Loader

piperman

Κριτικές: 189
Μέλος από: Φεβ 2015

Εμφάνιση:

18 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Την Κυριακή 11/3 κάναμε με μια φίλη μια μικρή εκδρομή με περπάτημα στην Πάρνηθα, οπότε κατεβαίνοντας πεινασμένοι γύρω στις 3 μ. μ., βρεθήκαμε στη Βαρυμπόμπη, καταλήγοντας στην ταβέρνα ΘΕΑ, η οποία βρίσκεται 100 μέτρα μόλις πιο κάτω απ’ τον ασφυχτικά γεμάτο ‘Άγιο Μερκούριο ΙΙ’.

Η Θέα ήταν κι αυτή σχεδόν γεμάτη, μέσα – έξω, από οικογένειες που απολάμβαναν κοψίδια και μεζεδάκια με το κρασάκι και τη μπύρα τους. Ωστόσο, η προσπέλαση εδώ είναι ευχερέστερη και μάλιστα υπάρχει ευπρεπής χώρος στάθμευσης με ευγενικό παρκαδόρο.

Το μαγαζί λειτουργεί απ’ το 1946 και είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα της οικογένειας Βούλγαρη (όπως άλλωστε σημειώνεται σε μια πλάκα στην είσοδό της), όπου αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να την τρέχουν τρεις γενιές: η γιαγιά, η οικογένεια της μαμάς και τα παιδιά και ανίψια της. Ο ανιψιός είναι ο επικεφαλής ψήστης και τα καταφέρνει καλά!
Η Θέα είναι ανοιχτή κάθε μέρα, απ’ το μεσημέρι μέχρι 23.00 τουλάχιστον, ανάλογα με την κίνηση.

Η ονομασία της ταβέρνας ΘΕΑ είναι απόλυτα κυριολεκτική, αφού πραγματικά δεσπόζει στην Άνω Βαρυμπόμπη, σαν ένα ‘παρατηρητήριο’ όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής! Όπως καθόμαστε, βλέπαμε αριστερά μας τον Υμηττό, πίσω μας την Πεντέλη και Πάρνηθα, κάτω η ευρύτερη Αθήνα στα πόδια μας, στο βάθος δεξιά η Φυλή και πιο πίσω, ένα μέρος του Κόλπου της Ελευσίνας, ενώ πίσω απ’ την Πρωτεύουσα διακρίναμε τη Σαλαμίνα πανοραμικά και στο βάθος, ένα μέρος της Αίγινας! Σε διαυγείς μέρες, μάς είπανε ότι φαίνονται ακόμα και οι κορφές των βουνών της Επιδαύρου!!

Υπολόγισα ότι η ταβέρνα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τα 200 άτομα, τα μισά στη μεγάλη εσωτερική αίθουσα και τα άλλα μισά εξωτερικά κάτω απ’ τα σκιερά πεύκα, στο Π που σχηματίζεται γύρω απ’ τις τρεις πλευρές της σάλας. Εμείς, λόγω προχωρημένης ώρας, καθίσαμε σε ωραίο γωνιακό τραπέζι του εσωτερικού χώρου με την εκπληκτική θέα που ήδη σας περιέγραψα.

Μπαίνοντας αντικρίζεις το τζάκι, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν τα σχετικώς καθαρά WC (2+2), και η πόρτα που οδηγεί στην κουζίνα. Στις δύο όψεις υπάρχουν φωτεινές τζαμαρίες, που στο πάνω μέρος τους έχουν κεντηθεί λευκά σεμεδάκια!
Τα δάπεδα είναι ξύλινα, όπως και τα εσωτερικά τραπεζοκαθίσματα. Οι γύρω τοίχοι είναι βαμμένοι σε ανοιχτές μπεζ αποχρώσεις, ενώ τους κοσμούν πίνακες εποχής με ιπποτικές γκραβούρες!

Η μουσική, με ελληνικά ελαφρολαϊκά κυρίως τραγούδια, ήταν στη σωστή ένταση, για να μην δημιουργείται υπερβολικός θόρυβος με την κοσμοσυρροή της Κυριακής.

Το μενού τους περιλαμβάνει τα γνωστά πιάτα μιας ταβέρνας που ειδικεύεται στα κρεατικά. Ανάμεσά τους, 8 ορεκτικά από 3-5 € (για το χορτοπιτάρι), 6 σαλάτες από 3-6 (για τη χωριάτικη) και τα συνήθη κρεατικά στη σχάρα ή σούβλα: από 6 € για κοντοσούβλι, 7 € για κοκορέτσι, μέχρι 30 € για το κιλό τα παϊδάκια ή το αρνί στη σούβλα.

Σερβίρουν επίσης τα συνήθη ποτά, αναψυκτικά, μπύρες, αποστάγματα, καθώς και κρασί χύμα, από 5.50-7.00 € το λίτρο.

Εμείς λοιπόν πήραμε τα εξής, αφού αναζητήσαμε μόνοι μας τον κατάλογο, που δεν μας είχαν φέρει, ως όφειλαν:

• Στην αρχή ήρθαν 4 φέτες λευκού ψωμιού, ατυχώς χωρίς το παραμικρό ψήσιμο ή τη λαδορίγανη, ως είθισται!! Τιμή 1 €.

• Επίσης, χωρίς να το ζητήσουμε, κατέφθασε με το πρώτο ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό Ρουβάς, περιοχής Ηρακλείου Κρήτης. Τιμή στο 1.50 €!

• Μία σαλάτα με λάχανο – καρότο, που ήρθε με ελάχιστο λάδι!! Τρέξαμε και πήραμε λάδι για να μπορέσουμε να τη φάμε, και θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι το μπουκαλάκι με το λάδι δεν ήταν καν γεμάτο και μάλιστα το συγκεκριμένο λάδι δεν ήταν ό, τι καλύτερο ποιοτικά, πράγμα που θα πρέπει ασφαλώς να το προσέξουν πολύ στο μέλλον! Τιμή στα 3 €.
Οι κατάλογοι λοιπόν των εδεσμάτων και των ποτών, το λαδόξυδο, καλής ποιότητας σε κάθε τραπέζι, το φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη, καθώς κι οι οδοντογλυφίδες που απουσίαζαν απ’ τα τραπέζια μιας ταβέρνας με κρέατα, είναι όλα αυτά απόλυτα must, σ’ αυτού του είδους τις ταβέρνες, δηλαδή οι ‘λεπτομέρειες’ που σαφέστατα κάνουν τη διαφορά…
Για τον λόγο συνεπώς αυτό, η εξυπηρέτηση πέφτει αναγκαστικά στο 2!

• Ένα χορταστικό και νόστιμο χορτοπιτάρι, που ήταν μια ορθογώνια μερίδα νόστιμης χορτόπιτας, για δύο άτομα, σε τιμή 5 €.

• Ζητήσαμε αρνάκι σούβλας, που δυστυχώς τους είχε τελειώσει απ’ τις τρεις το μεσημέρι, τη στιγμή μάλιστα που αναμένονται πολλοί ακόμη πελάτες, για οκτώ τουλάχιστον ώρες!! Άλλο ένα φάουλ ατυχώς…Οπότε παραγγείλαμε 600 γραμμάρια παϊδάκια, ζητώντας, ει δυνατόν, νεφραμιά με λίγο λίπος. Ήρθαν σωστά ψημένα, αλλά προέρχονταν από μέρος με υπερβολικό λίπος: το ‘μέτρον άριστον’ φαίνεται πως εντέλει στη χώρα μας σπανίζει!! Τιμή,18.00 €.

Μας κέρασαν ραβανί με κρέμα, ένα γλυκό αρκετά σιροπιασμένο, αλλά μάλλον αδιάφορο στη γεύση, που εγώ μεν το έφαγα γιατί πεινούσα, αλλά η φίλη μου το βρήκε απαράδεκτο και το άφησε...
Σε κάποια άλλα τραπέζια, ωστόσο, πήγαιναν τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα, που ενδεχόμενα θα ήταν καλύτερος. Πάντως, στο κέρασμα δεν υπάρχουν προτιμήσεις…

Πληρώσαμε συνολικά το ποσό των 28.50 € (10/16 € το άτομο), και με βάση όσα προανέφερα δεν μπορώ να βάλω ούτε στη γεύση πιο πάνω από 2 στα 4!

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μέτρια στο είδος της ταβέρνα, (κρίμα για μια οικογενειακή ταβέρνα 7 τουλάχιστον δεκαετιών!! ), όπου δύσκολα επομένως θα ξαναπήγαινα, κατανοώντας τον χαλασμό στον ‘Άγιο Μερκούριο’ δίπλα της, αλλά και πιο κάτω, στην ταβέρνα ‘Άρης’ (κατεβαίνοντας, μετά τον Λεωνίδα), όπου επίσης γινόταν χαμός και όπου επιφυλάσσομαι να πάω προσεχώς.

16 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Τετάρτη απόγευμα 7/3 βρίσκομαι στο Μαρούσι για δουλειές, βλέπω πεινασμένος ότι η ώρα έφτασε αισίως 4.30 μ. μ. και επιλέγω ένα παραδοσιακό φαγάδικο, με εκλεκτές κριτικές φίλων χρηστών (George G. κ. λπ), καταλήγοντας έτσι στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ που βρίσκεται στη διασταύρωση Κηφισίας και Πάρνωνος, απέναντι απ'το κτίριο του ΟΤΕ και ακριβώς δίπλα στο EVEREST.

Η επιχείρηση εστίασης ξεκίνησε το 1967 (! ) στη γενέτειρα της Μαρίας Φραγκούλη, την παραλιακή ΑΒΙΑ, ως ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΒΙΑΣ, δίπλα στην ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ, 12 χιλιόμετρα απ' την Καλαμάτα προς Μεσσηνιακή Μάνη. Η οικογένεια Φραγκούλη ήρθε στην Αθήνα, ανοίγοντας κουτούκι στην οδό Εβρού στους Αμπελόκηπους το 1984, ενώ 5 χρόνια μετά ίδρυσαν το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, ακριβώς απέναντι. Το μαγαζί, πασίγνωστο σύντομα χάρη στην εκλεκτή μαμαδίστικη κουζίνα του, το τίμησε η Χίλαρι Κλίντον, γευματίζοντας εκεί κατά την επίσημη επίσκεψή της το 1996, αλλά και πληθώρα επωνύμων κατά καιρούς. Από το 2002 τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά και συγκεκριμένα ο γιος Σταύρος, με τη μαμά Μαρία βέβαια πάντα στην κουζίνα να κάνει τα θαύματά της τα γαστρονομικά!

Το 2013 μετακόμισαν στο Μαρούσι στην πιο πάνω διεύθυνση, όπου λειτουργούν καθημερινά πλην Κυριακής, από 12.00 μέχρι 18.00, ενώ τις ίδιες ώρες έχουν και υπηρεσία delivery στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χώρος αποτελείται από δύο επιμέρους αίθουσες, η πρώτη στην πρόσοψη έχει ψευδοροφή και πιθανώς ανοίγει το καλοκαίρι, ενώ στη συνέχεια η δεύτερη είναι η κυρίως σάλα, όπου και κάθισα για να γευματίσω. Εκτιμώ τη συνολική δυναμικότητα σε 150 άτομα, και εντυπωσιάστηκα απ' το γεγονός ότι στις 5 μ. μ, μια ώρα πλην κλείσουν, ήταν μισογεμάτοι από πελάτες, πολλοί απ' τους οποίους θα ήταν εργαζόμενοι σε γύρω εταιρείες, τράπεζες και καταστήματα.

Στην αίθουσα ξεχωρίζει ο συνδυασμός ξύλου (σε τραπεζοκαθίσματα και οροφή), τζαμιού (στις τζαμαρίες της πρόσοψης και της αριστερής όψης), διακοσμητικής πλινθοδομής σε τοίχους και γωνιές, καθώς και δέρματος (μεγάλος καναπές τύπου Chesterfield στη δεξιά πλευρά, κάτω από επιφάνεια με λευκή κορνίζα, γεμάτη παραδοσιακά μας ποτά και αφεψήματα, όπως μπύρα Φιξ, ούζο, καφές Παπαγάλος Λουμίδη, Coca Cola, κ. λπ. ).
Τα τραπέζια είναι αραιά διατεταγμένα και έτσι οι θαμώνες απολαμβάνουν με άνεση τα νόστιμα εδέσματα, ακούγοντας απαλή μουσική (τζαζ, κλασικά ταγκό κ. λπ. ) που ωστόσο δεν ήταν ευδιάκριτη λόγω της σχετικής οχλοβοής απ' την πολυκοσμία και την ενδεχόμενα μειωμένη ηχομόνωση.
Στο βάθος αριστερά υπάρχει ωραίος χώρος με λευκά τούβλα, ενώ σε άλλα σημεία βλέπω ράφια με βαζάκια που έχουν διάφορα καλούδια, καθώς και κρασιά του καταστήματος, όπως λευκό Βιβλία Χώρα, κόκκινο Νεμέα Αγιωργίτικο, κ. α.
Η κουζίνα βρίσκεται δεξιά στο βάθος και μπροστά της υπάρχει η μεγάλη βιτρίνα με όλα τα μαγειρευτά φαγητά που διατηρούνται ζεστά χάρη στο bain marie, οι σαλάτες και οι αλοιφές.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ο ξεχωριστός χώρος στο υπόγειο με τις τουαλέτες. Κατεβαίνοντας βλέπουμε φωτογραφίες και κάδρα, ενώ κάτω υπάρχει προθάλαμος - σαλονάκι με εντυπωσιακά κάδρα και φωτογραφίες της Αθήνας και της Καλαμάτας του Μεσοπολέμου, πρωτοσέλιδα παλιών εφημερίδων, στο δάπεδο δε, ένα ρετρό ράδιο-πικάπ-μαγνητόφωνο δεκαετίας 50. Προς τα αριστερά έχουν προβλέψει έναν πρωτότυπο χώρο με μαύρα κάγκελα, σαν κελί φυλακής, με κρασιά, λάδια, κονσέρβες, κλπ. Στις 2 γυναικείες τουαλέτες υπάρχει σαλονάκι με 2 καθίσματα, ενώ και οι ανδρικές, στο βάθος, είναι εξίσου πολυτελείς!

Την εξυπηρέτηση έχουν αναλάβει έξι νεαρά παιδιά, όλα τους ευγενή και πρόθυμα, ντυμένα με άσπρα πουκάμισα και μαύρα παντελόνια και ποδιές. Κάπου εντόπισα μικρή καθυστέρηση και κάπως μειωμένη συνεργασία μεταξύ τους, που ωστόσο την κατανοώ και την δικαιολογώ, λόγω του συνωστισμού θαμώνων, λίγη ώρα πριν να κλείσουν. Επίσης, με εντυπωσίασε η προθυμία τους να καθαρίσουν τα τραπέζια μόλις είχαν αδειάσει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επόμενες παρέες.

Το παραδοσιακό Ελληνικό μενού περιλαμβάνει γύρω στα 20 μαγειρευτά, λαδερά, όσπρια και πίτες, από 4-10.50 € (για το αρνάκι φούρνου), 15 κρεατικά και ψαρικά σχάρας, από 8-20 € ( για τη γλώσσα σχάρας), και από 10 ορεκτικά και σαλάτες, από 3-7.50 €. Από επιδόρπια έχουν γλυκά κουταλιού, ραβανί, πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα και cheesecake, στα 3-4 €.

Από ποτά σερβίρουν αναψυκτικά, μπύρες σε τρέχουσες τιμές, ενώ έχουν κρασιά σε ποτήρι (2.70-3.90), και φιάλες από 10-23 €. Έχουν επίσης γλυκά και αφρώδη κρασιά, καθώς και αποστάγματα.

Τα τραπέζια είναι στρωμένα με σουπλά που έχουν διάφορα γεωμετρικά σχέδια. Μαζί με την παραγγελία έρχονται φέτες ζεστού ζυμωτού ψωμιού σε υφασμάτινο πανεράκ(1.20 €), νερό σε πρωτότυπο μπουκάλι τύπου βότκας, αλλά και το απαραίτητο υγρομάντηλο.

Εγώ λοιπόν έφαγα μία νόστιμη κολοκυθόπιτα με σουσάμι(4 €), μία πολύ χορταστική και δροσερή σαλάτα με λάχανο και καρότο, στα 5 €, καθώς και μια εκλεκτή ψητή μελιτζάνα με κομμάτια φέτας, στα 6.50 €.

Πλήρωσα 16.70 € και απόλαυσα ένα πεντανόστιμο μεσημεριανό φαγητό, που δικαιώνει την παράδοση και τη φήμη που απέκτησε με τα χρόνια το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ.

Με κέρασαν ένα εξαιρετικό cheesecake με βύσινο, το οποίο επέλεξα απ' τα γλυκά που μου πρότειναν!

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα τίμιο, οικογενειακό μαγαζί, που σαφέστατα προτείνεται, αν βρεθείτε κάποιο μεσημέρι στην γύρω περιοχή.

08 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Την Τέταρτη 28/2, μετά από δουλειές στο Κέντρο, έφτασε κιόλας 3 μ. μ. και είμαι απ’ το πρωί μόνο με καφέ… Πεινασμένος λοιπόν, στις αρχές της Πανεπιστημίου, σκέφθηκα στην πιάτσα της Βαλαωρίτου το TUTTITALIA (T), το ιταλικό στέκι που κάποιοι φίλοι μού εξύμνησαν τα ζυμαρικά, ριζότο, τις πίτσες και τα γλυκά του.

Ήμουν τυχερός γιατί στον μικροσκοπικό αλλά ζεστό αυτό χώρο βρήκα αμέσως τραπέζι, παρότι ήταν σχεδόν γεμάτος και μέσα και έξω και μάλιστα ταχτοποιήθηκα σε μικρό τραπέζι που μόλις είχε αδειάσει, στον εσωτερικό χώρο δίπλα στη τζαμαρία!

Το μαγαζί άνοιξε τον Μάρτη του 2013, κλείνοντας αισίως την πρώτη πενταετία του. Βρίσκεται στον γραφικό κεντρικό πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, απέναντι απ’ την PASTERIA, στον δρόμο που γράφει ιστορία το θρυλικό JIMMYS απ’ το 1981, και που δυστυχώς προ ετών έκλεισε απέναντι η κοσμική BRASSERIE της Σοφίας!

Το Τ λειτουργεί τις καθημερινές από 11.45 με 23.15, τα Σάββατα μέχρι 23.45 και τις Κυριακές από 11.30 μέχρι 17.30 το απόγευμα.

Όπως μου είπε ο ευγενέστατος, ιδιοκτήτης μάλλον, Αλέξανδρος, ο οποίος το λειτουργεί με σεφ τον ανιψιό του Άρη, που εκπαιδεύτηκε ενάμιση χρόνο στη Ρώμη, καθώς και την Βάσια, μαγείρισσα απ’ την Κροατία, έχουν και delivery αλλά μόνο σε καταστήματα και γραφεία των πολύ κοντινών περιοχών τους, καλύπτοντας κυρίως την περιοχή των γύρω δρόμων, απ’ την Πλατεία Συντάγματος μέχρι την Πλατεία Κολωνακίου.

Εξάλλου, μια νεαρή κοπέλα με εξυπηρέτησε και μάλιστα ήταν αεικίνητη, τακτοποιώντας αμέσως τα τραπέζια για τους επόμενους πελάτες. Ωστόσο, εξίσου ευγενής και άμεσος ήταν και ο κ. Αλέξανδρος, που προθυμοποιήθηκε να με κατατοπίσει σε ό, τι τον ρωτούσα!

Ο χώρος περιλαμβάνει από 6 τραπέζια μέσα και ισάριθμα έξω, για 32 περίπου πελάτες. Μέσα στην αίθουσα υπάρχει πλινθοδομή με ανθρακί / κεραμιδί αποχρώσεις, ενώ οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε σκούρο πράσινο. Δεξιά μπαίνοντας υπάρχει η κάβα με τα ιταλικά κρασιά τους, τα τραπέζια είναι ομοιόμορφα στρωμένα με καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα που θυμίζουν ιταλική τρατορία, ενώ στο βάθος βρίσκεται η κουζίνα, και αριστερά ένα γραφικό ταμπλό της Βενετίας έχει σκεπάσει τη βιτρίνα με τα υλικά.

Εξωτερικά, τόσο το διαχωριστικό τζάμι όσο και η επιφάνεια πάνω απ’ αυτό αναγράφουν με έντονα μαύρα γράμματα διάφορες ιταλικές πρώτες ύλες των φαγητών, καθώς και αλλαντικά, τυριά και γλυκά. Ο χώρος θερμαίνεται από δύο σόμπες και είναι περιμετρικά προστατευμένος με ζαρντινιέρες και φυτά. Είναι μια όμορφη γωνιά και γι’ αυτό ιδιαίτερα δημοφιλής.

Τα δύο καθαρά WC βρίσκονται στο πατάρι, προσβάσιμα μέσω κάπως στενής εσωτερικής σκάλας.
Η μουσική απ’ τα μεγάφωνα ακούγονταν σε πολύ απαλή ένταση, και ήταν συνδυασμός από ιταλικά κομμάτια, τζαζ και lounge ακούσματα.

Το μενού περιλαμβάνει 12 ορεκτικά από 4-15 € (για τη μεγάλη ποικιλία 2 ατόμων), 6 σαλάτες από 7-9.50 €, 5 καλτσόνι, στα 5-6 €, 6 κρεατικά από 10-15 €, 15 ζυμαρικά και ριζότο, στα 6-11.50 €, ισάριθμες πίτσες από 9-13 €, και 5 επιδόρπια γύρω στα 4.50-5 €.

Στα ποτά, εκτός από ποικιλία αναψυκτικών και ζύθων, έχουν συμπεριλάβει και 8 ετικέτες λευκών και κόκκινων κρασιών, κυρίως απ’ το Λάτσιο (την περιοχή με πρωτεύουσα τη Ρώμη), σε τιμές από 16-25 €, που θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν καλό vfm!

Εγώ λοιπόν πήρα μία μερίδα κοτολέτα Μιλανέζε, η οποία ήταν εκπληκτική σε ποιότητα και ποσότητα. Ήρθαν τέσσερα άψογα παναρισμένα ευμεγέθη κομμάτια εκλεκτού και τρυφερού μοσχαριού, ενδεχόμενα κόντρα φιλέτου! Συνοδεύονταν από 3-4 μεγάλες πατάτες φούρνου, καθώς και σαλάτα ρόκα με γλυκιά σκούρα σος!

Ζήτησα και μου έφεραν νερό σε ευπαρουσίαστη μεγάλη κανάτα, ενώ ψωμί δεν παράγγειλα.
Ομολογώ ότι χόρτασα με το κυρίως πιάτο μου, για το οποίο πλήρωσα 11.30 €.

Τους ζήτησα το δημοφιλές τους tiramisu, που ατυχώς μόλις τους είχε τελειώσει, και στη θέση του μου πρόσφεραν μια πανακότα. Με την ευκαιρία, έχουν στο ενημερωμένο σάιτ τους φωτογραφία του tiramisu που προσφέρουν σε ποτήρι, πλήρες μενού με φωτογραφίες και τιμές, ενώ στο Facebook ανέβασαν τις σχετικές πληροφορίες του κλασικού αυτού γλυκού.
Το tiramisu κατά λέξη σημαίνει ‘ανέβασέ με’, προφανώς γευστικά, λόγω του δυνατού καφέ που περιέχει σε συνδυασμό με mascarpone & marsala. Δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό αιώνων, αφού ανακαλύφτηκε τυχαία από Ιταλό ζαχαροπλάστη απ’ το Τρεβίζο στα 1969 (!! ) και εμφανίστηκε στους οδηγούς ζαχαροπλαστικής μόλις το 1983!! Έκλεισε δηλαδή 35 χρόνια, κάτι σαν τον δικό μας φραπέ, που ανακάλυψε ο Δημήτρης Βακόντιος στη Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης το 1957!!

Η κερασμένη λοιπόν πανακότα μού ήρθε κουτί, γιατί ήταν χορταστική, ποιοτική αλλά και περιλουσμένη με κρέμα κακάο nutella. Και δεν έφτανε αυτό, αφού πάνω στην ευπρεπέστατη μαύρη ορθογώνια βάση που μου τη σέρβιραν, υπήρχε μικρό τσαμπί με αρκετά κόκκινα φραγκοστάφυλα, που πετύχαιναν την εξισορρόπηση γλυκού και ξινού!

Διαβάζοντας τις προηγούμενες, τέσσερες μόνο, κριτικές στο σάιτ, θα ήθελα να σταθώ κυρίως σ’ αυτή του φίλου kandrik, θεωρώντας ότι τα δίκαια παράπονά του μπορεί να οφείλονταν σε ατυχή συγκυρία μιας ώρας αιχμής Σάββατο μεσημέρι, όπου το μικρό μέγεθος του μαγαζιού μπορεί να συντέλεσε σε ορισμένες καθυστερήσεις ετοιμασίας και σερβιρίσματος. Πάντως πιστεύω ότι από πρόπερσι έχουν σαφέστατα βελτιωθεί, χάρη στις παρατηρήσεις και υποδείξεις των πελατών, αρκεί τα δημοφιλή πιάτα και τα γλυκά τους, όπως π. χ. το tiramisu, να φροντίσουν να μην εξαντλούνται απ’ το μεσημέρι, και η ευπρεπής κουζίνα τους να ανταποκρίνεται πλήρως και στις βραδινές ώρες αιχμής!!

Συμπερασματικά θεωρώ ότι το TUTTITALIA, με τις άριστες πρώτες ύλες, το σωστό μαγείρεμα και το εξυπηρετικό του σερβίρισμα, όπως τουλάχιστον εγώ τα προσέλαβα, είναι τώρα απ’ τα καλύτερα ιταλικά του κέντρου, και γι’ αυτό το βαθμολόγησα με τριάρια και τεσσάρια, και φυσικά το προτείνω για ένα ενδιαφέρον γευστικό διάλειμμα το μεσημέρι ή για ένα ρομαντικό δείπνο το βράδυ!

07 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το καταχώρισα πρόσφατα στα νέα εστιατόρια του ask4food και μου το πέρασαν πολύ γρήγορα. Το επισκέφθηκα με ένα φίλο χθες 22/2 και σας το παρουσιάζω ευθύς αμέσως! Πρόκειται για το Ταϊλανδέζικο TUK TUK (ΤΤ), το νέο διαμαντάκι με Street Food, που βρίσκεται στο Κουκάκι, στη Βεϊκου 40, απέναντι απ’ το Αστυνομικό Τμήμα, και το οποίο άνοιξε πριν 4 εβδομάδες, στις 25/1/2018.

Το ΤΤ προστίθεται στην επτάδα των Ταϊλανδέζικων εστιατορίων που ήδη λειτουργούν, δηλαδή του ιστορικού ROYAL THAI αλλά και του νεότερου BUBA στην Κηφισιά, του ROUAN THAI στον Πειραιά, των ANDAMAN & BLUE BAMBOO στα Πετράλωνα, του TAMARIND στο Μεταξουργείο και του MAMA THAI στη Γλυφάδα (συγγνώμη, αν τυχόν μου ξέφυγε κάποιο).

Με την ευκαιρία, θεωρώ ότι το αγαπητό μας ask4food, που συνεχώς οργανώνεται, θα πρέπει να συμπεριλάβει στη λίστα των εστιατορίων του την κατηγορία αποκλειστικά των Ταϊλανδέζικων, ξεχωρίζοντάς τα από τα Κινέζικα, όπως επίσης και την κατηγορία των vegan, κ. λπ. Πληροφορήθηκα ότι αυτό είναι θέμα ευρύτερου ηλεκτρονικού προγραμματισμού τους.

Ρίχνω, στο σημείο αυτό, μια ακόμα πρόταση στο τραπέζι, ώστε να διαβαστεί και να σχολιαστεί απ’ τους υπόλοιπους χρήστες μας: Το e-table, μέλος του ομίλου του ask4food, θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά ένα ακόμη κίνητρο προς αμοιβαίο όφελος όλων μας. Είναι νομίζω δίκαιο να δοθεί ένα πρόσθετο ποσοστό έκπτωσης, τουλάχιστον 5%, σε όλους τους δραστήριους καλοφαγάδες. Έτσι όλοι μας θα σπεύσουμε αμέσως να γραφτούμε στο e-table, ενώ και το ask4food θα ξαναγνωρίσει τις ένδοξες εκείνες μέρες της προηγούμενης τετραετίας τουλάχιστον, με την απόλυτα μαζική συμμετοχή και ψηφοφορία!!

Το νέο εστιατόριο ΤΤ λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο από 17.00 μέχρι 23.30 και Κυριακές από 14.00 μέχρι 20.00. Σκέπτονται, λόγω του χαμού που επικρατεί, να επεκτείνουν το ωράριο προσεχώς, ώστε να ανοίγουν τουλάχιστον και το Σάββατο τα μεσημέρια, αλλά φυσικά θα πρέπει να το επιβεβαιώσετε τηλεφωνικά. Προς το παρόν επίσης δεν έχουν delivery, αλλά δίνουν πολλά φαγητά σε πακέτα.

Η ψυχή του ΤΤ είναι ο Μπάμπης Ασκερίδης, ένας αεικίνητος και κοσμοπολίτης νέος που τα τελευταία 17 χρόνια έχει κυριολεκτικά οργώσει ολόκληρη τη ΝΑ Ασία, έχοντας μπει στο πετσί εξωτικών χωρών, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Λάος, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Καμπότζη, κ. λπ.
Ο Μπάμπης έχει ζυμωθεί με τους λαούς αυτούς, τη νοοτροπία, τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις τους, πρωτίστως δε με την κουλτούρα της Ταϊλάνδης. Θεωρεί ότι ένα μέρος της κουλτούρας ενός λαού αντικατοπτρίζεται και στη γαστρονομία του, και έτσι, σιγά-σιγά πήρε τη μεγάλη απόφασή του να μας παρουσιάσει εδώ στη χώρα μας τα πιο δημοφιλή εδέσματα της Ταϊλάνδης. Το πέτυχε πραγματικά, μέσα σε έναν μικροσκοπικό μεν χώρο, αλλά κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να αποτυπώνει το όλο κλίμα, την ατμόσφαιρα και τη μαγεία της χώρας, με γεύσεις, εικόνες και αντικείμενα, κατάλληλη μουσική, και γενικά κάθε λεπτομέρεια που καταφέρνει να τέρψει όλες μας τις αισθήσεις!

Ο Μπάμπης, που μιλάει Ταϊλανδέζικα, πρωτοστατεί στην ανοιχτή κουζίνα, με τη συνεργασία μιας Ταϊλανδέζας ώριμης μαγείρισσας, της Wan (εξελληνισμένης ως Κασσιανής! ), ενώ στην αίθουσα, τις παραγγελίες, το σερβίρισμα, την έκδοση λογαριασμών, κ. λπ., έχει αναλάβει ο συνεταίρος του Μπάμπη, ο Κώστας, που ευγενέστατα διεκπεραιώνει το έργο του.

Πριν περιγράψω τον χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ στο όνομα TUK TUK, και τον λόγο για τον οποίο ο Μπάμπης το επέλεξε για να βαφτίσει το μαγαζί του. TUK TUK λοιπόν είναι το τρίκυκλο που χρησιμοποιείται ευρύτατα για αστικές μεταφορές σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής Αμερικής και του Περού. Είναι ένα μεταφορικό μέσο, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις 5-6 ατόμων ή και τα πράγματά τους (αποσκευές, ψώνια, κ. λπ. ), και το οποίο μάλιστα στην Ταϊλάνδη έχει μια παράδοση 50 χρόνων!! Όπως μας εξήγησε ο Μπάμπης, το TUK TUK είναι ουσιαστικά η ‘μασκότ’ του Μπανγκόκ, και για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι με την ονομασία αυτή, το μαγαζί του θα είναι το πιο κατάλληλο ‘όχημα’ που θα μας οδηγήσει στα γαστρονομικά μυστικά της εξωτικής αυτής χώρας που ο ίδιος λατρεύει!

Εμείς πήγαμε νωρίς το απόγευμα, με το άνοιγμα, ώστε να απολαύσω πρόσωπα, πράγματα, εδέσματα και καταστάσεις, αλλά ο φίλος μου που μένει στη γειτονιά, με πληροφόρησε ότι κάθε βράδυ γίνεται χαμός!

Επειδή οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, θα προσθέσω ότι εδώ τηρείται η παράδοση και η τελετουργία στο μαγείρεμα αλλά και το σερβίρισμα. Έτσι, μας έδειξαν τα παραδοσιακά γουδιά όπου παρασκευάζουν τις σαλάτες, τα ειδικά σκεύη που σερβίρουν τις σούπες, ώστε να τις τρώνε και να τις απολαμβάνουν ταυτόχρονα όλα τα μέλη μιας οικογένειας ή μιας παρέας συνδαιτυμόνων!

Παράλληλα, μας ανέπτυξε θεωρητικά δεδομένα της τοπικής κουζίνας, αναφέροντας ότι η χώρα υποδιαιρείται γαστρονομικά σε 4 περιοχές, όπου υπερισχύουν αντίστοιχα τα καυτερά, τα λιπαρά, τα θαλασσινά, κ. λπ. εδέσματα, ενώ η κουζίνα της βασιλικής οικογένειας, η Royal Thai Cuisine, προϋποθέτει φινέτσα, με χρώματα, αρώματα, λάξευση φαγητών και άλλα μαγειρικά τερτίπια!

Δυο λόγια για τον χώρο των 50 περίπου τετραγωνικών, όπου επιτελούνται θαύματα! Μέσα λοιπόν, δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα που εξασφαλίζει άμεση επαφή με τους μάγειρες και το έργο τους, δεσπόζει η μπάρα με τα 8 ψηλά καθίσματα, ενώ στη σάλα υπάρχουν επίσης 4 τραπεζάκια από σουηδική ξυλεία για άλλα 8 άτομα. Σύνολο 16 άτομα κι ‘όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε’!!

Στη μικρή και ζεστή αυτή αίθουσα ξεχωρίζουν οι ροζ τοίχοι, οι επιφάνειες με τα λουλούδια, και η πληθώρα πινάκων, μικρών και μεγάλων απ’ την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, τα γραφικά φαναράκια πράσινου χρώματος, ασορτί με την πρασινάδα που περιβάλλει τα καλώδια απ’ τα οποία κρέμονται. Είναι φανερό ότι το μαγαζί στήθηκε με περισσό μεράκι!
Σε ένα δεύτερο, λίγο χαμηλότερο, επίπεδο υπάρχει ένας κόκκινος καναπές, με όμορφο φωτιστικό και προσεγμένη διακόσμηση (φωτογραφία του τέως βασιλικού ζεύγους, μικρή βιβλιοθήκη, διάφορα διακοσμητικά αξεσουάρ, όπως μινιατούρα TUK TUK, κ. λπ. ). Στη συνέχεια υπάρχει το πεντακάθαρο WC με τη γούρνα του νιπτήρα, και μια πολύ πρωτότυπη διακόσμηση από σορτσάκια πυγμαχίας Muay Thai, με όλα τα σχετικά!!

Η μουσική είναι κι αυτή απόλυτα εναρμονισμένη με τον χώρο. Τα ευχάριστα ακούσματα συντελούν στη δημιουργία μιας διάθεσης KARAOKE, με συμμετοχικό κέφι, όπως π. χ. το ‘Always look on the bright side of life’ / Monty Pythons, Parole- Parole / Mina, σουξέ από ταινίες του Αλμοδόβαρ, κ. λπ.

Όσον αφορά το μενού, αυτό περιλαμβάνει 2 σούπες (5-6 €), 2 σαλάτες στα 7 €, 7 ορεκτικά, 4-6 €, 3 ρύζια από 2.50-6 €, 4 πιάτα με κάρυ στα 8 €, 3 noodles 7-8.50 € και 6 κύρια πιάτα, στα 8-13 €, τιμή που αφορά το κορυφαίο τους πιάτο, την πάπια Πεκίνου!
Τα βασικά ποτά προς το παρόν είναι σε λογικές τιμές: αναψυκτικά 2 €, μπύρες 2-3.50 € και ποτήρι κρασί στα 4 €.

Εμείς δοκιμάσαμε τελικά τα εξής:

• Ένα ορεκτικό, ονόματι KARIPAP GAI, που ήτανε δύο εκπληκτικά Ταϊλανδέζικα πιτάκια γεμιστά με κοτόπουλο, κάρυ και πατάτα. ΛΟΥΚΟΥΜΙ στην κυριολεξία! Μην το χάσετε!! Τιμή στα 5 €.

• Την σαλάτα – σπεσιαλιτέ τους, ονόματι SOM TUM THAI, που σημαίνει: χτυπώ κι ανακατεύω α λα Ταϊλανδέζικα! Μια μοναδική επίσης σαλάτα με άφθονα κομμάτια από ψιλοκομμένη παπάγια Κρητικής προέλευσης, καρότο, ντοματίνια, φρέσκα φασολάκια, τραγανά φιστίκια, και μοναδική σος tamarind! Η συγκεκριμένη σαλάτα εξισορροπεί αρμονικά τις 4 γεύσεις του αλμυρού, γλυκού, καυτερού και ξινού!! Τιμή, στα 7.00 €.

• Ένα πιάτο με κάρυ, ονόματι MASSAMAN, φτιαγμένο με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, χυμό tamarind, πατάτες, με συνοδεία από ρύζι γιασεμί! Επίσης μια ιδιαίτερη γεύση με καταπληκτική σος. Τιμή στα 8 €.

• Τέλος, μια νοστιμότατη πάπια Πεκίνου, που ήταν καμιά 10αριά τραγανά κομμάτια φιλέτου πάπιας, με ισάριθμα λεπτότατα αχνιστά πιτάκια σε ξεχωριστό μπολάκι, λαχανικά, και την ταιριαστή σκούρα σος, ονόματι hoisin, που γίνεται με σόγια, φιστικοβούτυρο, σκόρδο, κ. λπ. Ήταν πολύ καλό πιάτο κι αυτό. Τιμή 13 €.

Πληρώσαμε 33 € και απολαύσαμε ένα έξοχο γεύμα με άρωμα εξωτικής Άπω Ανατολής!

Μας κέρασαν δυο νόστιμα καλούδια τους.
Στην αρχή, ένα χορταστικό κράκερ ψαριών με καυτή σκούρα σος Nam Pric Thai, από chili, tamarind, κι άλλα μυστικά του καταστήματος!
Στο τέλος, ένα γλυκό, πρωτότυπη σύνθεση του Μπάμπη. Είναι ένα ‘πειραγμένο’ επιδόρπιο, με βάση το πράσινο φύλλο pandan απ’ τα εξωτικά περιβόλια τους, που χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά. Ο ευφάνταστος σεφ έφτιαξε μ’ αυτό ένα μικρό γλυκό στρογγυλού σχήματος που θύμιζε μεν πανακότα, αλλά ήταν φτιαγμένο από γάλα καρύδας, κρέμα γάλακτος και είχε προσθήκη κομματιών φρέσκου mango!
Ο Μπάμπης είναι λοιπόν και ένας καλός ζαχαροπλάστης, επιφυλάσσεται δε και για άλλα γλυκά προσεχώς!

Συμπερασματικά, ανάμεσα στα τρίκυκλα της Αθήνας μας, το TUK TUK είναι το πιο πρόσφατο, το πιο νόστιμο και το πιο εξωτικό «όχημα» που κατάφερε να μας μεταφέρει κατ’ ευθείαν στην Ταϊλάνδη!
Πρόκειται για μια αυθεντική Ταϊλανδέζικη γωνιά στην πιάτσα του Κουκακίου, με φοβερές νοστιμιές, ντεκόρ, εξυπηρέτηση και κεφάτη μουσική επένδυση!

Αν περάσετε το TUK TUK στο ντούκου, εσείς θα χάσετε…

Φροντίστε, πάντως, να πάτε νωρίς, ώστε να εξασφαλίσετε τη θέση σας στο μικρό αυτό τρίκυκλο των ανατολίτικων γεύσεων!!

03 Μάρ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το ήξερα εδώ και κάμποσες δεκαετίες και μάλιστα το έβλεπα ουκ ολίγες φορές στα Άνω Πετράλωνα, ανάμεσα σε πολλά στέκια τριγύρω!!
Επιτέλους, το τίμησα το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ (Α), κάλλιο αργά παρά ποτέ, το περασμένο Σάββατο 17/2, γύρω στις 2 μ. μ., παρέα με δύο φίλες μου.

Το γνωστό αυτό φαγάδικο, απ’ τα πρώτα και τα πλέον ιστορικά της ευρύτερης περιοχής, πρωτοάνοιξε το 1968, συμπληρώνοντας φέτος μισόν αιώνα λειτουργίας!
Το Α λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή από 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ τα Σ/Κ απ’ τις 14.00 μέχρι 00.30 τουλάχιστον. Τις Δευτέρες παραμένει κλειστό.

Το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ είναι ένα καλλιτεχνικό, κουκλίστικο ταβερνείο που αποτελείται από μια στεγασμένη αυλή και δύο αίθουσες ενός μονώροφου κτίσματος, συνολικής δυναμικότητας περίπου 100 ατόμων. Στην πανέμορφη αυλίτσα του με τα καταπράσινα φυτά και τις γλάστρες, που υπάρχουν και εξωτερικά στην είσοδο, παρατηρεί κανείς τα κρεμασμένα σκόρδα και κρεμμύδια, τις φιγούρες του Καραγκιόζη, ταψιά, κόσκινα, ανεμιστήρες οροφής για την καλοκαιρινή ζέστη, και ό, τι άλλο βάζει ο νους σας!

Οι εξωτερικοί τοίχοι της αυλής αλλά και των δύο αιθουσών μέσα είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά σε διαφόρων μεγεθών ασπρόμαυρα κάδρα, οικογενειακά πορτρέτα, φωτογραφίες, φιγούρες του 21, καθώς και πολλά σκίτσα αλλά και αφιερώματα πελατών, επωνύμων και ανωνύμων, με ημερομηνίες και υπογραφές τα περισσότερα! Θα πρέπει να μέτρησα συνολικά καμιά 200αριά, μέσα κι έξω!!
Στη δεξιά αίθουσα που καθίσαμε είδα πάνω απ’ το κεφάλι μου τις αφιερώσεις του Μιχάλη Κακογιάννη και του Τζο Ντασέν.

Στο εύλογο ερώτημά σας, ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, η απάντηση είναι: Φυσικά, ο Αντώνης Βούλγαρης, ο μαγαζάτορας και ιδρυτής της ταβέρνας πριν 50 χρόνια. Ο Αντώνης, Μικρασιατικής καταγωγής, ήταν βλέπετε ηθοποιός (Το ξυπόλητο τάγμα, Ο τσακιτζής, Συνοικία το όνειρο, κ. λπ. ) αλλά και μανιώδης συλλέκτης, πολύ δημοφιλής στον καλλιτεχνικό χώρο. Ένας άνθρωπος προικισμένος μες ευαισθησία και χιούμορ. Οι γονείς του είχαν απ’ το 1910 ταβερνάκι στο Σύνταγμα!
Όπως μάλιστα έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά: Εδώ στο Ασχημόπαπο συνδέεται το Πνεύμα με το οινόπνευμα!!

Μετά τον θάνατό του, την ταβέρνα τη λειτουργεί η μικρή του κόρη, η Χαρούλα (Χαρίκλεια) Βούλγαρη, η οποία κρατάει το μαγαζί ανέπαφο, κατά το δυνατόν, διατηρώντας ολοζώντανες τις μνήμες του παρελθόντος.

Στο δεύτερο εύλογο ερώτημά σας, γιατί ονομάστηκε Ασχημόπαπο, η Χαρούλα με ενημέρωσε ότι υπάρχουν δυο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, η μεγαλύτερη αδελφή της, η Ασημίνα είχε πάρει το παρατσούκλι ‘ασχημόπαπο’ απ’ τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, φίλο και συνάδελφο του πατέρα τους, Αντώνη!

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, ο Αντώνης είχε επηρεαστεί πολύ απ’ το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το ‘Ασχημόπαπο’, γραμμένο στα 1843, το καταφρονημένο παπάκι που καταφέρνει κάποτε να γίνει κύκνος, παραμένει πάντα επίκαιρο, ειδικά σήμερα με την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας, συγκάτοικο στον Πλανήτη μας, που έγινε πια μια γειτονιά για όλους μας!!

Ξαναγυρίζοντας και πάλι στον χώρο, τη μικρή αίθουσα όπου γευματίσαμε, θα προσθέσω ότι συνδύαζε τις όμορφες λιθοδομές με τις λευκές σαγρέ επιφάνειες των τοίχων, που έκαναν κοντράστ με τις καφε-μπεζ πλάκες δαπέδου.
Τα τραπέζια, μέσα και έξω, ήταν στρωμένα με διάφορα καρό τραπεζομάντιλα, ενώ οι καρέκλες ήταν διαφόρων χρωμάτων, μοιάζοντας ίσως με αίθουσες νηπιαγωγείου...
Στη διπλανή αίθουσα υπήρχε ένα πιάνο στολισμένο με βάζο γεμάτο χρυσάνθεμα, καθώς και μια λατέρνα, που μάθαμε πως παίζει ακόμα!!
Υπάρχει επίσης ζωντανή μουσική με ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα τις Κυριακές τα μεσημέρια.
Στο βάθος αριστερά, παραπλεύρως της κουζίνας με τους μάγειρες Κώστα και Νίκο, υπήρχαν 1+1 πεντακάθαρα WC, με σιελ και μπεζ πλακάκια.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν το ανθρώπινο στοιχείο, απόλυτα ταιριαστό με το αποκριάτικο πνεύμα των ημερών και το καλλιτεχνικό ύφος της απλής αυτής ταβέρνας! Ενώ, φθάνοντας γύρω στις 2 μ. μ, ήμασταν απ’ τους πρώτους πελάτες τους, συνέβη κάτι το απίστευτο. Μέσα σε 15-20 λεπτά, τόσο η γραφική αυλή όσο κι οι δύο αίθουσες γέμισαν κυριολεκτικά από παρέες θαμώνων, οικογένειες με παιδιά, καθώς και νεανικές παρέες φίλων. Και το σπουδαιότερο που μας κατέπληξε. Σχεδόν όλοι τους, μικροί αλλά και κάποιοι πιο μεγάλοι, ήταν ντυμένοι μασκαράδες!!
Εδώ ο αποκριάτικος διάκοσμος περίσσευε, αφού όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι ήταν μασκαρεμένοι. Φυσικά, η ατμόσφαιρα και το κέφι που επικρατούσε, μας άνοιξε την όρεξη!

Το μενού του Α περιλαμβάνει 10 ορεκτικά από 4-8.50 € κι ανάμεσά τους τις σπεσιαλιτέ, σαλιγκάρια στιφάδο και τυροκροκέτες. Ακόμη σερβίρουν περί τις 10 σαλάτες, στα 3.50-5.70 € για τη χωριάτικη, καθώς και πιάτα μαγειρευτά, όπως κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια, μοσχάρι στάμνας, μπεκρί μεζέ και εξοχικό χοιρινό, στα 8.50-10 €. Τα πιάτα της ώρας, κυμαίνονται από 8-12 €, τιμή που αφορά τη μοσχαρίσια μπριζόλα.

Τα ποτά περιλαμβάνουν τα συνήθη αναψυκτικά και τις μπύρες στα 3 €, καθώς και χύμα κρασί στα 7-8 € το λίτρο.

Εμείς, εν μέσω της καλλιτεχνικής και αποκριάτικης πανδαισίας επιλέξαμε:

• Αρχικά ήρθαν τρία ψωμάκια (1.50 €), και εμφιαλωμένο νερό που ζητήσαμε, στο 1.50 €.

• Μία ντολμάδες με ρύζι και κιμά, καθώς και μαϊντανό από πάνω. Θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτα μικρή ποσότητα, από 5 ντολμάδες, που ήταν σαν μικρά δαχτυλάκια, και δεν πιάνονταν καν με το πιρούνι μας!! Για τον λόγο αυτό, η γεύση θα περιοριστεί στο 3 στα 4. Τιμή στα 7.70 €.

• Μια σαλάτα λάχανο-καρότο, με ελίτσες και κάππαρη, η οποία ήρθε απαράδεκτα στεγνή και έπρεπε να ζητήσουμε λαδόξυδο για να τη φάμε. Τιμή στα 3.50 €.

• Μια μερίδα με 2 μοσχαρίσια μπιφτέκια και πατάτες τηγανιτές, αρκετά καλό σαν ποσότητα αλλά και γεύση. Τιμή 8.00 €.

• Εγώ, πιο τυχερός, διάλεξα τον κόκορα κρασάτο, με τα χοντρά μακαρόνια και το τριμμένο τυρί. Ήρθε μια χορταστική μερίδα στήθος, με άφθονα και νόστιμα μακαρόνια-τυρί. Τιμή στα 9.00 €.

• Ήπιαμε ½ λίτρο χύμα κόκκινο κρασί ποικιλίας Αγιωργίτικο, που ήταν πολύ καλό. Τιμή 4.00 €.

Πληρώσαμε συνολικά 35.20 € (10/16 € το άτομο), και γενικά αποκομίσαμε μια καλή εντύπωση απ’ τον ιστορικό χώρο.

Συμπερασματικά, το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ προτείνεται, αφού ανάμεσα σε τόσα στέκια τριγύρω του, παραμένει ένα κουκλίστικο ταβερνείο, αναλλοίωτο στα 50 χρόνια που κουβαλάει με περηφάνια, και το οποίο συνδυάζει μια ευχάριστη καλλιτεχνική ατμόσφαιρα με νόστιμο και καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό!

28 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Την Παρασκευή 16/2 το μεσημέρι ήμασταν τρία άτομα και πάλι στη Σταμάτα, οπότε η τσίκνα μάς προδιαθέτει για κρέας και, προκειμένου να υπάρξει σύγκριση με τις Μουριές, καταλήγουμε στον ΠΙΠΙΝΙΟ (Π), το κλασικό ταβερνείο που βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα μετά απ’ την ταβέρνα εκείνη, όπου άλλωστε γευματίσαμε την Τσικνοπέμπτη.
Ο ΠΙΠΙΝΙΟΣ, στον οποίο σύχναζα παλιότερα με συγγενείς και φίλους, άνοιξε το 1978 και συμπληρώνει φέτος αισίως 40 χρόνια λειτουργίας. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπό άλλη διεύθυνση, ενώ οι παρόντες ιδιοκτήτες διαχειρίζονται τη λειτουργία του απ’ το 1992.

Ο Π λειτουργεί καθημερινά απ’ τις 12.00 μέχρι 01.00 τουλάχιστον.
Εκτός απ’ την εξωτερική αυλή με τις μουριές για τους καλοκαιρινούς μήνες, η ταβέρνα αυτή διαθέτει τρεις αίθουσες συνολικά, με δυναμικότητα 200 περίπου θαμώνων, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μπορεί να διατεθεί για ιδιωτικές εκδηλώσεις.
Εμείς καθίσαμε στην κεντρική αίθουσα, με τραπεζοκαθίσματα για 100 περίπου άτομα. Θαύμασα κι εδώ μια λαϊκή ζωγραφιά που κάλυπτε έναν ολόκληρο τοίχο και αναπαριστούσε μια φανταστική παλιά γειτονιά γύρω απ’ την ταβέρνα του Πιπινιού. Ξεχώριζες τα παλιά σπιτάκια, τον κιθαρίστα στον δρόμο, τις νοικοκυρές τριγύρω, διάφορους τύπους μεθυσμένους κι ανάμεσά τους έναν ανεκδιήγητο που ρωτάει τον αστυφύλακα πώς θα πάει στο σπίτι του!! Τέτοιες εικονογραφήσεις αποτυπώνουν ανάγλυφα τη λαϊκή ψυχή και τα ντέρτια της.

Το δάπεδο ήταν μωσαϊκό, ενώ στις 3 όψεις υπήρχαν τζαμαρίες και παράθυρα για άπλετο φωτισμό. Δεν έλειπαν φυσικά οι λογής - λογής αποκριάτικες γιρλάντες.
Το τζάκι δίπλα μας ήταν αναμμένο και τον τοίχο του στόλιζε ένας ακόμα μεθύστακας!
Μπαίνοντας δεξιά είδαμε το ψυγείο, ενώ στο βάθος ήταν η κουζίνα με τον μάγειρα-ψήστη, με καταγωγή από τα Λεχαινά της Ηλείας, που μας πληροφόρησε ότι ήταν κουμπάρος του μαγαζάτορα. Τόσο αυτός όσο κι ο βοηθός του φορούσαν μαύρες ποδιές.
Μας ψυχαγωγούσε μουσική από παλιά λαϊκά τραγούδια στη σωστή ένταση, η δε κύρια αίθουσα ήταν μισογεμάτη, παρόλο που ήταν 4 μ. μ. μιας καθημερινής!
Στο βάθος, πίσω απ’ το Ταμείο, υπήρχαν τρεις καθαρές τουαλέτες, δυο γυναικείες και μια αντρική.

Στο σερβίρισμα μάς εξυπηρέτησε ένας ώριμος κύριος κι ένας νεαρός βοηθός του, που ήταν πρόθυμοι και ευγενείς. Τα φαγητά μας κατέφθασαν όλα στους σωστούς χρόνους.

Το μενού περιλαμβάνει καμιά 10αριά ορεκτικά και ισάριθμες σαλάτες από 3-6 €, όλα τα συνήθη κρεατικά πιάτα της ώρας, σε τιμές που φθάνουν τα 28 € για το κιλό τα παϊδάκια, καθώς και το αρνάκι ή κατσικάκι στη γάστρα, που είναι και η μεγάλες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού!

Από ποτά, εκτός από αναψυκτικά και μπύρες στα 3 €, σερβίρουν και κρασί χύμα, στα 5.50 € το λευκό και στα 7 € το κόκκινο. Έχουν επίσης περί τις δέκα ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών, σε λογικές τιμές από 12-17 € για το κόκκινο Μπουτάρη Cabernet Sauvignon (στις κάβες έχει γύρω στα 9 €).

Εμείς δοκιμάσαμε τα εξής:

• Αρχικά ήρθαν 6 φέτες ψωμιού φρυγανισμένες. Τιμή 1.80 €

• Ένα νερό εμφιαλωμένο, που το ζητήσαμε. Τιμή 1.00 €

• Μία πατάτες φρεσκοτηγανισμένες, στα 3.00 €

• Μία τυροκαυτερή, που ήταν εκλεκτή, στα 3.50 €

• Μια χωριάτικη σαλάτα με μπόλικη μάλιστα φέτα. Τιμή στα 5.00 €

• Πήραμε μισό κιλό κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου. Ήταν κυριολεκτικά λουκούμι, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Τιμή στα 14.00 €

• Δοκιμάσαμε ακόμη 600 γραμμάρια παϊδάκια, που ήρθαν σωστά ψημένα και ήταν όπως ακριβώς τα θέλαμε, με το κοκαλάκι και το σχετικό βέβαια λίπος! Τιμή στα 16.80 €.

• Ήπιαμε ½ λίτρο χύμα κοκκινέλι ξηρό, που ταίριαζε με ό, τι πήραμε. Τιμή στα 3.50 €.

Πληρώσαμε 48.60 €, ποσό λογικότατο για την παραγγελία μας και τα νοστιμότατα εδέσματα! (10/16 € το κεφάλι).

Μας κέρασαν το παραδοσιακό (ξινό) γιαούρτι που αντισταθμίστηκε από μέλι. Το προμηθεύονται εδώ και χρόνια, όπως μας είπαν, από τοπικό παραγωγό της γειτονικής Ροδόπολης.
Ως γνωστόν, το παραδοσιακό αυτό γιαούρτι ξινίζει κάπως, μιας και το γάλα απαιτεί θερμοκρασία βρασμού μεγαλύτερη των 50 βαθμών!

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα στέκι αντάξιο της φήμης του. Το συνιστώ για τα εκλεκτά ψητά κρεατικά του, που θα τα απολαύσετε περισσότερο αν τυχόν μπορέσετε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής του Σ/Κ!

23 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Την περασμένη Πέμπτη 8/2, μιας και ήταν Τσικνοπέμπτη και βρέθηκα στα Βόρεια Προάστια, είπαμε να το τσικνίσουμε τρεις φίλοι σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, καταλήγοντας τελικά στις ΜΟΥΡΙΕΣ (Μ) που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας. Το τσίκνισμα έγινε το μεσημέρι, γύρω στις 2.30 μ. μ., οπότε και αποφύγαμε τον βραδινό χαλασμό Κυρίου!

Με την ευκαιρία, δυο λόγια μόνο για την Τσικνοπέμπτη, που τη γιορτάζουμε τη 2η εβδομάδα της Αποκριάς και 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, με υπερκατανάλωση ψητών κρεάτων και ποτών, αφού πρόκειται για την τελευταία μέρα κρεατοφαγίας, ανάμεσα σε Τετάρτη και Παρασκευή, όπου οι πιστοί Χριστιανοί νηστεύουν! Αποτελεί συνέχεια των ελληνορωμαϊκών Βακχικών γιορτών, προς τιμήν του Θεού του γλεντιού Διονύσου, και στις μέρες μας συνδυάζεται συχνά με τοπικά έθιμα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, άλλες περιοχές της Μακεδονίας, η Κέρκυρα, η Πάτρα, η Θήβα, κ. λπ.

Η ταβέρνα ΜΟΥΡΙΕΣ λειτουργεί καθημερινά απ’ το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον, και λόγω ημέρας ήταν ήδη μισογεμάτη, κυρίως στον εσωτερικό της χώρο και μάλιστα από μεγάλες παρέες ώριμων καλοφαγάδων, ανάμεσά τους δε κι ο Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, που ως γνωστόν τα τσακίζει τα παϊδάκια κ. λπ. κρεατοκαλούδια, πίνοντας ουζάκι με τις παρέες του!

Τις ΜΟΥΡΙΕΣ τις άνοιξε ο Παναγιώτης Πέππας το 1965, οπότε και φύτεψε τις μουριές στην πλατεία, ήδη δε έχει περάσει στη 2η γενιά (ο γιος του είναι για χρόνια ο μάγειρας και ψήστης), καθώς και στην 3η γενιά, αφού ο εγγονός και συνονόματος του ιδρυτή, Παναγιώτης, είναι ο υπεύθυνος στη σάλα, την υποδοχή, τον συντονισμό του σερβιρίσματος, κ. λπ.
Μουριές λοιπόν προχθές στο ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, μουριές και πάλι σήμερα στη Σταμάτα: Φαίνεται, το ‘χει η μοίρα μου!!

Παλιότερα είχαν και delivery, τώρα όμως με το χάος που επικρατεί, δεν προλαβαίνουν αλλά και δεν τους ενδιαφέρει. Ωστόσο, δίνουν φαγητά σε πακέτα, κι ανάμεσά τους τις φοβερές σπιτικές τυρόπιτες με φύλλο, που συγκαταλέγονται στις σπεσιαλιτέ τους!

Δυο λόγια για όσους δεν γνωρίζουν τον χώρο. Μέσα είναι μια τεράστια μακρόστενη αίθουσα, χωρητικότητας 250 ατόμων, σε καμιά 60αριά ξύλινα τραπέζια, στρωμένα με λαδόκολλες, και ενωμένα τα περισσότερα για τα γκρουπ προς εξοικονόμηση χώρου. Στο δάπεδο είναι στρωμένες μεγάλες έγχρωμες πλάκες, ενώ τους τοίχους κοσμούν απ’ άκρου εις άκρον απέραντες έγχρωμες εικόνες από βουκολικά κ. λπ. τοπία. Λόγω ημερών έχει φυσικά προστεθεί ο σχετικός διάκοσμος, με αποκριάτικες γιρλάντες, φιγούρες και μάσκες!

Η πρόσοψη είναι γεμάτη τζαμαρίες που φωτίζουν και, τώρα τον χειμώνα, ζεσταίνουν τον χώρο, όταν οι μέρες είναι ηλιόλουστες όπως η φετινή Τσικνοπέμπτη! Εξάλλου, υπάρχει η γωνιά με το τζάκι που ανάβει τα κρύα βράδια, ενώ πίνακες με βαρέλια δεν μπορεί να λείπουν απ’ την όλη ρουστίκ ατμόσφαιρα.
Στο βάθος αριστερά υπήρχαν 2 WC, όπου όμως απ’ το ένα έλλειπε το χαρτί τουαλέτας και αναγκαστήκαμε έτσι να πάρουμε απ’ τον χώρο του νιπτήρα… Αυτές οι ‘λεπτομέρειες’ που έχουν τη σημασία τους χρειάζονται συνεχή προσοχή και φροντίδα απ’ το προσωπικό και τους υπευθύνους…

Εξωτερικά, στην πλατεία, πληροφορήθηκα απ’ τον Παναγιώτη, ότι μπορεί να τακτοποιηθούν μέχρι 500 θαμώνες, οπότε μπορεί κάποιος να φανταστεί τον χαμό που θα επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες, και την ιώβειο υπομονή που προφανώς θα απαιτείται!!

Στο μενού φιγουράρουν όλα τα κλασικά ορεκτικά, σαλατικά και πιάτα της ώρας, καθώς επίσης και κοκορέτσι αλλά και κοντοσούβλι, που ψήνονταν έξω στις σούβλες τους, τσικνίζοντας δεόντως τόσο την τεράστια πλατεία όσο και τα πέριξ!
Οι τιμές παραμένουν σε πολύ λογικά επίπεδα, και γι’ αυτό το vfm βαθμολογείται με 4 στα 4!

Η εξυπηρέτηση το μεσημέρι ήταν ικανοποιητική, απ’ τον Παναγιώτη που τον βοηθούσαν δύο ακόμη νεαρά παιδιά. Το βράδυ βέβαια, ειδικά απόψε, θεωρώ ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά διαφορετική, εκτός κι αν έχουν φοβερή οργάνωση, και πάλι όμως είμαι επιφυλακτικός, κρίνοντας απ’ τη δυναμικότητα των ψησταριών…
Οι οικογενειακές και ιστορικές αυτές ταβέρνες θέλουν ίσως και κάτι απ’ την υπομονή του παλιού καλού καιρού, τότε που πίνανε τη μισή οκά ρετσίνα με το πάσο τους, απολαμβάνοντας μεζέδες, κρεατικά και φιλέματα!!

Εμείς λοιπόν πήραμε τα εξής πιάτα:

• Στην αρχή ήρθε εμφιαλωμένο νερό Ζαγόρι (1.50 €), καθώς και πολλές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λαδορίγανη (1.50 €).

• Δύο μερίδες πατάτες φρεσκοτηγανισμένες: 2Χ 3.50 = 7.00 €.

• Μια μερίδα κοκορέτσι, πραγματικά το κάτι άλλο. Κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα μας! Τιμή στα 7.00 €.

• Μια χορταστική και δροσερή χωριάτικη σαλάτα, που είχε κάππαρη, τόσο τα γνωστά μπουμπούκια, όσο και τα πράσινα φύλλα της, που δεν τα έχουμε συνηθίσει και πολύ στη χωριάτικη. Τιμή στα 6.00 €.

• Ένα κιλό παϊδάκια αρνίσια, στην πολύ καλή τιμή των 28.00 €. Ωστόσο, τα κομμάτια δεν ήταν εξίσου νόστιμα, αφού υπήρχαν τα μικρά κλασικά κομμάτια με το κόκαλο και το σχετικό λίπος, αλλά υπήρχαν και πιο μεγάλα κομμάτια σαν μπριζόλες, που με τίποτα δεν θύμιζαν την θρυλική προϊστορία του συγκεκριμένου μαγαζιού…

• Ήπιαμε μισό λίτρο χύμα ροζέ δροσερό κρασί, που ήταν εντάξει. Τιμή στα 3.50 €.

Πληρώσαμε 54.50 €, ποσό λογικό για ό, τι δοκιμάσαμε.

Στο τέλος μάς φέρανε αρωματισμένα μαντηλάκια και μας κέρασαν σιμιγδαλένιο χαλβά με κανέλα, που μάλιστα κατέφθασε ζεστός!

Συμπερασματικά, το ιστορικό οικογενειακό μαγαζί έχει χάσει κάτι απ’ την παλιά του αίγλη, με τα άριστα παϊδάκια, και όχι μόνο, που έγραψαν ιστορία!
Επίσης, ακόμη και στα τραπέζια υπήρχαν κάποιες ελλείψεις, που όμως έχουν τη σημασία τους, όπως π. χ. το κλασικό λαδόξυδο που το αναζητάς περιμένοντας…

Όπως λένε, κάθε πέρσι και καλύτερα! Χρειάζονται πράγματι οι Μ μια ανακαίνιση χώρου, εμπειρία προσωπικού, κυρίως όμως, σταθερότητα και αξιοπιστία στις σπεσιαλιτέ τους! Λόγω προϊστορίας, αλλά και άψογου κοκορετσιού, η γεύση επιεικέστατα παίρνει 3 στα 4…

Αν είστε στη περιοχή και δεν γίνεται χαμός, δοκιμάστε τις ΜΟΥΡΙΕΣ. Αλλιώς, ένα περίπου χιλιόμετρο πιο κάτω, βρίσκεται, μεταξύ άλλων κι η Αμυγδαλέζα!

15 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Βρίσκομαι στο Χαλάνδρι, απ’ τους μεγάλους Δήμους του Λεκανοπεδίου μας, απολαμβάνοντας περπάτημα απ’ τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και καταλήγοντας πεινασμένος στο ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (ΣΑ).

Αυτές οι χειμωνιάτικες μεσημεριανές εξορμήσεις είναι ό, τι πρέπει, ειδικά φέτος που ο Φλεβάρης μάς κάνει καλοσύνες, να μην τον ματιάσουμε… Είναι Τρίτη 6/2, γύρω στις 3 μ. μ. και η θερμοκρασία, γύρω στους 17 βαθμούς υπό σκιάν!

Ξεκινώντας απ’ τον Σταθμό του Μετρό, παίρνω την οδό Ηλείας με τα άνετα πεζοδρόμια και τις πολυτελείς κατοικίες της, παλιές και νέες. Μετά από οκτώ τετράγωνα φθάνω στην οδό Κιθαιρώνος, και στην πρώτη διασταύρωσή της προς τα αριστερά συναντώ την οδό Μεσσηνίας, με το όμορφο αυτό ιστορικό ταβερνάκι, που ακούει στο όνομα ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, απ’ το όνομα του ιδιοκτήτη του. Όμως, το γρήγορο βάδην των 10 λεπτών μού έχει ανοίξει την όρεξη!

Με την ευκαιρία, δυο λόγια για την προέλευση της ονομασίας του Δήμου Χαλανδρίου. Κατά την επικρατούσα εκδοχή, το Χαλάνδρι είναι λέξη σύνθετη, που προέρχεται απ’ τις λέξεις: Χαλά-Ντερέ, όπου το Ντερέ υποδηλώνει στα τούρκικα τη γνωστή ρεματιά του, ενώ το Χαλά (θείος, θεία, σεβαστός), ήταν επί τουρκοκρατίας το όνομα του μεγαλοτσιφλικά της περιοχής, ονόματι Χαλά Μπέης!
Η χαλανδριώτικη ρεματιά λοιπόν ήταν τότε του Χαλά Μπέη, ενώ τώρα με το δημοφιλές άλλωστε Θέατρό της, είναι όλων μας, κατοίκων και επισκεπτών!!
Κατ’ άλλη εκδοχή, το Χαλάνδρι ονομάζεται έτσι απ’ την εποχή που αριθμούσε 1000 άνδρες, το Χιλιάνδριον, που στην καθομιλουμένη έγινε Χαλάνδρι. Διαλέγετε και παίρνετε!!

Ώρα όμως να διαλέξω πώς θα κορέσω την πείνα μου, πράγμα δύσκολο, με τη μεγάλη ποικιλία του καταλόγου στο ΣΑ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το ΣΑ βρίσκεται στην περιοχή απ’ το 1975, έχοντας φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδων θαμώνων. Ο ιδιοκτήτης Ανδρέας κατάγεται απ’ την Κάτω Αχαγιά, ενώ η γυναίκα του, απ’ την Άνδρο. Στην Άνδρο μάλιστα υπάρχει το ομώνυμο αδερφάκι τους, και συγκεκριμένα στην αμμώδη παραλία του Φελλού, με τα κρυστάλλινα νερά, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορείως του Γαυρίου.

Την κουζίνα τώρα έχει αναλάβει ο γιος τους Βαγγέλης, ο οποίος εκτελεί χρέη σεφ, με τη βοήθεια ενός ακόμη μάγειρα, αλλά και υποδοχής, δημοσίων σχέσεων, προμήθειας υλικών κ. λπ. Μού είπε μάλιστα ότι απ’ την Άνδρο προμηθεύονται, συνήθως κάθε εβδομάδα, όλα τα κρέατα, κοτόπουλα, κ. λπ.

Φυσικά, ανάμεσα στα εδέσματα συγκαταλέγονται και διάφορες σπεσιαλιτέ απ’ την Άνδρο, όπως η γνωστή φρουτάλια, οι κολοκυθοκεφτέδες, κ. α. Η ταβέρνα φημίζεται επίσης για το αρνί γκιούλμπασι στη λαδόκολλα για 2, τον κοκκινιστό αλανιάρη κόκορα, τα κοκκινιστά σαλιγκάρια, τους λαχανοντολμάδες, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, κ. λπ.

Λειτουργούν Τρίτη με Κυριακή, από 14.00 μέχρι τα μεσάνυχτα τουλάχιστον, και μάλιστα, Παρασκευή/Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι έχουν live με λαϊκά κυρίως τραγούδια, στη μεγάλη σάλα του υπογείου, όπου θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Η ταβέρνα, συνολικής δυναμικότητας 300 ατόμων, εκτείνεται σε τρεις επιμέρους χώρους. Την μεγάλη αυλή σχήματος γάμα, με τα περιμετρικά φυτά και τις γλάστρες, καθώς και τις θαυμάσιες μουριές, που είχαν κλαδευτεί πριν τις γιορτές, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες οργιάζουν στο πράσινο, προσφέροντας την απαραίτητη σκιά στην κάψα του καλοκαιριού. Η αυλή αυτή είναι στρωμένη με μεγάλες έγχρωμες πλάκες, όπως αυτές του ισόγειου εσωτερικού χώρου, και μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 150 άτομα.
Φθάνοντας στο οικόπεδο θαυμάζει κανείς την εντυπωσιακή πέτρινη είσοδο, με την ξύλινη εξώπορτα και την ταμπέλα με την επωνυμία τους.

Εσωτερικά, η αίθουσα φωτίζεται απ’ τις μεγάλες τζαμαρίες στις δύο όψεις της και έχει σωστή διάταξη 20 περίπου τραπεζιών για 70 πελάτες. Σε ένα μεγάλο τραπέζι δίπλα μου, στρωμένο όπως όλα με υφασμάτινα πράσινα καρό τραπεζομάντιλα, έτρωγε μια παρέα καμιά 15αριά φίλων, σχολιάζοντας έντονα την καυτή επικαιρότητα! Πρόσεξα ακόμη τη λιθοδομή των τοίχων, που εναλλάσσεται με επιφάνειες ανοιχτόχρωμων σανίδων, όμοιων με αυτές της οροφής.
Στους τοίχους υπήρχαν πίνακες με φωτογραφίες κάποιων μπεκρήδων σε παλιά ταβέρνα, καθώς και θαλασσινά τοπία. Τριγύρω έβλεπα μπακίρια, το παλιό ρολόι, τη ζυγαριά, και το κρεμασμένο κόκκινο ποδήλατο.
Μπαίνοντας, στο βάθος βρίσκεται ο χώρος της κουζίνας και δεξιά τα WC.
Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει ο απαραίτητος αποκριάτικος διάκοσμος, με τους μασκαράδες και τις μάσκες!!

Ξεχωρίζει σαν χώρος και η μεγάλη αίθουσα του υπογείου, μια παλιομοδίτικη σάλα με μωσαϊκό, χωρητικότητας 80 ατόμων, που παραπέμπει σε χωριάτικη ταβέρνα άλλων εποχών. Αριστερά υπάρχουν τα όργανα του λαϊκού συγκροτήματος και οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ενώ τριγύρω εντυπωσιάζουν σκίτσα με ευτράπελες εικόνες χώρων εστίασης, σχεδιασμένες απ’ την «παρέα της Πέμπτης», κάποιους παλιούς πελάτες τους, όπως μου εξήγησε ο Βαγγέλης. Η υπόγεια αίθουσα λειτουργεί όταν έχουν μουσική Π/Σ/Κ, ή μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις.

H ιστορική ταβέρνα της περιοχής διαθέτει βέβαια και ανάλογο, πλουσιοπάροχο μενού, με 20 ορεκτικά, από 3-750 € για τη σπεσιαλιτέ τους, τα σαλιγκάρια, τις κλασικές σαλάτες μας από 4-7 €, 12 κύρια πιάτα, από 7 μέχρι 17 € για το αρνί γκιούλμπασι 2 ατόμων, καθώς και κρέατα ή ψάρια στην σχάρα, από 7 μέχρι 35 € για τη μεγάλη ποικιλία τους.

Από ποτά έχουν τα γνωστά αναψυκτικά, καθώς και μπύρες από 3-3.80 €, αλλά και 4 ποικιλίες από χύμα κρασί, λευκό, ροζέ, κόκκινο και μοσχάτο, σε τιμές από 6.80-7.60 ε το λίτρο.

Προσωπικά θα ήθελα να δοκιμάσω τον κοκκινιστό κόκορα με τα μακαρόνια, που ατυχώς δεν είχαν τη συγκεκριμένη καθημερινή, και ο Βαγγέλης μού διευκρίνισε ότι το σύνολο σχεδόν των φαγητών του μενού παρασκευάζεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού οι περισσότεροι πελάτες θέλουν να συνδυάσουν άρτον και θεάματα, δηλαδή τις σπεσιαλιτέ τους με τη ζωντανή λαϊκή μουσική!

Έτσι, εκ των πραγμάτων, περιορίστηκα στα εξής:

• Αρχικά ήρθαν 6 φέτες φρυγανισμένου λευκού ψωμιού και μεγάλη κανάτα με κρύο νερό.

• Κατόπιν δοκίμασα μια μερίδα φάβα με κάππαρη και κρεμμύδια, που ήταν εκλεκτή και χορταστική. Τιμή στα 5.70 €.

• Για κυρίως πιάτο παρήγγειλα μια μερίδα κεφτέδες με μακαρόνια και τριμμένο τυρί που ήρθε σε μπολάκι. Ήταν 8 πεντανόστιμοι και αφράτοι κεφτέδες, από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ψημένοι όσο έπρεπε και ταιριαστοί με τη γαρνιτούρα που ζήτησα. Τιμή στα 7.30 €.

Πλήρωσα 13 €, απολαμβάνοντας ένα άρτιο μεσημεριανό γεύμα.

Μου κέρασαν ένα ποτήρι ροζέ μοσχάτο κρασί περιοχής Τυρνάβου, που ήρθε δροσερό και ήταν πράγματι πολύ καλό (ιδεωδώς πίνεται στους 12-13 βαθμούς θερμοκρασία).

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα όμορφο, γραφικό και τίμιο ταβερνάκι των βορείων προαστίων, και το προτείνω σαν τέτοιο για ένα παρεϊστικο βράδυ μετά μουσικής, ή αργότερα για καλοκαιρινή σας εξόρμηση, απολαμβάνοντας το φαγητό σας στη σκιά που προσφέρουν οι καταπράσινες μουριές του κήπου τους, μια όαση πρασίνου μακριά απ’ τον θόρυβο και τα καυσαέρια του αστικού μας ιστού!!

10 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Δευτέρα 5/2, μετά από δουλειές στο κέντρο της Αθήνας, επισκέπτομαι τα Ιλίσια και, καθώς η ώρα έφθασε 4 μ. μ. και πεινάω, λέω να δοκιμάσω τα φαγητά της ιστορικής ταβέρνας ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (Π), στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Για να είμαι ειλικρινής, την παλιά αυτή ταβέρνα δεν τη θυμόμουνα, αν και περνάω αρκετά συχνά απ’ την περιοχή. Μου τη θύμισαν την περασμένη βδομάδα οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου ΣΚΑΛΑΚΙΑ, που ήδη το συμπεριέλαβα στις κριτικές μου, λέγοντάς μου ότι είναι ξαδέρφια με τους αδερφούς Παπαγιάννη, με κοινή καταγωγή απ’ την ορεινή Ναυπακτία.
Εξάλλου, οι δύο χώροι εστίασης είναι περίπου σύγχρονοι, έχοντας αμφότεροι κλείσει αισίως μισόν αιώνα λειτουργίας!

Η ταβέρνα Π πρωτοξεκίνησε το 1967, και ήδη έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Λειτουργεί καθημερινά απ’ τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ στις 20.00, με ό, τι βέβαια έχει μείνει τότε. Υπάρχει και υπηρεσία delivery, καθημερινά μέχρι τις 19.30, που καλύπτει τις περιοχές Ιλίσια και Ζωγράφου, οι δε τιμές είναι αυτές της σάλας.

Πρόκειται για μια λιτή, μακρόστενη αίθουσα, που έχει 20 τραπέζια για καμιά 75αριά πελάτες. Στη δεξιά πλευρά μπαίνοντας υπάρχει η βιτρίνα με τα φαγητά, το ψυγείο με τα κρέατα, σαλάτες, κ. λπ., ενώ πίσω απ’ τη βιτρίνα υπάρχει το πάσο που οδηγεί προς την κουζίνα, όπου εργάζεται πυρετωδώς ο σεφ Δημήτρης με τους βοηθούς του.
Δεξιά της εξώπορτας υπάρχει το κλασικό ψυγείο με τα διάφορα αναψυκτικά και τις μπύρες, ενώ η οροφή του χώρου έχει ξύλινη επένδυση, που δίνει μια νότα ζεστασιάς στον απλό αυτό χώρο, ο οποίος μάλιστα, λόγω εποχής, είχε και στοιχειώδη αποκριάτικη διακόσμηση.
Στο βάθος δεξιά υπάρχουν 1+1 καθαρά WC.
Για όση ώρα έτρωγα, ατυχώς δεν υπήρχε διόλου μουσική…
Εξωτερικά, στο πεζοδρόμιο της Παπαδιαμαντοπούλου υπάρχουν 6 ακόμα στρωμένα τραπέζια για 25 περίπου θαμώνες. Συνολικά εξυπηρετούνται περί τα 100 άτομα, και μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι γύρω στις 4.30 μ. μ. που γευμάτιζα, τόσο μέσα όσο και έξω ήταν μισογεμάτοι, παρά το προχωρημένο της ώρας!
Πράγματι, το ιστορικό μαγαζί είναι γνωστό και μάλιστα πολύ δημοφιλές στους πελάτες του! Ωστόσο, παρά την προσεγμένη του κουζίνα, η αίθουσά του χρειάζεται ασφαλώς μια γενική ανακαίνιση, ώστε να είναι πιο ελκυστικό, ειδικά στους νέους και σε όσους το επισκέπτονται για πρώτη φορά!!

Έρχομαι τώρα στο μενού του Π, του οποίου ο κατάλογος περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας, και μεταξύ άλλων:

5 ορεκτικά ~ 3 €, καμιά 10αριά σαλάτες στα 4-6.50 € για τη χωριάτικη, κιμάδες από 6.50 μέχρι 8.00 ε για το σουφλέ, όλα σχεδόν τα λαδερά και όσπρια από 5-6 €, τα συνήθη κρεατικά πιάτα της ώρας, καθώς και ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά που εναλλάσσονται κάθε μέρα, όπως π. χ. πέρκα, γλώσσα, σαρδέλες, μπακαλιάρο, γαλέο, τσιπούρα, καλαμαράκια, χταπόδι, κ. λπ., σε τιμές από 8-13.50 €, για την τσιπούρα σχάρας ή φούρνου.

Από ποτά, σερβίρουν τα γνωστά αναψυκτικά, ελληνικές μπύρες στα 3- 3.50 €, και χύμα λευκό και κόκκινο κρασί, στα 5 € το λίτρο.
Στον κατάλογο αναφέρονται επίσης δύο ετικέτες εκλεκτών κρασιών μας, και συγκεκριμένα το ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ, στα 18-20 €, λευκό και κόκκινο αντίστοιχα, καθώς και το ΠΑΥΛΙΔΗΣ THEMA, στις ίδιες τιμές, που είναι εξαιρετικό vfm, αφού στις κάβες στοιχίζουν από 10-14 € αντίστοιχα!!

Την ώρα που πήγα είδα στη βιτρίνα τους σχετικά λίγα φαγητά, κυρίως λαδερά και κιμάδες. Τελικά κατέληξα στα εξής:

• Στην αρχή, νερό κανάτας και τρεις φέτες λευκού ψωμιού με σουσάμι. Τιμή στα 0.70 €.

• Δοκίμασα μια κλασική ρωσική σαλάτα, που ήρθε σε μικρό πιάτο, αλλά ήταν καθ’ όλα εντάξει. Τιμή 3.30 €.

• Για κυρίως, πήρα μια μερίδα ψάρι γλώσσα τηγανιτή με πατάτες φούρνου. Ήταν χορταστικό και νόστιμο πιάτο, που συνοδεύονταν από φρέσκο λεμόνι. Τιμή στα 8.70 €.

Δεν υπήρξε κέρασμα, παρότι με έβλεπαν για πρώτη φορά, και θεωρώ ότι ένας χαλβάς, όπως στα ξαδέρφια τους, ή κάτι παρεμφερές, δεν θα έβλαπτε, έστω κι αν είναι συνήθως γεμάτοι κόσμο!

Πλήρωσα 13 €, μια τιμή αρκετά λογική για ό, τι δοκίμασα στο συγκεκριμένο μέρος.

Συμπερασματικά ο Π είναι καλό μαγαζί που λειτουργεί από παλιά και γι’ αυτό είναι σχεδόν γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας, αφού άλλωστε στην πέριξ πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, εκτός από κάποια σουβλατζίδικα και καφέ-μπαρ!

Συγκριτικά με τα ΣΚΑΛΑΚΙΑ που μου το πρότειναν, ενώ οι τιμές και τα φαγητά είναι παραπλήσια, προσωπικά προτιμώ στα ΣΚΑΛΑΚΙΑ, τα οποία θεωρώ πιο γραφικά, πιο ήσυχα και τα φαγητά τους πιο γευστικά, γι’ αυτό άλλωστε και η κάπως ανώτερη βαθμολογία μου!

Σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν βρεθείτε στα πέριξ, του ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ παραμένει ένα κλασικό, παλιομοδίτικο συνοικιακό μαγέρικο.

07 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Εξακολουθώντας να ασκούμαι με πεζοπορίες στα πέριξ, με γρήγορο βάδην που ανοίγει την όρεξη, βρέθηκα προχθές 30/1 στην εμπορική ζώνη της οδού Υμηττού, καταλήγοντας στα ΚΟΥΖΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ (Κ), επί της Αγίου Φανουρίου, και σχεδόν απέναντι απ’ τα VILLAGE CINEMAS.

Στο ίδιο τετράγωνο με το εστιατόριο ορθώνεται αγέρωχος πάντα ο ιστορικός κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ της Πλατείας του Παγκρατίου με το Σιντριβάνι, που σε 7 χρόνια αισίως θα τα εκατοστίσει και ο οποίος τη δεκαετία του 50 έκοβε, σε 2 αίθουσες, μέχρι 5000 εισιτήρια ημερησίως (!! ) ενώ απ’ έξω γινόταν το νυφοπάζαρο της περιοχής! Ήταν η εποχή που ξεκίνησαν τα τρόλεϊ Κυψέλη-Παγκράτι, το Νο. 2 (Οκτώβρης του 1954: έξι χρόνια μετά τα πρώτα τρόλεϊ Πειραιά-Καστέλα, και ένα μόνο χρόνο μετά το ξήλωμα των γραμμών του τραμ στα Χαυτεία απ’ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή)! Στο Σιντριβάνι τερμάτιζε αρχικά το Νο. 2, ενώ η Υμηττού ήταν ακόμη γεμάτη παλιά διώροφα, προσφυγικά κ. λπ. σπίτια!!

Το Παγκράτι, όπως όλοι ξέρουμε, βρίθει χώρων εστίασης, που εκτείνονται απ’ τις περιοχές γύρω απ’ το Στάδιο και την Βασιλέως Κωνσταντίνου, μέχρι αφενός τον Βύρωνα και αφετέρου το CARAVEL στα όρια Ιλισίων και Καισαριανής.

Με την ευκαιρία, δυο λόγια τώρα για την ονομασία του Παγκρατίου. Είναι η περιοχή γύρω απ’ το παλιό Βατραχονήσι – τη νησίδα με τα βατράχια στον ποταμό Ιλισό, που αναφέρθηκα στην κριτική για τον ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΑΥΛΟ – που αποξηράνθηκε με την κατασκευή της Βασιλέως Κωνσταντίνου στις αρχές της δεκαετίας του 60. Το Παγκράτι αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 20, η δε ονομασία του προέρχεται πιθανόν απ’ τον χθόνιο Θεό Ηρακλή Παγκράτη, ο οποίος λατρεύονταν μαζί με τον Ηρακλή. Το ιερό μάλιστα του Θεού αυτού ανακαλύφθηκε το 1953/54, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και της υπό κατασκευήν Βασιλέως Κωνσταντίνου, στις εκσκαφές για τη δημιουργία του αποχετευτικού αγωγού στην κοίτη του ποταμού Ιλισού.

Ώρα όμως να επιστρέψουμε στο σήμερα και τα ΚΟΥΖΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ, στην καρδιά του Παγκρατίου. Το μαγαζί αυτό άνοιξε το 2007 για μια τριετία, μετά έκλεισε λόγω προβλημάτων, και ξανάνοιξε το 2013.

Λειτουργεί από Τρίτη με Κυριακή, από 12.30 μέχρι 19.00, έχει δε υπηρεσία delivery μέχρι τις 18.00, που καλύπτει και τις περιοχές του Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ιλισίων και του Κολωνακίου, μέχρι περίπου την Πλατεία.

Ιδιοκτήτης είναι ο δραστήριος Τζίμης, που δίνει φαγητά σε πακέτα για γείτονες και διανομή, σερβίρει τα φαγητά στους πελάτες, κάνει λογαριασμούς, κ. λπ.
Έχει για μάγειρα τον ταλαντούχο κ. Σωτήρη, απ’ την Καλαμάτα, ο οποίος πηγαινοέρχεται με τους δίσκους των εκλεκτών φαγητών, τόσο των σταθερών όσο και των εναλλασσόμενων πιάτων ημέρας.

Δυο λόγια τώρα για τον χώρο: Είναι μια απλή μακρόστενη αίθουσα, με φωτεινές τζαμαρίες στην πρόσοψη της Αγίου Φανουρίου, που θυμίζει επαρχιακό εστιατόριο περασμένων δεκαετιών. Οι τοίχοι έχουν φωτεινές αποχρώσεις μπλε και πράσινου, ενώ το δάπεδο είναι στρωμένο με τετράγωνες γκρι πλάκες. Μπαίνοντας αριστερά, ξεχωρίζει αμέσως η βιτρίνα με τα φαγητά ημέρας, ενώ στο βάθος αριστερά διακρίνεται η είσοδος προς την κουζίνα.
Στη σάλα αυτή υπάρχουν 12 τραπέζια για καμιά 50αριά θαμώνες, που άρχισαν να καταφθάνουν γύρω στη 1 μ. μ., ενώ ακόμη περισσότεροι έπαιρναν φαγητά σε πακέτα. Υπάρχουν 1+1 καθαρά WC προς τη δεξιά πλευρά του χώρου, κατεβαίνοντας τη σκάλα προς το υπόγειο.
Μουσική απ’ τα μεγάφωνα ακούγονταν γνωστά ελαφρά ελληνικά τραγούδια με τον Κότσιρα, τον Μητροπάνο, τον Θηβαίο, την Αρβανιτάκη, την Αλεξίου, κ. λπ.

Η εξυπηρέτηση γινόταν απ’ τον ίδιο τον Τζίμη, καθώς και μια ευγενική βοηθό του, και ήταν άκρως επαγγελματική και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

Όσον αφορά το μενού, που έχει ίδιες τιμές στο εστιατόριο και το delivery, αυτό περιλαμβάνει καμιά 15αριά κρύα και ζεστά ορεκτικά, από 2-5.90 €, για το χωριάτικο λουκάνικο, σαλάτες από 4-6 €, ζυμαρικά από 4-5.90 € για την καρμπονάρα. Υπάρχουν ακόμη καμιά 15αριά κρεατικά μαγειρευτά, που εναλλάσσονται καθημερινά, από 5-7.90 για μοσχάρι νουά, 8 κιμάδες στα 5-6 €, κοτόπουλο ~ 5 €, και τα γνωστά λαδερά, όσπρια και σούπες, τα περισσότερα από 4-6 €.

Σερβίρουν επίσης τα συνήθη πιάτα της ώρας, από 6-9.50 € για τη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, καθώς και θαλασσινά, από 6 € (σαρδέλα, γαύρος, γλώσσα) μέχρι 10.90 €, για φρέσκο σολομό στη σχάρα, καθώς επίσης και ποτά, χύμα κρασί, μπύρες και αναψυκτικά, σε φθηνές τιμές!

Όταν έφθασα γέμιζε σιγά-σιγά η βιτρίνα με τα πιάτα ημέρας. Είχαν μεταξύ άλλων: Φασολάδα (3.50), ψαρόσουπα (5.90), γεμιστά (4.90), μουσακά (5.50), χοιρινό λεμονάτο (5.50), μοσχάρι κοκκινιστό (6.50), μπιφτέκια-πατάτες (6.20), συκωτάκια πουλιών, κ. α. Ενώ τα πιάτα γίνονταν ανάρπαστα απ’ τους γείτονες, ο αεικίνητος σεφ, Σωτήρης, κατέφθανε με τον φρέσκο πουρέ και τα άλλα συνοδευτικά πιάτα.

Εγώ λοιπόν, δοκίμασα τα εξής:

• Τον αχνιστό μουσακά, κάνοντας σεφτέ απ’ το ταψί της βιτρίνας. Ήταν μια χορταστική ποσοτικά και νοστιμότατη ποιοτικά μερίδα, στην οποία μάλιστα πρόσθεσα τριμμένο τυράκι. Ήταν φτιαγμένη με όλη τη μαστοριά του Καλαματιανού μάγειρα, δηλαδή καταπληκτικό και άφθονο φρέσκο κιμά, εκλεκτή μπεσαμέλ, μελιτζάνες, κ. λπ.
Μου θύμισε άλλους εκλεκτούς μουσακάδες που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς στον Μαρτίνη, τον Μπαρμπαγιάννη, καθώς και τη vegan εκδοχή του, στα Healthy Bites, που ήταν όλοι τους υπέροχοι! Τιμή: 5.50 €.

• Επίσης, απ’ τα κρύα ορεκτικά πήρα μια μερίδα τυροκαυτερή, όνομα και πράγμα, που είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του καταστήματος, δικής τους άλλωστε παραγωγής! Τιμή, στα 2.00 €.

• Στην αρχή ήρθαν 4 φέτες φρέσκου άσπρου ψωμιού με σουσάμι, καθώς και κανατάκι με κρύο νερό.

Πλήρωσα μόνον 8 €, απολαμβάνοντας ένα εξαιρετικό μεσημβρινό γεύμα. Φυσικά πήρα μαζί μου τον κατάλογο delivery, αφού άλλωστε ανήκω στη ζώνη διανομής τους, και φυσικά σκοπεύω να τους τιμήσω προσεχώς!!

Και φανταστείτε την έκπληξή μου όταν διάβασα τη μηνιαία προσφορά τους στο εξώφυλλο του 6σέλιδου καταλόγου τους. Προσφέρουν στην κυριολεξία, κάθε μέρα από Τρίτη μέχρι Κυριακή, δηλ. τις 6 μέρες της εβδομάδας που είναι ανοιχτά, τα εξής: μια μερίδα επιλογή απ’ το μενού ημέρας, μια σαλάτα ατομική και μια μερίδα ψωμί, επιλογή άσπρο ή σικάλεως. Κρατηθείτε: Τιμή στα 139 € τον μήνα!
Υπολογίζω λοιπόν ότι για 26 με 27 μέρες τον μήνα κατά μέσο όρο, έρχεται η ημερήσια τιμή στα 5.20 - 5.30 €, δηλ. λιγότερο απ’ τον μέσο όρο των πιάτων ημέρας, οπότε ουσιαστικά τόσο η σαλάτα όσο και το ψωμί προσφέρονται δωρεάν!!
Για εργένηδες, συνταξιούχους, κ. λπ. της περιοχής η προσφορά, όπως φαντάζεστε γίνεται ανάρπαστη, και είναι η πρώτη φορά που συναντώ μια τέτοια φαεινή ιδέα σε χώρο εστίασης.

Συμπερασματικά, αν είστε γείτονες, έχετε 4 εναλλακτικές: να φάτε επί τόπου, να πάρετε φαγητό σε πακέτο για το σπίτι σας, να δοκιμάσετε την υπηρεσία delivery χωρίς να μετακινηθείτε, η φυσικά, κάποιο μήνα που θέλετε να χαλαρώσετε, να δοκιμάσετε την τόσο πρωτότυπη, super duper, μηνιαία αυτή προσφορά τους.

Αν πάλι, δεν είστε γείτονες αλλά τύχει και:
Πάτε πάλι στο Παγκράτι,
Που είναι οι δρόμοι του γεμάτοι,
Με χαρούμενες φωνές την Κυριακή (και όχι μόνον, εννοείται).

Τότε εναπόκειται σε σας να δώσετε μια ευκαιρία στα ΚΟΥΖΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ, που σαφέστατα αξίζουν, προσφέροντας ποιοτικό, χορταστικό και προπαντός οικονομικό φαγητό!!

Σημερινές

Ανακοινώσεις

2 ΝΕΕΣ

ΜΕΖΕΔΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚ...
25η Μαρτίου.
Μουσικά Μεζεδ/λεία
Ν. Ψυχικό