Loader

Vaggg

Κριτικές: 149
Μέλος από: Νοε 2016

Εμφάνιση:

03 Ιούλ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Κοιτάξτε τι έχω πάθει. Δεν έχω καθόλου χρόνο για να γράψω τις κριτικές όπως θέλω. Και έτσι λέω να σταματήσω μέχρι να μπορώ.
Και τι μας νοιάζει θα πείτε και δίκιο θα έχετε. Με το παρδόν.
Έλα μου ντε που μέσα στη μέρα σκέφτομαι ωραία φαγιά και γκουρμεδιές που θέλω να γευτώ και πως θα ήταν να ανακαλύψω νέα διαμαντάκια. Και ψιλομπάινω να διαβάσω κριτικές μήπως κάποιος προτείνει καμία μαγική ανακάλυψη? Διαβάζω και άρθρα στο διαδίκτυο για νέα μαγαζιά, απλώς αυτά συνήθως είναι πληρωμένα και τις μισές φορές όταν πας στο μαγαζί κλαίς τα λεφτά και την έξοδό σου.
Οπότε λέω να σταματήσω τις κριτικές, όπως είπα. Όμως αν τις σταματήσω εγώ και ο όποιος «εγώ» δεν μπορεί την παρούσα στιγμή θα γράφουν όλο και λιγότεροι. Οπότε απλώς λέω να aboutίσω για ένα διάστημα γράφοντας λίγο πιο μικρές και ακριβείς κριτικές.
Κάποιοι κάνουν τον σταυρό τους τώρα, κάποιοι άλλοι θα πουν κρίμας.
Αυτό…
Λοιπόν το Αίφνης έχει έναν υπέροχο λιλιπούτειο χώρο, προσεγμένο και φτιαγμένο με μεράκι. Τέλειο πάρκινγκ για την περιοχή.
Πολύ καλό σέρβις. Πάρα πολύ καλό. Τόσο καλό που μας κούρασε η ευγένεια και τα κερασματάκια. Θα προτιμούσαμε αντί για ρακή και γλυκό κρασί στο τέλος να είχαμε ένα αλκοολούχο και κάτι σε βρώσιμο γλυκό.
Από την κουζίνα περιμένεις πιο πολλά. Δείχνει άπειρη και υπάρχουν τεχνικές αστοχίες. Η πρόθεση είναι καλή. Οι ιδέες στο μενού ενδιαφέρουσες.
-Σήμα κατατεθέν τα πεϊνιρλί που έχουν και δικό τους φύλλο στο μενού. Κακό το ζυμάρι τους (θα ήθελα με αίσθηση ξυλόφουρνου, αλλιώς μην τα λέτε σήμα κατατεθέν), μα πλούσια η γέμισή τους.
-Πολύ νόστιμα τα μανιτάρια και το πικάντικο χούμους.
-Μέτρια η σαλάτα με το σαλάμι.
-Στα πιάτα ημέρας που δοκιμάσαμε βρήκαμε ωραίες προτάσεις μα λαθάκια στην εκτέλεση (κοτόπουλο με αγκινάρες και μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας).
Τιμές ένα μικρό κλικ πάνω από το ιδανικές. Με 20-20κάτι ευρώ φεύγεις πλήρης.

ΥΓ. μου θύμισε σε πολλά το λατρεμένο Vino…

07 Μαι 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Δεν θα ξέρεις τι ακριβώς να πεις μετά από μια επίσκεψη στις φυσαλίδες. Δεν θα μπορείς να πεις καλά λόγια, αλλά δεν θα μπορείς να πεις ούτε κακά.

Για παράδειγμα δεν θα μπορείς να πεις ότι αντιμετώπισες την χειρότερη εξυπηρέτηση της ζωής σου κι ας ξεχάσουν να σου φέρουν τα ποτά ή ας αμελήσουν να σου φέρουν νερό να πιεις ή ας καθυστερήσουν ορισμένα πιάτα. Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή θα δεις καλοσυνατοσύνη από τους σερβιτόρους και κερασματάκι στο τέλος.

Δεν θα μπορείς να πεις ότι απογοητεύτηκες από τον χώρο. Μπορεί να είναι λίγο στριμοκωλέιρος, όμως είναι σχεδόν ταξιδευτικός, θυμίζοντας νησάκι και καλοκαιράκι, ασχέτως εποχής. Η μουσική χρήζει βελτίωσης βέβαια.

Άσχημα λόγια δεν θα είναι εύκολο να πεις και για το φαγητό. Βασικά θα μπορείς να πεις άσχημα λόγια αν θες, αλλά είσαι υποχρεωμένος να δώσεις και μερικά εύσημα.

Αρχικά, θα βαρεθείς με την Αθηναϊκή σαλάτα που δείχνει πραγματικά παλιομοδίτικη στη σύλληψη, αλλά και στη γεύση (ποιοτική though). Από τα ορεκτικά το σκουμπρί θα σε λυσσάξει, εκτός αν είσαι γεννημένος στα Ιμαλάια (και έχεις συνηθίσει στο αλάτι ντε). Ο τηγανητός γαύρος δεν θα σε ξετρελάνει ως προς το τηγάνισμα. Τα ζυμαρικά και τα ριζότα είναι ρώσικη ρουλέτα. Μπορεί να εκπλαγείς ή να απογοητευτείς. Αν γίνει το δεύτερο θα φταίει ίσως η φρεσκότητα ή/και το μαγείρεμα του ψαριού (πάρα πολύ κακά στο ριζότο “φρέσκου” ψαριού, με ωραία σάλτσα που σαφράνιζε) ή ο ξεχασιάρης μάγειρας που δεν αλατίζει όλα τα πιάτα το ίδιο και κάποιο μας έτυχε να είναι τελείως ανάλατο (η γαριδομακαρονάδα). Αν είσαι (ή δεν είσαι) λάτρης του καφέ, απόφυγε το τιραμισού καθώς δείχνει... νερωμένο και είναι ξεκάθαρα το χειρότερο γλυκό.

Όμως, παρά τη μεγάλη παραπάνω παράγραφο αρνητικών, υπάρχουν και θετικά στις φυσαλίδες.

Δεν θα μπορείς να αγνοήσεις το ενδιαφέρον πιτόψωμο του ξεκινήματος, το οποίο συνοδεύεται με ελιές και όχι ντιπ όπως λέει το μενού.

Δεν ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσεις το καρπάτσιο φρέσκου ψαριού με χυμό από μοσχολέμονο και γλυκά φύκια. Μακράν το πιο εστιατορικό πιάτο στις φυσαλίδες και σε εμφάνιση, αλλά και σε γεύση. Ισορροπημένο, χωρίς εξάρσεις, που όμως σε καλύπτει ακριβώς όσο πρέπει. Δύσκολο και το πέτυχαν.

Αν βαρέθηκες τις γλυκές μαρμελάδες με τα τυριά, μπορείς να δοκιμάσεις το μαστέλο με μαρμελάδα λεμόνι. Βγάζει πραγματικά όξινη γεύση και έχει νόημα να το δεις και από αυτήν την πλευρά.

Αν προσπαθείς να τρως πιο υγιεινά, αλλά πάντα προτιμάς τα καλαμαράκια σου τηγανητά, γιατί το ψητό σου θυμίζει σόλα ή φόλα, να δοκιμάσεις το ψητό θράψαλο με μοσχολέμονο. Από τα μαλακότερα μαλάκια της πιάτσας.

Ενδιαφέροντα είναι και τα Παριανά γαριδοπιτάκια. Πολύ καλύτερο το τηγάνισμα σε αυτά και πλούσια η γέμιση τους. Έρχονται τέσσερα μεγάλα σπρινγκ ρολς, που θα σε χορτάσουν και στο μάτι και στο στομάχι.

Από τα ριζότα και τα ζυμαρικά, το ριζότο σουπιάς με το μελάνι της δεν είναι κακή επιλογή, αλλά αν θες ένα σιγουράκι, τα λιγκουνίνι θαλασσινών με “φρούτα” της θάλασσας έχουν υπέροχη σαλτσούλα και υποθέτω, ότι όπως εμείς, στο τέλος, θα την πιεις με το κουτάλι.

Τέλος, από τα κυρίως, το λαβράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού, θα σε αποζημιώσει οπτικά, καθώς αρχικά θα έρθει φλεγόμενο και μετά θα καθαριστεί (θα βρεις λίγα κοκαλάκια γι’ αυτό πρόσεξε), και στη συνέχεια θα σε ικανοποιήσει γευστικά, χάρη στην εξαιρετική τρυφερότητά του.

Από γλυκά μην περιμένεις προκοπή. Δεν είναι όλα για πέταμα, αλλά για τα 6 ευρώ που κάνουν είναι μέτρια. Πήγαινε για παγωτό πιο δίπλα καλύτερα.

Πολύ κακά λόγια δεν θα μπορείς να πεις και για το οικονομικό κομμάτι. Σίγουρα υπάρχουν ανταγωνιστές που προσφέρουν καλύτερη φρεσκότητα και πιο σίγουρη γεύση σε ένα πιο οικονομικό πακέτο, όμως, για την περιοχή, τα περίπου 25 ευρουλίνια που θα δώσεις για ένα πλήρες γεύμα δεν είναι φρικτά.

Εν κατακλείδι, τις φυσαλίδες δεν μπορείς ούτε να τις κράξεις (γιατί θα πρέπει να θαυμάσεις) ούτε να τις αποθεώσεις. Προσφέρουν ψάρια και θαλασσινά σε μια εκδοχή λίγο λιγότερο ταβερνιάρικη από τα συνηθισμένα, σε έναν όμορφο χώρο, σε συμπαθητική ποιότητα υλικών και, όπως τα περισσότερα μαγαζιά, έχουν γευστικά ups and downs. Ψάξε καλά τα ups, απόφυγε ευλαβικά τα downs, και θα έχεις ένα ευχάριστο γεύμα.

24 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Η επέμβαση πέτυχε. Ο ασθενής δεν απεβίωσε, απλώς δεν θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως.

Κάπως έτσι θα φύγεις από το Gargaretta. Ικανοποιημένος, αλλά όχι πλήρως. Χωρίς παράπονα, αλλά και χωρίς πολλές σημαντικές στιγμές να θυμάσαι. Αυτά εξαρτώνται βέβαια από το τι είδους κριτής είσαι. Πόσο εύκολα ικανοποιείσαι, ρε παιδί μου.

Εγώ δεν ικανοποιούμαι πολύ εύκολα, το ομολογώ. Δεν είναι πάντα καλό αυτό. Με κουράζει πολλές φορές. Όμως με αποδέχομαι και απολαμβάνω στο έπακρο τις στιγμές ικανοποίησης.

Στο Gargaretta, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες τέτοιες.

Στον χώρο, ας πούμε. Σύγχρονος, με ωραία μουσική. Καθαρός. Όμως, συνολικά, υπάρχουν τόσο καλύτεροι χώροι, που χωρίς να έχει κάποιο ψεγάδι, δεν έχει και κάποια ξεχωριστότητα.

Μετά, στην εξυπηρέτηση. Άμεση, χωρίς προβλήματα. Αλλά η έλλειψη χαμόγελου και πηγαίας ευγενείας παρατηρήθηκε εύκολα. Παρατηρήθηκε, επίσης, η απουσία ερώτησης για το ψωμί (το ζητήσαμε μόνοι μας μετά την παραγγελία) και ότι τα 4 στα 5 πιάτα έφτασαν κυριολεκτικά ταυτόχρονα στο τραπέζι. Η σερβιτόρα, κατά τα άλλα ήταν πολύ βοηθητική και συμπαθής, αν εξαιρέσουμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο φιλική.

Και στο φαγητό μας έλειψαν (οι στιγμές ικανοποίησης).

Συμπαθές το σουσαμένιο ψωμί (1,5€, για ζεστό ψωμί κομμένο σε λωρίδες).

Συμπαθή τα χτένια (10€) με ενδιαφέρουσα γεύση, που της έλειπε η σπιρτάδα και η ξεκάθαρη ταυτότητα.

Ενδιαφέρων ο σολομός gravlax (8€), σε τορτίγια, με μπρικ, κρέμα τυριού και chutney αχλάδι. Γλυκιά γεύση, σχεδόν πολύ καλή. Τέσσερις μπουκιές που μοιάζουν με σούσι σε μέγεθος. Ακριβό πιάτο.

Ικανοποιητικό για τους αρνολάτρεις το Ναξιώτικο crispy πατούδο (5,5€), με σέσκουλα, γλυκάδια και spicy σάλτσα πιπεριάς που δεν ήταν spicy, δεν θύμιζε πιπεριά, όμως ήταν yummy. Όσοι δεν συμπαθούν τη μυρωδιά του αρνιού θα απογοητευτούν, όπως ο παμφάγος, κατά τα άλλα, φίλος μου.

Τα Μαντλέν παστουρμά (5,5€), θυμίζουν αφράτα πιτάκια κουρού με το αγαπημένο αλλαντικό. Ενδιαφέροντα, κυρίως για τους λάτρεις του κουρού. Ως μη τέτοιος, προσωπικά, τα βρήκα μέτρια.

Το Τηγανητό αβοκάντο (5,5€), ήταν πρακτικά λουλουμάδες με γέμιση αβοκάντο. Ατυχής η χρήση του υγιεινού, αυτού, φρούτου, καθώς καθότι είναι σχετικά άγευστο, χανόταν απόλυτα μέσα στον λουκουμά. Επίσης ένα τόσο υγιεινό έδεσμα που φημίζεται για τα καλά του λιπαρά, κρίμα είναι να το τηγανίζεις. Αν, βέβαια, θες, απλώς, λουκουμάδες με γέμιση πρασίνου χρώματος, είναι υπέροχο πιάτο.

Η Πάστα αμυγδάλου (5,5€) ήταν μια απλή, συμπαθητική πάστα, για όσους δεν συμπαθούν τη σοκολάτα στα γλυκά.

Από την άλλη πλευρά, η Πάβλοβα (5,5€) ήταν αποκάλυψη. Με τραγανό περίβλημα (στα όρια του ενοχλητικά σκληρού στο να σπάσει), και γέμιση σοκολάτας, αντί για φράουλα, αποτέλεσε ένα εθιστικό γλυκό για τους λάτρεις των λιγωτικών γλυκών.

Τι ενόχλησε στην Gargaretta?
-Η έλλειψη εξάρσεων στις γεύσεις.
-Τα πολλά τηγανητά πιάτα. (βαρύναμε με σχετικά λίγο φαγητό)
-Το ότι τα 4/5 αλμυρά πιάτα που δοκιμάσαμε (κατόπιν προτροπής της σερβιτόρας ως μερικά από τα καλύτερα του μενού) ήταν όλα της νοοτροπίας "ζυμάρι με γέμιση". Λουκουμάδες με γέμιση, τορτίγια με γέμιση, πιτάκια με γέμιση και "σαν κουρού" με γέμιση. Ήταν σίγουρα και δικό μας λάθος, όμως δεν ήταν εύκολα αντιληπτό από τις περιγραφές ώστε να το αποφύγουμε.

Τι άρεσε?
-Η ποιότητα των πρώτων υλών.
-Η φίνα επεξεργασία τους.
-Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις του μενού.

Οι τελευταίες, θα μας οδηγήσουν, πολύ εύκολα, παρά τα παραπονάκια, να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε και τις άλλες συνταγές που μας ιντρίγκαραν το μάτι.

Κόστος, στα 20-30€, ανάλογα τα κέφια, την όρεξη και το αλκοόλ.

Το ύφος του μαγαζιού παραπέμπει πρακτικά σε γκουρμέ μεζεδοπωλείο.

Κακό δεν θα σου βγει. Πνευματικά θα σε ιντριγκάρει σίγουρα. Γευστικά, μπορεί ναι, μπορεί όχι. Σίγουρα αποτελεί μια safe επιλογή που δεν απογοητεύει εύκολα.

18 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
50-64

Γιατί να πεις το μαγαζί σου Χύτρα? Πολλοί μάγειρες φοβούνται τις χύτρες, άρα αυτός που δεν τις φοβάται θα τολμήσει να πει το μαγαζί του έτσι. Θα μπορούσε να το πει και Κατσαρίδα βέβαια. Και τα καφετιά εντομάκια τα φοβούνται όλοι.

Αφού σπάσαμε τον πάγο και τον τσαμπουκά της δηθενιάς ενός ακριβού γεύματος, ας μιλήσουμε για ποιότητα.

“Ποιόν πάγο έσπασες ρε φίλε με τις ανουσιότητες σου”, θα σκεφτείτε και θα έχετε και δίκιο. Αλλά μην μου το χαλάτε, σας παρακαλώ.

Η Χύτρα αποτελεί το ποιοτικότερο εστιατόριο στο οποίο έχω βρεθεί ως τώρα στη ζωή μου (δεν μετράω μερικά, ακόμη πιο διάσημα, που έτυχε να πάω ως παιδί-έφηβος, τότε δεν ήξερα που παν τα τέσσερα), οπότε θα μου επιτρέψετε να αναφέρω, μέσα σε όλα, και μερικές συνειδητοποιήσεις ή/και φιλοσοφήσεις.

Είναι υπέροχη η σύλληψη του degustation και βλακεία μαζί. Υπέροχη γιατί σε μια μόνο έξοδο γεύτηκα 10 διαφορετικά πιάτα και δεν χρειάστηκε να έχω άλλα 5-6 άτομα μαζί μου. Βλακεία για δύο λόγους: πρώτον γιατί τώρα δεν θέλω να ξαναπάω στη Χύτρα (αφού τα έφαγα σχεδόν όλα), αλλά αλλού για να δοκιμάσω και άλλα set menus. Δεύτερον επειδή όταν τρως 10 πιάτα, όσο τέλεια και να είναι όλα, κάποια θα τα ξεχάσεις μόνο και μόνο επειδή θα χαθούν ανάμεσα στα πολλά. Και είναι κρίμα, διότι ίσως να αξίζουν και αυτά.

Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικό να μπορείς να γευθείς 10 διαφορετικές γεύσεις φτιαγμένες από τα χέρια καταξιωμένων σεφ, σε μια μόνο έξοδο, δύο ατόμων.

Στα ακριβά εστιατόρια πληρώνεις το απίστευτο σέρβις. Στη Χύτρα το τερματίζουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Υπέροχη εμπειρία. Μηδέν λάθη, απόλυτο ενδιαφέρον. Και μασαζάκι να τους ζητήσεις, αν είχες μια κουραστική μέρα, θα σου πουν ναι, αποκλείεται να σου χαλάσουν το χατίρι. Είμαι σίγουρος.

Ο χώρος τους είναι σχεδόν τέλειος, όμως αυτά τα μπετά που σου κρύβουν την πλήρη θέα στον έξω κόσμο του στερούν μια μοναδούλα. Είναι και λίγο χαμηλοτάβανος, ενώ τα τραπέζια θα μπορούσαν να είναι έτσι στημένα, ώστε να βλέπεις εύκολα και μέσα και έξω και όχι, κυρίως, ένα από τα δύο.

Στα ακριβά εστιατόρια πληρώνεις, επίσης, τις φοβερές τεχνικές. Η ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο καλή και να είναι, έχει ένα ταβάνι. Οι τεχνικές όμως και οι δεκαετίες εμπειρίας ενός σεφ, μπαίνουν και αυτές στην οικονομική εξίσωση σε τέτοια μαγαζιά.

Πάμε στις γεύσεις.

Κάποιες σε χτυπάνε κατακέφαλα ή έστω κατάγλωσσα. Όπως το αρρωστημένα αρωματικό θυμάρι που συνοδεύει το ψωμί, το οποίο θυμίζει κιουνεφέ στη γεύση. Αν αγαπάς το θυμάρι, τρίψε χωρίς έλεος. Ή το κοτοσυκώτι στο πιάτο με τον πετεινό. Γεύση που τσακίζει κόκαλα. Ή τα πάντα στο γλυκό με το μήλο. Το όνειρο όσων αγαπάνε τα γλυκά γλυκά.

Κάποιες άλλες είναι πιο υπαινικτικές. Έτσι θα τις χαρακτήριζε μια γνωστή ψυχή, πιστεύω. Όπως το αμούς μπους με το καβούρι ή το “στοργή και προδέρμ” λαβράκι ή η αγκινάρα που δεν είναι αγκινάρα.

Δεν έχει νόημα να αναλύσω ιδιαίτερα τα πιάτα. Δεν μειονεκτούν πουθενά, απλώς δεν είναι όλα εκρηκτικά γευστικά, κάποια είναι πιο “ύπουλα”. Αν αγαπάτε την υψηλή γαστρονομία θα έχετε ήδη επισκεφθεί τη Χύτρα. Αν δεν το έχετε κάνει ή αν έχει περάσει καιρός και δεν έχετε δοκιμάσει το παρόν μενού, να ξέρετε ότι από εμένα έχει ένα ΝΑΙ.

Ποιότητα, εκτέλεση και εμφάνιση εντυπωσιακά υψηλού επιπέδου. Η γευστική ποικιλία εξαιρετική. Κανένα πιάτο από τα 10 που δοκιμάσαμε δεν θύμιζε κάποιο άλλο.

Το wine pairing είναι ικανοποιητικό, με στιβαρές επιλογές. Θα προτιμούσα κάποιες πιο στιβαρές γεύσεις στα στερεά και μερικές λίγο πιο ανάλαφρες στα υγρά.

Σημαντική σημείωση για τους πρωτάρηδες και όχι μόνο: σε τέτοια μαγαζιά πηγαίνουμε, ενημερώνουμε για τυχόν αλλεργίες και, χωρίς να ασχοληθούμε με το μενού, απλώς τρώμε όλα όσα μας φέρνουν. Δεν έχει σημασία αν είναι ωμά, αν δεν τα έχουμε ξαναφάει, αν αν αν. Απλώς τα τρώμε. Και, τουλάχιστον στη Χύτρα, στο τέλος θα πούμε ευχαριστώ με χαμόγελο και ενθουσιασμό.

Καλή απόλαυση!

10 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Κάν’ υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, που λέει και το άσμα.

Περιγράφει τέλεια το Κάππα. Διθύραμβοι, διθύραμβοι, συνεχείς διθύραμβοι και λίγους μήνες μετά τους πρώτους διθυράμβους ήρθε και η πρώτη θέση στο ask4food, σε όλη την Αθήνα. Δείν’ και λίγο.

Είναι το Κάππα το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας?

Καταρχάς, λοιπόν, το Κάππα δεν είναι το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας. Ειδικά, τον πρώτο καιρό, τότε που γράφονταν οι πρώτοι διθύραμβοι, δεν ήταν με τίποτα. Στο τσακ κρατήθηκα και δεν το “έθαψα” όταν πρωτοπήγα. Δεν είναι ψέματα, βέβαια, ότι δεν είχα πολλά να του σούρω. Μονάχα ότι στερείται γευστικών συγκινήσεων. Σε όλα τα άλλα ήταν εξαιρετικό. Όμως έχανε στο σημαντικότερο.

Κρατήθηκα. Αφού συνεχίστηκαν οι καλές κριτικές, λέω, θα του δώσω άλλη μια ευκαιρία. Μερικές φορές το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκέφτεσαι ξανά τα πράγματα πριν δράσεις είναι η καλύτερη λύση.

Ε, λοιπόν το Κάππα βελτιώθηκε πολύ. Το καταλαβαίνεις όταν με αφελή (θα τη χαρακτήριζα) ειλικρίνεια ο σερβιτόρος παραδέχτηκε ότι μια συνταγή άλλαξε γιατί ο κόσμος τη ζητούσε διαφορετικά (η ποσότητα σάλτσας στο ψαρονέφρι). Θα μπορούσε να το σώσει δίνοντας στο μαγαζί τη δόξα για την βελτίωση του πιάτου, όμως επέλεξε να μην το κάνει. Μεγάλη μαγκιά.

Λίγα παραπάνω λόγια, για σένα που βαριέσαι να διαβάσεις όλες τις κριτικές και έπεσες, απλώς, σε αυτή:

- Υπέροχος χώρος, vintage και ελαφρώς bistrot-ικός, με ιδιαίτερα ταιριαστή μουσική. Ο ορισμός της DIY διακόσμησης, στα πολύ καλά της.

- Εξαιρετική εξυπηρέτηση. Σβέλτη, με ενδιαφέρον για τον πελάτη. Με κανατόνερο, αρχικό κέρασμα και τελικό κέρασμα.

- Έχει ένα μειονέκτημα μόνο. Ενοχλητικά γρήγορο ρυθμό προσέλευσης των πιάτων στο τραπέζι. Αυτό χρειάζεται βελτίωση γιατί δεν νοείται στα 45 λεπτά να τα έχεις φάει όλα, καθώς είτε θα σε πιάσει στομαχόπονος από τη μεγάλη ταχύτητα είτε θα αφήσεις πιάτα στη μέση για να προλάβεις τα καινούρια. Διόρθωση παρακαλώ.

- Το γεύμα ξεκινάει με καλωσόρισμα, το οποίο και στις δύο επισκέψεις μας ήταν νόστιμο. Παξιμαδάκια με ωραίο ντιπάκι ή ατομική κολοκυθόσουπα να την πιεις στο φλιτζανάκι του ελληνικού.

- Το ψωμί είναι συμπαθές και δεν χρεώνεται ενοχλητικά πολύ (μισό ευρουλίνι το άτομο).

- Το μενού δεν μένει στάσιμο. Τα πιάτα αλλάζουν ή βελτιώνονται.

- Η χωριάτικη σαλάτα με σαγανάκι φέτας (σε πολλά μικρά κομματάκια) είναι η καλύτερη σαλατοεπιλογή του μενού (ως τώρα). Το σαγανάκι της δίνει μια συμπαθητική ιδιαιτερότητα. Η πράσινη σαλάτα, τα ντακάκια και η φακοσαλάτα υστερούν ξεκάθαρα μπροστά της. Μέτριες οι σαλάτες γενικά.

- Αν αγαπάς τις τηγανητές πατάτες, αυτές θα σου αρέσουν. Κυδωνάτες και με ντιπ. Ικανοποιητικές.

- Η μελιτζανοσαλάτα είναι πεντανόστιμη όμως το προπολεμικό, γαστρονομικά, σαλάμι αέρος που τη συνοδεύει είναι εντυπωσιακά εκνευριστικό.

- Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τους πολύ τίμιους της αγοράς.

- Ο καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και αυγό μάτι είναι συμπαθητικός όμως από αυτά τα τρία συστατικά ζητάς το κάτι παραπάνω. Έχει φοβερή εμφάνιση όμως του λείπει η ένταση στη γεύση.

- Το λουκάνικο Καρδίτσας με ψητή πατάτα είναι αρκετά νόστιμο, αλλά η πατάτα δεν του ταιριάζει ιδιαίτερα. Αν αγαπάς τα λουκάνικα, να το δοκιμάσεις.

- Το κοτόπουλο μπούτι με πουρέ και κρέμα τυριού είχε υπέροχη γεύση. Αυτός ο πουρές ήταν πεντανόστιμος. Έπρεπε όμως να είναι καλύτερα καθαρισμένες οι πέτσες από το κοτόπουλο.

- Το γεμιστό ψαρονέφρι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία της πρώτης μας επίσκεψης, όμως, ταυτόχρονα, η ευχάριστη έκπληξη της δεύτερης. Εξαιρετικά πιο τρυφερό, χάρη στην περισσότερη σάλτσα και πολύ πιο νόστιμο, γενικά, αποτελεί ένα καλό στανταράκι.

- Κεμπάπ, μπριζολάκια και σιουφιχτά, όλα συμπαθητικά, αλλά και με μειονεκτήματα (κακός πουρές, μικρή ποσότητα και έντονη οξύτητα, αντίστοιχα).

- Από τα λίγα γλυκάκια που έχουμε δοκιμάσει, όλα κρίνονται, τουλάχιστον, ικανοποιητικά.

- Λευκό κρασί decent ως πολύ καλό.

- Λεφτάκια πολύ καλά ως εξαιρετικά. Χορταίνεις και χαίρεσαι με <20 ευρουλίνια.

Στο φαγητό χωράνε βελτιώσεις και συνεχίζει να λείπει η απογείωση. Παρ’ όλα αυτά, το Κάππα είναι ένα μαγαζί που ορίζει τη λέξη decent. Δεν έχει χτυπητά μειονεκτήματα και δύσκολα θα φύγεις χωρίς να έχεις περάσει μια όμορφη βραδιά/μεσημεριά.

Ίσως να είναι too much η 1η θέση, όμως η δεκάδα του αξίζει, ξεκάθαρα. Είναι καλή επιλογή για στέκι, για ρομαντικό δείπνο, για έξοδο με φίλους, για τα περισσότερα που μπορείς να φανταστείς.

Nice.

02 Απρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Αγόρασα τον Καζαμία και τι να δώ? Το 2019 είναι η χρονιά της κατσακρίδας στο κινέζικο οροσκόπιο.

Μην ψάξετε τον καζαμία σας. Ήταν άλλο ένα ηλίθιο αστείο μου στο ξεκίνημα μιας κριτικής. Γιατί το κάνω αυτό? Πρέπει να το σταματήσω.

Δεν έχω πολλά να πω για τη χρονιά της κατσακρίδας. Ούτε για το Οροσκόπο. Τα είχε πει όλα ο Αναξίμαδρος πριν ένα χρόνο. Εγώ να αλλάξω τις βαθμολογίες θέλω μόνο. Να ανέβουν στο επίπεδο που τους πρέπει.

Να προσθέσω σε αυτό, όμως, μερικά πραγματάκια.

- Ότι ο χώρος ανακαινίστηκε και, επιτέλους, έγινε πιο σύγχρονος. Πλέον μπορώ να πηγαίνω και με φίλους μου εκεί. Παλιά θα δυσκολευόμουν αρκετά.

- Ότι η εμπειρία στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι αληθινό κεφάλαιο από μόνη της. Κέρασμα σούπας, γλυκών, εξυπηρέτηση αρρωστημένα καλού επιπέδου και πηγαία ευγένεια.

- Ότι, χωρίς να είναι το πιο πρωτότυπο εστιατόριο του κόσμου, αν ψάξεις στο μενού τους μπορείς να βρεις τα δικά σου comforting πιάτα. Τα πιάτα που θα ευχαριστηθείς απόλυτα σε ένα μαγαζί που δεν θα πας μόνο για το φαγητό αλλά για την συνολική αίσθηση απόλυτης οικειότητας και άνεσης που θα σου προσφέρει. Όχι απαραίτητα από την πρώτη φορά, μην παρεξηγηθώ. Αποκλείεται όμως στην δεύτερη ή τρίτη επίσκεψη να μην έχεις αρχίσει να νιώθεις έτσι.

- Για μένα comforting πιάτα είναι τα χειροποίητα ραβιόλια με τρούφα ή αυτά με τα θαλασσινά. Κάνε την ποτανιά να τα ζητήσεις μισά μισά. Δύσκολα θα σου πουν όχι.

- Από τα ορεκτικά, πεντανόστιμα είναι τα αχλαδάκια τυριών και τα κεφτεδομπιφτεκάκια: γεμιστά με τυρί και υπέροχη πέστο από πάνω. Μην χάσεις κανένα από τα δύο. Αν είναι να διαλέξεις ένα, βέβαια, διάλεξε τα αχλαδάκια.

- Από τις σαλάτες ανακάλυψα ότι η αυτή με το ρόδι είναι επιεικώς τέλεια. Με καραμελωμένα φρούτα, κομματάκια τυριού, ζελέ λεμονιού και dressing από ρόδι. Τέλεια, τέλεια, τέλεια. Που λέει κι ένα τραγούδι.

- Από τα ζυμαρικά, δύσκολα θα καταφέρεις (εσύ θα φταις) να μην σου αρέσουν και τα new entried νιόκι με τρούφα, μπέικον και τυριά. Ζυμαρώδη νιόκι, όχι πατατώδη.

- Αν σου αρέσουν οι μοτσαρελάτες πίτσες, τότε οι σχετικά μικρές πίτσες τους έχουν αρκετά καλή ζύμη και μπόλικο τυρί για να νιώσεις ότι τρως την πίτσα όπως της αξίζει να τη σερβίρουν. Θα μου άρεσε λίγη περισσότερη ποικιλία και πειραματισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία του μενού, καθώς “το έχουν” και θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες εντυπωσιακά καλύτερες επιλογές.

- Δεν ξέρω πόσα πρέπει να δώσεις για να φας φυσιολογικά στο Οροσκόπο. Ποτέ δεν έχω φάει φυσιολογικά και ποτέ δεν έχω πληρώσει φυσιολογικά. Αν πας για πρώτη φορά σου προτείνω: 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό και 2 κυρίως (το ένα μπορεί να είναι πίτσα). Θα έρθουν και άλλα και θα δεις ότι δεν θα χρειαστείς περισσότερα. Αυτά θα σου κοστίσουν 40-45€. Πρόσθεσε τους το κουβέρ και το αλκοόλ και έχεις το κόστος.

- Επίσης, αν πας για πρώτη φορά, σου προτείνω, ασχέτως πως πέρασες, να πας σίγουρα άλλες δύο και μετά έλα εδώ να μας πεις αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνεις θαμώνας.

- Το χύμα κρασί τους είναι από τα πολύ καλά.

- Αν αγαπάς την καφεδίλα, στο τέλος τους γεύματος ετοιμάσου για κέρασμα εξαιρετικού τιραμισού και άλλων γλυκών.

Δεν είναι ψέματα, το Οροσκόπο είναι από τα σταθερότερα εστιατόρια της Αθήνας.

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Vaggg.

27 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Πήγαμε στο Λυκονέρι, μα μας έτυχε χουνέρι.

Μέτριο, στην καλύτερη. Δεν θα ασχολούμουν μαζί του, αλλά κάποιος έπρεπε να διορθώσει, ελαφρώς τη βαθμολογία του. Δεν γίνεται ένα μαγαζί που σερβίρει κοτόπουλο επιπέδου γούδις να “φαίνεται” τόσο αξιόλογο. Με τη σάλτσα να χαρακτηρίζεται “λεμονοθύμαρου”, αντί για “τυπική μουσταρδολέμονου”. Με μέτριες γεύσεις, χωρίς εξάρσεις. Τουλάχιστον, με καθαρό φαγητό. Με ακριβές τιμές, για το στυλ του μαγαζιού (σαν προσεγμένο, μεγάλο και σύγχρονο, σουβλατζίδικο).

Η εξυπηρέτηση είναι πολύ προσεγμένη και, πράγματι, αξίζει τα καλά λόγια. Ο χώρος όχι, οι γεύσεις όχι και οι τιμές ούτε.

Δεν προτείνεται για κανέναν σε ακτίνα άνω των 5-10 χλμ. Δεν θα σας φανεί κακό, απλώς σίγουρα υπάρχουν καλύτερες επιλογές πολύ πιο κοντά σας.

Φ. Υ. Γ. (φαγητιστικό υστερόγραφο): Η σαρδέλα δεν άξιζε και ήταν αταίριαστη, γευστικά, με τα υλικά που σερβιρίστηκε μαζί. Η παντζαροφυλλοσαλάτα σερβίρεται με φιλέτο κοτόπουλο και όχι απάκι που λέει ο κατάλογος. Νόστιμη, αλλά κάτι της λείπει. Ίσως περισσότερη σάλτσα και ένα πιο βαθύ πιάτο. Τα ρεβίθια συμπαθητικά για όσους τα αγαπάνε, δεν θα κερδίσουν όμως τους haters (πράγμα που άλλα μαγαζιά το καταφέρνουν). Τα ψωμάκια ωραία και ζεστά, το λευκό κρασί συμπαθές, ενώ στο τέλος έρχεται γλυκόπιοτο κέρασμα (μας ρώτησαν τι θα προτιμούσαμε μεταξύ λιμοντσέλο και μαστίχας).

19 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Ψωμί με αλάτι. Και λαδάκι. Και σούπα σελινόριζας. Αυτά μας έφεραν σαν εισαγωγή. Η σούπα κερασμένη. Για το ψωμί ερωτηθήκαμε και δώσαμε το κατιτί (1,5€/άτομο).

Μέχρι να φτάσουν αυτά στο τραπέζι μας, είχε ήδη έρθει το κρασί που ζητήσαμε. Το δοκίμασε αυτός που έπρεπε, για να το εγκρίνει, και μας το σέρβιραν με την απαιτούμενη προσοχή.

Κατόπιν ήρθαν τα πιάτα μας. Δεν άργησαν ιδιαίτερα. Ήρθαν με τη σωστή σειρά και στις σωστές, σχετικά, στιγμές.

Παρένθεση: Μαστερσεφικό το μαγαζί άρα ξεκινάμε από τα βαθιά. Τις γεύσεις. Υπάρχουν απαιτήσεις. Όταν μάλιστα το σάιτ του εστιατορίου έχει το όνομα του σεφ και όχι το όνομα του μαγαζιού, σοβαρεύει το πράγμα. Θα πέρναγε στην τελική πεντάδα αν ήταν στον διαγωνισμό?

Πρώτο πιάτο, η σαλάτα Λάχανο-πορτοκάλι (8,5€) με καρότο, κόκκινες πιπεριές, λεπτές φέτες γλασαρισμένης πανσέτας, βινεγκρέτ πορτοκάλι & τζίντζερ, σουσάμι & καρύδι. Σχετικά όξινη γεύση, ικανοποιητική. Η πανσέτα δεν ήταν σε λεπτές φέτες αλλά σε μικρά παχιά κομμάτια. Αστοχία τίτλου που θα έλεγε και ο ΠΙ αν έκρινε έναν από τους πρώτους κριτές του μάστερσεφ. Συμπαθητική σαλάτα, όμως όχι από αυτές που θα τις ζητούσα και δεύτερη φορά.

Μαζί με αυτό ήρθαν οι «διάσημες» πατάτες με αυγά, σαλάμι Λευκάδος και κρέμα παρμεζάνας (7€). Ο σερβιτόρος μας προέτρεψε να τις ανακατέψουμε, κάτι που ήταν λίγο δύσκολο στο σκεύος που μας σερβιρίστηκαν και δεν τα καταφέραμε χωρίς πατατοαπώλειες. Σίγουρα κάποιος κριτής θα αναφερόταν στο λάθος σκεύος. Γευστικά, το πατατοαυγομίγμα ήταν σχεδόν εξαιρετικό. Του έλειπε μια ελαφρώς μεγαλύτερη ένταση ίσως σε αλμυρότητα και θα έπιανε κορυφή. Πολύ καλή προσπάθεια.

Λίγο μετά ήρθαν οι μπρουσκέτες. Είχαν ψητή κολοκύθα, ανθότυρο, καβουρδισμένο βούτυρο, κολοκυθόσπορο και σιρόπι σφένδαμου (7,5€). Το ψωμί ήταν σχεδόν ολόιδιο με του κουβέρ, κάτι που το καθιστά λίγο βαρετό. Συμπαθητική γεύση, αλλά ίσως έχανε στο τεστ δημιουργικότητας, καθώς παρά τον πρωτότυπο συνδυασμό υλικών, οι γευστικοί κάλυκες αντιμετώπισαν οικείες γεύσεις, τελικά.

Κατόπιν, έφτασαν τα Agnolotti με τυρί Fontina, crumble φουντούκι, πουρέ από κάστανο & σελινόριζα (15€). Τέσσερα τεμάχια, ενώ ήμασταν 5 άτομα. Και να το δεχτώ στις τυροκροκέτες και τους κολοκυθοκεφτέδες, σε άλλα μαγαζιά, αλλά τέσσερα τεμάχια σε πιάτο ζυμαρικών? Δεν είχε κομμάτια από χρυσάφι το ζυμάρι, το έλεγξα. Η ποιότητά τους ήταν πολύ καλή - και στο μαγείρεμα και στα υλικά. Η γεύση τους ουδέτερη. Η πλειοψηφία συμφώνησε σε αυτό, ενώ στη μειοψηφία φάνηκαν υπέροχα. Αν ήταν πιάτο σε οντισιόν, κανείς δεν ξέρει αν θα πέρναγε στα bootcamps.

Στη συνέχεια ήρθαν τα Μανιτάρια (king oyster) με σπαράγγι, σάλτσα τεριγιάκι, μελάτο κρόκο, παρμεζάνα & λάδι λευκής τρούφας (14€). Πιάτο για τελικό. Και σε εμφάνιση και σε γεύση και σε εκτέλεση. Ο κρόκος ήταν σαν ψεύτικος. Τόσο καλά είχε απομονωθεί από το ασπράδι, τόσο καλά διατηρούνταν ζουμερός και τόσο ωραία έσπασε όταν ήρθε η στιγμή του. Αυτό το πιάτο θα έβαζε δύσκολα στους περισσότερους αντιπάλους.

Τέλος, το Κοτόπουλο tandoori, δηλαδή μπούτι φιλέτο μαριναρισμένο με μπόλικα μπαχαρικά, κουσκούς με αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλο & σάλτσα γιαουρτιού (12,5€). Ήταν λίγο πιο κρύο από ότι θα έπρεπε, όμως κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη στις ισορροπίες του. Ιδιαίτερα εξελληνισμένο, δεν έκαιγε όπως όλοι θα περίμεναν. Καλή επιλογή αν και αρκετά απλή και safe. Θα πέρναγε στα bootcamps μόνο και μόνο για να βλέπαμε τον κ. Λουκάκο να διαγωνίζεται σε κάτι πιο δύσκολο.

Στο τέλος το πόρισμα ήταν εύκολο να βγει. Αν ήταν παίκτης του Masterchef, o γνωστός σεφ θα «έμπαινε» σχετικά εύκολα στο σπίτι, όμως, λογικά, θα έφευγε λίγο πριν τα ημιτελικά. Είχε πιάτα και γεύσεις για τη νίκη, όμως δεν ήταν συστηματικό το ξάφνιασμα γλώσσας που προκάλεσε.

Το μαγαζί του είναι ευρύχωρο, άνετο και ικανό να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο, έχει εξαιρετικό σέρβις και όλες οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά διαλεγμένες. Με 25-30€ μπορείς να απολαύσεις ένα αρκετά νόστιμο γεύμα. Ένα σταθερό 8-8,5/10. Δεν είναι κι άσχημο, απλώς σίγουρα μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο.

ΥΓ. Έκοψα μισή μονάδα από τη γεύση (3,5/4) και τη χρωστάω την επόμενη φορά.

12 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Το θέμα στο μαγαζί του Σελίμ είναι ξεκάθαρα οικονομικό.

Στα οικονομικά θα μπερδευτείς, στα άλλα όχι.

Θα μπερδευτείς διερωτώμενος γιατί ένα μαστερσεφικό μαγαζί έχει τόσο ενοχλητικά απλό και απεριποίητο χώρο. Θα μπερδευτείς με τις αποδείξεις. Θα μπερδευτείς, επίσης, καθώς τη μια φορά μπορεί να μην σε κερασουν τίποτα, όμως αν τύχει να σε συμπαθήσει ο Σελίμ μπορεί να σε κερασουν ποτά ή/και γλυκά (το κέρασμα μπορεί να ξεπεράσει τα 20€ σε τιμές καταλόγου). Μπερδεύει και το μέγεθος των μερίδων. Τα κεμπάπ, που δείχνουν τέσσερα, αλλά είναι δύο ανοιγμένα στη μέση. Μπερδεύουν όλα αυτά.

Δεν θα μπερδευτείς στα υπόλοιπα ζητήματα.

Στις γεύσεις. Που είναι ανάμεσα στο “σταθερές”, το “αληθινές” και το “ζητούμενες”. Δεν υπάρχει κακό πιάτο στο Anadolu. Υπάρχουν πιάτα εκτός των γούστων σου. Αλλά όχι κακά. Δοκίμασε κεμπάπ, δοκίμασε οπωσδήποτε τα μανιτάρια, σουβλάκι κοτόπουλο, πατσάνγκα και τις ψιλοκομμένες σαλάτες του, στις οποίες η γεύση του κάθε συστατικού πάει παντού. Δοκίμασε και το νόστιμο κιουνεφέ του, χωρίς προσδοκίες να βγει το πιο νόστιμο που έχεις φάει ποτέ σου. Κι αν σου κάτσει, που λένε…

Στις τιμές. Λογικές, τυπικές. Ίσως ένα κλικ πιο αυξημένες από ένα ακριβώς αντίστοιχο μαγαζί. Μικρές οι διαφορές όμως. Δεν θες πάνω από 20€ για να χορτάσεις και να το ευχαριστηθείς.

Να πας. Μακάρι να μην μπερδευτείς με τα μπερδευτικά πράγματα. Το φαγητό του Σελίμ πληροί τα γευστικά κριτήρια που περιμένεις από έναν σεφ που τα πήγε αρκετά καλά σε έναν δύσκολο διαγωνισμό.

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Γιατί δεν μπορεί να σταματήσει εδώ που ήταν πριν ξεκινήσει.

ΥΓ: Γεύση για 3,5/4, αλλά κρίνεται ως μαστερσεφικός και η μισή μονάδα πάει στον κουμπαρά για το μέλλον. Θα την πάρει όταν διορθωθούν τα μπερδευτικά ζητήματα.

04 Μάρ 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Ίουυυ Ίουυυ Ίουυυ Ίουυυ!!!

Είναι μήπως μια κοπέλα που μόλις είδε μια μύγα στην σάλτσα του φαγητού που της σέρβιραν?

Είναι μήπως ένα περιπολικό που πάει να πιάσει τους κακούς?

Ή μήπως είναι το γνωστό, στο σάιτ μας, ουζερί της Ραφήνας?

Μετά από ένα διάλειμμα για ένα πολύ κακό αστείο, ας μιλήσουμε για φαγητό.

Γιατί στις Σειρήνες εκεί εξειδικεύονται.

Μην περιμένεις κάποιον ιδιαίτερο χώρο, εξυπηρέτηση για βραβείο ή τιμές που να κλέβουν εκκλησία. Ο χώρος είναι τέρμα μικρός και αρκετά απλός, όχι όμως παλιακός και σίγουρα καθαρός. Η εξυπηρέτηση είναι σωστή, απλώς ανάλογα τη μέρα μπορεί να τη βιώσεις για 3/4 ή για 4/4. Μην το έχεις δεδομένο. Οι τιμές θα συζητηθούν παρακάτω, να τιμήσουμε και την αλληλουχία βαθμολογιών του site.

Να περιμένεις καλό φαγητό. Ίσως το καλύτερο της περιοχής. Σε μια άλλη κριτική διάβασα κάτι σωστό: οι ιδιοκτήτες έχουν πιάσει το νόημα.

Ισχύει απόλυτα. Το φαγητό στις Σειρήνες ξεφεύγει από ότι θα ήταν συνηθισμένο για ένα τσιπουράδικο λιμανιού. Είναι στο επίπεδο της “καλής ψαροταβέρνας που πειραματίζεται”.

Το μενού περιλαμβάνει αρκετές επιλογές που μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλα τα γούστα. Σαλάτες, ορεκτικά, κεφτεδοκαταστάσεις, ψαράκια στο τηγάνι, ψάρια στη σχάρα, ριζότα και ζυμαρικά με ψαροθαλασσινά και αρκετές σπεσιαλιτέ του καταστήματος.

Το χαρακτηριστικό με σχεδόν όλα τα πιάτα που μπορεί να ζητήσεις είναι ότι δεν είναι βαρετά, και έχουν μικρές διαφορές που τα ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα που θα βρεις σε άλλες ψαροταβέρνες. Επιπλέον έχουν εξαιρετική ποιότητα πρώτων υλών.

Το γεύμα ξεκινάει πάντα με πλούσια μερίδα ψημένου ψωμιού με λάδι και μπαχαρικά (έρχεται με πορτοκαλί χρώμα από την πάπρικα και τα υπόλοιπα καλούδια που του έχουν βάλει), το οποίο, πιθανότατα, είναι από τα λίγα ταβερνόψωμα που είναι πιο νόστιμα σκέτα, παρά παπαριασμένα (0,7€/άτομο).

Αν είσαι της σούπας η Ψαρόσουπα προτείνεται με πάθος. Είναι πολύ ακριβή (8€), ειδικά αν τη συγκρίνεις με διπλανά μαγαζιά, όμως πρόκειται για υπερπαραγωγή, καθώς συνοδεύεται με μίγμα πιπεριών και μικρές παπαροψωμομπουκίτσες. Από τις πολύ καλές ψαρόσουπες.

Από τα ορεκτικά, αν είσαι σκορδάκιας, μην χάσεις με τίποτα τα Παντζάρια (5,5€) και τη Σκορδαλιά (4,8€). Τα πρώτα σερβίρονται με ξύδι και τριμμένο σκόρδο και είναι επιεικώς εξαιρετικά, η δεύτερη είναι η πιο νόστιμη που έχω γευτεί ποτέ μου (προσοχή, δεν συμπαθώ γενικά τις σκορδαλιές, άρα δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, για μένα όμως είναι σημαντικό).

Αν θελήσεις Πατάτες τηγανητές (3-4€), θα είναι του χεριού και χρυσαφένιες, ενώ αν θελήσεις σαλάτα ο Ντάκος (7,5€) είναι αρκετά καλός.

Αν είσαι της Φάβας (5,8€), η συγκεκριμένη είναι αρκετά βελούδινη. Θα σου προτείνουν να τη συνδυάσεις με ρεγγοσαλάτα. Μάλλον θα πεις όχι. Έτσι έκανα κι εγώ. Όμως άκου: η γοητευτική γιαγιά της παρέας μας, κατάφερε με το βλέμμα της να εμπνεύσει τον σερβιτόρο να μας κεράσει λίγη για να δοκιμάσουμε. Καθόλου αλμυρή, και υπέροχα καπνιστή, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ρεγγοσαλάτα είναι τόσο νόστιμη. Μην πεις όχι. Μην πάρεις καν φάβα αν δεν θες τη ρέγγα, πως αλλιώς να στο πω?

Αν είσαι μελιτζανάκιας, η Μελιτζάνα φούρνου (6,5€) συγκλόνισε σχεδόν τους πάντες στο τραπέζι μας. Κοκκινιστή και φοβερά τρυφερή.

Αν ζητήσεις τηγανητό ψαράκι θα είναι σωστά φτιαγμένο. Γευστικές εκπλήξεις δεν υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση. Η καλή ποιότητα μιλάει από μόνη της.

Οι σπεσιαλιτέ, τώρα, περιλαμβάνουν κυρίως πιάτα με γαρίδες, καλαμάρι ή ζυμαρικά, καθώς και μια ψαροσαλάτα που δεν δοκιμάσαμε. Δοκιμάσαμε το γεμιστό καλαμάρι, αποφεύγοντας, δυστυχώς, το φημισμένο “Ηφαίστειο” λόγω καυτερότητας, και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από το ψήσιμο και τη γέμισή του. Η τιμή του πόνεσε λίγο βέβαια (16-18€). Δοκιμάσαμε και τη Γαρίδα Σειρήνες (16€) και εκεί πάθαμε την πλάκα μας. Μικρές γαρίδες καθαρισμένες με πιπεριές, καυτερές και μη και μια υπέροχη σαλτσούλα που δεν μπορείς να μη γλείψεις το πιάτο. Προτείνεται με χείλια.

Γενικά δεν δοκιμάσαμε κάτι που να μην προτείνεται. Σπάνιο για μαγαζί της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Από κρασιά έχουμε δοκιμάσει μόνο το χύμα μοσχοφίλερό (4€/μισόλιτρο) τους και είναι από τα πολύ καλά. Προτείνεται κι αυτό.

Στο τέλος κερνάνε γλυκάκι. Μας έχει τύχει ατομικό τσίζκεικ ή ποιοτικό παγωτίνι. Μην πεις όχι όταν σε ρωτήσουν. Πάντα υπάρχει κάποιος που από μέσα του ελπίζει να πουν οι άλλοι ναι.

Όταν ένα τυπικό τσιπουράδικο-ψαροταβερνείο είναι ποιοτικά-γευστικά για 6-7/10, οι Σειρήνες είναι για 9,5/10. Αυτή η μεγάλη διαφορά έχει και το αντίτιμό της. Οικονομικό, φυσικά. Δεν θα δώσεις τα 17-20€ που θα δώσεις στο απλό τσιπουράδικο για να χορτάσεις με θαλασσινά, αλλά θα δώσεις 20-25€ για να το πετύχεις. Δεν είναι αμελητέα διαφορά όμως αξίζει, όσο δεν πάει, τα λεφτά της.

Αν ψάχνεις για κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο τσιπουράδικο, αν θέλεις νόστιμες γεύσεις και να ευχαριστηθείς τα χιλιόμετρα που έκανες, αν είσαι διατεθειμένος το “καλό” να το πληρώσεις λίγο παραπάνω, τότε όταν θα περάσεις το Πικέρμι ο μόνος σου προορισμός για ψάρι πρέπει να είναι οι Σειρήνες.

Δώσε έμφαση στις Σπεσιαλιτέ. Είναι από τις λίγες φορές που η λέξη αυτή έχει το νόημα που της δίνουν!

Είναι λίγο νωρίς για εξορμήσεις σε αυτά τα μέρη, για τους περισσότερους, όμως να ξέρεις ότι αυτά τα μαγαζιά off season έχουν το καλύτερο φαγητό και την πιο ήρεμη εξυπηρέτηση, ενώ σύντομα έρχεται και η Καθαρά Δευτέρα!

(Κάτοικος περιοχής - όχι περιστασιακός ταξιδιώτης)