Loader

George G.

Κριτικές: 145
Μέλος από: Οκτ 2013
6 medium

Εμφάνιση:

6 medium

18 Ιουν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Πριν από λίγες μέρες συναντηθήκαμε με δύο καλούς παλιούς φίλους στα Ιλίσια για απογευματινό καφέ. Ο ένας από τους δύο, λάτρης της καλής ελληνικής κουζίνας, πρότεινε να συνεχίσουμε με δείπνο στο COOKOOVAYA, γνωστό και ως εστιατόριο των πέντε σεφ (Σπύρος Λιάκος, Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς, Νίκος Καραθάνος και Μάνος Ζουρνατζής) που έχουν εμπιστευτεί έναν έκτο, τον Σπύρο Παυλίδη, να υλοποιεί τις γευστικές τους προτάσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην κριτική της και η αγαπητή PP_TINA, ένας πίνακας που απεικονίζει τους έξι σεφ δεσπόζει στην πλευρά του εστιατορίου που έχει είσοδο από την οδό Χατζηγιάννη Μέξη.

Για τον χώρο και την περιγραφή του φυσικά θα παραπέμψω στην αριστοτεχνική, λεπτομερή περιγραφή στην κριτική που έγραψε η PP_TINA. Υπάρχουν δύο είσοδοι, επί των οδών Χατζηγιάννη Μέξη και Βεντήρη, αντίστοιχα. Υπάρχουν τέσσερις διακριτοί χώροι: Ο εξωτερικός, από την πλευρά της Χατζηγιάννη Μέξη, ιδανικός για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, δύο εσωτερικοί, ο ένας με θέα στην ανοιχτή κουζίνα και το πατάρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τραπέζια είναι στρωμένα με πολύ καλής ποιότητας τραπεζομάντιλα και σερβίτσια. Μοναδικό "φάουλ" ότι σε μέρος του εσωτερικού χώρου επιτρέπεται το κάπνισμα...

Μόλις φτάσαμε, ρωτηθήκαμε από τον ευγενέστατο υπεύθυνο αν είχαμε κάνει κράτηση και μετά μας κατεύθυνε να διαλέξουμε ένα τραπέζι στον εσωτερικό χώρο, μια και τα "τραπεζάκια έξω" ήταν ασφυκτικά γεμάτα, κυρίως από τουρίστες με υψηλά βαλάντια που έμεναν στα ευρισκόμενα στην περιοχή πολυτελή ξενοδοχεία. Πράγματι διαλέξαμε ένα τραπέζι κοντά στην ανοιχτή τζαμαρία και αμέσως, ένας ευγενικός σερβιτόρος έφερε καταλόγους άνοιξε, χωρίς ερώτηση, ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και γέμισε τα ποτήρια μας. Ο κατάλογος είναι συνεκτικός, αλλάζει καθημερινά και χωρίζεται στις εξής πέντε κατηγορίες: σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά, ξυλόφουρνος, κάρβουνα, τηγάνι και κατσαρόλα και γλυκά και παγωτά.

Μετά από σύντομη μελέτη παραγγείλαμε:
- Χωριάτικη σαλάτα με ξινοτύρι Κρήτης, κάπαρη και ελιές. Φρεσκοκομμένα και καλής ποιότητας λαχανικά, πολύ ιδιαίτερη γεύση το ξινοτύρι. Μας άρεσε πολύ.

- Μουσακάς: Σερβιρίστηκε ο γνωστός, παραδοσιακός ελληνικός μουσακάς σε μια άψογη εκτέλεση. Ο φίλος που παρήγγειλε το πιάτο, έμεινε ενθουσιασμένος.

- Μακαρόνια fusilli στα κάρβουνα, χτένι κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια, κρεμμυδάκι και παλαιωμένη γραβιέρα. Σερβίρεται σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ο φίλος που το διάλεξε, ικανοποιήθηκε πλήρως από τον γευστικό συνδυασμό.

- Κοιλιά τόνου με φασολάκια στα κάρβουνα, gazpacho ντομάτας και δροσερή σως γιαουρτιού. Αυτό το πιάτο παρήγγειλα και έμεινα ενθουσιασμένος, γιατί ο τόνος ήταν απόλυτα σωστά ψημένος και έδενε γευστικά με τα φασολάκια και την εξαιρετική σως γιαουρτιού.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή μας έφεραν εξαιρετικά νόστιμο φρέσκο χωριάτικο και μαύρο ψωμί δικής τους παραγωγής συνοδευόμενο από αγελαδινό βούτυρο Γαΐτανίδη και αυγοτάραχο Τρικαλινού, ένας πολύ προκλητικός και ενδιαφέρων γευστικός συνδυασμός.

Καθώς η ώρα είχε περάσει και ο ένας φίλος έπρεπε να επιστρέψει σπίτι του, δεν παραγγείλαμε γλυκό, παρότι εντυπωσιαστήκαμε από την όψη και μόνο της τάρτας αχλαδιού με καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια.

Η εξυπηρέτηση ήταν τυπικά ευγενική και αρκετά γρήγορη. Οι σερβιτόροι είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένοι και μας εντυπωσίασε η ταχύτητα, με την οποία έστρωναν και ξέστρωναν σερβίτσια και μετακινούσαν τραπέζια, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που αποτελούσε κάθε παρέα.

Ως προς τις τιμές, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα οικονομικό εστιατόριο. Πληρώσαμε λίγο κάτω από 30 ευρώ το άτομο, θεωρώ πάντως ότι το value for money είναι σχετικά καλό, δεδομένων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, της ποιότητας της μαγειρικής, της εξυπηρέτησης και του χώρου. Σίγουρα, το value for money επιδέχεται σημαντικής βελτίωσης και η ιδέα ενός μενού προσφοράς θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό. Να σημειώσω πάντως, ότι στον ιστότοπο του εστιατορίου αναγράφονται με ακρίβεια οι τιμές για όλα τα είδη, ώστε οι πελάτες να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Πληροφοριακά, το εστιατόριο λειτουργεί 13:00-01:00, έχει ως μότο το "Wise Cuisine" -
Σοφή κουζίνα, γιατί σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες "είναι ο ορισμός του ελληνικού φαγητού. Της οικιακής οικονομίας, της θυμοσοφίας, της γνώσης, της εποχικότητας, της διαχείρισης των υλικών και του τρόπου λειτουργίας της κουζίνας. " Διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια λίστα κρασιών και το δικό τους κρασί που δημιουργείται ειδικά για την Cookoovaya από το οινοποιείο Γκιρλέμη σε τέσσερις ποικιλίες και σερβίρεται και ατομικά, σε ποτήρι.

Κλείνοντας την κριτική μου, θα συνόψιζα πως το εστιατόριο Cookoovaya προσφέρεται να το επισκεφτεί κάποιος σε ειδικές περιστάσεις. Άριστης ποιότητας φαγητό, πολύ καλή εξυπηρέτηση, όμορφος χώρος και σχετικά υψηλές τιμές (αλλά με καλό value for money) είναι το τετράπτυχο που περιγράφει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του.

6 medium

12 Ιουν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Τελευταία Κυριακή του Μαΐου, το καλοκαιράκι καταφτάνει ολοταχώς και μια καλή φίλη τηλεφώνησε να συναντηθούμε, παρέα τεσσάρων ατόμων, στο Κολωνάκι. Η ίδια, ως λάτρης της ιταλικής κουζίνας είχε έτοιμη και την πρόταση: "Frankie" στη Σκουφά! Έχοντας διαβάσει και την κριτική που έγραψε η αγαπητή PP_TINA ήμουν ήδη θετικά διακείμενος απέναντι στο εν λόγω εστιατόριο.

Αποφάσισα λοιπόν να ρίξω μια ματιά στον ιστότοπό του και, ενώ συνέλεξα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, με έκπληξη διαπίστωσα πως αυτό που η PP_TINA ανέφερε προ τριμήνου: "... οργανωμένη ιστοσελίδα του εστιατορίου, με όλο το μενού και τις τιμές χωρίς μισόλογα... " δεν ισχύει πια, καθώς αναγράφεται μόνο το μενού και όχι οι τιμές... Να πω την αλήθεια κάτι τέτοιο δεν μου αρέσει, είναι σαν οι ιδιοκτήτες να μη θέλουν να φανερώσουν το οικονομικό κόστος του φαγητού. Πιστεύω πως όποιος ξεκινά μια προσπάθεια με ένα νέο εστιατόριο, χρειάζεται στο διαδίκτυο να δίνει πλήρη εικόνα του εστιατορίου αυτού και ασφαλώς, οι τιμές του είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εικόνας του!

Τέλος πάντων, φτάσαμε εκεί κατά τις 9:30 και ο ευγενικός υπεύθυνος μας βοήθησε να διαλέξουμε ένα τραπέζι στο ισόγειο, κοντά στην είσοδο, για να απολαμβάνουμε και το φρέσκο βραδινό αεράκι. Να σημειώσω πως τα λίγα τραπέζια που βρίσκονται στον πεζόδρομο, στον εξωτερικό χώρο, ήταν ήδη κατειλημμένα, ενώ αρκετές παρέες κάθονταν και στο ισόγειο. Αντίθετα, ο πρώτος όροφος ήταν άδειος. Σχετικά με τον χώρο, θα συμφωνήσω απόλυτα με την αγαπητή PP_TINA πως το όμορφο κτήριο του μεσοπολέμου, στο οποίο στεγάζεται το Frankie, χαρακτηρίζεται από "ένα συνταίριασμα διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων" και θα παραπέμψω για περισσότερα στην πάντα ακριβή και λεπτομερή περιγραφή του χώρου που συμπεριλαμβάνεται στην κριτική της.

Να προσθέσω ότι δημιουργοί του Frankie είναι o Δημήτρης Χριστοφορίδης και o Σεφ Χρήστος Αθανασιάδης με Chef de Cuisine τον Παναγιώτη Μωυσή. Ο προσανατολισμός είναι σαφώς προς την ιταλική κουζίνα, με φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, κρεατικά, ψωμί και πίτσες με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, αλλά και gluten free και lactose free επιλογές. Προσφέρεται επίσης μια αρκετά μεγάλη γκάμα από ελληνικά και ιταλικά κρασιά. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί προσφέροντας brunch και ιταλικά snacks, αρωματικούς καφέδες και ροφήματα, ενώ πολύ συμπαθητικά μου φάνηκαν και τα cocktails, καθώς μία από τις φίλες της παρέας παρήγγειλε ένα ιδιαίτερα αρωματικό, με βάση τη μαστίχα.

Ας περάσουμε στην παραγγελία μας όμως: Από τον αρκετά εκτενή κατάλογο παραγγείλαμε και γευτήκαμε:

- Σαλάτα με ντοματίνια, ελληνικές πίκλες μυρωδικών, αγγούρι και φέτα. Περιείχε και μικρά ντακάκια, ήταν πολύ εύγευστη και άρεσε σε όλους μας.

- Σπαγγέτι με γαρίδες στον ζωμό τους με βότανα Προβηγκίας για την προσκαλέσασα φίλη. Της άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, τα φρέσκα ζυμαρικά ήταν βρασμένα al dente, οι γαρίδες πολύ γευστικές και η σάλτσα από βότανα εξαιρετική.

- Καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα και Parmigiano Reggiano για την έτερη φίλη της παρέας. Της φάνηκε αρκετά καλή, χωρίς κάτι το ξεχωριστό στη γεύση της. Κι εδώ τα φρέσκα ζυμαρικά ήταν σωστά βρασμένα.

- Σολομός ψητός με γλυκοπατάτα και πράσα μπρεζέ για τον λάτρη των ψαριών φίλο της παρέας. Σωστά ψημένο το φιλέτο σολομού, ενδιαφέρουσα η γευστική συνοδεία από γλυκοπατάτα και πράσα.

- Σπαγγέτι με ricotta, μπρόκολο και φρέσκια ντομάτα για τον υπογράφοντα. Άψογα βρασμένο το φρέσκο σπαγγέτι έδενε γευστικά με το τυρί, το μπρόκολο και τη ντομάτα.

Ως επιδόρπια επιλέξαμε:
- Τιραμισού με crumble καφέ και tapioca με σφένδαμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας ενθουσίασε...

- Καλτσόνε με πραλίνα, mascarpone και acai berries. Η αλήθεια είναι ότι μας ενθουσίασε!!! Και αυτό παρότι ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί στο να το παραγγείλουμε... Ήρθε πάνω σε ξύλινη βάση, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, ήταν απλά τέλειο γευστικά!

Στην αρχή μας έφεραν κομμάτια φοκάτσια με ντιπ ντομάτας και ελιές. Ήταν πραγματικά πολύ νόστιμα και ζητήσαμε και μας έφεραν και δεύτερη φορά. Επίσης, το νερό ήρθε σε κανάτα και ανανεώθηκε, όταν το ζητήσαμε.

Στο τέλος, όταν ζητήσαμε τον λογαριασμό, μας προσφέρθηκε ως κέρασμα ένα γλυκόπιοτο λικέρ.

Συνολικά, η εξυπηρέτηση ήταν ευγενική με μικροκαθυστερήσεις. Π. χ. από τα κυρίως πιάτα, ο σολομός έφτασε στο τραπέζι μας με μικρή καθυστέρηση.

Το κόστος ανήλθε γύρω στα 23-24 ευρώ το άτομο, σίγουρα οι τιμές είναι σχετικά 'τσιμπημένες". αλλά από την άλλη πλευρά στο Κολωνάκι ήμασταν...

Γενική εντύπωση: Θετική! Με τη συγκεκριμένη παρέα βάλαμε στόχο να ξαναπάμε, ίσως τη χειμερινή περίοδο, για να δοκιμάσουμε και τις πίτσες που φαίνονται εξαιρετικά εύγευστες. Το φαγητό, βασισμένο σε ποιοτικές πρώτες ύλες, κερδίζει τον πελάτη, η εξυπηρέτηση είναι ευγενική, ο χώρος πολύ όμορφος. Μόνο οι τιμές θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο χαμηλές ή να θεσπιστούν μενού προσφοράς. Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι του ask4food, κατά τη γνώμη μου το "Frankie" αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση για ιταλικές γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας!

6 medium

24 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Πριν από λίγες μέρες είχα διαβάσει τις κριτικές του αγαπητού Vaggg και εν συνεχεία της αγαπητής nemo για το "Σάββας κεμπάπ" στην οδό Ερμού και κάπου στην άκρη του μυαλού μου είχα αρχίσει να σκέφτομαι την πιθανότητα να επισκεφτώ το πολυώροφο αυτό κατάστημα. Τρίτη βράδυ λοιπόν και αγαπητός φίλος μου τηλεφώνησε για να με πληροφορήσει ότι είχε κανονιστεί σε αυτό το εστιατόριο δείπνο με την ευκαιρία άφιξης φιλικού ζευγαριού από το εξωτερικό. Ίσως πριν να διαβάσω τις δύο προαναφερθείσες κριτικές, να έφερνα αντίρρηση. Συμφώνησα όμως...

Πράγματι μαζευτήκαμε επτά (μαζί με τους δύο προσκεκλημένους μας) άτομα και κατευθυνθήκαμε στην ταράτσα, όπου ο φίλος είχε κλείσει τραπέζι με θέα στην Ακρόπολη, για να ευχαριστήσει τους αλλοδαπούς φίλους μας που είχαν ζητήσει δείπνο με γύρο και πίτες!

Η εντύπωση από τον χώρο σχετικά θετική. Και στο ισόγειο και στους ορόφους άνετα τραπεζοκαθίσματα, συμπαθητική διακόσμηση. Πιο στριμωγμένα στην ταράτσα και λιγότερο βολικά καθίσματα, όμως έστω κι έτσι η θέα της Ακρόπολης αποζημιώνει τον πελάτη.

Η εξυπηρέτηση: Τυπικά ευγενική. Οι σερβιτόροι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όσο γίνεται γρήγορα, η πολυκοσμία, οι πολλές παραγγελίες και η στενότητα του χώρου τους εμπόδιζαν. Ο υπεύθυνος για την παραγγελία, αρκετά βιαστικός, δεν είχε διάθεση για πολλές εξηγήσεις, ειδικά όταν αντιλήφθηκε ότι πέντε στους επτά πελάτες του τραπεζιού ήμασταν Έλληνες. Σε διπλανό τραπέζι, όπου κάθονταν μόνο τουρίστες, ήταν πολύ πιο επεξηγηματικός.

Στα του φαγητού επιλέξαμε και παραγγείλαμε:
- Σαλάτα Σάββας σπέσιαλ με μαρούλι, ρόκα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, λιαστή ντομάτα, ραπανάκι και ψητό χαλούμι. Μεγάλη μερίδα, επαρκής ποσότητα, για να δοκιμάσουμε όλοι, φρεσκοκομμένη και νόστιμη. Καλής ποιότητας και σωστά ψημένο το χαλούμι. Μας άρεσε πολύ και καταναλώθηκε γρήγορα.

- Χωριάτικη σαλάτα, με όλα τα γνωστά συστατικά της. Κι αυτή σε μεγάλη μερίδα, και φρεσκοκομμένη. Πολύ νόστιμες οι ντομάτες, θα περίμενα λίγο πιο πλούσια τη γεύση της φέτας. Ενθουσίασε πάντως τους φιλοξενούμενούς μας.

- Πατάτες Twister Ο Vagg τις περιγράφει με ακρίβεια: Πατάτες τηγανιτές κομμένες σαν σερπαντίνες (σε μηχάνημα προφανώς) με σος, ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαϊντανό και λιωμένο τυρί. Εντυπωσιακές στην όψη, συμπαθητικές στη γεύση, ακριβές στην τιμή...

- Πίτα Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα σε τραγανό φύλλο κρούστας. Αρκετά καλός ο παστουρμάς, γενικά όμως, δεν ενθουσίασε την παρέα.

- Σουβλάκι μοσχαρίσιο. Ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση, σωστά ψημένο, σχετικά μαλακά τα κομμάτια του μοσχαριού που το αποτελούσαν.

- Ποικιλία κρεατικών (παραγγέλθηκε επί δύο). Περιελάμβανε γύρο χοιρινό, γύρο κοτόπουλο, ντονέρ και κομμάτια χοιρινό ψαρονέφρι. Όλα ήταν συμπαθητικά στη γεύση, αρκετά πικάντικα, κανένα δεν είχε κάτι το εξαιρετικό. Συνοδεύονταν από αρκετά καλές αλάδωτες πίτες, ψημένες ντομάτες και πατάτες τηγανιτές. Πάντως, οι ποικιλίες ήταν χορταστικές.

Ρωτήσαμε αν προσφέρεται κέρασμα, μας απάντησαν όχι και παραγγείλαμε για επιδόρπιο μπακλαβαδάκια. Οφείλω να ομολογήσω πως ήταν αρκετά νόστιμα και σίγουρα, φρέσκα.

Ο λογαριασμός ανήλθε στα 15-16 ευρώ το άτομο, χωρίς τα ποτά (πάντως αναψυκτικά και μπύρες είχαν μάλλον λογικές τιμές). Φυσικά, κεράσαμε τους προσκεκλημένους μας και πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αυτό όμως δεν αλλάζει το κόστος per person.

Σύνοψη: Θα συμφωνήσω με τον Vaggg: Το εστιατόριο "Σάββας κεμπάπ" στην Ερμού αποτελεί τίμια επιλογή για την περιοχή. Αξιοπρεπής χώρος, χωρίς να περνούν δίπλα σου χιλιάδες ημεδαποί και αλλοδαποί περιπατητές, σχετικά καλή εξυπηρέτηση, φαγητό αξιοπρεπές, που σίγουρα δεν θα σε εκθέσει σε τυχόν ξένους προσκεκλημένους σου που επιθυμούν αυτού του είδους το φαγητό σε αυτή την περιοχή. Και οι τιμές: Για σουβλατζίδικο, αρκετά ακριβές... Πλην όμως, κάτι η θέα στην Ακρόπολη, κάτι ότι γλιτώνεις το στριμωξίδι και την περατζάδα στους παρακείμενους πεζόδρομους, ε ας πάει και το παλιάμπελο να πληρώσεις κάτι παραπάνω...

Προσωπικά, ενώ παλιότερα πολύ δύσκολα θα πήγαινα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, μετά την επίσκεψή μου, θα το έχω στα υπόψη μου, αν βρεθώ στην περιοχή και η παρέα θέλει γύρο κ. τ. ό.

6 medium

10 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Ο αγαπητός φίλος jim και ο πολυγραφότατος piperman τα έχουν γράψει όλα για τις "Μουριές" στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Η δική μου κριτική, συμφωνώντας με τους προγράψαντες (κατά το προλαλήσαντες) περιγράφει απλώς την εμπειρία μου στο συγκεκριμένο τίμιο εστιατόριο-ταβέρνα παλαιάς κοπής (για να δανειστώ και τη φρασεολογία των δύο κορυφαίων χρηστών).

Κυριακή μεσημέρι, ο καιρός παίζει μεταξύ χαμόγελου (ήλιου) και δακρύων (ψιλόβροχο) και ένας αγαπητός φίλος που κατοικεί λίγα μέτρα από την πλατεία Βαρνάβα, σημαίνει τηλεφωνικό προσκλητήριο για γεύμα στις "Μουριές". Τελικά, τέσσερα άτομα ανταποκριθήκαμε θετικά και γύρω στις 2 βρήκαμε τραπέζι στον υπαίθριο χώρο, επί της πλατείας. Ο εξωτερικός χώρος, με απλά τραπεζοκαθίσματα, λίγο στριμωγμένα, προστατευμένα με τέντες από τον ήλιο. Ο εσωτερικός χώρο, κλασικά διακοσμημένος, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

Η ευγενέστατη κοπέλα που μας βοήθησε να τακτοποιηθούμε απήγγειλε γρήγορα και χωρίς λάθη τον εκτενή κατάλογο (αν είστε οπτικός τύπος, συγγνώμη, αλλά γραπτός κατάλογος δεν εμφανίστηκε) και χωρίς περιττές διατυπώσεις, παραγγείλαμε:

- Σαλάτα μαρούλι-άνηθο-φρέσκο κρεμμυδάκι. Φρεσκοκομμένη και δροσερή, καταναλώθηκε ταχύτατα από όλους μας.

- Φάβα. Απλά συμπαθητική, δεν ενθουσίασε.

- Πατάτες τηγανιτές. Φρεσκοτηγανισμένες μεν, προκάτ δε...

- Φέτα. Το τυρί ήταν αρκετά καλής ποιότητας, με το λαδάκι και τη ριγανίτσα της, μας άρεσε.

- Σουτζουκάκια με πατάτες τηγανιτές, για τον μερακλή της παρέας. Δυνατή γεύση, με αρκετά μπαχαρικά, τον ικανοποίησε πλήρως.

- Λαχανοντολμάδες, για τον απαιτητικό της παρέας. Πλούσια μερίδα, με ικανή ποσότητα σάλτσας, δεν ικανοποίησαν τον φίλο, γιατί σερβιρίστηκαν κρύοι.

- Κοτόπουλο φούρνου με πατάτες φούρνου, για τον καλόβολο της παρέας. Του φάνηκε πολύ νόστιμο και σωστά ψημένο.

- Φιλέτο γλώσσας με σάλτσα λεμονιού και βραστά λαχανικά, για τον υπογράφοντα. Μου άρεσε πολύ το σωστά ψημένο ψάρι.

Ήπιαμε νεράκι σε κανάτα, το οποίο ανανεώθηκε κατόπιν παρακλήσεώς μας και κάποια αναψυκτικά. Φάγαμε και συμπαθητικό λευκό ψωμάκι που κατέφθασε στο τραπέζι σε επαρκή ποσότητα, μαζί με τη σαλάτα και τα ορεκτικά.

Ο λογαριασμός ανήλθε στα 10-11 ευρώ το άτομο, τιμή λογική για όσα πήραμε. Προσφέρθηκε κέρασμα, γιαουρτάκι με μέλι, ευγενική χειρονομία από τους υπεύθυνους του εστιατορίου.

Συμπέρασμα: Οι "Μουριές" αποτελούν μια τίμια πρόταση. Καλό ελληνικό φαγητό, κλασικές γεύσεις χωρίς εξάρσεις, ευγενική εξυπηρέτηση, απλός χώρος, λογικές τιμές. Είναι το μέρος που θα πάει κάποιος Κυριακή μεσημέρι με την οικογένεια ή με φίλους, το εστιατόριο από όπου θα αγοράσει κάποιος μία μερίδα φαγητό, όταν είναι μόνος στο σπίτι ή που θα βγάλει τα παιδιά ένα καλοκαιρινό βράδυ να παίξουν στην πλατεία και θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να τσιμπήσει κάτι με τη συμβία του. Αν βρεθείτε στην περιοχή, δώστε μια ευκαιρία στις "Μουριές"!

6 medium

02 Μαι 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Πριν από λίγες μέρες, Τρίτη βράδυ, πέντε άτομα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον "Φάρο" στην Πειραϊκή, μετά από προτροπή φίλου που συχνάζει στο εστιατόριο αυτό και με σκοπό να φιλοξενήσουμε φιλικό μας ζευγάρι από το εξωτερικό που ήρθε για τουρισμό στην Αθήνα και τους αρέσουν τα θαλασσινά. Λόγω του ότι ήταν καθημερινή, μόνο 4-5 παρέες έτρωγαν εκεί και το πάρκινγκ ήταν πολύ εύκολο.

Μας υποδέχτηκε ένας ευγενής σερβιτόρος που βοήθησε να τακτοποιηθούμε σε ένα από τα τραπέζια σχετικά κοντά στη θάλασσα (παρότι μεσολαβεί ο παραλιακός δρόμος). Τα τραπέζια αναπτύσσονται σε δύο διακριτούς ημιυπαίθριους χώρους, έναν περισσότερο περίκλειστο από πλαστικά (χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο τον χειμώνα και όταν κάνει κρύο) και έναν πιο ανοιχτό (χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου και όταν ο καιρός είναι καλός). Τα τραπεζοκαθίσματα, παλιού παραδοσιακού στυλ ψαρομεζεδοπωλείου, εκτιμώ ότι χρειάζονται μια ανανέωση.

Στα θετικά της εξυπηρέτησης ότι στους καταλόγους αναγράφονταν τα είδη σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), γεγονός που βοήθησε πολύ τους φιλοξενούμενούς μας στις επιλογές τους (παρότι τελικά κινηθήκαμε στη λογική των "μεζέδων στη μέση για όλους"). Επίσης, στα θετικά η ταχύτητα της εξυπηρέτησης. Μόνο αρνητικό το ότι προσγειώθηκε στο τραπέζι, άμα τη αφίξει μας, μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό χωρίς ερώτηση.

Με βάση τις επιλογές μας δοκιμάσαμε:
- Ψωμάκι ψημένο με λίγο (κυριολεκτώ, χρειαζόταν λίγο περισσότερο) ελαιόλαδο και ρίγανη. Άρεσε πολύ στο εκ της αλλοδαπής προερχόμενο φιλικό μας ζευγάρι.

- Κολοκυθάκια τηγανιτά. Λεπτοκομμένα, σωστά τηγανισμένα, δεν απέπνεαν ίχνος λαδίλας.

- Τζατζίκι. Αρκετά νόστιμο, με το σκόρδο να "ακούγεται", σε καμιά περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα ελαφρύ.

- Χωριάτικη σαλάτα. Πολύ καλής ποιότητας οι ντομάτες, εύγευστη η φέτα, το αγγουράκι και οι ελίτσες θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα.

- Πατάτες τηγανιτές. Πλούσια μερίδα σε ποσότητα, επαρκής για πέντε άτομα, σωστά τηγανισμένες, πλην όμως ετοιματζίδικες, δεν με ενθουσίασαν γευστικά.

- Τυροκροκέτες. Ενθουσίασαν τους ξένους φίλους και προσκεκλημένους μας που τις έφαγαν μέχρι την τελευταία.

- Γαριδάκι τηγανιτό, συνοδευόταν από μια νόστιμη σως. Άρεσε σε όλους μας, καθώς ήταν τηγανισμένο όσο έπρεπε και η σως του προσέδιδε γευστική ένταση.

- Καλαμάρι γόνος. Καλά τηγανισμένος, σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι.

- Κουτσομούρες τηγανιτές. Πολύ καλές, πραγματικά έκλεψαν την παράσταση, δεν έμεινε ούτε λέπι.

- Σουπιές κοκκινιστές. Νόστιμες, καλομαγειρεμένες, ο φίλος μας από το εξωτερικό σκούπισε με το ψωμάκι και το τελευταίο ίχνος σάλτσας από το πιάτο, δείχνοντας τον ενθουσιασμό του.

Ως κέρασμα προσφέρθηκε νόστιμο ραβανί συνοδευόμενο από μια μπάλα παγωτό κρέμα, ικανοποιητικότατο κλείσιμο για το δείπνο μας, μας πρόσφερε μια γλυκιά αλλαγή γεύσης. Να σημειώσω ότι ήπιαμε συμπαθητικό λευκό ξηρό κρασάκι.

Ο λογαριασμός ανήλθε περίπου στα 13-14 ευρώ το άτομο, τιμή απολύτως λογική και ικανοποιητική για όσα δοκιμάσαμε. Το φιλικό μας ζευγάρι έμεινε πολύ ευχαριστημένο από τα πιάτα που δοκίμασε και εμείς βγήκαμε ασπροπρόσωποι από την επιλογή μας.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι ο "Φάρος" αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για θαλασσινά στη "δύσκολη αγορά" της περιοχής. Νόστιμα θαλασσινά, συμπαθητικοί μεζέδες και σαλάτες, γενικά καλής ποιότητας φαγητό. Ευγενική και γρήγορη η εξυπηρέτηση, πολύ καλό το value for money. Μόνο μειονέκτημα το ότι ο χώρος χρειάζεται ανακαίνιση, αυτό καλύπτεται όμως από το όμορφο σκηνικό της Πειραϊκής. Προσωπικά, όταν με φέρει ο δρόμος στον Πειραιά, θα έχω στο μυαλό μου ότι ο "Φάρος" αξίζει μια επίσκεψη!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη George G..

6 medium

24 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Ανοιξιάτικο Σάββατο βράδυ, ο καιρός είναι πολύ καλός, νιώθουμε σαν να έχει έρθει το καλοκαίρι και παρέα τεσσάρων ατόμων, μετά από προτροπή φίλης που λατρεύει τα νότια προάστια, κατηφορίζουμε προς Γλυφάδα. Άλλος φίλος, μέλος της παρέας που είχε πρόσφατα επισκεφτεί το Ark για καφέ, κάνει την πρόταση να πάμε για φαγητό εκεί, επισημαίνοντας την παρουσία του βραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή και μετά από λίγη ώρα βρεθήκαμε στον όμορφο χώρο του Ark (στα "Αστέρια" της Γλυφάδας για εμάς τους παλαιότερους).

Μας υποδέχτηκε μία πολύ ευγενική υπεύθυνη, η οποία μας κατεύθυνε σε ένα τραπέζι για τέσσερα άτομα στον όμορφο εξωτερικό χώρο, δίπλα στη θάλασσα. Ο καιρός, όπως προανέφερα, ήταν εξαιρετικός και καθόρισε την επιλογή του χώρου. Πολύ όμορφα και προσεκτικά διακοσμημένος είναι και ο εσωτερικός χώρος, όπου δεσπόζει, αριστερά της εισόδου, ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι. Επίσης, πριν μπει κάποιος στο εσωτερικό του εστιατορίου, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος υπαίθριος χώρος, όπου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ ή το σνακ τους. Να σημειώσω ότι τα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ώστε οι παρέες να κάθονται άνετα και να μην ενοχλούνται από τις συνομιλίες των άλλων. Μοναδικό μειονέκτημα του τραπεζιού μας (και των άλλων γύρω του) ο ελλιπής φωτισμός. Μόνο ένα κεράκι πάνω στο τραπέζι, αναγκαστήκαμε να επιστρατεύσουμε τους φακούς των κινητών μας, για να μπορέσουμε να βλέπουμε τι περιέχουν τα πιάτα μας...

Η εξυπηρέτηση πολύ ευγενική, επαγγελματική, με μικρά κενά διαστήματα, όμως, που πιθανότατα οφείλονταν στην πολυκοσμία του Σαββατόβραδου. Ο ευγενικός σερβιτόρος που έφερε τους καταλόγους άνοιξε κατευθείαν, χωρίς ερώτηση, ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και επανέλαβε την ίδια κίνηση άλλες δύο φορές, όταν αυτός έκρινε ότι έπρεπε να σερβίρει νερό στα ποτήρια μας, χωρίς να του ζητήσουμε εμείς κάτι. Αυτό το γεγονός και η καθυστέρηση στην έκδοση του λογαριασμού ήταν και οι μοναδικές αστοχίες του σέρβις.

Από τον εκτενή και με αρκετές επιλογές κατάλογο παραγγείλαμε:
- Σαλάτα νησιώτικη (χωριάτικη) με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, κρίταμο,
κάπαρη, ντάκο και ξινομυζήθρα (στα 14,20 ευρώ). Φρεσκοκομμένη, δροσερή, θα περίμενα να έχει λίγο καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Άρεσε πάντως σε όλους μας.

- Πατάτες τηγανιτές με ντομάτα και τυρί (στα 5,80 ευρώ). Νόστιμες, σωστά τηγανισμένες, αλλά φουλ στο αλάτι! Πραγματικά, ο υπεύθυνος είχε ρίξει πάρα πολύ αλάτι και αυτό σε συνδυασμό με τη φέτα έκανε τις πατάτες υπερβολικά αλμυρές.

- Φίνο γιουβετσάκι θαλασσινών (στα 23,10 ευρώ). Στον φίλο που το παρήγγειλε άρεσε πολύ, μας ανέφερε ότι το κριθαράκι ήταν τέλειο και οι γαρίδες σωστά ψημένες.

- Μπριζολάκι χοιρινού από τη Σχοινούσα με πράσο σχάρας, πιτάκι από ξυνόχοντρο και σάλτσα από κυδώνια (στα 19,50 ευρώ). Σερβιρίστηκε μια κανονικότατη σε μέγεθος, σωστά ψημένη χοιρινή μπριζόλα με μια νοστιμότατη σάλτσα κυδωνιού. Η φίλη μας που το πήρε δεν ενθουσιάστηκε από το πιτάκι από ξυνόχοντρο.

- Φιλέτο μόσχου σχάρας βιολογικό σε φωλιά από καταΐφι με λεμονάτο πουρέ πατάτας
και σάλτσα από βασιλομανίταρα (στα 38,00 ευρώ). Ο φίλος μας το ζήτησε καλά ψημένο και έτσι σερβιρίστηκε, ήταν πολύ νόστιμο και αρμονικά γευστικός ο συνδυασμός με το φύλλο καταΐφι, τον λεμονάτο πουρέ πατάτας και τη σάλτσα από τα βασιλομανίταρα.

- Κοτόπουλο μπούτι στη σχάρα χωρίς κόκκαλο με μυρωδικά, σαλάτα σπανάκι και οφτή πατάτα (στα 17,00 ευρώ). Το πιάτο αυτό ήταν η προσωπική μου επιλογή. Πολύ νόστιμο και άψογα ψημένο το κοτόπουλο, πολύ καλή η σαλάτα σπανάκι, νόστιμη και η ψητή πατάτα. Μόνο "φάουλ" ότι σε μερικά σημεία το κοτόπουλο είχε αλατιστεί υπερβολικά.

- Στην αρχή μας έφεραν φρεσκοψημένα διαφορετικά είδη ψωμιού (τα ψήνουν καθημερινά στον ξυλόφουρνό τους). Συγκεκριμένα υπήρχε ψωμί με χαρούπι, κρίθινο, φοκάτσια με λιαστή ντομάτα και ελιά και λεπτή αραβική πίτα. Συνοδεύονταν με αρωματικό ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι και χρεώθηκαν 3 ευρώ το άτομο.

- Από την παρέα δεν υπήρχε ιδιαίτερη διάθεση για γλυκό, μόνο ένας φίλος επέλεξε να δοκιμάσει την ελαφριά μπουγάτσα με κρέμα λεμόνι και σαντιγύ λάιμ (στα 9,00 ευρώ). Είχε απαλή υφή και ενδιαφέρουσα γλυκόξινη γεύση, έμεινε ικανοποιημένος γευστικά.

Συνολικά, ο λογαριασμός, χωρίς τα ποτά, έφτασε τα 35 ευρώ το άτομο, (και με τα ποτά -νερά και αναψυκτικά, όχι κρασί- υπερέβη τα 40 ευρώ) ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Βέβαια, ας μου επιτραπεί η έκφραση: "πληρώνεις και τη θάλασσα", καθώς το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα πανέμορφο σημείο της Γλυφάδας...

Γενική αποτίμηση: Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Ark. Κατ' αρχήν ο χώρος είναι πανέμορφος, καλόγουστα διακοσμημένος και τώρα που μπαίνει το καλοκαιράκι, το να καθίσετε στα τραπέζια δίπλα στη θάλασσα θα είναι σκέτη απόλαυση. Ως προς το φαγητό, οι γευστικές προτάσεις ελληνικής κουζίνας του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη είναι πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνδυασμοί ελληνικών προϊόντων επιτυχημένοι. Επίσης, η εξυπηρέτηση είναι ευγενική από το πρόθυμο προσωπικό. Μόνο μειονέκτημα οι αρκετά υψηλές τιμές. Βέβαια, οι περισσότεροι πελάτες επισκέπτονται αυτόν τον all-day χώρο του Ark κατά κύριο λόγο για καφέ, αναψυκτικό, σνακ ή παγωτό. Εκτιμώ όμως, ότι το value for money θα μπορούσε να βελτιωθεί π. χ. με την ύπαρξη ενός μενού προσφοράς για τις καθημερινές. Σε κάθε περίπτωση, αν ο δρόμος σας φέρει στη Γλυφάδα, επισκεφτείτε τον όμορφο χώρο του Ark, προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα!

6 medium

03 Απρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Πριν από λίγες μέρες, Κυριακή μεσημέρι, παρέα τεσσάρων ατόμων, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το "Αθήρι". Δεν κρύβω ότι το εστιατόριο του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση αποτελεί για μένα ιδανική επιλογή, όταν πρόκειται να απολαύσουμε ένα καλό γεύμα και αυτός ήταν ο λόγος που το πρότεινα και στους συνδαιτυμόνες μου, εξάλλου όλοι είχαν επισκεφτεί ξανά το εστιατόριο στο παρελθόν και είχαν αποκομίσει πολύ θετικές εντυπώσεις.

Ο εσωτερικός χώρος του νεοκλασικού κτηρίου στον Κεραμεικό, όπου και καθίσαμε λόγω του βροχερού καιρού, χαρακτηρίζεται από απλή, λιτή, αλλά καλόγουστη διακόσμηση και "βιομηχανικό" design. Ωστόσο το "δυνατό χαρτί" είναι η υπέροχα φωτισμένη αυλή, στην οποία και σας προτρέπω να καθίσετε κάποιο βράδυ για το χρονικό διάστημα από εδώ και πέρα που καλυτερεύει ο καιρός.

Μας υποδέχτηκε μια ευγενέστατη κοπέλα που μας βοήθησε να διαλέξουμε τραπέζι και αμέσως μετά μας έφερε καταλόγους και ρώτησε αν θέλαμε να πιούμε νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Επιλέξαμε το πρώτο και η κανάτα που κατέφθασε αμέσως, ανανεώθηκε πολλές φορές στη διάρκεια του γεύματός μας, χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουμε.

Επίσης, την ώρα της παραγγελίας ρωτηθήκαμε αν επιθυμούμε να μας φέρουν ψωμάκια, απαντήσαμε θετικά και πράγματι μας έφεραν μετά από λίγο φρεσκοψημένα πεντανόστιμα λευκά και μαύρα ψωμάκια. Ως καλωσόρισμα προσφέρθηκε μια εξαιρετική βελουτέ σούπα λαχανικών που μας προϊδέασε θετικά για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθούσε.

Συγκεκριμένα παραγγείλαμε και απολαύσαμε:
- Σαλάτα µε µπρόκολο, αβοκάντο, λάχανο, καρότο, κολοκυθόσπορο και λαδολέµονο µουστάρδας. Η μίξη των λαχανικών μας φάνηκε άψογη, το λαδολέμονο μουστάρδας προσέθετε γευστική ένταση.

- Χόρτα εποχής µε σάλτσα πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης. Βρασμένα "τόσο-όσο" τα χόρτα αναδεικνύονταν γευστικά χάρη στην όξινη γεύση της σάλτσας πορτοκαλιού.

- Χορτοπιτάκια µε µήλο και δυόσµο σε πουρέ κυδώνι. Πρωτότυπη και πολύ γευστική συνταγή, πολύ νόστιμος ο συνδυασμός φύλλου, χόρτων και του πουρέ κυδωνιού.

- Φάβα Σχοινούσας µε καραμελωμένο κρεμμύδι και γλυκό τοματάκι. Παρότι αραιή, η φάβα ήταν εξαιρετικά νόστιμη, ειδικά όταν τη δοκίμαζε κάποιος σε συνδυασμό με το καραμελωμένο κρεμμύδι και το γλυκό τοματάκι.

- Μυλοκόπι ψητό µε σαλάτα ρέβα, καρότο, ραπανάκι, δυόσµο και µοσχολέµονο. Αυτή ήταν η δική μου επιλογή για κυρίως πιάτο. Το ψάρι άψογα ψημένο, να κρατάει τους χυμούς του, έδενε αρμονικά με την έντονα όξινη γεύση της σαλάτας.

- Μοσχαρίσιο µάγουλο γάλακτος µε χειροποίητες πέτουλες και γραβιέρα Αρκαδίας. Αυτό το πιάτο επέλεξαν οι κυρίες της παρέας και έμειναν ενθουσιασμένες. Τα μάγουλα κυριολεκτικά έλιωναν στο στόμα. Πεντανόστιμα και σωστά βρασμένα τα χειροποίητα ζυμαρικά (πέτουλες) έπαιρναν γευστική ένταση από τη γραβιέρα.

- Γαριδοµακαρονάδα µε χειροποίητα ζυµαρικά, αρωµατισµένη µε αστεροειδή γλυκάνισο και σησαµέλαιο. Ο τέταρτος της παρέας που την παρήγγειλε, ξαφνιάστηκε όταν είδε ότι τα χειροποίητα ζυμαρικά προσέγγιζαν στην όψη τα νουντλς. Ωστόσο, ικανοποιήθηκε από τη γλυκόξινη γεύση της σάλτσας.

Για επιδόρπιο, δοκιμάσαμε creme brulee σε τρεις γεύσεις (πορτοκάλι-κάρδαμο, ελληνικός καφές, καραμέλα). Τέλειες και οι τρεις, έντονες και ξεχωριστές γλυκές γεύσεις, για να κλείσει ένα όμορφο γεύμα.

Ο λογαριασμός ανήλθε στα 27-28 ευρώ το άτομο, τιμή απόλυτα λογική για την ποιότητα των φαγητών, των πρώτων υλών, τον εξαιρετικά όμορφο χώρο και την άψογη εξυπηρέτηση.

Συμπέρασμα: Για μένα κάθε γεύμα στο "Αθήρι" είναι μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία! Σε έναν εξαιρετικό χώρο (επαναλαμβάνω προτείνω ανεπιφύλακτα την επίσκεψη βράδυ για δείπνο στην υπέροχη αυλή), σερβίρονται άψογα μαγειρεμένες γεύσεις ελληνικής κουζίνας. Να επισημάνω ότι το μενού αλλάζει κάθε εποχή, προστίθενται ή αφαιρούνται υλικά προσεκτικά επιλεγμένα από αξιόλογους παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η εξυπηρέτηση είναι άψογη από το ευγενέστατο προσωπικό. Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί; Το value for money! Παρότι το "Αθήρι" έχει λάβει τη διάκριση Michelin Bib Gourmand για την καλή σχέση ποιότητας τιμής "good quality, good value cooking for under €40" επί τρία συναπτά έτη, 2015, 2016, 2017, εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να είχαν καθιερώσει κάποιο ειδικό μενού γευσιγνωσίας σε ακόμα καλύτερη τιμή και ειδικότερα, για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Παρά ταύτα, το value for money παραμένει πολύ καλό. Σίγουρα, δεν είναι το εστιατόριο που θα επισκεφτεί κάποιος πολύ συχνά, είναι όμως μια σίγουρη επιλογή για ξεχωριστές περιστάσεις!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη George G..

6 medium

17 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Κυριακή μεσημέρι και δύο άτομα θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι και να πιούμε λίγο κρασάκι. Στη σκέψη μας έρχεται το "Σαραντατρίο" στην οδό Φραντζή, γιατί σκεφτόμαστε ότι στο γειτονικό Κουκάκι ή πιο πάνω στην περιοχή Μουσείου Ακρόπολης-Πλάκας θα είναι τρομερά δύσκολο να βρούμε να παρκάρουμε. Πράγματι, το πάρκινγκ ήταν εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, παρκάραμε σχεδόν απ' έξω! Μπαίνοντας στο μεζεδοπωλείο είχαμε την αίσθηση ότι μπήκαμε σε στοά-είσοδο παλιάς πολυκατοικίας. Λίγα τραπέζια, σε δύο παράλληλους χώρους και στο βάθος, σε μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών, μερικά τραπέζια ακόμα. Γενικά, ο χώρος δείχνει στριμωγμένος, έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορείς να κινηθείς άνετα. Στην περιγραφή του χώρου, πιθανότατα να αδικώ το "Σαραντατρίο", καθώς στη διάρκεια του χειμώνα δεν σερβίρουν στην αυλή που υπάρχει στο πίσω μέρος του καταστήματος. Η αυλή φαίνεται να μπορεί να διαμορφωθεί πολύ όμορφα και φαντάζομαι ότι τα καλοκαιρινά βράδια θα αποτελεί δροσερό καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας.

Η υποδοχή ευγενική από μια νεαρή κοπέλα που μας άφησε να επιλέξουμε τραπέζι και μας έφερε καταλόγους και ένα έντυπο με τα πιάτα ημέρας. Ρώτησε αν θέλαμε νερό εμφιαλωμένο ή βρύσης (προτιμήσαμε το δεύτερο) και, όταν ήρθε να πάρει παραγγελία, έφερε λευκό ψωμάκι κομμένο σε φέτες μέσα σε μια χαρτοσακούλα, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο ντιπ.

Από τον συνεκτικό, βασισμένο στην ελληνική κουζίνα και με "ψαγμένα" τοπικά υλικά κατάλογο, αλλά και από τα πιάτα ημέρας, επιλέξαμε:

- Πολίτικη σαλάτα. Σωστά φτιαγμένη, δυνατή γεύση, με το ξίδι να "ακούγεται" στα ψιλοκομμένα λαχανικά, αποτέλεσε καλή εισαγωγή για τους επόμενους μεζέδες, αλλά και καλή συνοδεία για το κρασάκι μας.

- Αρμένικη πίτα με τραγανό φύλλο και γέμιση με παλαιωμένη γραβιέρα Ίου με κρεμώδη υφή και κομματάκια σύγκλινο. Δυνατή, γεύση, έντονα αλμυρή.

- Πατάτες τηγανιτές με πάπρικα. Ψιλοκομμένες, φρεσκοτηγανισμένες, αλλά η πάπρικα (παρότι γλυκιά), ίσως επειδή είχε πέσει σε μεγάλη ποσότητα, τους προσέδιδε υπερβολική ένταση στη γεύση. Δεν ενθουσιαστήκαμε...

- Χοιρινή τηγανιά. Ήρθε μια συμπαθητική μερίδα από μικρά κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού. σωστά τηγανισμένα. Η σάλτσα πάντως ήταν για τα γούστα μας αρκετά αλμυρή.

- Σαγανάκι με κεφαλοτύρι Ίου (αν δεν κάνω λάθος) και γλυκό ντοματάκι. Ενδιαφέρων γευστικός συνδυασμός, αν και τελικά υπερίσχυε η αλμυρή γεύση του τυριού...

Όταν ζητήσαμε λογαριασμό, μας προσφέρθηκε ως κέρασμα σφηνάκι από παλαιωμένο κρασί, όμορφη κίνηση αναμφισβήτητα.

Το κόστος, χωρίς το κρασί, ανήλθε περίπου στα 15-16 ευρώ το άτομο, λογική τιμή για όσα πήραμε, χωρίς να αποτελεί και το απόλυτο value for money.

Προσωπική μου εντύπωση ότι η κουζίνα του "Σαραντατρίο" είναι μάλλον προσανατολισμένη στις έντονες γεύσεις, στη λογική ότι οι μεζέδες που σερβίρει λειτουργούν κατά βάση ως συνοδευτικό ποτού. Βρήκα, για τα γούστα μου, σχεδόν όλα τα πιάτα υπερβολικά αλμυρά (χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν νόστιμα) και οφείλω να αναφέρω ότι θα ξαναεπισκεφτώ το μεζεδοπωλείο μόνο με μεγάλη παρέα και έχοντας προαποφασίσει ότι πάμε να πιούμε κρασί (ή ρακί ή ο, τιδήποτε άλλο) συνοδεία μεζέδων και όχι ότι πάμε για φαγητό που θα το συνοδεύσουμε με λίγο κρασάκι. Κατά τα άλλα ο χώρος δεν με ενθουσίασε, εκτιμώ όμως ότι, όταν η αυλή είναι σε λειτουργία, θα αναδεικνύεται καλύτερα. Κατά τα άλλα η εξυπηρέτηση ήταν ευγενική και, όπως προανέφερα, οι τιμές λογικές. Αγαπητές και αγαπητοί χρήστες του ask4food εναπόκειται σε σας να επισκεφτείτε το "Σαραντατρίο" και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα...

6 medium

09 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Πριν από λίγες μέρες, Τετάρτη βράδυ, παρέα έξι ατόμων, βρεθήκαμε με πρωτοβουλία φίλου στον "Κρίθαμο" που βρίσκεται στα σύνορα Χαλανδρίου-Nέου Ψυχικού σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν άλλα καταστήματα εστίασης. Ο φίλος είχε ξαναπάει και το πρότεινε ως ένα εστιατόριο με καλή ελληνική-μεσογειακή κουζίνα με επιρροές από την Κάρπαθο και την Κρήτη. Εξάλλου, ο ιδιοκτήτης Στέλιος Κωνσταντινίδης κατάγεται από την Κάρπαθο και άνοιξε το εστιατόριο αυτό το 2007, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα τους, όπου μπορεί κάποιος να βρει το μενού, τις τιμές, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες για το εστιατόριο.

Φτάνοντας, γύρω στις 9 το βράδυ, βρήκαμε εκεί μόνο μία παρέα και στην πορεία εμφανίστηκαν κανά-δυο ακόμα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο συμπαθητικά διακοσμημένος αρκετά μεγάλος χώρος να δείχνει άδειος και σχετικά κρύος. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω τόσο την καλόγουστη διακόσμηση, όσο και την άνεση στη διαρρύθμιση έτσι, ώστε καμιά παρέα να μη νιώθει στριμωγμένη από τους διπλανούς.

Όταν καθίσαμε, μας πρόσφεραν ως καλωσόρισμα γλυκόπιοτο ρακί συνοδευόμενο από τραγανά παξιμαδάκια. Ο ευγενικός υπεύθυνος μας έφερε τους καταλόγους, ψωμάκι που ζυμώνουν οι ίδιοι με ένα εύγευστο ντιπ και ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και ενημέρωσε για τα πιάτα ημέρας, επισημαίνοντας πως από ό, τι αναφέρει ο κατάλογος δεν υπήρχε μόνο το οφτό Καρπάθου. Ήταν και το μοναδικό "φάουλ" της εξυπηρέτησης, γιατί, όταν στη συνέχεια κάποιος από την παρέα θέλησε να παραγγείλει τα λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς, ο υπεύθυνος αιφνιδιάστηκε και ζητώντας χίλια συγγνώμη, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε ξεχάσει να μας αναφέρει πως και αυτό το πιάτο δεν ήταν διαθέσιμο, αντιπροτείνοντας ριζότο με μελάνι σουπιάς που υπήρχε στα πιάτα ημέρας. Κατά τα άλλα η εξυπηρέτηση ήταν ευγενική και γρήγορη.

Από τον συνεκτικό κατάλογο παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε τα εξής:
- Πολύχρωμη σαλάτα του μπαξέ: Ανάμικτη σαλάτα με ψητό μανούρι Κρήτης, δίχρωμες σγουρές λόλες, ραντίτσιο, ψητά λαχανικά και σως από παλαιωμένο ξίδι. Εξαιρετική! Άριστος συνδυασμός γεύσεων, πεντανόστιμο το μανούρι. Μας άρεσε τόσο πολύ που την ξαναπαραγγείλαμε, αφού η πρώτη καταναλώθηκε εν ριπή οφθαλμού.

- Σαλάτα "ο Καίσαρας... στο Καρπάθιο Πέλαγος": Λόλες, μαρούλι, iceberg με αβοκάντο, συμιακό γαριδάκι, αγγούρι, φινόκιο, σέλερι, ραντίτσιο, παλαιωμένο κασέρι και βινεγκρέτ μένουλας (είναι ψάρι του Αιγαίου) με μπέικον. Αυτή η σαλάτα δεν με ενθουσίασε... Πολλές, μπερδεμένες γεύσεις...

- Φετουτσίνι με μανιτάρι τρούφας: Ζυμαρικά με μανιτάρια σβησμένα με λευκό Ασύρτικο κρασί και κρέμα ταρτούφο. Άρεσαν πολύ στη φίλη που τα παράγγειλε, μύριζε πολύ νόστιμα η σάλτσα τους.

- Ριζότο με μελάνι σουπιάς: Νόστιμο πιάτο. Δοκίμασα λίγο και είχε πραγματικά ιδιαίτερη γευστική ένταση, πέρα από το ότι εντυπωσίαζε οπτικά χάρη στο σκούρο χρώμα που είχε πάρει το ρύζι.

- Λαυράκι σωτέ με σπιτική πατατοσαλάτα, λαχανικά του ατμού και άρωμα από πέστο κρίθαμου. Ήταν το πιάτο που επέλεξα και μου άρεσε πάρα πολύ. Το λαυράκι σωστά σωταρισμένο στο τηγάνι, πολύ νόστιμα τα ψητά λαχανικά και η πατατοσαλάτα.

- Μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος στη σχάρα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σπιτική πατατοσαλάτα. Ο φίλος που το παράγγειλε έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τη γεύση.

- Μπιφτέκι black angus με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές. Σερβιρίστηκε ψημένο medium well, όπως το ζήτησε η φίλη κατά την παραγγελία της, της άρεσε πολύ.

Για επιδόρπιο μοιραστήκαμε:
- Μιλφέιγ με κρέμα κάστανου: Νόστιμο γλυκό, με δυνατή, λιγωτική γεύση.

- Χειροποίητα Καρπαθιώτικα Μυζηθροπιτάκια με παγωτό καϊμάκι και μέλι από την Όλυμπο Καρπάθου. Σερβιρίστηκαν ζεστά, φρεσκοτηγανισμένα, είχαν πραγματικά εξαίσια γεύση, άρεσαν σε όλους όσοι δοκιμάσαμε.

- Κορμός σοκολάτας με παγωτό βανίλια. Σερβιρίστηκε υπερβολικά παγωμένος, είχε σκληρύνει πολύ, δεν μας ενθουσίασε.

Μαζί με τον λογαριασμό προσφέρθηκε ως κέρασμα, για να αλλάξει η γεύση, ένα σφηνάκι λιμοντσέλο. Το κόστος ανήλθε περίπου στα 23-24 ευρώ το άτομο, χωρίς τα ποτά, τιμή αρκετά λογική για την ποιότητα που προσφέρει το εστιατόριο. Φυσικά, το value for money είναι δυνατόν να βελτιωθεί, π. χ. με κάποιο μενού προσφοράς.

Συνοπτικά, ο "Κρίθαμος" μας άφησε καλές εντυπώσεις: Πολύ καλής ποιότητας ελληνική-μεσογειακή κουζίνα, ευγενική εξυπηρέτηση, όμορφος χώρος, καλό value for money. Σίγουρα, δεν είναι το εστιατόριο που μπορεί κάποιος να επισκέπτεται συχνά, προσφέρεται όμως, για ειδικές περιστάσεις και όποιος το επισκεφτεί, θα έχει την ευκαιρία να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα!

6 medium

18 Ιαν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Η τύχη έφερε έτσι τις καταστάσεις, ώστε η πρώτη έξοδος (και η πρώτη κριτική στο ask4food) για το 2018 να αφορούν στο μουσικό μεζεδοπωλείο "Δια Ταύτα" στο Μοναστηράκι. Φίλος που κατοικεί μόνιμα εκτός Αθηνών και έχει αδυναμία στην ευρύτερη περιοχή Μοναστηρακίου-Θησείου μας το πρότεινε και, παρέα τεσσάρων ατόμων, συναντηθήκαμε εκεί τέσσερις-πέντε μέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου.

Όταν φτάσαμε στο μεζεδοπωλείο, κατά τις 9 το βράδυ, λίγες (4-5) παρέες κάθονταν στον εσωτερικό του χώρο και άκουγαν δύο μουσικούς (μια συμπαθέστατη νεαρή κυρία που έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε και έναν συμπαθή μεσήλικα κύριο που έπαιζε κιθάρα). Στον εξωτερικό χώρο δεν καθόταν κανείς, το κρύο που επικρατούσε εκείνη τη μέρα στην Αττική αποθάρρυνε τους όποιους θαρραλέους θα το αποτολμούσαν. Ο εσωτερικός χώρος συμπαθητικά και λιτά διακοσμημένος με ένα μειονέκτημα: Τραπεζοκαθίσματα στριμωγμένα, ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες... Ευτυχώς, τη μέρα που επισκεφτήκαμε το "Δια Ταύτα", δεν γέμισε, γιατί εκτιμώ ότι, αν η εσωτερική σάλα γεμίσει, οι πελάτες θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν και θα αισθάνονται στριμωγμένοι.

Μας υποδέχτηκε ένας ευγενικός υπεύθυνος, ο οποίος πρότεινε δύο τραπέζια να διαλέξουμε. Πράγματι επιλέξαμε ένα τραπέζι για τέσσερα άτομα και πολύ γρήγορα μας έφερε καταλόγους και ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (χωρίς να ρωτήσει αν θέλαμε από τη βρύση). Anyway, το προσπεράσαμε, κοιτάξαμε τους καταλόγους και παραγγείλαμε:

- Μια σαλάτα πράσινη με ξινομυζήθρα: Φρεσκοκομμένη και εύγευστη με αρκετά καλής ποιότητας ξινομυζήθρα.

- Μια φέτα με μέλι: Νόστιμο ορεκτικό, η φέτα ήρθε σωστά παναρισμένη, "έδενε" η γεύση της με το μέλι.

- Μια κολοκυθοκεφτέδες: Απλά συμπαθητική γεύση, ήρθαν σωστά τηγανισμένοι.

- Μια ποικιλία για τρία άτομα; Περιλάμβανε κρεατικά και μερικά ορεκτικά. Ειδικότερα περιείχε: Τρία καλαμάκια κοτόπουλο, πολύ νόστιμα και καλά ψημένα. Πανσετάκια χοιρινά, αρκετά καλής ποιότητας, αλλά ξεροψημένα. Μπιφτεκάκια αρκετά νόστιμα, αντίθετα όχι κάτι ιδιαίτερο το κεμπάπ. Κεφτεδάκια συμπαθητικά, χωρίς κάτι το ξεχωριστό, όπως και οι κολοκυθοκεφτέδες. Πιο νόστιμα τα τυροπιτάκια, μέτρια τα σπανακοπιτάκια. Συνοδευτικά υπήρχαν μερικά νόστιμα πιτάκια, κομματάκια αγγούρι και ντομάτα και ένα μπολάκι με νόστιμη τυροκαυτερή.

Στην αρχή μας έφεραν τέσσερα ψωμάκια αρκετά νόστιμα (θα μπορούσαν να σερβίρονται ζεστά), μαζί με πράσινες ελίτσες. Δεν προσφέρθηκε κάποιο καλωσόρισμα ή κέρασμα στο τέλος. Ήπιαμε λίγο γλυκόπιοτο ροζέ χύμα κρασάκι.

Συνολικά, ο λογαριασμός (χωρίς τα ποτά), ανήλθε γύρω στα 15 ευρώ το άτομο, "τίμια" τιμή για όσα προσφέρει το μουσικό αυτό μεζεδοπωλείο.

Τελική αποτίμηση: Θα δανειστώ τα λόγια της αγαπητής boux από παλαιότερη κριτική της: "Ένα μέρος αρκετά καλό για τουρίστες και όχι μόνο". Ομολογώ ότι αρχικά αποδέχτηκα την πρόταση του φίλου με επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι θα πηγαίναμε σε ένα "τουριστικό" μεζεδοπωλείο στην Αδριανού. Παρά ταύτα το φαγητό ήταν αξιοπρεπέστατο, η εξυπηρέτηση ευγενική, οι τιμές λογικές. Μόνη επιφύλαξη το στριμωξίδι, όταν η αίθουσα είναι γεμάτη. Επίσης, καλή ιδέα θα ήταν να προσφέρεται ένα γλυκό για κέρασμα με τον λογαριασμό. Να προσμετρήσω επίσης, στα θετικά ότι οι μουσικοί δημιούργησαν κέφι με τις επιλογές τους, με αποτέλεσμα μερικοί από τους θαμώνες (τουρίστες και Έλληνες) να χορέψουν και σχεδόν όλοι μας να σιγοτραγουδάμε. Αν βρεθείτε στο Μοναστηράκι, αγαπητοί χρήστες του ask4food, δώστε στο "Δια Ταύτα" μια ευκαιρία και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

ΥΓ. Εύχομαι σε όλες τις αγαπητές φίλες και τους αγαπητούς φίλους χρήστες του ask4food το 2018 να είναι γεμάτο υγεία και όμορφα γευστικά ταξίδια! Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλά σε όλους μας!