Loader

Bon Vivant

Κριτικές: 42
Μέλος από: Απρ 2015
4 medium

Εμφάνιση:

4 medium

15 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Ενα μαγαζι με, δυστυχως, πτοτικη πορεια ειναι το "Μανας Κουζινα", της Αιολου, στην πλατεια Αγιας Ειρηνης.

Πολλα υποσχομενο οταν ξεκινησε, με ορισμενα θεματακια αλλα και εμφανες περιθωριο βελτιωσης. Ο κοσμος αγκαλιασε μια φρεσκια ιδεα, αυτην του μαμαδιστικου φαγητου σε μια αμιγως τουριστικη περιοχη και εναν πολυσυχναστο πεζοδρομο γεματο με καθε λογης στριτ φουντ.
Φευ! οι προσδοκιες διαψευστηκαν πανηγυρικα, καθως το Μανας Κουζινα συνεχισε τη διαδρομη του απολυτα συνυφασμενο με το κλιμα της περιοχης, ουδεποτε εξελιχθηκε ως προς τις προσφερομενες υπηρεσιες παρα προτιμησε να αναγει την παραπανω πρωτοτυπη ιδεα σε ακομη μια τουριστικα εκμεταλλευσιμη στριντφουντικη προταση ενδεδυμενη απλα με το μανδυα του σπιτικου, ποιοτικου φαγητου.
Βραδυ Κυριακης, με αρκετα φαγαδια της περιοχης κλειστα, δυο ατομα μετα απο μακρα περιηγηση και αρκετη σκεψη καθισαμε στο Μανας Κουζινα, εξω σε τραπεζακι επι της Αιολου.

Παραγγειλαμε 1/2 λιτρο λευκο κρασι και διαφορα, απο ενα μενου που συχνα διαφοροποιειται, για τη μεση:
- Τηγανοψωμο, απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει, χωρις λαδιλα, νοστιμο και σε ικανοποιητικη ποσοτητα.

- Κασερομπατζο, ιστορικο ελληνικο σκληρο αιγοπροβειο τυρι της Δυτικης Μακεδονιας ο μπατζος, Π. Ο. Π. πλεον, με μια μαρμελαδα απο πανω, που ομως δεν το απογειωνε, χωρις ωστοσο να ειναι κακο.
- Ρολο ψαρονεφρι, αδυναμο πιατο, κακο κρεας, μικρη ποσοτητα.
- Γκογκες Αργολιδας, ισως το καλυτερο εξ οσων δοκιμασαμε. Τα παραδοσιακα ζυμαρικα της Αργολιδας (και Λακωνιας), σα κοχυλια, με τριμμενη μυζηθρα και βουτυρο, πεντανοστιμα
.
- Ελιες με παξιμαδακια, ηρθαν ως καλωσορισμα, χωρις να ζητηθουν, ωστοσο... χρεωθηκαν και μαλιστα Χ2 (2.8€ συνολο). Ουπς!
- Λεμονοπιτα, με λαϊμ -πρωτοτυπο-, συμπαθητικη οχι ομως ελαφρια, ως ειθισται και επισης μικρη ποσοτητα.

- Μωσαϊκο, με μαυρη και λευκη σοκολατα, επισης καλο αλλα αρκετα βαρυ, δε χωνευτηκε καθολου ευκολα.. Λιγο μεγαλυτερο απο το αλλο.
Στο σερβις, νεες κοπελες, φιλικες, με χαμογελο και ορεξη για κουβεντα και πλακιτσα. Μια χαρα δηλαδη αφου το ολο κονσεπτ του μαγαζιου ειναι στραμενο προς αυτη την κατεθυνση, με εντονο το νεανικο στοιχειο, απο την κουζινα και το προσωπικο εως το πελατειακο κοινο.
Ο χωρος ειναι συμπαθητικος μεσα στο ομορφο κτηριο αλλα πολυ μικρος, με θεα στην κουζινα. Εξω ομως ειναι καλυτερα με θεα στην πλατεια αλλα και την περατζαδα της Αιολου.
Τελος, οι τιμες και το VfM. Δεν ειναι υψηλο σε καμια περιπτωση. Αντιθετως...
«Φουσκωσαμε» με τα γλυκα (θα μπορουσαμε να ειχαμε περιοριστει στο ενα), ομως ποσοτικα το καταστημα υστερει (οχι πως πεταει ποιοτικα αλλα εν πασει περιπτωσει εκει ειναι σε ικανοποιητικο επιπεδο). Οκ, προθεση μας ηταν να μοιραστουμε καποια πιατα, ομως δεν πηραμε παρα πολλα, 4, εκ των οποιων ενα τηγανοψωμο και ενα τυρι.. κι ομως μαζι με το κρασι και τα γλυκα η «λυπητερη» ανηλθε στα 40€ ητοι 20€ / ατομο οπου αν εξαιρεσουμε το κρασι ειμαστε οριακα στο τελος της πρωτης κατηγοριας αρχες της δευτερης.. μαλλον ακριβα εν τελει. 1,5/4 το VfM, 2-2,5/4 η γευση και, δυστυχως, δεν μπορω να το προτεινω παρα το ελπιδοφορο προτζεκτ που προκυπτει -και- απο την ονομασια αλλα και τα υπεροχα πιατα, που κατα καιρους προσφερει, απο καθε γωνια της Ελλαδας..

4 medium

09 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Το "Οπως Παλια" της Πανορμου ειναι απο τα μαγαζακια εκεινα που αναδεικνυει με υπερηφανεια αυτη εδω η ιστοσελιδα.

Με ονομα παρελθοντολαγνο και πιασαρικο, ποστο πανω στην πλατεια Λακωνιας (οχι απο τις καλυτερες της Αθηνας), ομορφη ατμοσφαιρα, ανεκτη μουσικη (τα λεγομενα εντεχνα) και φιλοξενο, αν και λιλιπουτειο, εσωτερικο χωρο αλλα και τραπεζακια επι της πλατειας για το καλοκαιρι, ωραια κουζινα, με εμφαση στο τηγανι και γλυκες τιμες, το απλο αλλα συμπαθεστατο αυτο μεζεδοπωλειο δε χρειαζεται κατι αλλο για να σε κερδισει.
Δυο ατομα, βραδυ καθημερινης, μια απο τις τρελες εκεινες βροχερες ημερες στα τελη Σεπτεμβριου, καθισαμε (προφανως μεσα) σε ενα απο τα μικρα τραπεζακια οπου για καλη μας τυχη ειχε μονο αλλες δυο παρεες (μπορει η... μπορα να μας στερησε τα εξω τραπεζακια αλλα απο την αλλη δεν στριμωχθηκαμε στον πραγματικα μικροσκοπικο εσω χωρο).
Οι νεες κοπελες του σερβις με χαμογελο, προθυμια και ευγενεια μας εξυπηρετησαν δεοντως.
Απο το συμπαθητικο καταλογο επιλεξαμε διαφορους μεζεδες, για να μοιραστουμε:

- Απακι κριθαροκουλουρο, αν και εχω δοκιμασει αρκετα καλυτερα, η συγκεκριμενη εκδοχη δεν ηταν κακη. Το κριθαροκουλουρο βεβαια ηταν... παξιμαδι σκληρο, ενδιαφερον ομως ως συνδυασμος και η σος μουσταρδας, που το συνοδευε, πολυ καλη.
- Τζατζικι, νοστιμο και καλης εντασης με ωραιοτατο πηχτο γιαουρτι.
- Πατατες σπεσιαλ, ητοι πατατες με μπεϊκον και διαφορα τυρια, κανονικη «βομβα» δηλαδη, αρκετα «βαρυ» πιατο, νοστιμο ομως χωρις ωστοσο να μενει στην μνημη. Καλη ποσοτητα.
- Σαγανακι, νοστιμο τυρι, καλη ποσοτητα ξανα, ομως ηταν λιγο σκληρο.
- Τηγανια χοιρινη, επισης ικανοποιητικη ποσοτητα και νοστιμο, με ελαχιστο λιπος αλλα χωρις ενταση πιατο.
- 1/4 κρασι λευκο, καλης ποιοτητας, αδιαφορης γευσης.
- 1/4 κρασι ροζε, πολυ πολυ πολυ καλο, δε βρισκεις ευκολα αναλογο σε αντιστοιχα μεζεδοπωλεια., με κοστος μολις 1,8€ (ομοιως το λευκο)!
- Ψωμι, επισης πολυ καλο και μολις 0,9€ και για τους 2!
- Νερο, που δε χρεωθηκε.
- Στο τελος, ρωτησαμε για γλυκο και μας ειπαν οτι δεν εχουν, ωστοσο παντα κερνανε κατιτις, εν προκειμενω μας εφεραν παγωτο, σε ποτηρι, ωραιοτατο.

Συνολικο κοστος, στα 29€, μαζι με τα ποτα, που ακομη κι ετσι ειμαστε στην κατηγορια 10-16€, χρηματα δηλαδη παραπανω απο ικανοποιητικα, για την ποιοτητα (2,5/4) και ποσοτητα (3,5/4) του φαγητου. Αν δεν ψαχνετε ενα δειπνο αξιωσεων αλλα ενα ευχαριστο μαγαζακι για να περασετε χαλαρα και ομορφα με την παρεα σας (εχει και καλη ποικιλια σε τσιπουρα), το "Οπως Παλια" της πλ. Λακωνιας θα σας ανταμειψει.

4 medium

03 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
1-9

Το Etnico, αδερφακι... δρομου του Altamira αποτελει μια αξιολογη προταση της αθηναϊκης εθνικ ταχυφαγειας.
Εδω, στο ask4food, εχει περιγραφει λεπτομερως, οποτε απαντες πια -εχουν περασει και δυο χρονια- γνωριζετε για το μικρο γωνιακο μαγαζι της Κολοκοτρωνη με τα σταντς, την πολυεθνικη (Μεξικο, Ινδια, Μεση Ανατολη) κουζινα, την... ολοημερη λειτουργια (κλεινει κανα 3ωρο το πρωι), την ομορφη και πολυχρωμη διακοσμηση, την καθαροτητα του χωρου και τη γρηγορη, παρα το διαρκη χαμο, εξυπηρετηση.
Ο, τι πρεπει για γρηγορο και σχεδον χορταστικο φαγητο, σε διαλειμμα απο δουλεια, για ανασες μετα απο καποια βολτα ή μετα απο ξενυχτι.
Αν εισαι τυχερος και βρεις θεση, δε θα συναντησεις αλλο προβλημα.
Δυο ατομα, βραδακι καθημερινης, δοκιμασαμε:
- Μια σαλατα κορασον, πρασινη με λαχανο σελερι ροκα σταρι σταφιδες λιαστη ντοματα και ντρεσινγκ πορτοκαλι ροδι και φυστικι, πλουσια μεριδα αρκετα νοστιμη αν και ελαφρως υπερβολικη σε γλυκυτητα.
- Μια κεσαντιγια, γεματη γεμιση, επισης νοστιμη, οχι ομως ιδιαιτερα χορταστικη για ενα ατομο.
- Μια τσιμιτσανγκα με κοτοπουλο (εχει μικρη και μεγαλη), ισως ο, τι καλυτερο δοκιμασαμε. Δυστυχως επιλεξαμε τη μικρη, την οποια και μοιραστηκαμε, επομενως δε την ευχαριστηθηκαμε..
- Δυο γλυκα, 1 τζαμαϊκα -μπιτερ σοκολατα με μαυρο ρουμι-, φανταστικη αλλα μικρη ποσοτητα (και ενω επιλεξαμε τη μεγαλη! ) και 1 πανακοτα καρυδας, με σιροπι αγαυης, δροσερη και απαλη αλλα εξισου μικρη ποσοτητα.
Ο λογαριασμος ηρθε περιπου 9 ευρω στον καθενα οπου τα χρηματα θα ηταν πολυ καλα αν οι ποσοτητες ηταν μεγαλυτερες (κεσαντιγια και γλυκα μικρα, τσιμιτσανγκα πολυ μικρη), ακριβες vfm θα ηταν 2,5/4.
Συνοπτικα, ενδιαφερουσα προταση απο τις τοσες πια που υπαρχουν για street food στο κεντρο, με σιγουρα ποιοτικο αλλα οχι αντιστοιχα ποσοτικο φαγητο.

4 medium

16 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το Νεραντζι ειναι μια ιδιαιτερη περιπτωση της αθηναϊκης γαστρονομιας των τελευταιων ετων. Ενας all day food and drinks χωρος, που αποπνεει αερα παλαιας Αθηνας.

Απο το πανεμορφο νεοκλασικο κτηριο (πρωην βιοτεχνια Παπασπυροπουλου-Αναγνωστοπουλου), ενα απο τα πλεον επιβλητικα της περιοχης, το οποιο στεγαζεται στο Μοναστηρακι, επι της Μητροπολεως γωνια με το μικρο πεζοδρομο Χριστοπουλου, μεχρι το αρχοντικο εσωτερικο του και απο τη ρετρο διακοσμιση μεχρι τις υπεροχες τουαλετες αλλα και το ονομα καθεαυτο, το Νεραντζι αποτιει ενα φορο τιμης σε μια Αθηνα, που δεν υπαρχει πια.

Χαρακτηριστικα ψηλοταβανο, αποπνεουσα κομψοτητα, μεγαλοπρεπεια, σκακιστικο δαπεδο, λευκη οροφη, βιτρο, πολυχρωμια (στο τσακ γλυτωνει το κιτς, για να τα λεμε ολα), παλια επιπλα, κλασικος πολυελαιος, νεοτεροι πινακες, ιδιαιτερες τοιχογραφιες, εντυπωσιακες κολονες, ανετα καθισματα, μεγαλη αποσταση μεταξυ των -διαφορετικων- σκαλιστων τραπεζιων, ωραιος φωτισμος, διαχυτος ρομαντισμος, λαμπερα wc κατω, ανοιχτη κουζινα με χαλκινη επενδυση, ξυλοφουρνος και παντελης ελλειψη καπνου ειναι, θεωρω, μια συνοπτικη παρυσιαση αυτου του πραγματικα μοναδικου χωρου.

Δυο ατομα, βραδυ καθημερινης, τον επισκεφθηκαμε για ενα χαλαρο δειπνο (το καταστημα σερβιρει απο το πρωι καφε, σνακ, γευματα και κοκτεϊλ). Ο Μποτρινι εχει αναλαβει την επιμελεια δημιουργωντας ενα κλασικου υφους "πειραγμενο" ελληνικοϊταλικο μενου.

Ξεκινησαμε με ορεκτικο "ελληνικες αλοιφες" ητοι τεσσερα μπολακια με φαβα, ταραμοσαλατα, τυροκαυτερη και μελιντζανοσαλατα, ολα χειροποιητα και υπεροχα, μαζι με επισης χειροποητο ζεστο ψωμακι, μια χαρα.

Συνεχισαμε με σαλατα καπρεζε, με αυθεντικη μοτσαρελα, παμπολλα γλυκα ντοματινια, ελαιολαδο και φρεσκο βασιλικο, καλη ποσοτητα και ευγευστη.

Για κυριως επλεξαμε το μοσχαρισιο κοτσι με κρεμα πατατας και σαλτσα με κοκκινο κρασι και μπαχαρικα. Εξαιρετικη επιλογη, πολυ καλα εκτελεσμενο το κοτσι, ολα τα λεφτα ομως τοσο ο πουρες οσο και η απιθανη σαλτσα! Μεγαλη μεριδα, χορταινει δυο ενηλικες (ενταξει, οχι τρομερα πεινασμενους! ).

Συνοδευσαμε με δυο ποτηρια κρασι και κλεισαμε με επιδορπιο μους λεμονιου, με φραουλες και αφρο μυρωδικων, σε ψηλο ποτηρι, δροσερο και καλη μεριδα. Βεβαια, στο τελος κερνανε τι αλλο, γλυκο νεραντζι, ωστοσο παρα το γλυκο που πηραμε δε μας αφησαν χωρις κερασμα προσφεροντας μας σπιτικη λεμοναδα, κινηση που προσμετραται στη συνολικα θετικη εξυπηρετηση που λαβαμε απο καταρτισμενα, ευγενικα νεα παιδια.

Μονη μου ενσταση στο ενδιαφερον ολο κονσεπτ του Νεραντζιου, αποτελουν οι τιμες. Σε αντιθεση με την πλειονοτητα των εδω καλοφαγαδων, που εχει υψηλη βαθμολογια στο VfM, θα βαλω 2/4 αντε να παει 2 1/2, μενοντας αποκλειστικα στην ποιοτητα και ποσοτητα των πιατων.
Αν ομως ειναι να συνυπολογιζεται το (κατα τα αλλα εξοχο) περιτυλιγμα, τοτε αλλαζει το πραγμα. Σε καθε περιπτωση, μια κλασικη κουζινα, ακομη και εξοχως επιμελημενη και ομορφα "πειραγμενη", ειναι ακριβη οταν χρειαζεσαι γυρω στα 30€ για ορεκτικο-κυριως-γλυκο-ποτηρι κρασι. Καλυτερευει βεβαια σημαντικα αν δεν παρετε επιδορπιο (καθως υπαρχει κερασμα) αλλα και αν μοιραστειτε καποιο κυριως πιατο.

4 medium

06 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
65-80

Ας κλεισω, εστω με σχετικη καθυστερηση, τις φετινες Ημερες Βραβευμενης Γαστρονομιας.

Αφησα για το τελος την καλυτερη γαστρονομικη εμπειρια, που βιωσαμε σε ενα καινουργιο εστιατοριο το οποιο κερδισε μεμιας τις εντυπωσεις πριν απο δυο χρονια οταν και ανοιξε προκαλωντας αισθηση. Σε ενα σημειο αναμεσα σε τρεις περιοχες, σε ισογειο χωρο χωρις θεα και σχετικα μικρο (30 θεσεων) αλλα και εναν ιδιαιτερα ταλαντουχο και με ηδη εντυπωσιακο βιογραφικο, παρα το νεαρο της ηλικιας του, σεφ, που ειναι και ιδιοκτητης, στο τιμονι.

Ο Αλεξανδρος Τσιοτινης λοιπον, που εχει ηδη στα 30 του εργαστει σε μερικα απο τα κορυφαια εστιατορια του κοσμου(! ) και βραβευμενος τρις με Χρυσο Σκουφο, ανοιξε το "urban gastronomy" εστιατοριο του, την ανοιξη του 2015 στην Καισαριανη, ορια με Καραβελ, Ιλισια κα Παγκρατι ονομαζοντας το «CTC» (εξυπνο λογοπαιγνιο, ακρωνυμιο της σιτισης), σε μια γωνιακη καλαισθητη, κομψη και φιλοξενη σαλα, με ουδετερα χρωματα -γκρι, λευκο συγκεκριμενα, «ανοιχτη» κουζινα, μοναστηριακο τραπεζι, γυαλινη καβα -στο επανω επιπεδο (παταρι, που ενδεικνυται για πριβε δειπνο), ξυλινο δαπεδο ψαροκοκκαλο, χαμηλο φωτισμο, ξυλινα τραπεζια και αναπαυτικες καρεκλες, που συνθετουν ενα μινιμαλ αισθητικης «ζεστο» χωρο.

Παρεα 4 ατομων επισκεφθηκαμε (κατοπιν κρατησεως και προπληρωμης βεβαιως) με υψηλες προσδοκιες (ολοι μας για πρωτη φορα) το CTC νωρις βραδυ Τεταρτης.
Το ειδικο μενου του ιβεντ, πλουσιοτατο, 9 + 3 πιατων, στα 52€ / ατομο, αναλυτικα:
- Crispy bread με μαγιονεζα απο καμενο βουτυρο και τσαϊβς: ντελικατο καλωσορισμα, απιθανα ψωμακια, γλυκισμα το "καμενο" βουτυρο με τη λεπτη γευση του σχοινοπρασου.

- Σαλατα ροκα-παρμεζανα: κυριολεκτικα μια μπουκια, σε μορφη καρυδιου σερβιρισμενη πανω σε καρυδι! απιθανη εμπνευση και παρουσιαση, φινα γευση.
- Corn οn the cob: τπτ περισσοτερο απο ο, τι λεει, δλδ ψητο καλαμποκι, οκ.
- Τσιπς απο μελανι σουπιας με μους αντζουγιας και κρεμα λεμονι: εδω, "φοβηθηκα" την αντζουγια, την οποια γενικα δεν τρωω. Μεγα λαθος! Σε τετοια εστιατορια δε φοβασαι τιποτα! Σερβιριστηκε σε πορσελανινη... παλαμη, μια απιστευτη μπουκια θαλασσας, με την αλμυρα της αντζουγιας, το οξινο touch του λεμονιου και τη σουπια να προσφερουν μια ακομη συγκινηση στον ουρανισκο.
- Τραχανας αρωματισμενος με καπνιστα μυδια, φυκια wakame και αφρο απο θαλασσα: ο νεαρος σεφ ουδεποτε εκρυψε την αγαπη και προτιμηση του στα θαλασσινα. Συνεχεια λοιπον με ακομη μια εξαιρετικη δημιουργια, αν στο προηγουμενο πιατο γευοσουν τη θαλασσα μια φορα, εδω τη γευοσουν τρεις και τεσσερις!

Εδω να σημειωθει οτι πριν περασουμε σε αυτο το σταδιο, μας εφεραν ζεστα ζυμωτα ψωμακια με χοντρο αλατι και εξαιρετικα παρθενο ελαιολαδο, για βουτες! Απολαυστικα...

- Βελουτε καλαμποκι αρωματισμενη με αστακο και αφρο απο τρουφα και περγαμοντo: Αφου... παραμιλαγαμε για αρκετα λεπτα, μαθαμε οτι αυτο το αριστουργημα αποτελει το signature dish του εστιατοριου. Τιποτα δεν ειναι τυχαιο τελικα. Ομοφωνη αποφαση οτι επροκειτο για το κορυφαιο πιατο του μενου, με απιστευτα αρωματα να αναδυονται απο τον... ηφαιστειακο κρατηρα στον οποιο ηταν σερβιρισμενη αυτη η μοναδικης συλληψης, εκτελεσης, παρουσιασης και γευστικης αποθεωσης σουπα, με τη θαυμασια αντιθεση αλμυρου-γλυκου, απο μονη της ενας λογος να (ξανα)επισκεφθεις το CTC. Α, σερβιριστηκε μαζι και μαυρο ζυμωμενο ψωμακι με μελανι σουπιας...

- Ταλιατελες απο καλαμαρι με μπουγιον απο καλαμαρι και μπεϊκον: Θαλασσας συνεχεια με ενα μπολ οπου στο... καπακι του σερβιριστηκαν τσιπς καλαμαριου και εντος του σκευους οι ταλιατελες καλαμαριου. Ενα πιατο γεματο καλαμαρι, σωστα μαγειρεμενο και πεντανοστιμο.

- Ψαρι ημερας με φαβα και αγριομαραθο: Ε, ας φαμε και... λιγο ψαρι! Μυλοκοπι λοιπον, εξαιρετικα μεγειρεμενο, μεσα σε λευκη πορσελανη, με υπεροχης υφης φαβα και αφρο αγριομαραθου. Ξανα ψωμακι, ζεας, με τζιντζερ, λεμονι και καρυδι(! ), παρα πολυ ομορφα.

- Αρνι με αγκιναρες και τηγανιτες απο ξινοχοντρο: Ψαρι.. τελος αφου το τελευταιο πιατο ηταν αυτη η εξαιρετικη εκδοχη αρνιου (λαιμος), σιγοψημενο, πανω στην τηγανιτα απο ξινοχοντρο συνοδεια πουρε αγκιναρας αλλα και αρωματικης κρεμας με διαφορα μυρωδικα. Μπορει ο Τσιοτινης να λατρευει και αναδεικνυει τους θησαυρους της θαλασσας αλλα δε νομιζω οτι υστερουσε το (μοναδικο εστω) κρεατικο πιατο που δοκιμασαμε, λιπαρο βεβαια αλλα αρκετα εντονο.
Καπου εδω, ο αστικος μυθος αδαων, οτι σε γκουρμε εστιατορια δε χορταινεις, εχει παει περιπατο για ακομη μια φορα αφου εχουμε ηδη χορτασει δοκιμαζοντας πολλα πιατα μικρων η αληθεια (δε γινεται διαφορετικα) ποσοτητων.

Το γευστικο μας ταξιδι ωστοσο δεν ολοκληρωθηκε αφου ακολουθησαν τρια(! ) επιδορπια:
- Σορμπε απο λεμονι calamansi με πεστο απο εστραγκον: ενα predessert ουσιαστικα, ο, τι πρεπει για αλλαγη γευσης, με αυτο το μικρο πρασινοκιτρινο φρουτο απο τις Φιλιππινες με την ξινη αλλα αρωματικη του γευση, σε σορμπε εκδοχη. Πολυ καλο!
- Ναμελακα λευκης σοκολατας με καραμελωμενα κοκκινα φρουτα, μαρεγκες βιολετας και σορμπε γιαουρτι-βιολετα: μετα το ξινογλυκο ηρθε το... γλυκογλυκο!
Ειναι το δευτερο πιατο με το οποιο παραμιλαγαμε μετα απο εκεινη τη μοναδικη βελουτε! Τι απιστευτο γλυκο! Στο οριο του λιγωματος, για να τα λεμε ολα, εξαιτιας φυσικα της λευκης σοκολατας σε συνδυασμο με τα καραμελωμενα κοκκινα φρουτα αλλα χαλαλι. Το γιαουρτι ισορροπουσε καπως την υπερμετρη γλυκαδα ενω οι εντυπωσιακες βιολετες προσεδιδαν σε αυτο το φανταστικο πιατο μια φινετσα κανοντας το αερινο... Και σε ανελπιστα μεγαλη ποσοτητα, τελειο!

- Macaron Mojito: Το φιναλε αυτου του θαυμασου ταξιδιου ηταν ξεχωριστο και ακρως εντυπωσιακο αφου ειχε... τεχνολογικες διαστασεις. Το πολυ δροσερο -χαρις στο δυοσμο- μοχιτο ηταν σε μορφη μακαρον, πανω σε μια πλακα λευκης σοκολατας, με αποτυπωμενο με μεταξοτυπια κωδικο qr, που ζητουσε να αποκρυπτογραφησεις σκαναροντας το με το κινητο σου τηλεφωνο, για να αποκαλυφθει σε ηλεκτρονικη μορφη το μενου που μολις ολοκληρωθηκε ωστε να θυμηθεις το γευστικο ταξιδι που μολις εφθασε στο τελος του. Μα τι φαντασια!

Το ανωθεν μενου συνοδευσαμε με ενα μπουκαλι λευκο κρασι απο Β. Ελλαδα (ακομη μια ομορφη ιδιαιτεροτητα ο γεωγραφικος διαχωρισμος των κρασιων) - απο μια πραγματικα μεγαλη λιστα ελληνικων και ξενων ετικετων αλλα και πλουσια τιμολογηση για ολα τα βαλαντια, ενα ακομη συν.

Το σερβις ακρως φιλικο, 100% επαγγελματικο και ενημερωμενο στην εντελεια.
Η γαστρονομικη εμπειρια που αποκομισαμε στο CTC μοναδικη, θεωρω πως το εστιατοριο του Τσιοτινη συγκαταλεγεται ηδη στα κορυφαια της Αθηνας, αν και θα χρειαστει σιγουρα μια επομενη (οχι αμεση) επισκεψη για επιβεβαιωση.

Οι πρωτες εντυπωσεις ακρως θετικες, για ενα εστιατοριο που, λογικα, καθε χρονο θα γινεται και καλυτερο. Ο χωρος μονο, ισως, αποτελει ενα μειονεκτημα, καθοτι σχετικα μικρος, αν και με σωστη αποσταση μεταξυ των τραπεζιων, κυριως ομως προβληματικος το καλοκαιρι εξαιτιας της ζεστης ενω δεν προσφερει καποια θεα (προσωπικα δε με απασχολει ιδιαιτερα, γενικα το αναφερω).

Οι τιμες του κυμαινονται γυρω στα 65-85€, ειτε α λα καρτ (περιορισμενες επιλογες, δεν αξιζει) ειτε με ενα απο τα δυο σε μενου, 65 και 85€, 6 και 9 πιατων αντιστοιχα. Για τις μοναδικες δημιουργιες ενος ταλαντουχου και ψαγμενου σεφ δεν ειναι πολλα. Τα δε 52€ που δωσαμε για το ειδικο μενου των 12 πιατων ηταν απολυτο VfM!
Τελος, προσωπικη μου προταση, για οποιον δεν εχει ή δε θελει να δωσει αυτα τα χρηματα αλλα παραλληλα να παρει μια ιδεα απο το CTC, ειναι να παει για να δοκιμασει μονο τη μοναδικη βελουτε, στα 17€ και το απιθανο γλυκο (μπορει καλλιστα να μοιραστει), στα 12€!

4 medium

31 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
65-80

Οδευουμε προς την ολοκληρωση και της φετινης μας... βολτας στα εστιατορια των φετινων "Ημερων Βραβευμενης Γαστρονομιας" με τη Hytra.

Πολυβραβευμενο εστιατοριο, με 1 αστερι Michelin μεταξυ αλλων, στον 6ο οροφο της "Στεγης Γραμματων και Τεχνων", σε εναν καλαισθητο αλλα συνωστισμενο χωρο. Το καλοκαιρι βεβαια "ανεβαινει" στο 7ο, σε μια απιθανα διακοσμημενη ταρατσα, με πανοραμικη θεα στην Αθηνα και βεβαια την Ακροπολη απεναντι και την μπαρα στο βαθος για να δοκιμασεις πριν απο, μετα ή χωρις καν φαγητο, ενα απο τα φημισμενα της κοκτεϊλ.

Μια Τριτη λοιπον του Ιουνιου, λιγο μετα τις 10, επισκεφθηκαμε -για πρωτη φορα- 2 ατομα τη Χυτρα. Μολις ειχαμε καθισει για να απολαυσουμε το ειδικα διαμορφωμενο μενου, στα 50€/ατομο, μια "ατυχια" εκανε την εμφανιση της αλλα δεν σταθηκε ικανη να μας χαλασει τη βραδια.

Και για την οποια δεν εφερε ευθυνη το εστιαοριο αλλα... ο καιρος! Ολοι ξερετε οτι τα τελευταια χρονια ο καιρος στην Ελλαδα (και αλλου φανταζομαι) εχει... τρελαθει! Μια ακομη εκδικηση της φυσης απεναντι στο χειροτερο ζωο, τον ανθρωπο, που δεν εχει αφησει τιποτα ορθιο...

Κατακαλοκαιρο λοιπον, 33 βαθμοι, ενοχλητικη ζεστη και ξαφνικα... βροχη! Ειχαμε την ατυχια να καθισουμε σε ενα απο τα πρωτα τραπεζια (2-3 συνολο) που δεν καλυπτονταν απο το στεγαστρο με αποτελεσμα να βραχουμε λιγακι (ψιλοβροχο ετσι, μη φανταστειτε καμια καταιγιδα).

Βεβαια καλοκαιρακι ηταν, δε μας πειραζε, ωστοσο σε λιγο θα κατεφθαναν τα πιατα και δε θα ηταν ο, τι καλυτερο να τα τρωγαμε με νερο... Τα παιδια λοιπον, απροπο ηταν πολυαριθμο το τιμ, μας ειχαν διαρκως εννοια ρωτωντας αν θελουμε να μεταφερθουμε.

Εμεις, που στο μεταξυ απολαμβαναμε το Pink Blossom μας (ροζε κρασι, ελαιοσακχαρα φραουλας και βασιλικος) -ηταν στο μενου-, ειπαμε να περιμενουμε θεωρωντας πως θα σταματησει. Αυτο δε συνεβη, με αποτελεσμα και παρεμβαση του ιδιου του ιδιοκτητη να μεταφερθουμε προσωρινα στο μπαρ και να περιμενουμε να αδειασει καποιο τραπεζι. Αφου συζητησαμε λιγακι μαζι του, μας προσφερε δυο κοκτεϊλ της αρεσκειας μας (αυτονοητο βεβαια για τετοιο εστιατοριο αλλα δε σημαινει πως δεν πρεπει να αναφερθει) ενω ρωτησε μηπως θελαμε να μας σερβιρει στη κατω αιθουσα. Αρνηθηκαμε βεβαια (θα ηταν κριμα να χαθει αυτη η ΘΕΑ) και προτιμησαμε να περιμενουμε, κατι που "στοιχησε" περιπου 40'.
Καθισαμε εκ νεου και παμε στο μενου, αναλυτικα:

- Σπανακορυζο (σπανακι, ρυζι, ανηθος και λεμονι): Μια υπεροχη κρουστα απο αυτο το παραδοσιακο ελληνικο φαγητο, φαγωθηκε με το χερι. Εξαιρετικο. Μια μπουκια μονο αλλα μια χαρα για ξεκινημα!

- Παντζαρι με καρυδια, γιαουρτι και λουλουδια ροκας: Παντζαρι σκετο δεν τρωω, ομως σε διαφορες εκδοχες που το εχω δοκιμασει σε τετοια εστιατορια (ακομη και σε γλυκο! ) δε με εχει απογοητευσει. Οκ, χωρις να ειναι κατι ιδιαιτερο.

- Αβγο απο τη φαρμα μας με λαγοχορτο, αγρια μανιταρια και κονσομε μανιταριων αρωματισμενο με βελανιδια: Ενα απο τα πλεον φημισμενα πιατα της Χυτρας (παρεμπιπτοντως, το ονομα προερχεται απο το αρχαιοελληνικο πηλινο αγγειο) και οχι αδικα! Γενικα το αβγο "επαιζε" πολυ στα φετινα μενου του ιβεντ, εδω σε μια εκδοση αποθεωση της πρωτης υλης αλλα και της δημιουργικοτητας. Πραγματικα πολυ καλο.

- Ορτυκι με σιταρι Ζεας, φρεσκια τρουφα και ξινοτυρι Ναξου: φ α ν τ α σ τ ι κ ο πιατο! Εκπληκτικη γευση, εξαισια αρμονια γευσεων και ανελπιστα μεγαλη μεριδα. Απο τα χαϊλαϊτς ολου του ιβεντ!

- Μυλοκοπι με κουμκουατ και κρεμα απο αγριοραπανο: «ο σεφ προτεινει να το φατε με το χερι» ηταν η προτροπη του σερβιτορου και την ακολουθησαμε ευχαριστα δοκιμαζοντας μια εκδοχη ελληνικου σουσι. Δε μας ξετρελανε (δυσκολα θα συνεβαινε αυτο μετα το ορτυκι), δεν ηταν κακο βεβαια...

- Επιστροφη στις ριζες: κοκορας με σελινοριζα, μαϊντανοριζα και λαππα: παρα την εμφανη προθεση για μια μοντερνα παρουσιαση ενος κλασικοτατου φαγητου, μου φανηκε το πιο αδυναμο πιατο του μενου. Η ποικιλια γευσεων των ριζων ειχε ενδιαφερον αλλα ο κοκορας καθεαυτος δεν αξιζε ιδιαιτερα, ουτε καν ως προς το μαγειρεμα. Παμε παρακατω...

- Γιαουρτι με μελι αρωματισμενο με χαμομηλι, καρυδια και γυρη: το πρωτο απο τα... τεσσερα επιδορπια! Και το μονο σε επαρκη ποσοτητα... Ωραιοτατο παντως, ελαφρυ, ο, τι πρεπει για σταδιακη αλλαγη γευσης.

- Παραδοσιακο λουκουμι αρωματισμενο με φατουραδα: ενα ωραιοτατο λουκουμι με αυτο το σουπερ αρωματικο λικερ με μπαχαρικα (κανελα, γαρυφαλλο) απο τα Κυθηρα!

- Ζαχαρωτα με γευση πευκο: ωραια παρουσιαση, μεσα σε ενα κουτακι γεματο πευκοβελονες, ελαχιστη ποσοτητα αδιαφορη γευση.

- Φλοιδα καρπουζιου με σκονη απο λεμονι και υσσωπο: επισης μια μπουκια, ξανα τιποτα το ιδιαιτερο.

Συνοπτικα: Η Χυτρα αξιζει σιγουρα μια επισκεψη, δικαιως εχει κερδισει αστερι Μισελεν, προσφεροντας ευφανταστες γευσεις και μοντερνες εκτελεσεις της ελληνικης παραδοσιακης κουζινας, πανεμορφη ταρατσα με πανοραμικη θεα (το καλοκαιρι), ιδιαιτερα κοκτεϊλ, μεγαλη λιστα κρασιων, διαφορα σετ μενου με πολλα πιατα που σε χορταινουν παρα τις μικρες ποσοτητες (οχι ολα), σερβις φιλικο και με επαγγελματισμο. Απο την αλλη, οχι ιδιαιτερα γλυκα ενω οσον αφορα τις τιμες, θεωρω πολυ καλα τα 50€ του ειδικου μενου για 10(! ) πιατα ενος χρυσοσκουφατου και με * Μισελεν εστιατοριου, οποτε απολυτο Vfm! Τωρα, κανονικα εχουν σετ μενου των 8 πατων, στα 59€ ή 83€ με 4 ποτηρια κρασι και των 14 πιατων, στα 76€ ή 100€ με 4 ποτηρια κρασι. Α λα καρτ, υπολογιστε περι τα 21-23€ για πρωτο πιατο, 33-36€ για κυριως και 13€ για επιδορπιο ητοι ~70€. Χρηματα οχι υπερβολικα για το ειδος του εστιατοριου. Το ερωτημα λοιπον ειναι αν αξιζει οχι τα χρηματα αλλα τα βραβεια. Απο αυτη την πρωτη μου επισκεψη θεωρω πως τα αξιζει...

4 medium

29 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Talk of the town περυσι περιπου τετοια εποχη, αυτο εδω το all-day restaurant, στο roof garden του ομωνυμου ανακαινισμενου boutigue hotel της Μητροπολεως (πρωην Manga Grecia), με θεα την Ακροπολη πιατο και την Κωνσταντινα Φακλαρη να δημιουργει στην κουζινα χρησιμοποιωντας εξαιρετικες πρωτες υλες με τοπικα προϊοντα απο ολη την Ελλαδα.

Η επιφυλακτικοτητα μας να το επισκεφθουμε καμφθηκε ενα χρονο μετα οταν το ειδικο του μενου στο πλαισιο των "Ημερων Βραβευμενης Γαστρονομιας" μας κεντρισε το ενδιαφερον...

Δυο ατομα λοιπον, πριν κανα διμηνο, επισκεφθηκαμε το Zillers.
Το ειδικο μενου, στα 40€ ανα ατομο, αναλυτικα:

- Amuse bouche: Ντιπ ταραμοσαλατα και ποικιλια ψωμιων, οκ.
- Πιτα σχαρας με αρνακι, αγρια χορτα και προβειο γιαουρτι: Ενδιαφερον και νοστιμο ορεκτικο αν και λιγο "βαρυ".
- Πρασινη αναμεικτη σαλατα με γκερεμεζι, φιστικι Αιγινης, φρουτα εποχης και φρεσκο βασιλικο: Απο τα πιατα εκεινα που προδιδουν τις προθεσεις της σεφ. Πρωτη φορα δοκιμαζα σε σαλατα αυτο το πολυ ενδιαφερον μαλακο λευκο τυρι απο την Ηπειρο και πραγματικα ηταν απολαυστικο, μαζι με το φιστικι και τα φρουτα δε, η σαλατα αυτη μπορουσε καλλιστα να αποτελεσει ενα πληρες γευμα!

- Φρεσκες γαριδες με κουσκουσακι από βουβαλισιο γαλα, μαραθοριζα, τσιλι και κονφι περγαμοντο: Μια απο τις δημιουργιες που εκαναν αισθηση στο ανοιγμα του εστιατοριου, μονο που, αν θυμαμαι καλα, ηταν με κοτοπουλο αντι για γαριδες. Εδω, τα μαλακοστρακα με το μαραθο και το περγαμοντο εδεναν πολυ ομορφα ενω ηταν ενα πιατο που ανεδιδε υπεροχα αρωματα. Πολυ καλο.

- Κοντρα μοσχου ελληνικης εκτροφης με πουρε γλυκοπατατας, αγρια μανιταρια και φρεσκο θυμαρι: Το πιατο που μενει στη μνημη καθε κρεατοφαγου, ιδανικα δε αν αγαπα εξισου και τα μανιταρια! Κρεας "λουκουμι", σε αρμονια με το γλυκισμα της πατατας και το εντονο touch των αγριων μανιταριων αλλα και το θυμαρι που μοσχομυριζε.

- Κρυα σουπα φραουλας με αρωμα λουιζα και σορμπε λαϊμ: Ενα απο τα δυο μεγαλα ατου του εστιατοριου ειναι τα γλυκα (το αλλο ειναι τα κοκτεϊλς). Πραγματικα απολαυστικο επιδορπιο, ενθουσιαζει το λατρη της φραουλας και οχι μονο! Το σορμπε λαϊμ επισης τελειο και σε ικανοποιητικη ποσοτητα. Μεγαλες ηταν γενικα οι ποσοτητες, ανελπιστα ευχαριστο αυτο και σιγουρα ενα μπονους για το εστιατοριο.
Το μενου περιελαμβανε ενα ποτηρι digestivo (Aegean Spritz) και μειναμε εκει καθως η λιστα κρασιων ηταν αρκετα περιορισμενη αλλα και με αναιτια τσιμπημενες τιμες ενω αφησαμε τα (φαινομενικα ενδιαφεροντα κοκτεϊλς) για απολαυση σε μια ξεχωριστη μας επισκεψη. Ναι, θα ξαναπηγαινα στο Τσιλερς, μονο ομως για κοκτεϊλ ή -γιατι οχι και- γλυκο, οχι ομως και για φαγητο αφου οι τιμες του το καθιστουν αποτρεπτικο -στα 45+€ (μπορει να πιανει και την κατηγορια 50-64) υπαρχουν πολλες καλυτερες επιλογες-. Ακομη και με την προσφορα του ειδικου μενου θεωρησα πολλα τα χρηματα.

Το σερβις ηταν απο διακριτικο μεχρι... ξεχασιαρικο, παντως ο ιδιοκτητης, που ετυχε να τον γνωρισουμε, ευγενεστατος, φιλικος και ακρως εξυπηρετικος.
Ναι λοιπον για το περιβαλλον, τη θεα, τα γλυκα και τα κοκτεϊλς, ΟΧΙ για τις τιμες.

4 medium

25 Αυγ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Χαιρετιζω εκ νεου ολους τους φιλους καλοφαγαδες, μετα απο... εναν ολοκληρο χρονο απουσιας μου! Εξεπλαγην μολις συνειδητοποιησα το ακριβες διαστημα κατα το οποιο ειχα χασει καθε επαφη με την παρεα του ask4food, κατι που για πολλοστη φορα καταδεικνυει -και ηρθε να υπενθυμισει- το πώς περναει ο ατιμος χρονος χωρις να το καταλαβαινουμε...

Βεβαια, μπορει το μεγαλο αυτο διασημα να εμεινα στασιμος ως προς το γραψιμο κριτικων εδω αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν υπηρξα (υπερ)δραστηριος ως προς την (αγαπημενη ολων ημων) εξερευνηση της αθηναϊκης γαστρονομιας!

Προφανως και δε θα αναφερθω σε ολα τα εστιατορια που επισκεφθηκα απο περυσι το καλοκαιρι (δεν ειναι εφικτο) αλλα μονο στα... χαϊλαϊτς! Και θα ξεκινησω απο εκει που σταματησα περυσι τετοια εποχη (ακριβεστερα πριν 14 μηνες), απο τον αγαπημενο καθιερωμενο καλοκαιρινο θεσμο, τις "Ημερες Βραβευμενης Γαστρονομιας"!

Ημερες Βραβευμενης Γαστρονομιας 2017 λοιπον και το... σαφαρι ξεκινησε απο το Aleria.

Ειχα επισκεφθει αλλη μια φορα, καπου στο δευτερο χρονο λειτουργιας του, αυτο το πραγματικα κομψο εστιατοριο του Μεταξουργειου και οι θυμησεις ηταν ακρως θετικες.

Στεγαζεται σε ενα υπεροχα ανακαινισμενο νεοκλασικο, επι της Μεγαλου Αλεξανδρου, με το εσωτερικο ντεκορ, που συνταιριαζει το παραδοσιακο με το μοντερνο ενω το καλοκαιρι προσφερει μια ακρως ρομαντικη προταση στην καπως μικρη αλλα ατμοσφαιρικα φωτισμενη «πρασινη» αυλη του. Σεφ ειναι ο νεαρος, βραβευμενος και ιδιαιτερα δημιουργικος Γκικας Ξενακης ο οποιος «παιζει» με την ελληνικη κουζινα παρουσιαζοντας ευφανταστα και πολυ νοστιμα πιατα. Εκεινο δε, που μου εκανε εντυπωση σε αμφοτερες τις επισκεψεις μου, ηταν το υπεραριθμο προσωπικο του ρεστοραν. Πολλα νεα παιδια απαρτιζουν το τιμ του σεφ, εκαστος εφ' ω εταχθη, βεβαιως!

Παμε ομως στο ειδικο μενου του ιβεντ, αξιας 35€ ανα ατομο:
- Αβγα με πατατες και τρουφα: Το αβγο επαιξε πολυ στο ιβεντ (γενικα, αρκετα ιδια υλικα εμφανιστηκαν σε πολλα μενου). Εδω, ως απλο αλλα ωραιοτατα εκτελεσμενο ξεκινημα, με τη λεπτοκομμενη πατατα και την τρουφα να συνταιριαζουν αρμονικα.

- Γαριδες ψητες με τοπιναμπουρ, ξινομηλο και σαλτσα απο το ζωμο τους με μελισσοχορτο: Υπεροχο πιατο, με εξαιρετικο παντρεμα ολων των υλικων.
Μια παρεξηγηση μονο: το "εξωτικο" τοπιναμπουρ συνανταται πλεον συχνα σε γκουρμε εστιατορια και παρουσιαζεται ως αγκιναρα Ιερουσαλημ. Η αληθεια ειναι οτι δεν προκειται για αγκιναρα και πως ουδεμια σχεση εχει με Ιερουσαλημ! Προκειται για μια βρωσιμη ριζα, που παραπεμπει -εμφανισιακα και μονο- στο τζιντζερ, με «καταγωγη» απο τα αρχαια χρονια και τη λατινικη Αμερικη. Στη γευση θυμιζει κατι μεταξυ πατατας και αγκιναρας.

- Ραβιολι γεμιστο με αγρια μανιταρια, μοσχαρισια γλυκαδια και ζωμος αρωματισμενος με τρουφα: Το κορυφαιο πιατο του μενου ενω προσωπικα ηταν ενα απο τα πιατα που ξεχωρισα απο ολοκληρο το ιβεντ (ενταξει, απο οσα δοκιμασα)! Απιθανη γευση, ο ζωμος επεσε απο πανω την στιγμη του σερβιρισματος και καθε μπουκια, αν «γεμιζες» το κουταλι με ολα τα υλικα του πιατου, ηταν θεσπεσια για τον ουρανισκο!

- Σιγοψημενο αρνακι με πουρε γλυκοπατατας, σπαραγγια, crumble ξινοχοντρου και σαλτσα γραβιερας: Προσωπικα ηθελα αλλο ενα ραβιολι αλλα anyway! Ωραιο πιατο επισης, αν και ποτε δεν υπηρξα φαν του αρνιου, το οποιο εδω ελειωνε. Η γραβιερα, οπως ο ζωμος πιο πανω, προστεθηκε απο πανω κατα το σερβιρισμα και, ξανα, σε καθε μπουκια προσπαθουσαμε να γευτουμε ταυτοχρονα ολα τα υλικα του πιατου -υπεροχη αρμονια κρεατος γλυκοπατατας ξινοχοντρου- αφου τελικα ο συνδυασμος των γευσεων ειναι το μυστικο των σεφ αλλα και το νοημα αυτων των ιβεντς!

- Κρεμε λευκης σοκολατας με εσπεριδοειδη, παγωτο κυδωνι και σαμπλε αμυγδαλου: Το... απαραιτητο γλυκο τελειωμα μιας ολοκληρωμενης γαστριμαργικης εμπειριας. Ευφανταστο το παγωτο κυδωνι(! ), απολαυστικο συνολικα το δροσερο επιδορπιο με τις ξινες νοτες των εσπεριδοειδων.

Συνοδευσαμε με 2 ποτηρια λευκο κρασι, απο την πραγματικα πλουσια wine list, τοσο σε ελληνικες οσο και ξενες ετικετες, με μονη ενσταση βεβαια τη... γνωστη σε τετοια εστιατορια, αναιτια υπερκοστολογηση των μπουκαλιων.

Το σερβις, ευγενικο, φιλικο και επαγγελματικο, αν και καπου καπου εξαιτιας του πολυαριθμου οπως προαναφερθηκε προσωπικου, αισθανεσαι σα να... παρακολουθεισαι ενω σε δυσκολες στιγμες (γεματο εστιατοριο) παρατηρουνται καποια μικροπροβληματα, παρα εδω το γεγονος των πολλων παιδιων.

Λεπτομερειες θα μου πειτε. Ναι, δε λεω...
Κατι τελευταιο, αξιο αναφορας, που, τουλαχιστον σε εμας προξενησε αρνητικη εντυπωση, ηταν το καλωσορισμα που λαβαμε... στα αγγλικα. Πραγματι, το πελατειακο κοινο του εν λογω εστιατοριου ειναι στην πλειονοτητα του τουριστες ή εν πασει περιπτωσει μη ελληνοφωνοι. Αλλα, διαολε! στην Ελλαδα ειμαστε, πες ενα «Καλως ηρθατε» και μετα αν θες προσθεσε «Welcome», δε νομιζω να παρεξηγηθεις!

Συνολικα, το Aleria αποτελει μια σταθερα αξιοπιστη και προτεινομενη επιλογη για υπεροχη δημιουργικη κουζινα -απο τις καλυτερες στην Αθηνα- (3 προς 3,5/4), σε ενα πανεμορφο ατμοσφαιρικο χωρο (το καλοκαιρι φυσικα, στην αυλη). Οσον αφορα τις τιμες, εξισου σημαντικες με τις γευσεις, με το ειδικο μενου ηταν σχεδον απολυτο VfM (στα 30€ σιγουρα θα ηταν), ωστοσο κανονικα θα χρειαστειτε γυρω στα 43-50€, χωρις τα ποτα, χρηματα που θεωρω πως αρχιζουν και ξεφευγουν, εξ το 3/4 στην κατηγορια.

4 medium

12 Ιούλ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

«Καυτη Πατατα» ή αλλιως "καυτη" αφιξη στην αθηναϊκη ταχυφαγεια!
Εδω και μερικους μηνες εχουμε την ξεχωριστη επιλογη, περα απο τα τετριμμενα (σουβλακι, μπεργκερ, σαντουϊτς, μπουριτος), για γρηγορο φαγητο στο κεντρο.
Στην πολυβουη Κολοκοτρωνη το Jacket Potato προσφερει αυτη την εναλλακτικη προταση.
Αμερικανικου στιλ φαγητο, οπου η πατατα ψηνεται στο φουρνο σε πολυ υψηλη θερμοκρασια και εν συνεχεια κοβεται απο πανω και γεμιζεται συνηθως με τυρι, μπεϊκον και καποια σος. Οταν σερβιρεται εννοειται πως ερχεται... καυτη!

Εδω, υπαρχουν επτα συν δυο κλασικες combos επιλογες, που τιμωνται απο 3 εως 5 ευρω καθως και η επιλογη να φτιαξεις τη δικη σου πατατα, με κοστος 3,5€ για εως τεσσερα υλικα, απο μια μεγαλη γκαμα κρεατικων, λαχανικων, τυριων, σαλτσων, 4,5€ για εως επτα και 5,5€ για εως δωδεκα υλικα. Ολες εχουν ως βαση βουτυρο και τυρι.
Το μαγαζι λειτουργει απο το πρωι εως τα ξημερωματα της αλλης μερας ενω διαθετει και ντελιβερι. Η γεμιστη πατατα ειναι χορταστικη, ενω μπορεις να συνοδευσεις με μπιριτσα ή αναψυκτικο, 1,3-1,5€, πληρωνοντας συνολικα 5-6 ευρω.

Το vfm ειναι πολυ υψηλο, καθως χορταινεις τρωγοντας ποιοτικο φαγητο, αν προσεξεις τουλαχιστον στην επιλογη των υλικων!
Η εξυπηρετηση των παιδιων πολυ καλη, με χαμογελο, ευγενεια και προθυμια.
Ο χωρος ειναι το μονο μειονεκτημα αφου περα απο τη θορυβωδη Κολοκοτρωνη, οι δυο παγκοι ναι μεν χωρουν απο δυο παρεες εκαστος αλλα ειναι πιθανο να περιμενεις αρκετη ωρα για να ελευθερωθει "θεση".

Εμεις, δυο ατομα, ετυχε μολις πηγαμε βραδυ καθημερινης και δωσαμε την παραγγελια να ελευθερωθει ο ενας παγκος, επομενως απολαυσαμε ανετα τις πατατες μας. Μια Caesar's, ωραιοτατη και μια δικης μας δημιουργιας, οπου η αληθεια ειναι πως δεν πολυταιριαξαν τα υλικα που επιλεξαμε (ηταν παρατολμος συνδυαμος! ) συν ποτα για συνοδευτικα. Δωσαμε λιγοτερο απο 11€ και φυγαμε ικανοποιημενοι.

Εννοειται πως αξιζει τουλαχιστον μια επισκεψη - σιγουρα αποκλειεται να σας απογοητευσει -, καθως προσφερει κατι αξιολογα διαφορετικο απο τη συνηθισμενη ταχυφαγεια.

4 medium

29 Ιουν 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Θεωρωντας πως το εν λογω "μοντερνο μεζεδοπωλειο", οπως αυτοπροσδιοριζεται, αδικειται απο την αξιολογηση των φιλων καλοφαγαδων εδω στο ask4food, ξεκινω να γραφω την κριτικη μου για το "Cookouchi... μαγειρευοντας με νου".
Σε μια ησυχη περιοχη, στην Αμφιθεα του Παλαιου Φαληρου, σχεδον συνορα με Νεα Σμυρνη, γινεται εδω και περιπου εναμιση χρονο μια καινουργια προσπαθεια απο ενα νεο σεφ - ιδιοκτητη, απο τη Σιφνο.

Ο χωρος ειναι ομορφος, ψηλοταβανος, με αισθητη την πολυχρωμια (σε καμια περιπτωση κιτς) και ανετα τραπεζια τοσο μεσα οσο και στην αυλη. Ειχαμε επισκεφθει το Κουκουτσι τρια ατομα, μες στην Ανοιξη. Πηγαμε καθημερινη, την ωρα ακριβως που ανοιγε, επομενως λογικα ηταν αδειο. Μεχρι να φυγουμε ηρθαν αλλες δυο παρεες. Ο σερβιτορος, ενα νεο παιδι, ετυχε μολις να ξεκιναει στη δουλεια και ειχε το αναλογο αγχος, επομενως περισσοτερο τον βοηθησαμε εμεις παρα εκεινος εμας αλλα οκ, αυτα μες στο προγραμμα ειναι!

Η μουσικη (ελληνικα λαϊκα) ειναι αυτη που αποφευγω και ηταν και σε αυξημενη σχετικα ενταση και μονο εμεις στο χωρο, καταλαβαινετε... Θα μου πειτε γιατι δε ζητησα να το χαμηλωσουν/κλεισουν. Γιατι δυστυχως οι συνδαιτημονες μου την απολαμβαναν...
Παμε στα του φαγητου. Ο καταλογος ωραιοτατος, με αρκετες επιλογες χωρις να χανεσαι κιολας ενω υπηρχαν και αρκετα πιατα ημερας. Παραγγειλαμε μια πρασινη σαλατα, με ροκα λιαστη ντοματα, ντρεσινγκ λιαστης ντοματας και γραβιερα Κρητης, πλουσια μεριδα και ευγευστη.

Απο ορεκτικα την περιφημη πια ντυμενη φετα, με ξηρους καρπους γλυκο περγαμοντο και φυλλα ροκας, εκοβες ενα κομματι τυριου και επαιρνες μια μπουκια απο το γλυκο, ενας ιδιαιτερος και πρωτοτυπος συνδυασμος, πολυ καλη γευστικα χωρις ωστοσο να μεινει στην μνημη. Απο κυριως, ενα σπιτικο ρολο (απο μοσχαριιο κιμα), πατατες τηγανητες, πουρε καροτου και σαλτσα πιπεριας Φλωρινης, εξαιρετικο πιατο με νοστιμο κρεας αλλα τον πουρε καροτου να κανει τη διαφορα!, ενα μοσχαρισιο ραγου, με μανιταρια, ρυζι μπασματι αρωματισμενο με ξυσμα λεμονιου και εστραγκον, επισης πολυ νοστιμο πιατο και ενα πιατο ημερας για τον τριτο της παρεας, παλι κρεατικο, συκωτι αν θυμαμαι καλα, γευστικο και αυτο.

Ολες οι μεριδες παραπανω απο ικανοποιητικες. Ακομη, ψωμι σκετη προκληση μιας και εφεραν ολοκληρο καρβελακι(! ) ζεστο ζεστο, με το μαχαιρι μαζι για να το κοψουμε και 1/2 λιτρο χυμα κοκκινο κρασι, ευκολοπιοτο, μια χαρα. Κλεισαμε με μια σοκολατοπιτα με παγωτο. Λοιπον, αυτο το γλυκο φιλοι μου ακομη μνημονευεται! Φτιαχτηκε εκεινη την ωρα (περιμεναμε κανα τεταρτο), ηρθε... καυτη, με το παγωτο να «κολυμπαει» στη μεση του μπολ ισα ισα για να τη δροσισει μια ιδεα ωστε να μην καεις. Πεντανοστιμη, ιδανικος επιλογος σε ενα συνολικο υπεροχο γευμα. Ο λογαριασμος ηρθε γυρω στα 19€ το ατομο, μαζι με το κρασι, επομενως πιανει οριακα την πρωτη κατηγορια, ιδιαιτερα ικανοποιητικο vfm.

Ανετος χωρος σε ησυχη περιοχη, καλη ποιοτητα φαγητου και μεγαλες μεριδες, καλες τιμες. Ενα ωραιο πακετο νομιζω!