Loader

classic2012

Κριτικές: 24
Μέλος από: Σεπ 2012

Εμφάνιση:

09 Ιαν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Σαββατόβραδο παραμονής γιορτών και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το συγκεκριμένο εστιάτοριο, μιας και η σύζυγος που εργάζεται σχετικά κοντά μόνο καλά λόγια είχε να πει για την πίτσα που διανέμει. Με την άφιξη μας διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε τραπέζι, αλλά ο ευγενικός κατά τ' άλλα μετρ (απ΄ότι κατάλαβα και ιδιοκτήτης) μας πρότεινε μια βόλτα γιατί σε ένα τέταρτο θα άδειαζε κάποιο. Δυστυχώς, αν και δεν πιστεύω στην μεταφυσική, η συγκυρία ήταν καρμική και έπρεπε να αρνηθούμε. Tελικά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα από τηλεφώνου και επιτέλους καθίσαμε σε ένα τραπέζι τόσο κοντά στα δύο παρακείμενα, που μπορούσαμε να ακούσουμε και το τι συζητούσαν οι γειτνιάζοντες θαμώνες. (Ωιμέ, απογοητευτικές και οι δύο παρέες, αλλά αυτό είναι κάτι που ουδόλως μπορεί να ενδιαφέρει τον καλοφαγά επισκέπτη, παρά μόνο τους ίδιους και τις τροποντινά ζωές τους).
Ο κατάλογος με τις τιμές στα ύψη κατέφθασε και το εμφιαλωμένο νερό ανοίχθηκε χωρίς να ερωτηθεί κανείς και ακολούθησαν τα πιο αδιάφορα κουβέρ που έχω συναντήσει ποτέ σε εστιατόριο και που αρνούμαι να περιγράψω, περιοριζόμενος να αναφέρω ότι αυτά τα δύσμοιρα εδέσματα συνοδεύονταν από μια πιατέλα με τρεις θήκες που περιείχαν δείγμα από κόκκινη, καυτερή σάλτσα, δείγμα από κάτι άλλο πορτοκαλί χρώματος (αλοιφή να την πω) και δείγμα από βούτυρο με αβοκάντο που δεν έφτανε να το αλείψεις ούτε σε ένα κόκκο σουσαμιού. Ωστόσο οι εντυπώσεις άλλαξαν άρδην και το πρώτο σοκ ξεπεράστηκε, όταν κατέφθασε η σαλάτα ρόκα, μια συνηθισμένη κατά τ΄άλλα επιλογή, που εύκολα βρίσκεις σε κάθε εστιατόριο, αλλά που παρολ' αυτά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μέσα σε ενα αρκετά στενό χώρο με ντεκόρ που δεν συναντάς παρά μόνο σε φωτογραφίες από εστιατόρια του Παρισιού του προπερασμένου αιώνα.
Η προσωρινή νίκη του εστιατορίου κόντρα στην καχυποψία μας έγινε Βατερλώ με την έλευση των κυρίως πιάτων. Μαύρα μακαρόνια (ασορτί με την διάθεσή μας και την γεύση του πιάτου) με καπνιστό σολωμό που έπλεε μέσα σε κόκκινη σάλτσα που είτε είχε πέσει παραπάνω είτε ήταν το αίμα του άτυχου ψαριού που πέθανε μέσα σε ακατάσχετη αιμοραγία. Άνοστο έως δεν τρωγόταν, όπερ και εγένετο, καθότι σταμάτησα στην τρίτη πηρουνιά. Το δεύτερο πιάτο της συζύγου συναγωνίστηκε με την ίδια δυναμική το δικαίωμα στην αποτυχία. Ήταν ένα μάλλον ξαναζεσταμένο ριζότο κοτόπουλο που παρόλο είχε επαναφερθεί σε κανονική θερμοκρασία έπειτα πιθανολογώ από μικρή παραμονή σε κελί απομόνωσης ως τιμωρία για το άτυχο πτηνό, που είχε επιλέξει λάθος εστιατόριο για να περάσει ως πρώτη ύλη στην ιστορία της μαγειρικής. Το δε ρύζι πρέπει να προοριζόταν για ρυζόγαλο, αλλά λόγω ζήτησης μεταλλάχθηκε ως δια μαγείας σε ένα υπέροχο ταού κιοκσού αλά ιταλικά.
Η δυσαρέσκεια μας φάνηκε όταν η σερβιτόρα διαπίστωσε ότι δεν είχαμε αγγίξει τίποτα και ο μετρ εμφανίστηκε για να πάρει τα πιάτα και να κάνει κι εκείνος, όπως είπε, τον ποιοτικό έλεγχο. Αλίμονο, τελικά όπως μας μας είπε μετά το... VAR, το φάουλ ήταν δικό μας. Η συνταγή είχε εκτελεσθεί άψογα και μάλλον έφταιγε το γεγονός ότι εμείς δεν ήμαστε συνηθισμένοι στην γαστριμαργική πανδαισία που προσφέρει το μαγαζί του και γενικά στην ιταλική κουζίνα. Η στάση του μου θύμισε τον κόουτς Πασκουάλ που υπεραμυνόταν των επιλογών του, ακόμα κι αν ο μπασκετικός ΠΑΟ δεν βλεπόταν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και αφορά εμένα και όλους όσοι είναι αθεράπευτα μπασκετικοί Παναθηναικοί. Δηλαδή, για να επανέλθω στα του φαγητού, φταίμε εμείς οι τυχαίοι περαστικοί, αμάθητοι χρήστες των ντελίβερι κι όχι η κουζίνα του. Ας είναι...
Είναι σίγουρο ότι σε ένα μαγαζί που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν την συγκεκριμένη στιγμή γύρω στα 70, μάλλον σταθεροί πελάτες από τα χρόνια που ίσως και να μην ήξερα ακόμη την αλφάβητο, οι γεύσεις δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Και είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι θα επιστρέψω αν με το καλό πατήσω τα 70 και σίγουρα θα είμαι ευχαριστημένος, αφού στην ηλικία που θα είμαι, καθετί που θα τρώω θα το θεωρώ νοστιμότατο, αφού δεν θα είναι ούτε φιδές ούτε λαπάς.
Μετρ, σας ευχαριστούμε για τις υποδείξεις σας και για το γλυκό που ήσαστε διατεθειμένος να κεράσετε, αλλά έχουμε μάθει πρώτα να τρώμε φαγητό και κατόπιν να χωνεύουμε με επιδόρπιο. Tι λέτε; αυτό τουλάχιστον το ξέρουμε; Σας ευχαριστούμε ακόμη και για το περιβάλλον, μιας κι αυτά που ακούσαμε από τα γύρω τραπέζια, ενίσχυσαν την άποψη μας πως η χώρα αυτή οδηγήθηκε στα βράχια από την απίστευτη εκμετάλλευση της αδικαιόλογητης έπαρσης και προσωπικής αλαζονείας και την απαράμιλλη δηθενιά του νεοέλληνα, που στην προσπάθεια του να αυτοπροβληθεί, γίνεται πιο γελοίος κι από την πιο κωμική φιγούρα του θεάτρου σκιών. Όσο για τα 54 σχεδόν ευρώ που ήταν το αντίτιμο του φαγητού που εν μέρει φάγαμε και τα οποία θα προτιμούσα να τα είχαμε φάει σε κάστανα στην οδό Ερμού, παρακαλώ να τα δώσετε σε κάποιον έρανο, μέρες που είναι για να πίασουν τόπο.
Καλά Χριστούγεννα και από μακριά κι αγαπημένοι.

07 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το μακαρονάδικο "Ακάκιος" ήταν η πρώτη μου επιλογή προκειμένου να βγάλω μια υποχρέωση, γι αυτό και έκλεισα τραπέζι από την αρχή της εβδομάδας. Και μην σας φανεί παράξενη η κίνηση αυτή, γιατί κάθε δράση έχει μια αντίδραση. Και εξηγούμαι. Σε παλιότερες προσπάθειες κράτησης έβρισκα πάντα στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου απρόθυμον θήλυ-εκπρόσωπο του μαγαζιού, που στο άκουσμα και μόνο της φράσης "τραπέζι για δύο" ανακαλούσε από την μνήμη της (ή την χολή της;;;) την απάντηση "δυστυχώς δεν έχουμε" κι εκεί η τηλεφωνική επικοινωνία έληγε άδοξα. Γι αυτό και ένα βράδυ Κυριακής, περνώντας απ έξω, έκανα την κίνηση να ρωτήσω για τραπέζι κι αυτό ήταν. Επιτέλους, είχα χακάρει το σύστημα κρατήσεων του Ακάκιου κι άλωνα τον χώρο του, με το να κάθομαι σε ένα από τα τραπέζια του, που σθεναρά αρνιόταν η μυστηριώδης κυρία των κρατήσεων, που ποτέ φυσικά και δεν συνάντησα δια ζώσης. Συμβαίνουν κι αυτά και τα αποδεχόμαστε, όπως πολλά αλλά, όχι χωρίς κριτική, αλλά μάλλον αρχειοθετώντας τα στα ήσσονος σημασίας...

Επανέρχομαι όμως στην πιο επίσημη βραδιά, μιας και επρόκειτο για φιλική έξοδο ζευγαριών, εκ του οποίου ο καβαλιέρος του ενός ήταν και στενός συνεργάτης μου επί οκτώ μήνες και άνθρωπος από τον οποίο μυήθηκα στα μυστικά της "γραφειοκρατίας", με την καλή έννοια.

Αν κρίνω λοιπόν από τις αντιδράσεις των καλεσμένων μου, μόνο θετικά σχόλια μπορώ να γράψω. Ο χώρος τους έκανε μεγάλη εντύπωση, το φαγητό τους άφησε ικανοποιημένους κι ακόμη πιο ικανοποιημένους και εύχαρεις το ροζέ κρασί που καταναλώσαμε, σε ποσότητα τέτοια ώστε η βραδιά να κυλήσει ευχάριστα και να χαρακτηρισθεί άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο λογαριασμός κυμάνθηκε στα επίπεδα που σημείωσα στην κριτική και το σέρβις ήταν άψογο, φιλικό και με... μνήμη, αφού θυμόταν ακόμη και τις ιδιοτροπίες της συζύγου μου για το σερβίτσιο. Γι αυτό και μόνο τον λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στον σερβιτόρο, που ασκεί τα καθηκόντα του επαγγελματικά και όχι ως φοιτητής-σερβιτόρος του σαββατοκύριακου.

Η μόνη μου ένσταση, σε αντίθεση με την υπόλοιπη παρέα είναι ότι αν και ο Ακάκιος έχει δημιουργήσει ήδη την φήμη που αντικειμενικά του αξίζει, δεν έχει δώσει μαγειρικά το κάτι διαφορετικό που θα τον απογείωνε. (γι αυτό και το 2 της αντίστοιχης βαθμολογίας). Αλλά αυτό είναι στο χέρι των υπευθύνων, από την στιγμή που το αρχικό εγχείρημα πέτυχε και το μαγαζί αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Στα μείον θα προσθέσω και την δυσκολία στάθμευσης που αντιμετώπισαν οι καλεσμένοι μου που αν προστεθεί και στο γεγονός ότι έρχονταν από τα βόρεια προάστεια, τους κόστισε μια γενναία δόση ψυχικής οδύνης, εν αντιθέσει με τους τύποις οικοδέσποτες, που γνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, φτάσαμε με ταξί.

Ευχαριστούμε Ακάκιε για την όμορφη βραδιά κι ελπίζουμε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με στριφνές και παράξενες υπεύθυνες κρατήσεων στο μέλλον.

28 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Περιπλάνωμενοι και πεινασμένοι, βράδυ Σαββάτου, στις γειτονιές του Αλίμου, που πρώτη φορά εξερευνούσαμε η σύζυγος και ο γράφων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εξερεύνηση και να γυρίσουμε στο σπίτι. Έτσι, στο δρόμο της επιστροφής, "πέσαμε" πάνω στο συγκεκριμένο μαγαζί, που κακά τα ψέμματα είναι μεν σε κεντρικότατο σημείο-κράχτη, αλλά και όχι εύκολα προσεγγίσιμο με το αυτοκίνητο. Βασικά μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο... πορτιέρης, που δεν ήταν άλλος από μια ευτραφή γάτα που καθόταν πάνω στο υπερυψωμένο περβάζι.

Πρέπει να ομολογήσω εδώ ότι μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες που έχω είναι και τούτα όμορφα και ιδιοφυή τετράποδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία που ποσώς ενδιαφέρει τους καλοφαγάδες του ιστότοπου και επίδοξους πελάτες του κάθε μαγαζιού του οποίου τις κριτικές διαβάζουν. Αφού λοιπόν καταφέραμε να βρούμε ένα καλό σημείο για να σταθμεύσουμε, κάναμε την είσοδο μας. Και ιδού η εντύπωση μας για το μικρό, καθαρό και τίμιο αυτό ταχυφαγείο.

Ο χώρος θυμίζει καντίνα σε κάποια ερημική παραλία, μολονότι βρίσκεται σε πολύ κεντρικό δρόμο όπως προανάφερα. Είναι βαμμένη σε χρώμα πράσινο, με χαρακτηριστική οροφή από ξύλο, όπως και κάποιες από τις παλιές ταβέρνες που υπήρχαν κάποτε σ αυτή την πόλη και διακοσμημένη με αφίσες από τον παλιό εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο. Όχι, το μαγαζί από την διακόσμηση και μόνο δεν διαθέτει προσωπικότητα. Διαθέτει όμως χαρακτήρα. Και εξηγούμαι.

Πρόκειται για μια ψησταριά-σουβλατζίδικο όπου κυριαρχεί το ΑΨΟΓΟ ψήσιμο. Είχα πάρα πολύ καιρό να δοκιμάσω τόσο καλοψημένο κρέας, από κοτόπουλο μέχρι μπιφτέκι, καθότι για να είμαστε ως ζευγάρι ακριβοδίκαιοι, έπρεπε να τα δοκιμάσουμε όλα.

Εύγε λοιπόν στον ψήστη και θα συμβούλευα την ιδιοκτησία να του κάνει αύξηση, για να μην τον χάσει.

Εκείνο που πέρασε απαρατήρητο, ήταν η σαλάτα που παραγγείλαμε, που δεν ήταν άλλη από έναν ντάκο όχι καλά προετοιμασμένο, μιας και το παξιμάδι ήταν ακόμη υγρό και δεν υπήρχε ίχνος λαδιού. Αλλά είπαμε, το μαγαζί είναι πέρασμα για τους απανταχού πεινασμένους του Σαββατόβραδου και εκτελεί και χρέη ντελιβεράδικου τις υπόλοιπες μέρες, οπότε κατά την ταπεινή μου άποψη εκπληρώνει στο ακέραιο τις προσδοκίες της πελατείας του.

Η μερίδα πατάτες χορταστική αν και προκάτ, η πίτες του επίσης άρτια ψημένες, ο κατάλογος με τα κρασιά και τις μπύρες ικανοποιητικός και φυσικά επειδή η πρώτη εντύπωση μπορεί λανθασμένα να εκλαμβάνεται ως σημαντική, αλλά έχει περάσει έτσι στο θυμικό του Έλληνα, θετική καθότι η καράφα με το νερό ήλθε σε κλάσματα δευτερολέπτων από την προσγείωση των αχαμνών μας στις καρέκλες.

Τέλος, να επισημάνω ότι για τον χώρο θα έβαζα ευχαρίστως και 3, αλλά οι τουαλέτες, αν και ανακαινισμένες, δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη κατάσταση την ώρα που τις χρειαστήκαμε.

Καλό θα ήταν να προσεχθούν λίγο παραπάνω, γιατί τελικά στις μέρες μας, αν μετά και τις περικοπές και την υπερφορολόγηση και την διαρκή λιτότητα δεν βρεις και μια καθαρή τουαλέτα σε μαγαζί που πας να τ ακουμπήσεις μια φορά την εβδομάδα, σου θυμίζει την όλη κατάσταση που επικρατεί και καλά κρατεί σ αυτήν την χώρα, δλδ σκ@τ@!!!
Συνοψίζω λοιπόν:

+ Βρίσκεται εύκολα
+ Γρήγορο και φιλικό σέρβις
+ Ψήστης
+Τιμές (περίπου 12-13 ευρώ το άτομο με τις μπύρες) και φυσικά
+ οι γάτες που περιφέρονται απ΄έξω από την βιτρίνα του καταστήματος (αυτό το τελευταίο συν είναι υποκειμενικό, αλλά ελπίζω όσες και όσοι με διαβάσουν να αγαπούν έστω εξ αποστάσεως κάθε είδους συμπαθές τετράποδο).
- Στάθμευση

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για τις λιγούρες του Σαββατόβραδου μετά από καναδυό ποτά, αλλά και για ντελίβερι, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από περαστικούς που δεν έχουν έτοιμο φαγητό στο σπίτι και τυχαίνει να περνούν από εκεί.

01 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Για τις "Προκομένες" έχω ξαναγράψει κριτική και παλιότερα, αλλά θέλω και πάλι η σημερινή να προσμετρηθεί θετικά, προκειμένου αυτό το εστιατόριο να διατηρήσει την ούτως ή άλλως υψηλή του βαθμολογία.

Το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας καλούσε και πάλι τους πιστούς (και μη) στις παραδόσεις, σε ανελέητο φαγοπότι, έστω και με νηστίσιμα. Γι αυτό τον λόγο και προς αποφυγή του μαγειρέματος και της επερχόμενης λάντζας στο σπίτι, αποφασίσαμε να κλείσουμε τραπέζι στις Προκομένες, κράτηση η οποία συμπεριελάμβανε την ευρεία έκδοση της οικογένειας (πεθερικά, κουνιάδα, κουμπάρα, μπατζανάκη κλπ). Και ήμαστε σίγουροι ΄εκ των προτέρων ότι όλοι μα όλοι θα απολάμβαναν το μεσημεριανό τσιμπούσι τούτης της σχόλης με περίσσεια όρεξη. Και ναι, τελικά αποδείχτηκε πως και οι εκ του ασφαλούς αποφάσεις έχουν καλά αποτελέσματα. Δεν θα συνεχίσω με όμως το φιλοσοφικό μου αμόκ και θα μπω στην ουσία του θέματος, που δεν είναι άλλο από το φαγητό.

Η παραγγελία που δόθηκε από 7 ενήλικες αλλά μεριμνούσε και για δυό ανήλικα παιδιά ήταν:

-Ταραμοσαλάτες (η μόνη μου ένσταση γιατί δεν ήταν πιο αλμυρή, αλλά είναι γνωστό τοις πάσοι ότι τα πεθερικά προσέχουν την πίεση τους!!! )
-Καλαμαράκια τηγανιτά (καλοτηγανισμένα, τιμήθηκαν δεόντως από τα παιδιά)
-Χόρτα (όπως ακριβώς τα τρώμε σπίτι)
-Τουρσί (πανδαισία, αυτη η λέξη μου έρχεται, όταν ανακαλώ την γεύση του από την μνήμη μου)
-Γαριδούλα τηγανιτή ψιλή (άρτια τηγανισμένη)
-Σουπιές με σπανάκι (με λίγο παραπάνω ζουμί)
-Μυδοπίλαφο (χορταστικό πιάτο)
-Φασολάκια πιαζ (δεν πρόλαβα να δοκιμάσω δυστυχώς)
και ένα παστίτσιο, γιατί στην παρέα υπήρχε και ένας που δεν του αρέσουν τα σαρακοστιανά...

Μαζί με ένα καραφάκι ούζο, άφθονο κρασί και αμέτρητα αναψυκτικά, αλλά να μην λησμονήσω και την λαγάνα-κουβέρ, ο λογαριασμός έφτασε το ποσό των 120 ευρώ, που μου φάνηκε λίαν οικονομικός.

Τα σέβη μου λοιπόν στις "προκομένες", που μετά από αρκετά χρόνια παραμένουν προκομένες και τίποτα μα τίποτα δεν φαίνεται να τις πτοεί.
Καλή Σαρακοστή και του χρόνου με υγεία (και όρεξη)!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη classic2012.

19 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Με αφορμή επέτειο γενεθλίων και μετά από αρκετό καιρό, αποφασίσαμε από κοινού με την σύζυγο να περιπλανηθούμε και πάλι στα γαστριμαργικά μονοπάτια της πόλης. Αυτή την φορά επιλέξαμε το συγκεκριμένο εστιατόριο γιατί μας εξυπηρετούσε όσον αφορά την μετακίνηση, μιας και η προσέγγιση του με αυτοκίνητο είναι αδύνατη.
Στην συγκεκριμένη γειτονιά κυριολεκτικά στοιβάζονται αμέτρητα ταχυφαγεία, μπαρς αλλά και καταστήματα σουβενίρ, προφανώς εξυπηρετώντας τις ανάγκες των θαμώνων, περαστικών και τουριστών, που καθημερινά και κατά εκατοντάδες επισκέπτονται αυτή την κλασσική γειτονιά της Αθήνας λόγω του μουσείου της Ακρόπολης.

Το δε συγκεκριμένο εστιατόριο είναι καλά κρυμμένο σε ένα στενάκι, εκεί που κάποτε βρίσκονταν μονοκατοικίες με αυλές, υπήρχαν συνεργεία αυτοκινήτων και αποθήκες και μικρές βιοτεχνίες. Τίποτε περιττό, τίποτε ιδιαίτερο μολαταύτα καλαίσθητο, λειτουργικό και συνάμα ιδιαιτέρως φιλικό, το χωροταξικό περιβάλλον μας αυθυπόβαλλε σ ένα κλίμα χαλαρότητας "χωρίς άγχος" όπως ήταν γραμμένο και στον ένα τοίχο του εστιατόριου.

Το καλωσόρισμα άμεσο μαζί με την καράφα νερού, αν και ζητήσαμε να μας τον αντικαταστήσουν με εμφιαλωμένο, η κυρία που ήρθε για την ενημέρωση ήταν φιλική και γρήγορη, μας ενημέρωσε για τα πιάτα ημέρας και πήρε την παραγγελία μας. Το σέρβις ήταν γρήγορο για ένα εστιατόριο αυτής της κατηγορίας και κυρίως της δυναμικότητας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κριτικές που ούτε λίγο ούτε πολύ "έθαβαν" την επιχείρηση εξαιτίας των χρόνων εξυπηρέτησης. Ελπίζω πως δεν ήταν κακοπροαίρετες αλλά και αν είχαν βάση, υποθέτω πως οι υπεύθυνοι τις έλαβαν υπόψη τους και η κατάσταση διορθώθηκε, με αποτέλεσμα εμείς να απολαύσουμε γρήγορα το φαγητό μας.
Εν κατακλείδι θεωρώ πως είναι ένα εστιατόριο με μικρό μενού, αλλά με φρέσκα υλικά και μεράκι, πράγμα που βγαίνει και στα πιάτα του. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για κάθε πιάτο, αλλά θα τονίσω πως αποτελεί μια τίμια και αρκετά ραφινάτη επιλογή για μια έξοδο για φαγητό.

+ Ο χώρος που αν και απλός δεν ήταν απρόσωπος
+ Το φιλικό και αρκούντως γρήγορο σέρβις
+ Η πέριξ του εστιατορίου ιστορική περιοχή
+ Τα πιάτα που ήταν όλα γευστικά

-Η έλλειψη χώρων σταθμευσης
-Οι τιμές που κατά την γνώμη μου είναι λίγο παραπάνω τσιμπημένες
-Ο κατάλογος που θα μπορούσε να είναι πιο πρωτότυπος
-Οι λίγες επιλογές του μενού αν και αυτό από μόνο του δεν είναι αρνητικό

Πληρώσαμε 85 ευρώ με 1 σαλάτα (ρόκα, μαρούλι, παρμεζάνα, ρόδι) και 1 ορεκτικό (μπρουσκέτα μανιταριών), 2 μπουκάλια κρασί (εμφιαλωσέως του καταστήματος το ένα, εμφιαλωμένο του εμπορίου το άλλο, τιμώντας αρκούντως τον θεό Βάκχο) 2 κυρίως πιάτα (πένες με σάλτσα βότκας-μακρονάδια με λάδι και σκόρδο), 2 επιδόρπια (γκανάς σοκολάτας με καραμελωμένα φουντούκια-κρέμα λεμονιού) και 2 καφέδες (εσπρέσο) και θεωρούμε πως όλα θα ήταν τέλεια αν μας άφηναν να ατμίσουμε και το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο εντός του καταστήματος, κάτι που δεν στάθηκε όμως ικανό να μειώσει την ευχαρίστηση που μας άφησε η επίσκεψη μας στον συγκεκριμένο χώρο. Σίγουρα θα το επιλέγαμε και πάλι, για να απολαυσουμε μια κυριακάτικη έξοδο στην σκιά της Ακρόπολης.

19 Αυγ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Κρυμμένη πίσω από τον Άγιο Σώστη στην Συγγρού βρίσκεται εδώ και δεκαετίες μια πλατεία που συγκεντρώνει τον κόσμο που κατοικεί στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου. Η συγκεκριμένη πλατεία, της οποίας το όνομα ακόμη και τώρα αγνοώ, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, μιας και τα καταστήματα της, ιδιοκτησία της ένωσης προσφύγων είχαν κλείσει είτε λόγω συνταξιοδότησης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιύνταν εκεί είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς επαγγελματιών να τα νοικιάσουν και να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους. Αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων ήταν η πλατεία να περιέλθει σε τέτοια παρακμή, που οι περίοικοι φοβούνταν να περάσουν από εκεί τους χειμερινούς ειδικά μήνες που το σκοτάδι απλώνεται νωρίς.

Κι όμως! Σε περιόδους που η οικονομική κρίση δεν αφήνει πίσω της τίποτε όρθιο, που τα λουκέτα των καταστημάτων πέφτουν σαν την βροχή, η πλατεία σε πείσμα αυτής της δυσοίωνης και τραγικής κατάστασης γνωρίζει άνθιση. Ο σύλλογος στον οποίο ανήκουν τα μαγαζιά, τα παραχώρησε σε νέους και δυναμικούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην μαζική εστίαση (αν εξαιρέσω ένα βιοβλιοχαρτοπωλείο κι ένα καφεκοπτείο) κι έτσι ο κόσμος γύρισε για να πιει τον κυριακάτικο καφέ του, να φάει μια κρέπα ή ένα σουβλάκι.
Στην πλατεία αυτή δραστηριοποιείται και το ομώνυμο μαγαζί του οποίου την κριτική προσπαθώ να αποτυπώσω σ αυτό τον ιστόχωρο. Ένα τυπικό ψητοπωλείο-σουβλατζίδικο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια γνωστού καλαθοσφαιριστή που ανδρώθηκε και κατόπιν τίμησε τα χρώματα του ιστορικού Πανιώνιου, σε εποχές μάλιστα που η ομάδα της Νέας Σμύρνης έφτασε στο απόγειο της δόξας της.

Η πλατεία λοιπόν είναι αρκετά εύρύχωρη για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του καταστήματος, αλλά βεβαίως υπάρχει και αίθουσα για τον χειμώνα, όπου κάθε Κυριακή λαμβάνει μέρος και ζωντανή μουσική ερμηνευμένη από λαικές κομπανίες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν μάλιστα τα φωτιστικά αυτής της αίθουσας, αφού είναι περίτεχνα παρά το γεγονος ότι είναι φτιαγμένα από απλά και ταπεινά υλικά, όπως κομμάτια παλέτας.

Στο δια ταύτα της γεύσης όμως. Τίμιο και προσεγμένο το φαγητό του είτε πρόκειται για τα κλασσικά τυλιχτά είτε για τις μερίδες του είτε για τις σαλάτες και τα ορεκτικά του. Στο + το γεγονός ότι οι πατάτες είναι φρέσκες και κομμένες στο χέρι και όχι προκατ και προτηγανισμένες.
Εν κατακλείδι ένα μαγαζί που κάθε κάτοικος της περιοχής πρέπει να επισκεφθεί έστω και μια φορά κι ένας περαστικός πρέπει να αναζητήσει, σε περίπτωση που περνά από την συγκεκριμένη γειτονιά. Στα θετικά και η στάθμευση, η οποία είναι άνετα πέριξ της πλατείας.

08 Ιούλ 2014

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Χαίρομαι που σπάω το ρόδι της κριτικής για το συγκεκριμένο εστιατόριο. Και ένας επιπλέον λόγος που το κάνω, είναι γιατί η επιλογή του έγινε υπό συνθήκες... πείνας και γι αυτό αναζήτησης στα πέριξ του Κουκακίου και του σταθμού του μετρό Συγγρού-Φιξ, μεσημέρι Σαββάτου υπό συνθήκες κάυσωνα.

Ο χώρος απλός, με χρώματα που σε κερδίζουν και σου δημιουργούν την αίσθηση ότι έχεις ξανάρθει ή τέλος πάντων ότι θα είναι φιλικός. Ομολογουμένως μικρός, αν και υπάρχει και αυλή που γειτνιάζει με το κατάστημα και σίγουρα φιλοξενεί και εκεί θαμώνες τα βράδια.

Το φαγητό του χωρίζεται στα μαγειρευτά ημέρας και στα αλά καρτ. Τα τελευταία περιλαμβάνουν κυρίως πιάτα "της ώρας" και δη κρεατικά. Όσο για τα πρώτα, την συγκεκριμένη μέρα που το επισκεφτήκαμε, είχε γεμιστά με ρύζι, μουσακά, κοτόπουλο με πατάτες και φασολάκια (στην προθήκη). Επέλεξα γεμιστά, η σύζυγος πήρε μια μερίδα μπιφτέκια με ρύζι, βλήτα και μια σαλάτα ρόκα, η οποία ήταν και καλά κομμένη και φρέσκια, μια μπύρα και ένα ποτήρι, περιλαμβανομένου και κουβέρ αλλά και νερού από την βρύση.

Συμπέρασμα: μια πολύ καλή επιλογή, που αν και τυχαία εξελίχθηκε σε ένα άψογο μεσημεριανό γεύμα. Μου άφησε την καλύτερη εντύπωση και είμαι χαρούμενος και που έφαγα και πέρασα καλά, αλλά και που μάλλον ως νέος... Μαγγελάνος του φαγητού κάρφωσα την σημαία του ask4food στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Υ. Γ. Το μαγαζί κάνει και κατ οίκον παραδόσεις (delivery στα... νεοελληνικά), εξυπηρετώντας, σύμφωνα με το δυναμικό του, τις πολύ κοντινές περιοχές.

+ Κοντινή απόσταση, εξυπηρετείται από μετρό και τραμ
+ Απλό, καλό και τίμιο φαγητό σε λογικές τιμές
+ Φιλική εξυπηρέτηση
+ Καθαριότητα

- Μικρός χώρος

31 Μαι 2014

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Ο τίτλος αυτής της κριτικής θα μπορούσε να είναι και "τυπική διεκπεραίωση" ή
"μια εμπειρία που ξεχάστηκε". Αν και επίσης θα μπορούσε να είναι και προϊόν της απορίας μου "γιατί τόσα πολλά ψητοπωλεία" στην συγκεκριμένη περιοχή, από την στιγμή που τα γνωστά "πολιτιστικά κέντρα" ή ξενυχτάδικα που προσφέρουν μοναδικές ακουστικές εμπειρίες χρόνια τώρα, με καλλιτέχνιδες τύπου "από κορμί φωνή κι από φωνή κορμάρα" πνέουν τα λοίσθια όσα χρόνια καλά κρατεί η κρίση.

Άρα και οι ξενυχτισμένοι και πεινασμένοι λόγω διασκέδασης προτιμούν πλέον άλλου τύπου ψυχαγωγία όπως οι περιπέτειες στην εφορία ή το κοκούνινγκ ή η μονόπολη με φίλους. Τέλοσπάντων, αυτό το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το κατάλαβα ποτέ, αλλά για να συνωστίζονται όλοι σε μια, άντε δύο περιοχές (Νέα Σμύρνη-Καλλιθέα) κάτι περισσότερο θα ξεύρουν...

Επιστρέφω στην κριτική μου για το συγκεκριμένο μαγαζί. Ο χώρος από άποψης αισθητικής ήταν προσεγμένος αλλά για τα δικά μου γούστα αδιάφορος. Ακολουθείται η εσωτερική διαρρύθμιση με φόντο το λευκό, με τον εξίσου λευκό φωτισμό και την ανοιχτή για τα βλέμματα των πελατών κουζίνα.

Η εξυπηρέτηση τυπική, γρήγορη και τίποτε παραπάνω. Αλλά η μεγάλη μου ένσταση είναι οι μερίδες, οι οποίες αν και αποτελούνταν από καλοψημένα προσφερόμενα προϊόντα ήταν επιεικώς μηδαμινές.
Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, προσπάθησα να είμαι τόσο φειδωλός όσο και οι μερίδες που σερβιρίστηκαν!!!

28 Μαι 2014

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Επηρεασμένος από τις καλές κριτικές και την κοντινή από το σπίτι μου απόσταση, επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο εστιατόριο βράδυ Παρασκευής το οποίο ήταν σχεδόν γεμάτο.

Πρόκειται για μικρό χώρο, που όμως τον έχουν εκμεταλλευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε και άνετο να είναι και να μην είναι άλλη μια μεγάλη απρόσωπη αίθουσα σουβλατζίδικου. Τουναντίον, το όλο στήσιμο σε προδιαθέτει θετικά. Η μόνη μου ένσταση μου καταγράφεται στα άβολα καθίσματα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τις γνωστές και μη εξαιρεταίες καρέκλες καφενείου.

Προχωρώ στο... ψητό, που δεν είναι τίποτε άλλο από το φαγητό που προσφέρει το "Μασίνα". Επειδή στα χρόνια της κρίσης, έχουμε πει συν τοις άλλοις και το νερό-νεράκι, ήλθε μπουκάλι από βρύση, μετά από σχετική ερώτηση βέβαια περί τυχόν προτίμησης εμφιαλωμένου.

Δοκιμάσαμε την ποικιλία κρεάτων (αποτελούμενη από χοιρινά και μοσχαρίσια σουβλάκια, μπιφτεκάκια, πατάτες τηγανιτές) και ενθουσιαστήκαμε, τόσο από το τρόπο παρασκευής (όλα στα κάρβουνα, το επιβεβαιώσαμε γιατί κατά τη διάρκεια του γεύματος μας, παραλάμβαναν κάρβουνα), αλλά και από την ποσότητα.

Η σαλάτα ρόκα και τσαλαφούτι, που απ ότι μας ενημερώσαν πρόκειται κρητικό τυρί τύπου Philadelphia, φρεσκότατη. Η τυροκαυτερή ήταν όντως τυρό- αλλά όχι τόσο καυτερή όσο την ήθελε ο ουρανισκός μου. Τέλος όλα αυτά συνοδεύονται από πιτάκια κανονικά ή ολικής άλεσης προαιρετικά.

Η εξυπηρέτηση γρήγορη και φιλική. Οι τιμές φυσιολογικές για την εποχή που ζούμε. Και φυσικά η εντυπώσεις θετικότατες. Θα το επισκεφτούμε και πάλι.

Υ. Γ. Παίζει και διανομή για τις γύρω περιοχές.

Y. Γ.2. Βασική μου ελέω κρίσης και είδους μαγαζιού παραμένει η ένσταση μου για την επιμονή των ιθυνόντων να συγκαταλέγουν τα γλυκά στον κατάλογο και όχι να τα προσφέρουν ως κέρασμα. Και εξηγούμαι. Από την στιγμή που δεν πρόκειται για δημιουργική κουζίνα και κατά συνέπεια η ζαχαροπλαστική δεν αποτελεί ατού ή έστω πεδίο δοκιμασίας και τα γλυκά που προσφέρονται είναι προκάτ, δεν υπάρχει και λόγος για τον επισκέπτη να το δοκιμάσει. Εντέλει όμως, η απόφαση ανήκει στους ιθύνοντες του καταστήματος.

21 Ιαν 2014

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Ένα μαγαζί που με την απλότητα του κερδίζει πολλούς πόντους απέναντι στον ανταγωνισμό. Και εξηγούμαι:

Σε σταυροδρόμι τριών οδών, σχετικά πολυσύχναστων και με φανοστάτες ρύθμισης της κυκλοφορίας, δεν γίνεται αντιληπτό με την μία. Ωστόσο, πολλοί οι τακτικοί θαμώνες, άρα στέκι του Παλαιού Φαλήρου. Μπαίνοντας, το μαγαζί χωρίζεται σε εξωτερικό κι εσωτερικό χώρο, ο τελευταίος κλειστού τύπου, που δεν είναι και κάτι το αξιοσημείωτο. Ο κανονικός όμως κλειστός χώρος έχει μια αίσθηση παλιάς μπακαλοταβέρνας, ταβερνείου άλλης εποχής. Και σε συνδυασμό με την μουσική που αναπαράγεται από τα μεγάφωνα, προσδίδει μια αίσθηση ρετρό.

Στα πιο ουσιώδη, το σέρβις τυπικά φιλικό, γρήγορο και επαγγελματικά εξυπηρετικό. Δεν ανήκει στην κατηγορία του οικείου, αλλά με την φόρτο εργασίας που συνήθως έχει, ανάμεσα στις 13.00 και στις 15.30, οι χρόνοι του και η συμπεριφορά του κρίνονται άψογες.

Όσον αφορά το φαγητό, από τα καλύτερα για μαγαζί του είδους του, προσεγμένο, καθαρό και καλοψημένο. Ιδιαίτερη μνεία για τις κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες και την σαλάτα "κυρ-Αρίστος" που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα "πρώτα". Αλλά και τα κρεατικά δεν μας άφησαναδιάφορους, τουναντίον ικανόποιησαν και με το παραπάνω την μεσημεριανή μας πείνα.

Το μόνο που μπορώ να καταλογίσω στο συγκεκριμένο μαγαζί, είναι το ότι τα γλυκά είναι στο κατάλογο, άρα αν θέλεις να κλείσεις το γεύμα σου με ένα από αυτά, πρέπει να το πληρώσεις. Η συγκεκριμένη πάντως πολιτική είναι ξεπερεσμάνη ελέω κρίσης, αφού πια τα περισσότερα εστιατόρια κερνάνε ένα γλυκάκι.(Γι αυτό και το "2" στην κατηγορία "αξίζει τα λεφτά του"). Πάντως, αν θελήσετε να δοκιμάσετε και γλυκό επιδόρπιο, προτιμήστε το παγωτό. Απλά υπέροχο.

Τίμιο, απλό, καθαρό, γρήγορο και αρκετά οικονομικό. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος για μια μεσημεριανή έξοδο;