Loader

Vaggg

Κριτικές: 133
Μέλος από: Νοε 2016

Εμφάνιση:

18 Ιαν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Τον Παύλο δεν τον ήξερα προσωπικά. Δεν θα το ήθελα κιόλας. Γιατί δεν είχε ιδέα από φαγητό. Γρι. Πρέπει, θα μου πείτε, όλοι όσοι ξέρω να ξέρουν από φαγητό? Εντάξει, όχι. Δεν πρέπει. Όταν γράφω κριτικές όμως πρέπει. Τελεία και Παύλος.

Κι αυτός δεν έχει ιδέα. Τον έχει χαλάσει η δόξα, το χρήμα, η εποχή. Δεν ξέρω τι. Υπάρχουν, κιόλας, άνθρωποι που τον συμπαθούν. Άκουσον άκουσον. Ίσως να τον συμπαθούν γιατί ξέρει να φέρεται σωστά. Ως βασιλιάς, ξέρει πολύ καλά πως να πει αυτό που πρέπει τη στιγμή που πρέπει. Και αυτό μετράει. Ξέρει, για παράδειγμα, πως να επανορθώσει όταν σου φέρει την πίτσα σου χωρίς το προσούτο και το λάδι τρούφας που έλεγε η συνταγή ότι έπρεπε να περιέχει (μας έφερε ζυμάρι με τυρί και κρεμμύδι). Θα σου φέρει καινούρια με τη μια και θα προσφερθεί να σε κεράσει και οποίο γλυκό από τον κατάλογο θέλεις στο τέλος. Έξυπνος και έμπειρος.

Δεν ξέρει όμως να τρώει και αυτό δεν παραβλέπεται. Προσπαθεί να είναι μοντέρνος, το είδε μάλλον στην tv, αλλά ούτε τη βάση δεν καταφέρνει να πιάσει. Καλύτερα να μείνει στα κλασικά, της εποχής του.

Γιατί το λέω αυτό, θα ρωτήσεις.

Γιατί δεν γίνεται να παραγγέλνω αυγά με σως μπερναντεζ, σπανάκι και μανιτάρια και τελικά να τρώω μόνο το μπεργκερόψωμο πάνω στο οποίο εκείτοντο. Μου συμβαίνει πιο σπάνια από μια φορά τον χρόνο να αηδιάσω με αυτό που έχω μπροστά μου και ο Παύλος το κατάφερε. Γι' αυτό είναι καλή λύση, πάντα, τα πιάτα στη μέση και όχι να παίρνει ο καθένας το πιάτο του. Γλιτώνεις τις δυνατές απογοητεύσεις. Η φίλη που διάλεξε το αντίστοιχο πιάτο, αλλά με σως χολαντεζ και προσούτο, βίωσε περίπου το ίδιο συναίσθημα, αλλά, τουλάχιστον, αυτή τη φορά η σως ταίριαζε στο ψωμί, άρα άξιζαν 2/5 υλικά του πιάτου. Βελτίωση, ξεκάθαρα.

Είπα κάτι και για πίτσα όμως, σωστά? Αφού διόρθωσε το τραγικό λάθος του, ο Παύλος σέρβιρε μια προσεγμένη πίτσα με αχλάδι, μοτσαρέλα, προσούτο, καραμελωμένο κρεμμύδι και λάδι τρούφας. Το αχλάδι σε ποσότητα που μόνο ως αναφορά στον κατάλογο το παρατηρείς. Το κρεμμύδι απλώς αρκετά βρασμένο, για καραμέλωμα ούτε λόγος. Το προσούτο κατ’ άλλους καπνιστό και ωραίο, κατ’ εμέ ξεκάθαρα κακό. Η τρούφα το έσωζε, μύριζε υπέροχα. Όπως συνηθίζει. Αυτά όμως δεν ήταν τίποτα (τι μας λες τώρα?). Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η προπολεμική ζύμη. Αυτή που είχαν οι πιτσαρίες της γειτονιάς πριν 20 χρόνια. Η ψωμένια. Ούτε καν η τυπική αφράτη των αλυσίδων. Ψωμένια. Καμία σχέση με τις Ιταλικού τύπου ζύμες που θα φας σε διάφορα άλλα μαγαζιά. Είναι τόσο βαρετή η ζύμη, που αξίζει να φας τέτοια πίτσα μονάχα αν έχεις αφήσει όλα τα άλλα πιάτα του βασιλιά ανέγγιχτα, λόγω αηδίας. Όπως εγώ.

Είπα κάτι και για γλυκό. Στηρίχτηκα σε αυτό. Τον πίστεψα. Πίστεψα ότι με μια γλυκάρα θα ανατρέψει την κατάσταση και θα φύγουμε με χαμόγελο. Όταν η κοπέλα του σέρβις μας είπε ότι ο Παύλος ζήτησε να μας κεράσουν γλυκό σαν συγνώμη για το λάθος της πίτσας, ξέραμε ήδη τι θα ζητήσουμε. Το banofee. Το είχαμε μπανίσει πριν καν δούμε τα αλμυρά, όταν πρωτοκάτσαμε. Ευκολάκι. Ήρθε το εξής δημιούργημα μετά από 20 μόνο λεπτάκια, καθώς προφανώς στήθηκε εκείνη την ώρα και θα τρώγαμε φρέσκο πράγμα: βάση από σπασμένα, σε μεγάλα κομμάτια, digestive και πτι μπερ, από πάνω λίγες μπανάνες, από πάνω μια περίεργη κρέμα, από πάνω σαντιγί και από πάνω salted (δεν ήταν) caramel σως. Είναι, εύκολα, το χειρότερο μπανόφι της ζωής μου μέχρι στιγμής. 1. τα μπισκότα ήταν από το σούπερ μάρκετ, 2. δεν μπήκαν καν στον κόπο να φτιάξουν μια βάση μπισκότου, 3. λόγω του ότι ήταν σε μεγάλα κομμάτια υπήρχαν κενά αέρος στις μπουκιές σου, 4. ανάμεσα σε μπισκότα και μπανάνα δεν υπήρχε κρέμα (θα έπρεπε) για να τα “δένει” και πολλά άλλα τέτοια ερασιτεχνικά σφάλματα. Γιατί γίνεσαι μοντέρνος Παύλο? Μείνε στα της εποχής σου αν δεν μπορείς.

Άφησα το καλύτερο, όμως, σχετικά με τον Παύλο για το τέλος. Εκείνα τα παλιά χρόνια η ζωή κυλούσε με διαφορετικούς ρυθμούς. Δεν είχανε ίντερνετ, δεν είχανε μηχανές, δεν είχανε την αίσθηση για τον χρόνο που έχουμε σήμερα. Ο Παύλος, ως παραδοσιακός τύπος, αυτό το έχει κρατήσει μέχρι σήμερα. Αν πας, υπολόγιζε να περιμένεις 30-60 λεπτά μέχρι να έρθουν να πάρουν την παραγγελία σου και άλλα 20-30 λεπτά για κάθε διαφορετικό πιάτο που θα έρχεται. Συνολικά εμείς για να φάμε 4 πιάτα χρειαστήκαμε 3 ώρες στο νερό. Και πρόσεξε: δέκα λεπτά είδαμε τον κατάλογο και όλες τις υπόλοιπες στιγμές απλώς περιμέναμε.

Για να μην σε κουράζω άλλο, αν πας, θα έχεις κάνει πατάτα. Αν όμως πας, κάνε σου τη χάρη να μην πάρεις τίποτα από όσα σου ανέφερα. Ίσως σταθείς πιο τυχερός. Καλύτερα πήγαινε μόνο για καφέ, θα είναι μια χαρά.

· Κόστος πολύ νορμάλ για την περιοχή, γι' αυτό και το 2/4 στο vfm.

09 Ιαν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
37-49

!... Golden Alert...!

!!... Golden Alert...!!

!!!... Golden Alert...!!!

Ορμώμενο εκ Λονδίνου, το E&O, σερβίρει μοντέρνα ασιατική κουζίνα, σε έναν ζεστό, αλλά και αρκετά σύγχρονο χώρο με όμορφη θέα στο Νιάρχος και το Έψιλον Φαλήρου. Οι μυημένοι, ικανοί, αλλά και ευλογημένοι το ξέρουν από το εξωτερικό.

Γενικά η εξυπηρέτηση και ο χώρος μπλα μπλα μπλα. Είναι τέλεια. Το θέμα είναι το φαγητό και πάμε κατευθείαν εκεί.

Το μενού του ή θα σε τέρψει ή θα σε φοβίσει. Αν δεν είσαι επαρκώς μυημένος στην ασιατική κουζίνα θα έχεις πολλές άγνωστες λέξεις και οι περισσότεροι λακίζουν στη θέα τους. Δεν πειράζει όμως, it's ok να συμβεί αυτό, απλώς αποδέξου το και προσπέρασέ το.

Γιατί στο E&O μπορείς να βιώσεις ένα από τα πιο γευστικά και vfm, για την ποιότητά τους, γεύματα, ειδικά αν δεν είσαι ο πιο έμπειρος γευσιγνώστης στον πλανήτη, οπότε και πάλι θα εντυπωσιαστείς, αλλά, πιθανότατα, όχι για πρώτη φορά.

Στην αρχή θα σε ρωτήσουν αν θέλεις edamame. Θα πεις Ναι ουρλιάζοντας και θα ζητήσεις αυτά με το kimchi butter. Το βούτυρο δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή του κόσμου όμως αυτή τη γεύση πρέπει να τη ζήσεις. Αν δεν ξέρεις πως να τα φας ρώτα. Απλώς υποφέρω στη σκέψη να μην τα ξαναγευτώ.

Περνώντας στην κανονική παραγγελία, οποίο πιάτο και να επιλέξεις θα είναι για 8/10 και πάνω με πολλές εκπλήξεις και δεκάρια.

Ιδού τι πρέπει να πάρεις την πρώτη σου φορά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:

• Τη σαλάτα με την πάπια (14€). Πάπια, hoisin, καρπούζι, κάσιους και λαχανικάκια. Γλυκιά γεύση, με πολύ κρέας και ένα καρπούζι λες και είναι Αύγουστος. Συγκλονιστική.

• Pork San Choi Bao (13€). Χοιρινός κιμάς που πικαντικίζει, φύτρες φασολιού, κρεμμύδι, κάσιους και χοντρό μαρούλι για να τα κάνεις σουβλάκι. Κάντα. Θα αρρωστήσεις από τη νοστιμιά του και μετά θα κοροϊδεύεις τον μοσχαρίσιο κιμά.

• Chargrilled chicken / roasted vegetable, green curry (13,5€). Συνόδευσε το με κάποιο ρύζι (4-5€). Βάλε στη βάση του πιάτου σου ρύζι και από πάνω το ζουμάκι και τα υλικά του πιάτου και ανακάτεψε τα. Είναι λίγο βαρύ πιάτο αλλά πεντανόστιμο. Τόφου, γλυκοπατάτα και ντοματίνια είναι μερικά από τα λαχανικά που νομίζω ότι εντόπισα.

Τα παραπάνω πιάτα, μαζί με τα edamame θα χορτάσουν αρκετά ως πολύ καλά δύο τυπικούς ενήλικες. Μαζί με το πιο ακριβό νερό της χώρας (το οποίο δύσκολα θα αποφύγεις) και δυο ποτήρια κρασί, αυτό το συνταρακτικό γεύμα θα σου κοστίσει περίπου 65€ για δύο άτομα. Απίστευτο vfm το οποίο θα καταλάβεις μόνο αν το ζήσεις.

Σίγουρα όμως θα πάρεις και κάτι άλλο. Ποιος μένει σε αυτό που του λένε να κάνει και, γενικά, ποιος κάνει αυτό που του λένε να κάνει? Κανείς. Εσύ όμως πρέπει να πάρεις αυτά τα τρία πιάτα. Δεν έχω ξαναεπιμείνει τόσο σε κριτική και θα συνεχίσω.

Από τα υπόλοιπα, λοιπόν, η πάπια Πεκίνου είναι φοβερή, έχοντας ένα από τα καλύτερα ψησίματα που θα συναντήσεις στο συγκεκριμένο πτηνό (μηδαμινή μυρωδιά). Η τηγανητή γαρίδα είναι μαεστρικά μαγειρεμένη και συνοδεύεται από ενδιαφέρουσες σως. Το Phad Thai, με χοιρινό, κοτόπουλο και γαρίδα είναι εξαιρετικά νόστιμο και χορταστικό (πιάτο με noodles). Προτείνονται όλα αλλά αν τα προηγούμενα παίρνουν 11/10, αυτά παίρνουν 9-9,5/10 και χάνουν την προτεραιότητα. Αυτό μόνο μπορείς να τους καταλογίσεις.

Από χρήματα, αναλόγως τι θα πιεις, μπορείς, εύκολα, να χορτάσεις με 35-40€, το άτομο.

Δεν ξέρω αν σε έχω πείσει, όμως σου το εύχομαι. Είναι κρίμα, αν εγώ δεν τα είπα καλά, να χάσεις τέτοιο αριστούργημα. Το τελευταίο όπλο που έχω για να σε πείσω είναι ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 200 μαγαζιά στην Αττική που βάζω 4/4 σε ένα μαγαζί. Ε, αν δεν σκαμπάσεις και από αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Ειλικρινά πήγαινε.

Δεν έχω λόγια.

02 Ιαν 2019

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Τα Φουρνό, όπως τα γράφουν οι περισσότεροι, είναι σαν το παλιό κρασί. Το καλό παλιό κρασί. Κάθε, μα κάθε φορά που θα πάτε θα δείτε και κάποια βελτίωση. Άλλες φορές θα δείτε τον χώρο τελείως αλλαγμένο, άλλες αυτή την πολύ μικρή λεπτομέρεια που χρειαζόταν για να κάνει το πιάτο σας ακόμη καλύτερο.

Τους αξίζει λοιπόν ένα update κριτικής.

Για τον χώρο έχουν ειπωθεί πολλά από τους προηγούμενους. Έχει αλλάξει απόλυτα και έχουν διορθωθεί παλιά λαθάκια. Ο καινούργιος χώρος έχει και αυτός τα θετικά και τα αρνητικά του. Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λίγες λέξεις η αρτιστίκ όψη του, αλλά εμένα μου βγάζει κάτι σε ψυχεδέλεια, όπως οι ταινίες του Terry Gilliam. Σε κάποιους θα αρέσει, κάποιοι ίσως τον βρουν λίγο too much. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Μεγάλες βελτιώσεις έχουν γίνει και στο φαγητό. Ιδού τα βασικά σημεία:

Στο ψωμί έχει προστεθεί και το μαύρο χρώμα, με τη βελουδινότητά του να μένει σταθερή σε τοπ επίπεδο. Τα συνοδευτικά ντιπάκια έχουν αυξηθεί σε αριθμό και βελτιωθεί σε γεύση.

Οι Πατάτες Σαν Τηγανητές είναι ακόμη πιο νόστιμες και δείχνουν ένα κλικ περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητες σε κάθε παραγγελία.

Η σαλάτα New Age έχει γίνει μεγαλύτερη και υπερνοστιμότερη. Ίσως είχα πέσει σε κακή μέρα τότε και μου είχε φανεί χάλια, όμως πλέον δεν μπορώ να φανταστώ επίσκεψη στα Φουρνό, χωρίς αυτή τη γλυκιά λαχανοσαλάτα (είναι όντως πολύ γλυκιά).

Η Μελιτζανοσαλάτα συνεχίζει να νικάει την Τυροκαυτερή, στην οποία λείπει το δεύτερο συνθετικό και λίγη ζουμερότητα παραπάνω.

Οι πίτες έχουν αλλάξει σχήμα και ποσότητα γέμισης. Είναι πλέον πιο “φορτωμένες” και άρα πιο γευστικές. Ακόμη και να μη σας αρέσει το ροκφόρ, αξίζει να δοκιμάσετε μια μπουκίτσα από την Πίτα Ροκφόρ. Σας το λέω εγώ που το σιχαίνομαι. Δεν θα σας τρελάνει, αλλά θα δείτε ότι με τη σωστή εκτέλεση δεν είναι και τόσο χάλια τελικά.

Το Κεϊμά Γιαουρτλού, με χειροποίητη πίτα, είναι ένα πολύ δυνατό ορεκτικό, το οποίο νικάει οριακά το πεϊνιρλί με αυγό.

Ένα μεγάλο ζήτημα που θα προβληματίσει τον καθένα αφορά στο ερώτημα: ποιό είναι νοστιμότερο, το Κριθαρότο με μανιτάρια και τρούφα ή το Orzotto σιταριού με πανσέτα? Η απάντηση διχάζει και τριχάζει τους πάντες, οπότε καλό είναι πάντα να παραγγέλνονται παρέα.

Από τα κυρίως έστω και λίγο αν συμπαθείτε τα μπέργκερ, αυτό εδώ πρέπει να το δοκιμάσετε. Το συνταρακτικό αυγό πάνω στο ψωμάκι είναι όλα τα λεφτά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, για το μέγεθός του το συγκεκριμένο πιάτο είναι αρκετά vfm. Καινούρια προσθήκη και, ήδη, must.

Άργησα λίγο να γνωρίσω το κότσι αλλά κατάλαβα τον ντόρο που γίνεται γύρω του. Όσοι αγαπάτε κότσι να ξέρετε ότι μάλλον δεν είναι αγνό και παρθένο το κρέας του. Σίγουρα κάτι του έχουν βάλει. Ζάχαρη, ναρκωτικά? Δεν ξέρω τι. Πάντως το κότσι αυτό είναι λουκούμι. Πάρτε το ρίσκο και δοκιμάστε το. Προσοχή γιατί είναι σχετικά μικρού μεγέθους, αλλά εξαιρετικά απολιπωμένο.

Αν κάτι αντιπροτείνεται, αυτό είναι το Boneless beef, δηλαδή μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ρυζάκι και κόκκινη σαλτσούλα. Του λείπει το κάτι ιδιαίτερο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα γλυκά. Είναι οκ, αλλά από τα Φουρνό, περιμένεις κάτι παραπάνω. Υπάρχουν αρκετές επιλογές με σοκολάτα που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της, καμία πιο ιδιαίτερη όμως. Αν κάτι ξεχωρίζει, αυτό είναι ο Λευκός πολίτικος χαλβάς ο οποίος μας ήρθε σε 2 μικρά ποτηράκια και ήταν αρρωστημένα βελούδινος και αρωματικός-γευστικός. Θα έπρεπε να είναι σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα βέβαια, γιατί λόγω της υφής του, η συγκεκριμένη ποσότητα είναι κυριολεκτικά 4-6 μπουκιές.

Για το αλκοόλ δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν, τα Φουρνομαγειρέματα έχουν από τα καλύτερα χύμα κρασιά έβερ.

Ξεφεύγοντας από το φαγητό, το μόνο κομμάτι που έχει μείνει στάσιμο, στα Φουρνό, αυτά τα χρόνια, είναι η εξυπηρέτηση. Την έχουν τερματίσει βασικά, οπότε δεν γίνεται καλύτερη. Ευγενική, άμεση, αντιμετωπίζοντας τον πελάτη ακριβώς όπως ονειρεύεται. Τέλεια.

Κόστος: με 18-23 ευρουλίνια θα φύγετε φουλ ικανοποιημένοι.

Αυτά. Να πάτε. Εμείς θα ξαναπάμε. Μετά να ξαναπάτε. Και θα ξαναματαπάμε κι εμείς.

Καλή Χρονιά!

Δες παλαιότερη κριτική για το ίδιο εστιατόριο απο τον χρήστη Vaggg.

22 Δεκ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Κανονικά δεν θα έγραφα για το GUDI. Δεν θα έγραφα γιατί δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικό, από κάθε άποψη. Γράφω, όμως, γιατί θα χρειαστεί να διαφοροποιηθώ, σε σχέση με την πρόσφατη κριτική του αγαπημένου μου VAGELI, σε μερικά πραγματάκια, και είναι κρίμα να μην το κάνω.

Καταρχάς χρειάζεται να ειπωθεί ότι για να λέγεσαι Divino, πρέπει να είσαι κιόλας και το Gusto δεν φτάνει σε λέβελ Divino (θεϊκό).

Ως προς τον χώρο ο συνονόματος τα λέει τέλεια. Δεν έχει και πολύ gusto. Παραείναι ταβερνιάρικος και οι όμορφες τοιχογραφίες δεν πείθουν τόσο. Είναι πολύ καθαρός και με άνετα τραπέζια, βέβαια, άρα θα δώσω μισό πόντο παραπάνω (2,5/4).

Ως προς την εξυπηρέτηση, τώρα, εκεί παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες διαφορές. Στην επίσκεψή μας, δεν προλάβαμε ούτε εμείς να γλιτώσουμε το εμφιαλομπούκαλο (1,2€), όμως οι σερβιτόροι ήταν αρκετά πιο ευγενικοί μαζί μας. Δεν είναι ότι ήταν οι πιο χαμογελαστοί της ιστορίας ή ότι έτρεξαν να μας προϋπαντήσουν μόλις μπήκαμε, όμως ποτέ δεν νιώσαμε ενόχληση από το attitude τους, ενώ στο τέλος του γεύματος μας, είχαμε και κερασματάκι.

Γευστικά δεν θα διαφοροποιηθώ ιδιαίτερα από τον συνονόματο. Ο ξυλόφουρνός σπάνια αποτυγχάνει.

Δεν απέτυχε στα πολύ νόστιμα μπαστουνοζυμαράκια που μας προσφέρθηκαν στην αρχή του γεύματος. Αφράτα και αχνιστά. Πάντα είναι λίγα, όσα κι αν έρθουν.

Δεν απέτυχε ούτε στις πίτσες. Αρκετά ως πολύ λεπτή η ζύμη τους. Θα την ήθελα 10-20% πιο παχιά (εγώ που κανονικά προτιμώ τις λεπτές). Ξεχώρισε η ομώνυμη (12,8€) με προσούτο, μανιτάρια, σκαρμότσα, μοτσαρέλα, ρόκα, παρμεζάνα και τρουφόλαδο (4/4). Μας έκανε να θέλουμε να φάμε από εκείνη το τελευταίο κομμάτι και όχι από την πολύ ιδιαίτερη Bresaola (3,5/4). Αρκετά πλούσιες σε υλικά οι πίτσες.

Δεν απέτυχε, τέλος ούτε στο καλτσόνε με σοκολάτα που μας κεράστηκε. Είχε ιδανική αφρατοσύνη, ακριβώς τη ζύμη που πρέπει να έχουν όλα τα καλτσόνε. Γευστικά, η υπερβολική σοκολατίλα το έκανε ελαφρώς μπουχτιστικό, οπότε αυτό με το μασκαρπόνε και τη μπανάνα του Βαγγέλη σίγουρα θα ήταν καλύτερο (3/4). Στο μενού τους, παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο καλτσόνε μόνο με σοκολάτα, οπότε ή έφτιαξαν ένα τέτοιο για τις ανάγκες του κεράσματος ή απλώς δεν πολυβάζουν μασκαρπόνε.

Δοκιμάσαμε, επίσης, τα φρέσκα ζυμαρικά τους. Επιλέξαμε και εμείς τα τορτελίνια με τέσσερα τυριά και τρουφόκρεμα (11,5€). Ήταν αρκετά νόστιμα, όμως έχαναν λίγο στην αίσθηση φρεσκότητας-ποιότητας. Ενώ τα φάγαμε πολύ ευχάριστα, μάλλον δεν θα τα παίρναμε ξανά (3/4).

Αυτά τα 4 πιάτα μας χόρτασαν σχετικά συμπαθητικά και κόστισαν 17€ κατ’ άτομο, μαζί με 2 αφεψήματα. Δεν το λες και φθηνά, αν σκεφτείς ότι ο χώρος δεν είναι από αυτούς που αξίζουν λίγα ευρώπουλα παραπάνω. Κλασική, ελαφρώς τσιμπημένη τιμολόγηση ιταλικού εστιατορίου. Για ένα γεύμα επαρκώς χορταστικό υπολόγισε ένα 20άρικο σε ένα μαγαζί που από άποψη εμφάνισης, δεν σου πάει η ψυχή να αφήσεις πολύ πάνω από 15€. Συμπέρασμα: η έκπτωση που θα συναντήσεις κάποιες μέρες, στο γνωστό site, βοηθά τις τιμές να ανταποκριθούν στις λογικές προσδοκίες σου.

Εν κατακλείδι:

Τα θετικά: οι νόστιμες γεύσεις, η έλλειψη ελληνικότητας στο φαγητό, τα νόστιμα ζυμάρια, το γενναιόδωρο κέρασμα.

Τα αρνητικά: οι τιμές χωρίς την έκπτωση, ο παρααπλός χώρος, η κάπως μέτρια ποιότητα ορισμένων πρώτων υλών.

11 Δεκ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Ας μην κάνω κι εγώ το κλασικό λογοπαίγνιο.

Έχουμε και λέμε. Μετά από περίπου 130 διαφορετικά μαγαζιά στην Αθήνα (κοντά στα 200 με όσα δεν γράφτηκαν ποτές) η Σούζυ είναι, μόλις, το 5ο που της αξίζει το συνολικό 3,75/4 στην ντοματοβαθμονόμηση. Όπου τα 2 από τα 5 μαγαζιά είναι υψηλότερου κόστους από το τυπικό (από 25€ και πάνω: Ταξιδεύοντας, Lefkes on the side) και το ένα έχει κλείσει (α ρε αείμνηστο Vino Etcetera). Άρα η Σούζυ είναι μόλις το δεύτερο στα 200 (Βyράκι το άλλο). Ανήκει στο 1% δηλαδή.

Στο 1% των μαγαζιών που θα δώσεις έως 20€ για να χορτάσεις, να πιεις και να περάσεις όμορφα.

Στο 1% των μαγαζιών που με DIY διακόσμηση ευχαριστιέσαι απόλυτα τον χώρο τους. Ακόμη και αν στον τοίχο υπάρχουν κ_λοι. Καλά διάβασες.

Στα λίγα (θα ήταν άδικο να πούμε μόνο 1%) μαγαζιά που τα κάνουν όλα σωστά στην εξυπηρέτηση. Και κέρασμα και ερωτήσεις για όλα και σωστοί χρόνοι σερβιρίσματος (ίσως θα μπορούσαν να είναι λίιιιγο πιο αργοί κιόλας - οι χρόνοι) και σβελτάδα σε ότι ζητήσεις.

Στο 1% των μαγαζιών που πειραματίζονται πραγματικά κι ας μην τα καταφέρνουν σε όλα το ίδιο τέλεια.

Στην μειοψηφία των μαγαζιών που έχουν το ιδανικό παπαρόψωμο (1€ κατ’ άτομο-θα έπρεπε να είναι πιο φθηνό, αφού έρχεται ασυνόδευτο).

Στο 1% των μαγαζιών στα οποία στο τέλος θα σου φέρουν για κέρασμα ποσότητα λικέρ μαστίχας που ξεπερνάει το ένα σφηνοπότηρο (φέρνουν ένα μπουκαλάκι).

Στο 1% των μαγαζιών που θα φας το πιο νόστιμο Ριζότο με τρούφα (9,5€). Έχει και cranberries το συγκεκριμένο και αν αγαπάς ριζότα και τρούφα, θα μετανιώσεις αν το αγνοήσεις. Είναι το Νο 1 πιάτο που σου προτείνω να γευτείς.

Σε εκείνα τα λίγα μαγαζιά που θα τολμήσουν να κάνουν τη διαφορά σερβίροντας με νόστιμο τρόπο τα παντζάρια σε φρέσκια σαλάτα με πρασινάδες, φρέσκο κρεμμύδι, καρύδια και ανθότυρο (8€).

Ή που θα φτιάξουν αυτά τα απίστευτα Κανελόνια μελιτζάνας με μπεσαμέλ τυριών και καπνιστό χοιρινό (7,5€), ένα πιάτο ποίηση που λιώνει στο στόμα. Το Νο 2 πιάτο που δεν πρέπει να παραλείψεις.

Στο 1% των μαγαζιών που μπορεί να συναντήσεις Quesadillas με αρνάκι και κρέμα αβοκάντο (8,5€) και μάλιστα να είναι γευστικά πετυχημένες.

Εκεί που θα φας ένα από τα πιο νόστιμα κριθαρότα που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Αυτό που συνοδεύει τα μοσχαρίσια μάγουλα (11,5€), τα οποία είναι νόστιμα, αλλά το κριθαρότο κλέβει την παράσταση.

Εκεί που η ομώνυμη σαλάτα, αυτή με τη σος φράουλας (8,5€), δεν πληγώνει αυτούς που θα την παραγγείλουν.

Υπάρχουν πολλά ακόμη “στο 1%” και “εκεί που” για να ειπωθούν. Όμως δεν έχει νόημα. Η Σούζυ είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο μεζεδοπωλείο, όμως όχι τέλειο. Μπορεί να βελτιωθεί ένα κλικ περισσότερο στις γεύσεις: το κοτόπουλο και το ψαρονέφρι από τα κυρίως και τα μανιτάρια και τα τρίγωνα/τυροπιτάρι από τα ορεκτικά, θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα. Τα δύο πρώτα, παραβγάζουν την αίσθηση του μαγειρευτού και του στυφού, ενώ τα τρίγωνα/τυροπιτάρι θα μπορούσαν να δείχνουν λιγότερο τηγανητά και τα μανιτάρια στερούνταν έντασης. Τα γλυκά είναι καλά, όμως τους λείπει η απογείωση, το διαφορετικό, άρα και εκεί υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις.

Γιατί 4 στις γεύσεις όμως, ενώ 3 στο vfm? Γιατί με σωστή επιλογή πιάτων μπορείς να φας απίστευτα, ενώ στο κόστος πάντα θα δώσεις αντίστοιχα χρήματα.

Τίμησέ την, αγάπησέ την (τη Σούζυ). Μη ντραπείς να τους πεις τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Πιστεύω θα σε ακούσουν. Έχουν όλα τα φόντα για ακόμη πιο εμφατικά τεσσάρια.

Να πας. Θα τη λατρέψεις.

ΥΓ: ουέ και ξεχάσεις το ριζότο με τρούφα και τα κανελόνια μελιτζάνας. Μετά εσύ θα φταίς.

27 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Κοκομπλόκο.

Να τι θα σου συμβεί μετά από μια επίσκεψη στις Lefkes on the side.

Μέγα κοκομπλόκο.

Δεν ξέρω πως να στο περιγράψω. Ειλικρινά.

Ο χώρος είναι εφάμιλλος με τις Λεύκες#1, σε ομορφιά. Απόλυτα διαφορετικός όμως. Πιο μοντέρνος, πιο απλωτός, πιο, πιο, πιο. Απίστευτος χώρος. Ιδανικός για πρώτο ραντεβού, για επέτειο, για γεύμα μετά τη δουλειά, για γιορτές, για κάθε μέρα, αν γουστάρεις κάθε μέρα μια δόση ζωής. Αφήνω την περιγραφή του στην ειδικό PP_Tina η οποία είμαι σίγουρος ότι θα τα πει 100 φορές καλύτερα και πιο εμπνευστικά.

Η εξυπηρέτηση είναι και αυτή εφάμιλλη με τις Λεύκες#1. Γρήγορη, με σωστούς χρόνους, με το κερασματάκι στο τέλος, με ερώτηση για το τι νερό θέλουμε, για το αν θέλουμε ψωμί, με χαμόγελο, με επαρκή αριθμό ατόμων. Τέλεια.

Θα πω πολλές φορές αυτή τη λέξη.

Δεν γίνεται να μην την πω.

Όχι ότι είναι όλα τέλεια. Απλώς τα τέλεια, είναι ολοκληρωτικά τέλεια.

Τι δεν είναι τέλειο όμως? Ας ξεκινήσω με αυτά, προσπαθώντας να το παίξω αμερόληπτος. Δεν είναι τέλεια τα υπερφαρδιά (και συνταρακτικά όμορφα) τραπέζια, τα οποία δημιουργούν μια σχετική απόσταση ανάμεσα στα άτομα της παρέας. Μπορείς όμως να γκρινιάξεις όταν σε βάζουν σε ένα μεγάλο τραπέζι αντί να σε στριμώξουν? Τέλειο δεν είναι ότι υπάρχουν τραπέζια (ακόμη πιο τεράστια) τα οποία μπορεί να μοιραστείς με άλλους. Ή ότι υπάρχει ένα μεγάλο τραπεζοστάντ σε ένα σημείο και σου κόβει λίγο τη θέα του απαράμιλλα όμορφου υπόλοιπου μαγαζιού. Ή ότι η μουσική είναι δυνατούτσικα. Αυτό συνηθίζεται, though.

Let’s go to the roast.

Σαλάτες (8-13€), ορεκτικά (9-13€), ζυμαροειδή (9-13€), ζυμαρικοειδή (13-15€), ριζότα (12-14,5€) και ΚΡΕΑΣ. Κρέας κρεοπωλείου. Κομμένο στα μέτρα σου. Και μπροστά σου. Κρέας από κοτόπουλο, χοιρινό, πρόβατο ή μόσχο. Κρέας με ικανοποιητικές τιμές όταν τις πρωτοαντικρύζεις, όμως πρόσεξε: αυτό που επιλέγεις είναι ωμό, άρα εσύ θα φας 20-30% λιγότερη ποσότητα, από αυτήν που σου έκοψαν. Άρα αν 500 γραμμάρια ακούγονται μια χαρά για 2 άτομα, ίσως ψημένα να είναι 150-200 για τον καθένα, που είναι απλώς οκ. Επίσης, μπορείς να τα συνδυάσεις με διάφορες σάλτσες και συνοδευτικά.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

- Ποτέ δεν λέμε όχι στο ψωμί τους (1,5€/head).

- Οι σαλάτες και τα ορεκτικά έχουν πάντα καλό μέγεθος στις Λεύκες.

- Η σαλάτα με τις φακές και την κινόα (11€) ενθουσίασε όλο το τραπέζι.

- Μην κάνεις το λάθος να μην πάρεις όσο πιο πολλά πράγματα μπορείς από τον ξυλόφουρνό τους. Πίτσες και πεϊνιρλί φτιάχνουν. Πάρε και απ’ τα δύο.

- Η πίτσα mozzarella με τρούφα και κολοκυθόσπορο θα σου αρέσει πολύ, αν θες τρούφα. Ο κολοκυθόσπορος ίσως σου φανεί αταίριαστος, βέβαια.

- Το πεϊνιρλί με το γουακαμόλε θα σε ξετρελάνει. Τέλειο. Να το πάρεις.

- Προαποφάσισε πόσο κρέας θα πάρεις (σε κιλά-γραμμάρια), αν δεν θες να μην σου φτάσει ή να πάρεις παραπάνω μετανιώνοντάς το.

- Πάτα skip στα πολύ θελκτικά (στο μάτι) καλαμάκια κοτόπουλο με κάρι και καρύδα. Δεν αξίζουν τόσο όσο δείχνουν.

- Αν σκέφτεσαι να διαλέξεις rib eye ή flank steak, να ξέρεις, εμένα μου τα έψησαν τέλεια, ακριβώς όπως τα ζήτησα.

- Από συνοδευτικά οι βράχοι πατάτας είναι πολύ νόστιμοι. Το ίδιο και η σάλτσα “γιαούρτι 7 spices”. Όμως σκέψου το: αν πάρεις ένα πιο απλό κρέας μάλλον θα είναι μαριναρισμένο, ενώ αν πάρεις κάτι πιο καλό, μάλλον θα προτιμήσεις να το γευτείς σκέτο. Άρα μην πάρεις κάποια σάλτσα. Άλλωστε όταν λέμε σκέτο, δεν εννοούμε τελείως σκέτο, αλλά με κάποιο από τα τριών ειδών χονδρά αλάτια που θα σου φέρουν μαζί με τα κρέατα. Εμάς μας έφεραν ένα απλό, ένα πικάντικο και ένα σκούρο με μελάνι.

- Κλασικά, οφείλεις να αφήσεις χώρο για γλυκό. Στις Λεύκες δεν αστειεύονται στο συγκεκριμένο θέμα. Αν αγαπάς banofee, κάνε μια δοκιμή. Για μένα ήταν το τελειότερο που έχω δοκιμάσει τις τελευταίες 318 μέρες. Και έχω δοκιμάσει κάμποσα.

Δεν έχουν χύμα κρασί, όπως έχουν “δίπλα”, είναι λίγο πληγωτικό αυτό, κάνε την καρδιά σου πέτρα και προσπέρασέ το, διότι είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις το πολύ οικονομικό λευκό ημίγλυκο (19€) που ενθουσίασε ακόμη και όσους δεν θέλουν το κρασί τους να γλυκίζει. Αν είστε μόνο δύο άτομα και δεν θέλετε να πιείτε τόσο πολύ, δεν πειράζει, πιείτε το με το ζόρι, θα το αγαπήσετε.

Για να φας και να σκάσεις χρειάζεσαι περίπου 25-30€. Δίπλα θέλεις γύρω στα 20-25€. Μια διαφορά της τάξεως του 20%. Όχι και αμελητέα. Όμως είναι τόσο πρώτης τάξεως η εμπειρία στις Lefkes on the side που τα αξίζει πανεύκολα.

Πήγαινε Χθες. Έχεις ήδη αργήσει.

Επανάληψη βασικών συμβουλών: πάρε ξυλόφουρνο, πάρε ποιοτικό κρέας, μην πάρεις sauce, μη δεν πάρεις banofee.

19 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

- Vaggg ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα χρονιά?

- Να γυρίσω όλα τα σουσάδικα της Αθήνας για να βρω το καλύτερο.

Goals, goals, goals… Όπως κάπου διάβασα.

Δεν θα το παίξω ξερόλας για το σούσι. Μέχρι πριν δυο χρόνια το σνόμπαρα, καθώς στην πρώτη μου δοκιμή είχα πάρει ένα χάλια πράγμα και το είχα λούσει στην σόγια, για να του δώσω γεύση, με αποτέλεσμα να μισήσω και τα δύο.

Ώσπου πέρσι, για να το παίξω μονδέρνος, και αφού με έχει θέλξει τα μάλα η κριτική του Προέδρου του σάιτ, για το ΚΕΝΚΟ, αποφασίζω να φάω το καθαροδευτεριάτικο ψαράκι μου στην Νέα Σμύρνη, δίνοντας στο σούσι μια τίμια δεύτερη ευκαιρία.

Και ως εκ θαύματος, με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: αφενός σταμάτησα να θεωρώ το σούσι αηδία, αφετέρου γλίτωσα τον καθαροδευτεριάτικο χαμό που προκαλείται λόγω του εθνικού σπορ ονόματι “σκορδομπακαλιάρος”.

Δεν θα το παίξω γνώστης για το σούσι λοιπόν. Δεν θα ρισκάρω να συγκρίνω το ΚΕΝΚΟ με οποιοδήποτε άλλο σουσάδικο. Όχι πρωτού δοκιμάσω πολλά ακόμη (ή μήπως όλα?).

Θα κάνω μονάχα ένα καταραμένο σχόλιο -ελπίδα να συμβαίνει κάπου - γενικά για το σούσι:

• Γιατί πρέπει να είναι κομμένο σε τόσο μεγάλα κομμάτια? Γιατί πρέπει η κάθε μπουκιά να σε μπουκώνει? Γιατί να μην κόβεται στα 10 ή ακόμη καλύτερα στα 12 κομμάτια (η ίδια ποσότητα) για να το απολαύσω πιο πολύ? Αν ήταν λίγο πιο μικρό θα μπορούσα να το γευτώ καλύτερα και περισσότερο. Επίσης, ίσως τότε να με χόρταινε καλύτερα και να μην το προτιμούσα μόνο σε φορές που δεν πεινάω πολύ. Ίσως κάποιες φορές να παρήγγελνα λιγότερες μερίδες, βέβαια. Θα πήγαινα πιο συχνά όμως. Food for thought για τους σουσάδες.

Πάμε τώρα στο ψητό. Ή, έστω, στο άψητο.

Εξυπηρέτηση μπερδεμένη. Στην πρώτη μας επίσκεψη ήταν για 4/4, με κέρασμα σφηνακίων τζιντζεράτου sake στο τέλος και χωρίς κανένα παράπονο σε όλες τις υπόλοιπες στιγμές. Στη δεύτερη μας, όμως, με το μαγαζί πολύ πιο γεμάτο, δεν υπήρχε κέρασμα, ενώ έγιναν πολλά λάθη, όπως ότι το κρασί μας ξεχάστηκε για 20’ και βάλε και χρειάστηκε υπενθύμιση. Σε εκείνη την επίσκεψη θα έμπαινε 2/4 μαξ.

Χώρος τριών επιπέδων. Ο κάτω εσωτερικός χώρος είναι αφενός μικρός, αφετέρου σε παραπέμπει σε μαγαζί που λειτουργεί κυρίως ως ντελιβεράδικο. Είναι, βέβαια, πολύ προσεγμένος. Ο πάνω χώρος είναι πολύ καλύτερος. Cozy. Όταν ο καιρός είναι καλός υπάρχουν και αρκετά τραπεζάκια έξω στον “πεζόδρομο”, που αν δεν έχει κρύο είναι επίσης πολύ ωραία (3,5/4 συνολικά).

Και το φαγητό τριών επιπέδων είναι. Οικονομικά έχουμε δύο επίπεδα. Τα κλασικά σούσι είναι πολύ οικονομικά, ενώ παρέχονται, επίσης, πολύ οικονομικές “πιατέλες” για δοκιμή παραπάνω γεύσεων. Τα “καλά” σούσι, τα special δηλαδή, βαράνε όμως στο ψαχνό. Η μεταξύ τους διαφορά πλησιάζει το 80-100% (υπάρχουν απλά με 7€ και special με 13€ και αυτό δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα).

Από την άλλη πλευρά, γευστικά έχουμε ένα επίπεδο. Αυτό της σταθερότητας. Της αρκετά καλής ποιότητας. Του “μ'αρέσει”.

Για πρώτη γνωριμία δοκιμάσαμε την combo πιατέλα των 32τμχ maki (απλού τύπου σούσι) με 24€. Πολύ καλό vfm στη συγκεκριμένη επιλογή και must have για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι πολύ κλασικό. Αρκετά καλή η ποιότητα των πρώτων υλών. Ξεχωρίζουν το spicy tuna, λόγω έντασης, και το tiger maki λόγω της πολύ νόστιμης γαρίδας tempura. Τα πιο αδιάφορα ήταν αυτά με την ομελέτα.

Κατόπιν, δοκιμάσαμε αρκετά Special rolls. Πολύ ποιοτικά, πολύ νόστιμα, τα περισσότερα, τουλάχιστον.

Έχουμε και λέμε:

- Umi roll (12,5€) με γαρίδα και πολλά άλλα: γλυκό και απίθανο (4/4).
- Crazy salmon roll (13,5€) με άπειρο σολομό, για τους σολομονίστες. Πολύ δυνατό αν και χωρίς τη γευστική έκπληξη (3,5/4).
- Baked yuzu salmon tartare roll (13,5€) με γαρίδα και τεριγιάκι. Πολύ δυνατό (4/4).
- Dragon roll (13,5€) με καβούρι tempura. Λίγο μπερδευτική η πολύ καλή γεύση του. Γι'αυτό χάνει την πρωτιά (3,5/4). Όπως καταλαβαίνετε, το “μέτριο” roll στον κατάλογο με τις δυνατές επιλογές, στο Kenko είναι >>> 3/4.
- Kenko roll (12,5€), ολόκληρο τηγανητό με σολομό. Μια επιλογή πολύ καλού μεγέθους (λόγω του παναρίσματος). Έντονη γλυκιά γεύση και έντονα πρωτότυπη επιλογή (4/4).

Bonusake: Στο τέλος, ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή, πριν από όλα αυτά, είχαμε δοκιμάσει τη σούπα Tom-yam (8€). Ελαφρώς καυτερή, βαρέως νόστιμη. Εξαιρετική (4/4). Προτείνεται με χείλια.

ΕΥΓ. Μην εκνευριστείς που ταχύτατα θα σου φέρουν νερό 1Lt που τιμάται στα 2,5€. Γύρνα το πίσω πριν το ανοίξουν.

Μετά από όλα αυτά, προκύπτει το ερώτημα, γιατί μετά από τόσα τεσσάρια η γεύση παίρνει 3/4? Γιατί οι απλές επιλογές, παραείναι απλές, αλλά και γιατί είναι πολύ νωρίς για να βάλω 4άρι σε σουσάδικο.

Κλείνοντας, το Kenko, πράγματι, δείχνει να είναι μια πολύ καλή επιλογή για σούσι. Από χώρο και εξυπηρέτηση θα μείνεις αρκετά ικανοποιημένος. Το ίδιο και από γεύσεις. Αν είσαι πρωτάρης θα σου βγει φθηνά (<20€), ενώ αν θες να φας μερικά πεντανόστιμα πιάτα και να χορτάσεις θα δώσεις γύρω στα 25€. Όμως θα καταφέρεις και τα 2 παραπάνω ;)

13 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Rich eine, bitte.

Διάσημο γερμανικό ρητό.

Σίγουρα το έχετε ακούσει σε κάποια παραλία.

Γιατί όμως ξεκινάω με ένα γερμανικό ρητό? Γιατί στον Erich τα πάντα είναι Deutschland. Γερμανία ντε.

Δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα ελληνικό σε αυτή τη μπυραρία.

Ας ξεκινήσουμε με τον κιτς χώρο. Γερμανικά κιτς χώρο. Με σημαιούλες, με καρώ τραπεζομάντιλα, με πολλά χρώματα, με κάθε τοιχοσπιθαμή κατειλημμένη από κάποιο διακοσμητικό. Όπως εκείνα τα σπίτια των γιαγιάδων που έχουν πιατάκια σε όλους τους διαθέσιμους τοίχους. Από την άλλη, έχει έναν υπέροχο καταπράσινο κήπο. Είναι πολύ κιτς ο χώρος του Erich, όμως σε βάζει πολύ καλά στο κλίμα, βιώνεις πραγματικά ότι είσαι σε γερμανική μπυραρία. Εμένα μ' αρέσει. Και δείχνει και πολλά ματς, για τους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ όσοι αντιπαθούν το σπορ μπορούν να καθίσουν σε σημεία χωρίς οθόνες κι έτσι κερδίζουν όλοι (3,5/4).

Να πούμε και για την εξυπηρέτηση. Γερμανικότατη. Εγκάρδια και σε θυμούνται. Ναι, περιέργως, και στη Γερμανία συμβαίνει αυτό. Ο Erich θα λατρέψει να σου μιλήσει στη γλώσσα του. Η εξυπηρέτηση έχει και τις γερμανικές παραξενιές της. Μια από αυτές ότι δεν υπάρχει κανάτα με νερό και έρχεται σε ποτήρια, ενώ δεν έχω δει να υπάρχει δίσκος μεταφοράς, άρα τα ποτήρια έρχονται δύο δύο. Ίσως γι' αυτό οι Γερμανοί να μην έχουν κρίση, γιατί δεν κάνουν περιττά έξοδα για δίσκους με τα ΕΣΠΑ που παίρνουν.

Το φαγητό είναι κι αυτό απόλυτα γερμανικό. Αν θες να πάρεις μια ιδέα από τη γερμανική κουζίνα, ο Erich είναι αυτό που έψαχνες. Το μενού περιλαμβάνει 52 διαφορετικές επιλογές, οι περισσότερες εκ των οποίων μπορεί να είναι απόλυτα άγνωστες σε κάποιον που δεν ξέρει από γερμανική κουζίνα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για πλήθος νέων γευστικών εμπειριών.

Ξεκινώντας, οφείλεις να αγνοήσεις τα βαρετά ψωμιά που θα σου προσφερθούν με Lurpakάκια και να ζητήσεις αχνιστά Βrezel, με μπόλικα κομμάτια πάνχοντρου αλατιού από πάνω τους (1,9€ έκαστο, τσούζει).

Αγνόησε, επίσης, τις εξελληνισμένες επιλογές του μενού και το Κότσι. Τις πρώτες, γιατί τις βρίσκεις και αλλού, το δεύτερο γιατί είτε δεν το πετυχαίνουν, είτε δεν το πετυχαίνουν πάντα (κακή κρούστα και έντονη λιπαρότητα). Και τα δυο του στερούν πόντους. Για το καλό σου, φρόντισε να αγνοήσεις την ανάμικτη σαλάτα, εκτός αν σου αρέσει να τρως τα λαχανικά σε μπουκιές σαν κι αυτές που τα τρώει η αγελάδα. Τέλος, μην πολυπροτιμήσεις τα διάσημα Kasespatzle, κάτι παραδοσιακά ζυμαρικά που είτε ο Erich δεν τα πετυχαίνει, είτε απλώς είναι μέτρια από τη φύση τους. Πάνω πάνω είναι νόστιμα, μα από κάτω που τα toppings στερεύουν είναι πολύ βαρετά. Γενικότερα, το ζυμαρικίζειν εστί Ιταλικείν (φρικτό αστείο).

Τι να προτιμήσεις?

Προτίμησε τα υπέροχα Bratkartoffeln (6,5€), δηλαδή τέλειες τηγανητές πατάτες, χειροποίητες και ιδανικά ξεροψημένες, με μπέικον και μπόλικο κρομμυδάκι.

Μην σταματήσεις εδώ, ως προς τις πατάτες. Δοκίμασε και την πολύ νόστιμη πατατοσαλάτα τους (5,9€ με μαγιονέζα), η οποία θυμίζει λίγο τη γνωστή “ρώσικη σαλάτα”, σε πολύ καλύτερη εκδοχή, όμως. Μικρή μερίδα though.

Προτίμησε την τεράστια πίτσα Αλσατίας (7,9€ + 1-3€ από διάφορα καλούδια που θα της προσθέσεις). Να ξέρεις ότι δεν πρόκειται για κανονική πίτσα. Έχει κτηνώδες μέγεθος και διαφορετική ζύμη, που παραπέμπει περισσότερο σε αυτήν της κρέπας. Προσφέρεται με ζαμπόν, κρεμμύδι και κρέμα γάλακτος, ενώ μπορείς να της προσθέσεις κάποιο τυρί ή μανιτάρια. Εμείς της προσθέσαμε μοτσαρέλλα και τα άξιζε τα έξτρα ευρουλίνια. Είναι αρκετά αλμυρή, βέβαια, να ξέρεις.

Να προτιμήσεις και το εντυπωσιακά ιδιαίτερο Μοσχάρι Ζυρίχης Art (13,9€). Δεν ξέρω πολλά από γερμανική κουζίνα όμως αυτό το πιάτο δείχνει γνήσιος απόγονός της. Κομματάκια μοσχαριού με μπόλικο αγγουράκι τουρσί, μανιτάρια και σος από αυτά και μερικές (αχρείαστες) πατατοκροκέτες. Πεντανόστιμο και πενταπρωτότυπο για κάποιον αμύητο.

Αν είσαι με μεγάλο παρεάκι και ψάχνετε για κάτι πιο “ομαδικό” αξίζει μια δοκιμή στην ποικιλία λουκάνικων (24,9€). Δεν είναι φθηνή, με δεδομένο ότι έχει μόνο 5 λουκάνικα. Όμως: 1. τα λουκάνικα έχουν αρκετά καλό μέγεθος, 2. είναι όλα διαφορετικά, 3. συνοδεύονται από 5 διαφορετικές σος, 4. συνοδεύονται από τις υπέροχες πατάτες που προαναφέρθηκαν. Αξίζουν.

Προτίμησε, επίσης, να δοκιμάσεις και όσα δεν δοκίμασα εγώ στις επισκέψεις μου. Σίγουρα θα βρεις και άλλες γευστικές εκπλήξεις από τον Erich.

Όσο για τις τιμές… Αυτές κι αν είναι γερμανικές. Ultimately γερμανικές. Ούτε η Μέρκελ δεν θα πρότεινε τόσο γερμανικές τιμές. Για να χορτάσεις ξεπερνάς πολύ εύκολα το 20άρικο, και συχνά μπορεί να ξεπεράσεις και τα 25€. Ιδιαίτερα υψηλές τιμές για μπυραρία και μάλιστα χαβαλεδίστικη-cult, ειδικά όσον αφορά στον εσωτερικό της χώρο. Επίσης η ποικιλία σε μπύρες είναι μικρή και η τιμολόγησή τους απόλυτα τυπική.

Παρόλα αυτά, ο Erich έχει αρκετά ως πολύ ποιοτικό γερμανικό φαγητό (Γεύση: 3,5/4) και μπορεί άνετα να συγκαταλέγεται στις πολύ καλές επιλογές για τη συγκεκριμένη κουζίνα. Με καλύτερες τιμές θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη περιοδικότητα επισκέψεων από τους σίγουρα ικανοποιημένους, κατά τα άλλα, πελάτες του.

Να πας, να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα. Βγες από τη ζώνη άνεσης σου και άσε το σνίτσελ και τα σπέτσλε για άλλη φορά. Εντρύφησε στη σελίδα του μενού “Ο Έριχ προτείνει” και άστον να σε ταξιδέψει γευστικά στον τόπο του. Αξίζει.

09 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Κανείς δεν θα πει no, στον Κατακουζηνό!

- Όλοι λέμε Ναι, στον μίστερ Βεζενέ!

Βέβαια, είναι λίγο ακριβός ο άτιμος.

- Ναι, αλλά είναι υπερποιοτικός.

Εντάξει, όμως δεν παύει να είναι τσιμπημένος.

- Το καλό θα το πλερώσεις.

Είναι σπαστικό που έχει τόσο κολλητά τα τραπέζια του.

- Αντί να πεις και ευχαριστώ που χάρη σε αυτό, μπορεί να βρεις να κάτσεις όταν έχει πολύ κόσμο…

Έχει, τουλάχιστον μονδέρνο και αρτιστίκ χώρο. Αλλά δεν έψησε όπως ήθελα το Wagyu. Αυτό δεν θα το συγχωρήσω.

- Αυτό, η αλήθεια είναι ότι ξεχωρίζει τον πολύ καλό από τον τέλειο. Τουλάχιστον αναγνώρισε το λάθος του, προσφέρθηκε να επανορθώσει και δεν είχε καθόλου τουπέ, παρά το ότι θίχτηκαν οι ικανότητες του.

Εγώ δεν έφαγα το Wagyu που ονειρεύτηκα.

- Είχες και στο χωριό σου αποδαύτο?

Φυσικά. Πως νομίζεις ξεκινούσα τη μέρα μου? Wagyu σε πατατόψωμο και αλάτι Έβερεστ. Πολύ καλύτερο από το ασπρόμαυρο ψωμί με βούτυρο και παχύ αλάτι του Βεζενέ.

- Ναι αλλά έχεις ξαναφάει τόσο φρέσκο και τρυφερό ψωμί?

Ναι έχω ξαναφάει, αν και η αλήθεια είναι ότι ήταν μπαμπάκι το συγκεκριμένο. Αλλά 2,5€ για αυτήν την εισαγωγή τα λες πολλά.

- Γιατί δεν λες για τη συνέχεια όμως?

Να πω. Θα πω για τη Γαρίδα Fritta (19,5€). Που είχε από πάνω κάτι πρασινάδες που ήταν φρικτές όταν τις δοκίμασα.

- Σκέτες τις δοκίμασες?

Ε ναι τις δοκίμασα σκέτες για να δω αν είναι ωραίες και αν θα τις φάω. Χάλια.

- Όχι. Όχι. Όχι. Οι πρασινάδες αυτές είναι για να φαγωθούν ΜΕ τις γαρίδες. Είναι για να νιώσεις τις διαφορετικές υφές. Ζουμερές τραγανές οι πρασινάδες, με κρούστα οι γαρίδες, σκληρά τραγανά τα πεκάν και όλα να σπάνε και να ενώνονται, ταυτόχρονα, από την πεντανόστιμη σος. Εμβληματικό πιάτο. Και του έβγαλες το ένα συστατικό.

Ντάξει και πάλι νόστιμο ήταν ομολογουμένως. Έφαγα και το Χτένι Caposante (8€/τμχ). Εκεί δεν έχω παράπονο. Πολύ γευστικό και τρούφιζε, παρότι δεν είδα να αναφέρεται στο μενού κάτι τέτοιο.

- Πώς το έπαθες και είπες κάτι καλό?

Αφού ξέρεις ότι είμαι ακριβοδίκαιος. Και επειδή είμαι, θα σου πω για το πιάτο που με εκνεύρισε πιο πολύ. Το Καπνιστό Χέλι Carbonara (15€).

- Αυτή είναι πιατάρα, πως γίνεται να μη σου άρεσε?

Μα δεν είπα αυτό. Είχε την πιο γκουρμεδιάρικη παρουσίαση, την πιο τέλεια γεύση καρμπονάρας που θα μπορούσε, είχε τη σελινόριζα να δείχνει σαν αληθινά σπαγγέτι. Όμως ρε φίλε ήταν δύο μπουκιές. Ε όχι. Είναι σαν το ανέκδοτο που λέει “κάντου τον πιγκουίνο”, για τους 2-3 που ξέρουν. Ντροπή.

- Κοίτα είναι μικρή μερίδα, αλλά εκεί πας για να νιώσεις τη γεύση, όχι για να φύγεις σκασμένος.

Άσε αυτά τα δηθενοτεχνάσματα. Και θα σου πω και για τις πίτες τους.

- Μη μου πεις ότι έχεις και από αυτές παράπονα.

Τα μεγαλύτερα. Κανείς τέτοιες πιτάρες και τέτοια δουλειά με τη ζύμη και δίνεις τόσο λίγες επιλογές? Μιλάμε για πίτες με ζύμη πίτσας. Με κορυφαία ζύμη πίτσας. Γιατί δεν κάνεις πίτσες Βεζενέ? Γιατί? Δοκίμασα αυτή με το καπνιστό αρνί, τη raita και τη γραβιέρα (14,5€) και ήταν άπαιχτη. Ακόμη και εγώ που δεν μου αρέσει το pulled κρέας, το βρήκα εξαίσιο. Όμως ντροπή Βεζενέ.

- Όλα μαύρα τα βλέπεις ρε άνθρωπε.

Αφού όλα έτσι ήταν. Μαύρα. Κι άραχνα. Σαν το Onglet Wagyu μου (38€). Το ήθελα μετριοωμό, για να το παίξω γνώστης της κρεατοφαγίας και αυτό μου ήρθε siderare. Δηλαδή, rare μόνο από τη μια πλευρά (μούρλια σε εκείνο το σημείο) και medium από την άλλη (medium και στη γεύση).

- Αποκλείεται. Δεν το πιστεύω αυτό για τον Βεζενέ.

Κι όμως πίστεψέ το. Ετσεκαρίσθη από τους πιο ειδικούς του κλάδου. Μετά ήρθε και το μιλφέιγ (9,5€) σε ζελατίνα για να αποτελειώσει τον σουρεαλισμό.

- Αν εννοείς αυτό το θείο κατασκεύασμα με κρέμα γιαουρτιού, καραμελωμένα καρύδια και παγωτό μέλι, μη διανοηθείς να το θάψεις, γιατί είναι το αγαπημένο μου.

Όχι δεν θα το θάψω. Ήταν πολύ νόστιμο. Όμως αυτή η άγευστη ζελατίνα-κουβερλί που το σκέπαζε είχε πολλή πλάκα. Σαν τον αόρατο μανδύα ήταν, μόνο που δεν κατάφερνε να κρύψει τίποτα. Το highlight αυτού του γλυκού ήταν ξεκάθαρα τα κρατσανιστά καρύδια που απογείωναν την κάθε μπουκιά.

- Τι σε έπιασε και δεν γκρινιάζεις?

Ξέρεις, τώρα που τα σκέφτομαι όλα μαζί ήταν καλός μωρέ ο Βεζενές. Αν δεν ήταν τόσο τσιμπημένος θα ήθελα να τον απολαμβάνω πιο συχνά. Γιατί δεν γίνεται να πρέπει να δώσω για μέτριο κορεσμό 60€ το άτομο, μόνο για τα βρώσιμα.

- Καλύτερα να μασάς πάρα να μιλάς. Αυτό συνέβη επειδή πήρες τα πιο ακριβά του πιάτα. Αν θες να βιώσεις Βεζενέ, μπορείς και πιο οικονομικά. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μια πλήρη παραγγελία με 35-40€ το άτομο για τα φαγητά, άρα 40-50€ στο σύνολο, μαζί με αλκοόλ.

Τέλος πάντων, επειδή βαρέθηκα, να ξέρεις ότι ο Βεζενές μου άρεσε. Ξέρει καλά τη δουλειά του και έχει το κατάλληλο attitude για αυτά που προσφέρει. Δεν είναι φθηνός, αλλά, τουλάχιστον δίνει αρκετές επιλογές στον πελάτη, δεν τον γδέρνει με το “έτσι θέλω” και αυτό είναι τίμιο. Λέω να πω Ναι στον Βεζενέ.

01 Νοε 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Ο χρόνος, ο ελεύθερος, λιγοστεύει επικίνδυνα και καλούμαι να πάρω αποφάσεις. Η πρώτη που πήρα είναι να σταματήσω να γράφω για μέτρια μαγαζιά. Για αυτά με τον μέσο όρο στο 2,5-3, που δεν ξεχωρίζουν σε καμία κατηγορία. Και έτσι ξεκινάω τη νέα αυτή εποχή με ένα τέτοιο (sic).

Το Big Mouth έφτασε πολύ κοντά στο να απορριφθεί.

Έχει έναν αρκετά γλυκούλη και δροσερό χώρο, πλαστικά κατάφυτο εξωτερικά, μα ταυτόχρονα αρκετά μικρό και όχι απίστευτα άνετο για να διεκδικήσει Όσκαρ χώρου. Πίνεις άνετα, πάντως, τον καφέ σου στο Big Mouth (3,5/4).

Το σέρβις του είναι αρκετά ευγενικό και καλοσυνάτο. Όμως είναι, πρακτικά, το σέρβις που θα συναντήσεις σε μια καφετέρια και όχι σε ένα μαγαζί φαγητού. Άρα δεν δίνεται σημασία σε φαγητιστικές λεπτομέρειες (3/4).

Το φαγητό του με λίγα λόγια είναι καφετέριας, αλλά λίγο πειραγμένο. Σαλάτες, σαντουιτσοορεκτικά, burgers, πίτσες και μερικά γλυκάκια. Με τα πάνω και τα κάτω του.

Δεν έχω δοκιμάσει τα πάντα, όμως όλα όσα πήρα ήταν decent (3,5/4).

Όλα εκτός από ένα: τη superfood σαλάτα (8€). Μια σαλάτα που έχει μέσα τα πάντα. Θα μπορούσε να είναι αχταρμάς, τόσα πράγματα που περιέχει. Ε, δεν είναι. Είναι μια υπερπεντανόστιμη σαλάτα, τόσο γευστική, όσο ελάχιστες σαλάτες έχουν υπάρξει ποτέ. Είναι η εκδίκηση των υγιεινών. Μια σαλάτα χωρίς μαγιονέζα, χωρίς μπέικον ή άλλα αλλαντικά, χωρίς λαδωμένα κρουτόν ή παξιμάδια, η οποία είναι μούρλια. Δεν είναι το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου, μην παρεξηγηθώ, όμως είναι μια πολύ ικανοποιητική επιλογή. Δεν θα σου πω τι περιέχει, πέρα από το ότι έχει ως βάση την quinoa. Πάρτην και θα με θυμηθείς.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Αν σου αρέσουν οι λεπτές και τραγανές ζύμες στην πίτσα, αξίζει να πιτσάρεις. Έχουν νορμάλ μέγεθος, γευστική και ελαφριά ζύμη, ενώ μόνο τσιγκούνηδες δεν τους λες στα υλικά που χρησιμοποιούν.

Έχω δοκιμάσει και τα πολύ ικανοποιητικού μεγέθους burgers τους, με τις πολύ γευστικές, αλλά λίγες, πατάτες, από τις οποίες συνοδεύονται, όπως επίσης και τα γλυκά τους. Περίμενα, μάλιστα, να γευτώ ένα απίθανο banofee, αλλά δεν συνέβη. Όλα είναι καλά, απλώς, τα ξεχνάς εύκολα.

Οι τιμές του είναι εσχάτως αυξημένες, κάτι πολύ στεναχωρητικό που αφαιρεί λίγους πόντους από το vfm (2,5/4).

Αν στα είπα λίγο μπερδεμένα, κράτα τα εξής: το Big Mouth είναι βασικά μια καφετέρια. Έχει συμπαθητικό περιβάλλον και μερικά νόστιμα πιάτα. Αν σε πιάσει μια ελαφριά λιγούρα, πέρα από τον καφέ σου πάρε μια πίτσα και τη σαλάτα με την quinoa. Θα καλύψεις την πείνα σου τόσο όσο, με 10€ για τα βρώσιμα και θα σκέφτεσαι να του βάλεις 4άρι στη γεύση. Try it.