Loader

Πρόσφατες Κριτικές Εστιατορίων

8 medium

17 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Βρέθηκα εκεί πριν από 2-3 εβδομάδες περίπου για μεσημεριανό, και μια και είχε καλή μέρα καθίσαμε έξω. Καταπληκτική θέα με πολύ κόσμο, τουρίστες στην πλειοψηφία τους. Στο συγκεκριμένο κατάστημα έχω πάει αρκετές φορές και δεν είχα απογοητευτεί ποτέ, εκτός απ' αυτή τη φορά.. βέβαια η τελευταία ήταν πριν ένα χρόνο περίπου.

Ήπια μια σελαρς αφιλτράριστη από βαρέλι φανταστική!!

Πήρα μπιφτέκια με πουρέ που ήταν 3 στον αριθμό αλλά πιο πολύ με κεφτεδάκια έμοιαζαν, και η γεύση τους ήταν σε μέτρια επίπεδα. Ο πουρές ήταν αρκετά σκληρός προφανώς γιατί είχε αρκετό τυρί. Δοκίμασα και κοτόπουλο με πουρέ που ήταν άψητο στο εσωτερικό του..

Πήραμε και ένα ρύζι με κιμά που δεν άρεσε σε κανέναν, ένα τυρί σαγανάκι ωραίο, όπως επίσης και μια καπνιστή μπριζόλα που πάλι αποδείχθηκε κατώτερη, και μια καλαμαράκια τηγανιτά που ήταν νόστιμα, καθώς και δύο σαλάτες, η μια με βραστά λαχανικά, και η άλλη με μαρούλι και ρόκα.4 κόκα,1 πορτοκαλάδα,2 σελαρς, μαζί με τα παραπάνω 90€

Θα τους ξαναδώσω μια ευκαιρία γιατί είναι κρίμα ένα τόσο ιστορικό εστιατόριο να το κρίνεις από μια κακιά στιγμή

8 medium

17 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Έχοντας ακούσει τις διθυραμβικές κριτικές για το Estrella, είπαμε και εμείς να πάμε ένα πρωινό για brunch. Μέγιστο σφάλμα.

Καταρχήν Σάββατο - Κυριακή πρωί γίνεται της κακομοίρας. Μιλάμε για 5-6 παρέες στην αναμονή ανά πάσα στιγμή. Οι υπάλληλοι του μαγαζιού βέβαια κάνουν το παν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αλλά τέτοια αθηναϊκή κατάσταση για να φας ένα πρωινό, θεωρώ δεν αξίζει.

Τέλος πάντων είπαμε να περιμένουμε, μετά από ένα μισάωρο κάτσαμε. Στο δια ταύτα, τα φαγητά:

Κυριολεκτικά ο, τι και να παραγγείλαμε ήταν κάτω του μετρίου, πλην των επιδορπίων. Τι κι αν το ονομάζουν breakfast pizza ή club sandwich ή δεν θυμάμαι κι εγώ τι άλλο, όλα ήταν πανομοιότυπα μεταξύ τους, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο είναι ποιο.

Ζύμη με μέγεθος ίσα με μισό καρβέλι ψωμί, πεταμένα κασέρια/χόρτα/σως/αυγά (ανάλογα το πιάτο) πάνω από το καρβέλι και έτοιμο το πιάτο. Ειλικρινά στο πιάτο που περιείχε μαρούλι - ρόκα, τα χόρτα είχαν μπει σαν ματσάκι λες και μόλις τα έκοψαν απ' το χωράφι. Τα αυγά ένα απλό τηγάνισμα, το ψωμί ψιλοωμό, οι σως ωραίες, τα αλλαντικά τίποτα αξιομνημόνευτο.

Κάτι ακόμα αξιοσημείωτο είναι ότι τα πιάτα του μαγαζιού έχουν δείκτη υγιεινής διατροφής μείον άπειρο. Δεν λέω, όταν βγαίνεις έξω για φαγητό θα κάνεις τις καταχρήσεις σου, αλλά όχι κι έτσι. Τα υλικά -πραγματικά μπορώ να τα αναφέρω όλα συνοπτικά, τόσο όμοια μεταξύ τους - είχαν ως εξής σε κάθε μα κάθε πιάτο: Κασέρι, αλοιφή φέτας, μπέικον, σως, ψωμί γκουμούτσα, τηγανιτό αυγό. Δηλαδή ούτε μια επιλογή για κάτι πιο light, μια γαλοπούλα, ένα πιάτο χωρίς 3 κιλά κασέρι?

Τέλος τα γλυκά ήταν τα μόνα που σώζουν την κατάσταση. Pancakes και μπουγατσάν είναι πολύ νόστιμα. Πάλι καλά, γιατί λογικά με αυτά έκανε το όνομα το μαγαζί.

Το σέρβις εξαιρετικό αλλά με τέτοιο φαγητό και τέτοιο χαμό από κόσμο, δεν έχω σκοπό να ξαναεπισκεφθώ.

8 medium

16 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 0 Tomatos 0 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Ήταν Κυριακή μεσημέρι σχετικά αργά, όταν μετά από σύσταση φίλου επισκεφθήκαμε την "μούργα"..

Είχαμε κάνει κράτηση απ' την προηγούμενη μέρα και μας δόθηκε το πρώτο τραπέζι δίπλα στην κουζίνα. Το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο αλλά και καπνό δυστυχώς μια και στην παρέα υπήρχαν και μικρά παιδιά.

Στο δια ταύτα.. θυμάμαι μια φάβα με κάποιο μικρό ψάρι πάρα μα πάρα πολύ αλμυρό και ψιλογεμάτο λάδι, κάποιο είδος σαλάτας με φακές που όποιοι δοκίμασαν (μεταξύ τους και εγώ), δεν ξανάκαναν το ίδιο λάθος, μια μακαρονάδα με θαλασσινά που ήταν στα πλαίσια του μέτριου, μια πεσκανδρίτσα που ήταν ωραία, και ένα άσπρο κρασί ψιλοαδιάφορο...

Τιμές τηρουμένων των αναλογιών σχετικά ακριβές.

Στην καθιερωμένη απάντηση αν θα ξαναπήγαινα η απάντηση είναι φυσικά όχι

06 Οκτ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
-

Αμφιταλαντεύτηκα για το αν είμαι σε θέση να κάνω μία ολοκληρωμένη κριτική για το κατάστημα, καθώς δεν είδα καθόλου κατάλογο λόγω του ότι βρέθηκα καλεσμένη σε τραπέζι, το οποίο μάλιστα πρόλαβα προς το τέλος του, επομένως δεν είδα και την αρχική παρουσίαση των πιάτων. Παρόλα αυτά, επειδή έμεινα ενθουσιασμένη από την μαγειρική, αποφάσισα να κάνω την κριτική μου, έστω και ημιτελή.

Τα τραπέζια είναι μοιρασμένα και εκτός από τον πολύβουο εξωτερικό χώρο υπάρχει και μία μικρή, στεγασμένη όταν χρειάζεται, αυλή στο πίσω μέρος. Ο χώρος είναι κλασσικός χώρος μεζεδοπωλείου, αλλά σε κάθε περίπτωση τακτοποιημένος και όμορφος. Η εξυπηρέτηση πολύ ευγενική και άμεση από όλους τους σερβιτόρους.

Δυστυχώς δεν πρόλαβα την αρχική παραγγελία για να μπορώ να προτείνω πιάτα με το όνομά τους, πάντως ό, τι δοκίμασα μου φάνηκε πολύ νοστιμότερο του μέσου όρου. Ιδιαίτερα μου άρεσε ένα κοτόπουλο σε μπουκίτσες κοκκινιστό με πιπεριές (νοστιμότερο από ό, τι ακούγεται) καθώς και ένα πιάτο καγιανά. Επίσης, βρήκα τον πουρέ πατάτας που συνόδευε κάποιο κυρίως εξαιρετικό.

Η πραγματική αποκάλυψη όμως ήταν τα γλυκά! Και σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν είναι καθόλου των γλυκών. Στο τραπέζι κατεύθασαν πολλά γλυκά, όπως προφιτερόλ, μιλφέιγ, τάρτα με σοκολάτα και πορτοκάλι, λευκό μωσαϊκό και αρμενοβιλ. Ήταν όλα ένα κι ένα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι όλα αυτά προερχόταν από την κουζίνα του μαγαζιού και όχι από κάποιο συνεργαζόμενο ζαχαροπλαστείο. Ήταν πραγματικά άψογα.

Συμπερασματικά, σε όσους βρεθούν στα Λαδάδικα, θα πρότεινα σίγουρα μία επίσκεψη στην Ακαδημία. Εγώ μόλις βρεθώ πάλι στην όμορφη Θεσσαλονίκη θα την τιμήσω σίγουρα!

21 Σεπ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Στην καθιερωμένη, δυστυχώς συντομότατη, σεπτεμβριάτικη επίσκεψη στα πάτρια εδάφη επιλέξαμε εφέτος να δειπνήσουμε στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ, αφενός γιατί είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις από παλαιότερες επισκέψεις, αφετέρου γιατί ήταν το βράδυ των εγκαινίων της ΔΕΘ, οπότε οποιαδήποτε μετακίνηση προς ή μέσα από το κέντρο της πόλης έμοιαζε με mission impossible.

Το ΣΕΜΠΡΙΚΟ βρίσκεται σε πολύ βολικό σημείο, στο τέρμα της οδού Φράγκων, κοντά στο λιμάνι δηλαδή, ανάμεσα στο Βαρδάρη και τα Λαδάδικα, στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα διοικητικά δικαστήρια της πόλης. Μπροστά έχει μεγάλο ελεύθερο χώρο και ένα παρκάκι με πράσινο και αθλοπαιδιές, ενώ στα δεξιά του βρίσκεται ένα μπαράκι με ολίγην από εστιατόριο (δεν είμαι βέβαιος, παίζει μάλλον για πιο νυχτερινές καταστάσεις). Ο μέσα χώρος συνδυασμός εδωδιμοπωλείου – εστιατορίου, πάρα πολύ ελκυστικός, γεμάτος ράφια και προθήκες με όλων των ειδών τα καλούδια, φιάλες οίνων τε και αποσταγμάτων, αξίζει από μόνος του μια επίσκεψη, ίσως ένα μεσημέρι για κάτι ελαφρύ με μια μπυρίτσα.
Για να πω την αλήθεια, ήθελα να κάνω και τη σύγκριση με τη ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ, που πέρυσι μας είχε ενθουσιάσει με το φαγητό της και από την οποία κατά τα θρυλλούμενα ξεπήδησε κάποτε η ομάδα του ΣΕΜΠΡΙΚΟ, και να διαπιστώσω ταυτόχρονα αν η αλλαγή διεύθυνσης στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ (παρεμπιπτόντως: το όνομα σημαίνει περίπου «συνεργατικό, δουλειά που μοιράζεται») επηρέασε ή άλλαξε το ομαδικό πνεύμα που χαρακτήριζε, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αυτό το μαγαζί.
Οπτικά η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Άνετα τραπέζια και καθίσματα, σωστός φωτισμός, πεντακάθαρα πιατικά, σερβίτσια και γυαλικά, επαρκές και καλοσυντονισμένο προσωπικό. Και η πελατεία η ίδια. Αρκετές μεγάλες παρέες (κράτηση Παρασκευή και Σάββατο βράδυ κρίνεται απαραίτητη), κάποιοι ξέμπαρκοι τουρίστες, ζευγάρια τριαντάρηδων, ένα mix που παραπέμπει μάλλον σε μεζεδοπωλείο, εντύπωση που ενισχύεται από τον κατάλογο ο οποίος είναι σαφώς μεζεδοβαρής, με εμφανώς λιγότερα κυρίως πιάτα, ενώ και η λίστα των ποτών παραπέμπει σε παρεϊστικες καταστάσεις.

Στην αναμέτρηση των κουζινών ομόφωνα κρίναμε ότι η ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ υπερτερεί ως προς την πρωτοτυπία στις γεύσεις, ενώ το ΣΕΜΠΡΙΚΟ διαθέτει εμφανώς μεγαλύτερη ποικιλία. Ισοπαλία; Μάλλον όχι, γιατί στη ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ εντυπωσιάζει η εναλλαγή στις γαρνιτούρες των διάφορων πιάτων, ενώ στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ σχεδόν τα μισά πιάτα είχαν στην άκρη κρίταμο, που η οξύτητά του δεν ταίριαζε παντού. Έστω και στα σημεία λοιπόν we have a winner.

Η πενταμελής παρέα μας παρήγγειλε και δοκίμασε τα εξής: Μια ποικιλία με πράσινα σαλατικά που μας ξενέρωσε, αφού η αρχική μας επιλογή (σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, γλιστρίδα και βολάκι Άνδρου) δεν ήταν διαθέσιμη, πατατοσαλάτα με σος μανιταριού και σύγλινο που έχασε στη μονομαχία με τη μελιτζανοσαλάτα με σος γιαουρτιού, ταχίνι και δυόσμο, χταπόδι σχάρας με ταραμά και γαύρο μαρινάτο με κρίταμο που έχασαν καθαρά από το καπνιστό σκουμπρί με κόκκινες φακές, σαρδέλες τυλιχτές σε αμπελόφυλλα εξαιρετικές και ένα καλά εκτελεσμένο ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα. Βλέποντας στον κατάλογο μια σελίδα με τυριά από Κίμωλο, Άνδρο, Νάξο, Νάουσα και Κρήτη (6 €) αποφασίσαμε να κλείσουμε το δείπνο με μια ποικιλία τυριών, πράγμα που σας συνιστώ να κάνετε. Μια κοντινή ιδέα είναι ένα τσιμπολόγημα με μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών Μιράν (9 € η μικρή και 13 € η μεγάλη) στη μέση και μια μπύρα Septem (υπάρχει όλη η γκάμα) ή ρακή, τσίπουρο, ούζο ή γράπα (! ) προς 3 € το 100ράκι ή κρασί χύμα επιλεγμένων παραγωγών προς 4,50 € τα 500 ml. O συνδυασμός ροδίτη, sauvignon blanc και ξινόμαυρου από το Κτήμα Χατζηβαρύτη που επιλέξαμε ήταν τόσο καλός που ήπιαμε σχεδόν μισό λίτρο ο καθένας. Γλυκό κέρασμα στο τέλος ένας ωραιότατος σπιτικός κορμός, δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο.

Οι τιμές είναι λογικές (μεζέδες σε μεγάλες μερίδες κατά μέσο όρο 7 €, κυρίως σε πολύ μεγάλες μερίδες στα 10 €), με φαγητά και ποτά μείναμε κάτω από τα 20 ευρώ το άτομο. Θα ξαναπάω σίγουρα στο ΣΕΜΠΡΙΚΟ, αυτή τη φορά όμως θα επικεντρωθώ στα κυρίως πιάτα, γιατί εκεί ίσως αθέλητα το αδίκησα. Και του χρόνου!

0 medium

13 Ιούλ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
1-9

Καλοκαίριαζει για τα καλά και κάνω μια παύση από τις κριτικές μου στην πρωτεύουσα, αφού περασα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη συμπρωτεύουσα.

Πρωτη κριτική για φέτος στη Θεσσαλονίκη (ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες) για το estrella! Είχα ακούσει πολλά και καλά λόγια από όλους είχα διαβάσει άπειρα άρθρα, το Μπουγατσαν τους έχει "γυρίσει" όλο τον κόσμο αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ, οπότε τώρα το επισκέφτηκα δύο φορές για να έχω ολοκληρωμένη γνωμη (μεταξύ μας δεν μου έφτασε η πρώτη).

Κατ'αρχας και τις δύο φορές βρήκαμε αμέσως να κάτσουμε, βέβαια μάλλον ήταν συγκυριακο. Την πρώτη πετύχαμε το τελευταίο τράπεζι, πρωί καθημερινης και τη δεύτερη Κυριακή μεσημέρι με καύσωνα, μάλλον όλοι προτίμησαν τις παραλίες της Χαλκιδικής.

Ο χώρος μέσα και έξω είναι καθαρός παρά τον πολύ κόσμο άνετος με όμορφες πινελιές και λίγο χρώμα. Πολύ σημαντικό για μένα ότι δεν μας έστειλαν σε μικρό τράπεζι αλλά μας πρότειναν ένα πιο ευρύχωρο. Οι τουαλέτες επίσης φροντισμένες και καθαρές.

Η εξυπηρέτηση με το χαμόγελο, ίσως λίγο βεβιασμένη, με προτάσεις όμως και βοήθεια όπου τη χρειαστηκαμε. Το νεράκι μας γέμισε χωρίς να το ζητήσουμε. Επιτέλους ένα μαγαζί που σέβεται τους μη καπνιστές και στον εσωτερικό χωρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, μπραβο τους!

Το μενού είναι αρκετά μεγάλο, του είχα ρίξει μια ματιά ήδη από την Αθήνα (αλλα οσες φορές ειχα πάει δεν είχα βρει να κάτσω)
Προσανατολίζονται στην αγαπημένη συνήθεια και μόδα των Ελλήνων πια το brunch.

Αρκετές επιλογές και αλμυρές και γλυκές.
Στις δύο επισκέψεις δοκιμασα:

-breakfast pizza με δύο αυγά μάτια, κρέμα φέτας, αβοκάντο και τσίλι εξαιρετικά πλούσια γεύση ευτυχώς που τη μοιράστηκαμε δύο άτομα γιατί ήταν πολύ έντονο γευστικα, παρόλα αυτά ήταν ακριβώς στο γούστο μου και θα το επέλεγα ξανά. Πολύ σημαντικό ότι το ψωμάκι ήταν τραγανό και μετριαζε την ένταση του γευστικου συνόλου.
-το κλασικό Μπουγατσαν, το οποίο μεν ήταν συμπαθες και πιθανώς να μου είχαν δημιουργηθεί υπερβολικές προσδοκίες πάντως σίγουρα καταναλώθηκε ευχαριστα.
-pancakes με λευκή σοκολάτα ινδοκαρυδο, φρούτα του δάσους και μπισκότο ορεο.
Λίγο λιγωτικο όπως είναι αναμενόμενο λόγω της λευκής σοκολάτας, αλλά πολύ γευστικά τα pancakes.

-αλμυρα pancakes με τσένταρ γαλοπούλα και τη γνωστή μωβ μαγιονέζα (με παντζάρι) με συνοδεία σαλατουλα, πιάτο που δε θα επέλεγα αν δεν επέμεινε η "ξεναγός" αλλά τελικά μιλάμε για ένα ελαφρύ γευστικό αποτέλεσμα μεν, που όμως δεν υστερούσε γευστικα.

-ζεστο ψωμί με λάδι μαύρης τρούφας σολωμό, τυρί κρέμα και δύο αυγά ποσε, με τη γνωστή μαγιονέζα, επίσης με σαλάτα εποχής, μιλάμε για ολοκληρωμένο πιάτο (που μπήκε στη μέση) κάθε μπουκιά με έκανε όλο και πιο λαίμαργη, ώσπου το κατανάλωσα εν ριπει οφθαλμού αν και δεν το συνηθίζω.
Σαν γενική εικόνα μπορώ να σας πω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, τουλάχιστον στα αλμυρά, επί του γλυκου δεν είμαι ειδική πάντως και εκεί ικανοποιημένη έφυγα.

Περιεργοι συνδυασμόι υλικών ακρως πετυχημένοι.
Η μόνη παρατηρήση άφορα τον καφέ τους, που θέλει βελτίωση, οπωσδήποτε.

Τα πιατα όλα κυμαίνονται από 4-7 € τιμές άκρως λογικές για τη γεύση των προσφερόμενων εδεσμάτων. Με 10 €(ίσως λίγο παραπάνω αν επιλέξει πιο ακριβά πιάτα) έχει φάει ένα άτομο αλμυρό γλυκό και σίγουρα έχει φύγει χορτασμένο.

Εν ολίγοις προτείνεται. Βεβαια το μόνο αποτρεπτικό στοιχείο είναι οι ουρές που δημιουργούνται (όχι τυχαία). Αναρωτιέμαι γενικότερα, όμως, γιατί έχει κυκλοφορήσει η μόδα της μη κράτησης τραπεζιου στα εστιατόρια, γεγονός που το βρίσκω αρκετά άβολο, και για μένα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη μου, ιδίως εάν πρόκειται να διανύσω μεγάλη απόσταση.

Θα ακολουθήσει σύντομα επίσκεψη και στο κέντρο της Αθήνας και από ότι ενημερώθηκα έρχεται και νέο κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

6 medium

24 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
10-16

Μια κλασική αρχή των γαστρονομικών αναζητήσεων σε μια πόλη που πάει κάποιος ως επισκέπτης είναι να εμπιστευτεί τους ντόπιους. Τον κανόνα αυτό τήρησα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τις προτροπές φίλων για το πού θα απολαμβάναμε καλό φαγητό. Έτσι, Παρασκευή βράδυ, με την καθοδήγηση Θεσσαλονικιάς φίλης, παρέα τεσσάρων ατόμων βρεθήκαμε στο "Σέμπρικο". Στις παρυφές των Λαδάδικων, δίπλα στα διοικητικά δικαστήρια της πόλης και, τώρα που ο καιρός είναι καλός, τραπεζάκια έξω με θέα στα βυζαντινά τείχη. Το "Σέμπρικο" είναι συνδυασμός νεοταβέρνας-νεομπακάλικου με προσεγμένη εσωτερική διακόσμηση. Μόνο μειονέκτημα ότι ο περιορισμένος χώρος (εσωτερικός και εξωτερικός) ουσιαστικά αναγκάζει στο στρίμωγμα των απλών μεταλλικών τραπεζοκαθισμάτων με όσες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.

Μόλις καθίσαμε στο "Σέμπρικο" και πριν μας φέρουν καταλόγους, δεν σας κρύβω ότι θυμήθηκα πως ο αγαπητός φίλος jim είχε γράψει εδώ στο ask4food μια εξαιρετική κριτική και τη συμβουλεύτηκα, παίρνοντας ιδέες για την παραγγελία. Φίλε jim ευχαριστώ!

Πρώτα απ' όλα να γράψω δυο λόγια για την εξυπηρέτηση. Τα νέα παιδιά που παίρνουν παραγγελία και σερβίρουν είναι ευγενέστατα, πρόθυμα να εξυπηρετήσουν, αλλά και "χαλαρά" (για τους δικούς μου "αθηναϊκούς" ρυθμούς τουλάχιστον - και αυτό το είχε εύστοχα επισημάνει το έμπειρο μάτι του jim στην κριτική του). Τι εννοώ; Δεν υπήρχε καμιά βιασύνη, ούτε να πάρουν παραγγελία ούτε να φέρουν τα πιάτα ούτε να φέρουν λογαριασμό. Όλα κινούνταν σε ήρεμους, σαλονικιώτικους ρυθμούς...

Στα του φαγητού τώρα! Αφού συμβουλευτήκαμε τον πολύ ενδιαφέροντα κατάλογο που προσανατολίζεται σε ελληνικές γεύσεις, παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε:

- Ψωμάκι: Ήρθαν φέτες εξαιρετικά νόστιμου λευκού και μαύρου ψωμιού, οι οποίες καταναλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού και ανανεώθηκαν.

- Σαλάτα κρίταμο με φέτα Γρεβενών και ντοματίνια: Δροσερή η σαλάτα, δυνατή γεύση η φέτα, ό, τι έπρεπε για αρχή.

- Πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, κόκκινη λόλα και τυρί κρέμα τσαλαφούτι. Εξαιρετική η γεύση της, κι αυτό το πιάτο άδειασε αμέσως.

- Πατατοσαλάτα με προσούτο και σως μανιταριού. Βραστή πατάτα με πολτοποιημένο μανιτάρι, λαδάκι, μυρωδικά κι από πάνω φέτες προσούτο. Μεγάλη μερίδα, πεντανόστιμη γεύση.

- Πατάτες οφτές με ξινοτύρι: Απίθανος ο γευστικός συνδυασμός τους, οι ψημένες πατάτες έδεναν με την οξύτητα του ξινοτυριού!

- Σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια με μουστάρδα μούστου και λάδι τρούφας. Άψογα ψημένη η σπαλομπριζόλα απογειωνόταν γευστικά σε συνδυασμό με την πρωτότυπη σως. Δοκιμάσαμε όλοι και μας άρεσε πάρα πολύ. (να σημειώσω ότι το πιάτο αυτό το παραγγείλαμε, γιατί τη μέρα της επίσκεψής μας στο εστιατόριο δεν είχαν κότσι φούρνου με ψητά λαχανικά).

- Συκώτι μοσχαρίσιο με μανιτάρια: Πιάτο-ποίημα! Το συκώτι κομμένο σε φέτες συνδυασμένο με το ζωμό των μανιταριών έδινε εξαιρετική γεύση.

Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με νεράκι σε κανάτα και λίγο χύμα λευκό κρασί που πινόταν πολύ ευχάριστα. Να σημειώσω ότι και ο κατάλογος των κρασιών έχει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και σε καλές τιμές.

Όταν ζητήσαμε λογαριασμό, μας έφεραν για κέρασμα συμπαθητική πανακότα.

Συνολικά, το κόστος έφτασε τα 16 ευρώ το άτομο, εκτιμώ ότι είναι "τίμια" τιμή, με δεδομένα όσα πήραμε.

Μετά απ' όλα αυτά, το συμπέρασμα εξάγεται εύκολα: Προφανώς μου άρεσε το "Σέμπρικο" και προφανώς το προτείνω σε φίλες και φίλους του ask4food Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης! Προσεγμένες ελληνικές γεύσεις, ευγενική εξυπηρέτηση, συμπαθητικός χώρος και πολύ καλό value for money συνθέτουν ένα τετράπτυχο γαστρονομικού ενδιαφέροντος που δύσκολα το προσπερνάει κάποιος. Με την πρώτη ευκαιρία επισκεφτείτε κι εσείς το "Σέμπρικο" για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα!

6 medium

20 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη ακολούθησα τις υποδείξεις Θεσσαλονικέων φίλων για φαγητό. Έτσι, Σάββατο βράδυ, παρέα τεσσάρων ατόμων, μετά από πρόταση ντόπιου φίλου, κατευθυνθήκαμε στη "Μασσαλία". Το μεζεδοπωλείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε απόκεντρο σημείο, πολύ κοντά στις οδούς Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Από το site του εστιατορίου πληροφορήθηκα ότι executive chef είναι ο Γιάννης Γιαννακάρας που δημιουργεί και τροποποιεί πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ενώ head chef είναι ο Κώστας Βανίδης που μαζί με την ομάδα του αναλαμβάνουν την εκτέλεση των γευστικών δημιουργιών.

Ο χώρος είναι συμπαθητικά διακοσμημένος και φωτεινός, με απλά λιτά τραπεζοκαθίσματα. Μόνο μειονέκτημα ότι τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο και στον εξωτερικό χώρο, στο πεζοδρόμιο, η διάταξη των τραπεζιών είναι τέτοια, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να απέχουν ελάχιστα τα τραπέζια μεταξύ τους.

Η εξυπηρέτηση ήταν ευγενική με αρκετές καθυστερήσεις. Πιθανότατα σε αυτό να συνετέλεσε ότι το εστιατόριο ήταν σχεδόν γεμάτο, ωστόσο είναι γεγονός ότι πέρασε αρκετή ώρα από τη στιγμή που καθίσαμε, μέχρι να φέρουν καταλόγους και στη συνέχεια να έρθουν να πάρουν παραγγελία, ενώ μικροκαθυστερήσεις είχαμε και στη ροή του σερβιρίσματος των πιάτων.

Ο κατάλογος περιέχει ζεστά και κρύα ορεκτικά, σαλάτες, κρεατικά και ψαρικά-θαλασσινά. Μετά από σύντομη σύσκεψη καταλήξαμε στα κρεατικά και παραγγείλαμε τα ακόλουθα στη λογική των "πιάτων στη μέση" και "δοκιμάζουμε όλοι απ' όλα":

- Φέτα σε φύλλο με καυτερή σάλτσα χαρίσα και οξύμελι: Ενδιαφέρων γευστικός συνδυασμός, από τα ορεκτικά που άρεσαν σε όλους.

- Κεφτεδάκια με κρέμα φέτας: Πολύ έντονη κρεατένια γεύση, συμπαθητική η κρέμα φέτας.

- Μανιτάρια στο τηγάνι με ούζο, δεντρολίβανο και μπούκοβο: Για τα γούστα μας πολύ καυτερή η γεύση τους.

- Σαλάτα με μαρούλι, ραπανάκι, άνηθο, λιαστή ντομάτα και ελιές: Δροσερή και φρεσκοκομμένη, καταναλώθηκε αμέσως.

- Βραστά χόρτα με κρίθινα παξιμάδια: Τα χόρτα "κράταγαν" αρκετά στη γεύση, ίσως χρειάζονταν λίγο βράσιμο παραπάνω.

- Κοτόπουλο φιλέτο μπούτι με πικάντικες πατάτες: Απλά καταπληκτικό! Το φιλέτο κοτόπουλο πολύ μαλακό, σωστά ψημένο, συνδυαζόταν τέλεια με τις πατάτες. Το πιάτο άδειασε εν ριπή οφθαλμού...

- Μοσχαρίσια μπιφτέκια με κρέμα παρμεζάνας και μικρές πατάτες: Πολύ γευστικά και πολύ νόστιμος ο συνδυασμός της κρέμας παρμεζάνας με τις πατάτες.

- Αρνίσιο κεμπάπ με πατατοσαλάτα και πίτα καλαμποκιού: Δεν μας ενθουσίασε, μας φάνηκε κάπως "βαριά" η γεύση του.

Στα παραπάνω προσθέστε φέτες εύγευστου μαύρου και λευκού ψωμιού, ενώ για καλωσόρισμα ήρθε φρυγανισμένο ψωμάκι με καλής ποιότητας ελιές. Ακόμα, ήπιαμε εμφιαλωμένο νερό που ανοίχτηκε και σερβιρίστηκε στα ποτήρια μας, χωρίς να ερωτηθούμε...

Όταν ζητήσαμε το λογαριασμό προσφέρθηκε ως κέρασμα γευστικότατο μωσαϊκό, γλυκό κλείσιμο σε ένα ωραίο δείπνο.

Το κόστος ανήλθε περίπου στα 16 ευρώ το άτομο, τιμή αναμενόμενη για όσα πήραμε.

Συνολικά, η αποτίμηση είναι θετική: Το φαγητό αρκετά καλής ποιότητας, η εξυπηρέτηση ευγενική με μικρές καθυστερήσεις, το value for money ικανοποιητικό, ο χώρος συμπαθητικός, παρά το στρίμωγμα. Νομίζω ότι θα έχω τη "Μασσαλία" στα υπόψη μου και για επόμενες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα, βέβαια, πολύ να διαβάσω στο ask4food αντίστοιχες κριτικές Θεσσαλονικέων φίλων και για το συγκεκριμένο και για άλλα εστιατόρια, ελπίζω στο εγγύς μέλλον να ενεργοποιηθούν περισσότερο...

6 medium

20 Μαι 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
€ / Άτομο
10-16

Κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις με έφεραν πρόσφατα για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη και έτσι είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα καλά που προσφέρουν τρία από τα εστιατόρια της "Νύμφης του Θερμαϊκού".

Παρέα τριών ατόμων, λοιπόν, Κυριακή μεσημέρι, βρεθήκαμε στο "Ούζο στον Πίνακα", στην περιοχή της πλατείας Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Θεσσαλονικιός φίλος της παρέας που μας οδήγησε εκεί είναι fan του καταστήματος και δεν είχαμε κανέναν απολύτως λόγο να μην τον εμπιστευτούμε. Ο εξωτερικός χώρος είχε ήδη γεμίσει και επιλέξαμε να καθίσουμε μέσα στο εστιατόριο.

Ο εσωτερικός χώρος είναι συμπαθητικά διακοσμημένος με παραστάσεις από το κλασικό αναγνωστικό της Α' Δημοτικού που για χρόνια συντρόφεψε τους μαθητές. Από τον σχολικό μαυροπίνακα λοιπόν προέρχεται το όνομα του καταστήματος. Παράλληλα, πολλές φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες διακοσμούν τους τοίχους. Τα τραπεζοκαθίσματα απλά, κάπως στριμωγμένα, για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες, ενώ το ίδιο, κι ακόμα περισσότερο στριμωγμένα, είναι τα τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο, στον πεζόδρομο.

Η εξυπηρέτηση σε γενικές γραμμές ευγενική. Γρήγορα μας έφεραν καταλόγους (δεν μου πολυάρεσε ότι είναι πλαστικοποιημένα φύλλα), γρήγορα έφεραν σερβίτσια και γρήγορα πήραν παραγγελία. Μας έφεραν και νόστιμο χωριάτικο ψωμάκι, ενώ προσγειώθηκε, χωρίς να ερωτηθούμε, και ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό.

Από τον αρκετά περιεκτικό (έχει και κρεατικά και θαλασσινά) κατάλογο επιλέξαμε και δοκιμάσαμε:

- Χωριάτικη σαλάτα: Αρκετά μεγάλη μερίδα, φρεσκοκομμένη, με καλής ποιότητας φέτα.

- Χόρτα: Η γεύση τους ήταν πολύ καλή, ήρθαν λίγο περισσότερο βρασμένα απ' όσο χρειαζόταν, κατά τη γενική εκτίμηση της παρέας.

- Πατάτες τηγανιτές: Ετοιματζίδικες, όχι κάτι το ιδιαίτερο.

- Καλαμαράκια τηγανιτά: Είχαν τηγανιστεί σωστά, άρεσαν στο φίλο που τα προτίμησε.

- Ποικιλία ψητών κρεατικών. Επαρκέστατη σε ποσότητα, περιείχε φιλέτο κοτόπουλο (πολύ εύγευστο και καλά ψημένο), κεμπάπ (απλά ΟΚ, δεν μας ενθουσίασε), χοιρινή πανσέτα (μια χαρά γεύση, σωστά ψημένη), ψαρονέφρι (κι αυτό καλό) και πιτάκια.

Γενικά το φαγητό δεν διεκδικούσε δάφνες υψηλής ποιότητας, ήταν όμως μια χαρά για να πιει μια παρέα λίγο κρασάκι. Μας προσφέρθηκε κέρασμα σιμιγδαλένιος χαλβάς (συνηθισμένος, όχι κάτι ξεχωριστό). Το κόστος ανήλθε γύρω στα 15 ευρώ το άτομο, ποσό λογικό για όσα παραγγείλαμε.

Συνολική εντύπωση: Αρκετά θετική! Αν βρεθώ στην περιοχή, το "Ούζο στον πίνακα" είναι ένα από τα μέρη που θα σκεφτόμουν να καθίσω για φαγητό. Όσοι είστε μόνιμα ή βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη, έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα...

31 Μάρ 2017

Γεύση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Εξυπηρέτηση
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
Χώρος
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 0
Value for money
Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4 Tomatos 4
€ / Άτομο
17-25

Έχει κι η Θεσσαλονίκη τα μονάκριβα της γαστρονομικά διαμάντια, όπως κι η Αθήνα μας -την οποία ερευνούμε επισταμένως όλοι εμείς οι καλοφαγάδες του site μας- αλλά βέβαια και κάθε μεγαλούπολη.

Στον απόηχο της αίγλης του εστιατορίου ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ, που ατυχώς κατέβασε ρολά το 1994, δίπλα ακριβώς στο αριστοκρατικό ξενοδοχείο MEDITERRANEAN PALACE, που κι αυτό κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’80, αμφότερα επί της παραλιακής Νίκης -και τα οποία είχα την τύχη να τα γνωρίσω το 1972 ως φοιτητής- υπάρχουν και σήμερα οι ξακουστοί διάδοχοί τους: το CLOCHARD στην Προξένου Κορομηλά, με την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, το ALFREDO’S στο HYATT, το ΜΑRΕ & ΜΟΝΤΙ, που έφερε την Ιταλία στο Πανόραμα, οι 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ για ψαροφαγία στο κέντρο, αλλά και τόσα άλλα μαγαζιά που κοσμούν τη Νύφη του Θερμαϊκού!

Ανάμεσά τους, βρεθήκαμε δύο άτομα, το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου, στο καινούργιο MAREA, ακριβώς στη διασταύρωση Στρατηγού Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη, κοντά στον Λευκό Πύργο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2016 και διεκδικεί επάξια τον πρωταγωνιστικό ρόλο της θαλάσσιας γαστρονομίας στη Συμπρωτεύουσα. Το Marea, λοιπόν, που στα ιταλικά σημαίνει παλίρροια, συνειρμικά μας φέρνει στον νου το γνωστό ποίημα του Νίκου Καββαδία, μελοποιημένο απ’ τον Θάνο Μικρούτσικο και ερμηνευμένο απ’ τους Κούτρα και Θηβαίο!! Στην αρχή του καταλόγου τους, δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι επέλεξαν το ποίημα ΜΑΡΑΜΠΟΥ (εξωτικός πελαργός) απ’ την ομώνυμη ποιητική συλλογή του ποιητή!

Το MAREA, αποτέλεσμα της σύμπραξης των Α/φων Σωτηρούδη -που λειτουργούν στην Πυλαία το ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ απ’ το 2008- με τους Γιώργο και Θεόκτιστο Σαρασίδη, ήδη κάνει θαύματα σε θαλασσινά και ψαρικά εδώ και έξι μήνες, λειτουργώντας καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση. Ο γνωστός Σαλονικιός σεφ, μετεκπαιδευμένος στον Alain Ducasse και συνεργάτης στο παρελθόν των Λαζάρου, Σκαρμούτσου και Πέσκια, έχει πολύτιμη προϋπηρεσία στα: MACEDONIA PALACE (τώρα υπό ριζική ανακαίνιση), SANI RESORT, MICHOU MICHOU, GARCON BRASSERIE, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ κ. λπ. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος μάγειρας ανέλαβε το τιμόνι του MAREA!!

Ωστόσο, η ευφροσύνη του ανθρώπινου ουρανίσκου είναι συνισταμένη της μεγαλοφυούς δημιουργίας τέτοιων αρχιμαγείρων με ό, τι καλύτερο προϊόν έχουν να μας προσφέρουν οι θάλασσές μας και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι του MAREA προμηθεύουν καθημερινά τον σεφ με τα φρεσκότερα ψάρια και θαλασσινά απ’ τους δικούς τους ψαράδες, που προέρχονται απ’ την Ιερισσό της Χαλκιδικής και την Καβάλα!

Στον χώρο κυριαρχούν τα λευκά χρώματα, τόσο εσωτερικά όσο και στα τραπέζια επί της Λ. Μαργαρίτη και μπορούν να φιλοξενηθούν αντίστοιχα περί τα 60 + 20 άτομα. Μέσα, εκτός απ’ τα ανοιχτά χρώματα -που σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα των τζαμαριών φωτίζουν ιδιαίτερα τον χώρο- τα μάτια των θαμώνων πέφτουν στο εντυπωσιακό μπαρ με τα ψηλά σκαμπό και στα όμορφα τραπέζια από εκλεκτή ανοιχτόχρωμη ξυλεία. Οι δύο τουαλέτες στο ισόγειο αστράφτουν βέβαια από καθαριότητα, ενώ καθ’ οδόν προς αυτές δεν μπορεί να μη θαυμάσει κανείς μια άποψη του χώρου με τη σπαρταριστή ψαριά της ημέρας!!

Το προσωπικό είναι αντάξιο του επιπέδου του MAREA. Το μεσημέρι περί τα 5-6 άτομα, είναι όλα τους ευγενέστατα και απόλυτα ενημερωμένα για την παραμικρή λεπτομέρεια των εδεσμάτων και των ποτών που προσφέρονται εκεί. Οι περισσότεροι έχουν προϋπηρεσία αξιόλογη και υποθέτω ότι με το κριτήριο αυτό επελέγησαν απ’ τους αρμόδιους.

Εμείς καθίσαμε στον εξωτερικό χώρο, όπου παρά τον καλό καιρό (θερμοκρασία περί τους 20 βαθμούς), προθυμοποιήθηκαν και μας άναψαν τις εξωτερικές σόμπες, ενώ λίγο αργότερα εμείς οι ίδιοι τους ζητήσαμε να τις κλείσουν. Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με όμορφα χάρτινα σουπλά, τα οποία, όπως και οι χαρτοπετσέτες φέρουν την επωνυμία τους.

Ο κατάλογός τους, πλήρως ενημερωμένος με ό, τι εκλεκτότερο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καμιά 10αριά ορεκτικά, όπως φιλέτο τηγανισμένης τσιπούρας, γαύρο μαρινάτο, κ. α., σε τιμές από 3-14 €, πέντε σαλάτες, από 7-8 €, έξι ζυμαρικά / ριζότο, από 11-18 €, πληθώρα φρέσκων ψαριών (ενδεικτικά: μπαρμπούνια 55 €/κιλό, καραβίδες 70 €/κιλό), καθώς και μερίδες ψαριών, όπως π. χ. φρέσκο ροφό στα 22 €. Υπάρχουν ακόμη πέντε γλυκά, από 6-7.50 €.

Ο ορθολογικά επιλεγμένος κατάλογος των ποτών, έχει γνωστές μπύρες (4-6 €), αποστάγματα και τσίπουρα (7-9 €) και περί τις 90-100 ετικέτες (!! ) κρασιών, απ’ τις οποίες θα σας αναφέρω εδώ ενδεικτικά ορισμένες:
Κτήμα Άλφα λευκό στα 24 €, THEMA Παυλίδη ροζέ στα 19 €, Νεμέα Σκούρα κόκκινο στα 22 €, καθώς και την παραδοσιακή μας ρετσίνα, για να μην ξεχνάμε τα παλιά: Κεχριμπάρι στα 4.50 € (1/2 λίτρο) και τον κλασικό Τετράμυθο (0.75 ml. ) στα 12.50 €!

Οι τιμές του πολυτελούς αυτού χώρου, όπως βλέπετε, έχουν κοστολογηθεί υποδειγματικά και με σεβασμό στον πελάτη, ο οποίος μπορεί να είτε τσιμπήσει κάτι οικονομικά, είτε να γευματίσει με σεβαστή ψαροφαγία και τα ανάλογα ποτά, πάντα ωστόσο με προσεγμένο value for money, το οποίο αξιολογώ με 4 στα 4, όπως άλλωστε τη γεύση (στην οποία έρχομαι ευθύς αμέσως) και την εξυπηρέτηση!!

Στην αρχή μας προσέφεραν dips από αθηναϊκή ψαροσαλάτα με πέρκα και αγγουράκι τουρσί, μαγιονέζα, καθώς και τουρσί από ραπανάκι, όπως επίσης και λάδι εκλεκτής ποιότητας. Επίσης ήρθαν 6 ψωμάκια (από 2 λευκά, ολικής άλεσης και χαρουπιού), που ήταν αχνιστά. Χρεώθηκαν 2 Χ 2 = 4 €. Επίσης έφεραν εμφιαλωμένο νερό Ζαγάρι 1 L. που χρεώθηκε 1.50 €.

Στη συνέχεια ακολούθησαν:

• Μία σαλάτα με κινόα και κατσικίσιο τυρί σε κροκέτες, κομμάτια παντζαριού και φύτρες γιαπωνέζικου ρεπανιού. Ήταν καταπληκτική, χορταστική και ταιριαστή με ό, τι ακολούθησε. Τιμή 7.50 €.
• Ένα λαβράκι καρπάτσιο, ελεγχόμενης θαλάσσιας τροφής, με φρέσκια τρούφα, chili, αφρό λεμονιού και τις αγαπημένες του σεφ φύτρες γιαπωνέζικου ρεπανιού. Σπάνια έχουμε νιώσει τέτοια γλύκα στον ουρανίσκο μας. Εύγε Σαλονικιέ αρχιμάγειρα!! Τιμή 12 €.
• Ένα σεβίτσε από συναγρίδα, με πουρέ πατάτας Περού, chili, και σχοινόπρασο. Το σεβίτσε εκτελείται καθημερινά από ό, τι πιο φρέσκια ψαριά έχουν πάρει απ’ τους προμηθευτές-ψαράδες τους και το συγκεκριμένο είχε μια όσο έπρεπε αλμυρούτσικη γεύση, υποθέτω λόγω του chili. Εξίσου εντυπωσιακό με τα προηγούμενα! Τιμή 14 €.
• Ακολούθησε το δελεαστικό τους επιδόρπιο, που είχα προηγουμένως θαυμάσει ηλεκτρονικά από κάποια φωτογραφία: millefeuille με δύο στρώσεις από λευκή σοκολάτα και βατόμουρα. Περιττό να προσθέσω ότι γλείψαμε και τα κουτάλια μας!! Τιμή 7.50 €.

Μας ρώτησαν αν θέλαμε να μας προσφέρουν ποτό ή καφέ και εμείς, χορτάτοι γαρ, ζητήσαμε δυο εσπρέσο, που φυσικά ήρθαν κερασμένα!

Ο λογαριασμός, στα 46.50 €, άξιζε 1000% για την πανδαισία που βιώσαμε στη Θεσσαλονίκη. Επιστρέφοντας, το πέρασα αμέσως στο site και χαίρομαι που είμαι ο πρώτος καλοφαγάς που παρουσιάζει το MAREA, το οποίο πιστεύω ότι μέλλει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε gourmet!!

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να σας το προτείνω κι εγώ λογοτεχνικά.

Ο ποιητής Καββαδίας καταλήγει ως εξής στο ΜΑΡΕΑ:

«Η καραβίσια σκύλα οσμίζεται ρεστία
και το κορμί σου το νερό που θα καλάρει.
Τη νύχτα οι ναύτες κυνηγάνε το φεγγάρι
και την ημέρα ταξιδεύουνε στ’ αστεία».

Παραφράζοντάς τον, θα διατυπώσω τις σκέψεις μου ποιητική αδεία:

Αν το ‘ΜΑΡΕΑ’ μια γυναικεία μορφή στοιχειώνει
κι αν μια ‘παλίρροια’ αισθημάτων συμπυκνώνει,
στης Σαλονίκης τα λημέρια, στο MAREA,
θάλασσα οσμίζεσαι και μια ψαριά ωραία!