Loader

FoodZilla

Κριτικές: 18
Μέλος από: Οκτ 2015

Εμφάνιση:

28 Φεβ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην περιοχή Μακρυγιάννη. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η κλειστή αίθουσα του εστιατορίου με τα παράθυρα να βλέπουν στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη. Στον δεύτερο όροφο μια πιο μικρή αίθουσα με ένα μικρό μπαρ μας οδηγεί σε ένα εντυπωσιακής θέας μπαλκόνι. Ο ανοιχτός χώρος του μπαλκονιού είναι ιδανικός για καλοκαίρι με καταπληκτική θέα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον πεζόδρομο επίσης.

Ο χώρος του εστιατορίου είναι μία λιτή, άνετη σάλα με χαλαρωτικό πράσινο χρώμα στους τοίχους με φωτεινά ανοίγματα από τα πολλά παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Το δρύινο πάτωμα μαρτυρά την αστική πολυτέλεια του κτιρίου. Η διακόσμηση συμπληρώνεται με εντυπωσιακά τρισδιάστατα ορθογώνια πλαίσια, με διακριτικό φωτισμό, που κρέμονται στους τοίχους και απεικονίζουν τοπία από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η επίπονη προσπάθεια των τριών συνεταίρων για την σωστή αναπαλαίωση του παλιού αρχοντικού και το στήσιμο ενός χώρου ταιριαστού ως προς αυτό το ύφος, έχει πετύχει απόλυτα! Με τα προσεγμένα σερβίτσια και τις υφασμάτινες πεσέτες έχουν καταφέρει ώστε ο χώρος να αναδύει κομψότητα με συγκρατημένη πολυτέλεια και αστικό άρωμα περασμένων δεκαετιών.

Το μενού επιμελείται ο Νίκος Φωτιάδης και ο κατάλογος περιέχει πιάτα της νέας ελληνικής κουζίνας, που με τις νέο-παραδοσιακές γεύσεις και τους τολμηρούς συνδυασμούς, ακόμα και στα γλυκά, παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Δεν θα παραθέσω τον κατάλογο γιατί μπορείτε να τον βρείτε στο site του εστιατορίου.

Θα αναφέρω αυτά που δοκιμάσαμε δύο άτομα έχοντας κλείσει τραπέζι το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

Για ορεκτικά διαλέξαμε,

σουφλέ τυριού από «Μπαλάκι» Τήνου παναρισμένο με corn nuts και τσατνευ αχλάδι (8 ευρώ), πολύ ωραίος συνδυασμός το ψημένο τυρί με το καλαμπόκι και το τσατνευ αχλαδιού να απογειώνει τη γεύση. Καλή επιλογή.

και μεδούλι μόσχου με τρίμμα αυγοτάραχου, αχινό και κίτρο (6ευρώ), το κλασσικό μοσχαρίσιο κόκκαλο, ψημένο και σερβιρισμένο με το μεδούλι του, με το αυγοτάραχο να καλύπτει αρκετά όλες τις άλλες γεύσεις. Περίεργος και πρωτότυπος συνδυασμός.

Για σαλάτα διαλέξαμε με βαλεριάνα, καλαθάκι Λήμνου, φιστίκι Αιγίνης και λούζα (9 ευρώ), πολύ φρέσκια, όχι πολύ μεγάλη σε ποσότητα, με ικανοποιητική γεύση.

Για κυρίως μοιραστήκαμε από τις σούβλες Μπάλκονι των δύο ατόμων αυτή με μοσχάρι black angus με Μεσογειακή μαρινάδα (30 ευρώ). Ψήσιμο τέλειο, γεύση καταπληκτική και ποσότητα καλή για δύο άτομα. Σερβίρεται με τη μικρή σούβλα στο τραπέζι που την αδειάζουν επιτόπου και συνοδεύεται με ψητά λαχανικά και πατάτα. Πολύ καλό πιάτο.

Από την πολύ καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών, που μου έκανε ευχάριστη εντύπωση ότι διαθέτει μόνο ελληνικές ετικέτες, διαλέξαμε ένα αγιωργίτικο κτήμα Παλυβού το Άμμος Νεμέα.

Το ψωμί συνοδευόταν από dip μους ταραμοσαλάτας.

Για όλα αυτά με εμφιαλωμένο νερό, χωρίς γλυκό γιατί είχαμε χορτάσει, πληρώσαμε 85 ευρώ.

Καταλήγοντας, το BALCONY θεωρώ ότι είναι καλό εστιατόριο και το φαγητό άριστης ποιότητας, με πρωτοτυπία και με προσπάθεια να αναδείξουν γεύσεις παραδοσιακές και οικείες με έναν πρωτότυπο και τολμηρό τρόπο. Για την προσπάθεια αυτή τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί χρειάζεται αρκετή τόλμη να παρουσιάσεις κάτι τελείως διαφορετικό, χωρίς να γνωρίζεις από την αρχή αν θα αρέσει στον κόσμο ή όχι.

Το μόνο που πιστεύω ότι θέλει λίγη ακόμα φροντίδα είναι η εξυπηρέτηση. Ένα εστιατόριο τέτοιου επιπέδου θα έπρεπε να εξυπηρετεί τους πελάτες εστιάζοντας στις λεπτομέρειες με περισσότερο επαγγελματικό τρόπο.

Θα σας το πρότεινα σαν μία πολύ καλή επιλογή για μία ευχάριστη χαλαρωτική έξοδο με πολύ καλό φαγητό.

30 Ιαν 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Το μεζεδοπωλείο Γυμνάσιο το επισκέφθηκα σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του μετά από πρόσκληση φίλων. Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε από την αρχή, ήταν απόλυτα θετική και αυτό συνεχίστηκε σε κάθε επίσκεψή μας.

Ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος τα τραπέζια όμως, τοποθετημένα στη σωστή διάταξη, τον κάνουν να δείχνει μεγαλύτερος και να είναι άνετος. Η διακόσμηση πολύχρωμη, με έναν άβακα να διατρέχει το ταβάνι και να μας φέρνει αναμνήσεις των σχολικών μας χρόνων.

Αναμνήσεις σχολείου όμως μας γεννά και ο τοίχος-πίνακας, όπου μπορείς να γράψεις με κιμωλία, τα χάρτινα σουπλά στα τραπέζια με μαθηματικές εξισώσεις και ο κατάλογος –ντοσιέ.

Οι ιδιοκτήτες, ένα ευγενέστατο ζευγάρι, μαζί με την κόρη τους που επιβλέπει τη σάλα, φροντίζουν για την τέλεια λειτουργία του μεζεδοπωλείου σε όλα τα επίπεδα.

Ο κατάλογος, κλασσικός κατάλογος μεζέδων, με αναβαθμισμένες όμως τις γεύσεις και την παρουσίαση των πιάτων, ανανεώνεται με κάθε αλλαγή της εποχής. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι από τις καλύτερες που έχω συναντήσει. Τα λαχανικά πάντα φρέσκα, το κρέας πολύ καλής ποιότητας και οι πιο τέλειες, απόλυτα χειροποίητες, τηγανιτές πατάτες που έχω φάει ποτέ.

Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα γεμιστά μανιτάρια με κατσικίσιο τυρί και μαγιονέζα λεμονιού, τηγανόψωμο με μέλι και σουσάμι, οι μπουκιές κανταΐφι με γέμιση τυριού και λιαστής τομάτας και μαρμελάδα τομάτας, η τηγανιά μανιταριών σβησμένη με λεμόνι, καγιανάς με φέτα και λουκάνικο και στο τέλος έτσι όπως τα σκέφτομαι θα γράψω όλα τα ορεκτικά του καταλόγου.

Οι σαλάτες είναι όλες πολύ καλές γιατί είναι πολύ φρέσκες αλλά εγώ ξεχωρίζω την καινούργια του καταλόγου που φέρνει μια νότα καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα. Τομάτα ψιλοκομμένη με κρέμα τυριού, παξιμάδια, με λιωμένο τυρί, βασιλικό και γλυκιά σος μουστάρδας.

Από τα κυρίως ό, τι και να πάρετε θα σας αρέσει πολύ. Ζυμαρικά πλεξούδες με γλυκό κρασί, κοτόπουλο, καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα Κρήτης.

Το μπιφτέκι κοτόπουλο με σος φέτας είναι πολύ νόστιμο, τα μπριζολάκια στη σχάρα, κοτόπουλο ρολό με ανθότυρο και τα κλασσικά κεμπάπ σε πιττάκια.

Θεϊκό πιάτο με πρωτότυπη γεύση το κοτόπουλο μπουκίτσες μαστιχάτο με κολοκύθι σε φωλιά τορτίγιας.

Αυτό που μου άρεσε επίσης πολύ, στην τελευταία αλλαγή του καταλόγου, είναι το μπέργκερ πατάτας. Μοσχαρίσιο μπιφτέκι τέλεια ψημένο, αυγό τηγανιτό με καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί και σος πάνω σε βάση και καπάκι ψητής πατάτας, αντί για το κλασσικό ψωμί του μπέργκερ. Καταπληκτικό πιάτο!

Από ποτά θα βρείτε τα πάντα. Κρασί χύμα καλό, τσίπουρο, ρακόμελο, ούζο, μπύρες, αναψυκτικά. Στο τέλος θα σας κεράσουν μαστίχα και γλυκό.

Άργησα πολύ να γράψω αυτή την κριτική. Επίτηδες. Ήταν όλα τόσο καλά από την αρχή που, ομολογώ, έψαχνα να βρω ψεγάδι. Έψαχνα να βρω ένα λάθος, μία παράλειψη.

Ευτυχώς, αυτή η προσπάθειά μου δεν τελεσφόρησε. Κάθε φορά που πηγαίνουμε είναι πιο καλή από την προηγούμενη. Κάθε φορά ξεπερνούν το πολύ καλό με κάτι ακόμα πιο καλό.

Σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν ένας φίλος τους, που τον έχουν καλέσει για φαγητό και θέλουν να τον φροντίσουν.

Έχει γίνει η σταθερή επιλογή μας για ένα βράδυ μετά από μια πολύ δύσκολη ημέρα δουλειάς, για μια χαλαρή έξοδο με παρέα και κυρίως η ασφαλής επιλογή για να κάνουμε το τραπέζι σε φίλους, ιδίως αυτούς που κατοικούν στο εξωτερικό, όταν θέλουμε να τους περιποιηθούμε και να τους ευχαριστήσουμε.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα και σας προτρέπω να το επισκεφθείτε.

Υ. Γ. Κάθε Κυριακή απόγευμα από τις 4 και μετά έχει πρόγραμμα με ζωντανή μουσική

01 Απρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Στο νούμερο 9 της οδού Σόλωνος στο Κολωνάκι έχει ανοίξει από το τέλος Οκτωβρίου ένα μεγάλο παραδοσιακό ντελικατέσσεν.

Αυτός ο νέος πολυχώρος της γαστρονομίας στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτίριο με πολύ εντυπωσιακή μοντέρνα πρόσοψη. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του με το ξύλο, σε σκούρο φυσικό χρώμα, να κυριαρχεί και να δένει πολύ ωραία με το μωσαϊκό και τους πετρόλ πάγκους σκεπασμένους με μάρμαρο.
Στο ισόγειο αριστερά από την είσοδο υπάρχει πάγκος με φρέσκους χυμούς, σάντουιτς και παραδοσιακές πίτες. Μπροστά και πίσω υπάρχουν τραπεζάκια που μπορείς να καθίσεις για ένα καφέ, χυμό, μπύρα ή αναψυκτικό με συνοδεία σαλάτας ή αλμυρών και γλυκών γεύσεων.

Στο υπόγειο βρίσκεται παντοπωλείο με πάρα πολλά παραδοσιακά προϊόντα, στον δεύτερο όροφο παιδότοπος όπου μπορούν να απασχοληθούν με παιχνίδια τα παιδιά όσο οι γονείς ψωνίζουν και στον τρίτο αίθουσα εκδηλώσεων, όπως μαθήματα μαγειρικής, καθώς και ένα olive oil bar για γευσιγνωσία ελαιολάδου!

Τέλος στον πρώτο όροφο βρίσκεται η Φάρμα Μπράλου που λειτουργεί σαν χασάπικο και εστιατόριο. Χαρακτηρίζεται ως boutique steak bar ή αλλιώς ως χασαποταβέρνα με νέο περιτύλιγμα.

Ανεβαίνοντας τη σκάλα δεξιά είναι το κρεοπωλείο με τα μεγάλα ψυγεία-βιτρίνες όπου βρίσκεται κρέας εξαιρετικής ποιότητας και μακράς ωρίμανσης. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη Black Angus, Red Angus, Charolais, Aubrac, Limousin, ελληνικός μαύρος χοίρος αλλά και πουλερικά όπως κοτόπουλο, φασιανός, πάπιες, πέρδικες ορτύκια.

Όλα αυτά τα προϊόντα μπορείς να τα γευθείς στο εστιατόριο του ορόφου που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος.
Ο χώρος δεν είναι μεγάλος. Έχει λίγα τραπέζια δίπλα στο λοξό παράθυρο, σήμα κατατεθέν της πρόσοψης του κτιρίου, και κάποια καθίσματα στον πάγκο που βρίσκεται μπροστά από την κουζίνα. Το σύνολο των καθισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25-30.

Το σύστημα του εστιατορίου λειτουργεί ως εξής. Διαλέγεις από τον κατάλογο και από τον δίσκο ημέρας που σου φέρνουν στο τραπέζι και για το κρέας πηγαίνεις στο κρεοπωλείο όπου παραγγέλνει το κρέας που θέλεις με την κοπή και το ψήσιμο που προτιμάς.

Ο κατάλογος με την επιμέλεια του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου συμπληρώνει την επιλογή του κρέατος με σαλάτες, σούπα ημέρας, ορεκτικά, συνοδευτικά κρέατος όπως πουρέ πατάτας, λαχανικά σοτέ και baby πατάτες φούρνου με μυρωδικά. Επίσης έχει και κάποια κυρίως πιάτα όπως, κόκορα με μυρωδικά (14 ευρώ), ορτύκι ψητό 5 ευρώ το τεμάχιο), αρνάκι καρέ (18 ευρώ), διάφραγμα με σάλτσα κρασιού (19 ευρώ) και burger black Angus με foie gras (24 ευρώ). Για το τέλος επιλογή τριών γλυκών, εκμέκ τσουρέκι, λεμονόπιτα και κρέμα σοκολάτας γάλακτος με καραμέλα και άρωμα καφέ.

Εμείς παραγγείλαμε από τα πρώτα πιάτα του καταλόγου carpaccio μοσχαρίσιας γλώσσας με μουστάρδα και ραπανάκι, πολύ νόστιμο σαν ορεκτικό με τη γλώσσα σωστά βρασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες (9 ευρώ). Σαλάτα με gorgonzola, κάσιους και φρέσκο ανανά, αρκετά δροσερή και πρωτότυπη (9 ευρώ).

Από τον δίσκο με τα ορεκτικά ημέρας πήραμε σελινόριζα ψητή με γραβιέρα που ήταν πρωτότυπος συνδυασμός αλλά πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με τα 5 ευρώ της τιμής της και λαχανοσαλάτα με γιαούρτι πάλι σε μικρή ποσότητα σε σχέση με το κόστος των 5 ευρώ και μέτριας γεύσης. Σε γενικές γραμμές τα πρώτα πιάτα και τα ορεκτικά από τον δίσκο δεν μας ενθουσίασαν. Πιστεύω ότι θέλουν κάποια φροντίδα για να συνδυαστούν καλύτερα με την τόσο μεγάλη προσφορά και ποσότητα του κρέατος, ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο για την καλύτερη ισορροπία.

Στο κρέας τώρα, που είναι και ο πρωταγωνιστής, παραγγείλαμε Rib eye prime black angus, T Bone angus, και Flank black angus. Ως συνοδευτικά πήραμε πουρέ πατάτας πάρα πολύ νόστιμο και πατάτες φούρνου πολύ αλμυρές που δεν μας άρεσαν. Το κρέας όμως ήταν εξαιρετικό και το ψήσιμό του όπως ακριβώς το θέλαμε.

Όλα αυτά τα συνοδεύσαμε με ένα μπουκάλι pinot noir Αμπελώνες Παρνασσού στα 27 ευρώ.

Η επίσκεψή μας εκεί ήταν ενδιαφέρουσα. Ο χώρος αξίζει γιατί είναι κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα, φτιαγμένος με πολύ κέφι και προσπάθεια για να ευχαριστήσει τον καταναλωτή, καθώς και να εδραιώσει στη χώρα μας αυτό το είδος ντελικατέσσεν που υπάρχει στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη.

Το εστιατόριο θέλει, κατά την άποψή μου, λίγη βελτίωση και μεγαλύτερη προσέγγιση στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Πράγματι το κρέας είναι εξαιρετικής ποιότητας και η τιμή του υψηλή γιατί το αξίζει. Όμως θεωρώ υπερβολή να σου χρεώνουν 5 ευρώ επιπλέον για το ψήσιμο στο κάθε κομμάτι. Δηλαδή εμείς, τρία άτομα πληρώσαμε 15 ευρώ επιπλέον (! ) για να μας ψήσουν το κρέας όταν το κόστος, βάσει ζυγίσματος, των τριών επιλογών μας ήταν 92 ευρώ!

Παρόλα αυτά θα ξαναπάω γιατί η γεύση του κρέατος ήταν μοναδική.

18 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Το μεζεδοπωλείο Mama Goose το έχω επισκεφτεί δύο τρείς φορές και έχω δοκιμάσει αρκετά από τα πιάτα του. Η τελευταία μας επίσκεψη έγινε το βράδυ του Σαββάτου και ευτυχώς βρήκαμε τραπέζι παρόλο που ήταν γεμάτο κόσμο.

Ο χώρος απλός και όμορφος. Οι τοίχοι με πέτρα, το πάτωμα με τσιμέντο, ξύλο και μέταλλο. Σκίτσα με χήνες κυριαρχούν και στους τοίχους και στα χάρτινα σουπλά που υπάρχουν στα τραπέζια. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ευχάριστο σύνολο που σε κάνει να νοιώθεις άνετα.

Μόλις καθίσαμε στο τραπέζι ήρθε αμέσως το ψωμί και νερό σε κανάτα μαζί με τους καταλόγους. Η ποικιλία των μεζέδων ακριβώς όση χρειάζεται για να διαλέξεις χωρίς να μπερδευτείς και τα κυρίως κινούνται σε επιλογές γύρω από το κρέας.

Παραγγείλαμε σαλάτα mama goose με τοματίνια, γραβιέρα, καρότο, κρουτόν και βινεγκρέτ μπαλσάμικου Καλαμάτας. Πολύ φρέσκα λαχανικά και η βινεγκρέτ σε σωστή ισορροπία και ποσότητα.

Από τα ζεστά ορεκτικά διαλέξαμε τηγανιά μανιταριών με τοματίνια, φέτα και λάδι τρούφας, ορεκτικό τόσο πολύ νόστιμο, που βουτήξαμε το ψωμί μας για να μη χάσουμε τίποτα από το περιεχόμενο του πιάτου. Επίσης λαχανικά σχάρας σε τάρτα κανταΐφι με μανούρι. Έξυπνος και πρωτότυπος συνδυασμός, με τα υλικά να δένουν πολύ καλά μεταξύ τους.

Για κυρίως μοιραστήκαμε μοσχαρίσια μπριζολάκια με πατάτες σωτέ και βινεγκρέτ λεμόνι. Νόστιμο πιάτο, πολύ καλά ψημένο το κρέας με ταιριαστά τα συνοδευτικά μόνο που μου φάνηκε λίγο μικρή η ποσότητα.

Από ποτά ο κατάλογος έχει πολλές επιλογές σε τσίπουρο, ούζο, ρακί και μπύρες. Επίσης έχει αναψυκτικά, ρούμι, βότκα και ουίσκι. Αρχικά επιλέξαμε το χύμα λευκό κρασί που αν και βιολογικό δεν μας άρεσε καθόλου, έτσι αλλάξαμε κατεύθυνση και διαλέξαμε ούζο Μπαμπατζίμ που θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα. Αυτό το θέμα με το κρασί θα πρέπει λίγο να το προσέξουν.

Στο τέλος μας κέρασαν μαστίχα και cheesecake σε ποτήρι.

Καταλήγοντας πιστεύω ότι το Mama Goose είναι μία πολύ καλή επιλογή για να περάσεις ένα ευχάριστο βράδυ με την παρέα σου με συνοδεία πολύ καλά επιλεγμένου και μαγειρεμένου φαγητού, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μία περιουσία.

30 Δεκ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Μπαίνοντας στο εστιατόριο Cookoovaya νομίζεις ότι μεταφέρεσαι πίσω στο χρόνο. Μπαίνεις σε ένα μεγάλο χώρο που ξεδιπλώνει μπροστά σου την παλιά ανεπιτήδευτη αστική αθηναϊκή αισθητική. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως συνέχεια του αξέχαστου Ideal.

Το πρώτο μου συναίσθημα ήταν αυτό της ηρεμίας. Αισθάνθηκα ότι όλα τα πράγματα είχαν μπει στη θέση τους, ότι ήταν όπως πρέπει. Ξεχασμένες έννοιες όπως της ευγένειας και των καλών τρόπων βρίσκονται εδώ.

Ένα άλλο στοιχείο που προσδίδει ζεστασιά στο χώρο, είναι η μεγάλη ανοιχτή, πεντακάθαρη κουζίνα. Χώρος προσεγμένος, που μαγνητίζει το βλέμμα σου από την αρμονία των κινήσεων όσων εργάζονται εκεί. Σαν μία πολύ καλή παράσταση, μια τέλεια αλυσίδα με όλους τους κρίκους ενωμένους. Ακούς τους θορύβους, βλέπεις πως δουλεύουν και καταλαβαίνεις την προσπάθεια τους για να ετοιμαστεί το τέλειο πιάτο. Επίσης για πρώτη φορά έχεις τη δυνατότητα να δεις πέντε μεγάλα ονόματα, πέντε καταξιωμένους σεφ επί τω έργω.

Οι μάγειροι Σπύρος Λιάκος, Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς, Νίκος Καραθάνος και Μάνος Ζουρνατζής κρύβονται πίσω από αυτή την εικόνα.
Πέντε μάγειροι διαφορετικοί, γνωστοί από άλλους χώρους στο παρελθόν, που εδώ όμως έχουν καταφέρει να δουλεύουν σαν ομάδα, αλλά συγχρόνως ο καθένας τους χωριστά να προσθέτει τη δική του πινελιά στο πιάτο.

Ο κατάλογος, που αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή, χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά, ξυλόφουρνος, κάρβουνα, τηγάνι και κατσαρόλα και τέλος γλυκά. Τα πιάτα, ευτυχώς μεγάλα σε ποσότητες για να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τις λίγο τσουχτερές τιμές τους, είναι δημιουργίες της ελληνικής κουζίνας, με μία όμως διαφορετική έμπνευση, μια διαφορετική ματιά ακόμα και στις απλές και συνηθισμένες γεύσεις. Διαβάζοντας το μενού, με την πρώτη ματιά, ίσως φανούν πιάτα ασύνδετα μεταξύ τους. Όμως η επιλογή είναι εύκολη και καλύπτει όλες τις επιθυμίες. Οι δημιουργίες τους σε κάνουν να καταλαβαίνεις την προσπάθεια να βγει στο πιάτο κάτι πρωτότυπο, δουλεμένο με αγάπη, και με την καλύτερη πρώτη ύλη που έχω συναντήσει ποτέ. Αισθάνθηκα την επιθυμία τους, να μη γευθείς μόνο αυτό που θα σου προσφέρουν, αλλά και να το απολαύσεις. Να σου ξυπνήσει μνήμες, να το νοσταλγήσεις και να θελήσεις να το γευθείς ξανά.

Στον κατάλογο κρασιών, υπάρχει house wine, που δημιουργείται ειδικά για την Cookoovaya από ένα οινοποιείο στο Δομοκό και λέγεται 270 μοίρες, γιατί όπως έχουν εξηγήσει σε 270 μοίρες γυρίζει ο λαιμός της κουκουβάγιας. Υπάρχουν επίσης ετικέτες από τους ελληνικούς αμπελώνες αλλά και ξένες.

Το έχω επισκεφθεί τρεις φορές και ομολογώ ότι με εξέπληξε θετικά η συνέπεια τους και ότι τα πιάτα ήταν κάθε φορά, πιο καλά από την προηγούμενη. Η εξυπηρέτηση άψογη, επαγγελματικού επιπέδου, με προσοχή, ευγένεια και φροντίδα να μη μας λείψει τίποτα. Θετικό και ευχάριστο το γεγονός ότι οι ίδιοι οι σεφ κυκλοφορούν στο χώρο και επιβλέπουν τα τραπέζια. Θα περιγράψω την τελευταία μας επίσκεψη το βράδυ του Σαββάτου.

Ότι δοκιμάσαμε δηλώνω από την αρχή ότι ήταν καταπληκτικό στη γεύση.

Σαν αρχή σου φέρνουν ψωμί λευκό και ψωμί μαύρο με καρύδι, που συνοδεύονται από βούτυρο Γαϊτανίδη και αυγοτάραχο Τρικαλινού. Αυτό χρεώνεται σαν κουβέρ.

Στη συνέχεια παραγγείλαμε σαν ορεκτικά:

-carpaccio από μπούτι βοδινό με gorgonzola dolce και βινεγκρέτ τρούφας. Πολύ φρέσκα υλικά, σε σωστή ποσότητα η βινεγκρέτ, με τη gorgonzola να απογειώνει τη γεύση σε έναν απίστευτα αρμονικό συνδυασμό.

-σαλάτα φασόλια τσαουλιά, με πέστο βασιλικού, πορτοκάλι, κολοκυθάκια και κροκέτα φέτας Νάξου. Πρώτη φορά δοκίμαζα τέτοια σαλάτα, διαφορετική από ότι βρίσκουμε συνήθως στα μενού, και ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένη.

-Τυρόπιτα με γραβιέρα, φέτα και τυρομαλάκα.

-ανοιχτή πίτα με τρούφα, μανιτάρια με κρέμα, βοδινό φιλέτο στη σχάρα και τραγανά κρεμμύδια. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τη νοστιμιά του πιάτου στο οποίο κυριαρχεί η γεύση της τρούφας.

Για κυρίως παραγγείλαμε:

-Λαδένια δηλαδή πίτες με μπιφτεκάκια στη σχάρα και φέτα. Κλασσικό πιάτο, με σπιτικής γεύσης και σωστά ψημένα μπιφτεκάκια.

-Μπριζόλα χοιρινή Νάξου με πουρέ από πατάτες φούρνου. Το κρέας πολύ μαλακό, όπως πρέπει ψημένο για να μη στεγνώσει και σου την σερβίρουν κόβοντας την μπροστά σου σε φιλετάκια. Εδώ μόνο οι πατάτες φούρνου που συνόδευαν είχαν παραπάνω αλάτι από όσο χρειαζόταν.

-Παστιτσάδα με χτένι κοτόπουλο και αρσενικό Νάξου. Κλασσική γεύση.

-Μοσχαρίσια μάγουλα σιγοψημένα, μακαρονάκι κοφτό με μανιτάρια και Νιώτικο τυρί. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Πρέπει να το γευτείτε για να μπορέσετε να καταλάβετε.

Τα ορεκτικά τα συνοδεύσαμε με λευκό κρασί, μαλαγουζιά ΚΙΚΟΝΕΣ και τα κυρίως με pinot noir DIO FILI από τη Σιάτιστα.

Για επιδόρπιο οι επιλογές μας ήταν Baked Alaska δηλαδή παγωτό μέσα σε παντεσπάνι σκεπασμένο με εντυπωσιακού σχήματος μαρέγκα την οποία σου καίνε με φλόγιστρο στο τραπέζι και Σοκολάτα Cookoovaya. Και τα δύο ήταν κατώτερα των προσδοκιών μου ίσως γιατί είχα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη σε σχέση με το φαγητό που είχα γευτεί.

Μας κέρασαν όμως, σαν δική τους επιλογή το τρίτο γλυκό. Πολίτικο τσουρέκι με κρέμα μαχλέπι και παγωτό χαλβά που ήταν πεντανόστιμο, πρωτότυπος συνδυασμός και μπορώ να πω ότι μας αποζημίωσε πλήρως, μετά από την απογοήτευση που δεχθήκαμε από τα άλλα δύο γλυκά. Πάντως το θέμα των γλυκών θα πρέπει να το επανεξετάσουν για να μπορέσουν να ακολουθήσουν επάξια τα πιάτα του μενού.

Στο δια ταύτα λοιπόν, λέω ότι είναι ένα εστιατόριο που αξίζει να περάσεις το κατώφλι του, να γευθείς αυτό το μοναδικό και υπέροχο φαγητό ακόμα και αν πρέπει να πληρώσεις τις λίγο ακριβές τιμές του (έχουμε πληρώσει πολύ ακριβότερα μενού που δεν αξίζουν), να ζήσεις την εμπειρία της καλής γεύσης και του περιβάλλοντος με στυλ, οικειότητα και ευγένεια.

Αξίζει να αισθανθείς την αύρα μιας Αθήνας που έρχεται από τα παλιά.

19 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Πρώτη φορά αργώ τόσο πολύ να γράψω για ένα χώρο φαγητού. Έχουν περάσει περισσότερες από 15 ημέρες που επισκέφθηκα το τελευταίο εγχείρημα του Βασίλη Καλλίδη. Ο λόγος που καθυστέρησα τόσο, ήταν γιατί σκεφτόμουν αν θα έχει κάποια αξία η γνώμη μου για ένα project που έχει ημερομηνία λήξης. Ύστερα όμως σκέφτηκα πως κάθε είδους κριτική είναι χρήσιμη, ακόμα και αν κάποιοι δεν προλάβουν να ζήσουν την εμπειρία του Uberness.

Τον Καλλίδη τον γνώρισα από την εκπομπή του στην τηλεόραση, Food and the city, με το τόσο ενδιαφέρον οδοιπορικό στα φαγάδικα της Αθήνας, και στη συνέχεια στο Άνετον, το πολύ καλό εστιατόριο του στο Μαρούσι, που άνοιξε τα χρόνια της ευημερίας στη χώρα των νεόπλουτων, που ορκίζονται στα γκουρμέ πιάτα. Είναι ο σεφ που τολμά και αγαπά την πρωτοτυπία.

Πρωτότυπο και τολμηρό ήταν και αυτό που επιχείρησε στην λαχαναγορά του Ρέντη, να ανοίξει ένα καθαρό «βρώμικο» και να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του χώρου εστίασης.

Η μετάβαση στο χώρο δύσκολη γι’ αυτούς που δεν ξέρουν την περιοχή. Εμείς χάσαμε ένα τέταρτο περίπου κάνοντας κύκλους, αλλά κάποια στιγμή το βρίσκεις και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο χώρος ήταν όπως ακριβώς το περίμενα. Μεγάλος, διαμπερής, με μερικά άσπρα πλακάκια να έχουν απομείνει στους τοίχους, μαρτυρώντας την προηγούμενη χρήση του ως χώρο κρεοπωλείων. Σκουριασμένα δοκάρια, ρετρό διαφημίσεις και ένα ρολόι κρεμασμένο στην οροφή που μετρά αντίστροφα το χρόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης. Πέραν όλων αυτών η μόνη παρέμβαση στο χώρο είναι οι τουαλέτες, πάρα πολύ καθαρές, και η επαγγελματική κουζίνα. Τραπέζια και καρέκλες τα γνωστά άσπρα πλαστικά.

Ο κατάλογος μικρός. Μία σαλάτα, κινέζικα dim sum, κεφτεδάκια, φιλέτο κοτόπουλο σε burger, μοσχαρίσιο burger, hot dog, πατάτες σκέτες ή με παρμεζάνα, μαγιονέζα και σκόρδο. Για γλυκό το Grand Gateau (! ), δηλαδή κρουασάν τηγανιτό με κανέλα, ζάχαρη και σοκολάτα πραλίνα ριγμένη από πάνω.

Για να πιεις έχει μπύρες, αναψυκτικά, κρασί αλλά και μοχίτο. Επίσης σαμπάνια Veuve Clicquot (!! ), 80 ευρώ το μπουκάλι, αν δεν σε πειράζει να την πιεις σε πλαστικό ποτήρι!

Η διαδικασία απλή, όπως στα fast food. Διαλέγεις από τον κατάλογο, παραγγέλνεις στο ταμείο και πληρώνεις παίρνοντας το νούμερο σου. Κάθεσαι στην πλαστική τραπεζαρία και περιμένεις με προσοχή να ακούσεις να φωνάζουν το νούμερο της παραγγελίας σου για να πάρεις το δίσκο σου. Χάρτινα σερβίτσια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα. Όλα καλά. Καμία αντίρρηση ως προς αυτό.

Το πρόβλημά μου είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Πρόχειρο φαγητό μεν, αλλά σε όλα τα επαινετικά και προτρεπτικά άρθρα που διάβασα, υποτίθεται ότι ήταν ανώτερης ποιότητας, γεγονός που έδινε αξία στο όλο εγχείρημα.
Εγώ αυτό δεν το είδα πουθενά. Παραγγείλαμε σχεδόν όλο τον κατάλογο, από ένα είδος στο καθένα, για να μοιραστούμε τις γεύσεις.

Τα dim sum αδιάφορα (9 ευρώ). Τα κεφτεδάκια απογοητευτικά στη γεύση, μου φάνηκαν σαν τα τυποποιημένα και προτηγανισμένα, με τις τυποποιημένες πατάτες που τα συνόδευαν μισοκαμμένες. Το hot dog καλό, αλλά πολύ μικρό σαν μερίδα παρόλο που το συνόδευαν και αυτό τηγανιτές πατάτες (5,50 ευρώ). Το μοσχαρίσιο burger μέτριο, έχουμε φάει και πιο νόστιμα. Αυτό που ήταν πιο καλό απ’ όλα ήταν το burger από φιλέτο κοτόπουλου.
Στο τέλος το γλυκό με την επιβλητική ονομασία Grand Gateau, ήτανκαλό, αλλά όχι για 12 ευρώ.

Για όλα αυτά με μια μικρή μπύρα ΒΙΟΣ, ένα κουτάκι coca –cola και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, πληρώσαμε 52 ευρώ! Αρκετά τσουχτερός λογαριασμός για πλαστικό φαγητό. Γιατί δυστυχώς δεν ίσχυσε αυτό που διάβασα στα προτρεπτικά άρθρα, ότι το φαγητό τρώγεται μεν σε περιβάλλον fast food, αλλά είναι επιπέδου εστιατορίου.

Και αυτό είναι και το πρόβλημα. Δεν γίνεται να διαβάζεις διθυραμβικά άρθρα από δημοσιογράφους που ασχολούνται με τις κριτικές εστιατορίων, μπλόγκερς και άλλους «σχετικούς» για ποιότητα φαγητού που τελικά διαπιστώνεις ότι δεν ανταποκρίνεται στις περιγραφές τους. Κατανοώ ότι σεφ, κριτικοί και παρουσιαστές εκπομπών μαγειρικής είναι φίλοι μεταξύ τους και πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται, μια και λειτουργούν στον ίδιο χώρο, αλλά πιστεύω πως είναι καλύτερα να μην γράφεις τίποτα, παρά να γράφεις, τουλάχιστον, ανακρίβειες.

Να σας συστήσω να μην πάτε δεν έχει νόημα. Σε λίγο κλείνει. Ο στόχος άλλωστε επετεύχθη. Με τη διαφήμιση των συναδέλφων και την περιέργεια του κόσμου για κάθε τι πρωτότυπο η απόσβεση έγινε!

21 Οκτ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Στο Νιού Τζέρσεϊ επικρατεί ένας αστικός μύθος σύμφωνα με τον οποίο το 1700 ζούσε εκεί μια μάγισσα. Λόγω των αντιλήψεων της εποχής την καταδίκασαν σε θάνατο και την έκαψαν στην πυρά. Το όνομά της ήταν Barbara Que. Από τότε κάθε φορά που οι κάτοικοι του Νιού Τζέρσεϊ ήθελαν να περιγράψουν το μέγεθος της φωτιάς που απαιτείται για να ψήσουν κρέας, αναφέρονταν στη φωτιά που έκαψαν την Barbara Que. Με τα χρόνια οι λέξεις άρχισαν να ενώνονται και τελικά να χρησιμοποιούνται ως μία, η οποία κατέληξε ως συνώνυμη του ψησίματος σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι λέγεται ότι βγήκε η λέξη barbeque.

Αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία είχα διαβάσει μπαίνοντας στη σελίδα του εστιατορίου και ομολογώ ότι ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που με έκαναν να θέλω να το επισκεφθώ. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ακόμα βρίσκομαι στην αναζήτηση του καλού burgerάδικου, αυτού που θα με κρατήσει και στη συνέχεια και δεν θα ξεθυμάνει μετά τον πρώτο ενθουσιασμό.

Γνωρίζω όλες τις αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο είδος φαγητού. Συμφωνώ ότι στην ουσία είναι πρόχειρο φαγητό, με πολλά λιπαρά, που όσο και να προσπαθήσεις δεν μπορείς να το ανεβάσεις σε γκουρμέ επίπεδα. Βέβαια εμείς οι Έλληνες με τη γνωστή υπερβολή που μας διακρίνει πάντα, έχουμε δώσει υπερβολική αξία ακόμα και στα ταχυφαγεία του είδους, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε μία τσιμπημένη τιμή για ένα ολίγον πλαστικό μπέργκερ.

Συμφωνώντας με όλα τα αρνητικά, συνεχίζω να ψάχνω να βρω το πιο αξιοπρεπές και έντιμο εστιατόριο του είδους, και νομίζω ότι το βρήκα!

Σάββατο βράδυ λοιπόν, κράτηση για 4 άτομα. Άψογη υποδοχή, με περισσή ευγένεια από την κοπέλα που ήταν υπεύθυνη. Ο μεγάλος και άνετος χώρος περιλαμβάνει εκτός από το ισόγειο, ένα μπαλκόνι- ημιόροφο για τους καπνίζοντες και έναν πολύ όμορφο κήπο. Αντί για τοίχο, στην πλευρά του κήπου, υπάρχει μια μεγάλη τζαμαρία που δίνει την αίσθηση ότι ο μέσα χώρος “ανοίγει” προς έξω. Τα άνετα τραπέζια και οι καρέκλες -καθένα σε διαφορετικό σχήμα και χρώμα- και η μεγάλη μπάρα στα αριστερά του μαγαζιού μου θύμισαν λίγο Βοστώνη. Γενικά πολύ προσεγμένο περιβάλλον που σε προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια. Η μόνη ένσταση που έχω είναι για την ένταση της μουσικής που ήταν πιο πάνω από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να πρέπει να φωνάζεις για να ακουστείς.

Το μενού κινείται στην κλασσική κρεατοφαγία. Ο κατάλογος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από starters, σαλάτες, κρεατικά, burgers και γλυκά. Επίσης πέρα από αρκετές επιλογές σε κρασί εμφιαλωμένο, με τιμές που ξεκινούν από 14 έως 34 ευρώ, και σε μπύρες, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις σε cocktails.

Η μελέτη του καταλόγου μας δελέασε τόσο πολύ, που αποφασίσαμε να απολαύσουμε ένα πλήρες δείπνο.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με cocktails επιλέγοντας τα Celia Cruz, Hunter’s Fashion και Cuban Halloween, πολύ καλά εκτελεσμένα και σερβιρισμένα.

Συνεχίσαμε με mixed grill salad με ποικιλία ψητών λαχανικών, βαλεριάνα, ντοματίνια, ψητό μπέικον και βινεγκρέτ μουστάρδας. Πολύ πρωτότυπη και νόστιμη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά που συνδυάζονται καταπληκτικά μεταξύ τους και η βινεγκρέτ τα αγκαλιάζει σε σωστή ποσότητα. Σαν ορεκτικά πήραμε burritos grilled με μοσχαρίσια φιλετάκια black angus, sour cream και την πιο νόστιμη γουακαμόλε που έχω φάει ποτέ. Πολύ καλό πιάτο! Chicken bites, δηλαδή φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου πανεταρισμένα και σερβιρισμένα με honey mustard sauce. Αξιοπρεπές πιάτο αλλά αρκετά συνηθισμένο.

Σαν κυρίως διαλέξαμε steaks από black angus και burger με κιμά από black angus επίσης. Τα steaks ήταν δύο Flap, που χαρακτηρίζονται για το ιδιαίτερα λεπτό πάχος κοπής, το ένα σερβιρισμένο με agioli sauce και το άλλο με BBQ, και ένα Flank, μπριζόλα με ιδιαίτερη κοπή χωρίς λίπος. Τα συνοδεύσαμε με πατάτες με bacon και cheddar. Το burger που παραγγείλαμε λεγόταν Smoking Barrel, με γαλλικού τύπου ψωμί, δηλαδή βουτυρωμένο, μπιφτέκι 210 γρ. από black angus, καπνιστή cheddar sauce, iceberg και καραμελωμένα κρεμμύδια, συνοδευόμενο με πατάτες τηγανιτές. Δεν είναι εύκολο να περιγράψω τη νοστιμιά των πιάτων. Το κρέας πολύ σωστά κομμένο και ακόμα πιο σωστά ψημένο, με τον τρόπο που ταίριαζε στο κάθε είδος. Όσο για το burger, το μπιφτέκι εξαιρετικά ζουμερό, πολύ ωραία σερβιρισμένο, με ψωμάκι φρέσκο και νόστιμο.

Τα παραπάνω τα συνοδεύσαμε με μαλαγουζιά Αργυρίου 17 ευρώ το μπουκάλι.

Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη! Παρόλο που ήταν ώρα αιχμής με όλα τα τραπέζια γεμάτα, κανένα πιάτο δεν καθυστέρησε, οι σερβιτόροι ήταν όλοι χαμογελαστοί, πολύ ευγενικοί και παρατηρούσαν συνέχεια τους πελάτες για να μη τους ξεφύγει κάτι. Η οργάνωση τους και οι κινήσεις τους μου θύμισαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Για το τέλος είχαμε αποφασίσει να πάρουμε και τα δύο γλυκά του καταλόγου, banoffe το ένα και brownie με πικρή σοκολάτα και καραμελωμένα φουντούκια το άλλο, γιατί η περιγραφή τους στον κατάλογο είχε γαργαλήσει τον ουρανίσκο μας πριν καν τα δοκιμάσουμε! Μας πρόλαβαν όμως κερνώντας μας δύο μικρές τάρτες, η μία με σοκολάτα και η άλλη με καραμέλα, καθώς και λικέρ μαστίχας, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξαιρετική περιποίηση τους.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις του είδους, γιατί είναι το πιο έντιμο και καλό από όσα έχω πάει.

29 Αυγ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας έχει αρχίσει να γεμίζει με πολύ ωραία μεζεδοπωλεία νέου τύπου, όπως τα έχω ονομάσει.
Τα μικρά ταβερνάκια που υπήρχαν παλιά στην περιοχή μαζί με τα ζαχαροπλαστεία, έχουν εξελιχθεί σε μοντέρνας διακόσμησης μεζεδοπωλεία με ψαγμένες και γκουρμέ γεύσεις. Αποφάσισα λοιπόν, αφού είχα ήδη πάει στις Μέλισσες, να κάνω σιγά-σιγά μια δοκιμή σε όσα από τα καινούργια μου φαίνονται ενδιαφέροντα.
Γι΄ αυτό το λόγο όταν δύο φίλες μου είπαν να βρεθούμε για αποχαιρετιστήριο δείπνο πριν τις διακοπές μας, τους πρότεινα αμέσως να πάμε στο ΒΥΡΑΚΙ.
Τετάρτη βράδυ λοιπόν, τραπεζάκι στον μπροστινό εξωτερικό χώρο.
Κοιτάζοντας γύρω μου είδα παντού πολύ χρώμα. Ο εσωτερικός χώρος μικρός, φωτεινός, βαμμένος γκρι με πάρα πολλά διακοσμητικά στοιχεία κάθε ποιότητας και ύφους.
Το αποτέλεσμα είναι χαρούμενο, μοντέρνο, εναλλακτικό που σου δίνει μια αίσθηση ξενοιασιάς.
Ο κατάλογος μικρός αλλά με σωστούς συνδυασμούς, σε στυλ κλασσικού μεζεδοπωλείου επικεντρώνεται μόνο σε επιλογές κρέατος. σαλάτες ορεκτικά, τυράκια σε διάφορες εκδοχές, χοιρινή τηγανιά, μπουκίτσες κοτόπουλο, απάκι με θρούμπι και χοιρινό με μέλι και μουστάρδα. Ο κατάλογος τελειώνει με τα κρέατα σχάρας. Πανσετάκια, λουκάνικο, μπιφτεκάκια με μοσχαρίσιο κιμά, μπριζολάκια χοιρινά και παϊδάκια κοτόπουλο. Λίστα ποτών μικρή χωρίς πολλά-πολλά για να μπερδεύεσαι, υπάρχει ακριβώς ότι χρειάζεται για τη συνοδεία των μεζέδων.
Εξυπηρέτηση πολύ γρήγορη και ευγενική από δύο νεαρά παιδιά, πάντα με χαμόγελο.
Παραγγείλαμε τη σαλάτα ΒΥρακι με φρέσκα λαχανικά, τοματίνια, ρόκα, σουσάμι, κρουτόν, βινεγκρέτ μπαλσάμικου και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Στη συνέχεια σαν ορεκτικά τηγανόψωμο Κύμης στην απλή εκδοχή του, μανιτάρια πλευρώτους, πατάτες τηγανιτές (φρέσκιες, τέλεια τηγανισμένες και πεντανόστιμες), μαστέλο Χίου στη σχάρα με ψητά λαχανικά και τέλος ένα ορεκτικό που στον κατάλογο αναφερόταν ως νοστιμιά και ήταν μανιτάρι, τοματίνια, παξιμάδι και ξερό ανθότυρο όλα στη σχάρα.
Σαν κυρίως μοιραστήκαμε από τα κρεατικά της σχάρας τα πανσετάκια και τα μπιφτεκάκια, που σερβιρίστηκαν με μικρές πίτες και τηγανιτές πατάτες. Όλα αυτά τα συνοδεύσαμε με αξιοπρεπές χύμα λευκό κρασί.
Τα πιάτα στο σύνολό τους, από τη σαλάτα έως και τα κρεατικά στη σχάρα ήταν πού καλά. Η πρώτη ύλη πολύ καλή, τα λαχανικά φρέσκα, τα κρέατα καλοψημένα και τα τηγανιτά χωρίς περιττό λάδι. Το μόνο πιάτο που μου φάνηκε αδιάφορο και ίσως λίγο μπερδεμένο ως προς τη μίξη των γεύσεων ήταν η νοστιμιά.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μεγάλη παραγγελία για τρία άτομα και το καταλάβαμε στη συνέχεια, όταν από κάποιο σημείο και μετά, θέλαμε να συνεχίσουμε να τρώμε αλλά δεν μπορούσαμε άλλο. Ο κατάλογος όμως, σου γεννά την επιθυμία να τα δοκιμάσεις όλα και η νοστιμιά των πιάτων επιβεβαιώνει τις επιλογές σου.
Καταλήγοντας, περάσαμε μια πολύ ευχάριστη βραδυά, ικανοποιητικότατη από γαστριμαργικής άποψης, σε ευχάριστο περιβάλλον, με ευγενική και κυρίως φιλική εξυπηρέτηση.
Πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να φάει καλά και να περάσει ένα ευχάριστο βράδυ, και κυρίως χωρίς να πρέπει να ξοδέψει μία περιουσία.
Σίγουρα θα το επισκεφθώ ξανά.

08 Αυγ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Τρίτη μεσημέρι με καύσωνα και η επιλογή του συγκεκριμένου μεζεδοπωλείου έγινε κατά τύχη. Η πρώτη μας επιλογή δεν ευδοκίμησε λόγω του ότι ήταν κλειστό για καλοκαιρινές διακοπές.

Βρεθήκαμε λοιπόν στις Μέλισσες. Καθήσαμε στον εσωτερικό χώρο, γιατί ο πολύ ωραίος κήπος που βρίσκεται δίπλα ήταν κλειστός για το μεσημέρι λόγω ζέστης.
Μέσα δροσιά, ο χώρος μικρός, καθαρός και ευχάριστος. Η διακόσμηση απλή, το μεγαλύτερο μέρος κλεισμένο με τζαμαρία, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, όλα σε ανοιχτά χρώματα. Λόγω της ώρας υπήρχαν μόνο δύο παρέες και ετσι ήταν πολύ ήσυχα.

Η σερβιτόρα πολύ ευγενική, μας εξυπηρέτησε αμέσως με παγωμένο νερό, καλαθάκι με φρέσκα ψωμάκια συνοδευόμενο από λίγη σαλάτα κόσλοου και κέρασμα σφηνάκι τσίπουρου.

Μελετώντας τον κατάλογο καταλαβαίνεις ότι ανήκει απόλυτα στην κατηγορία του μεζεδοπωλείου. Πολλές επιλογές σε τσίπουρα, ρακή, ρακόμελα ούζο και μπύρες. Υπαρχει επίσης και χύμα κρασί. Για αρχή, ο κατάλογος, έχει πολύ ενδιαφέρουσες σαλάτες με δυνατότητα πολλών επιλογών και συνεχίζει με μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες (τυροκαυτερή, ντολμαδάκια, τυράκια, φαβα κλπ) δίνοντας έμφαση στις τηγανιές που υπάρχουν σε όλα τα είδη κρεάτων (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι).
Στη σχάρα πέντε επιλογές, πανσετάκια, μπριζολάκια, μπιφτέκια γαλοπούλας, λουκάνικο και κεμπάπ.

Παραγγείλαμε χωριάτικη σαλάτα, φάβα, τηγανιτές πατάτες, πανσετάκια μαρινάτα, μπριζολάκια πιπεράτα και κεμπαπάκια γιαουρτλού. Αποφύγαμε τις τηγανιές γιατί η σάλτσα θέλει πιο πολύ ψωμί!
Η σαλάτα ήταν πολύ νόστιμη με φρέσκα υλικά και λάδι πολυ καλό στη γεύση, η φάβα πολύ καλή, οι πατάτες, αν και προκατασκευασμένες, ήταν σωστά τηγανισμένες, τραγανές και στραγγισμένες από το λάδι.

Τα μικρά κεμπάπ (τρία κομμάτια σερβιρισμένα με μικρά κομματάκια αλάδωτης πίτας και λίγο γιαούρτι) ήταν πολύ νόστιμα και καθόλου βαριά ή λιπαρά.
Οι πανσέτες, πολύ καλά ψημένες, ήταν ένα πιάτο συνηθισμενο χωρίς το μαρινάρισμα που αναφερόταν στον κατάλογο να τους προσδίδει κάτι διαφορετικό στη γεύση. Και τέλος, τα πιπεράτα μπριζολάκια ήταν ένα πολύ κακό πιάτο. Μικρά χοιρινά μπριζολάκια, χωρίς κόκαλο, με μία πιπεράτη σάλτσα κρασιού με χοντρό πιπέρι, που όμως χαλούσε ως σύνολο λόγω της κακής ποιότητας του χοιρινού κρέατος. Πιστεύω ότι δεν ήταν σωστά ψημένα και είχαν μια μυρωδιά πιο βαριά στη γεύση. Σε συνδυασμό με τη σάλτσα μπορούσες να το φας, αλλά ομολογώ ότι κανείς από εμάς δεν τελείωσε το κομμάτι του.

Την παραγγελία μας συνοδεύσαμε με πολύ παγωμένη μπύρα σε ποτήρι. Στο τέλος η ευγενέστατη σερβιτόρα μας πρόσφερε ως κέρασμα γλυκό, το αγαπημένο μωσαικό.

Σαν συμπέρασμα, οι Μέλισσες είναι ένα κλασσικό μεζεδοπωλείο και οι μερίδες που σερβίρονται, σαν ποσότητα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πιάτα είναι ιδανικά για να τσιμπάς πίνοντας την ποικιλία αποσταγμάτων που προσφέρει.
Μια πολύ καλή επιλογή για όποιον αγαπάει ποικιλία μεζέδων και καλό τσίπουρο.

12 Φεβ 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Η επιθυμία μου να επισκεφθώ το εστιατόριο Βασίλαινας ήταν μεγάλη. Τα άρθρα που είχα διαβάσει για την ανακαίνιση, τον διάδοχο σεφ Άνταμ Κοντοβά, σε συνδυασμό με την ιστορία του εστιατορίου, μου είχαν κεντρίσει την περιέργεια.

Η ευκαιρία μου δόθηκε στις 27/1 σε μία παρουσίαση της Οινοποιίας Μπουτάρη.
Ήταν μία βραδιά αφιερωμένη στα κρασιά της οικογένειας Μπουτάρη τα οποία θα συνοδεύονταν από ειδικό μενού ώστε το κάθε πιάτο να ταιριάζει με το σερβιριζόμενο κρασί.

Μπαίνοντας στην αίθουσα του εστιατορίου, καταλαβαίνεις αμέσως την ιστορία που κρύβει κάθε γωνιά του χώρου. Αισθάνεσαι τη διαχρονικότητα και βλέπεις το σεβασμό στην παράδοση του ονόματος να συνυπάρχει με τη διάθεση του νέου και σύγχρονου, που βαδίζει ανάλογα με τις τάσεις των καιρών.
Γι΄ αυτό η διακόσμηση του χώρου κινείται μεταξύ μοντέρνου και κλασσικού, με μια νότα παλαιού παντοπωλείου, που τη δίνουν τα φωτιζόμενα ράφια στους τοίχους, γεμάτα με μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα. Ρετρό λεπτομέρεια οι ανεμιστήρες στο ταβάνι. Κυριαρχεί το ξύλο καρυδιάς, μπλε χρώμα στους τοίχους, χώρος φωτεινός, καθαρός και άνετος.

Το ειδικό μενού αυτής της βραδιάς, διέθετε τέσσερα πιάτα και ένα επιδόρπιο τα οποία αντιστοιχούσαν σε μία οινική επιλογή.

Το πρώτο πιάτο που σερβιρίστηκε, ήταν καρπάτσιο μαριναρισμένης τσιπούρας με σάλτσα εσπεριδοειδών και χρένο, σερβιρισμένη πάνω σε μους γιαουρτιού. Ένα πιάτο, με τέλεια ισορροπία γεύσεων και άψογα σερβιρισμένο. Συνοδευόταν από μοσχοφίλερο Μαντινείας, το Οροπέδιο του 2014 που ήταν ελαφρύ και φρουτώδες.

Δεύτερο πιάτο, μυλοκόπι φρικασέ με άγρια χόρτα και μους αυγοτάραχου. Αυτό το πιάτο δεν μπορώ να πω ότι με ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Το μυλοκόπι μου φάνηκε άνοστο δεν έδενε με τα χόρτα και το αυγοτάραχο είχε χαθεί ως γεύση από το πιάτο. Το κρασί όμως που σερβιρίστηκε ήταν εξαιρετικό, Ασύρτικο Σαντορίνης, το Καλλίστη Reserve του 2013, κρασί φρουτώδες με οξύτητα που παλλόταν στο στόμα.

Ακολούθησε το επόμενο πιάτο, με μάγουλα μόσχου στη γάστρα με ξινόχονδρο τραχανά Μάνης και χλωρή μυζήθρα. Εδώ, ο συνδυασμός αυτών των δύο υλικών ταίριαζε πολύ με το κρασί το γνωστό Ξινόμαυρο Νάουσας Grand Reserve του 2010. Η γλυκύτητα από τα μοσχαρίσια μάγουλα με το ξινό του τραχανά, έδενε τέλεια με την οξύτητα του ξινόμαυρου κρασιού, ενός κρασιού «must», που υπήρξε για όλους μία σταθερά ασφαλής επιλογή από τη δεκαετία του ΄70 που πρωτοκυκλοφόρησε.

Και για το τέλος μοσχαρίσια στηθόπλευρα, με πουρέ πατάτας, αρωματισμένο με λάδι τρούφας. Μου έκανε εντύπωση που ένα, κατά κάποιο τρόπο «δευτερεύον» κομμάτι του μοσχαριού, όπως είναι τα στηθόπλευρα, που δεν του δίνουμε ποτέ ιδιαίτερη σημασία και δεν το προτιμούμε, μπορεί να δώσει ένα τόσο νόστιμο πιάτο. Το κρέας σωστά ψημένο, χωρίς λίπος και καρυκευμένο με τέλεια ισορροπία έδενε εξαιρετικά με τον πουρέ πατάτας που τον απογείωνε το λάδι τρούφας. Συνοδευτικό κρασί, επίσης ξινόμαυρο Νάουσας, το 1879 Legacy του 2007. Το κρασί αυτό, που έπινα για πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ, προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελώνα στην περιοχή Καραούτσα, όπως μας εξήγησε ο ευγενέστατος σομελιέ. Ήταν ένα συγκλονιστικό κρασί με μεστή γεύση και πολλά αρώματα.

Σαν επιδόρπιο σερβιρίστηκε κρέμα βερίκοκου με κυδώνι, πολύ ελαφρύ και νόστιμο. Το γλυκό συνοδεύτηκε από το Μοσχάτο Σπίνας από το Σκαλάνι Ηρακλείου που ήταν γλυκό, αρωματικό και στη γεύση εκτός από τα φρούτα αισθανόμουν και μια υποψία από γλυκό κουταλιού.

Συνοψίζοντας, ήταν μία καταπληκτική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιών και φαγητών. Όλες οι οινικές επιλογές σωστές με άμεση αναφορά στη γνωστή ποιότητα της οικογένειας Μπουτάρη, που παραμένει αναλλοίωτη και πάντα υψηλού επιπέδου. Το μενού εξαιρετικό, με πιάτα άψογα μαγειρεμένα και σερβιρισμένα. Οι λίγες αστοχίες που, κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν πιστεύω ότι δεν ήταν σημαντικές. Ο αξιόλογος σεφ του Βασίλαινα, πολύ νέος σε ηλικία, πιστεύω ότι έχει καιρό μπροστά του να ωριμάσει και να οδηγηθεί σε λαμπρές δημιουργίες.

Η εξυπηρέτηση τέλος, πολύ καλή, επαγγελματικού επιπέδου, με τους σερβιτόρους να παρακολουθούν με άγρυπνο βλέμμα τα τραπέζια για να προλάβουν κάθε επιθυμία.

Η κριτική μου μπορεί να μη θεωρηθεί πλήρης εφόσον αφορούσε ειδική βραδιά με ειδικό μενού, όμως το εστιατόριο με κέρδισε. Είδα το ενδιαφέρον τους για τον πελάτη, την προσπάθειά τους να τον ευχαριστήσουν και πραγματικά το καταφέρνουν γιατί πέρασα καλά.

Θα ξαναπάω οπωσδήποτε πρώτον γιατί πραγματικά το ευχαριστήθηκα και δεύτερον γιατί θέλω να παρακολουθήσω την εξέλιξη του σεφ.