πίεσε.

Το μαγαζί αυτό ανήκει, ως γνωστόν, στη γνωστή αλυσίδα ψαροκατάνυξης του Γιώργου Παπαϊωάννου και του επιτελείου του. Το πρώτο και καλύτερο, βραβευμένο απ’ το Αθηνόραμα, βρίσκεται στο Μικρολίμανο, στην Ακτή Κουμουνδούρου, με την επωνυμία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη. Τα υπόλοιπα 4, με επωνυμία τους και σήμα το Μπαρμπουνάκι –που σημειωτέον υπάρχει ανελλιπώς– βρίσκονται σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Χαλάνδρι, ενώ το συγκεκριμένο, στη Ν. Ερυθραία. Αυτό άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2015 και από τότε έγινε πολύ δημοφιλές στέκι, θεωρώ δικαιολογημένα, λόγω της εκλεκτής και φρέσκιας ψαριάς του!

Λειτουργεί καθημερινά από 13.00 μέχρι 01.00 και σχεδόν πάντα σφύζει από κίνηση. Ο ισόγειος, γωνιακός χώρος αποτελείται από 2 αίθουσες χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, που είναι πολύ φωτεινές, χάρη στα πλευρικές τζαμαρίες, με τα μικρά τετράγωνα πλαίσιά τους. Η είσοδος οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δεξιά αίθουσα, στο βάθος της οποίας διακρίνεται η ανοικτή κουζίνα με τους μάγειρες και ψήστες επί το έργον. Οι αίθουσες είναι μάλλον λιτές, με ανοικτές αποχρώσεις τοίχων, και ξύλινα πατώματα και τραπέζια. Στο βάθος της αριστερής αίθουσας ξεχωρίζει ξύλινη επένδυση με ράφια και διάφορα ποτά τους, ενώ κι η δεξιά αίθουσα έχει μικρότερα ράφια στους τοίχους με ποικίλα διακοσμητικά αντικείμενα. Τα περισσότερα φωτιστικά τους είναι πολυέλαιοι εμπνευσμένοι απ’ τη θαλασσινή παράδοση.
Εξωτερικά, στο πεζοδρόμιο είναι επίσης στρωμένα καμιά 10αριά τραπέζια, για 40 ακόμη θαμώνες, και μάλιστα γύρω στις 2 μ. μ. το κατάστημα γέμισε ασφυκτικά μέσα / έξω!

Μουσική ακούγονταν διάφορα γνωστά κομμάτια, κυρίως λαϊκορεμπέτικα.
Εξάλλου, στο βάθος δεξιά υπάρχουν οι δύο πεντακάθαρες τουαλέτες, industrial ύφους, από μία ανδρών και γυναικών.

Την εξυπηρέτηση της πολυπληθούς πελατείας, από θαμώνες μέσης ηλικίας, αλλά και κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά, διεκπεραίωναν επιτυχώς 4 άτομα, με ομοιόμορφες ενδυμασίες, από τζιν παντελόνια, μπεζ μπλούζες και μπλε ποδιές. Φυσικά, χρειάζεται λίγη αναμονή, κυρίως για τα ψαρικά της ώρας, ειδικά σε τέτοιες μέρες και ώρες αιχμής. Επίσης, μην παραλείψετε να τους διευκρινίσετε με ποια σειρά επιθυμείτε τα πιάτα σας, για να μην τα πλακώσουν όλα μαζί! Πάντως, τα παιδιά είναι ευγενικά, σβέλτα, ενημερωμένα πάνω στο αντικείμενό τους και πρόθυμα.

Ο κατάλογος εδεσμάτων και ποτών είναι ένα compact πλαστικοποιημένο φύλλο μεγάλων διαστάσεων, που αναγράφει το μενού στη μπροστινή και πισινή του σελίδα. Περιλαμβάνονται λοιπόν, 10 σαλάτες (5-9 €), ισάριθμα ορεκτικά (4-8 €), 5 ψαρικά μαρινάτα ή παστά (6-15 €), τα συνήθη όστρακα, από 8-15 €, 5 πιάτα μαγειρευτά, στα 9-17 € (για γαρίδες σαγανάκι), 5 θαλασσινά από 9-22 € (για το πιάτο με τις καραβίδες), 4 ζυμαρικά με θαλασσινά, από 16-23 € (τιμή που αφορά τις παπαρδέλες με τις καραβίδες).

Τα φρέσκα ψάρια ημέρας, ανάλογα με την εποχική ψαριά των προμηθευτών τους, τιμώνται 68 €. (είχαν μπαρμπούνια, γλώσσες, κ. λπ. ) Οι αστακοί, ειδικότερα, εκ των οποίων κάποιοι καταναλώθηκαν στο διπλανό μας τραπέζι από παρέα που γιόρταζε μια επέτειο, στοιχίζουν 85 € το κιλό, όπως πληροφορήθηκα.

Από κρασιά η κάβα τους περιλαμβάνει περί τις 20 ετικέτες εγχώριων λευκών, ροζέ και κόκκινων, σε τιμές από 23-36 € (τιμή που αφορά το ροζέ του Σκούρα ‘peplo’, 12.50 βαθμών, που γίνεται από τοπικές πελοποννησιακές ποικιλίες Αγιωργίτικου, Μαυροφίλερου και Syrah, ενώ στις κάβες κοστίζει περί τα 15 €).

Σερβίρουν επίσης χύμα μοσχοφίλερο, στα 10 € το λίτρο, το οποίο ήπιαμε και μας άρεσε, μπύρες, συνήθη αναψυκτικά σε λογικές τιμές και αποστάγματα 200 ml στα 8 €.

Δοκιμάσαμε τα εξής που μας τα σέρβιραν πάνω στα χάρτινα σουπλά με τα χρωματιστά μπαρμπουνάκια, σήμα, άλλωστε, κατατεθέν της φίρμας:

• Στην αρχή ήρθε πανεράκι με ψημένες φέτες λευκού και μαύρου ψωμιού με λαδορίγανη, στα 1.80 €.

• Εμφιαλωμένο νερό, 1.90 €.

• 2 μικρές ψαρόσουπες, με βάση την πεσκανδρίτσα, πατάτες βραστές, καρότο, κ. λπ. Ήταν νόστιμες αν και τις βρήκαμε κάπως αραιωμένες. Τιμή 2Χ 5.40=10.80 €.

• Μια σαλάτα με πέστροφα, που ήταν νόστιμη, δροσερή και ικανοποιητικού μεγέθους, περιείχε δε ντοματίνια και μαρούλι. Ωστόσο, στον κατάλογο αναφέρονταν ότι θα είχε και τουρσί, αγγούρι και πιπεριές Φλωρίνης, απ’ τα οποία υλικά δεν υπήρχε ούτε ίχνος, παρότι είναι της εποχής…
Το γεγονός αυτό το θεωρώ φάουλ για τον Παπαϊωάννου, ο οποίος θα πρέπει είτε να αναπροσαρμόσει διορθώνοντας τη σαλάτα στον κατάλογό του, είτε να συμβουλεύσει τους σεφ να προσθέσουν τα υλικά αυτά στην εκτέλεση της συνταγής της συγκεκριμένης σαλάτας, εμπλουτίζοντάς την και νοστιμεύοντάς την, σύμφωνα άλλωστε με τις δικές τους προδιαγραφές!
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη παράλειψη απ’ το συγκεκριμένο κατάστημα, με το κύρος, το στάτους, αλλά και τις τιμές αυτές, όπως π. χ. η σαλάτα, που αν και λειψή χρεώθηκε, ως συνήθως, κανονικά, στο ποσό των 8.40 €!!

• Ωστόσο, τα ψαρικά μάς αποζημίωσαν πλήρως: μισό κιλό μπαρμπουνάκια, που ήταν 2 μερίδες (των 250 γραμμαρίων η καθεμία). Τηγανίστηκαν (7 κομμάτια συνολικά) και τα απολαύσαμε με το άφθονο λεμόνι που μας έφεραν. Ήταν ομολογουμένως φρεσκότατα, σε βαθμό μάλιστα που σπάνια τον πετυχαίνει κανείς ακόμη και σε κάποιο νησί! Εδώ, λοιπόν, κύριοι εύγε!! Τιμή: 2 Χ 19.00=38.00 €.

Πληρώσαμε 60.90 € (κατ’ άτομο, κατηγορία 26-36 €) και ευχαριστηθήκαμε το κυρίως πιάτο μας, με τις παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα (σούπες και σαλάτα), όπως τις περιέγραψα προηγουμένως.

Βέβαια, μας κέρασαν ένα δίσκο με πανακότα, μωσαϊκό, χαλβά σιμιγδαλένιο και καρυδόπιτα. Ήταν χορταστικά και ποιοτικά όλα τους.

Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά τη δουλειά τους, αρκεί να προσέξουν και τις καλόπιστες αυτές παρατηρήσεις μας για να τελειοποιηθούν, ώστε μελλοντικά να δικαιούνται και τεσσάρια στις κριτικές μας…

Συμπερασματικά, το ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ αξίζει για τα φρέσκα ψάρια του, οπότε ρωτήστε τους σερβιτόρους για την ψαριά της ημέρας και αποφασίζετε αναλόγως. Αν πάτε για ορεκτικά, σαλάτες, ψαρομεζέδες, εσείς θα κρίνετε κατά περίπτωση.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μπορείτε να του δώσετε μια ευκαιρία, δεδομένου ότι το φρέσκο ψάρι, εκτός παραλίας, όταν το βρείτε θα έχει και το τίμημά του! Άσε που και σε τουριστικά νησιά και στέκια, κάποτε η τιμή του φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως κάποιες περιπτώσεις που κατά καιρούς ακούμε για Μύκονο, Σαντορίνη, κ. λπ.!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

08 Ιούλ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Κυριακή 7/7, μέρα εκλογών, ζέστης και θαλάσσιου μπάνιου -το τερπνόν μετά του ωφελίμου- και ενώ η Αθήνα κι όλη η χώρα σφύζει από κίνηση, αποφασίζουμε να τσιμπήσουμε ψαράκι στο ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ της Νέας Ερυθραίας, οπότε 2 άτομα βρισκόμαστε εκεί νωρίς, γύρω στις 13.30, χωρίς κράτηση και ευτυχώς εξασφαλίζουμε εσωτερικό τραπέζι στην αριστερή κλιματιζόμενη αίθουσά του. Ο μαιτρ βέβαια μας είπε ότι είχαμε μία ώρα στη διάθεσή μας, λόγω μεταγενέστερης κράτησης, αλλά -ξεπερνώντας το όριο αυτό με την ψαροφαγία μας και τη σχετική καθυστέρηση της κουζίνας απ’ την κίνηση- κανείς δεν μας πίεσε.

Το μαγαζί αυτό ανήκει, ως γνωστόν, στη γνωστή αλυσίδα ψαροκατάνυξης του Γιώργου Παπαϊωάννου και του επιτελείου του. Το πρώτο και καλύτερο, βραβευμένο απ’ το Αθηνόραμα, βρίσκεται στο Μικρολίμανο, στην Ακτή Κουμουνδούρου, με την επωνυμία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη. Τα υπόλοιπα 4, με επωνυμία τους και σήμα το Μπαρμπουνάκι –που σημειωτέον υπάρχει ανελλιπώς– βρίσκονται σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Χαλάνδρι, ενώ το συγκεκριμένο, στη Ν. Ερυθραία. Αυτό άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2015 και από τότε έγινε πολύ δημοφιλές στέκι, θεωρώ δικαιολογημένα, λόγω της εκλεκτής και φρέσκιας ψαριάς του!

Λειτουργεί καθημερινά από 13.00 μέχρι 01.00 και σχεδόν πάντα σφύζει από κίνηση. Ο ισόγειος, γωνιακός χώρος αποτελείται από 2 αίθουσες χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, που είναι πολύ φωτεινές, χάρη στα πλευρικές τζαμαρίες, με τα μικρά τετράγωνα πλαίσιά τους. Η είσοδος οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δεξιά αίθουσα, στο βάθος της οποίας διακρίνεται η ανοικτή κουζίνα με τους μάγειρες και ψήστες επί το έργον. Οι αίθουσες είναι μάλλον λιτές, με ανοικτές αποχρώσεις τοίχων, και ξύλινα πατώματα και τραπέζια. Στο βάθος της αριστερής αίθουσας ξεχωρίζει ξύλινη επένδυση με ράφια και διάφορα ποτά τους, ενώ κι η δεξιά αίθουσα έχει μικρότερα ράφια στους τοίχους με ποικίλα διακοσμητικά αντικείμενα. Τα περισσότερα φωτιστικά τους είναι πολυέλαιοι εμπνευσμένοι απ’ τη θαλασσινή παράδοση.
Εξωτερικά, στο πεζοδρόμιο είναι επίσης στρωμένα καμιά 10αριά τραπέζια, για 40 ακόμη θαμώνες, και μάλιστα γύρω στις 2 μ. μ. το κατάστημα γέμισε ασφυκτικά μέσα / έξω!

Μουσική ακούγονταν διάφορα γνωστά κομμάτια, κυρίως λαϊκορεμπέτικα.
Εξάλλου, στο βάθος δεξιά υπάρχουν οι δύο πεντακάθαρες τουαλέτες, industrial ύφους, από μία ανδρών και γυναικών.

Την εξυπηρέτηση της πολυπληθούς πελατείας, από θαμώνες μέσης ηλικίας, αλλά και κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά, διεκπεραίωναν επιτυχώς 4 άτομα, με ομοιόμορφες ενδυμασίες, από τζιν παντελόνια, μπεζ μπλούζες και μπλε ποδιές. Φυσικά, χρειάζεται λίγη αναμονή, κυρίως για τα ψαρικά της ώρας, ειδικά σε τέτοιες μέρες και ώρες αιχμής. Επίσης, μην παραλείψετε να τους διευκρινίσετε με ποια σειρά επιθυμείτε τα πιάτα σας, για να μην τα πλακώσουν όλα μαζί! Πάντως, τα παιδιά είναι ευγενικά, σβέλτα, ενημερωμένα πάνω στο αντικείμενό τους και πρόθυμα.

Ο κατάλογος εδεσμάτων και ποτών είναι ένα compact πλαστικοποιημένο φύλλο μεγάλων διαστάσεων, που αναγράφει το μενού στη μπροστινή και πισινή του σελίδα. Περιλαμβάνονται λοιπόν, 10 σαλάτες (5-9 €), ισάριθμα ορεκτικά (4-8 €), 5 ψαρικά μαρινάτα ή παστά (6-15 €), τα συνήθη όστρακα, από 8-15 €, 5 πιάτα μαγειρευτά, στα 9-17 € (για γαρίδες σαγανάκι), 5 θαλασσινά από 9-22 € (για το πιάτο με τις καραβίδες), 4 ζυμαρικά με θαλασσινά, από 16-23 € (τιμή που αφορά τις παπαρδέλες με τις καραβίδες).

Τα φρέσκα ψάρια ημέρας, ανάλογα με την εποχική ψαριά των προμηθευτών τους, τιμώνται 68 €. (είχαν μπαρμπούνια, γλώσσες, κ. λπ. ) Οι αστακοί, ειδικότερα, εκ των οποίων κάποιοι καταναλώθηκαν στο διπλανό μας τραπέζι από παρέα που γιόρταζε μια επέτειο, στοιχίζουν 85 € το κιλό, όπως πληροφορήθηκα.

Από κρασιά η κάβα τους περιλαμβάνει περί τις 20 ετικέτες εγχώριων λευκών, ροζέ και κόκκινων, σε τιμές από 23-36 € (τιμή που αφορά το ροζέ του Σκούρα ‘peplo’, 12.50 βαθμών, που γίνεται από τοπικές πελοποννησιακές ποικιλίες Αγιωργίτικου, Μαυροφίλερου και Syrah, ενώ στις κάβες κοστίζει περί τα 15 €).

Σερβίρουν επίσης χύμα μοσχοφίλερο, στα 10 € το λίτρο, το οποίο ήπιαμε και μας άρεσε, μπύρες, συνήθη αναψυκτικά σε λογικές τιμές και αποστάγματα 200 ml στα 8 €.

Δοκιμάσαμε τα εξής που μας τα σέρβιραν πάνω στα χάρτινα σουπλά με τα χρωματιστά μπαρμπουνάκια, σήμα, άλλωστε, κατατεθέν της φίρμας:

• Στην αρχή ήρθε πανεράκι με ψημένες φέτες λευκού και μαύρου ψωμιού με λαδορίγανη, στα 1.80 €.

• Εμφιαλωμένο νερό, 1.90 €.

• 2 μικρές ψαρόσουπες, με βάση την πεσκανδρίτσα, πατάτες βραστές, καρότο, κ. λπ. Ήταν νόστιμες αν και τις βρήκαμε κάπως αραιωμένες. Τιμή 2Χ 5.40=10.80 €.

• Μια σαλάτα με πέστροφα, που ήταν νόστιμη, δροσερή και ικανοποιητικού μεγέθους, περιείχε δε ντοματίνια και μαρούλι. Ωστόσο, στον κατάλογο αναφέρονταν ότι θα είχε και τουρσί, αγγούρι και πιπεριές Φλωρίνης, απ’ τα οποία υλικά δεν υπήρχε ούτε ίχνος, παρότι είναι της εποχής…
Το γεγονός αυτό το θεωρώ φάουλ για τον Παπαϊωάννου, ο οποίος θα πρέπει είτε να αναπροσαρμόσει διορθώνοντας τη σαλάτα στον κατάλογό του, είτε να συμβουλεύσει τους σεφ να προσθέσουν τα υλικά αυτά στην εκτέλεση της συνταγής της συγκεκριμένης σαλάτας, εμπλουτίζοντάς την και νοστιμεύοντάς την, σύμφωνα άλλωστε με τις δικές τους προδιαγραφές!
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη παράλειψη απ’ το συγκεκριμένο κατάστημα, με το κύρος, το στάτους, αλλά και τις τιμές αυτές, όπως π. χ. η σαλάτα, που αν και λειψή χρεώθηκε, ως συνήθως, κανονικά, στο ποσό των 8.40 €!!

• Ωστόσο, τα ψαρικά μάς αποζημίωσαν πλήρως: μισό κιλό μπαρμπουνάκια, που ήταν 2 μερίδες (των 250 γραμμαρίων η καθεμία). Τηγανίστηκαν (7 κομμάτια συνολικά) και τα απολαύσαμε με το άφθονο λεμόνι που μας έφεραν. Ήταν ομολογουμένως φρεσκότατα, σε βαθμό μάλιστα που σπάνια τον πετυχαίνει κανείς ακόμη και σε κάποιο νησί! Εδώ, λοιπόν, κύριοι εύγε!! Τιμή: 2 Χ 19.00=38.00 €.

Πληρώσαμε 60.90 € (κατ’ άτομο, κατηγορία 26-36 €) και ευχαριστηθήκαμε το κυρίως πιάτο μας, με τις παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα (σούπες και σαλάτα), όπως τις περιέγραψα προηγουμένως.

Βέβαια, μας κέρασαν ένα δίσκο με πανακότα, μωσαϊκό, χαλβά σιμιγδαλένιο και καρυδόπιτα. Ήταν χορταστικά και ποιοτικά όλα τους.

Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά τη δουλειά τους, αρκεί να προσέξουν και τις καλόπιστες αυτές παρατηρήσεις μας για να τελειοποιηθούν, ώστε μελλοντικά να δικαιούνται και τεσσάρια στις κριτικές μας…

Συμπερασματικά, το ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ αξίζει για τα φρέσκα ψάρια του, οπότε ρωτήστε τους σερβιτόρους για την ψαριά της ημέρας και αποφασίζετε αναλόγως. Αν πάτε για ορεκτικά, σαλάτες, ψαρομεζέδες, εσείς θα κρίνετε κατά περίπτωση.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μπορείτε να του δώσετε μια ευκαιρία, δεδομένου ότι το φρέσκο ψάρι, εκτός παραλίας, όταν το βρείτε θα έχει και το τίμημά του! Άσε που και σε τουριστικά νησιά και στέκια, κάποτε η τιμή του φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως κάποιες περιπτώσεις που κατά καιρούς ακούμε για Μύκονο, Σαντορίνη, κ. λπ.!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.

Etable

piperman

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Γεύση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Εξυπηρέτηση

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4

Χώρος

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

Value for money

Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0

€ / Άτομο

26-36

Κυριακή 7/7, μέρα εκλογών, ζέστης και θαλάσσιου μπάνιου -το τερπνόν μετά του ωφελίμου- και ενώ η Αθήνα κι όλη η χώρα σφύζει από κίνηση, αποφασίζουμε να τσιμπήσουμε ψαράκι στο ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ της Νέας Ερυθραίας, οπότε 2 άτομα βρισκόμαστε εκεί νωρίς, γύρω στις 13.30, χωρίς κράτηση και ευτυχώς εξασφαλίζουμε εσωτερικό τραπέζι στην αριστερή κλιματιζόμενη αίθουσά του. Ο μαιτρ βέβαια μας είπε ότι είχαμε μία ώρα στη διάθεσή μας, λόγω μεταγενέστερης κράτησης, αλλά -ξεπερνώντας το όριο αυτό με την ψαροφαγία μας και τη σχετική καθυστέρηση της κουζίνας απ’ την κίνηση- κανείς δεν μας πίεσε.

Το μαγαζί αυτό ανήκει, ως γνωστόν, στη γνωστή αλυσίδα ψαροκατάνυξης του Γιώργου Παπαϊωάννου και του επιτελείου του. Το πρώτο και καλύτερο, βραβευμένο απ’ το Αθηνόραμα, βρίσκεται στο Μικρολίμανο, στην Ακτή Κουμουνδούρου, με την επωνυμία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη. Τα υπόλοιπα 4, με επωνυμία τους και σήμα το Μπαρμπουνάκι –που σημειωτέον υπάρχει ανελλιπώς– βρίσκονται σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Χαλάνδρι, ενώ το συγκεκριμένο, στη Ν. Ερυθραία. Αυτό άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2015 και από τότε έγινε πολύ δημοφιλές στέκι, θεωρώ δικαιολογημένα, λόγω της εκλεκτής και φρέσκιας ψαριάς του!

Λειτουργεί καθημερινά από 13.00 μέχρι 01.00 και σχεδόν πάντα σφύζει από κίνηση. Ο ισόγειος, γωνιακός χώρος αποτελείται από 2 αίθουσες χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, που είναι πολύ φωτεινές, χάρη στα πλευρικές τζαμαρίες, με τα μικρά τετράγωνα πλαίσιά τους. Η είσοδος οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δεξιά αίθουσα, στο βάθος της οποίας διακρίνεται η ανοικτή κουζίνα με τους μάγειρες και ψήστες επί το έργον. Οι αίθουσες είναι μάλλον λιτές, με ανοικτές αποχρώσεις τοίχων, και ξύλινα πατώματα και τραπέζια. Στο βάθος της αριστερής αίθουσας ξεχωρίζει ξύλινη επένδυση με ράφια και διάφορα ποτά τους, ενώ κι η δεξιά αίθουσα έχει μικρότερα ράφια στους τοίχους με ποικίλα διακοσμητικά αντικείμενα. Τα περισσότερα φωτιστικά τους είναι πολυέλαιοι εμπνευσμένοι απ’ τη θαλασσινή παράδοση.
Εξωτερικά, στο πεζοδρόμιο είναι επίσης στρωμένα καμιά 10αριά τραπέζια, για 40 ακόμη θαμώνες, και μάλιστα γύρω στις 2 μ. μ. το κατάστημα γέμισε ασφυκτικά μέσα / έξω!

Μουσική ακούγονταν διάφορα γνωστά κομμάτια, κυρίως λαϊκορεμπέτικα.
Εξάλλου, στο βάθος δεξιά υπάρχουν οι δύο πεντακάθαρες τουαλέτες, industrial ύφους, από μία ανδρών και γυναικών.

Την εξυπηρέτηση της πολυπληθούς πελατείας, από θαμώνες μέσης ηλικίας, αλλά και κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά, διεκπεραίωναν επιτυχώς 4 άτομα, με ομοιόμορφες ενδυμασίες, από τζιν παντελόνια, μπεζ μπλούζες και μπλε ποδιές. Φυσικά, χρειάζεται λίγη αναμονή, κυρίως για τα ψαρικά της ώρας, ειδικά σε τέτοιες μέρες και ώρες αιχμής. Επίσης, μην παραλείψετε να τους διευκρινίσετε με ποια σειρά επιθυμείτε τα πιάτα σας, για να μην τα πλακώσουν όλα μαζί! Πάντως, τα παιδιά είναι ευγενικά, σβέλτα, ενημερωμένα πάνω στο αντικείμενό τους και πρόθυμα.

Ο κατάλογος εδεσμάτων και ποτών είναι ένα compact πλαστικοποιημένο φύλλο μεγάλων διαστάσεων, που αναγράφει το μενού στη μπροστινή και πισινή του σελίδα. Περιλαμβάνονται λοιπόν, 10 σαλάτες (5-9 €), ισάριθμα ορεκτικά (4-8 €), 5 ψαρικά μαρινάτα ή παστά (6-15 €), τα συνήθη όστρακα, από 8-15 €, 5 πιάτα μαγειρευτά, στα 9-17 € (για γαρίδες σαγανάκι), 5 θαλασσινά από 9-22 € (για το πιάτο με τις καραβίδες), 4 ζυμαρικά με θαλασσινά, από 16-23 € (τιμή που αφορά τις παπαρδέλες με τις καραβίδες).

Τα φρέσκα ψάρια ημέρας, ανάλογα με την εποχική ψαριά των προμηθευτών τους, τιμώνται 68 €. (είχαν μπαρμπούνια, γλώσσες, κ. λπ. ) Οι αστακοί, ειδικότερα, εκ των οποίων κάποιοι καταναλώθηκαν στο διπλανό μας τραπέζι από παρέα που γιόρταζε μια επέτειο, στοιχίζουν 85 € το κιλό, όπως πληροφορήθηκα.

Από κρασιά η κάβα τους περιλαμβάνει περί τις 20 ετικέτες εγχώριων λευκών, ροζέ και κόκκινων, σε τιμές από 23-36 € (τιμή που αφορά το ροζέ του Σκούρα ‘peplo’, 12.50 βαθμών, που γίνεται από τοπικές πελοποννησιακές ποικιλίες Αγιωργίτικου, Μαυροφίλερου και Syrah, ενώ στις κάβες κοστίζει περί τα 15 €).

Σερβίρουν επίσης χύμα μοσχοφίλερο, στα 10 € το λίτρο, το οποίο ήπιαμε και μας άρεσε, μπύρες, συνήθη αναψυκτικά σε λογικές τιμές και αποστάγματα 200 ml στα 8 €.

Δοκιμάσαμε τα εξής που μας τα σέρβιραν πάνω στα χάρτινα σουπλά με τα χρωματιστά μπαρμπουνάκια, σήμα, άλλωστε, κατατεθέν της φίρμας:

• Στην αρχή ήρθε πανεράκι με ψημένες φέτες λευκού και μαύρου ψωμιού με λαδορίγανη, στα 1.80 €.

• Εμφιαλωμένο νερό, 1.90 €.

• 2 μικρές ψαρόσουπες, με βάση την πεσκανδρίτσα, πατάτες βραστές, καρότο, κ. λπ. Ήταν νόστιμες αν και τις βρήκαμε κάπως αραιωμένες. Τιμή 2Χ 5.40=10.80 €.

• Μια σαλάτα με πέστροφα, που ήταν νόστιμη, δροσερή και ικανοποιητικού μεγέθους, περιείχε δε ντοματίνια και μαρούλι. Ωστόσο, στον κατάλογο αναφέρονταν ότι θα είχε και τουρσί, αγγούρι και πιπεριές Φλωρίνης, απ’ τα οποία υλικά δεν υπήρχε ούτε ίχνος, παρότι είναι της εποχής…
Το γεγονός αυτό το θεωρώ φάουλ για τον Παπαϊωάννου, ο οποίος θα πρέπει είτε να αναπροσαρμόσει διορθώνοντας τη σαλάτα στον κατάλογό του, είτε να συμβουλεύσει τους σεφ να προσθέσουν τα υλικά αυτά στην εκτέλεση της συνταγής της συγκεκριμένης σαλάτας, εμπλουτίζοντάς την και νοστιμεύοντάς την, σύμφωνα άλλωστε με τις δικές τους προδιαγραφές!
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη παράλειψη απ’ το συγκεκριμένο κατάστημα, με το κύρος, το στάτους, αλλά και τις τιμές αυτές, όπως π. χ. η σαλάτα, που αν και λειψή χρεώθηκε, ως συνήθως, κανονικά, στο ποσό των 8.40 €!!

• Ωστόσο, τα ψαρικά μάς αποζημίωσαν πλήρως: μισό κιλό μπαρμπουνάκια, που ήταν 2 μερίδες (των 250 γραμμαρίων η καθεμία). Τηγανίστηκαν (7 κομμάτια συνολικά) και τα απολαύσαμε με το άφθονο λεμόνι που μας έφεραν. Ήταν ομολογουμένως φρεσκότατα, σε βαθμό μάλιστα που σπάνια τον πετυχαίνει κανείς ακόμη και σε κάποιο νησί! Εδώ, λοιπόν, κύριοι εύγε!! Τιμή: 2 Χ 19.00=38.00 €.

Πληρώσαμε 60.90 € (κατ’ άτομο, κατηγορία 26-36 €) και ευχαριστηθήκαμε το κυρίως πιάτο μας, με τις παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα (σούπες και σαλάτα), όπως τις περιέγραψα προηγουμένως.

Βέβαια, μας κέρασαν ένα δίσκο με πανακότα, μωσαϊκό, χαλβά σιμιγδαλένιο και καρυδόπιτα. Ήταν χορταστικά και ποιοτικά όλα τους.

Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά τη δουλειά τους, αρκεί να προσέξουν και τις καλόπιστες αυτές παρατηρήσεις μας για να τελειοποιηθούν, ώστε μελλοντικά να δικαιούνται και τεσσάρια στις κριτικές μας…

Συμπερασματικά, το ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙ αξίζει για τα φρέσκα ψάρια του, οπότε ρωτήστε τους σερβιτόρους για την ψαριά της ημέρας και αποφασίζετε αναλόγως. Αν πάτε για ορεκτικά, σαλάτες, ψαρομεζέδες, εσείς θα κρίνετε κατά περίπτωση.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μπορείτε να του δώσετε μια ευκαιρία, δεδομένου ότι το φρέσκο ψάρι, εκτός παραλίας, όταν το βρείτε θα έχει και το τίμημά του! Άσε που και σε τουριστικά νησιά και στέκια, κάποτε η τιμή του φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως κάποιες περιπτώσεις που κατά καιρούς ακούμε για Μύκονο, Σαντορίνη, κ. λπ.!


  • Μόνο ο συντάκτης της κριτικής και ο εκπρόσωπος του εστιατορίου μπορούν να σχολιάσουν μια κριτική.