Loader

Marios Challes

Κριτικές: 254
Μέλος από: Ιαν 2010

Εμφάνιση:

02 Οκτ 2018

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
37-49

Γράφω και πάλι στο ask4food μετά από πολύ καιρό γιατί το εστιατόριο Parla, το οποίο είχε τη δυνατότητα να με αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο, εν τέλει με εκνεύρισε.

Επισκεφτήκαμε το εστιατόριο, για το οποίο είχαμε από πριν το καλοκαίρι ακούσει καλά λόγια από γνωστούς και πρόσφατα διαβάσει μία πολύ καλή κριτική στο αθηνόραμα, Παρασκευή βράδυ. Στεγάζεται σε μία παλιά μονοκατοικία με εξαιρετικό κήπο, που παλιά στέγαζε τις Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης. Τώρα ο χώρος έχει ντυθεί σε μίνιμαλ ιταλικό στυλ και είναι πολύ όμορφος, τόσο έξω στο κήπο, όσο και μέσα, με την μπάρα σε πράσινο μάρμαρο να δεσπόζει. Εμείς καθήσαμε έξω, σ' ένα ωραίο μαρμάρινο τραπεζάκι, όπου το προσωπικό είχε ανάψει και σόμπες, δεδομένου ότι πλέον στα βόρεια έχει ψύχρα τα βράδια.

Ο υπεύθυνος μας κατηύθυνε στο τραπέζι μας και σε σύντομο χρόνο ο σερβιτόρος μας έφερε καταλόγους. Ο κατάλογος έχει τον σωστό αριθμό πιάτων, 6-7 ορεκτικά, άλλα τόσα ζυμαρικά και risotti και 4-5 πιάτα με κρέας και ψάρι, η δε κουζίνα είναι δημιουργική ιταλική σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ και η λίστα κρασιών με ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αν και θα έπρεπε να προσφέρει περισσότερες επιλογές κάτω των 35 ευρώ. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα του Parla εντοπίζεται στο σέρβις, και εξηγούμαι: από την ώρα που μας έφεραν τον κατάλογο, μέχρι να έρθει ο σερβιτόρος να παραγγείλουμε, μεσολάβησαν τουλάχιστον 20-25 λεπτά και δικές μας επισημάνσεις. Άλλο ένα τέταρτο μεσολάβησε μεταξύ της παραγγελίας και του καλωσορίσματος του σεφ (το οποίο ήταν πολύ καλό, ζύμη πίτσας με μία γέμιση από κρεμώδες τυρί και σάλτσα ντομάτας), ενώ λίγο ακόμη καθυστέρησε το - εξαιρετικό, πάντως - ψωμί.

Όταν δε ήρθε το κρασί μας (ένα κόκκινο ιταλικό), ο σερβιτόρος αγωνιζόταν επί ένα πεντάλεπτο στο τραπέζι να το ανοίξει, μέχρι που μας ζήτησε συγγνώμη και πήγε μέσα για να ολοκληρώσει. Μεγάλο φάουλ για fine dining προδιαγραφών και προθέσεων εστιατόριο, το οποίο πρέπει να έχει αναλόγως εκπαιδευμένο προσωπικό.

Στο φαγητό, τώρα: για ορεκτικό πήραμε το bonito vitellato, μία πολύ ενδιαφέρουσα και γευστική παραλλαγή του vitello tonnato και για κυρίως επιλέξαμε σπαγγέτι caccio e pepe και τα canelloni toscana (με μία ελαφριά μπεσαμέλ κι ένα πολύ γευστικό ραγού). Και τα δύο κυρίως ήταν εξαιρετικά, αλλά οι μερίδες πολύ μικρές. Δηλαδή, ένα ζευγάρι δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε ένα ορεκτικό και τα κυρίως, αλλά ατομικό ορεκτικό και ατομικό κυρίως. Πρέπει επίσης εδώ να σημειωθεί, ότι μεταξύ του ορεκτικού και των κυρίως μεσολάβησαν σίγουρα 45'. Το αποτέλεσμα αυτού, ήταν ότι χάθηκε εντελεώς ο ειρμός και η συνέχεια του γεύματος. Όταν πρόκειται για ένα εστιατόριο αυτού του είδους, είναι σαφές ότι ο ρυθμός έχει μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα εκτιμηθούν οι γεύσεις. Όταν μεσολαβεί ένα τόσο μεγάλο διάστημα μεταξύ των πιάτων, για μένα, όσο καλό και να είναι το φαγητό, το όλο τελετουργικό και η μαγεία του fine dining χάνεται. Και αυτό φυσικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του Parla δεν έγκειται μόνο στην αδυναμία του σέρβις στη σάλα, αλλά και στην ικανότητα της κουζίνας να τηρεί τους χρόνους.

Για γλυκό επιλέξαμε το κανόλι - επίσης σε μία πολύ deconstructed εκδοχή - το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά επίσης πολύ μικρό. Επίσης μας το διπλοχρέωσαν στον λογαριασμό/δελτίο παραγγελίας, αλλά ευτυχώς το είδα εγκαίρως.

Εν συμπεράσματι, το Parla, παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του σεφ και τον πολύ όμορφο χώρο, δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει. Σ' ένα εστιατόριο όπου χρειάζονται 50-60/άτομο για ένα πλήρες γεύμα, δεν χωράνε ερασιτεχνισμοί. Σε καμία δε περίπτωση δεν είναι "το καλύτερο ιταλικό στην Αθήνα", όπως πρόσφατα γράφηκε στο προαναφερόμενο περιοδικό.

02 Νοε 2016

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Σπάω τη σιωπή μου γιατί ο Τηλέμαχος των Αθηνών, τον οποίον πώς και πώς ήθελα να επισκεφθώ, με απογοήτευσε χθες ιδιαίτερα. Και περίμενα πώς και πώς να τον επισκεφθώ γιατί το γεγονός ότι ο χώρος του παλιού Cellier le bistro και παλαιότερου Απότσου απέκτησε διάδοχη κατάσταση το είδα πολύ θετικά. Ήταν μεγάλο κρίμα ένας χώρος με σημαντική αστική παράδοση και στην καρδιά της πόλης να μένει αναξιοποίητος. Επιπλέον, οι εμπειρίες μου τόσο με τον Τηλέμαχο, όσο και με τον Τηλέμαχο Barbeque Club στα βόρεια ήσαν πάντα θετικές. Ωστόσο, η επίσκεψή μου στο αθηναϊκό αδελφάκι τους ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ο χώρος είναι ωραίος. Πάντα ήταν και ευτυχώς έχει διατηρηθεί το αστικό στυλ, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση και χωρίς τον γαλλισμό του Σελλιέ. Το σέρβις είναι λίγο μαγκωμένο ακόμη, αλλα σε γενικές γραμμές επαγγελματικό και υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη. Σε ό, τι αφορά στο μενού, αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο Τηλέμαχος είναι ένα όνομα με ιστορία στο κρέας και προφανώς εκεί θα εστιάσει. Θεωρώ όμως πως στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος είναι κεντρικός και πάντα είχε και μία business lunch και all day λειτουργία θα χρειαζόταν μία μεγαλύτερη versatility. Θα ήθελα να δω και άλλα πράγματα πέραν ψητού κρέατος και ποικιλιών αλλαντικών κλπ.

Αφού μας έφεραν ωραίο ψημένο ψωμάκι ήρθε η ώρα της παραγγελίας. Πήραμε γι αρχή μία σαλάτα με ξινομυζήθρα, η οποία ήταν αρκετά καλή, αν και όχι ουάου. Μας προτάθηκε μετ' επιτάσεως να πάρουμε το μοσχάρι wagyu αυστραλιανής εκτροφής το οποίο δεν ήταν στον κατάλογο αλλα ως επιλογή ημέρας. Πιστεύω οι φίλοι του σάιτ είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες εκτροφής αλλα και τις υψηλότατες τιμές στις οποιες τιμάται το εν λόγω μοσχάρι, οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Η τιμή ήταν δελεαστική (30 ευρώ η μερίδα ενώ το έχω συναντήσει γύρω στα 70-80 στο Λονδίνο και άνω των 100 ευρώ στο Flame του Κόστα Ναβαρίνο). Το wagyu λοιπόν (εάν όντως επρόκειτο περί αυτού) ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. To ψήσιμο του κρέατος δεν ήτα σωστό: ναι μεν το κέντρο ήταν medium rare όπως το είχαμε παραγγείλει, αλλά εξωτερικά το κρέας δεν είχε θωρακισθεί σωστά, δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Επιπλέον η γεύση ήταν κατώτερη των προσδοκιών και προηγούμενων εμπειριών με wagyu. Τέλος, δεν είχε αλατισθεί σωστά. Οκ, υπήρχε το χοντρό αλάτι στο τραπέζι για να προσθέσουμε, αλλά θεωρώ ότι ένα steak χρειάζεται ένα καλό αλάτισμα πριν ψηθεί και εν συνεχεία μπορεί κανείς ανάλογα με τις προτιμήσεις του να προσθέσει. Νομίζω το εν λόγω είχε ψηθεί χωρίς καθόλου αλάτι. Συνοδευόταν από ελάχιστες τηγανητές πατάτες σε ροδέλες, καλές.

Εκτός αυτού πήραμε ένα μπιφτέκι, το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά σχετικά μικρή μερίδα (με ανάλογη γαρνιτούρα) και μία χορινή λαιμού την οποία δεν δοκίμασα αλλα άκουσα καλά σχόλια (βέβαια πάρα πολυ μικρή μερίδα).

Η κάβα του ενδιαφέρουσα μιας και κάνουν οι ίδιοι εισαγωγές απο Ν. Αφρική, ήπιαμε ένα πολυ καλό πινό νουάρ.

Στο τελείωμα το σέρβις τα είχε παίξει λόγω κόσμου, δεν μας ρώτησαν για γλυκό, δεν κέρασαν κάτι, ξέχασαν ένα εξτρά ποτήρι κρασί που ειχαμε ζητήσει. Τιμές οριακά ΟΚ, αν και παραπέμπω στις παραπάνω επιφυλάξεις μου για το μοσχάρι.

28 Ιουν 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Δεδομένου ότι δεν είχα συμμετάσχει στην προηγούμενη εκδήλωση του ask4food στο Ταξιδεύοντας, η βραδιά στο Oroscopo ήταν μια πρώτη ευκαιρία για μένα να γνωρίσω τόσο το team πίσω από το site, όσο και την creme de la creme των χρηστών. Η βραδιά, χάρη και στην άψογη φιλοξενία του Oroscopo κύλησε πολύ όμορφα, γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις και ελπίζω στο μέλλον να δοθούν και άλλες ευκαιρίες για τέτοιες συνάξεις.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά:

Το Oroscopo είναι ένα εστιατόριο που μου ήταν γνωστό και έχει μια πορεία πολλών ετών στην περιοχή, αλλά δεν είχε τύχει να επισκεφθώ. Ο χώρος είναι καλύτερος έξω, μπροστά στην πλατεία και στην ζωντανή πιάτσα, πολύ κοντά στο Caravel, ενώ μέσα, παρά την ανακαίνιση, παραμένει λίγο 90s και θα τον χαρακτήριζα μάλλον αδιάφορο. Την βραδιά της εκδήλωσης (ημέρα Τετάρτη) εκτός από τον εσωτερικό χώρο, όπου καθήσαμε εμείς, ήταν γεμάτο και έξω, με την λοιπή πελατεία του, που δείχνει ότι ευνοείται από τη θέση και τα γειτονικά ξενοδοχεία.

Ξεκινήσαμε με μία μάλλον αδιάφορη, αλλά καλής διάθεσης παρουσίαση για τα ζυμαρικά και μία πιο σύντομη των κρασιών του κτήματος Μαρκόγιαννη, που συνόδευσαν το δείπνο και στη συνέχεια προχωρήσαμε στο φαγητό.

Αρχικά σερβιρίσθηκαν ωραιότατα ζεστά ψωμάκια, τα οποία μπορούσαμε να συνοδεύσουμε με διάφορα αρωματικά λάδια που υπήρχαν στα τραπέζια. Επίσης μας σέρβιραν και το Chardonnay του παραπάνω κτήματος, το οποίο βρήκα αρκετά καλό και κατάλληλο για να συνοδεύσει τα ορεκτικά που ακολούθησαν. Πρώτη ήρθε η κρύα σούπα από πατάτα, η οποία ήταν γευστική, αν και με λίγο περισσότερο αλάτι απ΄ ό, τι έπρεπε. Ακολούθησε η ποικιλία ορεκτικών η οποία περιελάμβανε: πράσινη σαλάτα (φρέσκια, αλλά πνιγμένη στο dressing), γαρίδα σε κρούστα από σουσάμι (η κρούστα υπερκάλυπτε τη γεύση της γαρίδας, που χανόταν τελείως), κολοκυθοκεφτέ με μία σως φέτας (πολύ καλός, το καλύτερο από τα ορεκτικά, νόστιμος και ισορροπημένος) και πίτσα (αρκετά καλή).

Στη συνέχεια ακολούθησε μία ποικιλία από φρέσκα ζυμαρικά, παρασκευής του Orsocopo: φρέσκιες ταλιατέλες με μπέικον (μάλλον μέτριες, και πολύ αλμυρές), μαύρες ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό (κλασικό πιάτο πολύ ωραία εκτελεσμένο), ραβιόλι με τρούφα (πολύ καλά) και κορνέ με σπανάκι και μοσχάρι γάλακτος (εξαιρετικά, το καλύτερο από τα ζυμαρικά που φάγαμε κατ' εμέ). Τα ζυμαρικά συνοδεύθηκαν με ένα ωραίο ροζέ του κτήματος Μαρκόγιαννη.

Όταν ήρθαν τα γλυκά ήμουν πλέον πλήρης, αλλά δοκίμασα μία μπουκιά από το καθένα και δεν θυμάμαι κάτι να ξεχώρισε, ήταν αδιάφορα. Τίμησα όμως το εξαιρετικό παλαιωμένο τσίπουρο.

Συνολικά, πρέπει να επαινέσω την άψογη λειτουργία και συντονισμό κουζίνας και σέρβις, που κατάφερε να σερβιριστούμε όλοι (και ήμαστε αρκετοί) σε σωστούς χρόνους, παρότι το μαγαζί είχε και αρκετό κόσμο και έξω. Όπως επίσης και τη φιλοξενία και γενναιοδωρία των υπευθύνων του εστιατορίου που μας τίμησαν με μία πολύ όμορφη βραδιά. Στο φαγητό υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εκλέπτυνσης, αλλά σίγουρα είναι ένα εστιατόριο που λειτουργεί με επαγγελματισμό και σταθερότητα, γνωρίζει και σέβεται την πελατεία του. Οι δε τιμές, είναι πολύ καλές για το επίπεδό του.

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους τους διοργανωτές για την όμορφη και πολύ επιτυχημένη βραδιά!

14 Ιουν 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Στη θέση όπου βρισκόταν για χρόνια η - πολύ καλή, με κλασική ελληνική κουζίνα που στα βόρεια προάστια έχει μάλλον εκλείψει πλέον - ταβέρνα του Σταμούλη και της Άννας, σε έναν απλό χώρο και με τον σκιερό κήπο από πίσω, άνοιξε πρόσφατα η Αθερίνα. Ο χώρος έχει αλλάξει ριζικά και έχει τουλάχιστον διπλασιασθεί, καταπίνοντας μεγάλο μέρος του κήπου και όντας - εκτός από το πιο "γραφικό" κομμάτι μπροστά - κάπως αχανής και απρόσωπος. Για κάποιον λόγο ο χώρος θυμίζει πολύ, με εξαίρεση τις κάποιες θαλασσινές πινελιές, το γειτονικό μέγα-σουβλατζίδικο Pepper's. Το επισκεφθήκαμε Κυριακή μεσημέρι, είχε πολύ κόσμο.

Η κουζίνα, στο κλίμα των καιρών, έχει την έννοια της οικονομικής ψαροφαγίας. Δεν θα βρείτε μεγάλα ψάρια (στον κατάλογο τουλάχιστον δεν υπήρχε κάποια αναφορά, ούτε και μας ενημέρωσε κανείς για το αντίθετο), αλλά μεζέδες ψαρικών και θαλασσινών, μακαρονάδες με θαλασσινά, κλπ.

Εμείς επιλέξαμε μία καλή ταραμοσαλάτα, πολύ καλή σαλάτα με αποφλειωμένη ντομάτα, κάπαρη και χονδρό αλάτι, συμπαθητικά μαυρομάτικα, και καλό χταπόδι σχάρας για αρχή. Στα κυρίως μου έκανε εντύπωση η παρουσία γλώσσας a la Μeuniere, και είπα να την δοκιμάσω: δυστυχώς δεν ήταν ακριβώς a la Meuniere, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τρωγόταν. Καλά ήταν και τα linguini με γαρίδες, al dente και με την γεύση της γαρίδας να ακούγεται. Συνολικά αξιοπρεπές φαγητό, χωρίς μεγάλες συγκινήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα της Αθερίνας, τουλάχιστον κατά τη δική μας επίσκεψη, ήταν το σέρβις. Και δεν ήταν κάτι που συνέβη μεμονωμένα στο δικό μας τραπέζι, παράπονα γίνονταν και από άλλα. Η παραγγελία καθυστέρησε, αλλά τα ορεκτικά - με εξαίρεση το χταπόδι - ήρθαν σε φυσιολογικό χρόνο. Μεγάλη κοιλιά υπήρξε στο να έρθουν οι γλώσσες που είχαν παραγγείλει οι δύο εξ ημών, η δε γαριδομακαρονάδα ήρθε με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας από τις γλώσσες, και μετά από παράπονά μας. Μας απολογήθηκαν ότι είναι οι πρώτες μέρες λειτουργίας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνον αυτό: το μαγαζί παραείναι μεγάλο και για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος χρειάζεται άψογο συντονισμό σέρβις και κουζίνας.

Οι τιμές είναι καλές, αλλά θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση του σέρβις.

26 Απρ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Είχα ακούσει καλά λόγια για το Suba του Κολωνακίου, κι έτσι βράδυ Παρασκευής επισκέφθηκα το αδελφό μαγαζί της Κηφισιάς, που μετράει λίγους μήνες. Βρίσκεται στον χώρο που στέγαζε το πυροτέχνημα των Hamptons Cupcakes που εξαφανίσθηκαν όσο γρήγορα έγιναν μόδα, ο οποίος φυσικά έχει αναδιαμορφωθεί και είναι καλαίσθητος και γενικά απλός, με την εξαίρεση της εντυπωσιακής μπάρας. Εμείς καθήσαμε στον περίκλειστο με τζαμαρία και γλάστρες ημιεξωτερικό.

Από τα όσα τσιμπήσαμε - κυρίως σούσι είναι η αλήθεια, οπότε η γνώμη μου για τα υπόλοιπα περιορίζεται σε ένα μόνο πιάτο - δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε κάτι. Από τα σούσι ξεχώρισε μόνο το roll με το χέλι, τα υπόλοιπα ήταν μάλλον αδιάφορα (άτονο california, αδιάφορος τόνος-σολομός). Το λαβράκι tempura ήταν ενδιαφέρον, χωρίς να με ενθουσιάσει. Για γλυκό πήραμε σορμπέ, τα οποία ήταν καλά (μάνγκο και πορτοκάλι). Καλής ποιότητας και το σάκε τους.

Συνολικά, διαπίστωσα ότι σε όλα τα επίπεδα κάτι λείπει από το Suba. Όλα είναι κάπως βαρετά, από την κουζίνα μέχρι το όλο vibe. Επειδή πάντως ο εσωτερικός χώρος είναι όμορφος, θα ήταν ευχάριστο να βελτιωθεί και να αποτελέσει έναν προορισμό για σούσι στην Κηφισιά με τιμές κάτω των 60 ευρώ το άτομο (Rakkan, Oozora, πολύ καλά μεν, αλλά ακριβά). Βέβαια, ανάλογη προσπάθεια στο παρελθόν στο ίδιο σημείο (ακριβώς δίπλα), το Pearl Harbor, το οποίο μου άρεσε στις γεύσεις, δεν έπιασε.

Οι τιμές είναι μεν χαμηλότερες από τα περισσότερα σουσάδικα της Κηφισιάς, αλλά έχουν σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.

31 Μάρ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Παρότι τα Wagamama είναι διεθνής και γνωστή αλυσίδα, δεν είχε τύχει να επισκεφθώ κάποιο ποτέ (μάλλον ορθώς), μέχρι που Σάββατο μεσημέρι το Golden Hall λόγω βροχής και της ανθρωπιστικής κρίσης που θερίζει ήταν τόσο γεμάτο ώστε δεν βρήκαμε να κάτσουμε ούτε στο - εξαιρετικό - Au Delicieux του ισογείου, ούτε στο Pastis, ούτε στο Πρυτανείο. Και το Wagamama είχε πολύ κόσμο, αλλά τουλάχιστον, λόγω του μεγέθους του, βρήκαμε ένα τραπέζι.

Ο χώρος τελείως αδιάφορος, όπως και όλων των μαγαζιών που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο του Golden Hall, το συγκεκριμένο μάλιστα φέρνει εντονότερα σε φαστ φουντ. Πάγκοι με καναπέδες χωρίς πλάτη, ανοιχτή κουζίνα, άχρωμος περίγυρος. Κατάλογος ταχυφαγείου, αρκετές επιλογές σε noodles, διάφορα ρύζια, σούσι κλπ.

Αυτά που δοκιμάσαμε ήταν από κάτω του μετρίου μέχρι συμπαθητικά. Οι γαρίδες τεμπούρα (κάπως αλλιώς τις λέει αλλά επι της ουσίας περί αυτού πρόκειται) ήταν μέτριες, περισσότερο κουρκούτι παρά γαρίδα, πεταμένες στο πιάτο με λίγη - συμπαθητική - πικάντικη σως από δίπλα. Το σούσι μετριότατο: τα nigiri με γαρίδες διαλύονταν από το πιάτο μέχρι το μπολάκι με τη σόγια, αλλά γευστικά ήταν καλύτερα από τα california rolls (άγευστα, επίσης διαλύονταν με την παραμικρή κίνηση και παραήταν υγρά). Γενικώς, αποφύγετε το σούσι στο Wagamama.

Υπάρχουν στην Αθήνα φθηνά μαγαζιά με καλό ή έστω αξιοπρεπές σούσι, το εν λόγω δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταξύ αυτών. Την παρτίδα έσωσαν κάπως τα noodles με μοσχάρι, τα οποία ήταν νόστιμα και χορταστικά (16 ευρώ βέβαια για μία μερίδα noodles με λίγο κρέας είναι υπερβολική τιμή κατά την άποψή μου).

Το σέρβις πολύ μέτριο επίσης. Αντιλαμβάνομαι ότι την ώρα που το επισκεφθήκαμε είχε πολύ κόσμο, αλλά δεν επιτρέπεται το ένα κυρίως πιάτο να φτάνει στο τραπέζι με 15 λεπτά διαφορά από το άλλο, και η μία από τις δύο μερίδες σούσι να έρχεται μετά τα κυρίως (ενώ είχε παραγγελθεί σαν ορεκτικό).

Η ποιότητα του φαγητού και ιδίως των πρώτων υλών, η όλη βιαστική αντίληψη, ο χώρος και το σέρβις δεν δικαιολογούν τιμές της τάξεως των 20-25 ευρώ το άτομο.

11 Μάρ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Πολύ κακό για το τίποτα: Η Cookoovaya δεν είναι ούτε τόσο κακή όσο την θέλουν αρκετές από τις προηγούμενες κριτικές στο ask4food, ούτε βέβαια τόσο καλή όσο προσπαθεί να μας πείσει η υπερπροβολή της σε διάφορα μέσα από την ώρα που άνοιξε.

Πρόκειται για ένα μέτριο εστιατόριο, πολύ κατώτερο των επιμέρους προσπαθειών και επιχειρήσεων (παρόντων και παρελθόντων) των σεφ που συμμετέχουν στο εγχείρημα - π. χ. το Base Grill είναι ένα κλασικό πλέον spot της Αθήνας, που λειτουργεί με απόλυτο επαγγελματισμό, ενώ οι γεύσεις της πρώτης Hytra στου Ψυρρή μου έχουν δώσει μεγάλες συγκινήσεις - η δε κουζίνα είναι άνιση (ίσως αυτό να είναι αναμενόμενο όταν σε ένα μενού εμπλέκονται 5 σεφ).

Ας το δούμε όμως λεπτομερώς:
Πήγα καλεσμένος για τα γενέθλια καλής φίλης, Παρασκευή βράδυ. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, αλλά σύντομα το μαγαζί γέμισε ασφυκτικά. Τα τραπεζια είναι άνετα τοποθετημένα και το ντεκόρ καλαίσθητο και προσεγμένο, αλλά όλα τα επιμέρους κάπως χάνονται λόγω του μεγέθους και τελικά ο χώρος είναι μάλλον αδιάφορος: καλά είναι μόνο τα τραπέζια που βρίσκονται στο κομμάτι προς την Χατζηγιάννη Μέξη (που είναι και η είσοδος) και αυτά που βρίσκονται μπροστά στην μακριά ανοικτή κουζίνα. Τα πίσω τραπέζια, στο ας πούμε "θερμοκήπιο" που βλέπει στο Χίλτον, δεν παρουσιάζουν κάτι ιδιαίτερο και δεν έχουν επαφή με την κουζίνα, που είναι και η καρδιά του χώρου. Λόγω του κόσμου δημιουργείται μία σχετική βαβούρα, αλλά όχι σε βαθμό ανυπόφορο.

Στο φαγητό: ο κατάλογος έχει αρκετές επιλογές ελληνικής κουζίνας με αναφορές στο κλασικό και δημιουργική διάθεση. Κρύα ορεκτικά, ζεστά ορεκτικά (τα λέει "από τον ξυλόφουρνο" νομίζω) και κυρίως (θαλασσινά και κρέας).

Η σαλάτα με το κουνουπίδι, την gorgonzola και το κανταϊφι ήταν μέτρια στην παρουσίαση και την γεύση, υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε η επιθυμητή συνοχή μεταξύ των συστατικών και τελικά κατέληγε σε ένα άτονο αποτέλεσμα παρά τις "προσπάθειες" της gorgonzola να δώσει ένταση.

Οι οβριές με μανιτάρια, αυγό και σύγλινο ήταν το πιο απογοητευτικό πιάτο της βραδιάς: ανάλατο, άγευστο, το αυγό δεν το ένιωθες, ενώ το σύγλινο μου φάνηκε για κοινό μπέικον.

Η ανοιχτή κρεατόπιτα με αυγό ήταν σαφώς καλύτερη: σε στυλ πίτσας, με κιμά και ένα αυγό το οποίο σήκωνε λίγο περισσότερο ψήσιμο, ήταν ένα εύγευστο πιάτο χωρίς πάντως ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Στα κυρίως - τα οποία, πάντως, καθυστέρησαν αρκετά - η κατάσταση βελτιώθηκε. Τα μοσχαρίσα μάγουλα που επέλεξα εγώ ήταν ένα πολύ καλό, ισορροπημένο πιάτο, το οποίο έσωσε κάπως την υπόληψη του καταστήματος.

Το κρέας ήταν εξαιρετικά μαλακό, αλλά και τραγανό εξωτερικά με μία κρούστα, συνοδευόταν δε από κοφτό μακαρονάκι σε νόστιμο ζωμό και σως γιαουρτιού. Το καλύτερο πιάτο της βραδιάς το οποίο συνιστώ. Εκ των συνδαιτυμόνων μου δοκίμασα την πανσέτα - αρκετά καλή, ίσως λίγο πιο γλυκιά απ' ό, τι θα έπρεπε και τον μαρουλοντολμά με τα συκωτάκια (καλός, αλλά κατώτερος του δικού μου).

Από τα γλυκά επιλέξαμε το συμπαθητικό προφιτερόλ (τα σου έχουν γέμιση παγωτού, ενώ εγώ τα προτιμώ με creme patisserie) και την μάλλον αδιάφορη τάρτα αχλαδιού.

Στο σέρβις έγιναν αρκετά λάθη, ενώ υπήρξαν και καθυστερήσεις. Ενώ στην αρχή μας έφεραν άμεσα ψωμί και wine list, η άφιξη των καταλόγων και η παραγγελία του φαγητού καθυστέρησε, ενώ μεγάλη ήταν η καθστέρηση μεταξύ των ορεκτικών και των κυρίως. Όταν δε στο τέλος ζητήθηκε ο λογαριασμός, αντ' αυτού έφτασαν στο τραπέζι μας τα ρέστα άλλης παρέας. Αρνητική εντύπωση μου έκανε επίσης ότι οι σερβιτόροι δεν έχουν ακριβή εικόνα και γνώση των πιάτων. Συνολικά το σέρβις χρήζει περαιτέρω συντονισμού, αυτό δεν είναι άλλωστε παράλογο σε ένα - σχετικά, πλέον - καινούριο μαγαζί.

Η wine list έχει αρκετές επιλογές. Ιδιαίτερα καλή σχέση ποιότητας-τιμής έχουν οι δικές τους εμφιαλώσεις στα 12,5 ευρώ: το ροζέ που επιλέξαμε ήταν πολύ ικανοποιητικό. Αντιθέτως, είναι τελείως αδιάφορο, σε βαθμό που το καθιστά περιττό, το οινόμελο που κερνούν στο τέλος - εύλογα ο κύριος που μας το σέρβιρε μας είπε ότι "δεν είναι άσχημο", σχεδόν δεν το αγγίξαμε.

Οι τιμές - χωρίς να έχω ακριβή εικόνα, αφού δεν πλήρωσα εγώ - είναι οκ, πρέπει να κυμαίνονται στα 30-35 το άτομο, αν όμως επιλεγεί ψάρι σίγουρα θα είναι περισσότερο.

Συμπερασματικά:
Καταρχήν, σε ένα μαγαζί του μεγέθους της Cookoovaya είναι ιδιαίτερα δύσκολο το επίπεδο της κουζίνας να κρατηθεί εκεί που πρέπει, ιδίως όταν η προσέλευση είναι εξαρχής τόσο μεγάλη, ώστε η κουζίνα και το σέρβις να μην έχουν προλάβει να δοκιμαστούν και να συντονιστούν.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο θα πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές για να εξακολουθήσει να έχει πελάτες με αξιώσεις - αν και σίγουρα μπορεί να επιβιώσει λόγω θέσης και μάρκετινγκ, προσελκύοντας όμως κυρίως τουρίστες και επισκέπτες της μίας φοράς. Εάν φιλοδοξούν, όμως, να γίνουν σημείο αναφοράς και να αποκτήσουν σταθερή πελατεία, χρειάζονται σοβαρότατες αλλαγές. Ας έχουν, επίσης, υπόψιν ότι η υπερβολική δημοσιότητα έχει και αρνητικές συνέπειες, μιας και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Εγώ θα κάνω πολύ καιρό να ξαναπάω - δεν πρόκειται εύκολα να μπω στη διαδικασία της έγκαιρης κράτησης που πλέον απαιτείται για ένα εστιατόριο σαν την Cookoovaya και εν τέλει ο χρόνος μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο.

17 Φεβ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
26-36

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Αυτό που με κέρδισε αμέσως στο Le Mignon είναι ο χώρος του. Πράγματι θυμίζει παρισινό μπιστρό με τη vintage αίσθηση, το ξύλο, τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τον καθρέφτη με την πίπα (Ceci n'est pas un Magritte), τον δερμάτινο καναπέ κάτω του, τον μαυροπίνακα με τα plats du jour και την ζεστασιά που αποπνέει λόγω του μικρού του μεγέθους. Γενικώς έχει μια ευχάριστη, cozy αίσθηση και ξεχνάς ότι είσαι στο Κολωνάκι, τα δε τραπέζια είναι λίγα και μικρά, οπότε δεν υπάρχει αίσθηση στριμώγματος. Το επισκεφθήκαμε Κυριακή μεσημέρι, τυχαίως, χωρίς κράτηση και περιέργως παρά το μικρό του μέγεθος τακτοποιηθήκαμε.

Η carte περιλαμβάνει κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας - και δη των παρισινών μπιστρό και cafes - κάποια εκ των οποίων εκμοντερνισμένα, αλλά τα περισσότερα στις κλασικές εκτελέσεις τους. Δοκιμάσαμε σαλάτα nicoise, που διέφερε από την κλασική, αλλά ήταν πολύ πετυχημένη, με σολωμό αντί του συνήθους τόνου, baby πατάτες, μπρόκολο, φασολάκια και το αυγό μελάτο, μέσα σε κρούστα μυρωδικών, με βινεγκρέτ με whole grain μουστάρδα, η οποία ήταν εξαιρετική. Τα μύδια του συνοδεύονται από ψιλές τηγανητές πατάτες τύπου Abreuvoir κατά τον βελγικό τρόπο, αλλά ο ζωμός τους δεν είχε την ένταση και τη νοστιμιά που ανέμενα και που έχουν επί παραδείγματι τα moules mariniere του Blue Pine. Η Nicoise είναι στον σταθερό κατάλογο, ενώ τα μύδια ήταν ημέρας. Επίσης πολύ καλή ήταν και η γλυκίζουσα βελουτέ κολοκύθας με κάστανα, η οποία όμως ήρθε στο τραπέζι υπερβολικά καυτή, σε βαθμό εγκαύματος.

Εκ των κυρίως: εγώ προτίμησα την Entrecote Cafe de Paris, η οποία ήταν πολύ σωστή, συνοδευόταν και αυτή από υποδειγματικές τηγανητές πατάτες και υστερούσε λίγο στο αποτέλεσμα από τις αντίστοιχες των πρότυπων γαλλικών ρεστοράν της Αθήνας, του Blue Pine και του Abreuvoir. Πολύ καλή και η creme brulee του.

Το σέρβις κινείται σωστά και με επαγγελματισμό, η δε λίστα κρασιών του έχει επαρκείς επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, σε φυσιολογικές τιμές.

Συνολικά είναι ένα καλό γαλλικό μπιστρό, με επιμελημένη κουζίνα - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ορισμένα πιάτα δεν υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης - και καλή πρώτη ύλη, αλλά τιμές κάπως υψηλές, αν λάβουμε υπόψιν τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα προαναφερθέντα τοπ γαλλικά εστιατόρια των Αθηνών προς μετριασμό των τιμών, σε συνδυασμό με το ότι το Le Mignon διαθέτει ένα casual χώρο και στερείται του τελετουργικού σέρβις και της art de la table αυτών. Υπολογίστε περί τα 35-40/άτομο με κρασί.

10 Φεβ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Επισκέφθηκα το Μπέρδεμα στο νέο του χώρο στα όρια Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας Κυριακή μεσημέρι. Το μαγαζί ήταν γεμάτο, κυρίως με οικογένειες και μεγάλες παρέες. Ο νέος χώρος θυμίζει τον προηγούμενο, πρόκειται και πάλι για μία μονοκατοικία με - μεγάλη εν προκειμένω - αυλή, η οποία την άνοιξη και το καλοκαίρι σίγουρα θα είναι όμορφη. Ο εσωτερικός χώρος έχει ένα mix and match στυλ νεοταβέρνας και είναι φωτεινός και ευχάριστος, σαφώς πιο άνετος από τον παλιό (που τώρα στεγάζει την Stoffa).

Στο φαγητό: ελληνική/μεσογειακή και πολίτικη κουζίνα, με περισσότερα διεθνή/fusion στοιχεία πλέον, αφού ο κατάλογος περιλαμβάνει και ριζότι, ραβιόλι, κλπ. Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και προσθήκες του τύπου πικάνια και rib eye Black Angus. Από τα ορεκτικά επιλέξαμε: σαλάτα με σύγκλινο Μάνης (καλή, της έλειπε λίγο αλάτι), ρολά προσούτο με γέμιση κατίκι και αποξηραμένο σύκο (απλό, κρύο πιάτο, αλλά νόστιμο) και μανιτάρια γεμιστά (το καλύτερο εκ των ορεκτικών, με πλούσια γέμιση τυριών και κρέμας).

Εκ των κυρίως: το γιαουρτλού που επέλεξα εγώ, ποντάροντας στα κλασικά από παλιά πιάτα του μαγαζιού ήταν καλό, το κρέας πολύ νόστιμο, αλλά σε ότι αφορά στο γιαούρτι και την κόκκινη σάλτσα θα το ήθελα λίγο πιο πικάντικο. Το χουνκιάρ του ήταν πολύ καλό, με ωραία καπνισμένη μελιτζάνα, ενώ το ψαρονέφρι με τα μανιτάρια νόστιμο και τρυφερό, γαλλίζον και με ωραίο πουρέ.

Συνολικά η κουζίνα είναι αρκετά καλή αν και με κάποιες ανισότητες και λίγο φειδωλή στο αλάτι. Πάντως φάγαμε οκ. Το σέρβις είναι καλό και λειτουργεί και υπό πίεση σωστά. Υπάρχει και παρκαδόρος. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες για το στυλ του μαγαζιού.

04 Φεβ 2015

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
17-25

Οι βαθμολογίες αυτής της κριτικής δεν προσμετρώνται πια στην συνολική βαθμολογία του εστιατορίου λόγω παλαιότητας

Είχα επισκεφθεί το 48 νωρίτερα μέσα στο έτος για ποτό, ένα βράδυ μετά από μία εκδήλωση στο Μέγαρο και μου είχε κάνει εντύπωση ο εξαιρετικός χώρος, αλλά και το γεγονός ότι έσφιζε από κοινό επιπέδου, με αποτέλεσμα να αποφασίσω να ξαναπάω, αυτή τη φορά για φαγητό.

Ο χώρος λοιπόν, διακρίνεται σε αυτόν του εστιατορίου, όπου κυριαρχεί η κουζίνα-καντίνα (ένα εξαιρετικά στυλάτο vintage τροχόσπιτο) και μπροστά από αυτό τα τραπέζια, με μία casual αίσθηση (κάποια είναι πάγκοι, άλλα πιο ψηλά) και αυτόν του μπαρ, ο οποίος είναι άνετος, καλαίσθητος και στον οποίον επίσης σερβίρεται και φαγητό.

Επίσης, το 48, που λειτουργεί και σαν γκαλερί και εκθεσειακός χώρος, διαφέρει πολύ από αυτό που έχει επιβληθεί ως πρότυπο bar-restaurant από συγκεκριμένους επιχειρηματίες στην Αθήνα, με τους ντουλαπέ πορτιέρηδες, τους παραγοντίζοντες μετρ, τις ξεκωλέξ barwomen και τις μπόμπες, στοιχεία που αποπνέουν πλέον μία παρακμή και μου προκαλούν έντονη πλήξη. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο classy και αρτιστίκ.

Δεδομένου ότι ήμαστε καμιά δεκαριά άτομα για τον εορτασμό των γενεθλίων μου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλα σχεδόν τα πιάτα του μικρού καταλόγου, ο οποίος αποτίει έναν γκουρμέ φόρο τιμής στο street food, όπως γίνεται αντιληπτό και από το στυλιζάρισμα της κουζίνας σε καντίνα.

Επιλέξαμε: τη σαλάτα με το μπρόκολο, η οποία ήταν πολύ καλή, με το μπρόκολο ελάχιστα βρασμένο και τραγανό, όπως πρέπει και ένα γευστικό dressing, το ceviche λαβράκι, νόστιμο και ισορροπημένο, όπως και το ταρτάρ σολωμού, που ήταν εξαιρετικό.

Ωραίο ήταν και το πεϊνιρλί με γέμιση γαρίδας, αλλά και τα μπέργκερ, τόσο το πικάντικο "μαροκινό", όσο και το κλασικό αμερικάνικο (να ξέρετε ότι αν δεν το διευκρινίσετε ψήνουν το μπιφτέκι μέτρια, που εμένα μου αρέσει, αλλά σε άλλους όχι).

Τέλος, η πικάνια ήταν αρκετά καλή, όπως και η bearnaise που τη συνόδευε, αλλά μετά την πικάνια του Base Grill είναι δύσκολο να με εντυπωσιάσει άλλη. Τόσο τα μπέργκερ όσο και η πικάνια συνοδεύονταν από εξαιρετικές τηγανητές πατάτες.

Συνολικά, η κουζίνα είναι πολύ καλή για ένα bar-restaurant όπως το 48, χωρίς δηθενιές και ακρότητες στις τιμές, όπως είθισται σε άλλα μαγαζιά αυτού του τύπου. Το δε vibe και η ατμόσφαιρα του χώρου, εμένα με κέρδισαν και πάλι. Ο μόνος τομέας που θέλει λίγη δουλειά είναι το σέρβις, που από κάθε άποψη επιδέχεται βελτίωσης. Αντιθέτως η κουζίνα δουλεύει πολύ καλά και τηρεί τους χρόνους παρά τον πολύ κόσμο.

Η λίστα κρασιών έχει περιορισμένες επιλογές, αλλά είναι εν τέλει επαρκής, ενώ η μπάρα είναι πολύ δυνατή στα κοκτέιλ. Τιμές πολύ καλές.